روانشناسی رنگ بنفش در معماری

 
helpkade
روانشناسی رنگ بنفش در معماری
روانشناسی رنگ بنفش در معماری

رنگ بنفش ترکیبی از طیف رنگ های گرم و سرد یعنی عشق و آرامش، رنگ های قرمز و آبی می باشد. این رنگ هیجان رنگ قرمز و آرامش رنگ آبی را با هم دارد. تندی قرمز، به واسطه آرامش و خنكی آبی، فروكش می كند و به حس تازه تبدیل می شود و شما را به آرامش و رهایی دعوت می نماید. بنفش رنگ عرفان و معنویت است.

بنفش از قدیم نماد اشراف، قدرت و ثروت است. بنفش رنگ دل فریبی است که از دیرباز رنگ ملکه ها بوده. از لحاظ روانشناسی رنگ بنفش یک رنگ شاهانه است به این معنی که در زمان های قدیم بنفش یک رنگ نایاب بود و فقط پادشاهان و افراد خاص می توانستند از این رنگ در منازل خویش استفاده کنند. اگر چه امروزه بنفش به اندازه گذشته رنگی درباری و دور از دسترس نیست، اما هنوز باشکوه بوده و فضایی اشرافی خلق می کند.

این رنگ علاوه بر اینکه حالت معنوی و آرامش را در افراد ایجاد می کند، یک رنگ شاد و بشاش است و به همین دلیل اغلب بانوان مسن و دختران جوان طرفدار این رنگ هستند. این رنگ قادر است محیط شما را جذاب، هنری و خلاق کند. بنفش در طبیعت کم‌ یاب است و بیشتر رنگ آتلیه و کارهای هنری است. بنفش همچنین به ترویج حس خلاقیت و قوه تخیل کمک می کند. رنگ بنفش در طیف های پر رنگتر مجلل و با شکوه است. در طیف های کمرنگ تر و یاسی رنگ نیز آرام و معتدل جلوه می کند.

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

رنگ بنفش؛ طحال را به فعالیت وا می دارد و گلبول های سفید خون را دوباره سازی می کند. این رنگ، به قلب و عضله ها آرامش می دهد و افراد بیش فعال (هایپارکتیو) را آرام می کند. برای درمان بیش فعالی کلیه و مثانه، شب ادراری، ناهنجاری های عصبی و بیماری های شدید ذهنی، صرع و بی خوابی از رنگ بنفش استفاده می شود. بنفش افزایش دهنده و تقویت كننده سطح هوشیاری و خودآگاهی است. بنفش تأثیرات ذهن ورزی (مدیتیشن) را افزایش می دهد. بنفش عملكرد صحیح سیستم لنفی (غدد لنفاوی) را بهبود می بخشد و در مواقع یائسگی خیلی مفید و سودمند عمل می كند. رنگ بنفش، اشتها را نیز، کم می کند.

رنگ بنفش آرام بخش و تسکین دهنده است، به همین دلیل در بیمارستان های روانی و مطب روانشناسان اغلب از بنفش ملایم یا همان بنفش یاسی استفاده می شود. بنفش ملایم، احساس ترس را كاهش می دهد و مشغله های فكری آزار دهنده را تعدیل می نماید. در فرهنگ چین بنفش رنگ رویا پردازان و فیلسوفان است و نشانه صداقت، وفاداری و عشق می باشد. علم رنگ شناسی ثابت كرده است كه بنفش آثار ترس و شوک های روحی را پاک می كند و در این زمینه مانند اشعه ماوراء بنفش عمل می نماید.

چکیده خصوصیات رنگ بنفش:1- بنفش روشن حس لطافت، حس نوستالژی و رومانتیک را القا می کند.2- بنفش تیره حس دمدمی مزاج بودن، سر سختی، دلتنگی و نا امیدی و در بعضی مواقع حس قدرت طلبی و نظارت را القا می کند.

رنگ بنفش در دکوراسیون:بنفش تقریباً رنگی اسرارآمیز است که بسیاری از مردم علاقه فراوانی به این رنگ دارند. از رنگ روشن بنفش یاسی گرفته تا بنفش تیره مخملی همگی به فضای خانه، زیبایی و جذابیت خاصی می دهند. این رنگ به‌‌ همان اندازه ‌ای که در تاریخ، پر آوازه بوده است در طبیعت نیز به‌‌ همان اندازه برجسته و پر اهمیت است و می‌توانید از انواع ترکیبات رنگی بنفش که در طبیعت می بینید، برای طراحی جذاب دکوراسیون منزل خود بهره بگیرید. شما می توانید از ترکیب رنگی گل های بنفش و زرد یا بنفش و صورتی همراه با برگ های سبز و شاخه های قهوه ای برای طراحی رنگ دکوراسیون داخلی خانه الهام بگیرید. مثلاً در مریم گلی می توانید ببینید که رنگ بنفش تیره به چه زیبایی با سبز ترکیب شده است. در گل زنبق هم بین رنگ سفید و زرد و بنفش کنتراست (تضاد) بسیار زیبایی ایجاد شده است. یک کلم بنفش را از وسط ببرید و همین کار را با یک بادمجان انجام دهید تا ترکیب ستایش برانگیز سفید و بنفش داخل این سبزیجات را ببینید. تمام این ترکیبات رنگی زیبای موجود در طبیعت می تواند راهنمای شما در تزیین و طراحی دکور داخلی خانه باشد.

رنگ بنفش با رنگ زرد در تضاد کامل است، به همین دلیل ترکیب این دو، آرامش و زیبایی خاصی ایجاد کرده و به محیط، نور و روشنی هدیه می دهد. به طور کلی باید گفت که ترکیب رنگ زرد و بنفش به طور متعادل فضای شورانگیز و جذابی را در طراحی داخلی خانه ایجاد می کند.

گونه های پررنگ بنفش را در اتاق نشیمن یا پذیرایی به کار ببرید و از سایه های کمرنگ در اتاق خواب استفاده کنید. بنفش خاصیتی دارد که فضا را بشدت لوکس و باکلاس نشان می دهد و انرژی خاصی در فضا پخش می کند. به همین خاطر برای اتاق جوانان بسیار مناسب و ایده آل است. این رنگ برای آشپزخانه رنگ بسیار جذابی است، خصوصا هنگامی که شما آشپزخانه خود را با انگورهای بنفش زینت دهید یا در پذیرایی خود از یک ظرف میوه پر از انگورهای بنفش رنگ استفاده کنید.

رنگ بنفش با رنگ سبز نیز می تواند جذابیت فوق العاده ای در محیط به وجود آورد. سبز ملایم در کنار بنفش، نتیجه اش یک ترکیب دکوراسیون بی نظیر می شود.

سفید از آن رنگ های خنثی و خوش ترکیبی است که با هر رنگی به سادگی ترکیب می شود، اما ترکیب رنگ سفید با بنفش چیز دیگری است، از آن ترکیب های بی نظیر و سحر انگیزی است که شما برای غذا خوری خود به دنبالش بودید. دکوراسیون بنفش و سفید یکی از جسورانه ترین ایده ها برای تزیین اتاق های مهم خانه مانند پذیرایی و نشیمن است. با اینکار رسما بنفش را بعنوان رنگ و تم اصلی در دکوراسیون انتخاب کرده اید. ترکیب بنفش با سفید همیشه فضایی روشن و شیک را نتیجه می دهد. سایه های روشن بنفش با رنگ زرد لیمویی یا نارنجی نیز زیبا خواهند شد اما چندان برای اتاق های عمومی خانه مانند نشیمن و پذیرایی مناسب نیستند. به همین خاطر تمرکز اصلی طراحان و خانه دارها بروی ترکیب رنگ سفید و بنفش است تا در تمام اتاق های منزل بشود از آنها استفاده کرد. آشپزخانه نیز یکی از هیجان انگیزترین مکان ها برای بکاربردن رنگ بنفش است. بخصوص وقتی رنگ بنفش را با سفید ترکیب می کنید.

از آنجا که بنفش از ترکیب دو رنگ آبی و قرمز به وجود می آید، بنابراین استفاده از این دو رنگ همراه با بنفش جذابیت خاصی در محیط ایجاد نخواهد کرد و بهتر است از رنگ‌های قرمز و آبی در کنار بنفش استفاده نشود. بنفش رنگی پر نوسان است و باید با دقت به کار برده شود. شاید در رنگ هایی مثل قرمز و آبی رگه هایی از خنثی بودن بتوانید پیدا کنید اما بنفش، مطلقا رنگی با اصالت و گیرا است. اگر می خواهید بنفش به اتاق خواب و یا پذیرایی تان اضافه کنید، پس باید بدانید که این رنگ قرار است در اتاقتان پادشاهی کند و همه نظرها را به خودش جلب کند! بنفش در مقابل هیچ دکوراسیون و یا رنگی عقب نمی نشیند و همیشه در مرکز توجه است.

دانلود کتاب های سبک شناسی

دانلود پکیج تصاویر سبک شناسی

سطح دانش معماری و طراحی داخلی خود را محک بزنید با:

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

آزمون رایگان طراحی داخلی

خودتان و سبک تان را بهتر بشناسید با:

آزمون رایگان تعیین سبک

اینجا محلی برای تبلیغات شماست

آیا شما هم نیاز به مشاوره طراحی و دکوراسیون داخلی با بهترین طراحان داخلی را دارید؟!

ما در فراترز، بهترین خدمات مشاوره آنلاین طراحی و دکوراسیون داخلی را برای شما فراهم نموده ایم.

سفارش در فرامشاوره

پژوهش دانشمندان حاکی از آن است که رنگ ها همان گونه که بر روح و روان آدمی تأثیرات گوناگونی می گذارند، جسم او را نیز تحت تأثیر قرار می دهند. پس ضرورت شناخت و درک صحیح رنگ ها و اقسام مختلف آن، بسیار احساس می شود.

بنابراین با نگاهی به یکی از انواع رنگ ها، می توانیم به مقدار قابل توجهی از این قدرت بی اندازه و بی نظیر رنگ ها پی ببریم. رنگی که این بار قصد بررسی و مطالعه آن را داریم، رنگ بنفش است.

مطلب پیشنهادی: ارتباط بین رنگ، شخصیت و دکوراسیون

رنگ بنفش ترکیبی از طیف رنگ های گرم و سرد – یعنی قرمز و آبی – و حد تعادلی میان عشق و انرژی و هیجان رنگ قرمز و آرامش و سکون رنگ آبی است.  بنفش از قدیم نماد اشراف، قدرت و ثروت است . بنفش همچنین به ترویج حس خلاقیت و قوه تخیل کمک می کند. سایه های سبک، که خیلی نرم و ظریف است، می تواند یک حس رمانتیک ایجاد کند.

مطلب پیشنهادی:  روانشناسی رنگ آبی در دکوراسیون

بنفش، رنگی موزون، سلطنتی و باشکوه است و باعث کاهش فشار خون، کم شدن ترشح غدد بسیار فعال می شود؛ رنگی که ظرافت، رویای روزانه و معنویات را القا و به ایجاد صلح و آرامش، برتری، ملایمت، احترام و کاهش سر و صدا کمک می کند.

بنفش تیره احساس سنگین تر و دمدمی مزاج بودن، سر سختی، دلتنگی و ناامیدی را القا می کند و در بعضی مواقع حس بی ثابتی و قدرت طلبی و نظارت را بوجود می آورد.

 بنفش روشن حس لطافت، حس نوستالژی و رومانتیک را القا می کند.

مطلب پیشنهادی:  روانشناسی رنگ قرمز در دکوراسیون

همچنین گاهی برخی از سایه روشن های بنفش، ذهن افراد را درگیر می کند و آنها را مضطرب کرده و از آنها افراد درون گرای افراطی می سازد و از اینرو به سوی کسب عرفان، معرفت، دانش پیش می روند. ترکیب بنفش با رنگهای نقره ای و خاکستری، بسیار موثر و کارا می باشد.

این رنگ در بسیاری از فرهنگ ها به معنی رنج و همدردی است. استفاده از این رنگ در طراحی بسته بندی مواد غذایی و دریایی توصیه نمی شود. بعضی نیز رنگ بنفش را نشانه روحیه لطیف و زیبا پسندی می دانند.

با اینکه رنگ بنفش نمایانگر شکوه، ثروت، عظمت و سلطنت است، در دکوراسیون داخلی خانه ها کمتر به آن توجه می شود و بیشتر در طیف های کمرنگ یا یاسی به کار می رود. بنفش به خاطر ملایمت و آرامش بخش بودن برای اتاق خواب دخترها مناسب است.

مطلب پیشنهادی: ۳۰ اتاق خواب مستر متفاوت

این رنگ باعث ایجاد خلاقیت در فضا نیز می شود به همین دلیل در محیط های کاری و آموزشی بسیار موثر می باشد. همچنین برای افزایش خلاقیت کودکان، می توان از این رنگ در اتاق بازی کودکان، کلاس های آمورشی و اتاق نوجوانان استفاده کرد.

مطلب پیشنهادی: ایده هایی برای طراحی داخلی اتاق کودکتان

والدین می توانند فضای بازی بچه هایی که با این رنگ ارتباط خوبی برقرار می کنند، با این رنگ تزیین و دکور کنند. رنگ دیوارها و کف اتاق، اکسسوری و اسباب بازی کودکان می تواند به رنگ بنفش باشد.

مطلب پیشنهادی: ایده هایی برای طراحی داخلی اتاق کودکتان

رنگ مکمل بنفش، زرد است که می توان این دو رنگ را در کنار هم به صورت ترکیبی در فضای داخلی به کار برد، تا جلوه خاصی به فضاهای خود دهیم و نیز حس قوی و خوبی را ایجاد کنیم.

مطلب پیشنهادی: روانشناسی رنگ زرد در دکوراسیون

کسانی که طرفدار این رنگ هستند می توانند از آن در اتاق مطالعه و غذا خوری استفاده کنند. استفاده از پارچه بنفش برای مبلمان ناهارخوری نیز جالب توجه می باشد. همچنین می توان از این رنگ به صورت تک رنگ – غالب و یا به صورت ترکیبی با دیگر اکسسوری های خانه، برای دکوراسیون فضای داخلی استفاده نمود.

مطلب پیشنهادی: ۸ میز غذاخوری مدرن گرد

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

ویژگی: رنگ ثروت، شکوه و الهام بخش است و همچنین دارای حس هدف مندی و انگیزه در افراد می باشد.

کاربرد: در اتاق خواب و اتاق نشیمن. هم چنین از طیف ملایم آن مثلا بنفش یاسی نیز برای اتاق نشیمن، اتاق خواب و سرویس های بهداشتی مناسب می باشد.

مطلب پیشنهادی: معرفی انواع پرده در طراحی دکوراسیون داخلی

شما در مورد این رنگ و ویژگی های آن، چطور فکر می کنید؟ آیا از این رنگ در فضاهای خود استفاده کرده اید؟ آیا به کسی این رنگ را توصیه می کنید؟ ازتجربه شخصی خود برای ما و دیگر کاربران فراترز بنویسید. ما در وبسایت فراترز خوشحال می شویم که از نظراتتان مطلع شویم. اگر این مطلب برایتان خوشایند بود، لطفا آن را به اشتراک بگذارید.

مطلب پیشنهادی: ۱۰ تا از برترین رنگهای خنثی دکوراسیون داخلی کدام هستند؟

منبع: فراترز با کمک از کتاب معماری، رنگ و انسان – مقاله بررسی تاثیر روانی رنگ بر دکوراسیون داخلی

منبع تصاویر: pinterest

اینجا محلی برای تبلیغات شماست

 

سایت فراترز به ارائه خدمات در زمینه معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی و نیز مشاغل وابسته به آن می پردازد که قصد دارد فراتر از حد معمول و انتظارات مخاطبان خود، قدم هایی را در راستای یک زندگی ایده آل بر دارد.

 


طراحی سایت و
توسعه توسط
وب شهر

امروزه رنگ به یکی از عناصر جدانشدنی دنیای ما نه‌تنها در طبیعت بلکه در محیط‌های ساخت دست انسان بدل شده است. رنگ‌ها نه‌تنها امروزه بلکه سال‌ها است که نقش بسیار مهمی را در فرایند تکاملی انسان ایفا کرده‌اند. این رنگ‌ها را‌ می‌بینیم و درک‌ می‌کنیم و مغز هم بر اساس پایه‌های عینی و ذهنی آن‌ها را پردازش می‌کند. تأثیرات روانشناسی، ارتباط، اطلاعات و تأثیر بر روح و روان از جمله جنبه‌های قضاوت درکی ما هستند. از این رو هدف‌های مدنظر از طراحی رنگ در یک فضای معماری تنها به دکوراسیون محدود نمی‌شود. با موضوع روانشناسی رنگها در معماری در ویکی‌ساختمون همراه باشید.

بالاخره در دهه‌های اخیر مشاهدات تجربی و مطالعات علمی اثبات کرده‌اند که واکنش میان انسان و محیط در محیط‌های معماری به مقدار بسیار زیادی به درک حسی از رنگ بستگی دارد. این مطالعات در زمینه‌های مختلفی از جمله روانشناسی، روانشناسی معماری، روانشناسی رنگ، روانشناسی عصبی چرا ارگونومی‌های بصری صورت گرفته است که اگر بخواهیم نتایج کلی حاصل از این مطالعات را بیان کنیم باید عنوان کرد که این مطالعات تائید کرده‌اند که واکنش انسان به رنگ، خود یک کل است و از لحاظ روانشناسی و فیزیولوژیکی ما را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

رنگ یک درک حسی است و به‌مانند تمامی دیگر انواع درک‌های حسی تأثیراتی نمادین، پیوندی، حس آمیختگی و احساسی در پی دارند. این منطقه بدیهی و خود پیدا در بسیاری از تحقیقات علمی اثبات شده است. از آن جایی که ذهن و بدن یک موجودیت در نظر گرفته‌ می‌شوند جنبه‌های روانشناسی عصبی، تأثیرات روان‌تنی (psychosomatic)، ارگونومی‌های بصری و تأثیرات روانشناسی رنگ از جمله مؤلفه‌های مهم و اصلی ارگونومی رنگ به شمار‌ می‌رود. این هدف طراحی در تلاش برای حفاظت از رفاه روانی و فیزیکی انسان در محیط‌های ساخت دست انسان است.

از این رو طراحانی که در حوزه رنگ فعال هستند وظیفه شناسایی پذیرش محرک‌های بصری، پردازش این محرک‌ها و واکنش‌های برانگیخته شده در تقارن با سیستم هورمونی را بر عهده دارند و بهترین احتمالات ممکن برای رفاه گونه انسان را تولید می‌کنند. این موضوع در محیط‌های مختلفی از جمله ساختمان‌های پزشکی و بهداشتی، مراکز اداری، کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی، مراکز آموزشی و خانه سالمندان از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است.

یکی از مهم‌ترین نتایجی که در مطالعات تجربی و تحقیقاتی به آن اشاره شده است در واقع ماهیت میان فرهنگی رنگ و تبادل آن میان افراد و گروه‌های مختلف است. تعداد زیادی از مطالعات، انسان‌ها را از لحاظ مرد و زن بودن، کوچک و بزرگ بودن و موارد دیگر با یکدیگر مقایسه کرده‌اند و به طور خلاصه به این نتیجه رسیدند که رنگ یک زبان بصری بین‌المللی است که نه‌تنها توسط تمامی انسان‌ها بلکه توسط بسیاری از موجودات این کره خاکی قابل درک و پردازش است.

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

همان‌طور که بسیاری از شماها به این موضوع آگاه هستید بدون شک رنگ تأثیرات بسیار زیادی در زندگی روزمره ما دارد. ما به طرق مختلفی آموخته‌ایم که به طرق خاصی به رنگ‌های خاصی واکنش نشان دهیم.  به‌عنوان‌مثال رنگ قرمز به معنای احتیاط و توقف است. در کتاب «انسان، رنگ، فضا»  جزئیات بسیار جالبی در رابطه با درک و تجربه رنگ‌ها و تأثیر آن بر روح و فیزیک انسان عنوان شده است:

واکنش‌های بیولوژیکی به رنگ صرفاً از نظر ماهیت واکنش‌های فیزیکی هستند. در عوض واکنش نوری آثار به یک رنگ در واقع واکنش به انرژی موج‌های نوری است.  آزمایش نشان داده‌اند که حتی اگر فرد کور هم باشد اما ضربان قلب او به طرز قابل‌توجهی در هنگام قرار گرفتن در معرض رنگ قرمز افزایش و در هنگام قرار گرفتن در معرض رنگ آبی کاهش‌ می‌یابد.

این واکنش بالا در مواجهه با رنگ، توسط نیروی عقلانی کنترل نمی‌شود. این واکنش در واقع نشاءت گرفته از نقش‌پذیری ژنتیکی ما است  که البته گاهی نیز ممکن است به واسطه تجربیات شخصی گذشته نیز تحریک شوند.  به عنوان مثال بعد از یک تصادف، فرد ممکن است که در اثر تماس با ما رنگ قرمز خون دیگر  از این رنگ خوشش نیاید.

همان‌طور که تا به اینجا به آن‌ها اشاره کرده‌ایم، یک فرد هم به لحاظ فردی و هم جهانی توسط رنگ‌ها در یک محیط تحت تأثیر قرار‌ می‌گیرد. مطالعات الگوهای خاصی از ارجحیت رنگی را شناسایی کرده‌اند که رابطه تنگاتنگی با سن، ویژگی‌های شخصیتی و اقتصادی-اجتماعی دارد. افراد جوان‌‌تر به سمت رنگ‌های اشباع تر افراد مسن‌‌تر هم به سمت و سوی رنگ‌های کمتر اشباع متمایل هستند. از آنجایی که نمی‌توان هر فردی را به توجه به پیشینه شخصی او تحت تأثیر قرار داد، طراح مجبور است که طراحی‌های خود را در قبال تجربه‌ای رنگ صورت دهد که اکثریت مردم را به طریق مشابهی تحت تأثیر قرار‌ می‌دهد. در ادامه رنگ‌های پرکاربرد در معماری را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

مهیج و محرک

قرمز غالب‌ترین و پویاترین رنگ در میان رنگ‌هاست. چشم در نگاه به آن باید روی رنگ متمرکز شود زیرا نقطه کانونی طبیعی رنگ قرمز زیر شبکیه چشم قرار دارد. به همین دلیل هم است که قرمز به شما نزدیک‌‌تر ازآنچه هست به نظر‌ می‌رسد.

هیجان، محرک، تسلی‌بخش

نارنجی نسبت به قرمز کمتر شدید و ضمخت است. نارنجی از کاراکتر‌های منفی کمی برخوردار است. با این وجود، اگر آن را در طراحی به صورت کم رنگ و کم اشباع به کار برد ممکن است که کم ارز و کم شور و حرارت به نظر برسد.

تسلی‌بخش

هنگامی که رنگ زرد خالص باشد از تمامی رنگ‌ها شادتر است. رنگ زرد انعکاس کننده گرمی، شادی و الهام است و نشانه‌ای از روشن‌فکری و ارتباط است.

 گوشه‌گیر و آرامش‌بخش

برخلاف رنگ قرمز، هنگامی که به رنگ سبز نگاه‌ می‌کنیم، تمرکز چشم دقیقاً روی شبکیه قرار دارد و به همین دلیل هم رنگ سبز آرامش‌بخش‌ترین رنگ برای چشم است. سبز‌ می‌تواند نماد طبیعت باشد و هم ناخوشی.

گوشه‌گیر، کناره‌گیر و آرامش‌بخش

رنگ آبی روشن، شفاف، تر، خنک و آرامش‌بخش به نظر‌ می‌آید. این رنگ برخلاف رنگ قرمز، موجب کاهش ضربان قلب و فشار خون‌ می‌شود.

مغلوب کنندگی، تحت کنترل درآوردن، مهار کردن

بنفش یا ارغوانی ترکیبی از قرمز و آبی است (دو رنگی که از نظر روان‌شناسی به شدت متضاد یکدیگر هستند). بنفش‌ می‌تواند ظریف، حساس، خوشایند و دل‌چسب یا آشفته، مغشوش، رو به انحطاط و گمراهی به نظر آید.

زنده و سرزنده (صورتی آدامس بادکنکی)، آرامش‌بخش (صورتی کم رنگ)

مغلوب کننده، تسلیم کننده، کنترل‌کننده

تفاوت بسیار عمده‌ای میان رنگ قهوه‌ای و رنگ چوب وجود دارد. در نهادها و سازمان‌ها باید از به کار بردن رنگ قهوه‌ای پرهیز کرد، زیرا تأثیرات نامطلوبی خواهد داشت. از سوی دیگر سنگ و چوب بسیار گرم و راحت به نظر‌ می‌رسند.

بی‌تفاوت، بی‌توجه

اگرچه رنگ سفید یکی از پرکاربردترین رنگ ها در فضاهای داخلی و خارجی در کاربردهای مختلف است اما برای استفاده نکردن از رنگ سفید به عنوان رنگ اصلی در یک فضا و سازه دلیل و توجیهات بسیار زیادی را‌ می‌توان برشمارد.

خنثی نسبت به آرامش و سکون

رنگ خاکستری کاربرد‌های روان‌درمان بخشی بسیار محدودی دارد. از این رو، مد و سبک حال حاضر در استفاده از آن در دیوار‌های معقول و منطقی است.

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

سیاه اغلب با قدرت سرکوب‌کنندگی، تاریکی و مجهول بودن همراه است. در معماری اغلب به‌منظور ایجاد فضا و نقاط مشخص و مجزا مانند خروجی و ورودی سیستم‌های تهویه مورد استفاده قرار‌ می‌گیرد.

سخن آخر

ناگفته نماند که تأثیر این رنگ‌ها به موقعیت و بستر آن‌ها هم بستگی دارد، زیرا رنگ‌ها بسیار به ندرت جدا از هم و در انزوا دیده‌ می‌شوند. درک و واکنش ما نسبت به یک رنگ در فضاهای داخلی و خارجی و اینکه در دیوار، سقف یا کف به کار رفته باشد تغییر خواهد کرد. درک درست از رنگ‌ها و کاربردهای آن‌ها در فضاهای مختلف یکی از مهم‌ترین وظایف طراح است. کاربرد مناسب رنگ در موقعیت مناسب تأثیر به سزایی بر رفتار افراد قرار گرفته در آن محیط خواهد گذاشت.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

آیا می دانید که رنگ بنفش نماد و نشانه چیست؟ یا از نظر روانشناسی رنگ بنفش در مورد شخصیت شما چه می گوید؟

رنگ بنفش یکی از سه رنگ ثانویه ای است که از ترکیب دو رنگ اصلی قرمز و آبی به دست می آید و در واقع نه رنگ گرم است و نه سرد. رنگ بنفش اولین رنگ ثانویه ای است که توسط انسان ساخته شده است و رنگ زرد به عنوان مکمل رنگ بنفش شناخته می شود.

در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با نماد و کاربرد رنگ بنفش در لباس، دکوراسیون و همچنین روانشناسی لوکس ترین رنگ دنیا بیشتر آشنا شوید؛

بیشتر بخوانید : آشنایی با فرا بنفش، رنگ مد سال 2018 و 97

یاسی، ویولت یا بنفش آبی، ارغوانی و بنفش قرمز طیف های مختلف زنگ بنفش محسوب می شوند.

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

رنگ بنفش به انگلیسی Violet و بنفش ارغوانی به انگلیسی Purple از انواع رنگ بنفش هستند؛ رنگ بنفش ویولت به رنگ آبی نزدیک تر است و رنگ بنفش ارغوانی به رنگ قرمز نزدیک تر می باشد.

رنگ یاسی، بنفش آبی یا ویولت بسیار روشن است که رنگ آن برگرفته از نام گل ماگنولیا و گل یاس بنفش می باشد.

همانطور که می دانید بنفش یک رنگ زنانه است و در میان خانم های جوان محبوب تر می باشد. بنفش به عنوان یک رنگ قدرتمند سلطنتی شناخته می شود و اغلب به عنوان نماد راز و رمز، سحر و جادو، اصالت و ثروت در نظر گرفته می شود.

سلطنت

از قدیم بنفش به عنوان یک رنگ سلطنتی در نظر گرفته می شود، رنگ بنفش رنگ سلطنتی سزار بود.

ارزش

رنگ بنفش حس ارزش و اعتبار را القا می کند.

تقدس

رنگ بنفش در مصر و در دین مسیحیت به عنوان رنگ مقدس که نماد فضیلت و ایمان است در نظر گرفته می شود.

شجاعت

بنفش نماد شجاعت است.

اصالت

رنگ بنفش نماد اصالت و شخصیت است.

متاسفانه تحقیقات نشان می دهد که رنگ بنفش می تواند باعث فشار های عصبی و افسردگی و تشدید علائم آن در برخی افراد شود.

رنگ بنفش به ویژه سایه های روشن تر آن، باعث آرامش روحی و روانی افراد شده و اعتماد به نفس و عزت نفس را در آن ها افزایش می دهد.

رنگ بنفش قوه ی تخیل و خلاقیت در کودکان را افزایش می دهد.

سنگ قولنج بنفش، سنگ آمتیست، آمرتین، سگیلیت، سلیلیت، سلنیت، یولیت، کوارتز، سنگ یمانی، سودالیت، اسپینل، تورمالین بنفش و لپیدولیت از سنگ های بنفش رنگ در طبیعت هستند.

گل اسطوخودوس، شاه پسند، کلماتیس، گل زنبق، پلاتیکدن گراندیفلوروس، گل پونه سا، ارکیده، یاس، زعفران، بنفشه، گل سنبل، گل مینای چینی، گل پیچک، گل شیپوری، گل یاس خوشه ای، اطلسی و طوسک یا گل کبوتر از گل های بنفش رنگ در طبیعت هستند.

آلو، انجیر، انگور، کشمش، میوه گل ساعتی و گیلاس از میوه های به رنگ بنفش در طبیعت هستند.

ریحان، کلم بنفش، بادمجان، مارچوبه، چغندر، پیاز، سیر و فلفل دلمه ای بنفش از سبزیجات به رنگ بنفش در طبیعت هستند.

منابع : sensationalcolor

فال حافظ

متن عاشقانه متن زیبا

صفحه اصلی تبلیغات تماس با ما درباره ما

مطالب بخش سلامت و پزشکی سایت کوکا فقط جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارند. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان کرد.

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب کوکا به هر نحو غیر مجاز می باشد.
هر گونه کپی برداری از محتوای سایت کوکا پیگرد قانونی دارد.
استفاده از مطالب سایت کوکا در سایت های خبر خوان و دارای آی فریم نیز اکیدا ممنوع است.


Downloads-icon


خواص کنار؛ 10 خاصیت میوه و برگ کنار برای سلامتی و پوست و موDownloads-icon

از تاثیرات روانی رنگ بنفش برای داشتن احساسی باشکوه، شیک و ثروتمند در دکوراسیون داخلی خانه‌ تان استفاده کنید. رنگ بنفش، رنگ پادشاهان است. علی‌رغم اینکه رنگ بنفش یک رنگ سلطنتی و شاهانه است، با تمام رنگ‌های دیگر بسیار هوشمندانه، هم‌نشینی دارد و در چرخه رنگ، به شکلی دقیق میان رنگ‌های قرمز و آبی قرار دارد. رنگ بنفش هنگامی که به سمت چرخه قرمز برود ، جز رنگ‌های گرم محسوب می‌شود و در این طیف، رنگی است که احساسات را برمی‌انگیزد و در رنگ سردتر به سمت نیلی‌ها می‌رود. تاثیر روانی رنگ بنفش در دکوراسیون داخلی ، بیشتر بستگی به آن دارد که چقدر به سمت طیف گرم متمایل باشد، چقدر به سمت طیف سرد.

بنفش مایل به آبی می‌تواند متین، آرامش‌بخش، تسکین‌دهنده و دارای عمقی رمزآلود باشد. بنفش متمایل به قرمز، نیاز به احتیاط دارد و می‌تواند اتاق را زیر سلطه بگیرد و همیشه این خطر وجود دارد که چنین اتاقی،  زننده و بی‌ارزش به نظر برسد. برخی تاثیرات روانی رنگ بنفش به طور محض، تاریخی هستند. در اروپا، رنگ بنفش به عنوان رنگ سلطنتی و رنگ قدرت،  شهرتی طولانی‌مدت دارد. برای قرن‌ها، اثرات روانی رنگ بنفش برای کسانی که این رنگ را به تن می‌کردند این بود که آنها شخصیت با اهمیت و بزرگی هستند. گفته می‌شود پادشاه روم، ژولیوس سزار، تصمیمی را قطعی کرد و آن این بود که تنها شخص او اجازه دارد این رنگ را به تن کند. تاریخ اختصاص یافتن رنگ بنفش به طبقه اشراف و حاکم در زمان کتاب مقدس و در کشورهای واقع در سراسر دریای مدیترانه آغاز شد و علت این مسئله آن بود که رنگ بنفش به قدری گران بود که تنها مردم ثروتمند قادر به خرید آن بودند. رنگ بنفش در اصل در نتیجه ساحل، از سخت‌پوستان صدف طبیعی حاصل شد. خیلی بعدتر در سال ۱۸۵۹، بریت جوان، اولین رنگ ترکیبی را اختراع و شروع به تولید رنگ بنفش در مقیاس بزرگی کرد. اختراع او، شوق بین‌المللی را در تولید لباس و طراحان داخلی برای دکوراسیون ، برانگیخت. در این زمان هر شخصی تمایل داشت در رنگ بنفش دیده شود. رنگ بنفش ناگهان به یک رنگ سیاسی تبدیل شد. رنگ بنفش جدا از اینکه در انگلستان به عنوان رنگ مد روز و رنگی شیک استفاده می‌شد، تا اواسط قرن ۲۰ به عنوان رنگ عزاداری نیز پوشیده می‌شد. تا به امروز، رنگ بنفش نقش مهمی را در کلیسای کاتولیک بازی می‌کند. این رنگ در کلیسا، رنگ شهادت، توبه و بخشش است. در طول مصائب مسیح، کل صلیب‌ها با پارچه های بنفش پوشیده شد. نقاشان اغلب رنگ بنفش را برای لباس مریم مقدس (ملکه بهشت) به کار می‌برند و کاردینال‌ها، رنگ بنفش متمایل به قرمز را به نشان مقام و منصب، به تن می‌کنند. گفته‌های زیادی درخصوص رنگ بنفش وجود دارد که ما به همین مقدار اطلاعات اکتفا می‌کنیم. در نهایت، بنفش رنگ ثروت، رضایتمندی و خوشنودی عمیق و رنگی مرموز است که می‌تواند ظاهری کاملا مجلل و شیک به فضای دکوراسیون داخلی شما ببخشد. در این روزها رنگ بنفش، نشانه یک فرد با اهمیت بودن نیست اما شاید شما با به کارگیری این رنگ، این احساس را داشته باشید. رنگ بنفش در معماری داخلی ، به شما حس بزرگی، شکوه و شیک بودن می‌دهد.

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

دیدگاه

شعبه یک: تهران شریعتی نرسیده به مطهری خیابان پلیس – پلاک 30 طبقه 4 واحد 15 تلفن: 88400794 – 88442607 شعبه دو: تهران نیاوران خیابان شهید باهنر خیابان شهید امیدوار پلاک ۱۷۴ تلفن: 22802931

مجله مبلمان، دکوراسیون و معماری داخلی

نکات مهم طراحی دکوراسیون داخلی که باید توجه ویژه‌ای به آن‌ها کرد [اینفوگرافیک]

ترفندهای اتاق خواب کوچک برای استفاده بهینه از فضای کم

کوسن مبل خلاقانه با شال و روسری در عرض چند ثانیه! + ویدئو

نکات مهم برای خرید لوستر را می دانید؟ بررسی 7 نکته مهم برای خرید لوستر

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

راهنمای کامل انتخاب پارچه مبلی به همراه مهمترین نکات

مبل مناسب خانه های کوچک و دکوراسیون منزل نقلی و جمع و جور

راهنمای کامل انتخاب پارچه مبلی به همراه مهمترین نکات

مبل مناسب خانه های کوچک و دکوراسیون منزل نقلی و جمع و جور

50 مدل مبل لوکس و منحصر به فرد برای خانه های لوکس ایرانی

رنگ بنفش که به عنوان رنگ سال ۲۰۱۸ انتخاب شده است، یکی از رنگ‌هایی است که استفاده از آن در دکوراسیون خانه کار کمی مشکلی است. اما با کمی ظرافت و دقت می‌توان از آن به خوبی در خانه و به خصوص در اتاق خواب استفاده کرد. در ادامه با توکامگ و استفاده از رنگ بنفش در اتاق خواب با ما همراه باشید.

رنگ بنفش به نظر می‌رسد که احساسات قوی را برانگیزد و یا حتی آن را تحریک کند: اکثر مردم یا آن را دوست دارند و یا از آن متنفرند. از این رو، این رنگ یکی از رایج‌ترین رنگ‌های مورد استفاده برای تزئین اتاق خواب اصلی نیست. بسیاری از مردم فکر می‌کنند که این رنگ مناسب اتاق خواب بچه‌ها یا بیش از حد زنانه است.
چنین افکاری بسیار شرم‌آور هستند؛ به خاطر اینکه در واقعیت وقتی به درستی از این رنگ استفاده شود، بنفش می‌تواند رنگی بسیار پیچیده و مدرن برای اتاق خواب اصلی باشد. به گونه‌ای که علاوه بر اینکه برای خانم‌ها بسیار جذاب و زیبا می‌شود، برای آقایان نیز جلوه دیگری پیدا می‌کند.
اگر چه برخی از طرفداران و دوستداران رنگ بنفش در انتخاب رنگ مناسب و دلخواه خود برای رنگ دیوارها ریسک نمی‌کنند و از ترکیب رنگ‌ها استفاده می‌کنند.
نترسید و از رنگ بنفش تیره برای رنگ دیوارهای اتاق خود استفاده کنید؛ فکر نکنید که این رنگ فقط برای اتاق خواب‌های روشن مناسب است. در حقیقت این دیوارهای تاریک برای اتاق‌هایی که کم نور هستند نیز متناسب است؛ زیرا این بنفش تیره بدون توجه به شدت نور خود را حفظ می‌کند.

اگر به عقب برگردیم می‌بینیم که بنفش رنگی سلطنتی است. رنگ مورد علاقه کلئوپاترا، آخرین فرعون مصر باستان، بنفش بود و بسیاری از شخصیت‌های دیگر آرامش و زیبایی این رنگ را درک می‌کنند و می‌فهمند. رنگ بنفش امروزه نیز بسیار بین مردم محبوب است و همان طور که در مطلب استفاده از رنگ سال ۹۷ در دکوراسیون منازل اشاره کردیم، در طراحی‌های داخلی بسیاری از اولین انتخاب‌هاست.

اگر رنگ بنفش را به میزان یک یا دو درجه روشن‌تر کنید، رنگ تسکین دهنده‌ای که بسیار بهتر و جالب‌تر از رنگ‌های خنثی است و خیلی هم تند و تیز نیست به دست می‌آید.
بنفش به عنوان رنگی سرد دارای طبیعتی آرامش بخش است که این باعث برتری آن نسبت به دیگر رنگ‌ها به عنوان رنگی مناسب برای اتاق خواب شده است. می‌توانید از بنفش روشن در دیوارها استفاده کرده و در کنار آن از بنفشی ملایم در تخت، پنجره‌ها و بالش‌های کوچک استفاده کنید که باعث دل‌انگیز و رمانتیک شدن فضا می‌شود.

رنگ بنفش را خیلی دوست دارید؟ ریسک کنید و از این رنگ در تمام اتاق خود و حتی رنگ سقف استفاده کنید. با محدود کردن پالت رنگی خود به رنگ‌های بنفش و سفید و استفاده کمی از آن در مبلمان کوچک، ظاهری شاداب و زنده، و البته نه زننده، به اتاق خود می‌بخشید. این راه بسیار مناسبی برای ترکیب مقادیر زیادی از طرح های الگودار، بدون توجه به تم رنگی شماست.

سایه‌های کم رنگ و خاموشی از رنگ بنفش را با قسمت‌هایی از رنگ‌های متالیک ترکیب کنید و آن‌گاه شما اتاق خوابی پر زرق و برق که گران و پیچیده به نظر می‌رسد خواهید داشت. حواستان باشد که در این امر زیاده روی نکنید. برای داشتن محیطی با درخشش زیاد می‌توانید به فضای خود آینه اضافه کنید. بالش‌های به رنگ بنفش کم رنگ باعث لوکس شدن و سادگی اتاقتان می شود.

گاهی اوقات تنها کمی بنفش برای محیط شما کافی است. داشتن تنها قسمت‌هایی از این رنگ در رخت خواب و بالش‌هایتان به همراه رنگ‌های دیگر ترکیب جالبی می‌سازد. می‌توانید رنگ‌های خنثی را به همراه تخت خوابی سفید رنگ یا حتی طوسی و خاکستری به کار ببرید.

زمانی که شما رنگ‌های آبی و بنفش شیری را با هم در می‌آمیزید، این ترکیب حسی آرامش بخش را القاء می‌کند. ترکیب این رنگ‌ها در کنار انواع مختلف تم از معمولی گرفته تا تم‌های تزئینی مدرن به خوبی جلوه می‌کند.
رنگ‌هایی مانند سبز، آبی و بنفش به خاطر خواص آرامش بخشی که دارند بسیار مشهور هستند، ولی هنگام کار کردن با رنگ‌های خاموش با شدت برابر، فراموش نکنید که کمی کنتراست (تفاوت درخشندگی رنگ در اشیا که باعث تمایز آ‌ن‌ها یا تصویرشان از یکدیگر می‌شود) مانند بالش‌های تزئینی با طرح‌های سرگرم کننده به اتاق خواب خود اضافه کنید تا از خسته کننده بودن اتاق جلوگیری شود.

اگر اتاق خوابتان خیلی کوچک است یا می‌خواهید اتاقی کوچک را به عنوان اتاق میهمان انتخاب کنید، بنفش می‌تواند انتخاب خوبی برای شما باشد. پنجره‌های سفید فضا را بازتر نشان می‌دهند و این در حالی است که می‌توانید از فرش‌های پرزدار به همان رنگ بنفش استفاده کنید. ولی مشکل شما این است که در این مورد، رنگ‌هایی که می‌توانید استفاده کنید محدود هستند. این رنگ‌ها عبارتند از: سفید، بنفش و خاکستری. این رنگ‌ها باعث می‌شوند که فضای کوچک شما دنج به نظر برسد و نه تنگ.

جدا از داشتن دیوار های بنفش می توانید از سایه‌های روشن‌تر این رنگ در وسایل تزئینی و جانبی استفاده کنید. هم چنین می‌توانید از وسایل تزئینی با رنگ‌های خنثی همانند لامپ آویز، گلدان، میزها و با رنگ بنفش کم رنگ (lavender) استفاده کنید که ظاهر بنفشی که می‌خواهید داشته باشید را کمی ملایم می‌کند.

کودکان عاشق رنگ بنفش هستند و این یک مزیت بسیار بزرگ برای والدین است. بعضی از تحقیقات نشان دهنده این هستند که رنگ بنفش فعالیت مغز را تحریک می‌کند، که این می‌تواند برای مطالعه مفید باشد پس می‌توانید از این رنگ در اتاق مطالعه استفاده کنید.

رنگ بنفش تیره یا آلویی را با رنگ نقره‌ای همراه کنید تا برای اتاق خواب دخترتان فضای اتاق یک پرنسس را فراهم کرده باشید. این رنگ بدون شک یکی از بهترین رنگ‌ها برای اتاق خواب دخترانه به شمار می‌رود.

اگر یک سبک تزئیناتی خاص را می‌پسندید که بسیار چشم‌گیر و خیره کننده باشد، سعی کنید رنگ قرمز و بنفش را با یکدیگر ترکیب کنید.

برای داشتن ظاهر و فضایی که ظریف‌تر و زیباتر به نظر می‌رسد و به خوبی با مبلمان چوبی هماهنگ است، رنگ سبز با بنفش را با همدیگر به کار ببرید.

یکی از رمانتیک‌ترین ترکیب‌ها برای اتاق خواب به کار بردن توری‌های سفید است که به ظرافت و شیکی آن اضافه می‌کند. علاوه بر این معمولا کابرد رنگ بنفش به همراه رنگ‌های آبی و سبز مرسوم نیست، ولی در کنار این توری‌ها به خوبی جلوه پیدا می‌کند و ساده و شیک دیده می‌شود.

در این مطلب سعی کردیم نمونه‌هایی از استفاده رنگ بنفش در اتاق خواب را معرفی کنیم. امیدواریم با خواندن این مقاله بتوانید اتاق خواب خود را آن‌گونه دوست دارید با رنگ بنفش طراحی کنید. همچنین پیشنهاد می‌کنیم مطلب پیش‌بینی رنگ سال ۱۳۹۸ را نیز مطالعه کرده و از حالا خود را برای طراحی دکوراسیون منزل با استفاده از رنگ‌های دکوراسیون سال بعدی نیز آماده کنید.

به این مطلب امتیاز بدهید: (16 رای, امتیاز: 4٫69 از 5)
Loading…

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

18 ساله
دانشجوی کارشناسی کامپیوتر دانشگاه شیراز
مترجم و نویسنده،
عاشق زبان انگلیسی هستم و ترجمه و نویسندگی برام کار لذت بخش و جذابیه. امیدوارم از مطالبی که مینویسم لذت ببرین!

مطلب قبلی

چگونه دکوراسیون ایرانی سنتی داشته باشیم؟

مطلب بعدی

دکوراسیون اتاق مطالعه کنکوری باید چگونه باشد؟

اتاق خواب بنفش و سفید و استفاده از این دو رنگ برای دکوراسیون محیط

ایده‌هایی جذاب برای ست رنگ بنفش در طراحی دکوراسیون خانه

رنگ سال ۹۷ ایرانی چه رنگی است؟؟ معرفی و راهنمای ترکیب رنگ سال

رنگ مبلمان سال 2018 یا بنفش در دکوراسیون خانه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای انکه دفعات بعذی اطلاعات خود را وارد نکنید. اجازه استفاده از کوکی را میدهید؟

خوش آمدید، به حساب کاربری خود وارد شوید.

رمز عبور خود را بازیابی کنید.

رمز عبور برایتان ایمیل شد.

21 آبان 1393

رنگ بنفش: بنفش رنگ عرفان و معنویت است. بنفش در هر طیفی که باشد الهام‌بخش و رنگ شاه‌زادگان، ‌پادشاهان، و ملکه‌هاست. بنفش سیر در اصل ترکیبی از رنگ‌های آبی و قرمز است که ویژگی‌های هر دو رنگ را یک‌جا در بر دارد. تندی قرمز به‌واسطه آرامش و خنکی آبی فروکش می‌کند و به حس تازه تبدیل می‌شود و شما را به آرامش و رهایی دعوت می‌نماید.
 به همین دلیل است که در بیمارستان‌های روانی و مطب روان‌شناسان اغلب از بنفش ملایم یا همان بنفش یاسی استفاده می‌شود. بنفش ملایم احساس ترس را کاهش می دهد و مشغله‌های فکری آزاردهنده را تعدیل می‌نماید. وقتی بنفش در کنار سفید قرار می‌گیرد سمبل خالص‌بودن و تواضع است. در فرهنگ چین بنفش رنگ رویاپردازان و فیلسوفان است و نشانه صداقت، وفاداری، و عشق است. علم رنگ‌شناسی ثابت کرده است که بنفش آثار ترس و شوک‌های روحی را پاک می‌کند و در این زمینه مانند اشعه ماورای بنفش عمل می‌نماید.
از به‌کاربردن بنفش در دکوراسیون داخلی خانه خود اجتناب نکنید.

 

این آپارتمان با کلکسیونی از صندلی‌های تابه‌تا به رنگ‌های مختلف و رومبلی‌های بنفش، کاغذ دیواری، و قالی بنفش طراحی شده است. تابلوهای نقاشی اثر مارسل ورتز هم دیوارهای راه‌راه را مزین کرده‌اند.

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

 

در اتاق نشیمن این منزل در واشینگتن دی. سی. رنگ بنفش به روش‌های مختلف به‌کار رفته است. کاناپه مخملی و پرده‌های حریر خاکستری در کنار صدف‌ها، ظروف سفالی، و مبل‌های زیبا در واقع زیبایی سایه‌های بنفش را به نمایش گذاشته‌اند.

 

در این آپارتمان پاریسی از پالت رنگی خاصی برای ایجاد حال و هوایی شیک استفاده شده است. سایه‌روشن‌های متعدد رنگ بنفش روی دیوارها، روتختی، ملحفه‌ها، و پرده حریر گویی مخصوصا با تابلوی نقاشی ست شده‌اند. لوستر رنگی نیز این صحنه را تکمیل کرده است.

 

حمام و دست‌شویی این منزل دیوار گچی ونیزی به رنگ آلوئی روشن دارد. طراح دکوراسیون این خانه، لیختن کریگ، از نور طبیعی اتاق از پنجره بهره برده و پرده‌های سبکی را به پنجره زده است و کابینت‌ها را آینه‌ای کرده تا فضا روشن‌تر شود.

 

ویکتوریا هاگان طراح دکوراسیون، برای کتاب‌خانه خانه‌ای تاریخی در منهتن، رنگ بنفش را انتخاب کرده است. تابلوی نقاشی، قالی، و کاناپه‌ها همه سایه‌هایی از رنگ بنفش دارند که به خوبی با هم هماهنگ هستند.

 

دیوارهای بنفش آمیتیس شاید انتخاب غافلگیرکننده‌ای برای اتاق نهارخوری باشند، ولی در این خانه که به زیبایی انتخاب شده است. مبل‌های سبک قدیمی ‌به رنگ آبی روکش شده‌اند و ظروف چینی سفید و آبی تقابل زیبایی با رنگ دیوار یافته‌اند.

 

جیمی ‌در یک طراح دکوراسیون، این اتاق خواب موجود در آپارتمانی در منهتن را با سایه‌های جالبی از رنگ بنفش تبدیل به پناه‌گاهی آرامش‌بخش کرده است. یک صندلی با روکش مرجانی رنگ و دو آباژور به همان رنگ، در این اتاق کنتراست ایجاد کرده است.

 

به لطف سایه‌های مختلف رنگ بنفش و جنس و بافت زیبای پارچه‌های مختلف، این اتاق خواب با دیوارهای یاسی رنگ و رومبلی‌های براق و زیبا، سبک جالب و شادی یافته است.

 

وقتی رنگ بنفش با رنگ‌های خنثی ترکیب شود به چشم می‌آید. دو صندلی با روکش کرم در این اتاق زیبایی رنگ بنفش را چشم‌گیرتر کرده‌اند.

 

طراحان و دکوراتورهای این اتاق نشیمن از تکنیک انعکاس آینه‌ای استفاده کرده‌اند. دیوارهای بنفش آمیتیس و قالی‌ها، پس‌زمینه شیکی برای وسایل سبز و آبی اتاق درست کرده‌اند. آباژورها و تابلوی نقاشی هم به ایجاد تقارن در اتاق کمک کرده است.

منبع: گردآوری شده توسط تحریریه چیدانه

4990 بازدید

0 نظر

21 آبان 1393

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

رنگ روز سپاسگزاری و نشانی از چشم انداز پاییزی و شعله آتش است.

این رنگ چون ترکیبی از زرد و قرمز است به عنوان یک رنگ انرژی زا در نظر گرفته می شود که به طرق گوناگونی شاد به نظر می رسد و مثل زرد تحریک کننده و مانند قرمز مملو از شور و علاقه و نشاط است.

از رنگ نارنجی برای اتاق ناهار خوری،آشپز خانه(زیرا همانند قرمز سبب افزایش اشتها می شود)،اتاق نشیمن و سالنهای ورودی استفاده می شود.

ولی وقتی که در اتاق خواب استفاده شود،ممکن است شخص را بیدار نگه دارد.وقتی که از رنگ نارنجی در اتاقی استفاده می شود،باعث می شود که اتاق کوچکتر به نظر برسد.بنابراین در صورت استفاده از آن مطمئن شوید که به اتاق نور فراوان می رسد.

هر جا نارنجی باشد گرمای خوشایندی نیز پدید میآید و فرد حس راحتی و امنیت پیدا می کند.

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

نارنجی رنگی است که احساسات و عواطف را در وجود انسان بیدار می کند و حتی تا حدودی اعتماد به نفس را نیز ارتقا می بخشد.

نارنجی هم اگر مثل صورتی به صورت ملایم و روشن به کار برده شود،می تواند استرس و تنش را از میان بر داشته و آرامش ایجاد کند و باعث رفع عصبانیت شود.

اگر بخواهیم نارنجی را در یک جمله خلاصه کنیم می توانیم بگوییم:نارنجی شما را شاد و پر از انرژی می کند.

بنفش:هیجان رنگ قرمز و آرامش رنگ آبی را با هم داراست.در روانپزشکی به خاطر اثرات آرام بخش آن برای درمان کسانی که از ترسها و وسواسها رنج می برند استفاده می شود.

بنفش به تعادل فکری انسان کمک می کند و حساسیت و دلسوزی را گسترش می دهد.

بنفش نماد شکوه و اسرار آمیزی و تصور است.رنگ داوری و قضاوت خوب است.رنگ بنفش برای افرادی که در پی کامیابی روانی هستند مناسب است.مطلوب ترین رنگ برای هنر مندان است.برای تکامل قوه تخیل،توازن زندگی،حذف موانع آرامش بعد از فعالیت زیاد و افسردگی عالیست.

بنفش رنگ مطلوب هنر مندان و عرفاست.بنفش رنگی سحر آمیز،الهام بخش و موقر است که هدفمندی و انگیزه را در فرد القا می کند و در آن آرزو ها برآورده می شود.ولی خصلت تا حدودی خوش خیالانه آن می تواند به بی مسئولیتی بینجامد.

بنفش تیره نهانگاه فاجعه است اما بنفش روشن نشانه تقدیس است،که ما را افسون خواهد کرد.

رنگ بنفش رنگ سردی است که سیستم عصبی را تقویت می کند و منجر به افزایش حس آرامش می شود و برای اتاق خواب کودکان رنگ مناسبی است.

بنفش نماد وفاداری و ثروت است.نشانگر عقل و معنویت.در طبیعت خیلی کم وجود دارد،به همین خاطر به عنوان نشانه مصنوعی یا غیر عادی بودن در نظر گرفته می شود.

طیف هایی از این رنگ اثری آرامش بخش برای قلب دارند.

معمولا افرادی که تمایل به پوشیدن لباس بنفش دارند،افرادی حساس و بخشنده هستند.بنفش جهت خلق محیط های نمایشی که شخصیت خلاق فرد را منعکس می کنند مناسب است.

بنفش در طراحی اتاق های مد لباس،مدیتیشن و عبادت نیز مورد استفاده قرار می گیرد،زیرا حس روحانیت و معنویت را منتقل می کند.

بنفش رنگ ملکه ها و جهان غیر مادی است و مناسب فضای آتلیه های معماری و هنری است.

بنفش روشن فرد را به یاد آرزو هایش می اندازد.معمولا دختران رنگ بنفش را دوست دارند.

ترکیب رنگ بنفش،مشکی و سفید فضا را جذاب می کند.

منبع:کتاب چگونه معمارانه طراحی کنبم،جلد1

فهرست مطالب:

 

 

 

 

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

 

4                                                                                                     مقدمه

 

5                                                                                          رنگ و فضا

 

6                                                                                          رنگ و شکل

 

6                                                                                          رنگ و بافت

 

7                                                                                            رنگ و نور

 

9                                                                             کمپوزیسیون رنگها

 

10                                                      
         کنتراست
های هفتگانه رنگ

 

12                                                                        تاثيرات رواني رنگها

 

13                                                                                    سیاه و سفید

 

14                                                                                    رنگ قرمز

 

15                                                                                  رنگ نارنجی

 

16                                                                                     رنگ زرد

 

18                                                                                     رنگ آبی

 

20                                                                                     رنگ سبز

 

21                                                                                     رنگ بنفش

 

21                                                                                  رنگ قهوه ای

روانشناسی رنگ بنفش در معماری

 

 

 

 

 

هر نقش و خیالی که مرا در
نظر آید

                                              
حسنی و جلالی و جمالی بنماید

 

 

                                                                                    
(مولانا)               

 

 

 

 

 

 

 

مقدمه:

رنگ بازتابی از نور است که
به شکل های متفاوتی در می آید و این بازتاب مجموعهٔ وسیعی را شامل می شود.انسان از
گذشته های دور به استفاده از رنگها علاقه مند بوده است.

گروهی عامل گرایش انسانهای
ابتدایی به کاربرد رنگها را در ” طبیعت ” و رنگهای موجود در آن می دانند ومعتقدند که آنها
با الهام از طبیعت و پدیدار شدن شب و روز رنگهایی چون سیاه و قرمز را به عنوان رنگهایی
سمبلیک به کار می بردند و از این دو رنگ جهت تزیین گور مردگانشان بهره می گرفتند .
نقش رنگها و مفاهیم نمادین آنها در مذاهب و اماکن مقدس متفاوت بوده است ” در قدیم دیوارهای پکن را با قرمز و سقف های شهر را
با زرد رنگ آمیزی می کردند تا نمادی از ارواح پاک و شریر باشند و در مصر باستان نیز داخل و
سقف را با آبی و کف آنها را با سبز رنگ می زدند تا به ترتیب نمادی از بهشت و
مرغزارهای نیل باشند.

 

 

 

رنگ در شکل گیری فضا نقشی موثر و
تاثیر گذار دارد:

رنگ از لحاظ اقلیمی میتواند بسیار
موثر باشد. در گذشته رنگها را متناسب با شرایط اقلیمی و فرهنگی هر منطقه به کار می
بردند’  مثلا در مناطق سردسیری
کشور از رنگهایی گرم و در مناطق گرمسیری ( کویر ) از رنگهای سرد استفاده می کردند. شاید به نظر عجیب برسد که در حوزه حس بصری رنگ حرارت را می توان
تشخیص داد.به هر حال تجربه نشان داده است که بین دو آتلیه که یکی با رنگ سبز-آبی و
دیگری با قرمز-نارنجی رنگ شده باشد , ۵ تا ۷ درجه اختلاف حرارت یا بودت از
طریق ذهنی احساس می شود.به عبارت دیگر , کسانی که در آتلیه سبز هستند , در ۱۵ درجه سانتیگراد احساس سرما می
کردند , اما در اتاقی که با رنگ قرمز نارنجی رنگ شده بود تا ۱۳-۱۱ درجه سانتی گراد نیز احساس سرما
نمی کردند.حقیقت این است که رنگ آبی-سبز جریان خون را کند و رنگ قرمز نارنجی
همانند داروی محرکی است که باعث حالت هیجانی و تسریع جریان خون در بدن می گردد.

 اما متاسفانه درطراحی فضاهای شهرهای امروز کمتر
به تناسبات رنگی ، اقلیمی و فرهنگی توجه می گردد و بهره گیری از رنگها در ساماندهی فضاهای شهری از روند متعادلی برخوردارنمی باشد و این
امر سبب ظهور شهرهایی با فضاهای نامطلوب ودر نهایت نارضایتی شهروندان از محیط زندگی اجتماعیشان
گشته است.

 

 

 

 

رنگ در تعریف فضا نیز بسیار موثر
است.یکی از راههای تفکیک بخش های مختلف یک فضا در مکانهایی که
فضای باز و یک تکه دارند استفاده
از رنگهای متفاوت می باشدو خط عمودی که بین دو فضا ایجاد می شود محدوده آن را مشخص
می کند.
چنانچه ما فضاهای شهری را شامل فضاهای مقدس ونامقدس ، فضاهای عمومی ، فضاهای کارکردی ( فضاهای مسکونی ،
کاری ، اوقا فراغت و حمل ونقل عمومی ) وفضاهای جغرافیایی بدانیم یکی از راههایی که می تواند
تمایز این فضاها را به خوبی برای شهروندان مشخص وتعریف نماید کاربرد صحیح رنگها می
باشد و این امر مستلزم این است که طراح وبرنامه ریز شهری به خوبی با فرهنگ ساکنین
یک شهر آشنایی داشته باشد و بایدها ونبایدها ، ارزشها ، عقاید و باورهای آنان را
بشناسد و بداند چه رنگهایی برای شهروندان دارای معانی نمادین وحاوی بار ارزشی
ومعنایی هستند.

 

 

 

 در
این صورت است که امکان طراحی فضاهایی خوانا و با قابلیت درک بصری فراهم می گردد(هر رنگ ضمن داشتن معانی خاص
ونمادین در هر فرهنگ به طور کلی وجهانی نیز مبین برخی معانی و مفاهیم است مثلا اینکه رنگ
آبی را در همه جا رنگ آرامش و سکون می دانند) پس بدین منظور تعامل و کنش متقابل میان معماران و
انسان شناسان  امری غیر قابل اجتناب می باشد و بر هر دو گروه لازم است که رنگها و ویژگیهای
آنها را به خوبی بشناسند و بدین ترتیب در کنار هم وبا مساعدت یکدیگر در جهت
ساماندهی فضاهایی با هویت و با معنا گام بردارند.

 

 

 

رنگ و شکل

 

 

 

همچنین,شکل ها نیز دارای خصوصیت
گویا ومعنی دار نظام زیباشناختی خود هستند.در طراحی,این کیفیت های معنی دار شکل و
رنگ می بایست با یکدیگر مطابقت داده شوند,یعنی شکل و رنگ در معنی دار بودن و مفهوم
خود یکدیگر را تایید و اثبات نمایند.سه شکل اصلی مربع,مثلث و دایره نیز مانند سه
رنگ اصلی قرمز,زرد و ابی دارای خصوصیات مفهومی و بیانی مشخص هستند.

مربع,نمایانگر ماده,وزن و حدود
مشخص است وحسی از کشش و امتداد و تجربه حرکت را القاء میکند.مربع با رنگ قرمز
منطبق است و وزن حجم قرمز با شکل سنگین و ساکن مربع مطابقت دارد.

مثلث با زوایای حاد و تند,تاثیر
ستیزه جویی,پرخاش و تهاجم را ایجاد میکند.مثلث سمبل تفکر است و حالت وخصوصیت بی
وزن ان با زرد روشن هماهنگی دارد.

دایره بر عکس مربع,احساسات را
ملایم و معتدل میکندو حس ارامش و حرکت ارام و اهسته را القاء مینماید.دایره سمبل
روح است که در درون خود همواره در حال حرکت است.

تطابق و تناسب هر رنگ با شکل مربوط به خود
مستلزم همانندی و توازن است.اگر رنگها و شکل ها در بیان مفاهیم و حالات توافق
داشته باشند,تاثیرات ان دو چندان خواهد بود.

 

رنگ و
بافت

 

 

جنس بافت
عامل مهمی است که باعث زنده شدن رنگها میشود.در واقع برخی رنگها تنها در صورت قرار
گرفتن در جنس و بافت مناسب میتوانند همنشینی زیبایی را ارایه دهند، این موضوع از
دو نگاه قابل بررسی است:

1)وقتی
نور از بافتهای مختلف بازمی تابد، ما تاثیرات مختلفی را مشاهده می کنیم.شاید این
بازتاب درخشان، مات، شفاف یا کدر باشد یا نرمی و زبری بافت آن توجه انسان را به
خود جلب کند

2)ما از
لحاظ فیزیکی نیز میتوانیم از بافت سطوح لذت ببریم و این زمانی است که بافت و جنس
سطح مورد نظر نیز با زیبایی ظاهری آن هماهنگی داشته باشد.

ایجاد
تعادل میان بافت های سخت و نرم ، راه ایجاد فضایی مناسب و دلنشین است. اتاق خوابی
به رنگ تماما سفید شاید به تاثیر گرمابخش و جذاب تخته های عسلی رنگ کف اتاق احتیاج
داشته باشد. اما این رنگ می تواند از تخته های چوبی و روغنی کف، کفپوشی از گیاه
آگاو، یک قالیچه پشمی شیک، درخشندگی نخودر رنگ پوشش کف، چوب پنبه یا سنگ تامین
شود.معمولا بافت اشیاء به رنگ آنها عمق می دهد و توجه شما را به ابعاد مختلف آنها
جلب می کند.

بهتر است در ميان روكش
هاي مبلمان داخلی و روکش دیوارها تنوع ايجاد شود مثلاً در كنار انواع
پارچه هاي نرم و لطيف ابريشمي ، تافته و چرمي از پارچه هاي ضخيم تر بافت
دار يا پارچه هاي كتان طبيعي و حتي پارچه هاي توري شفاف استفاده كنيم،
یا در کنار سطح صاف وسیقلی رنگ دیوار از آجرهای زبر وسخت قرمز-قهوه ای بهره ببریم
. خوب است خاطر نشان كنيم كه كنار هم قرار دادن سطحي بافت دار و
خشن و سطحي صاف و صيقلي موجب ايجاد نوعي تضاد زيبا و جذاب مي شود چرا
كه سطح بافت دار و زبر نور را به خود جذب مي كند و سطح براق ، نرم و
صاف نور را منعكس مي كند .
با معرفي بافت و رنگهاي مختلف در انواع پارچه ها و سطوح متفاوت مي توانيد
فضايي زيبا و غني تر را ايجاد كنيد . براي مثال قرار گرفتن يك
پارچه چرمي به رنگ سبز مغز پسته اي در مقابل ديواري با رنگ بژ ظاهر
زيباتري نسبت به قرارگيري پارچه اي صاف و بدون بافت از همين رنگ
در مقابل اين ديوار ايجاد مي كند .
به علاوه بافت ها ، طرح ها و وجود لوازم غير معمول و متفاوت مي
تواند موجب رويايي ، رسمي و حتي خيلي مناسب تر به نظر رسيدن فضاي يك
اتاق شود .

به این
ترتیب، ترکیب بافتها و رنگها به ایجاد فضایی دلنشین می انجامد.

 

 

رنگ و نور

 

قدرت نور
در تمام شکلهایش، ابزار موثری برای تغییر کیفیت هر رنگ و فضای خاص در طراحی
معماری می باشد.اثر اوقات نور چندان مورد توجه قرار نمی گیرد، اما این عنصر عملا
قدرت آن را دارد که تاثیر رنگ را کاملا از بین ببرد یا به بهبود آن کمک کند.وقتی
رنگ و بافت را انتخاب می کنید، آنها را در نور طبیعی روز، در زمانهای مختلف بررسی
کنید.

این کار
را قبل از آنکه در مورد رنگ دقیق مورد استفاده تصمیم بگیرید انجام دهید زیرا برخی
رنگها مثل بنفش یاسی یا آجری با کمترین تغییر در نور طبیعی یا مصنوعی، کاملا تغییر
می کنند.

نور
درخشان روز بهترین نور برای کار کردن است و نور هالوژن نیز بسیار به مشخصات نور
طبیعی نزدیک است.حبابهای تنگستن نیز ته رنگی از زرد و نارنجی دارند که بر رنگ
آمیزی اتاق ها و دیوارها تاثیر می گذارد.

لامپهای
فلورسنت هم رگه ای از نور سرد و تند آبی دارند.

حتی رنگ
نور طبیعی نیز در طول روز تغییر می کند.درست بعد از سحر، این نور بیشتر زرد است؛
در حالی که هنگام غروب به رنگ رمز می گراید. تفاوت فصلها و تفاوتهای جغرافیایی نیز
نور طبیعی را تحت تاثیر قرار می دهد.

سقف سفید
حدود ده تا پانزده درصد از نور را باز می تاباند و از هر رنگ رنگ دیگری بهتر است.
بنابر این مهم است که هنگام اضافه کردن به دکوراسیون داخلی سقف ها و کف ها را هم در
نظر بگیریم.

به طور
معمول در طراحی داخلی، به کف یک رنگ خنثی می زنند تا چشم به سمت آن کشیده نشود.به
همین ترتیب، سقف با مایه های کم رنگ نیز به طور بصری، ارتفاع و فضای اتاق را
افزایش می دهد و به چشم اجازه می دهد که روی دیوارها، رنگ و سایر عناصر داخلی
متمرکز شود.

در این
راست تفاوت نیز از اهمیت برخوردار است.همان طور که مناظر مختلف در آفتاب تابستان و
آسمان پاییز کاملا متفاوت هستند. فضاهای داخلی نیز با هم تفاوت دارند.بنابر این
چشم دارای خصوصیت ذاتی مقایسه است.حتی اگر یک ظرف سیب سرخ هم تحت نور خاصی کمی آبی
به نظر برسد، چشم با رنگ دادن دوباره به سایر رنگهای اطراف آن، این تفاوت را جبران
می کند، به طوری که به شکل یک طیف جدید و اندکی تغییر یافته درآید و موزون باشد.

 

 

 

قبل از
انتخاب رنگ فضا، فکر کنید که چگونه ودر چه زمانی قرار است از آن استفاده شود.یک
اتاق نشیمن با نور خوب طبیعی را به راحتی می توان به رنگ سیر درآورد اما در اتاق
های شمالی، هر نور طبیعی باید تا حد امکان با انتخاب ته مایه های کم رنگی از کرم
یا زرد افزاش یابد.در اتاقی که پنجره کم دارد و نور

مصنوعی
است،باید رنگی را انتخاب کرد که در زیر نور لامپ،خوب به نظر برسد.

 

در هنگام نورپردازی روی کلیه ی
رنگهای تابناک فقط مقدار اندکی نور مصنوعی مورد نیاز است.از نور پراکنده، لامپهایی
با نور زرد، یا نور آتش برای ایجاد جوی بسیار زیبا در اتاقی که در آن زرد یا
نارنجی به کار برده اید استفاده کنید.لامپ سقفی می تواند ترکیب رنگهایتان را به
شکلی ناخوشایند به نظر برساند.

 

لامپهای رشته ای، زرد را پررنگتر و پرمایه تر می کنند و
لامپهای فلورسنت درست به خلاف آنها زرد را به سمت طیف سبز مایل به آبی کدر متمایل
می کنند(این لامپها پالت رنگهای گرم را نابود می کنند)؛لامپهای هالوژن آن را به
شکل واقعی که در روز ظاهر می شوند نمایان می سازندحبابهای
تنگستن موجب می شوند رنگ زرد کم رنگ در شب، بسیار کم رنگ شود در حالی که رنگ آجری
تحت نور تتگستن به نارنجی می گراید و رنگهای سبز ملایم به رنگ زرد-سبز تبدیل می
شوند و بنفش نیز به رنگ قهوه ای کدر بدل می شود.رنگهای زرد، سبز و کرم، فضاهای
گرفته را درخشان و روشن می کنند.لامپهای سفید پر نور برای اتاق خواب بیش از اندازه
قوی هستند، اما نور واقعا کافی را برای محیط های کاری فراهم می کند.نور مستقیم
خورشید رنگهای درخشان و روشن را مات و کمرنگ میکند.

 

رنگ قرمز
تیره تحت نور تنگستن، اندکی نارنجی به نظر می آید در حالی که تحت نور فلورسنت،
قرمز به رنگ بسیار پر جاذبه ای بدل می شود، همین رنگ تحت نور زرد خیابان به قهوه
ای متمایل می شود.

 

 

 

کمپوزیسیون رنگها

 

رنگهایی که در مجاورت هم قرار می
گیرند در جهت کاهش و یا افزایش تاثیر گذاری آنها بر فضا و همچنین توجه به استقرار و
جهت رنگها تاکید گردیده است  هر کدام از
جهات ، افقی – عمودی – مورب – مدور و یا ترکبهایی از آنها برای خود مفهوم خاصی داند
مثلا جهات مورب حرکت و پویایی ایجاد می نمایند ودید را به عمق فضا می برند.

 

هر چه سطح كاربرد رنگی از تركیب رنگی انتخابی برای فضای شما وسیع تر باشد، تأثیر آن نیز بیشتر خواهد بود.

از رنگها برای هماهنگی یا هارمونی به معنای”چیدمان مطبوع اجزاء یک کل” است و وجود آن در تمام مظاهر زندگی از موسیقی، شعر، رنگ یا حتا یک کیک زیبا، جلوه میکند.

از نظر دیداری، هماهنگی، در چیزی است که موجب لذت چشم میشود. این هماهنگی بیننده را مجذوب کرده و احساس نظم و تعادل را در او ایجاد میکند. هنگامی که چیزی ناهماهنگ است، یا خسته کننده است یا وحشتناک.

از طرفی هارمونی بیش از حد نیز به ترکیبی بسیار ملایم و نچسب تبدیل میشود و بیننده را آنطور که باید مجذوب و علاقمند نمیکند و بالعکس عدم حضور آن نیز تصویری به وجود می آورد که هیچ چشمی تحمل دیدن آنرا ندارد.

مغز انسان هر چیزی را که قابلیت سازماندهی نداشته و نامفهوم باشد، پس میزند. عمل دیدن به حضور یک ساختار منطقی نیاز دارد و هماهنگی رنگی میتواند این علاقه به دیدن و حس تعادل را به وجود بیاورد.

به طور خلاصه، یکپارچگی مفرط موجب تحریک ناپذیری و پیچیدگی مفرط موجب تحریک بیش از اندازه مغز میشود. تعادل پویا، نتیجه حضور هماهنگی است.به هارمونی رنگها در در طبیعت دقت کنید.

چند قاعده کلی در ایجاد هارمونی رنگی:

چیدمان بر اساس همجواری رنگها
رنگهای همجوار پیوسته) یا (Analogous Colors، به هر دسته سه تایی از رنگهایی گفته میشود که در دایره رنگ کنار یکدیگر قرار گرفته اند. مانند زرد-سبز، زرد و زرد نارنجی. معمولا در چنین ترکیبهایی، یک رنگ از نظر مقدار، بر دو رنگ دیگر برتری دارد.

چیدمان بر اساس رنگهای مکمل
رنگهای مکمل آنهایی هستند که در دایره رنگ، درست در مقابل یکدیگر قرارگرفته اند. مانند قرمز و سبز یا قرمز- بنفش و زرد – سبز. همانطور که در

تصویر مشاهده میکنید، درجات مختلف زرد – سبز در برگها، هماهنگی زیبایی با رنگهای قرمز-بنفش گل، ایجاد کرده اند. رنگهای مکمل بالاترین درجه تباین (کنتراست) و ثبات را به وجود می آورند.

چیدمان بر اساس طبیعت
طبیعت، بهترین نقطه شروع برای درک و ایجاد هارمونی رنگی است. در تصویر بالا ملاحظه میکنید که قهوه ای، سبز وآبی چه نقش هماهنگی ایجاد کرده اند و این ترکیب متناسب، لزوما در دو مورد قبل نمیگنجد، اما زیبا و قابل اجرا است.

 

 

 

 

کنتراست های هفتگانه
رنگ عبارتند از :

 

1.               
کنتراست رنگ (فام)

2.               
کنتراست تیره – روشن

3.               
کنتراست سرد – گرم

4.               
کنتراست رنگهای مکمل

5.               
کنتراست همزمان

6.               
کنتراست سیر (اشباع)

7.               
کنتراست وسعت

 

 

 

1.               
کنتراست رنگ (فام)

رنگ سفید موجب تضعیف
روشنایی رنگهای مجاور می شود و آنها را تیره و تار می سازد و سیاه باعث می شود که
رنگهای مجاور روشن تر بنظر می آید .

 

2. کنتراست تیره – روشن

باعث ایجاد حس سایه و
روشن می شود در یک روز آفتابی چمن هایی که در معرض آفتاب هستند روشن تر و آنهایی
که در سایه هستند تیره تر به چشم می آیند .

 

3. کنتراست سرد و گرم

خاصیت سرد و گرم را می
توان در برخی از اصطلاحات متضاد زیر نشان داد :

گرم     ____ سرد              غلیظ   ____ رقیق

آفتاب   ____ سایه             خاکی  ____ غیر مادی

کدر     ____ شفاف           نزدیک          ____ دور

محرک ____ آرام
بخش       سنگین ____ سبک

خشک ____ تر

 

4. کنتراست رنگهای مکمل

دو رنگ را هنگامی رنگ
مکمل می نامیم که ماده رنگی آنها با یکدیگر ترکیب شده و رنگ مات خاکستری – سیاه
رابوجود آورد .

زوجهای مکمل عبارتند
از :

بنفش ، زرد

نارنجی ، آبی

سبز ، قرمز

درست همانطوریکه از
ترکیب رنگهای زرد ، قرمز و آبی ، رنگ خاکستری – سیاه بوجود می آید ، از ترکیب دو
رنگ مکمل نیز همین رنگ را داریم .

همچنین این تجربه را
بخاطر می آوریم که اگر یک رنگ را از دیگر رنگهای طیف جدا کنیم ، برای هر رنگ از
مجموع رنگهای طیف ، رنگ مکمل مورد نظر خواهد بود .

 

5. کنتراست همزمان (متقارن)

کنتراست همزمان از این
حقیقت ناشی می شود که چشم در مقابل هر رنگ داده شده ، به طور همزمان به رنگ مکمل
آن نیاز دارد و چنانچه این رنگ مکمل ایجاد نشود چشم آن را خود به خود بوجود می
آورد .

به خاطر همین حقیقت
است که مبانی اساسی هارمونی رنگ مشمول قواعد رنگهای مکمل است .

 

6.
کنتراست سیری

رنگها را می توان با
چهار شیوه مختلف با نتایجی کاملا متفاوت ، رقیق نمود :

1)    
رنگی خالص را می توان با رنگ سفید رقیق کرد . این رقیق نمودن ، خاصیت رنگ را
تا اندازه ای سرد می کند .

2)    
یک رنگ را می توان با سیاه هم رقیق کرد . این اختلاط ، درخشندگی رنگ زرد را می
گیرد و آن را چیزی بیمار گونه نشان می دهد و درخشندگی آن از بین می رود .

3)    
رنگ سیر را می توان با سیاه و سفید و یا به عبارت دیگر با خاکستری مخلوط کرد .
اختلاط رنگها با خاکستری آن را تا حدودی تار و کدر می نماید .

4)    
رنگهای خالص را می توان از طریق ترکیب با رنگهای مکمل رقیق کرد .

 

7. کنتراست وسعت

درجات روشنی که گوته
به رنگ داده است به شرح زیر می باشد :

زرد=9         نارنجی=8  قرمز=6 
بنفش=3   آبی=4   سبز=6 

نسبت های حاصل شده
برای هر زوج مکمل به ترتیب زیر می باشد :

4/1 یا 4/3 = 3:1 =
9:3 = بنفش : زرد

3/1 یا 3/2 = 2:1 =
8:4 = آبی : نارنجی

2/1 یا 2/1 = 1:1 =
6:6 = سبز : قرمز

برای تبدیل این درجات
به سطوح هارمونی دار باید درجات دو جانبه روشنی آنها را در نظر بگیریم ، بدین معنی
که چون زرد سه برابر از رنگ مکمل خود تندتر است لذا باید تنها 3/1 جایی را که بنفش
مکمل در آن هست اشغال کند .

بنابراین سطوح هارمونی
دار برای رنگهای اولیه و ثانویه به شرح زیر می باشد :

زرد=3         نارنجی=4  قرمز=6  بنفش=9  
آبی=8   سبز=6 

 

 

 

 

 

 

تاثيرات رواني رنگها
الف_ مربوط است به دريافت احساس رنگ(فامداري) كه از طيف مرئي ناشي نشده
باشد اين را احساس ذهني
مينامند. هرگاه فشار ملايم بر
روي پلكهاي بسته وارد آيد، و يا انسان در يك اتاق تاريك از طريق
پيشاني تحت تاثير شوك الكتريكي قرار گيرد_ در هر دو مورد _ احساس رنگ، فامدار به وجود ميايد احساس مزبور ناشي از اثر مريي
خارج از چشم نيست، بلكه
احساس ذهني است. علت اين پديده،
تحريك اعصاب شبكيه به وسيله فشار يا الكتريسيته است. اصولاً
ديدن رنگ ذهني مبتني است بر دو پديده كه با هم قرابت دارند: يكي پس تصوير(after_
tmage) بنا بر اين ديگري تباين((contrast بنا بر اين تصوير عبارت است از احساس رنگ
پس از رفع تاثير يك محرك، به عبارت ديگر، احساس بصري است كه بلافاصله پس از قطع تحريك عامل خارجي حاصل ميشود. پس تصوير دو
گونه است: مثبت و منفي
نوع مثبت پس تصوير
آن است كه رنگ احساس شده، همان رنگ محرك است. يعني پس تصوير قرمز همان فام قرمزي است كه چشم را تحريك كرده است. اين پس
تصوير پس از مدتي خيره شدن به
يك محرك شديد(مثلاً نور يك
پروژكتور) و پس از بستن چشمها اتفاق مي افتد. پس تصوير منفي آن است كه
احساس شده، مكمل رنگ محرك است؛مثلاً پس تصويرقرمز؛سبز است.
پس تصوير منفي
هنگامي رخ ميدهد كه بعد از خيره شدن به يك محرك شديد، چشمها به يك سطح سفيد خالي و يا خاكستري معطوف شودند، علت پس تصوير مثبت
را تداوم روند شيميايي در
شبكه پس از رفع اثر محرك، ذكر
ميكنند، در باره علت پس تصوير منفي، غالباً روند خستگي شبكيه را
مطرح، مي سازد
ب_ اثرات ذهني رنگهاي عيني.
زمينه ديگر ملاحظه
روانشناختي، به احساسهاي معيني
وربوط ميشود كه رنگهاي عيني در بيننده ايجاد ميكنند؛ به عبارت ديگر
در اينجا رابطه رنگهاي عيني با اثرات ذهني شان مورد بحث است. مثلاً آشكاراست كه برخي فامها، پيش آينده هستند و موجب ميشوند
كه اشيا نزديكتر به نظر
آيند ؛ بر عكس، برخي فامها پس
رونده هستند و موجب ميشوند تا اشيا دورتر به نظر آيند. همچنين
فامهاي داراي طول موج بلندتر( مثل قرمز و نارنجي) گرمتر از فامهاي طول موج كوتاهتر(مثل آبي و سبز) احساس ميشوند. احساس گرمي و
سردي، پيش آيندگي وپس
روندگي در واقع اثرات ذهني
رنگهاي عيني هستند كه از جنبه روانشناسي رنگ_ نه از جنبه فيزيولوژيك
رنگ_ مورد بحث قرار ميگيرد:

 

 

سیاه و سفید:

موارد زیاذی ذر خصوص این که سیاه و سفید رنگهای واقعی
هستند یا نه مطرح شده است وقتی تمام طول موجهای طیف به سطح یک شیء جذب شوند آن شیء
سیاه به نظر میرسد . و وقتی تمام این طول موجها از سطح شیء بازتابند شیء سفید به
نظر میرسد . وقتی سیاه و سفید کنار هم قرار میگیرند ترکیب کلاسیک و مکملی را به
نمایش میگذارند که خیره کننده ناب و زنده است این ترکیب در عین حال بی پیرایه و
برجسته است تصور کنید که خطوط تایپ شده مشکی روی صفحه سفید ستارگان سفید در آسمان
شب و راه راه های بدن گورخرچه جذابیتی دارند ترکیب سیاه و سفید رنگهای دیگر را به
حالت تعادل در می آورد نه بیش از حد بر آنها تاکید میکند و نه درسایه خود قرارشان
میدهد خاکستری را هم میتوان با ترکیب دو رنگ مکمل به دست آورد به هر حال این ترکیب
در تعدیل و تاثیر بر رنگهای دیگر ماثر است و در ضمن به برخی رنگها جلوه ای خاص
میدهد .

    

 

 

 

 

 

. (1-رنگ قرمز
رنگي گرم و داراي نيروهاي برون
گرا است.دارای بالاترین طول موج است. رنگ توان و فعاليت بسيار زياد و
رنگ مقوي قلب است.طعم آن شيرين است. رنگ قرمز موجب بالا رفتن فشار خون و تپش قلب
می‌شود. در بعضی افراد نیز ایجاد نیرو و انرژی می‌کند و هم‌چنین باعث به وجود آمدن
حالتی صمیمی همراه با عشق و محبت می‌شود. قرمز مایل به نارنجی برای نشیمن مناسب
است و روحیه را تقویت می کند، به مکالمه های جذاب میدان می دهد.

 به علاوه رنگ
قرمز اشتها را تا حد زیادی افزایش می‌دهد و به همین دلیل است که در سالن‌های
غذاخوری از این رنگ استفاده می‌کنند. قرمز سماقی باعث تحریک ذایقه در ناهار خوری
می شود و سرعت متابولیسم را هم افزایش می دهد.بویایی و چشایی را تقویت می کند،
همچنین زرشکی لذت چشایی را افزایش می دهد. این رنگ می‌تواند انتخاب مناسبی برای
اتاق ناهارخوری باشد.نکته ی مهم در انتخاب هر رنگی توجه به میزان تیرگی و روشنی آن
رنگ است.

قرمز موجب جلب توجه می شود، تصاویر را برجسته تر می کند
و موجب میشود اشیا به گونه ای به نظر برسند که در حال پیشروی هستندقرمز میتواند هم
صمیمی و هم رعب آور باشد، قرمز روشن تداعی کننده ی خطر و مشکل برای برخی از افراد
است مانند علائم هشدار دهنده؛ بنابراین توصیه می‌شود که از رنگ قرمز تیره استفاده
نمایید.به یاد داشته باشید که قرمز تیره نور بیشتری جذب می کند و استفاده از آن
مستلزم افزایش نور فضا می باشد.

 

زرشکی برای اتاق بانوان موثر است و ظرافت را افزایش می دهد.ترکیب
قرمز و صورتی برای اتاق خواب ایده آل است،زیرا قدرت قرمز را با خصوصیت احساسی
صورتی ترکیب می کند و از آن برای ایجاد حس آسودگی و ایمنی بهره می گیرد.

زرشکی :خیلی
از افراد عاشق این رنگ هستند و بسیاری هم از آن متنفرند. برای کسانی که این رنگ را
دوست دارند، زرشکی می‌تواند گزینه ی خوبی در آراستن فضای ناهارخوری و اتاق‌های
خواب و مطالعه باشد. از طرف دیگر، بچه‌ها به این رنگ علاقه دارند و می‌تواند
انتخاب هوشمندانه‌ای برای اتاق خواب و محل بازی آن‌ها باشد.

صورتی همیشه در طراحی سنتی به سمت مونث متنایل است.
صورتی رمانتیک است و حسی از معصومیت و عشق را در اذهان تداعی می کند.قوی ، درخشان
و زیبا است.صورتی با سبز لیمویی،نارنجی یا فیروزه ای هماهنگ

است.

در هنگان نور پردازی قرمز دقت کنید که از لامپ رشته ای
استفاده کنید، یا چراغ دیگری با رنگ پایه گرم.چراغهای فلورسنت گرمای رنگ را می
گیرند و آن را قهوه ای کدر یا حتی سبز و بور جلوه می دهند.یک لامپ هالوژن برای یک
بعد از ظهر دلگیر خیلی خوب به کارتان می آید، اما برای غروب نور قرمز روشن ممکن
است تند به نظر برسد.برای قرمز خوشرنگی که به کار گرفته اید از چند منبع نوری برای
اوقات مختلف روز می توانید استفاده کنید.یا حتی لامپهای صورتی برای استفاده در
غروب بسیار مناسب اند؛در حالی که پنجره های نورگیر یا رو به بام برای ۀب و هوای
آفتابی بسیار عالی اند.اگر آب و هوای منطقه شما سرد و دلگیر استريا، قرمز به  آن گرما و صمیمیت می بخشد، ولی برای این کار
شاید به چند لامپ با نور سفیدو روشن هم نیاز باشد تا بتواند خورشید را برایتان شبیه سازی
کند.

(2-رنگ نارنجي

از ترکیب دو رنگ قرمز که رنگی مبهوت کننده است، با زرد
به عنوان رنگی خوش بین، رنگ نارنجی با گرما و انرژی مثبت درخشیدن می گیرد.نارنجی
شادترین رنگ در طیف است.
نارنجي رنگ جواني است، رنگ
شادابي و شادی، مظهر بازیگوشی، ماجراجویی، جنب و جوش و به تمتم معنا جسارت است.
رنگ جشن و سرور
است . رنگ نارنجی هم‌چون رنگ
قرمز القا کننده ی احساساتی مانند صمیمت، عشق و انرژی است، اما نه به همان شدت.
نارنجی درخشش نور آفتاب را در نظر انسان مجسم می‌سازد و دستمایه‌ای برای زندگی با
نشاط را فراهم می‌آورد.نارنجی یکی از رنگهای ویژه رسانه تصویری است، می گویند
آگاهی را ارتق می دهد و ذهن را باز می کند و به معنای “سریع، آسان، شاد”
هم است. این رنگ حالتی درونی دارد و به مردم حس خوش آمدگویی می‌دهد. به همین دلیل
در اکثر مواقع برای آراستن اتاق‌های نشیمن (پذیرایی) و‌ هال منزل مورد استفاده
قرار می‌گیرد.

از نور پراکنده، لامپهایی با نور
زرد، یا نور آتش برای ایجاد جوی بسیار زیبا در اتاقی که در آن زرد یا نارنجی به
کار برده اید استفاده کنید.لامپ سقفی می تواند ترکیب رنگهایتان را به شکلی
ناخوشایند به نظر برساند.

آشپزخانه ها: نارنجی به عنوان رنگی
گرم و مطبوع که فروغ آتش و پرتو گرمابخش انرژی را سرمشق قرار داده، اشتها را بر می
انگیزد.نارنجی رنگی انرژی زا، تحریک کننده واشتها آور است

فضاهای تاریک و تیره: نارنجی به
عکس استتار در نور کم، توجه ها را به سوی خود جلب می کند و می تواند در نقاط کمجا
و تنگ مفید باشد.

دفتر کار خانگی: این رنگ نشان از
کار و فعالیت دارد و آگاهی ما را از فناوری افزایش می دهد.

نارنجی و نشیمن: برای اتاقهای
نشیمن و فضاهای مختص سرگرمی، نارنجی می تواند بر شادی بیفزاید.نارنجی رنگی صمیمانه
است که می تواند سد رفتارهای خشک و رسمی را بشکند.نارنجی باعث می شود حس کودکی
دوباره در شما بیدار شود؛نارنجی محیط ، رنگ هر پوستی را بهتر جلوه می دهد و آن را
سلامت می نمایاند. نارنجی تند به صورت خود به خود فضا را با کوچک ساختن و دنج کردن
آن گرم می کند.برای اتاق نشیمن و تلویزیون به خصوص لازم است.

نارنجی و آسایش:طیف کهربایی نارنجی
قادر است بدون هیچ هیجان اضافی گرما را در هر اتاقی افزایش دهد.ترکیب زرد- نارنجی
روی رنگهای چوبی گرم جادو می کند و کهنگی یک میز رنگ و رو رفته یا تیرکهای
ناخوشایند سقف را بهسازی می کند.این رنگها شاد و مدرن و در عین حال ساده تر از طیف
تند نارنجی است.

اما به هر حال نارنجی هیجان انگیز
است، باعث می شود فعالیت و بازیگوشی مان زیاد شود. پس اگر آدم ناراحتی هستید،
نارنجی بدترین انتخاب برای اتاقتان است.

نارنجی حتی در حمام هم ، عمق و
گرما و زیبایی به یک سینک دستشویی اضافه می کند.

 (3-رنگ زرد
زرد رنگي است به توان پرتو افكني زياد،كه بيشتر پرتوهاي در يافتي را باز تاب ميكند.
زرد رنگي است كه ژرفا و
عمق ندارد. برد آن نسبت به ديگر
زياد تر است. رنگ ترش است. رنگ زرد وقتي يكدست باشد، شادي
آفرين و هنگامي كه با تغييرات زمينه های رنگی همراه ميشود ايجاد هيجان و ناراحتي و تا حدي اضطراب ميكند.زرد رنگي بي خوابي،
بيداري، هيجان، اظطراب و تلاطم
فكری است این رنگ‌ نیز تاثیراتی
مانند قرمز و نارنجی بر جای می‌گذارد با این تفاوت که درخشان‌تر و روشن‌تر است و
همانند قرمز و نارنجی می‌توان از آن برای فضای نشیمن و هال استفاده کرد. علاوه بر
این، انتخابی بسیار هوشمندانه برای روشن و بزرگ‌تر نشان دادن قسمت‌های تاریک و کم‌نور
ساختمان مانند راهروها و فضای ورودی منزل است.در هر جا که از رنگ زرد استاده می
کنید،شب هنگام که از نور مصنوعی استفاده می کنید تمهیدی اندیشه کنید که این رنگها
با نور مصنوعی هم درخشان و پر مایه به نظر برسند.لامپهای رشته ای، زرد را پررنگتر
و پرمایه تر می کنند و لامپهای فلورسنت درست به خلاف آنها زرد را به سمت طیف سبز
مایل به آبی کدر متمایل می کنند؛لامپهای هالوژن آن را به شکل واقعی که در روز ظاهر
می شوند نمایان می سازند. علاقه داشتن به رنگ زرد، نشانه‌ای از خلاقیت و میل به
ایجاد ارتباط با دیگران است.

زرد درخشان:سریعترین راه برای نشاط دادن به هر فضای
دلگیریا ملال آور است.زرد روشن، رنگ آفتاب، به صورت طبیعی با همه چیز جور در می
آید، پس اجازه دهید همین خصوصیت حضور در همه جا که متعلق به زرد است مشوق استفاده
از آن باشد.سرشت خورشیدی رنگ زرد حس گرما وشادی را در هر جایی القا می کند.رنگ زرد
در اتق مطالعه یا دفتر خانگی کار بسیار مناسب است،حتی وقتی به عنوان تاکید روی یک
تک دیوار استفاده می شود.به عقیده متخصصان رنگ درمانی رنگ زرد روی دیوارها باعث می
شود کار سریعتر و با تمرکز بیشتری انجام شود.

یک فایل دیواری گالوانیزه در مقابل زمینه زرد و بنفش که
زوج رنگ مکمل هستند باعث می شود هر کدام به تنهایی بر جسته بوده و درخشش سطح فلز
باعث می شود این کنج دیوار، جلب نظر کند و شما را برای بررسی نامه های جدید
فراخواند.

زرد در قسمتهای ورودی و دربهای جلویی حس استقبال را القا
می کند.با زرد اصلی روشن روی در شروع کنید،رنگ زرد جسورانه یک ورود به یادماندنی
را در ذهن تداعی می کند.

محیط تارک یک حمام کوچک زیر شیروانی با شیب تندش نیاز به
تابش گرمای اضافی دارد.زرد درخشان و نارنجی روشن ترکیبی آتشین ایجاد می کنند که
این حمام را گرم کند و آرامش و راحتی را در ذهن پدید می آورد.

رنگ زرد در آشپزخانه:یک آشپزخانه زرد روشن به آشپزی پر
انرژی انگیزه بیشتری می دهد.بهتر است در آشپزخانه از روشنترین و درخشانترین زردها
استفاده شود، ولی باید توجه داشت که ترکیب رنگها اشتها آور باشد مثلا سبز مایل به
زرد را با دقت بیشتری استفاده کنید تا به نظر سیر نیاید و زرد خردلی را هوشیارانه
تا مبادا کدر یا خاکستری شود!

ترکیبی از مارگاریتی تند-پوست لیمویی، نارنجی و گریپ
فروت- در کنار هم به یک آشپزخانه کاشی شده رنگ پوست مرکبات را هدیه می دهند.آشپزخانه
ای با رنگهای ملایم و بی روح اصلا یادآور غذاهای دلچسب و لذیذ نیست؛اضفه کردن رنگ
تند مرکبات به این فضا موجب افزایش اشتها می شود.

زرد و ناهار خوری:رنگ زرد درخشان انتخاب فوق العاده ای
برای اتاق ناهار خوری است. زرد روحیه خوب گفتگوی صمیمی را امکان پذیر می سازد و
سایه های مطبوعش بر اشتها می افزاید.در بسیاری از خانه ها اتاق غذا خوری بعد از یک
معبر راهرو مانند؛ بیرون از آشپزخانه یا اتاق نشیمن قرار گرفته است؛چنین اتاقی
معمولا با حسی سرد و بدون نورگیر مناسب به حال خود رها شده است.آسانترین و کم
هزینه ترین راه برای صمیمی تر ساختن این اتاق دلگیر بدون پنجره ،افزئدن لایه ای
گرم از رنگ زرد به جاهای مختلف است. 

زرد در اتاق نشیمن:رنگ زرد مبلمان یا دیواره نشیمنی بزرگ
را به یک اتق دنج و صمیمی و البته گرم تبدیل می کند. زرد از جدیت فضا می کاهد پس
در مکانهایی (مانند نشیمن)از آن استفاده کنید که اندکی خنده و کمی شوخی و بذله
گویی را تاب آورد.

 

هماهنگی رنگها با زرد:یک ترکیب ساده از رنگ زرد می تواند
تسکین بخش باشد؛ اما برای برخی سلیقه ها غیر قابل تحمل جلوه کند.در این حالت
ترکیبهای رنگی هماهنگ به همان خوبی برای جلوه نظم در اتاق به کار می آیند.اما دقت
کنید آنها را با شدت و درجه یکسان بکار ببرید،رنگ زرد قوی از شدت رنگ سبز کمرنگ می
کاهد و نارنجی هلویی را در کنار خود کاملا ناهماهنگ مینماید.برای زردی که در یک آب
و هوای گرم، خیلی پر حرارت به نظر نمی رسد، آن را با یک سبز برگی خنک تلفیق کنید.

زرد و سبز:طراحان اغلب وقتی که یک شمای رنگی خلق می کنند
در خارج از خانه در پی الهام از طبیعت بر می آیند، زیرا مردم به طور فطری این
ترکیبهب را خوشایند می یابند، با در نظر گرفتن این مورد، یک همنشینی عالی برای
زرد، رنگ سبز است.نه تنها سبز رنگی نزدیک به آن است که بعد از زرد در طیف قرار
گرفته است، بلکه طیف رنگ برگها و گیاهان نیز هست و مکمل هر سبزی و گل و میوه ای،
رنگ زرد است.این ترکیب موجب طراوت هر فایی می شود.در ایوانه و نشیمنها، زرد می
تواند با بیشترین شدت با افزودن کوسنهای راه راه سفید و مشکی و جلای براق روی
مبلمان به کار رود.

زرد و سفید:اگر زرد در کنار رنگهایی مانند قرمز در یک
اتاق کوچک و دنج تند به نظر می رسد، می توان در بعضی جاها آن را با سفید همراه
کرد.در آشپزخانه یک دیوار زرد درخشان در یک انتها می تواند یک نقطه کانونی ایجاد
کند،توجه را به سوی خود جلب می کندتا اتلق طولانی تر و بزرگتر به نظر برسد.زرد می
تواند گرمای کفپوش چوبی پولیش شده یا کابینتها را هم افزایش دهد.به خاطر داشته
باشید که این رنگ باعث می شود اشیا جلوتر از بقیه به چشم آیند:بیننده در ابتدا همه
چیز را به رنگ زرد می بیند.

 

 

(4-رنگ آبي
آبی محبوب ترین رنگها است.در
فرهنگهای وودوو، این  عقیده وجود دارد که
آبی ارواح شیطانی را دور می کند.به این دلیل، خانه ها در نیواورلیان تا تاهیتی
درهای ورودی و قاب پنجره هایی به رنگ آبی کمرنگ دارند.می گویند آبی زنبور را دفع
می کند.

به هر حال آبی رنگي است آرام و درونگرا. بيننده را به
سوي خود ميكشد و درون آرامش خود، نرم
مي سازد و به خواب ميبرد .آبي
تيره گون، سكون مطلق و استراحت شبانه است.آبي رنگي است الاهي و
آسماني. آبي رنگ زمستان و سرماي
آن است. طعم آبي، بي طعمي و كمي
متمايل به شيريني است.آبي با روان آدمي پيوند ميخورد و تا
اعماق و انتهاي روح نفوذ ميكند. رنگی بسیار آرام‌بخش و تسکین‌‌دهنده که در انسان
ایجاد امنیت و آرامش می‌کند و نگرانی را کاهش می دهد. به همین دلیل است که در اکثر
مطب‌های پزشکی و اتاق‌های جراحی از آن بهره می‌گیرند.آبی را می‌توان برای اتاق‌های
خواب و سرویس‌های بهداشتی در نظر گرفت. آبی مشهور به این است که ضربان قلب را کاهش
میدهد و از این نظر تاثیر مخالف قرمز را دارد آبی آرامتر و طبیعیتر از هر رنگ تند
و مرتعشی به نظر میرسد برای افراد بی خواب یا افرادی با اختلال در خواب یک پرده
تند آبی میتواند سودمند واقع شود واز یک اتاق خواب پناهگاهی امن ایجاد کند . در کل
برای محل‌هایی که به نظر باید خنک و آرام‌بخش باشند، استفاده می‌شود جایی که حمام
داغ را خنک کند.آبی رنگ سردی است که موجب می شود فضا باز به نظر برسد(پس رو است).

جنون مد جدید سونا درمانی و مراکز رفاهی توجه زیادی را
به طراحی حمامهای خانگی جلب کرده است زمانی حمامها بی اهمیت در نظرگرفته میشدند در
حالی که امروزه به بخش بسیار مهمی از خانه وبه طرز فزاینده ای به بخش خصوی بدل شده
اند وقتی حمام به اتاق خواب باز میشود استفاده از یک ترکیب رنگی مناسب ضروریست
آبیهای قدرتمند و آبی سبزها کمک میکنند عبور از فضای آرامش بخش اتاقها به پناهگاهی
خنک جهت استهمام ممکن گردد هرچه آبی تابناکترباشد آبیتر و شبیهتر به اقیانوس به
نظر میرسد خصوصاً ئقتی با سفیدهای تازه و با طراوت جور باشد برای تمدد اعصاب
مفیدتر است سایه های خنک رنگ فیروزهای درمانی ایده آل برای بدنهای خسته و چشمان
کارکرده هستند .

لازم به ذکر است که آبی نقطه ی مقابل قرمز در زمینه ی
اشتها بوده، در حقیقت باعث از بین رفتن اشتها می‌شود، بنابراین نمی‌تواند رنگی
مناسب برای اتاق ناهارخوری و آشپزخانه باشد.

نورپردازی فضاهای آبی : آبی سایه خنک ایجاد میکند و رنگی
که تیره کننده است، باعث میشود فضاها به نظر بزرگتر و اندکی سردتر بیایند . در یک
حمام بیشتر از هر اتاقی دیگر درجه حرارت رنگها نکته بسیار مهمی است که باید به آن
توجه داشت . حمامی آبی رنگ باید به گرمی نورپردازی شده باشد در غیر این صورت باید
به زیاد کردن افراطی حرارت نیاز دارد در فضای خیلی کوچک یا خیلی تنگ استفاده از
آبا با حداکثر ظرفیت آن است . تعدیل کردن آبی با کمی ارغوانی گرم و زرد روشن از
سردی آن میکاهد . گرما در حمام آبی رنگ میتواند با نور زیاد خورشید یا نورپردازی
مناسب ودر موارد بسیاری هردو ایجاد شود. مادام که شخصاً احساس امنیت میکنید ایده
تلفیق حمام با طبیعت پیشرفتی طبیعی در مقایسه با حمامهای جدید مد روز به شمار می
آید . وسعت پنجره ها میتواند حمام آبی خنک را در هنگام  شب سرد و تاریک به نظر برساند، پس خیلی دقت
کنید که نور خورشید را در روز با یک سیستم نور پردازی مناسب در اوقات شب تعدیل
کنید. به استثنای لامپهای گرمایی با طراحی های خاص تکنیکهای نور پردازی کثیری وجود
دارند که باعث میشوند که کاشی های آبی در زمستان گرمتر به نظر برسند و یک دیوار
آبی روشن در صبح هنگام جذابتر به دید بیاید افزودن لامپهای حالوژن متمرکز در حقیقت
سطوح زیر آنها را گرمتر میکنند و باعث میشوند چینی آلات یا استیل عینیتر و ملموستر
به نظر برسند .      

 (5-رنگ سبز
سبز معتدل و اعتدالش سرد است.
در سبز توان آرامش وجود دارد و با ويژگيهاي تاريك_روشن.
تعغل، تفكر و آرامش خردمندانه است. رنگ صلح و صفا است. طعم رنگ سبز، نه شيرين است نه شور، نه ترش است نه بي مزه، نه تند است نه
تلخ، طعم رنگ گوارا است و
كمي مزه گس دارد . رنگی جذاب که احساس سلامت، باروری، حاصل خیزی، آرامش و
صمیمیت را القا می‌کند.سبز خالص ترکیبی کاملاً متعادل از آبی و زرد را در وسط قرار
میدهند . بنابر این سبز تاثیری متعادل کننده بر روی بدن ما دارد زریا نه گرم است و
نه سرد این رنگ مثل قرمز خود را تا جلوی چشمان ما پیش نمی آورد و دما را تغییر
نمیدهد م مثل آبی هم نیست که عقب بنشیند وبرودت را به ارمقان آورد در عوض سبز دما
و ضربان قلب ما را مثل زمان استراحت تنظیم میکند .

آبی سبزرنگی آرامش بخشی است که هر اتاقی را رسمی میکند
.به این دلیل که مقادیر اشباع شده ای از دو رنگ آبی و سبز را را با یکدیگر ترکیب
میکنند رنگی نیست که نتیجه استاندارد ایجاد کند آبی سبز مثل بنفش الهام بخش
رویاهای ماست. برای اتاقی آرام و آسوده که جز مثل مسکن کاربرد دیگری ندارد سبزها
را با کمی آبی یا سبز دریایی به کار برید ، این رنگهای دریایی بهترین انتخاب برای
حمام یا اتاق خوابی دنج هستند آبی سبز همچنین رنگ فوق الآده ایست برای استفاده در
کنار استخر زیرا در بین آجر بتون و آفتاب خوش می درخشد.کاشی های درخشان حمام می
توانند قدرت سراب صحرا را القا کنند،وقتی به رنگهای فیروزه ای، آبی سبز و دریایی
باشند.

   سبز نیز
تا حدی مانند آبی عمل می‌کند، اما گرم‌تر و منعطف‌تر است. از این رنگ نیز در
بیمارستان‌ها، مطب‌ها و اتاق انتظار دندانپزشکی استفاده می‌شود.

در هر پرده رنگ سبز همیشه ترکیبی از زرد گرم و آبی خنک
استفاده میشود در نتیجه سبز تاثیر متعادل کننده قابل ملاحظه ای بر جای میگذارد .
از سبزلیمویی در آشپزخانهای که به اتاق نشیمن باز میشود برای سرگرمی و اشتیاق در
آشپزی استفاده کنید. سبزهای برگی در اتاق خوابی که در انتظار رنگی آرام است اما از
رنگهای کمرنگ هم ابا دارد معجزه میکند . سبز درخشان مهیج در یک ترکیب رنگی خنثی
فوراً شادی را بدون مزاحمت برای اثر آرامشبخش به آن می افزاید. 

 سبز روشن رنگ مناسبی برای اتاق‌های خواب،حمام، نشیمن و هال
به شمار می‌رود. سبز تیره نیز برای آشپزخانه و اتاق‌ناهار خوری مناسب است، زیرا که
این رنگ تأثیر خوبی بر سلامت و تغذیه دارد.

(6- رنگ بنفش

بنفش رنگی است با خلاقیت، تخیل و در عمیق ترین سایه ها
با شکوه و جلال مرتبط است.در اشکال کمرنگتر با تمدد اعصاب و محیط های آرامش بخش
ارتباط دارد و برای اتاق خواب بسیار مناسب است.
رنگ بنفش نمايشگر بي خبري، بي
اخياري، ظلم و دشواري است و رنگي
مرموز و برانگيزاننده احساسات.طراحان
داخلی آن را تخیلی می نامند زیرا بیرون از طیفهای متداول قرار می گیرند .اگر در
سطح وسيع به كار بريم حالت ترس را نشان ميدهد بالئخص اگر
بنفش متمايل به ارغواني باشد.اما ارغوانی به خودی خود آرامش بخش است. طعم بنفش گس
است.بنفش سمبل هرج و مرج،
مرگ، ستايش و عظمت است.

ارغوانی تیره اغلب در اتاق های غذا خوری و یاسی کمرنگ
اغلب در اتاقهای نشیمن رسمی ظاهر می شوند.

خنکترین سایه های بنفش آرامش بخش ترین آنها هستند.از
نیلی سیر تا آبی کمرنگ،این رنگها همگی به آبیهای آرامش بخش شبیه اند اما مقدار
گرمای اضافه ای در بنفش یافت می شود.این خصیصه بنفش را به یکی از بهترین رنگها
برای حمام بدل می کند،به خصوص برای حمام های خیلی سرد و کم نور.

بنفش با زرد،سفید و کرم سازگار است.بنفش از قرمز خنک تر
و در عین حال دارای حرارتی بیش از آبی است.

 بنفش آبي رنگ،
القا كننده تنهايي است. بنفش قرمز، القا كننده سلطه یک نیروی روحاني است

.

7) رنگ قهوه ای:

به رنگ شکلات تیره تافی کره ای و
فنجان قهوه لاته فکر کنید متوجه میشوید که این رنگهای راحت و گرم چقدر آرامش دهنده
هستند آنها همچنین میتوانند در مقابل سفید، کرم و شیری کنتراستهای سردی ایجاد کنند
. برخی رنگهای قهوهای بسته به میزان سیری رنگ میتوانند سرد یا گرم باشند اما به هر
حال برای کار خوب و ملایم هستند . خوبست قهوهای تیره را در اتاقهایی که احتیاج به
حس راحتی و امنیت دارند یا در اتاقهایی که معمولاً هنگام غروب و تحت نور مصنوعی
مورد استفاده قرار میگیرند بکار بریم . قهوهای معمولاً برای اتاقهای نشیمن هم
مناسب است حتی قهوه ای تیره را میتوان در مقابل فیروزه ای کمرنگ یا درخشان یا در
مقابل صورتی بکار برد در حالی که رنگهای کاراملی روشنتر مکمل هوشمندانه ای برای
سفید و کرم هستند . از لحاظ روانشناختی قهوهای با نیاز به امنیت برقراری ارتباط با
افراد هم فکری و نیاز به یک محیط راحت مرتبط است .

 

 

 

 

 

منابع:

 

(1رنگ
مدرن – نویسنده: سارا لینچ ، ترجمه: فرید عابدین شیرازی

2)کتاب رنگ اثر:ایتن

3)طرح و فرم اثر ایتن

4)رنگ در دکوراسیون و طراحی داخلی- نویسنده:جوانا کاسپید و مریل لوید

5) آرت نیوز

6)روزنامه ایران

7)روزنامه شرق

8) http:// wikipedia.org

9) http://teletext.irib.ir

روانشناسی رنگ بنفش در معماری
روانشناسی رنگ بنفش در معماری
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *