روانشناسی علوم تربیتی چیست

 
helpkade
روانشناسی علوم تربیتی چیست
روانشناسی علوم تربیتی چیست

 

 

علوم تربیتی چیست؟

علوم تربيتي (تعريف، فايده و گرايش‌ها)

روانشناسی علوم تربیتی چیست

 

علوم تربيتي در ميان رشته‌‌هاي علوم انساني مجموعه‌‌‌اي از دانش‌هاي به هم پيوسته است که به بررسي مباني، اصول، اهداف، روش‌ها و حل زمينه‌ها و عوامل تعليم و تربيت مي‌پردازد و از روش عقلي و بحث‌هاي فلسفي در تعليم و تربيت و نيز روش‌هاي علمي و يافته‌هاي روان‌شناسي، جامعه‌شناسي و… در مباحث نظري و کاربرد سود مي‌برد.

علوم تربيتي در وهله اول داراي فايده عملي است يعني به عمل تربيت در همه مراحل مدد مي‌رساند و مانند همه علوم ديگر در هم‌آوايي کنوني پژوهش، نقش غير مستقيمي را ايفاء مي‌کند. به اين معنا که براي رشته هاي علمي ديگر زمينه به آزمايش گذاشتن نظريه هايي مربوط به زمينه‌هاي ديگر را فراهم مي‌کند.

در يک تقسيم‌بندي، علوم تربيتي به سه دسته تقسيم مي‌شود:

الف- علومي که شرايط عمومي و محلي تربيت را مطالعه مي‌کنند. از قبيل: تاريخ آموزش و پرورش، جامعه شناسي آموزش و پرورش، مديريت آموزشي و….

ب- علومي که اوضاع و وقايع تربيتي را چنانکه هستند مطالعه مي‌کنند. از قبيل علوم مربوط به روش تدريس، و نظريه‌هاي مربوط به برنامه ها، روانشناسي اجتماعي، علوم مربوط به ارزشيابي و روانشناسي پرورشي.

ج- علومي که تفکر درباره تربيت و تحول آن را مطالعه مي‌کنند. مثل فلسفه آموزش و پرورش.

در مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) اولين گروه آموزشي در رشته علوم تربيتي در سال 1372 از بين فارغ التحصيلان دوره عمومي پنج ساله معارف اسلامي مؤسسه در راه حق، تشکيل گرديد و پس از رسميت يافتن مؤسسه امام خميني (ره) فعاليت خود را دراين مؤسسه ادامه داد وتا کنون از طريق پذيرش وتشکيل گروه‌هاي جديد ونيز گروه‌هاي پژوهشي، اصلاح برنامه‌ها وساختار گروه به رشد نسبي خوب از نظر کميت و کيفيت رسيده است.

 

 

علوم تربیتی ؟ امور تربیتی؟ …یا تربیت معلم؟

این سوالی بود که ترم یک و دو تقریبا برای همه ی همکلاسی هایم مطرح بود.. اما جواب نسبتا کاملی برای آن پیدا نمی کردیم. تا اینکه من و خانم شجاعی در دی ماه 85 با مراجعه به سازمان آموزش و پرورش کل – واقع در بلوارامین- در گفتگویی که با جناب آقای گیلکی که آن زمان مشاوره ی متوسطه ی سازمان بودند-الان نمی دانم هستند یا نه- داشتیم به جواب اکثر سوالات رسیدیم.بسیاری از ترم اولی ها از ما همین سوالات را می پرسیدند. این مصاحبه را برای این عزیزان می نویسم.

اکثر افراد جامعه مرد ، زن ، کوچک و بزرگ بر این باورند که “علوم تربیتی” با تربیت معلم و یا امور تربیتی تفاوتی ندارد . برخی دیگر که می پندارند “علوم تربیتی” همان تربیت بدنی ست!!!

تصور بیشتر افراد این ست که دانشجوی علوم تربیتی در نهایت مربی پرورشی خواهد شد! و نهایتا اگر اطلاعات زیادی داشته باشند می گویند: ” پس آخر آخرش معلم می شوی ؟!”

از این رو لازم دیدیم در مورد این رشته توضیحاتی ذکر کنیم:

در فرهنگ لغت فارسی در ذیل واژه ی “تربیت” این معانی نوشته شده است:

“پروراندن، پروردن، پرورش دادن، ادب و اخلاق به کسی یاد دادن”

واژه های “پروردن ، پروراندن و پرورش دادن” هر سه معنایی واحد دارند و تربیت به این معنا برای همه ی جانداران ( اعم از انسان، حیوان و حتی نباتات) استفاده می شود و درباره ی انسان برای جسم و روح – هر دو- به کار می رود. اما غالبا در میان عوام وقتی از تربیت سخن به میان می آید اذهان مردم به روح و روان آدمی و بعد معنوی او معطوف می گردد. وقتی به کسی خطاب می شود “تو تربیت نداری” در اصل این مفهوم تداعی میشود که “مگر به تو رفتار آداب و مقررات فلان کار را یاد نداده اند؟”

پر واضح است که “علوم تربیتی” و تربیت بدنی با یکدیگر شباهتی ندارند. تربیت بدنی با جسم انسان سر و کار دارد .حال آنکه هر آنچه در “علوم تربیتی” گفته می شود مربوط به تعلیم و تربیت و روح آدمی ست.

اما ببینیم چرا علوم تربیتی با تربیت معلم و امور تربیتی اشتباه گرفته می شود ؟ و آیا اینها نقاط مشترکی دارند یا نه؟

امور تربیتی با علوم تربیتی چه تفاوتی دارد؟

امور تربیتی نهادی ست وابسته به سازمان آموزش و پرورش . این نهاد فوریتی بود که در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی با اهداف خاص امور تربیتی –آموزش تعالیم انسانی و اسلامی- تعریف شد ، ادامه پیدا کرد و روز به روز مراحل تکامل را پشت سر گذاشت. در حقیقت هدف آن بارور شدن نظام تربیتی و تعلیم و تربیت دانش آموزان بوده و هست و این همان نقطه ی مشترک امور تربیتی با علوم تربیتی ست.

تفاوت این دو این ست که امور تربیتی یک نهاد است و تنها تعلیم و تربیت را در مدارس دنبال می کند . اما علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی در سطح دانشگاه و در مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا ست و تعلیم و تربیت کل جامعه را در نظر دارد.

 

تفاوت علوم تربیتی و تربیت معلم در چیست؟

علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی ست اما تربیت معلم رشته نیست ، یک گرایش شغلی ست. در مراکز تربیت معلم فرد را برای ” معلم شدن” آماده می کنند آن هم با شرایط و ضوابط خاص این مراکز در زمینه ی جذب و گزینش و آموزش. به عبارت دیگر رشته ی علوم تربیتی بسته به نوع گرایش این رشته ابزاری ست به منظور نیل به اهداف آموزش و پرورش و مراکز تربیت معلم.

چرا عموم مردم علوم تربیتی را با امور تربیتی اشتباه می گیرند؟

به دلیل اینکه هدف نهایی هر دو تعلیم و تربیت است لکن امور تربیتی رسالتی ست که آموزش و پرورش کشور به منظور کاربردی نمودن و نهادینه کردن آموزه های علمی و تربیتی در زندگی دانش آموزان بر ضمّه ی خود قرار داده ست که این آموزه ها همان پیکره ی علوم تربیتی ست.

علوم تربیتی چقدر به روانشناسی شباهت دارد؟

این دو هرکدام دو رشته ی مجزا هستند اما تعدادی از واحدهای درسی در هر دو مشترک است. به عنوان مثال می توان از روانشناسی عمومی ، روانشناسی تربیتی ، روانشناسی رشد و مشاوره نام برد.

آینده ی رشته ی علوم تربیتی چیست؟ آیا غیر از آموزش و پرورش هم جایی هست که کارشناس علوم تربیتی در آن فعالیت کند؟

کسانی که وارد این رشته می شوند بسته به نوع گرایش رشته ی خود می توانند به عنوان مدیر ، معلم ، برنامه ریز آموزشی .. جذب شوند. در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته می توانند منوط به نیاز آموزش و پرورش مناطق و نواحی بصورت غیر رسمی با مراکزی مثل مهد کودکهای خصوصی و مدارس غیر انتفاعی همکاری کنند.

ایا دانشجوی علوم تربیتی – مدیریت و برنامه ریزی آموزشی- می تواند وزیر اموزش و پرورش شود؟

بله. به شرط آنکه بتواند لیاقت و شایستگی های مدیریتی و اجرایی خود را از طریق سلسه مراتب کاری به اثبات برساند.

 

روانشناسی علوم تربیتی چیست

* دانشجویان تربیت معلم تعهد تدریس دارند آیا برای دانشجویان علوم تربیتی نیز چنین تعهدی هست؟

خیر. کسانی که وارد دانشکده ها یا مراکز تربیت معلم می شوند در حقیقت باید گزینش و بعد مشغول به تحصیل شوند. شما در رشته ی علوم تربیتی تحصیل می کنید ممکن است در سطح کسانی باشید که در مراکز تربیت معلم تحصیل کرده اند اما چون مراحل گزینش را طی نکرده اید اگر در آینده مایل باشید که در سیستم آموزش و پرورش به عنوان معلم استخدام شوید این استخدام منوط ست به نیاز آموزش و پرورش و احراز شرایط.

در استخدام ، الویت با کدام گروه است؟علوم تربیتی یا تربیت معلم؟

تربیت معلم

در استخدام مشاور الویت با کدام گروه است؟ علوم تربیتی یا مشاوره ؟

روانشناسان و مشاوران . البته قبلا از علوم تربیتی هم استفاده میشد اما دو سالی ست – این جمله را در سال 85 گفته اند- که به خاطر افزایش فارغ التحصیلان روانشناسی و مشاوره ، دیگر از علوم تربیتی در زمینه ی مشاوره به ندرت استفاده می شود.

رشته ی علوم تربیتی چه امکاناتی را برای آینده ی فرد فراهم میکند؟

چون علوم تربیتی در باب مسائل تعلیم و تربیت است هم برای آینده ی فرد و هم جامعه مفید خواهد بود. برای دانشجویان دختر که در آینده نقش مادری را می خواهند ایفا کنند این رشته حرفهای زیادی دارد. برای دانشجویان پسر هم که در آینده می خواهند نقش پدری را ایفا کنند این رشته خیلی مفید ست . این بعد فردی ست .

اما بعد اجتماعی: در جامعه وقتی فردی با این تخصص و ویژگی ها وارد می شود در هر زمینه می تواند یک شهروند موفق ، یک خواهر موفق، یک برادر موفق و یا یک فرزند موفق باشد. چرا؟ چون مبانی و اصول زیر ساختی مسائل مربوط به علوم تربیتی و روانشناسی را آموزش دیده است.

در آخر اگر مطلب خاصی دارید بفرمایید

هدف کلی گرایشهای مختلف علوم تربیتی ارتقاء آگاهی عمومی مردم در زمینه ی تعلیم و تربیت ست . ما معتقدیم تعلیم و تربیت صحیح و اصولی می تواند هر جامعه ای را به رشد مطلوب برساند . برای تحقق این هدف وجود کارشناسانی با دانش و بینش کافی الزامی است و این افراد همان متخصصان علوم تربیتی هستند. اعتقاد قلبی من این ست که برای موفقیت در هر کاری شور و انگیزه و میل به خواستن حرف اول را می زند. تنها داشتن مدرک تحصیلی یک رشته کافی نیست. به عنوان مثال در گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی هدف اصلی ، تربیت مدیران و برنامه ریزان آموزشی برای نظام آموزش و پرورش است. تردیدی وجود ندارد کسانی که این رشته را انتخاب می کنند باید از قدرت رهبری و مدیریتی ، خلاقیت ، روابط انسانی بالا، مهارت تصمیم گیری و قدرت حل مسئله برخوردار باشند. اینها از ضروریات است. لکن تمامی این موارد زمانی به عرصه ی ظهور وارد می شوند که شور و تمایل لازم در مدیر وجود داشته باشد.

در آخر

هدف کلی گرایشهای مختلف علوم تربیتی ارتقاء آگاهی عمومی مردم در زمینه ی تعلیم و تربیت ست . ما معتقدیم تعلیم و تربیت صحیح و اصولی می تواند هر جامعه ای را به رشد مطلوب برساند . برای تحقق این هدف وجود کارشناسانی با دانش و بینش کافی الزامی است و این افراد همان متخصصان علوم تربیتی هستند. اعتقاد قلبی من این ست که برای موفقیت در هر کاری شور و انگیزه و میل به خواستن حرف اول را می زند. تنها داشتن مدرک تحصیلی یک رشته کافی نیست. به عنوان مثال در گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی هدف اصلی ، تربیت مدیران و برنامه ریزان آموزشی برای نظام آموزش و پرورش است. تردیدی وجود ندارد کسانی که این رشته را انتخاب می کنند باید از قدرت رهبری و مدیریتی ، خلاقیت ، روابط انسانی بالا، مهارت تصمیم گیری و قدرت حل مسئله برخوردار باشند. اینها از ضروریات است. لکن تمامی این موارد زمانی به عرصه ی ظهور وارد می شوند که شور و تمایل لازم در مدیر وجود داشته باشد

 

 

معرفی رشته علوم تربیتی(مدیریت وبرنامه ریزی آموزشی)

رشته علوم تربیتی شامل چهار گرایش { تکنولوژی آموزشی _ مدیریت و برنامه ریزی آموزشی _ آموزش و پرورش کودکان استثنایی _ آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی است .}

 

شامل یکسری دروس مشترک است که میتوان به برخی از آنها اشاره داشت: تاریخ آ.پ در اسلام و ایران_ فلسفه آ.پ _ اصول و مبانی آ.پ_ آ.پ تطبیقی _ آ.پ سه مقطع _ روشها و فنون تدریس _ روانشناسی عمومی _ روانشناسی تربیتی _ رشد کودکی و نوجوانی _ جامعه شناسی عمومی _ جامعه شناسی آ.پ _ اقتصاد آ.پ _ مقدمات مدیریت آموزشی _ مقدمات برنامه ریزی آموزشی و درسی _ آ.پ کودکان استثنایی _ مقدمات مشاوره و راهنمایی _ سنجش و اندازه گیری در علوم تربیتی _ روش تحقیق در علوم تربیتی _ آشنایی با کتابخانه _ مقدمات تکنولوژی آموزشی _ روشهای آماری در علوم تربیتی.

گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی= یک رشته میان رشته ایست که تلفیقی از رشته های روانشناسی، جامعه شناسی، فلسفه، مدیریت، آمار، زبان، و مشاوره است .

هدف از این رشته= فراهم کردن فرصت های یادگیری و یاددهی هرچه بیشتر برای گروه های واجب التعلیم و علاقه مند به یادگیری و همچنین تربیت نیروی انسانی ماهر مورد نیاز جامعه است . در کل این رشته ؛ مدیریت بر فعالیت های یاددهی و یادگیری به منظور ایجاد تغیرات مطلوب در رفتار یادگیرنده و ارزیابی میزان تحقق این تغیرات است. در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته در درجه اول جذب آ.پ می شوند و تعدادی هم در سازمان های دولتی مدیریت و برنامه ریزی _ برنامه و بودجه فعالیت می کنند .

دروس تخصصی این رشته= 1_ اصول مدیت آموزشی . 2 _ روانشناسی اجتماعی . 3 _ سازمان و قوانین . 4 _ اصول برنامه ریزی آموزسی . 5 _ مبانی امور مالی بودجه . 6 _ اصول برنامه ریزی درسی . 7 _ کاربرد مقدمات کامپیوتر در مدیریت آموزشی . 8 _ اصول حسابداری . 9 _ روابط انسانی _ 10 _ نظارت و راهنمایی تعلیماتی . 11 _ راهنمایی تحصیلی و شغلی . 12 _ مسائل نوجوانان و جوانان . 13 _ آموزش بزرگسالان . 14 _ آموزش ضمن خدمت . 15 _ مدیریت اسلامی . 16 _ پروژه( سمینار) . 17 _ کارعملی مدیریت در سازمان . 18 _ کارعملی مدیریت در آموزشگاه . 19 _ متون زبان خارجه در برنامه ریزی . 20 _ متون زبان خارجه در مدیریت آموزشی .

طول دوره تحصیل

طول دوره کارشناسی مدیریت و برنامه ریزی آموزشی 5 سال (حداقل 4 و تا 6 ) و نظام آموزشی آن مطابق آئین نامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی است کلیه دروس درس 8 ترم برنامه ریزی شده است و طول هر ترم 17 هفته معادل نیسمال تحصیلی است زمان تدریس هر واحد درسی از نوع نظری 17 ساعت و هر واحد عملی 24 ساعت و هر واحد کارورزی 51 ساعت است.

تعداد واحدها

تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی مدیریت و برنامه ریزی 135 واحد است این دروس از لحاظ محتوی به دروس عمومی، دروس اختصاصی دروس اصلی و دروس اختیاری تقسیم میشوند. 1-دروس عمومی۲۴ واحد2-دروس اصلی:دروس پایه علوم تربیتی ۶۰ واحد3-دروس تخصصی ۴۵ واحد4-دروس اختیاری ١٠ واحد5-دروس پیش۸ واحدجمع۱۴۷ واحد

در سطح کارشناسی ارشد

رشتهٔ علوم تربیتی در دورهٔ کارشنسی در ایران۳ گروه آزمونی و مجموعاً ۱۵ گرایش تحصیلی دارد که عبارتند از:

1. برنامه‌ریزی‌ آموزشی‌ 2. برنامه‌ریزی درسی 3. تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش (تعلیم‌ و تربیت اسلامی) 4. آموزش بزرگسالان 5. تحقیقات آموزشی 6. تکنولوژی آموزشی‌ 7. مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی

1. روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی 2. روانشناسی تربیتی 3. مشاوره و راهنمایی 4. مشاوره (مدرسه‌ای, شغلی, خانواده‌ای)

1. آموزش و پرورش تطبیقی 2. آموزش و پرورش پیش دبستانی 3. آموزش و پرورش دبستانی

بازار کار

وزارتهای آموزش وپرورش و علوم وتحقیقات وفن آوری و مراکزی مانند فرهنگسراها، سازمان بهزیستی، سازمان زندانها، کانونهای اصلاح و تربیت، مراکز مشاوره خصوصی، محل کار دانش‌آموختگان رشته علوم تربیتی می‌تواند باشد.

نقش و توانایی یا کارایی

فارغ التحصیلان رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی با توجه به اهداف ایجاد این رشته باید دارای شناخت و مهارتهای زیر باشند: -آشنایی با مدیریت اسلامی در رابطه با مدیریت بطور” اعم ” و با مدیریت آموزشی بطور” اخص” -آشنایی با تئوریهای مختلف مدیریت آموزشی -آشنایی با اهداف کلی آموزش و پرورش در ارتباط با مدیریت بطور” اعم” و با مدیریت آموزشی بطور” اخص” – آشنایی باروشهای اجرائی آموزش و پرورش در رابطه با نحوه آموزشی سازماندهی ادارات تشکیلات و تامین بودجه -آشنایی با برنامه ریزی درسی آموزشی -دارا بودن قدرت تشخیص در برابر مسائل و مشکلات مختلف آموزشی -دارا بودن قدرت ارتباط (مدیریت با مدرسان و مربیان)،مدیر با دانش آموزان و اولیاء دانش آموزان مدیر یا کادر اداری)

 

 

ضرورت و توانایی

توجه مختصر نیازهای مملکتی در زمینه کمبود مدیران و برنامه ریزان آموزشی متعهد و مسلمان در مقاطع مختلف تحصیلی در وزارت آموزش و پرورش ضرورت و اهمیت این رشته تحصیلی را روشن می نماید. با توجه به کمبود مدیران آموزشی متخصص در سطوح مختلف آموزش و پرورش ضرورت تربیت اینگونه افراد مسجل می باشند. مدیران آموزشی باشد از ویژگیهای مختلف از جمله نحوه برنامه ریزی، روابط انسانی، اصول مدیریت آموزشی و… برخوردار باشد تا بتواند در رابطه با مسائل و مشکلات آموزشی قدرت تشخیص مسائل و تصمیم گیری در مورد رفع آنها را داشته باشد.

 

معرفی رشته علوم تربیتی گرایش آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی – مقطع کارشناسیآموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی در کشور ما مسئله ای جدید بوده و تا کنون توجه شایانی بدان معطوف نگردیده است. در روند جامعه انقلابی ما، نقش آموزش و پرورش در توضیح و تشریخ ارزشهای جدید حاکم برجامعه اسلامی و آماده کردن کودکان برای ایفای نقش خود بر مبنای روابط اسلامی و انقلابی از اهمیت خاص برخوردار است و این مسئله از دیدگاه اسلامی و نیز در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد تأیید قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیقات رواشناسان و کارشناسان علوم تربیتی نمایانگر آن است که امکانات مراکز تربیت کودکان از دوره های پیش دبستانی نباید تنها برای محافظت کودکان و تامین نیازهای اولیه آنان مورد استفاده قرار گیرند. بلکه تدوین برنامه های آموزشی در چنین دورانی بسیار ضرورت دارد و نقش این دوران در تحکیم پایه و اساس تربیتی آموزشهای بعدی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

پیشنهاد ویژه ایران مدرس: پردرآمدترین مشاغل ایران کدام هستند؟

طول دوره تحصیلمتوسط طول دوره کارشناسی علوم تربیتی گرایش آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی 5 سال است (حداقل 4 سال و حداکثر 6 سال میباشد) و نظام آموزشی آن مطابق آئین نامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی کلیه دروس در 8 ترم برنامه ریزی شده است و طول هر ترم 17 هفته در هر نیمسال تحصیلی است زمان هر درس از نوع نظری 17 ساعت، عملی 24 ساعت و کارورزی 51 ساعت است.

تعداد واحدهاتعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی رشته آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستان 142 واحد است، این دروس از لحاط محتوی به عمومی، اصلی، اختیاری و اختصاصی تقسیم میشود، دروس اختصاصی از لحاط نظری و عملی به دو دسته تقسیم میشود (42 واحددروس نظری و 8 واحد دروس عملی ) کارورزی به شرح زیر:- دروس عمومی 23 واحد- دروس اصلی: پایه علوم ( اصلی ) 61 واحد- دروس تخصصی : (دروس کاربردی) 50 واحد- دروس اختیاری 8 واحدجمع واحد 142روانشناسی علوم تربیتی چیست

نقش و توانایی یا کارایی1- مربی دوره های پیش دبستانی (شیرخوارگاه ، مهدکودک، کودکستان و آمادگی)2- کارشناس تهیه مواد و وسائل آموزشی و کمک آموزشی برای مراکز پیش دبستانی و دبستانی3- آموزگار مدارس ابتدائی4- مدیریت مدارس ابتدائی5- مربی کاروزی دانشجویان تربیت معلم6- تدریس در مدارس کودکان استثنائی ( در صورت گذراندن دروس اختصاصی و پایه و اصلی)7- کارشناس و مربی آموزش و پرورش پیش دبستانی در دانشگاه8- کارشناس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان9- کارشناس آموزش و برنامه ریزی سازمان بهزیستی10- کارشناس وزارت آموزش و پرورش (دفتر آموزش ضمن خدمت، دفتر تحقیقات و برنامه ریزی درسی و مانند آن)

ضرورت و تواناییدر بسیاری از فرهنگ ها از جمله فرهنگ ما، پدر و مادر مسئولیت و نقش بسیار مهمی در تربیت کودکان خوددار میباشند, شکی نیست که دامان مادر و خانواده میتوانند بهترین مربی و محیط تربیتی برای کودک محسوب شوند، ولی این امر به سبب پیچیدگی های زندگی صنعتی و تقسیم وظایف میتوانند به نحو احسن تحقق یابد. کافی نمودن آگاهیهای والدین و شناخت نیازهای فرزاندنشان، اشتغال مادران کارمند و کارگر خارج از خانه به علت ضعف بنیه مالی و اقتصادی خانواده از اهم مسائل مورد نظرند، از طرف دیگر نیاز کودک به جامعه و توجه به حقوق کودک و نیاز جامعه به کودکان آینده ساز خود حائز اهمیت بسیار است.مسئله نیاز اجتماعی بدین صورت مطرح میشود کودک نمیتواند تنها به مادر و خانواده خود متعلق باشد بلکه به کل اجتماع که درآن پرورش می یابد تعلق دارد و الزاماً مجموعه به تاثیر پذیری از شرایط و امکانات و سازمان دهی محیط اجتماعی میباشد. بنابراین همزمان با تربیت خانواده، لازم است مراکز آموزش و پرورش پیش دبستانی در زمینه تکامل همه جانبه کودک نقش اساسی و حیانی خود را ایفاء نمایند.آموزش و پرورش پیش دبستانی در کشور ما مسئله ای جدید بود و تا کنون توجه شایانی بدان معطوف نگردیده است. در روند جامعه انقلابی ما، نقش آموزش و پرورش در توضیح وتشریح ارزشهای حاکم بر جامعه اسلامی و آماده کردن کودکان برای ایفای نقش خود بر مبنای روابط اسلامی و انقلابی از اهمیت برخوردار است و این مسئله از دیدگاه اسلامی و نیز در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد تأیید قرار گرفته است. نتایج حاصل از تحقیقات روانشناسان و کارشناسان علوم تربیتی نمایانگر آن است که امکانات مراکز تربیت کودکان در دروه های پیش دبستانی نباید تنها برای محافظت کودکان و تامین نیازهای اولیه آنان مورد استفاده قرار گیرند.بلکه تدوین برنامه های آموزشی در چنین دورانی بسیار ضرورت دارد و نقش این دوران در تحکیم پایه و اساس تربیتی و آموزشهای بعدی از اهمیت بسیاری برخوردار است. از طرف دیگر نیازهای فردی کودکان از نقطه نظر حسی و حرکتی، عقلی واجتماع جامعه را به پرورش مربیان متعهد و دلسوز، آگاه و علاقمند نشان میدهد.پرواضح است که کار چنین مربیانی بدون آراستگیهای معنوی و مسئولیتهای و تعهدات دینی و عقیدتی نمیتواند چندان مثمر ثمر واقع گردد. از طرفی نیاز به تربیت نیروی انسانی در این رشته که در حال حاضر بر عهده سازمان بهزیستی کشور و وزارت آموزش و پرورش قرار گرفته است مورد تأیید مقامات مسئول میباشد. به این ترتیب که کلیه مهدکودکهای زیر پوشش سازمان بهریستی و وزارت آموزش و پرورش برای حسن اداره امور مهدکودکها خود نیاز مبرمی به فارغ التحصیلان رشته آموزش و پرورش پیش دبستانی دارند.

چارت درسی زیر صرفا جنبه پیشنهادی دارد. انتخاب واحد باید با نظر و تائید استاد راهنما صورت گیرد. در غیر این صورت هیچ مسوولیتی متوجه مسوولیت سایت دانشگاه نخواهد بود

پیشنهاد می شود مقاله آشنایی با رشته علوم تربیتی و بازارکار آن را هم مطالعه کنید.دروس دوره هشت ترمي رشته آموزش و پرورش پيش دبستاني و دبستاني

خير کد درس نام درس (اختياري) نوعترم 11 105 تربیت بدنی -1 خير عمومي2 250 فارسی عمومی خير عمومي3 251 زبان خارجه عمومی خير عمومي4 21421012 روانشناسی عمومی خير اصلي5 21421023 جامعه شناسی عمومی خير اصلي6 21421045 تاریخ آموزش و پرورش در اسلام و ایران خير اصلي7 21423041 کلیات فلسفه خير اصلي8 21431016 آشنائی با کتابخانه و اصول کتابداری خير اصليترم 29 101 معارف اسلامی -1 خير عمومي10 110 تربیت بدنی -2 خير عمومي پیش نیاز11 21421034 مقدمات تکنولوژی آموزشی خير اصلي12 21421056 فلسفه آموزش و پرورش خير اصلي پیش نیاز13 21421114 روانشناسی تربیتی خير اصلي پیش نیاز14 21421147 جامعه شناسی آموزش و پرورش خير اصلي پیش نیاز15 21423052 کلیات اقتصاد خير اصليترم 316 106 معارف اسلامی -2 خير عمومي پیش نیاز17 21406019 روانشناسی رشد -1 کودکی خير اصلي پیش نیاز18 21421067 اصول و مبانی آموزش و پرورش خير اصلي19 21421090 آموزش‌وپرورش‌ابتدائی‌وراهنمایی‌ومتوسطه خير اصلي20 21421103 روشها و فنون تدریس خير اصلي21 21421181 روشهای آماری در علوم تربیتی خير اصلي22 21421250 مقدمات برنامه ریزی آموزشی-درسی خير اصلي23 21421261 اقتصاد آموزش و پرورش خير اصلي پیش نیازترم 424 252 اخلاق وتربیت اسلامی خير عمومي25 21421089 آموزش و پرورش تطبیقی خير اصلي پیش نیاز26 21421125 روانشناسی رشد -2 نوجوانی خير اصلي پیش نیاز27 21421192 سنجش و اندازه گیری درعلوم تربیتی خير اصلي پیش نیاز28 21421205 مقدمات روش تحقیق در علوم تربیتی خير اصلي پیش نیاز29 21421227 آموزش و پرورش کودکان استثنایی خير اصلي پیش نیاز30 21421238 مقدمات مشاوره و راهنمایی خير اصليترم 531 113 متون اسلامی- منتخب ایات قران و نهج البلاغه خير عمومي32 21422015 آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی خير تخصصي پیش نیاز33 21422060 روانشناسی بازی خير تخصصي پیش نیاز34 21422106 آشنایی با مفاهیم و روش تدریس ریاضیات خير تخصصي پیش نیاز35 21422140 تهیه و کاربرد وسایل و مواد آموزشی خير تخصصي پیش نیاز36 21422208 حرکت ورزشی و سرودهای خاص کودکان خير تخصصي37 21422297 متون تخصصی پیش دبستانی و دبستانی خير تخصصي38 21422311 روش تدریس علوم تجربی و اجتماعی خير تخصصي پیش نیاز39 21422355 کار عملی -2 خير تخصصي پیش نیازترم 640 112 انقلاب اسلامی و ریشه ها خير عمومي41 21422026 بهداشت و تغذیه مادر و کودک خير تخصصي پیش نیاز42 21422093 مدیریت مراکز پیش دبستانی و دبستانی خير تخصصي پیش نیاز43 21422162 زبان آموزی خير تخصصي پیش نیاز44 21422264 روانشناسی آموزش خواندن خير تخصصي پیش نیاز45 21422300 آشنایی با فعالیتهای تربیتی- اجتماعی خير تخصصي پیش نیاز46 21422333 تربیت بدنی- ورزش و بازیهای دبستانی خير تخصصي47 21422366 کار عملی -3 خير تخصصي پیش نیازترم 748 111 تاریخ اسلام خير عمومي49 259 جمعیت و تنظیم خانواده خير عمومي50 21413127 تفاوتهای فردی کودکان خير اصلي پیش نیاز51 21422048 اصول بهداشت و کمکهای اولیه خير تخصصي52 21422128 آموزش هنر خير تخصصي پیش نیاز53 21422184 قصه گویی و نمایش خلاق خير تخصصي پیش نیاز54 21422195 کار و آشنایی باطبیعت و زندگی اجتماعی خير تخصصي پیش نیاز55 21422231 مشاوره کودک خير تخصصي پیش نیاز56 21422286 ادبیات کودکان خير تخصصيمنبع: وب سایت دانشگاه فردوسی مشهد———————————–

معرفی رشته علوم تربیتی

گرایش تکنولوژی آموزشی:

تکنولوژی آموزشی در لغت از واژه‌های خاص “تکنو” به معنی برخورد سیستماتیک با پدیده‌های علمی, “لوژی” به معنای شناخت، و “آموزش” به معنای فعالیت‌های هدفمندی است که مربیان یا معلمان انجام می‌دهند تا تغییر رفتار یا توانایی تغییر رفتار در فراگیرنده به وجود بیاید. از همین جا مشخص می‌شود که تکنولوژی آموزشی به معنای شناخت پدیده‌ها یا روش‌های دقیق آموزشی برای رسیدن به اهداف آموزشی است.

همان‌طور که گفتیم این یک تعریف لغوی است. اما در تعریف مفهومی باید گفت که تکنولوژی آموزشی شامل تئوری‌ها و اجرای اعمال طراحی، رشد، کاربرد، مدیریت و ارزشیابی فرآیندها و منابع یادگیری می‌شود.این فرآیند از یک سو نگاهی خُرد و موشکافانه دارد؛ زیرا برای تسهیل فراگیری به تک تک فراگیران به صورت خُرد توجه می‌کند و از سوی دیگر کیفیت آموزشی را به‌صورت کلی در نظر می‌گیرد و در این راستا به طراحی علمی، رشد علمی، کاربرد و مدیریت این فرآیند می‌پردازد.در کل می‌توان گفت که رشته تکنولوژی آموزشی تلاش می‌کند تا با طراحی دقیق و صحیح نظام آموزشی، به معلم‌ها بیاموزد که چگونه معلمی ورزیده، کاردان و ماهر شوند و تدریس خود را بر پایه بهترین شیوه‌ یادگیری, استوار کنند. این دانش همچنین به مسؤولان نظام آموزشی بهترین راه تدوین کتب درسی، مدیریت آموزشی و ارزشیابی آموزشی را نشان می‌دهد.

توانایی‌های لازم:تکنولوژی آموزشی فرآیند کیفی و خُرد است؛ یعنی به یادگیری تک تک انسان‌ها توجه دارد. به همین دلیل دانشجوی این رشته باید نوع‌دوست، انسان‌دوست، علاقه‌مند به دانش‌آموزان و در عمل صادق باشد. همچنین لازم است از نظر هوشی، توانایی فوق‌العاده‌ای داشته و دید هنری داشته باشد.در حال حاضر نیز می‌بینیم که دانشجویان توانمند این رشته گاه با وسایل بسیار ابتدایی، وسایل جدید و جالبی خلق می‌کنند. و در نهایت این‌که دانشجوی تکنولوژی آموزشی اگر هدفش ورود به آموزش وپرورش است، نباید ایده‌آل‌گرا باشد چون هنوز تفکر تکنولوژی آموزشی در آموزش وپرورش جا نیفتاده است و فارغ‌التحصیلان این رشته نباید انتظار داشته باشند که آموخته‌های خود را خیلی راحت و بدون هیچ مقاومتی در محیط آموزشی پیاده کنند.

موقعیت شغلی در ایران:فلسفه اصلی این رشته، استفاده از توانایی فارغ‌التحصیلان آن در آموزش و پرورش و سپس صدا و سیما است. اما در عمل می‌بینیم که به دلیل تفکر غلط حاکم بر محیط‌های فوق، تکنولوژیست‌های آموزشی به سختی جذب این مراکز می‌شوند. البته برخی از فارغ‌التحصیلان این رشته جذب مدارس غیرانتفاعی شده‌اند و با ارائه طرح‌های آموزشی برای دوره‌ها و درس‌های مختلف، کارآیی مدرسه را بسیار ارتقاء داده‌اند.عده‌ای از فارغ‌التحصیلان نیز جذب وزارت ارشاد یا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می‌شوند و بالاخره برخی از فارغ‌التحصیلان با توجه به توانایی‌هایی که در طی تحصیل کسب کرده‌اند، جذب بازار کار آزاد می‌شوند و به عکاسی آموزشی یا تولید فیلم‌های آموزشی می‌پردازند.

درس‌های این رشته در طول تحصیل:

دروس مشترک در گرایش‌های مختلف علوم تربیتی:

تاریخ آموزش و پروش در اسلام و ایران، فلسفه آموزش و پرورش، اصول و مبانی آموزش و پرورش،‌آموزش و پرورش تطبیقی، آموزش و پرورش ابتدایی راهنمایی و متوسطه، اخلاق اسلامی،‌روش ها و فنون تدریس، روانشناسی عمومی، ‌روانشناسی تربیتی، روانشناسی رشد کودکی و نوجوانی، جامعه‌شناسی عمومی، جامعه‌شناسی آموزش و پرورش، اقتصاد آموزش و پرورش، مقدمات مدیریت آموزشی، مقدمات برنامه‌ریزی آموزشی ودرسی، آموزش و پرورش کودکان استثنائی، مقدمات مشاوره و راهنمایی، مقدمات تکنولوژی آموزشی، آشنایی با کتابخانه و اصول کتابداری، روش‌های آماری در علوم تربیتی، سنجش واندازه‌گیری در علوم تربیتی، مقدمات روش تحقیق در علوم تربیتی.

دروس تخصصی گرایش تکنولوژی آموزشی:

سمینار در برنامه‌ریزی درسی و آموزشی، مبانی ارتباط انسانی، اصول طراحی پیام‌های آموزشی، اصول عکاسی، تولید برنامه‌های تلویزیونی، انتخاب، بهره‌برداری و ارزیابی مواد و وسایل آموزشی، تولید مواد آموزشی.

گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی:گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی یک رشته میان رشته‌ای است که تلفیقی از رشته‌های روانشناسی، جامعه‌شناسی، فلسفه، مدیریت، آمار، زبان خارجی و مشاوره می‌باشد.هدف این گرایش از یک سو فراهم ساختن فرصت‌های یادگیری هر چه بیشتر برای گروه‌های واجب‌التعلیم و علاقه‌مند به یادگیری و از سوی دیگر تربیت نیروی انسانی ماهر مورد نیاز توسعه اقتصادی کشورها است. در کل مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی، مدیریت بر فعالیت‌های یاددهی و یادگیری به منظور ایجاد تغییرات مطلوب در رفتار یادگیرنده و ارزیابی میزان تحقق این تغییرات است.فارغ‌التحصیل این گرایش به راحتی می‌تواند علاوه بر پیش‌بینی‌های آموزشی یک کشور، مراحل برنامه‌ریزی آموزشی و مدیریت بر اجرای آن را ترسیم کند و با روش‌های بهتر آموزشی، راهنما و مشاور خوبی برای یادگیرندگان باشد.

توانایی‌های لازم :فلسفه، جامعه‌شناسی، ‌ریاضیات، آمار، اقتصاد و زبان انگلیسی در این رشته کاربرد و اهمیت بسیاری دارد. دانشجوی این رشته باید نسبت به محیط‌های آموزشی جامعه خود، دید عمیقی داشته باشد و روش‌ آموزش کشور خود را بداند تا ظرافت‌های رفتاری دانش‌آموزان را درک کند و در نهایت به تشریح و تشکیل یک برنامه‌ریزی آموزشی صحیح بپردازد.

موقعیت شغلی در ایران :امروزه آموزش با همه جنبه‌های زندگی ما ارتباط تنگاتنگ دارد و هر اندازه که جامعه ما پیچیده‌تر شود، آموزش و پرورش نقش مهم‌تری در حل مسائل آتی و رشد انسان‌ها پیدا می‌کند. به همین دلیل موقعیت‌های شغلی بسیاری برای فارغ‌التحصیلان این گرایش وجود دارد. تا جایی که بسیاری از کارشناسان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی آینده شغلی این گرایش را در کشور ما، بسیار امیدبخش و ایده‌آل می‌دانند و معتقدند که فارغ‌التحصیلان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی باید آینده خود را در فردا ببینند. چون کشور ما، یکی از کشورهای در حال رشد و توسعه است و بدون بهره‌گیری از شاخه‌های مختلف آموزشی، نمی‌تواند توسعه همه جانبه داشته باشد.در حال حاضر فارغ‌التحصیلان این گرایش در درجه اول جذب آموزش و پرورش می‌شوند. تعدادی نیز در سازمان‌های دولتی از جمله سازمان‌های مدیریت وبرنامه‌ریزی و برنامه‌وبودجه فعالیت می‌کنند. گفتنی است که فارغ‌التحصیلان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی مجوز تأسیس آموزشکده‌های درسی را دارند و در صورت داشتن سرمایه لازم،‌ می‌توانند در این زمینه فعالیت کنند.

دروس تخصصی گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی:اصول مدیریت آموزشی ، روانشناسی اجتماعی در تعلیم و تربیت ، سازمان و قوانین آموزش و پرورش ایران، اصول برنامه‌ریزی آموزشی، مبانی امور مالی و تنظیم بودجه در آموزش و پرورش، اصول برنامه‌ریزی درسی، کاربرد مقدمات کامپیوتر در مدیریت آموزشی، اصول حسابداری، روابط انسانی درسازمان‌های آموزشی،‌نظارت و راهنمایی تعلمیاتی، راهنمایی تحصیلی و شغلی، مسائل نوجوانان و جوانان، آموزش بزرگسالان، برنامه‌ریزی آموزش ضمن خدمت، مدیریت اسلامی، پروژه تحقیقاتی (سمینار)، کار عملی مدیریت در آموزشگاه، کار عملی در سازمان‌ها، متون زبان خارجه (در برنامه‌ریزی آموزش درسی)، متون زبان خارجه در مدیریت آموزشی.

گرایش آموزش و پرورش پیش‌دبستانی و دبستانی:آموزشی که از زمان تولد آغاز و تا شروع اولین کار رسمی دبستان در پایان ششمین سال زندگی کودک ادامه می‌یابد، بسیار مهم است. زیرا کودکان در چنین سال‌هایی، مراحل مهم و حساس زندگی خود را از نظیر شخصیتی،‌ اجتماعی و آموزشی پشت سر می‌گذرانند، و در واقع 6 سال اولیه زندگی از لحاظ رشد هوش و شکل‌گیری شخصیت دورانی سرنوشت‌ساز است. از سوی دیگر آموزش وپرورش دبستانی مهم‌ترین حلقه از حلقه‌های نظام آموزش و پرورش کشور است و کودکان در این دوره در مراحل بسیار مهم رشد جسمانی،‌ عاطفی، ذهنی به سر می‌برند، از همین‌رو توجه به این دوره از آموزش و پرورش باید از اولویت خاصی برخوردار باشد. هدف گرایش آموزش و پرورش پیش‌دبستانی و دبستانی تربیت متخصصانی است که بتوانند قوای جسمی،‌ عاطفی، روانی،‌ اجتماعی و اخلاقی کودکان پیش‌دبستانی و دبستانی را پرورش دهند.

توانایی‌های لازم :تعلیم و تربیت بیش از آنکه علم باشد،‌فن و هنر است و یک معلم یا مربی باید به یاری فن و هنر خویش مراحل یادگیری را هدایت کند. به همین دلیل دانشجوی این گرایش باید فردی خلاق بوده و از اطلاعات عمومی نسبتاً گسترده و فن بیان خوبی برخوردار باشد و در نهایت از کار با کودکان لذت ببرد.

موقعیت شغلی در ایران :

فارغ‌التحصیل این گرایش علاوه بر کار در آموزش و پرورش و مهد کودک‌ها و آمادگی‌ها در صورت داشتن سرمایه‌ لازم می‌تواند مجوز تأسیس مهد کودک و آمادگی را بگیرد و در این زمینه به طور خصوصی فعالیت کند. همچنین می‌تواند در مراکز مرتبط با کودکان مانند کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان یا سازمان بهزیستی به عنوان کارشناس حضور داشته باشد.

دروس تخصصی گرایش آموزش و پرورش دبستانی و پیش‌دبستانی:

آموزش و پروش پیش‌دبستانی و دبستانی، بهداشت و تغذیه مادر و کودک،‌ اصول بهداشت و کمک‌های اولیه، تفاوت‌های فردی کودکان،‌ روانشناسی بازی، مدیریت مراکز پیش‌دبستانی و دبستانی، آشنایی با مفاهیم و روش تدریس ریاضیات، آموزش هنر، تهیه و کاربرد وسایل مواد آموزشی،‌کاردستی و مهارت‌های فنی، ‌مشاهده (کارورزی) زبان‌آموزی، قصه‌گویی و نمایش خلاق، کار و آشنایی با طبیعت و زندگی اجتماعی، حرکت ورزشی و سرودهای خاص کودکان، مشاوره کودک،‌ روانشناسی آموزش خواندن، ادبیات کودکان،‌ آشنایی با فعالیت‌های تربیتی ـ اجتماعی، روش تدریس علوم تجربی واجتماعی، تربیت بدنی(ورزش و بازی‌های دبستانی)، کارورزی دبستان.

گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی:

کودکان ودانش‌آموزان استثنایی به پنج گروه عقب‌مانده ذهنی و معلول جسمی، ناشنوا و نیمه‌شنوا، نابینا و نیمه‌بینا، ناسازگار و تیزهوش تقسیم می‌شوند و در هر گروه شرایط خاصی برای تعلیم و تربیت آنها وجود دارد . هدف از آموزش و پرورش کودکان استثنایی فراهم آوردن فرصت‌های مناسب و امکانات آموزشی ویژه برای این دسته از کودکان است. در این گرایش به کودکان دارای مشکلات ذهنی و جسمی بیشتر پرداخته می‌شود و متخصصان کودکان استثنایی تلاش می‌کنند تا با توجه به ویژگی‌های عقلانی و جسمانی آنان ، توانایی‌های ذهنی و جسمی آنها را به حداکثر برسانند .

توانایی‌های لازم :

دانشجوی این رشته باید صبر و حوصله بسیار داشته و عشق و علاقه وافری به تعلیم و تربیت کودکان استثنایی داشته باشد. در این رشته خلاقیت و تسلط بر فنون و روش‌های آموزش، حرف اول را می‌زند.

موقعیت شغلی در ایران :فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند به عنوان دبیر یا مربی در مدارس دانش‌آموزان استثنایی (عقب‌مانده ذهنی) و مراکز نگهداری کودکان عقب‌مانده ذهنی فعالیت کنند همچنین می‌توانند کارشناس گزینش و تشخیص کودکان عقب‌مانده ذهنی در مؤسسات گوناگون از قبیل وزارت آموزش و پرورش و سازمان‌ بهزیستی کشور شوند.

دروس تخصصی گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی:فیزیولوژی، روانشناسی عقب‌ماندگی‌های ذهنی‌، آموزش و پرورش عقب‌ماندگان ذهنی، اختلالات رفتاری ـ عاطفی، اختلالات گویایی، اختلالات یادگیری، گفتاردرمانی، روش‌های تغییر رفتار، آزمون‌های تشخیص عقب‌ماندگی‌های ذهنی، بهداشت و کمک‌های اولیه، روش‌های مشاوره و مصاحبه، بازی و حرکت درمانی،‌ تهیه مواد و وسایل آموزشی و کمک‌ آموزشی، روش تدریس علوم تجربی و اجتماعی، روش تدریس ریاضی،‌ روش تدرس زبان فارسی، کارورزی در روش‌های تدریس، روش‌های بازپروری حسی ـ حرکتی ، روش‌های بازپروری حرفه‌ای، روش‌های بازپروری اجتماعی، کارورزی در روش‌های بازپروری.منبع: بیتوته (www.beytoote.com)————————————————-

علوم تربیتی چیست؟

علوم تربيتي (تعريف، فايده و گرايش‌ها)

علوم تربيتي در ميان رشته‌‌هاي علوم انساني مجموعه‌‌‌اي از دانش‌هاي به هم پيوسته است که به بررسي مباني، اصول، اهداف، روش‌ها و حل زمينه‌ها و عوامل تعليم و تربيت مي‌پردازد و از روش عقلي و بحث‌هاي فلسفي در تعليم و تربيت و نيز روش‌هاي علمي و يافته‌هاي روان‌شناسي، جامعه‌شناسي و… در مباحث نظري و کاربرد سود مي‌برد.روانشناسی علوم تربیتی چیست

علوم تربيتي در وهله اول داراي فايده عملي است يعني به عمل تربيت در همه مراحل مدد مي‌رساند و مانند همه علوم ديگر در هم‌آوايي کنوني پژوهش، نقش غير مستقيمي را ايفاء مي‌کند. به اين معنا که براي رشته هاي علمي ديگر زمينه به آزمايش گذاشتن نظريه هايي مربوط به زمينه‌هاي ديگر را فراهم مي‌کند.

در يک تقسيم‌بندي، علوم تربيتي به سه دسته تقسيم مي‌شود:

الف- علومي که شرايط عمومي و محلي تربيت را مطالعه مي‌کنند. از قبيل: تاريخ آموزش و پرورش، جامعه شناسي آموزش و پرورش، مديريت آموزشي و….

ب- علومي که اوضاع و وقايع تربيتي را چنانکه هستند مطالعه مي‌کنند. از قبيل علوم مربوط به روش تدريس، و نظريه‌هاي مربوط به برنامه ها، روانشناسي اجتماعي، علوم مربوط به ارزشيابي و روانشناسي پرورشي.

ج- علومي که تفکر درباره تربيت و تحول آن را مطالعه مي‌کنند. مثل فلسفه آموزش و پرورش.

در مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) اولين گروه آموزشي در رشته علوم تربيتي در سال 1372 از بين فارغ التحصيلان دوره عمومي پنج ساله معارف اسلامي مؤسسه در راه حق، تشکيل گرديد و پس از رسميت يافتن مؤسسه امام خميني (ره) فعاليت خود را دراين مؤسسه ادامه داد وتا کنون از طريق پذيرش وتشکيل گروه‌هاي جديد ونيز گروه‌هاي پژوهشي، اصلاح برنامه‌ها وساختار گروه به رشد نسبي خوب از نظر کميت و کيفيت رسيده است.

علوم تربیتی ؟ امور تربیتی؟ …یا تربیت معلم؟

این سوالی بود که ترم یک و دو تقریبا برای همه ی همکلاسی هایم مطرح بود.. اما جواب نسبتا کاملی برای آن پیدا نمی کردیم. تا اینکه من و خانم شجاعی در دی ماه 85 با مراجعه به سازمان آموزش و پرورش کل – واقع در بلوارامین- در گفتگویی که با جناب آقای گیلکی که آن زمان مشاوره ی متوسطه ی سازمان بودند-الان نمی دانم هستند یا نه- داشتیم به جواب اکثر سوالات رسیدیم.بسیاری از ترم اولی ها از ما همین سوالات را می پرسیدند. این مصاحبه را برای این عزیزان می نویسم.

اکثر افراد جامعه مرد ، زن ، کوچک و بزرگ بر این باورند که “علوم تربیتی” با تربیت معلم و یا امور تربیتی تفاوتی ندارد . برخی دیگر که می پندارند “علوم تربیتی” همان تربیت بدنی ست!!!

تصور بیشتر افراد این ست که دانشجوی علوم تربیتی در نهایت مربی پرورشی خواهد شد! و نهایتا اگر اطلاعات زیادی داشته باشند می گویند: ” پس آخر آخرش معلم می شوی ؟!”

از این رو لازم دیدیم در مورد این رشته توضیحاتی ذکر کنیم:

در فرهنگ لغت فارسی در ذیل واژه ی “تربیت” این معانی نوشته شده است:

“پروراندن، پروردن، پرورش دادن، ادب و اخلاق به کسی یاد دادن”

واژه های “پروردن ، پروراندن و پرورش دادن” هر سه معنایی واحد دارند و تربیت به این معنا برای همه ی جانداران ( اعم از انسان، حیوان و حتی نباتات) استفاده می شود و درباره ی انسان برای جسم و روح – هر دو- به کار می رود. اما غالبا در میان عوام وقتی از تربیت سخن به میان می آید اذهان مردم به روح و روان آدمی و بعد معنوی او معطوف می گردد. وقتی به کسی خطاب می شود “تو تربیت نداری” در اصل این مفهوم تداعی میشود که “مگر به تو رفتار آداب و مقررات فلان کار را یاد نداده اند؟”

پر واضح است که “علوم تربیتی” و تربیت بدنی با یکدیگر شباهتی ندارند. تربیت بدنی با جسم انسان سر و کار دارد .حال آنکه هر آنچه در “علوم تربیتی” گفته می شود مربوط به تعلیم و تربیت و روح آدمی ست.

اما ببینیم چرا علوم تربیتی با تربیت معلم و امور تربیتی اشتباه گرفته می شود ؟ و آیا اینها نقاط مشترکی دارند یا نه؟

امور تربیتی با علوم تربیتی چه تفاوتی دارد؟

امور تربیتی نهادی ست وابسته به سازمان آموزش و پرورش . این نهاد فوریتی بود که در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی با اهداف خاص امور تربیتی –آموزش تعالیم انسانی و اسلامی- تعریف شد ، ادامه پیدا کرد و روز به روز مراحل تکامل را پشت سر گذاشت. در حقیقت هدف آن بارور شدن نظام تربیتی و تعلیم و تربیت دانش آموزان بوده و هست و این همان نقطه ی مشترک امور تربیتی با علوم تربیتی ست.

تفاوت این دو این ست که امور تربیتی یک نهاد است و تنها تعلیم و تربیت را در مدارس دنبال می کند . اما علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی در سطح دانشگاه و در مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا ست و تعلیم و تربیت کل جامعه را در نظر دارد.

تفاوت علوم تربیتی و تربیت معلم در چیست؟

علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی ست اما تربیت معلم رشته نیست ، یک گرایش شغلی ست. در مراکز تربیت معلم فرد را برای ” معلم شدن” آماده می کنند آن هم با شرایط و ضوابط خاص این مراکز در زمینه ی جذب و گزینش و آموزش. به عبارت دیگر رشته ی علوم تربیتی بسته به نوع گرایش این رشته ابزاری ست به منظور نیل به اهداف آموزش و پرورش و مراکز تربیت معلم.

چرا عموم مردم علوم تربیتی را با امور تربیتی اشتباه می گیرند؟

به دلیل اینکه هدف نهایی هر دو تعلیم و تربیت است لکن امور تربیتی رسالتی ست که آموزش و پرورش کشور به منظور کاربردی نمودن و نهادینه کردن آموزه های علمی و تربیتی در زندگی دانش آموزان بر ضمّه ی خود قرار داده ست که این آموزه ها همان پیکره ی علوم تربیتی ست.

علوم تربیتی چقدر به روانشناسی شباهت دارد؟

این دو هرکدام دو رشته ی مجزا هستند اما تعدادی از واحدهای درسی در هر دو مشترک است. به عنوان مثال می توان از روانشناسی عمومی ، روانشناسی تربیتی ، روانشناسی رشد و مشاوره نام برد.

آینده ی رشته ی علوم تربیتی چیست؟ آیا غیر از آموزش و پرورش هم جایی هست که کارشناس علوم تربیتی در آن فعالیت کند؟

کسانی که وارد این رشته می شوند بسته به نوع گرایش رشته ی خود می توانند به عنوان مدیر ، معلم ، برنامه ریز آموزشی .. جذب شوند. در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته می توانند منوط به نیاز آموزش و پرورش مناطق و نواحی بصورت غیر رسمی با مراکزی مثل مهد کودکهای خصوصی و مدارس غیر انتفاعی همکاری کنند.

ایا دانشجوی علوم تربیتی – مدیریت و برنامه ریزی آموزشی- می تواند وزیر اموزش و پرورش شود؟

بله. به شرط آنکه بتواند لیاقت و شایستگی های مدیریتی و اجرایی خود را از طریق سلسه مراتب کاری به اثبات برساند.

* دانشجویان تربیت معلم تعهد تدریس دارند آیا برای دانشجویان علوم تربیتی نیز چنین تعهدی هست؟

خیر. کسانی که وارد دانشکده ها یا مراکز تربیت معلم می شوند در حقیقت باید گزینش و بعد مشغول به تحصیل شوند. شما در رشته ی علوم تربیتی تحصیل می کنید ممکن است در سطح کسانی باشید که در مراکز تربیت معلم تحصیل کرده اند اما چون مراحل گزینش را طی نکرده اید اگر در آینده مایل باشید که در سیستم آموزش و پرورش به عنوان معلم استخدام شوید این استخدام منوط ست به نیاز آموزش و پرورش و احراز شرایط.

در استخدام ، الویت با کدام گروه است؟علوم تربیتی یا تربیت معلم؟

تربیت معلم

در استخدام مشاور الویت با کدام گروه است؟ علوم تربیتی یا مشاوره ؟

روانشناسان و مشاوران . البته قبلا از علوم تربیتی هم استفاده میشد اما دو سالی ست – این جمله را در سال 85 گفته اند- که به خاطر افزایش فارغ التحصیلان روانشناسی و مشاوره ، دیگر از علوم تربیتی در زمینه ی مشاوره به ندرت استفاده می شود.

رشته ی علوم تربیتی چه امکاناتی را برای آینده ی فرد فراهم میکند؟

چون علوم تربیتی در باب مسائل تعلیم و تربیت است هم برای آینده ی فرد و هم جامعه مفید خواهد بود. برای دانشجویان دختر که در آینده نقش مادری را می خواهند ایفا کنند این رشته حرفهای زیادی دارد. برای دانشجویان پسر هم که در آینده می خواهند نقش پدری را ایفا کنند این رشته خیلی مفید ست . این بعد فردی ست .

اما بعد اجتماعی: در جامعه وقتی فردی با این تخصص و ویژگی ها وارد می شود در هر زمینه می تواند یک شهروند موفق ، یک خواهر موفق، یک برادر موفق و یا یک فرزند موفق باشد. چرا؟ چون مبانی و اصول زیر ساختی مسائل مربوط به علوم تربیتی و روانشناسی را آموزش دیده است.

در آخر اگر مطلب خاصی دارید بفرمایید

هدف کلی گرایشهای مختلف علوم تربیتی ارتقاء آگاهی عمومی مردم در زمینه ی تعلیم و تربیت ست . ما معتقدیم تعلیم و تربیت صحیح و اصولی می تواند هر جامعه ای را به رشد مطلوب برساند . برای تحقق این هدف وجود کارشناسانی با دانش و بینش کافی الزامی است و این افراد همان متخصصان علوم تربیتی هستند. اعتقاد قلبی من این ست که برای موفقیت در هر کاری شور و انگیزه و میل به خواستن حرف اول را می زند. تنها داشتن مدرک تحصیلی یک رشته کافی نیست. به عنوان مثال در گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی هدف اصلی ، تربیت مدیران و برنامه ریزان آموزشی برای نظام آموزش و پرورش است. تردیدی وجود ندارد کسانی که این رشته را انتخاب می کنند باید از قدرت رهبری و مدیریتی ، خلاقیت ، روابط انسانی بالا، مهارت تصمیم گیری و قدرت حل مسئله برخوردار باشند. اینها از ضروریات است. لکن تمامی این موارد زمانی به عرصه ی ظهور وارد می شوند که شور و تمایل لازم در مدیر وجود داشته باشد.

در آخر

هدف کلی گرایشهای مختلف علوم تربیتی ارتقاء آگاهی عمومی مردم در زمینه ی تعلیم و تربیت ست . ما معتقدیم تعلیم و تربیت صحیح و اصولی می تواند هر جامعه ای را به رشد مطلوب برساند . برای تحقق این هدف وجود کارشناسانی با دانش و بینش کافی الزامی است و این افراد همان متخصصان علوم تربیتی هستند. اعتقاد قلبی من این ست که برای موفقیت در هر کاری شور و انگیزه و میل به خواستن حرف اول را می زند. تنها داشتن مدرک تحصیلی یک رشته کافی نیست. به عنوان مثال در گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی هدف اصلی ، تربیت مدیران و برنامه ریزان آموزشی برای نظام آموزش و پرورش است. تردیدی وجود ندارد کسانی که این رشته را انتخاب می کنند باید از قدرت رهبری و مدیریتی ، خلاقیت ، روابط انسانی بالا، مهارت تصمیم گیری و قدرت حل مسئله برخوردار باشند. اینها از ضروریات است. لکن تمامی این موارد زمانی به عرصه ی ظهور وارد می شوند که شور و تمایل لازم در مدیر وجود داشته باشد.

مطالعه مقاله پردرآمدترین رشته های دانشگاهی در ایران کدامند؟ را هم پیشنهاد می کینم.

معرفی رشته علوم تربیتی(مدیریت وبرنامه ریزی آموزشی)

رشته علوم تربیتی شامل چهار گرایش { تکنولوژی آموزشی _ مدیریت و برنامه ریزی آموزشی _ آموزش و پرورش کودکان استثنایی _ آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی است .}

شامل یکسری دروس مشترک است که میتوان به برخی از آنها اشاره داشت: تاریخ آ.پ در اسلام و ایران_ فلسفه آ.پ _ اصول و مبانی آ.پ_ آ.پ تطبیقی _ آ.پ سه مقطع _ روشها و فنون تدریس _ روانشناسی عمومی _ روانشناسی تربیتی _ رشد کودکی و نوجوانی _ جامعه شناسی عمومی _ جامعه شناسی آ.پ _ اقتصاد آ.پ _ مقدمات مدیریت آموزشی _ مقدمات برنامه ریزی آموزشی و درسی _ آ.پ کودکان استثنایی _ مقدمات مشاوره و راهنمایی _ سنجش و اندازه گیری در علوم تربیتی _ روش تحقیق در علوم تربیتی _ آشنایی با کتابخانه _ مقدمات تکنولوژی آموزشی _ روشهای آماری در علوم تربیتی.

گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی= یک رشته میان رشته ایست که تلفیقی از رشته های روانشناسی، جامعه شناسی، فلسفه، مدیریت، آمار، زبان، و مشاوره است .

هدف از این رشته= فراهم کردن فرصت های یادگیری و یاددهی هرچه بیشتر برای گروه های واجب التعلیم و علاقه مند به یادگیری و همچنین تربیت نیروی انسانی ماهر مورد نیاز جامعه است . در کل این رشته ؛ مدیریت بر فعالیت های یاددهی و یادگیری به منظور ایجاد تغیرات مطلوب در رفتار یادگیرنده و ارزیابی میزان تحقق این تغیرات است. در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته در درجه اول جذب آ.پ می شوند و تعدادی هم در سازمان های دولتی مدیریت و برنامه ریزی _ برنامه و بودجه فعالیت می کنند .

دروس تخصصی این رشته= 1_ اصول مدیت آموزشی . 2 _ روانشناسی اجتماعی . 3 _ سازمان و قوانین . 4 _ اصول برنامه ریزی آموزسی . 5 _ مبانی امور مالی بودجه . 6 _ اصول برنامه ریزی درسی . 7 _ کاربرد مقدمات کامپیوتر در مدیریت آموزشی . 8 _ اصول حسابداری . 9 _ روابط انسانی _ 10 _ نظارت و راهنمایی تعلیماتی . 11 _ راهنمایی تحصیلی و شغلی . 12 _ مسائل نوجوانان و جوانان . 13 _ آموزش بزرگسالان . 14 _ آموزش ضمن خدمت . 15 _ مدیریت اسلامی . 16 _ پروژه( سمینار) . 17 _ کارعملی مدیریت در سازمان . 18 _ کارعملی مدیریت در آموزشگاه . 19 _ متون زبان خارجه در برنامه ریزی . 20 _ متون زبان خارجه در مدیریت آموزشی .

طول دوره تحصیل

طول دوره کارشناسی مدیریت و برنامه ریزی آموزشی 5 سال (حداقل 4 و تا 6 ) و نظام آموزشی آن مطابق آئین نامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی است کلیه دروس درس 8 ترم برنامه ریزی شده است و طول هر ترم 17 هفته معادل نیسمال تحصیلی است زمان تدریس هر واحد درسی از نوع نظری 17 ساعت و هر واحد عملی 24 ساعت و هر واحد کارورزی 51 ساعت است.

تعداد واحدها

تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی مدیریت و برنامه ریزی 135 واحد است این دروس از لحاظ محتوی به دروس عمومی، دروس اختصاصی دروس اصلی و دروس اختیاری تقسیم میشوند.1-دروس عمومی۲۴ واحد2-دروس اصلی:دروس پایه علوم تربیتی ۶۰ واحد3-دروس تخصصی ۴۵ واحد4-دروس اختیاری ١٠ واحد5-دروس پیش۸ واحدجمع۱۴۷ واحد

در سطح کارشناسی ارشد

رشتهٔ علوم تربیتی در دورهٔ کارشنسی در ایران۳ گروه آزمونی و مجموعاً ۱۵ گرایش تحصیلی دارد که عبارتند از:

گروه‌ علوم‌ تربیتی‌ 1 شامل رشته‌های:1. برنامه‌ریزی‌ آموزشی‌ 2. برنامه‌ریزی درسی 3. تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش (تعلیم‌ و تربیت اسلامی) 4. آموزش بزرگسالان 5. تحقیقات آموزشی 6. تکنولوژی آموزشی‌ 7. مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی

گروه علوم‌ تربیتی 2 شامل رشته‌های:1. روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی 2. روانشناسی تربیتی 3. مشاوره و راهنمایی 4. مشاوره (مدرسه‌ای, شغلی, خانواده‌ای)

گروه علوم تربیتی 3 شامل رشته‌های:1. آموزش و پرورش تطبیقی 2. آموزش و پرورش پیش دبستانی 3. آموزش و پرورش دبستانی

بازار کار

وزارتهای آموزش وپرورش و علوم وتحقیقات وفن آوری و مراکزی مانند فرهنگسراها، سازمان بهزیستی، سازمان زندانها، کانونهای اصلاح و تربیت، مراکز مشاوره خصوصی، محل کار دانش‌آموختگان رشته علوم تربیتی می‌تواند باشد.

نقش و توانایی یا کارایی

فارغ التحصیلان رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی با توجه به اهداف ایجاد این رشته باید دارای شناخت و مهارتهای زیر باشند:-آشنایی با مدیریت اسلامی در رابطه با مدیریت بطور” اعم ” و با مدیریت آموزشی بطور” اخص”-آشنایی با تئوریهای مختلف مدیریت آموزشی-آشنایی با اهداف کلی آموزش و پرورش در ارتباط با مدیریت بطور” اعم” و با مدیریت آموزشی بطور” اخص”- آشنایی باروشهای اجرائی آموزش و پرورش در رابطه با نحوه آموزشی سازماندهی ادارات تشکیلات و تامین بودجه-آشنایی با برنامه ریزی درسی آموزشی-دارا بودن قدرت تشخیص در برابر مسائل و مشکلات مختلف آموزشی-دارا بودن قدرت ارتباط (مدیریت با مدرسان و مربیان)،مدیر با دانش آموزان و اولیاء دانش آموزان مدیر یا کادر اداری)

ضرورت و توانایی

توجه مختصر نیازهای مملکتی در زمینه کمبود مدیران و برنامه ریزان آموزشی متعهد و مسلمان در مقاطع مختلف تحصیلی در وزارت آموزش و پرورش ضرورت و اهمیت این رشته تحصیلی را روشن می نماید.با توجه به کمبود مدیران آموزشی متخصص در سطوح مختلف آموزش و پرورش ضرورت تربیت اینگونه افراد مسجل می باشند.مدیران آموزشی باشد از ویژگیهای مختلف از جمله نحوه برنامه ریزی، روابط انسانی، اصول مدیریت آموزشی و… برخوردار باشد تا بتواند در رابطه با مسائل و مشکلات آموزشی قدرت تشخیص مسائل و تصمیم گیری در مورد رفع آنها را داشته باشد.منبع: 2012daneshjo0.blogfa.com—————————————–

معرفی کامل رشته ی علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان

توانایی های مورد نیاز و قابل توصیه :فرآیند یادگیری با انسان سر و کار دارد و انسان بدون مهر و محبت و توجه خاص ، تحت تاثیر قرار نمی گیرد و چیزی را نمی آموزد. از همین رو دانشجوی علوم تربیتی باید انسان دوست و درد آشنا باشد تا در بهبود وضعیت آموزشی کشور نقش موثری داشته باشد .علوم تربیتی فرآیند کیفی و خرد است ؛ یعنی به یادگیری تک تک انسان ها توجه دارد . به همین دلیل دانشجوی این رشته باید نوع دوست، انسان دوست، علاقمند به دانش آموزان و در عمل صادق باشد. همچنین لازم است از نظر هوشی ، توانایی فوق العاده ای داشته و دید هنری داشته باشد .دانشجوی این رشته باید خلاق بوده تا بتواند ابزار آفرین و راه آفرین باشد در حال حاضر نیز می بینیم که دانشجویان توانمند این رشته گاه با وسایل بسیار ابتدایی چیزهای جدید و جالبی خلق می کنند . از سوی دیگر دانشجوی این رشته باید حس هنری داشته باشد . دانشجوی تکنولوژی آموزشی اگر هدفش ورود به آموزش و پرورش است نباید ایده آل گرا باشد چون هنوز تفکر تکنولوژی آموزشی در آموزش و پرورش جا نیافتاده است و فارغ التحصیلان این رشته نباید انتظار داشته باشند که آموخته های خود را خیلی راحت و بدون هیچ مقاومتی در محیط آموزشی پیاده کنند . در ضمن دانشجوی رشته علوم تربیتی باید قوی و محکم باشد و از روبرو شدن با مشکلات و سختی ها نترسد و مطمئن باشد که به مرور می توان ذهنیت ها را عوض کرد و مشکلات را حل نمود .برای تحصیل در گرایش کودکان استثنایی باید به این نکته بسیار مهم توجه داشت که داوطلب این رشته باید از حوصله و گذشت فراوان برخوردار باشد و نسبت به این کودکان علاقمند و واقع بین باشد .

نکات تکمیلی :

متاسفانه بعضی از مسوولان نظام آموزشی ما فکر می کنند که رشته تکنولوژی آموزشی یک رشته ابزاری یا سخت افزاری است. آنها تصور می کنند که متخصص این رشته تنها می تواند در ساخت وسایل کمک آموزشی یا حداکثر فیلم های آموزشی موثر باشد در حالی که بر خلاف تصور عامه ، تکنولوژی آموزشی صرفاً در وجود وسایل و تجهیزات خلاصه نمی شود ، بلکه این رشته یک نگرش تازه است و اساس آن بر طراحی نظام آموزشی استوار است که با استفاده از اصول روانشناسی و بهره گیری از علم برنامه ریزی آموزشی و طراحی دقیق مبتنی بر هدف های مشخص و بالاخره با در نظر گرفتن توام منابع و امکانات انسانی و مادی بهترین روش و وسایل آموزشی را برای تغییر رفتار فراگیران عرضه می کند .برای مثال در رشته تکنولوژی آموزشی ، ما درس هایی مثل ? آموزش برنامه ای داریم و می توانیم به کمک این درس ، خود آموزی تهیه کنیم که به وسیله آن دانش آموز بتواند بدون بهره گیری از معلم آموزش ببیند. یکی دیگر از درس های ما طبقه بندی مواد مختلف است که به کمک این درس می توانیم کلیه موادی را که در یک سازمان آموزشی یا غیر آموزشی وجود دارد . طبقه بندی کنیم تا مراجعه کننده بدون یاری متخصص به آرشیو سازمان مربوطه مراجعه کرده و به ماده آموزشی یا غیر آموزشی مورد مورد نیاز دسترسی پیدا کند . در واقع کاری که یک کتابدار در کتابخانه انجام می دهد .

معرفی اجمالی گرایش های مقطع كارشناسی:آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی :

آموزش و پرورش پیش دبستانی عبارت است از آموزش و پرورشی که از زمان تولد تا ابتدای دوره دبستان در مورد کودک انجام می شود . هدف از آموزش و پرورش دبستانی ، پرورش افرادی با ایمان ، ماهر ، مسئول و خلاق است ؛ بنابراین پرورش قوای فکری، جسمی ، عاطفی و اجتماعی از جمله هدفهای اولیه این رشته است .آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی در جامعه ما موضوع جدیدی است . در جامعه اسلامی ما ، جایگاه آموزش و پرورش در توضیح و تشریح ارزشهای جدید حاکم بر جامعه و آماده کردن کودکان برای ایفای وظایف خود ، از اهمیت خاص برخوردار است . تدوین برنامه های آموزشی و تربیتی در این مقطع سنی بسیار ضرورت دارد چرا که این دوره در تحکیم پایه و اساس تربیتی و آموزشهای بعدی از اهمیت بسیار برخوردار است .

آموزش و پرورش کودکان استثنایی :کودکان استثنایی را می توان به شش گروه کلی تقسیم کرد و هر گروه را با شرایط خاصی تعلیم داد و تربیت کرد . این شش گروه عبارتند از :1- کودکان عقب مانده ذهنی2- کودکان معلول جسمی3- کودکان نابینا و نیمه بینا4- کودکان ناشنوا و نیمه شنوا5- کودکان مبتلا به اختلالهای عاطفی و اجتماعی6- کودکان تیز هوشهدف از آموزش و پرورش کودکان استثنایی فراهم کردن امکانات آموزشی ویژه و فرصتهای مناسب به منظور شکوفایی توانایی های ذهنی و جسمی این کودکان با توجه به ویژگیهای عقلانی آنها است .

مدیریت و برنامه ریزی آموزشی:

هدف از گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی ، برآوردن نیازهای آموزشی وزارت آموزش و پرورش بر اساس معارف، ارزشهای تربیت اسلامی و اصول مدیریت صحیح است .دقت و توجه به نیازهای کشور در زمینه کمبود مدیران و برنامه ریزان آموزشی متعهد و مسلمان در مقاطع مختلف تحصیل در وزارت آموزش و پرورش ، ضرورت و اهمیت این رشته تحصیلی را روشن می کند . مدیر آموزشی باید از تواناییهای مختلف از قدرت برنامه ریزی ، آشنایی به روابط انسانی و اصول مدیریت آموزشی ، برخوردار باشد تا بتواند در مورد مسائل و مشکلات آموزشی ، قدرت تشخیص مسائل و تصمیم گیری در مورد مشکلات را داشته باشد .

تکنولوژی آموزشی:

تکنولوژی آموزشی در لغت از واژه های خاص تکنو به معنی برخورد سیستماتیک با پدیده های علمی ، لوژی به معنای شناخت و آموزش به معنای فعالیت های هدفمندی است که مربیان یا معلمان انجام می دهند تا تغییر رفتار یا توانایی تغییر رفتار در فراگیرنده به وجود بیاید. از همین جا مشخص می شود که تکنولوژی آموزشی به معنای شناخت پدیده ها یا روش های دقیق آموزشی برای رسیدن به اهداف آموزشی است .تکنولوژی آموزشی ، رویکردی سیستمی است که فرآیند یاددهی و یادگیری را کنترل می کند . برای مثال متخصص تکنولوژی آموزشی بررسی می کند که در فرآیند یاددهی و یادگیری چه مسائل یا مشکلاتی وجود دارد تا بتواند مسئوولیت حل این مشکلات را بر عهده بگیرد . چنین فردی نسبت به تمام فرآیند یاددهی و یادگیری ، خواه فرآیند در مرحله درون داد سیستم باشد یا برون داد یا خود فرآیند سیستم باشد ، حساسیت نشان می دهد .تعلیم و تربیت یک فرآیند است و عوامل سیستماتیک مثل کلاس ، معلم ، کتاب ، فضای آموزشی و امکانات آموزشی در آن وجود دارد و دارای درون دادی به نام شاگرد و برون دادی به نام فارغ التحصیل می باشد .خیلی ها تصور می کنند که تکنولوژی آموزشی ، تکنولوژی است و این رشته باید در دانشکده فنی استقرار داشته باشد . اما باید گفت که تکنو با تکنیک فرق دارد و تکنولوژی آموزشی همراه و همگام با روانشناسی تربیتی کار آموزش را آسان می سازد . به همین دلیل محل فعالیت دانشجویان و استادان این رشته دانشکده های علوم تربیتی و روانشناسی تربیتی است و چگونگی فعالیت متخصصان این رشته با توجه به مبانی تئوریک و عملی روانشناسی پرورشی شکل می گیرد و در آن طراحی آموزش و اجرا و ارزشیابی آموزش مطرح می باشد . در واقع کارشناسان این رشته ، طراحان آموزشی یا مهندسان آموزشی هستند . مهندسانی که هم و غم آنها تسهیل سازی یادگیری و آموزش است .

مطالعه کنید: چگونه شغل ایده ال خود را پیدا کنیم؟

آینده شغلی و بازار کار:

فارغ التحصیلان گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی پس از پایان تحصیلات می توانند مسوولیتهای متفاوتی را در جامعه بر عهده گیرند از جمله :

– معلم مراکز آموزش و پرورش کودکان استثنایی و مدیریت مراکز آموزش و پرورش کودکان استثنایی .- کارشناس گزینش و تشخیص کودکان استثنایی و کارشناس آموزش و پرورش کودکان استثنایی در موسسات گوناگون از قبیل وزارت آموزش و پروش و سازمان بهزیستی کشور .فارغ التحصیلان مدیریت و برنامه ریزی آموزشی مسوولیتهای متفاوتی را در جامعه می توانند بر عهده گیرند از جمله :- مدیریت مراکز آموزشی در سطوح مختلف و کارشناس برنامه ریزی در وزارت آموزش و پرورش .فارغ التحصیلان آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی مسوولیتهای متفاوتی را در جامعه می توانند عهده دار شوند ، از جمله :- مربی دوره های پیش دبستانی .- کارشناسی تهیه مواد و وسایل آموزشی و کمک آموزشی برای مراکز پیش دبستانی .- کارشناسی تهیه مواد و وسایل آموزشی و کمک آموزشی برای مراکز پیش دبستانی و دبستانی .- آموزگار مدارس ابتدائی .- مدیریت مدارس ابتدائی .- مربی کارورزی دانشجویان تربیت معلم .- کارشناس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان .- کارشناس آموزش و برنامه ریزی سازمان بهزیستی .- کارشناس وزارت آموزش و پرورش .

فرصتهای شغلی فارغ التحصیلان گرایش تکنولوژی آموزشی:فلسفه اصلی این رشته استفاده از توانایی فارغ التحصیلان آن در آموزش و پرورش و سپس صدا و سیما است . اما در عمل می بینیم که به دلیل تفکر غلط حاکم بر برخی محیط های آموزشی ، تکنولوژیست های آموزشی به سختی جذب این مراکز می شوند . البته برخی از فارغ التحصیلان این رشته جذب مدارس غیر انتفاعی شده اند و با ارائه طرح های آموزشی برای دوره ها و درس های مختلف، کارآیی مدرسه را بسیار ارتقاء داده و در واقع بسیار موفق بوده اند .عده ای از فارغ التحصیلان نیز جذب وزارت ارشاد یا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می شوند و بالاخره برخی از فارغ التحصیلان با توجه به توانایی هایی که در طی تحصیل کسب کرده اند جذب بازار کار آزاد می شوند و به عکاسی آموزشی با تولید فیلم های آموزشی می پردازند .

دروس اصلي هر چهار گرايشتاريخ آموزش و پرورش در اسلام و ايران جامعه شناسي آموزش و پرورشفلسفه آموزش و پرورش اقتصاد آموزش و پرورشاصول و مباني آموزش و پرورش مقدمات مديريت آموزشيآموزش و پرورش تطبيقي مقدمات برنامه ريزي آموزشي درسيآموزش و پرورش ابتدايي ، راهنمايي و متوسطه آموزش و پرورش كودكان استثنائياخلاق اسلامي مقدمات تكنولوژي آموزشيروشها و فنون تدريس آشنايي با كتابخانه و اصول كتابداريروانشناسي عمومي روش هاي آماري در علوم تربيتيروانشناسي رشد 1و2 سنجش و اندازه گيري در علوم تربيتيجامعه شناسي عمومي مقدمات روش تحقيق در علوم تربيتي

دروس تخصصي (گرايش تكنولوژي آموزشي)سمينار در برنامه ريزي درسي و آموزشي اصول برنامه ريزي درس و تحليل محتوامباني ارتباط انساني برنامه ريزي درسي ابتدايياصول طراحي پيامهاي آموزشي سمينار در تكنولوژي آموزشياصول عكاسي برنامه ريزي درسي متوسطهتوليد برنامه هاي تلويزيوني راديو و تلويزيون آموزشيانتخاب ، بهره برداري و ارزيابي مواد و وسايل آموزشي تئوري ها و روش هاي كاربردي در رسانه هاي جمعيتوليد مواد آموزشي آموزش برنامه ايآموزش با روش مبتني بر سيستم ها اصول طراحي نظام هاي آموزشيتوليد فيلم هاي آموزشي برنامه ريزي درسي آموزش عالي و بزرگسالانارزيابي نظام هاي كوچك آموزشي آشنايي با مراكز و مواد آموزشيكارورزي ها و اجرا پروژه هاي فردي كارورزي ها و اجرا پروژه هاي گروهيجامعه شناسي ارتباطيمنبع: http://ahwaz-farhangian91.blogfa.com———————————————–گردآوری: ایران مدرس

عرض سلام وخسته نباشید می تونم این رشته رو انتخاب کنم

سلام اتفاقا رشته خیلی خوبیه بازار کارم داره من الان معلمم و بسیار راضیم

با سلام وخسته نباشید من رتبم ۱۵۰۰۰شده رشته انسانیم و اینکه ردزانه سراسری مجاز شدم ولی فرهنگیان غیرمجاز
آیا میتونم علوم تربیتی گیلان قبول شم روزانه؟
لطفا پاسخگوباشید

با سلام من با ديپلم معماري ميخواستم برم دانشگاه ازاد رشته علوم تربيتي اياميشه ؟؟

سلام من امسال رشته علوم تربیتی پیام نور قبول شدم.اما یه عده میگن خوبه یه عده هم میگن نرو واقن موندم چیکار کنم لطفا جواب بدین ممنون.

سلام ببخشید میخواستم ببینم که با همین رشته از پیام نور میشه شاغل شد یا نه باید حتما دولتی یا فرهنگیان باشه لطفا جواب بدید ممنون .

سلام میخواستم بپرسم دانشگاه پیام نور ربطی به رتبه کنکور نداره یا داره ؟؟؟؟؟

اخر من نفهمیدم بخونم از اینا یا نه یکی جواب بده خب…
علوم تربیتی بهتره یا روانشناسی؟ دانشگاه پیام نور؟
کارش چی ؟

من تربیت معلم ترم۶ علوم تربیتی ام. مرخرفه، مزخرف. دوباره دارم براکنکور میخونم، برا پزشکی

چندان مهم نیست که کدوم دانشگاه هستی. مهم این است که خودت چقدر تلاش می کنی.

من دانشجوی ترم۲علوم تربیتی هستم انتخاب گرایش ترم۴است خیلی رشته خوبی است ودرپیام نورمی تونید زیا دانتخاب واحد کنید زودتمام شه حقوق دبستان ازراهنمایی بیشتره فقط فقط به خودتون بستگی داره وگرایش ها خوب هستن ومعدل توی پیام نور باید زیاد باشه تازود جذب تون کن.باتشکر.

سلام من رشتم علوم تربیتی هست دوست دارم روان شناسی یا مشاوره بخونم میخوام بدونم راهی از علوم تربیتی به مشاوره و روانشناسی هست یا نه هرکسی که میدونه اگه راهنماییم کنه ممنون میشم

من رشته دبیرستانم تجربی بودع
میخواستم بدونم میتونم علوم تربیتی بخونم؟

سلام، من ورودی 95 هستم الان ترم 3هستم میخوام گرایشمو تعیین کنم کدوم گرایش علوم تربیتی بهتره من فقط میخوام بعد اتمام درسم یه شغل داشته باشم لطفا راهنماییم کنین ممنون میشم

جواب ها کجان؟؟

سلام من علوم تربیتی میخونم ترمای آخرم، خواستم بگم لطفا از آموزش و تربیت و سیره ی ائمه ی اطهار وپیشوایان در کتب درسی هامون جا بدن ، الان همه درسها طبق نظرات دانشمندهای خارجی هست وطبق تربیت اونا پیش میرن

در صورت که عشق و علاقه خاصی به کارهای آموزشی دارید این رشته را انتخاب کنید در غیر آن جهت به دست آوردن پول این رشته امورتربیتی و علوم تربیتی و معلمی کاملاً یک اشتباه خواهد بود

رشته ب این قشنگی بخونید من ب شما توصیه میکنم خیلی خوبه????????????????

سلام . من الان دانشجوی ترم پنجِ رشته ی علوم تربیتی گرایش پیش دبستانی و دبستانی هستم 🙂 من که خیلی راضی عم . از این ترمم دوره های کارآموزی و کارورزی داریم من خیلی راحت تونستم مدارس دولتی رو انتخاب کنم 🙂 برا آینده شغلی هم باید بگم که خدا روشکر الان اونقدر مهدکودک خصوصیُ دبستانایِ غیرانتفاعی زیاد شده که مام میتونیم یه گوشه ای از نظام آموزشُ پرورش کار کنیم ????
با اینکه من دبیرستان ریاضی خوندم ُ از روانشناسیُ فلسفهُ اقتصاد چیزی نمیدونستم‌ ؛ ولی زیادم سخت نبود ؛ فقط ترم اول یکم سخت گذشت ؛ اونم نه در حدی که مشروط بشم معدلم شد 16 ؛ از ترمای بعدش راه افتادم 🙂
من‌که خیلی راضی هستم امیدوارم کسی که این رشته رو انتخاب میکنه با علاقه بخونه و موفق باشه ????⚘

سلام این رشته دانشگاهای تهرانم داره!بازارش فک کنم متوسط روبه پایینه

باسلام من رشته علوم تربیتی ترم۱هستم وردی۹۶چراگرایش هاازسال۹۵به بعد حذف شده گذاشتن ترم۴آیا گرایش پیش دبستانی بعداز امتحان کارشناسی دررشته پیام نورمیشود جذب آموزش وپروش شد بعداز قبول شدن آیادوباره مصاحبه دارد باتشکر.

سلام،من کارشناسی تربیت معلم تو دانشگاه علوم قرآنی خوندم به نظرتون ارشد روانشناسی بالینی بخونم یا علوم تربیتی؟؟

رشته تربیت معلم سریع استخدام میشین و بهتون حقوق داده میشه ولی علوم تربیتی اینطورنیس کارتوش سخت پیدامیشه یااصلانمیشه مگه باپارتی تربیت معلم تو فرهنگیان حق صنوات دارین اعتباروامنیت شغلی ام داره

من رشته حسابداری اوردم همه بهم میگن ای رشته سخته و الان میخوام برم رشته علوم تربیتی ب نظرتون رشته اسون هست؟

چرا علوم تربیتی اونم دانشگاه پیام نور خوب نیست؟ یعنی کار توش نیست؟

رشته ي علوم تربيتي خيلي رشته ي خوبيه،دختر عموي من خوند و الانم ترم اخره بلافاصله ک اومد ميره سرکارمن خودم دارم همين رشترو ميخونم…هرکس علاقه داره بره.

سلام من دانشجوی کارشناسی اموزش ابتدایی هستم میتونم برای ارشد دانشگاه فرهنگیان شرکت کنم

سلام ببخشید من معدل کل سال سومم14/46شده ایامیتونم علوم تربیتی قبول شم

من میخوام امسال رشته علوم تربیتی دانشگاه پیام نور بخونم ولب بعضیا بهم گفتن ک دانشگاه پیام نور خوب نیس و زیاد پول میگیرن لطفامن روراهنمایی کنین بخونم یا سال بعد کنکوربدم؟

سلام رشته بسیار خوب و اسونی هست ،هزینه زیادی هم نداره ،من همین رشته رو ب دوستان دیگه توصیه میکنم

اگر علوم تربیتی بخونیم خدمت سربازی هم میریم یا نه مثل تربیت معلمه؟

سلام چرا جواب نمیدید.تکلیف مارومعلوم کنین ایا این رشته سره کاریه پیام نورش یان

سلام خسته نباشید من دیپلم علوم تجربی دارم الان تو دانشگاه آزادخوی کاردانی آموزش وابتدایی ترم دو هستمـ به رشته علاقه ندارم و به هرکی میگم یه حرف امیدواری نمیشنومـ‌نمیدونم بازار بار چطوره؟به اجبارخانواده رفتم دانشگاه، زمان کافی نداشتم درس بخونم و حمایت عاطفی وانگیزه وتشویق ازطرف خانواده نبود که باعث شکست من شد، حالا به نظرتون من چیکارکنم؟

سلام.من۲۵سالمه دیپلم تجربی دارم میخاستم دانشگاه آزاد( بدون کنکور)رشته علوم تربیتی یاآموزش ابتدایی یا روانشناسی برم،هدفم بیشتر جذب آموزش و پرورش شدنه،بنظرتون باتوجه به سنم دیرشده؟آموزش و پرورش فارغ التحصیل های دانشگاه آزاد رو هم جذب میکنه؟

بستگی به دانشگاه داره
من دانشگاه فردوسی ام و رتبه ام۱۲۰۰اما کمترین رتبه مون۱۳۰۰،۴۰۰برا دخترا و بین پسرا هم رتبه۴۰۰۰هزار اینا

سلام من میخوام رشته علوم تربیتیو انتخاب کنم رشته دانشگاهیمم کامپیوتر بوده میخواسم بدونم میتونم این رشته رو بخونم میشه راهنماییم بکنید

سلام من رشته علوم تربیتی میخونم ترم 2ولي هنوز گرايشم معلوم نشده؟

منم علوم تربیتی بودم الانم معلمم پیشنهاد میدم این رشته رو بخونید

با سلام وعرض ادب،من دانشجوی ترم یک رشته علوم تربیتی دانشگاه فردوسی هستم. میخواستم بدونم گرایش علوم تربیتی، مشاوره تحصیلی هم دارد .ممنون

سلام من میخوام رشته علوم تربیتی دانشگاه پیام نور شرکت کنم برای کارشنی دبستانی وپیش دبستانی .بازار کارش چطور .تدریس رو دوس دارم

سلام مي خواستم بدونم علوم تربيتي بازار كار خوبي داره يا نه ؟

سلام من دردانشگاه پیام نوررشته علوم تربیتی هستم من معتقدم بازارکاربه توانایی خودمامربوطه اماخاستم بپرسم من ترم۱ هستم وماگرایش نداریم یعنی تالیسانس ماهیچ گرایشی نداریم؟ باچه مدرکی میشه معلم دبستان شد؟؟ باتشکر

سلام.یه سوال داشتم از دوستان رشته ی علوم تربیتی کدوم گرایشش خوبه و بازار کارش خوبی داره؟لطغفا راهنماییم کنید

من رشته م تجربیه میخوام برم رشته علوم تربیتی به نظر شما خوب میباشد چرا دانشگاه پیام نور نریم دلیلش را بگوویید بعد رتبه ت باید تویه کنکور چند باشه که قبولت کنن خیلی ممنون میشم که به سوالم پاسخ دهید

من دانشجوی دانشگاه پیام نور اصفهان رشته ی علوم تربیتی هستم میخاستم بگم ک من خیلی از این رشته ام راضیم
ودانشگاه پیام نور دانشگاه بدی نیس فقط یکم اسمش بد در رفته

سلام دوستان.بنده کارشناسی صنایع دارم و الان دوس دارم پیام نور رشته علوم تربیتی بخونم.به نظرتون اینده شغلی داره یا نه اصلا نخونم؟؟؟لطفا راهنماییم کنید

سلام من رشتهم شیمی هست میخوام تغییربدم به علوم تربیتی به نظرتون چکارکنم بدم یاندم اصلا کارداره

با سلام آیا رشته علوم تربیتی بازار کار دارد ؟

الهام خانم شما29سالتون هست ولی تربیت معلم تا22سالگی میپذیره

من دانشجوی این رشته هستم .بازار کارش زیادم خوب نیس …اگرام باشه خیلی کمه حقوقش ….اگه علاقه آورید بخوانید اگه واسه بازار کار می تونید ولش کنید

باسلام واحترام ازشما خواهران وبرادران کسی که رشته ای ادمه میده باید با ابراز وعلاقه بخوند کاری به دییگران نداشته باشد اگرمیخواستی مشاوره بگیری تماس یا اس بدی تا بهتر بتونم راهنماییتون کنم ب09906016997

علوم تربیتی خیلی رشته راحتیه

سلام من رشته ی علوم تربیتی پیام نورابادان قبول شدم میخوام برم ولی ایااین رشته دراین دانشگاه بازارکارداره یانه ؟؟

سلام و عرض ادب خدمت دوستان من دانشجوی ترم 1رشته علوم تربیتی هستم به من گفته اند در دانشگاه پیام نور درس نخوان دلیلش چیست و این که شرایط بازار کاررشته علوم تربیتی چگونه است لطفا من را راهنمایی کنید

سلام من علوم تربیتی قبول شدم دانشگاه به نظرتون خوبه؟؟

اگه پیام نور نریم چکار کنیم

سلام و عرض ادب خدمت همه ی دوستان من ارشد علوم تربیتی خوندم. با رتبه ی 8
دانشگاه علامه
با اینکه 3 سال در یک موسسه با حقوق حقيرانه تدریس کردم امااااا حالا بیکارم.
جااااااان هر کس دوست دارید سراغ این رشته ها نرید. باز هم هر طور صلاح میدونید. اما یک عمر پشیمان میشید. مخصوصا اگر مستعد هستید.

سلام منم امسال میخام این رشته رو بخونم ایا واقعا بدردم میخوره یان لطفن راهنماییم کنین ممنونم

سلام من رشته تجربی هستم میخوام یه سال پیام نورعلوم تربیتی بخونم اماخوندن من دانشگاه پیام نورموقتیه.ازنومیخوام کنکورانسانی بدم ایامیتونم اگه علوم ترببتی فرهنگیان قبول شدم تا چن سال دیگه لیسانس میگیرم لطفاراهنمایی کنین

سلام دوستان من امسال کنکورتجربی دادم اما به علوم تربیتی علاقع دارم ولی تجربی نداره من بایدچکارکنم

رشته علوم تربیتی شرایط خاصی برای پذیرش دانشجو داره؟مثل تربیت معلم ک مصاحبه ومعدل لازمه؟؟ممنونذمیشم جواب بدید..

من میخوام انتخاب رشته کنم رشته علوم تربیتی تودانشگاه غیرانتفاعی رفاه تهران برم خوبه؟؟؟؟نمیدونم چیکارکنم راهنمایی لطفا…..

من میخوام برم ازاد مرودشت علوم تربیتی بخونم به نظرتون خوبه

سلام من تازه کنکور دادم..علوم تربیتی خوب هست ک بخام این رشته رو انتخاب کنم؟؟؟

سلام میشه درمورد رشته علوم تربیتی بگید که راحته یا سخته نسبت به رشته روانشناسی.

باسلام وعرض ادب من دانشجوی کاردانی رشته فنی گرایش برق هستم میخواستم ببینم من میتونم درکنکور کارشناسی رشته علوم تربیتی شرکت کنم؟ آیا بافوق دیپلم رشته ی فنی هم میتوان جذب آموزش وپرورش شد؟

سلام ببخشید میشه بگید برای اینکه بتونیم رشته علوم تربیتی رو تو دانشگاه سراسری بخونیم حدود رتبه مون باید چند باشه

هرکی توی دانشگاه فرهنگیان بخونه سریع استخدامه ولی اگه آزاد یا دانشگاه دولتی غیر فرهنگیان یا پیام نور باشه معلوم نیس استخدام بشی یا نه

یکی ب من بگه ایا این رشته سخت هست یا اسون.شهریش چقده.ایا بدرد زندگی هم میخوره/

سلام.اگه پیام نور می خونید رشته ی علوم تربیتی آموزش پرورش بیش دبستانی دبستانی .اگه علاقه داریدبخونید.اگه ن واسه کار نخونید اصلا کار نداره.

باسلام دوستان عزيز من رشته ي الهيات در دانشگاه پيام نور خوندم الان دو الي سه ترمي مونده، اما ميخوام رشتم رو عوض کنم ميشه راهنماييم کنيد آيا مناسبه که در همين دانشگاه تربيت معلمي بخونم من عاشق معلمي وتدريس کرد ن هستم. ممنون.

من 29 سالم دارم پیش انسانی می خونم می تونم با توجه به سنم علوم تربیتی بخونم معلمی رو دوست دارم

باسلام من امسال کارشناسی علوم تربیتی گرفتم به نظرتون ارشدرشته خودمو بخونم یا رشته ای مرتبط با علوم تربیتی
لطفا راهنمایی ام کنید

سلام لطفا راهنمایی کنید که کلا چند واحد از واحدهای اختیاری رو باید گذروند.ت
در رشته علوم تربیتی گرایش پیش دبستانی؟؟؟

سلام من رشته ی علوم تربیتی گرایش پیش دبستانی و دبستان در دانشگاه پیام نور اهواز میخونم و بسیار راضی هستم استادهای بسیار خوبی داره و خوبی تحصیل در پیام نور این است که سوالات از تهران می اید و دانشجو موظف میباشد که کتاب را بخواند و متن را درک کند اینجوری بیشتر درس را میفهمد .
من حتی دروس خودخوان هم گرفتم و توانستم انها را قبول شوم

باسلام بنده رشته علوم تربیتی گرایش مدیریت وبرنامه ریزی آموزشی میخونم ترم۱هستم لطفاراهنمایی کنیدآیااین رشته بازارکارداره یانه اصلانخونم.ممنون

لطفا راهنمائی فرمائید آیا امکان ادامه تحصیل رشته علوم تربیتی از طریق دانشگاه علمی کاربردی می باشد

ممنونم

میشه دلیل اینکه دانشگاه پیام نور برا رشته علوم تربیتی خوب نیست را بگید

با سلام خدنت دوست عزیز. بنده داره تک رقمی علوم تربیتی ارشد هستم. بهتون توصیه میکنم دانشگاه آزاد وپیام نور نخونید

سلام من لیسانس مهندسی الکترونیک دارم و می خواهم برای ارشد رشته علوم تربیتی را انتخاب کنم آیا میتونم موفق باشم

سلام.علیکم
هستی خانم منم رشته ام علوم تجربی بود و الان دارم رشته علوم تربیتی گرایش دبستان و پیش دبستان را میخوانم… این رشته بین رشته های نظری مشترک می باشد…

با سلام من میخوام امسال رشته علوم تربیتی گرایش برنامه ریزی اموزشی را تو دانشگاه پیام نور بخونم ولی به من گفتند دانشگاه پیام نور خوب نیست لطفا منا راهنمایی کنید ایا بخونم یا دوباره کنکور بدم

من عاشق این رشته ام به شماهم توصیه میکنم

لطفا بفرمایند , میتونم فقط واحد پیش دبستانی رو بردارم واینکه کلا چند واحد هست.

باسلام من رشته ی تجربی هستم خواستم ببینم میتونم توکنکوررشته ی علوم تربیتی روانتخاب کنم

سلام و عرض ادب من دانشجوی کارشناسی دبستانی و پیش دبستانی هستم میتونم ارشد رشته روانشناسی بالینی ادامه تحصیل بدم ؟ خواهشا راهنمایم کنید.با تشکر

خانه

مقالات

مفهوم روانشناسی تربیتی چیست

روانشناسی ارزیابی و رسیدن به عملکردها و رفتارها و همچنین تفکرات ذهنی است. بحث بسیار پیچیده در رابطه با تعریف فوق موجود است که اصل آن از علم روانشناسی بزرگان روانشناس برگرفته می شود.
دیگر موضوعاتی که مورد بحث است در حیطه زندگی پیش می آید. در سال 1879 میلادی شخص بزرگی به نام ویلهلم وونت  اولین دانشگاه روانشناسی را تشکیل داد که وی را پدر علم روانشناسی نامیدند.

روان شناسی بر گرفته از دو قسمت روان بعلاوه شناسی می باشد. نماد روانشناسی برگرفته از واژه یونانی است که از بیست و سومین حرف در الفبای یونانی می باشد.
روانشناسی زیر شاخه ها و یا گرایش های زیادی را داراست این نشان دهنده آن است که دارای اهمیت بالایی برای همه می باشد.
هدف روان شناسی توجه به رفتارهای انسان های مختلف دارد و همچنین این رفتارها در سنین های مختلفی انجام می شود و بعد از آن ارایه می گردد. برای رسیدن به هر یک از رفتارهای انسان ها و درک آن ها باید اول به درک مخصوص خود رسید و  بعد از آن به روان تک تک آن ها پی برد.
علم روانشناسی بر تمام مراحل زندگی انسان بی تاثیر نمی باشد و هنو افرادی هستند علاوه بر کسب محتویات رشته نفوذ جزیی به جزئیات ریز و درشت دارد.
اقدامات روانشناسی کمک می کند تا به مفاهیم همچون تفکرات افراد در مسیرهای مختلف دست پیدا نمایند.
روانشناسان افراد باهوشی هستند که با استفاده از مهارت هایی که کسب نمودند ، ذهن طرف را خوانده و پی به مسایل آن ها ببرند و در برطرف کردن مشکل آن راه حل های مناسبی را  ارایه می فرمایند. روانشناسی بحث های خیلی زیادی را در خود جای داده است. روان شناسان زیادی وجود دارد که حتی به مشکلات بهداشت روانی افراد کمک می نمایند و دیگر کمک ها که از طرف روان شناسان مختلف می رسد.

روانشناسی یک رشته علمی و کاربردی است که به مطالعه ذهن انسان و رفتار انسان ها می پردازد. پژوهش های روانشناسی به موضوع فکر و عمل انسان ها و حتی احساس های آن ها نیز پی می برند.
روان شناسان بیشتر از مواردی همچون درک و توضیح و رفتار انسان استفاده می کنند. گرایش های مختلف روان شناسی :
روان شناسی دارای رشته های مختلفی است که هر کدام از این گرایش ها اثرگذاری متفاوتی بر روی انسان را داراست.
در این مقاله به زمینه های روانشناسی پی می بریم که هر کدام تعریف مختصری را دارا هستند.
1- روانشناسی بالینی : روان شناسی بالینی ار نمونه های روان شناسی است که برای پیش بینی و همچنین درک و ناتوانی ها ، روانشناختی ها اجتماعی و رفتاری کمک می نماید.
هدف اصلی از روانشناسی بررسی و تشخیص، درمان، مشاوره، و همچنین آموزش و کنترل کارها، پژوهش و مدیریت است که برای درمان به موقع و تشخیص به موقوع انجام می گیرد تا نیاز آدم ها در رابطه با خوشبختی زودتر به نتیجه برسد. 
بررسی رفتار : در روانشناسی  باید تمامی رفتارها با توجه به هر محیط انجام گیرد. در اصل بررسی اینگونه باید بر اساس هدف های رفتاری باشد زیرا در مرحله اول روان شناسی نخست به بررسی آن پرداخته می شود.
تمامی این بررسی ها چه از نظر هوش و یادگیری و همچنین نگرش باید تفسیر گردد. این به دلیل این است که فعالیت مهم روان شناسی ساخت انواع آزمون ها و شیوه های خاص اندازه گیری است.
تشریح رفتار :
یکی دیگر از هدف های روان شناسی تشریح رفتار است که نشان دهنده فکرها احساسات و عملکرد افراد می باشد که با توجه به دیدگاه های منطقی صورت می گیرد. تشریح احساسات سبب اولین قدم و عامل مهم در شناخت و درمان برای هر رفتاری به شمار می رود که بهبود یافتن آن بر اساس شناخت ها و توضیح رفتارها صورت می گیرد.روانشناسی علوم تربیتی چیست

روان شناسی ترتیبی به دسته از روان شناسی هایی گفته می شود که در راستای تعلیم و تربیت انجام می گیرد. 
اهداف روان شناسی ترتیبی حاصل روان شناسی و تربیت است. هدف های روان شناسی ترتیبی شامل مواردی همچون :
– آماده سازی و یا بدست آوردن اطلاعات درباره شناخت علمی یا کاربردی :
اصول اصلی روان شناسی تربیتی درک و شناسایی می باشد به عنوان فرآیندی برای آموزش تاثیر گذار مورد استفاده قرار می گیرد. شناسایی مواردی مثل رشد و کامل شدن و توانایی شناخت  درک بهتر مسایل  در شناخت های علمی یا کاربردی، کاربرد دارد.
– مهارت :
توانایی در انتخاب و درک مسایل از موارد به خصوص درسی و تربیتی می باشد، که این نوع توانایی ها برای اصول رشد به کار می رود.
فرآیندهای اصلی روان شناسی تربیتی  :
کسانی که روی به روان شناسی تربیتی می آورند می دانند که تمامی مطالب روان شناسی تربیتی دارای اهمیت بالایی در تربیت است. روان شناسی تربیتی دارای  نظریه های مختلفی از نوع پژوهش، مسایل و ترفندهای مخصوص به خود است.

روان شناسی ترتیبی در شناسایی مواردی همچون یادگیری به کمک افراد به وجود آمده است. کاربرد اصلی آن ها اثر بخشیدن و کارآمد مهم می باشد.
بازارکار رشته روان شناسی تربیتی :
رشته روان شناسی وابسته به دانش فلسفی و آزمایشگاهی است. هدف اصلی این رشته یادگیری راه های تربیتی و روانی است که پیشرفت زیادی را در این زمینه دارد.
زمینه اصلی روان شناسان تربیتی در کار :
– بررسی روش های یادگیری 
– پرورش امکانات تربیتی و روانی 
– بررسی راه های آموزشی یادگیری
– مشخص کردن هدف های آموزشی
– مشخص سازی خصوصیت یادگیرندگان و …
علاوه دانشپذیران می توانند بعد از گذراندن دوره آموزش روان شناسی تربیتی از پارس،  به بازار کار خود راه پیدا نمایند. نمونه ای از بازار کار آن :
– فراهم سازی مرکز مشاوه
– مشغول به کار در آموزش و پرورش
– کار در دفاتر مشاوره ای
– و همچنین کار در مهدکودک ها
همگی در حوزه تربیتی می باشد و از این رو دارندگان مدرک روان شناسی تربیتی هیچ مشکلی در رابطه با کار ندارند. 
رشته روانشناسی تربیتی زیر شاخه ای از علوم انسانی می باشد.
انگیزش و هیجان در روانشناسی :
روان شناسی انگیزش دارای رتبه مهمی در روان شناسی است که با دشواری ها و واقعیت ها در ارتباط و در اصل با مباحث کلی روان شناسی ارتباط دارد. 
کاربرد اصول انگیزش : 
اصول انگیزشی باید در حوزه های اصلی  آموزش و پرورش و حتی زمینه های اجتماعی و شغلی بکار رود. 
اهداف آموزش کلی با انتخاب و تعیین نمودن اطلاعات مورد بررسی است زیرا با هدف کلی می تواند برای درس دادن مد نظر باشند. بنابراین با توجه به هدف های کلی می توان یک حالت کلی را در نظر گرفت که باید بعد از هدف جزئی مورد دسترسی قرار بگیرد.

مرکز آموزش مجازی پارس برای کسانی که در زمینه روان شناسی فعالیت دارند و می خواهند به زیر شاخه روانشناسی دسترسی پیدا کنند ، یکی از دوره های روانشناسی را به صورت پکیچ های آموزشی آماده کرده این دوره آموزشی روانشناسی تربیتی است که مطالب را به صورت پیشرفته به دانشپذیران منتقل می نماید از طرفی دیگر پارس علاوه بر آموزش به همه کسانی که در این دوره شرکت کرده اند مدرک روان شناسی تربیتی و گواهینامه روان شناسی تربیتی نیز اعطا می فرماید.

ایران مشاوره ۳ نظرها

برای آشنایی شما عزیزان با رشته علوم تربیتی لازم است به اطلاعتان برسانیم که این رشته از رشته‌ های گروه علوم انسانی است که به مسائلی از جمله انسان و جنبه های آموزش و پرورش در او می پردازد و این رشته با دروسی نظیر فلسفه ، روانشناسی ،جامعه شناسی، آمار، اقتصاد و مدیریت سروکار دارد.در رابطه با گرایش های رشته علوم تربیتی در مقاطع مختلف لازم است بدانید که رشته علوم تربیتی در مقطع کارشناسی شامل پنج گرایش { تکنولوژی آموزشی، راهنمایی و مشاوره ،آموزش پیش دبستانی و دبستانی ، مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی و آموزش و پرورش کودکان استثنایی} و  در مقطع کارشناسی ارشد نیز گرایش هایی نظیر {برنامه ریزی آموزشی ، آموزش و پرورش تطبیقی ، برنامه ریزی درسی ، تحقیقات آموزشی ، آموزش و پرورش استثنایی ، روانشناسی تربیتی ، آموزش بزرگسالان ، مشاوره و راهنمایی، آموزش و بهسازی منابع انسانی ، تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت ، تکنولوژی آموزشی ، مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی، سنجش و اندازه گیری در آموزش و پرورش} را دربرمی گیرد.همچنین رشته علوم تربیتی در مقطع دکتری نیز شامل گرایش هایی چون { تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت ، برنامه ریزی درسی ، روانشناسی تربیتی ، سنجش آموزش ، برنامه ریزی توسعه آموزش عالی ، برنامه ریزی درسی در آموزش عالی ، مدیریت آموزش عالی ، اقتصاد آموزش عالی، برنامه ریزی آموزش از راه دور } می باشد.در جدول زیر لیست دروس مشترک در گرایش‌های مختلف علوم تربیتی و دروس مقطع کارشناسی رشته علوم تربیتی را در اختیارتان قرار داده ایم.روانشناسی علوم تربیتی چیست

طول دوره تحصیل در گرایش آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی در مقطع کارشناسی حدود 4 تا 6 سال است و تمامی دروس در 8 ترم برنامه ریزی شده که دروس نظری 17 ساعت ، دروس عملی 24 ساعت و کارورزی 51 ساعت می باشد. تعداد کل واحدهای درسی رشته آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی شامل 142 واحد درسی است که 23 واحد آن مربوط به دروس عمومی ، 61 واحد دروس اصلی ، 50 واحد دروس تخصصی و 8 واحد نیز به دروس اختیاریاختصاص دارد.فارغ التحصیلان پس از اتمام تحصیلات خود در این گرایش می توانند به عنوان مربی دوره های پیش دبستانی ، مدیریت مدارس ابتدائی ، آموزگار مدارس ابتدایی ، مربی کاروزی دانشجویان تربیت معلم ، کارشناس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ، کارشناس آموزش و برنامه ریزی سازمان بهزیستی ، تدریس در مدارس کودکان استثنائی و … مشغول به کار شوند.

گرایش تکنولوژی آموزشی با طراحی و نظریات دقیق به معلمان آموزش می دهد که چگونه به معلمانی کاردان و ماهر تبدیل شوند و چگونه شیوه تدریس خود را به دانش آموزان بر پایه ی دوران رشد و یادگیری آن ها استوار نمایند و به نوعی به مسئولان آموزش و پرورش نحوه تدوین کتاب های درسی و آموزشی را توضیح می دهد.در رابطه با بازارکار و آینده شغلی این گرایش لازم است بدانید به دلیل اینکه هنوز این نوع نگرش آموزشی در کشور ما جا نیوفتاده است فارغ التحصیلان این گرایش جذب مدارس غیرانتفاعی می شوند و کار آیی این مدارس را افزایش می دهند. همچنین برخی نیز به سمت فعالیت در وزارت ارشاد یا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان رو می آورند.

گرایش مدیریت و برنامه ریزی یک رشته ی میان رشته ای است که ترکیبی از رشته هایی چون جامعه شناسی ، روانشناسی ، فلسفه ، مدیریت و امار و … می باشد. هدف از ارائه این گرایش به وجود آوردن فرصت های یادگیری و تربیت نیروی انسانی ماهر برای توسعه ی اقتصادی در کشور است. در این گرایش به طور کلی به تمام مباحث یادگیری ، تغییرات در یادگیرنده و ارزیابی آن ، ارائه مشاوره و برنامه ریزی های آموزشی ، مدیریت بر انجام برنامه ریزی های آموزشی و …پرداخته می شود.این گرایش بازار کار مناسبی دارد و فارغ التحصیلان این گرایش می توانند جذب آموزش و پرورش شوند و یا در سازمان‌ های دولتی از جمله سازمان‌ های مدیریت و برنامه‌ریزی و برنامه‌ و بودجه فعالیت نمایند.همچنین امکان تاسیس آموزشکده های درسی نیز برای کارشناسان این رشته وجود دارد.

کودکان استثنایی به 5 گروه عقب مانده ذهنی و معلول جسمی ، ناشنوا ، نیمه شنوا، نابینا و نیمه بینا و تیزهوش تقسیم می شوند که هر کدام از این گروه ها شرایط خاصی برای آموزش دارند و نمی توان از یک روش برای تعلیم آنان استفاده نمود. فراهم نمودن این امکانات و فرصت های آموزشی برای این کودکان بر عهده ی فارغ التحصیلان این گرایش می باشد. فارغ التحصیلان این گرایش پس از اتمام تحصیلات خود می توانند در مدارس دانش‌آموزان استثنایی ، مراکز نگهداری کودکان عقب‌مانده ذهنی به عنوان مربی فعالیت نمایند و یا می توانند در وزارت آموزش و پرورش و یا سازمان بهزیستی برای تشخیص کودکان عقب مانده ذهنی استخدام شوند.

در صورت تمایل می توانید برای آگاهی از بازار کار دیگر رشته های گروه علوم انسانی از جمله  بازار کار رشته روانشناسی ، بازار کار رشته حقوق ، بازار کار رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی و … بر روی لینک مورد نظر خود کلیک کنید و یا با مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی ایران مشاوره تماس بگیرید.

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب هاانتخاب رشته بازار کار رشته ها رشته علوم تربیتی علوم تربیتی مشاوره انتخاب رشته

4 هفته پیش

خرداد ۱۷, ۱۳۹۹

اردیبهشت ۲۰, ۱۳۹۹

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

سلام من کاردانی حسابداری دارم. میخوام علوم تربیتی بخونم.نمیخوام مث رشته خودم توی آینده بیکار بمونم. میشه راهنماییم کنین که چه رشته ای رو بخونم. ممنون میشم

سلام من ترم سه علوم تربیتی هستم و با این وضع که امسال فرهنگیان گرفت سال اتمام درسم بازار کاری برای ما نمی مونه . میخوام تغییر رشته بدم و برم حسابداری به نظرتون درسته کارم؟؟

سلام خسته نباشید.من لیسانس نرم افزار دارم ولی علاقه ای به رشتم ندارم.میخام ارشد علوم تربیتی بخونم میشه لطفا راهنماییم کنید. چه رشته ای بخونم بهتره.

مرکز مشاوره تحصیلی ایران مشاوره با توجه به نیاز های موجود به مشاوره تحصیلی باکیفیت و کارآمد در سراسر کشور شروع به کار کرد و همیشه کیفیت در مشاوره را مدنظر قرار داده است.این مرکز به عنوان اولین و مجرب ترین مرکز مشاوره تحصیلی با پشتوانه تخصص مشاوران حرفه ای پاسخگوی سوالات تحصیلی شما دوستان عزیز در 7 روز هفته از ساعت 8 صبح الی 12 شب می باشد.شماره تماس ایران مشاوره 9099071647 از طریق تلفن های ثابت در سراسر کشور می باشد

علوم تربیتی(Education)از رشته‌های علوم انسانی است که به جنبه‌های آموزش و پرورش آدمی و دانش‌های مربوط به آن می‌پردازد. دربارهٔ مفهوم «آموزش و پرورش» باید در نظر داشت که «آموزش و پرورش» منحصر به افراد، زمان و مکان خاصی نیست. یعنی به‌طور مشخص «آموزش و پرورش» منحصر به مدرسه، دانشگاه یا آموزش دروس خاصی نیست، بلکه «آموزش و پرورش» برای همه، و در هر زمانی و هر مکانی است. آموزش عمومی، آموزش عالی، آموزش کارکنان، سوادآموزی بزرگسالان ، خودآموزی، آموزش الکترونیکی و مجازی از انواع آموزش محسوب می‌شوند.

تعاریف آموزش و پرورش

اولین دانشگاهی که در آن رشته علوم تربیتی تأسیس شد دانشگاه کلمبیا است این رشته در سال 1880 توسط نیکولاس موری باتلر(Nicholas Murray Butler) در آن دانشگاه ارائه گردید . با پیوستن جان دیویی به عضویت هیئت علمی این دانشگاه، رشته علوم تربیتی هم از لحاظ آموزشی و هم از جنبه نظری توسعه یافت.

رشته علوم تربیتی در ایران در سال 1313 هجری شمسی توسط اساتیدی همچون دکتر محمد باقر هوشیار، دکتر عیسی صدیق و دکتر اسدالله بیژن بنیان‌گذاری و تثبیت گردید:

دکتر عیسی صدیق:دکتر عیسی صدیق اعلم، در سال ۱۲۷۳ ش. در تهران متولد شد. پدرش میرزاعبدالله شاملو ملقب به صدیق التجار اصفهانی از نوادگان میرزا مهدی خان استرآبادی بود. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدارس ادب، کمالیه و دارالفنون فرا گرفت. در سال ۱۲۹۰ جزو اولین گروه از دانشجویان اعزامی به خارج در دورة بعد از مشروطیت بود که عازم فرانسه شد. در سال ۱۲۹۷ دورة دانشسرای ورسای را به پایان رساند و از دانشگاه پاریس دانشنامة ریاضیات گرفت. پس از چندی در انگلستان ضمن مطالعه و تدریس در دانشگاه کمبریج به عنوان دستیار پروفسور ادوارد براون مستشرق و ایران‌شناس معروف و معاشرت با دانشمندان و فلاسفه غربی نظیر برتراند راسل، به تجربیات و آگاهی‌های بیشتری دست یافت. عیسی صدیق در سال ۱۲۹۷ به ایران مراجعت کرد و به سمت بازرس مدارس منصوب شد. چندی نیز رئیس تعلیمات عالی، معلم مدرسة حقوق، دارلفنون و دارالمعلمین مرکزی و نمایندة ایران در مجمع بین‌المللی آموزش و پرورش در ژنو بود. در سال ۱۳۰۹دکتر صدیق بنا به دعوت دانشگاه کلمبیا برای مطالعه و تحقیق به آمریکا رفت و موفق به اخذ درجة دکترا در رشته علوم تربیتی از دانشگاه مذکور شد. او برای اولین بار واژة دانشگاه را به جای دارالفنون به کار برد. دکتر صدیق در سال ۱۳۱۰به ایران بازگشت و مأمورتأسیس دانشگاه تهران شد. ابتدا به سمت ریاست دارالمعلمین عالی انتخاب شد و سپس آن را هستة مرکزی دانشگاه قرار داد. دکتر صدیق چندین سال در سمت وزیر فرهنگ فعالیت نمود. دکتر عیسی صدیق در ۱۵ آذر ماه ۱۳۵۷ در تهران درگذشت. برخی آثار علمی او عبارت است از : ” اصول تدریس حساب و حل مسائل فکری”، “اصول تعلیم و تربیت “،”اصول علمی علم تربیت”، “روش نوین در تعلیم و تربیت “، ” صد مسئله حل شده حساب”، ” چهل گفتار مشهودات چهل ساله در فرهنگ”، نه کنفرانس در خصوص تعلیمات عمومی “.
روانشناسی علوم تربیتی چیست

دکتر اسدالله بیژن:دکتر میرزااسدالله خان بیژن ، دکتری خود را در رشته علوم تربیتی از دانشگاه کلمبیای آمریکا دریافت نمود و پس از بازگشت به ایران به عنوان مشاور فنی وزارت فرهنگ و استاد دانشسرای عالی دروس علوم تربیتی را به همراه دکتر هوشیار و دکتر صدیق تدریس می‌کرد. در دانشگاه تهران از سال ۱۳۱۹ درسی به نام علم‌الاجتماع به لحاظ تربیت(علم‌الاجتماع پرورشی)در دو واحد درسی در هفته توسط دکتر اسدالله بیژن،به صورت ترجمه‌هایی فشرده از پاره‌ای متون خارجی در دانشسرای عالی و دانشکده ادبیات ، تدریس می‌شد. از مهمترین آثار علمی ایشان” سیر تمدن و تربیت در ایران باستان” و” سیر تکاملی تعلیم و تربیت در ایران باستان” می‌باشد.

دکتر محمد باقر هوشیار :محمد باقر هوشیار شیرازی در ۱۲ اسفند ماه سال ۱۲۸۳در خانواده‌ای دوستدار فرهنگ و ادب در شهر بوانات از توابع شیراز به دنیا آمد. پدرش میرزا محمد هوشیار شعر می‌گفت و پیشه بازرگانی داشت. محمدباقر در ۱۳ سالگی پدر خود را از دست داد و مادرش سرپرستی او و دیگر اعضای خانواده را به عهده گرفت. محمدباقر هوشیار از همان دوران کودکی با مادر بزرگ و پدربزرگ خود که زنی فرهیخته و شایسته بوند همدم و همنشین شد و در دامان آنان رشد کرد. محمد باقر پس از اتمام تحصیلات ابتدایی به مدت دو سال در مدرسهٔ شعاعیه شیراز به دبیرستان رفت. وی در سن ۱۷ سالگی از طریق کشور هندوستان (بمبئی و کلکته) برای تحصیلات عالی، به اروپا (آلمان) رفت و مدتی در مدرسهٔ عالی کشاورزی ” فردریش اوبره آل شولد فاکلمان” برلن به تحصیل نظری کشاورزی و عملیات زراعی پرداخت. محمدباقر پس از اتمام تحصیلات در سال ۱۳۰۸ به ایران بازگشت و در امتحانات دانشجویان اعزامی تهران قبول شد و سه ماه بعد دوباره به همراه محصلین اعزامی به اروپا، به برلن رفت و ابتدا در دانشکدهٔ ادبیات برلن و سپس در دانشگاه تویین گن و دانشگاه مونیخ در رشتهٔ علوم تربیتی به تحصیل پرداخت او پس از کسب گواهینامه در زمینه روانشناسی نظری، آموزش و پرورش و روانشناسی علمی، از دانشگاه مونیخ موفق به اخذ دکترای علوم تربیتی شد. ایشان از افراد زیادی مانند شیلر، فندر، هینست، گوته و بیشتر از همه از گئورگ کرشن اشتاینر(Georg Kershensteiner) تأثیر علمی پذیرفته‌است. او پس از اتمام تحصیلات به تهران آمد و در دانشسرای عالی و دانشکده ادبیات و علوم انسانی و هنرستان موسیقی و آموزشگاه پست و تلگراف و دبیرستان نظام به تدریس و تعلیم مشغول شد. وی در سال ۱۳۳۶ بر اثر عارضهٔ قلبی درگذشت. از آثارش “اصول آموزش و پرورش ” و ” روانشناسی علمی سنجش هوش” می‌توان نام برد. او آموزش و پرورش را علم می‌دانست و برای آن اصول نوشت دکتر هوشیار در بنیان‌گذاری رشته علوم تربیتی نقش بسیار مهمی ایفا نمود.

علوم تربیتی از ماهیت میان رشته ای برخوردار است و از فلسفه، روانشناسی ، جامعه شناسی، آمار، اقتصاد و مدیریت، مفاهیم بسیاری را اقتباس نموده‌است. به عنوان مثال روانشناسی تربیتی متکی بر دانش روانشناسی و اقتصاد آموزش عالی بر مفاهیم علم اقتصاد مبتنی است. ماهیت میان رشته‌ای علوم تربیتی اگرچه موجب جامعیت این علم گشته است لیکن از معضلات این امر، پراکندگی موضوع، عدم امکان بررسی عمیق مسائل و ضعف نظریه پردازی است.

رشته علوم تربیتی در ایران در مقطع کارشناسی در پنج گرایش گرایش : تکنولوژی آموزشی، آموزش پیش دبستانی و دبستانی، مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی و آموزش و پرورش کودکان استثنایی و

در مقطع کارشناسی ارشد در رشته‌های برنامه‌ریزی آموزشی، آموزش و پرورش تطبیقی، برنامه‌ریزی درسی، تحقیقات آموزشی، آموزش و پرورش استثنایی، روانشناسی تربیتی، آموزش بزرگسالان، مشاوره و راهنمایی، آموزش و بهسازی منابع انسانی، تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت، تکنولوژی آموزشی، مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی، سنجش و اندازه‌گیری در آموزش و پرورش و

در مقطع دکتری در رشته‌های تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت، برنامه‌ریزی درسی ، روانشناسی تربیتی، سنجش آموزش، برنامه‌ریزی توسعه آموزش عالی، برنامه‌ریزی درسی در آموزش عالی، مدیریت آموزش عالی، اقتصاد آموزش عالی، برنامه‌ریزی آموزش از راه دور ارائه می‌شود.

علوم تربیتی(Education)از رشته‌های علوم انسانی است که به جنبه‌های آموزش و پرورش آدمی و دانش‌های مربوط به آن می‌پردازد. دربارهٔ مفهوم «آموزش و پرورش» باید در نظر داشت که «آموزش و پرورش» منحصر به افراد، زمان و مکان خاصی نیست. یعنی به‌طور مشخص «آموزش و پرورش» منحصر به مدرسه، دانشگاه یا آموزش دروس خاصی نیست، بلکه «آموزش و پرورش» برای همه، و در هر زمانی و هر مکانی است. آموزش عمومی، آموزش عالی، آموزش کارکنان، سوادآموزی بزرگسالان ، خودآموزی، آموزش الکترونیکی و مجازی از انواع آموزش محسوب می‌شوند.

تعاریف آموزش و پرورش

اولین دانشگاهی که در آن رشته علوم تربیتی تأسیس شد دانشگاه کلمبیا است این رشته در سال 1880 توسط نیکولاس موری باتلر(Nicholas Murray Butler) در آن دانشگاه ارائه گردید . با پیوستن جان دیویی به عضویت هیئت علمی این دانشگاه، رشته علوم تربیتی هم از لحاظ آموزشی و هم از جنبه نظری توسعه یافت.

رشته علوم تربیتی در ایران در سال 1313 هجری شمسی توسط اساتیدی همچون دکتر محمد باقر هوشیار، دکتر عیسی صدیق و دکتر اسدالله بیژن بنیان‌گذاری و تثبیت گردید:

دکتر عیسی صدیق:دکتر عیسی صدیق اعلم، در سال ۱۲۷۳ ش. در تهران متولد شد. پدرش میرزاعبدالله شاملو ملقب به صدیق التجار اصفهانی از نوادگان میرزا مهدی خان استرآبادی بود. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدارس ادب، کمالیه و دارالفنون فرا گرفت. در سال ۱۲۹۰ جزو اولین گروه از دانشجویان اعزامی به خارج در دورة بعد از مشروطیت بود که عازم فرانسه شد. در سال ۱۲۹۷ دورة دانشسرای ورسای را به پایان رساند و از دانشگاه پاریس دانشنامة ریاضیات گرفت. پس از چندی در انگلستان ضمن مطالعه و تدریس در دانشگاه کمبریج به عنوان دستیار پروفسور ادوارد براون مستشرق و ایران‌شناس معروف و معاشرت با دانشمندان و فلاسفه غربی نظیر برتراند راسل، به تجربیات و آگاهی‌های بیشتری دست یافت. عیسی صدیق در سال ۱۲۹۷ به ایران مراجعت کرد و به سمت بازرس مدارس منصوب شد. چندی نیز رئیس تعلیمات عالی، معلم مدرسة حقوق، دارلفنون و دارالمعلمین مرکزی و نمایندة ایران در مجمع بین‌المللی آموزش و پرورش در ژنو بود. در سال ۱۳۰۹دکتر صدیق بنا به دعوت دانشگاه کلمبیا برای مطالعه و تحقیق به آمریکا رفت و موفق به اخذ درجة دکترا در رشته علوم تربیتی از دانشگاه مذکور شد. او برای اولین بار واژة دانشگاه را به جای دارالفنون به کار برد. دکتر صدیق در سال ۱۳۱۰به ایران بازگشت و مأمورتأسیس دانشگاه تهران شد. ابتدا به سمت ریاست دارالمعلمین عالی انتخاب شد و سپس آن را هستة مرکزی دانشگاه قرار داد. دکتر صدیق چندین سال در سمت وزیر فرهنگ فعالیت نمود. دکتر عیسی صدیق در ۱۵ آذر ماه ۱۳۵۷ در تهران درگذشت. برخی آثار علمی او عبارت است از : ” اصول تدریس حساب و حل مسائل فکری”، “اصول تعلیم و تربیت “،”اصول علمی علم تربیت”، “روش نوین در تعلیم و تربیت “، ” صد مسئله حل شده حساب”، ” چهل گفتار مشهودات چهل ساله در فرهنگ”، نه کنفرانس در خصوص تعلیمات عمومی “.
روانشناسی علوم تربیتی چیست

دکتر اسدالله بیژن:دکتر میرزااسدالله خان بیژن ، دکتری خود را در رشته علوم تربیتی از دانشگاه کلمبیای آمریکا دریافت نمود و پس از بازگشت به ایران به عنوان مشاور فنی وزارت فرهنگ و استاد دانشسرای عالی دروس علوم تربیتی را به همراه دکتر هوشیار و دکتر صدیق تدریس می‌کرد. در دانشگاه تهران از سال ۱۳۱۹ درسی به نام علم‌الاجتماع به لحاظ تربیت(علم‌الاجتماع پرورشی)در دو واحد درسی در هفته توسط دکتر اسدالله بیژن،به صورت ترجمه‌هایی فشرده از پاره‌ای متون خارجی در دانشسرای عالی و دانشکده ادبیات ، تدریس می‌شد. از مهمترین آثار علمی ایشان” سیر تمدن و تربیت در ایران باستان” و” سیر تکاملی تعلیم و تربیت در ایران باستان” می‌باشد.

دکتر محمد باقر هوشیار :محمد باقر هوشیار شیرازی در ۱۲ اسفند ماه سال ۱۲۸۳در خانواده‌ای دوستدار فرهنگ و ادب در شهر بوانات از توابع شیراز به دنیا آمد. پدرش میرزا محمد هوشیار شعر می‌گفت و پیشه بازرگانی داشت. محمدباقر در ۱۳ سالگی پدر خود را از دست داد و مادرش سرپرستی او و دیگر اعضای خانواده را به عهده گرفت. محمدباقر هوشیار از همان دوران کودکی با مادر بزرگ و پدربزرگ خود که زنی فرهیخته و شایسته بوند همدم و همنشین شد و در دامان آنان رشد کرد. محمد باقر پس از اتمام تحصیلات ابتدایی به مدت دو سال در مدرسهٔ شعاعیه شیراز به دبیرستان رفت. وی در سن ۱۷ سالگی از طریق کشور هندوستان (بمبئی و کلکته) برای تحصیلات عالی، به اروپا (آلمان) رفت و مدتی در مدرسهٔ عالی کشاورزی ” فردریش اوبره آل شولد فاکلمان” برلن به تحصیل نظری کشاورزی و عملیات زراعی پرداخت. محمدباقر پس از اتمام تحصیلات در سال ۱۳۰۸ به ایران بازگشت و در امتحانات دانشجویان اعزامی تهران قبول شد و سه ماه بعد دوباره به همراه محصلین اعزامی به اروپا، به برلن رفت و ابتدا در دانشکدهٔ ادبیات برلن و سپس در دانشگاه تویین گن و دانشگاه مونیخ در رشتهٔ علوم تربیتی به تحصیل پرداخت او پس از کسب گواهینامه در زمینه روانشناسی نظری، آموزش و پرورش و روانشناسی علمی، از دانشگاه مونیخ موفق به اخذ دکترای علوم تربیتی شد. ایشان از افراد زیادی مانند شیلر، فندر، هینست، گوته و بیشتر از همه از گئورگ کرشن اشتاینر(Georg Kershensteiner) تأثیر علمی پذیرفته‌است. او پس از اتمام تحصیلات به تهران آمد و در دانشسرای عالی و دانشکده ادبیات و علوم انسانی و هنرستان موسیقی و آموزشگاه پست و تلگراف و دبیرستان نظام به تدریس و تعلیم مشغول شد. وی در سال ۱۳۳۶ بر اثر عارضهٔ قلبی درگذشت. از آثارش “اصول آموزش و پرورش ” و ” روانشناسی علمی سنجش هوش” می‌توان نام برد. او آموزش و پرورش را علم می‌دانست و برای آن اصول نوشت دکتر هوشیار در بنیان‌گذاری رشته علوم تربیتی نقش بسیار مهمی ایفا نمود.

علوم تربیتی از ماهیت میان رشته ای برخوردار است و از فلسفه، روانشناسی ، جامعه شناسی، آمار، اقتصاد و مدیریت، مفاهیم بسیاری را اقتباس نموده‌است. به عنوان مثال روانشناسی تربیتی متکی بر دانش روانشناسی و اقتصاد آموزش عالی بر مفاهیم علم اقتصاد مبتنی است. ماهیت میان رشته‌ای علوم تربیتی اگرچه موجب جامعیت این علم گشته است لیکن از معضلات این امر، پراکندگی موضوع، عدم امکان بررسی عمیق مسائل و ضعف نظریه پردازی است.

رشته علوم تربیتی در ایران در مقطع کارشناسی در پنج گرایش گرایش : تکنولوژی آموزشی، آموزش پیش دبستانی و دبستانی، مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی و آموزش و پرورش کودکان استثنایی و

در مقطع کارشناسی ارشد در رشته‌های برنامه‌ریزی آموزشی، آموزش و پرورش تطبیقی، برنامه‌ریزی درسی، تحقیقات آموزشی، آموزش و پرورش استثنایی، روانشناسی تربیتی، آموزش بزرگسالان، مشاوره و راهنمایی، آموزش و بهسازی منابع انسانی، تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت، تکنولوژی آموزشی، مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی، سنجش و اندازه‌گیری در آموزش و پرورش و

در مقطع دکتری در رشته‌های تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت، برنامه‌ریزی درسی ، روانشناسی تربیتی، سنجش آموزش، برنامه‌ریزی توسعه آموزش عالی، برنامه‌ریزی درسی در آموزش عالی، مدیریت آموزش عالی، اقتصاد آموزش عالی، برنامه‌ریزی آموزش از راه دور ارائه می‌شود.

علوم تربیتی(Education)از رشته‌های علوم انسانی است که به جنبه‌های آموزش و پرورش آدمی و دانش‌های مربوط به آن می‌پردازد. دربارهٔ مفهوم «آموزش و پرورش» باید در نظر داشت که «آموزش و پرورش» منحصر به افراد، زمان و مکان خاصی نیست. یعنی به‌طور مشخص «آموزش و پرورش» منحصر به مدرسه، دانشگاه یا آموزش دروس خاصی نیست، بلکه «آموزش و پرورش» برای همه، و در هر زمانی و هر مکانی است. آموزش عمومی، آموزش عالی، آموزش کارکنان، سوادآموزی بزرگسالان ، خودآموزی، آموزش الکترونیکی و مجازی از انواع آموزش محسوب می‌شوند.

تعاریف آموزش و پرورش

اولین دانشگاهی که در آن رشته علوم تربیتی تأسیس شد دانشگاه کلمبیا است این رشته در سال 1880 توسط نیکولاس موری باتلر(Nicholas Murray Butler) در آن دانشگاه ارائه گردید . با پیوستن جان دیویی به عضویت هیئت علمی این دانشگاه، رشته علوم تربیتی هم از لحاظ آموزشی و هم از جنبه نظری توسعه یافت.

رشته علوم تربیتی در ایران در سال 1313 هجری شمسی توسط اساتیدی همچون دکتر محمد باقر هوشیار، دکتر عیسی صدیق و دکتر اسدالله بیژن بنیان‌گذاری و تثبیت گردید:

دکتر عیسی صدیق:دکتر عیسی صدیق اعلم، در سال ۱۲۷۳ ش. در تهران متولد شد. پدرش میرزاعبدالله شاملو ملقب به صدیق التجار اصفهانی از نوادگان میرزا مهدی خان استرآبادی بود. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدارس ادب، کمالیه و دارالفنون فرا گرفت. در سال ۱۲۹۰ جزو اولین گروه از دانشجویان اعزامی به خارج در دورة بعد از مشروطیت بود که عازم فرانسه شد. در سال ۱۲۹۷ دورة دانشسرای ورسای را به پایان رساند و از دانشگاه پاریس دانشنامة ریاضیات گرفت. پس از چندی در انگلستان ضمن مطالعه و تدریس در دانشگاه کمبریج به عنوان دستیار پروفسور ادوارد براون مستشرق و ایران‌شناس معروف و معاشرت با دانشمندان و فلاسفه غربی نظیر برتراند راسل، به تجربیات و آگاهی‌های بیشتری دست یافت. عیسی صدیق در سال ۱۲۹۷ به ایران مراجعت کرد و به سمت بازرس مدارس منصوب شد. چندی نیز رئیس تعلیمات عالی، معلم مدرسة حقوق، دارلفنون و دارالمعلمین مرکزی و نمایندة ایران در مجمع بین‌المللی آموزش و پرورش در ژنو بود. در سال ۱۳۰۹دکتر صدیق بنا به دعوت دانشگاه کلمبیا برای مطالعه و تحقیق به آمریکا رفت و موفق به اخذ درجة دکترا در رشته علوم تربیتی از دانشگاه مذکور شد. او برای اولین بار واژة دانشگاه را به جای دارالفنون به کار برد. دکتر صدیق در سال ۱۳۱۰به ایران بازگشت و مأمورتأسیس دانشگاه تهران شد. ابتدا به سمت ریاست دارالمعلمین عالی انتخاب شد و سپس آن را هستة مرکزی دانشگاه قرار داد. دکتر صدیق چندین سال در سمت وزیر فرهنگ فعالیت نمود. دکتر عیسی صدیق در ۱۵ آذر ماه ۱۳۵۷ در تهران درگذشت. برخی آثار علمی او عبارت است از : ” اصول تدریس حساب و حل مسائل فکری”، “اصول تعلیم و تربیت “،”اصول علمی علم تربیت”، “روش نوین در تعلیم و تربیت “، ” صد مسئله حل شده حساب”، ” چهل گفتار مشهودات چهل ساله در فرهنگ”، نه کنفرانس در خصوص تعلیمات عمومی “.
روانشناسی علوم تربیتی چیست

دکتر اسدالله بیژن:دکتر میرزااسدالله خان بیژن ، دکتری خود را در رشته علوم تربیتی از دانشگاه کلمبیای آمریکا دریافت نمود و پس از بازگشت به ایران به عنوان مشاور فنی وزارت فرهنگ و استاد دانشسرای عالی دروس علوم تربیتی را به همراه دکتر هوشیار و دکتر صدیق تدریس می‌کرد. در دانشگاه تهران از سال ۱۳۱۹ درسی به نام علم‌الاجتماع به لحاظ تربیت(علم‌الاجتماع پرورشی)در دو واحد درسی در هفته توسط دکتر اسدالله بیژن،به صورت ترجمه‌هایی فشرده از پاره‌ای متون خارجی در دانشسرای عالی و دانشکده ادبیات ، تدریس می‌شد. از مهمترین آثار علمی ایشان” سیر تمدن و تربیت در ایران باستان” و” سیر تکاملی تعلیم و تربیت در ایران باستان” می‌باشد.

دکتر محمد باقر هوشیار :محمد باقر هوشیار شیرازی در ۱۲ اسفند ماه سال ۱۲۸۳در خانواده‌ای دوستدار فرهنگ و ادب در شهر بوانات از توابع شیراز به دنیا آمد. پدرش میرزا محمد هوشیار شعر می‌گفت و پیشه بازرگانی داشت. محمدباقر در ۱۳ سالگی پدر خود را از دست داد و مادرش سرپرستی او و دیگر اعضای خانواده را به عهده گرفت. محمدباقر هوشیار از همان دوران کودکی با مادر بزرگ و پدربزرگ خود که زنی فرهیخته و شایسته بوند همدم و همنشین شد و در دامان آنان رشد کرد. محمد باقر پس از اتمام تحصیلات ابتدایی به مدت دو سال در مدرسهٔ شعاعیه شیراز به دبیرستان رفت. وی در سن ۱۷ سالگی از طریق کشور هندوستان (بمبئی و کلکته) برای تحصیلات عالی، به اروپا (آلمان) رفت و مدتی در مدرسهٔ عالی کشاورزی ” فردریش اوبره آل شولد فاکلمان” برلن به تحصیل نظری کشاورزی و عملیات زراعی پرداخت. محمدباقر پس از اتمام تحصیلات در سال ۱۳۰۸ به ایران بازگشت و در امتحانات دانشجویان اعزامی تهران قبول شد و سه ماه بعد دوباره به همراه محصلین اعزامی به اروپا، به برلن رفت و ابتدا در دانشکدهٔ ادبیات برلن و سپس در دانشگاه تویین گن و دانشگاه مونیخ در رشتهٔ علوم تربیتی به تحصیل پرداخت او پس از کسب گواهینامه در زمینه روانشناسی نظری، آموزش و پرورش و روانشناسی علمی، از دانشگاه مونیخ موفق به اخذ دکترای علوم تربیتی شد. ایشان از افراد زیادی مانند شیلر، فندر، هینست، گوته و بیشتر از همه از گئورگ کرشن اشتاینر(Georg Kershensteiner) تأثیر علمی پذیرفته‌است. او پس از اتمام تحصیلات به تهران آمد و در دانشسرای عالی و دانشکده ادبیات و علوم انسانی و هنرستان موسیقی و آموزشگاه پست و تلگراف و دبیرستان نظام به تدریس و تعلیم مشغول شد. وی در سال ۱۳۳۶ بر اثر عارضهٔ قلبی درگذشت. از آثارش “اصول آموزش و پرورش ” و ” روانشناسی علمی سنجش هوش” می‌توان نام برد. او آموزش و پرورش را علم می‌دانست و برای آن اصول نوشت دکتر هوشیار در بنیان‌گذاری رشته علوم تربیتی نقش بسیار مهمی ایفا نمود.

علوم تربیتی از ماهیت میان رشته ای برخوردار است و از فلسفه، روانشناسی ، جامعه شناسی، آمار، اقتصاد و مدیریت، مفاهیم بسیاری را اقتباس نموده‌است. به عنوان مثال روانشناسی تربیتی متکی بر دانش روانشناسی و اقتصاد آموزش عالی بر مفاهیم علم اقتصاد مبتنی است. ماهیت میان رشته‌ای علوم تربیتی اگرچه موجب جامعیت این علم گشته است لیکن از معضلات این امر، پراکندگی موضوع، عدم امکان بررسی عمیق مسائل و ضعف نظریه پردازی است.

رشته علوم تربیتی در ایران در مقطع کارشناسی در پنج گرایش گرایش : تکنولوژی آموزشی، آموزش پیش دبستانی و دبستانی، مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی و آموزش و پرورش کودکان استثنایی و

در مقطع کارشناسی ارشد در رشته‌های برنامه‌ریزی آموزشی، آموزش و پرورش تطبیقی، برنامه‌ریزی درسی، تحقیقات آموزشی، آموزش و پرورش استثنایی، روانشناسی تربیتی، آموزش بزرگسالان، مشاوره و راهنمایی، آموزش و بهسازی منابع انسانی، تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت، تکنولوژی آموزشی، مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی، سنجش و اندازه‌گیری در آموزش و پرورش و

در مقطع دکتری در رشته‌های تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت، برنامه‌ریزی درسی ، روانشناسی تربیتی، سنجش آموزش، برنامه‌ریزی توسعه آموزش عالی، برنامه‌ریزی درسی در آموزش عالی، مدیریت آموزش عالی، اقتصاد آموزش عالی، برنامه‌ریزی آموزش از راه دور ارائه می‌شود.



 

 

 

روانشناسی علوم تربیتی چیست

 

گرایش تکنولوژی آموزشی:

تکنولوژی آموزشی در لغت از واژه‌های خاص “تکنو” به معنی برخورد سیستماتیک با پدیده‌های علمی, “لوژی” به معنای شناخت، و “آموزش” به معنای فعالیت‌های هدفمندی است که مربیان یا معلمان انجام می‌دهند تا تغییر رفتار یا توانایی تغییر رفتار در فراگیرنده به وجود بیاید. از همین جا مشخص می‌شود که تکنولوژی آموزشی به معنای شناخت پدیده‌ها یا روش‌های دقیق آموزشی برای رسیدن به اهداف آموزشی است.

 

همان‌طور که گفتیم این یک تعریف لغوی است. اما در تعریف مفهومی باید گفت که تکنولوژی آموزشی شامل تئوری‌ها و اجرای اعمال طراحی، رشد، کاربرد، مدیریت و ارزشیابی فرآیندها و منابع یادگیری می‌شود.این فرآیند از یک سو نگاهی خُرد و موشکافانه دارد؛ زیرا برای تسهیل فراگیری به تک تک فراگیران به صورت خُرد توجه می‌کند و از سوی دیگر کیفیت آموزشی را به‌صورت کلی در نظر می‌گیرد و در این راستا به طراحی علمی، رشد علمی، کاربرد و مدیریت این فرآیند می‌پردازد.در کل می‌توان گفت که رشته تکنولوژی آموزشی تلاش می‌کند تا با طراحی دقیق و صحیح نظام آموزشی، به معلم‌ها بیاموزد که چگونه معلمی ورزیده، کاردان و ماهر شوند و تدریس خود را بر پایه بهترین شیوه‌ یادگیری, استوار کنند. این دانش همچنین به مسؤولان نظام آموزشی بهترین راه تدوین کتب درسی، مدیریت آموزشی و ارزشیابی آموزشی را نشان می‌دهد.

 

 

توانایی‌های لازم:

تکنولوژی آموزشی فرآیند کیفی و خُرد است؛ یعنی به یادگیری تک تک انسان‌ها توجه دارد. به همین دلیل دانشجوی این رشته باید نوع‌دوست، انسان‌دوست، علاقه‌مند به دانش‌آموزان و در عمل صادق باشد. همچنین لازم است از نظر هوشی، توانایی فوق‌العاده‌ای داشته و دید هنری داشته باشد.در حال حاضر نیز می‌بینیم که دانشجویان توانمند این رشته گاه با وسایل بسیار ابتدایی، وسایل جدید و جالبی خلق می‌کنند. و در نهایت این‌که دانشجوی تکنولوژی آموزشی اگر هدفش ورود به آموزش وپرورش است، نباید ایده‌آل‌گرا باشد چون هنوز تفکر تکنولوژی آموزشی در آموزش وپرورش جا نیفتاده است و فارغ‌التحصیلان این رشته نباید انتظار داشته باشند که آموخته‌های خود را خیلی راحت و بدون هیچ مقاومتی در محیط آموزشی پیاده کنند.

 

 

موقعیت شغلی در ایران:

فلسفه اصلی این رشته، استفاده از توانایی فارغ‌التحصیلان آن در آموزش و پرورش و سپس صدا و سیما است. اما در عمل می‌بینیم که به دلیل تفکر غلط حاکم بر محیط‌های فوق، تکنولوژیست‌های آموزشی به سختی جذب این مراکز می‌شوند. البته برخی از فارغ‌التحصیلان این رشته جذب مدارس غیرانتفاعی شده‌اند و با ارائه طرح‌های آموزشی برای دوره‌ها و درس‌های مختلف، کارآیی مدرسه را بسیار ارتقاء داده‌اند.عده‌ای از فارغ‌التحصیلان نیز جذب وزارت ارشاد یا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می‌شوند و بالاخره برخی از فارغ‌التحصیلان با توجه به توانایی‌هایی که در طی تحصیل کسب کرده‌اند، جذب بازار کار آزاد می‌شوند و به عکاسی آموزشی یا تولید فیلم‌های آموزشی می‌پردازند.

 

درس‌های این رشته در طول تحصیل:

 

دروس مشترک در گرایش‌های مختلف علوم تربیتی:

تاریخ آموزش و پروش در اسلام و ایران، فلسفه آموزش و پرورش، اصول و مبانی آموزش و پرورش،‌آموزش و پرورش تطبیقی، آموزش و پرورش ابتدایی راهنمایی و متوسطه، اخلاق اسلامی،‌روش ها و فنون تدریس، روانشناسی عمومی، ‌روانشناسی تربیتی، روانشناسی رشد کودکی و نوجوانی، جامعه‌شناسی عمومی، جامعه‌شناسی آموزش و پرورش، اقتصاد آموزش و پرورش، مقدمات مدیریت آموزشی، مقدمات برنامه‌ریزی آموزشی ودرسی، آموزش و پرورش کودکان استثنائی، مقدمات مشاوره و راهنمایی، مقدمات تکنولوژی آموزشی، آشنایی با کتابخانه و اصول کتابداری، روش‌های آماری در علوم تربیتی، سنجش واندازه‌گیری در علوم تربیتی، مقدمات روش تحقیق در علوم تربیتی.

 

 

دروس تخصصی گرایش تکنولوژی آموزشی:

سمینار در برنامه‌ریزی درسی و آموزشی، مبانی ارتباط انسانی، اصول طراحی پیام‌های آموزشی، اصول عکاسی، تولید برنامه‌های تلویزیونی، انتخاب، بهره‌برداری و ارزیابی مواد و وسایل آموزشی، تولید مواد آموزشی.

 

 

گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی:

گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی یک رشته میان رشته‌ای است که تلفیقی از رشته‌های روانشناسی، جامعه‌شناسی، فلسفه، مدیریت، آمار، زبان خارجی و مشاوره می‌باشد.هدف این گرایش از یک سو فراهم ساختن فرصت‌های یادگیری هر چه بیشتر برای گروه‌های واجب‌التعلیم و علاقه‌مند به یادگیری و از سوی دیگر تربیت نیروی انسانی ماهر مورد نیاز توسعه اقتصادی کشورها است. در کل مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی، مدیریت بر فعالیت‌های یاددهی و یادگیری به منظور ایجاد تغییرات مطلوب در رفتار یادگیرنده و ارزیابی میزان تحقق این تغییرات است.فارغ‌التحصیل این گرایش به راحتی می‌تواند علاوه بر پیش‌بینی‌های آموزشی یک کشور، مراحل برنامه‌ریزی آموزشی و مدیریت بر اجرای آن را ترسیم کند و با روش‌های بهتر آموزشی، راهنما و مشاور خوبی برای یادگیرندگان باشد.

 

 

روانشناسی علوم تربیتی چیست

توانایی‌های لازم :

فلسفه، جامعه‌شناسی، ‌ریاضیات، آمار، اقتصاد و زبان انگلیسی در این رشته کاربرد و اهمیت بسیاری دارد. دانشجوی این رشته باید نسبت به محیط‌های آموزشی جامعه خود، دید عمیقی داشته باشد و روش‌ آموزش کشور خود را بداند تا ظرافت‌های رفتاری دانش‌آموزان را درک کند و در نهایت به تشریح و تشکیل یک برنامه‌ریزی آموزشی صحیح بپردازد.

 

 

موقعیت شغلی در ایران :

امروزه آموزش با همه جنبه‌های زندگی ما ارتباط تنگاتنگ دارد و هر اندازه که جامعه ما پیچیده‌تر شود، آموزش و پرورش نقش مهم‌تری در حل مسائل آتی و رشد انسان‌ها پیدا می‌کند. به همین دلیل موقعیت‌های شغلی بسیاری برای فارغ‌التحصیلان این گرایش وجود دارد. تا جایی که بسیاری از کارشناسان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی آینده شغلی این گرایش را در کشور ما، بسیار امیدبخش و ایده‌آل می‌دانند و معتقدند که فارغ‌التحصیلان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی باید آینده خود را در فردا ببینند. چون کشور ما، یکی از کشورهای در حال رشد و توسعه است و بدون بهره‌گیری از شاخه‌های مختلف آموزشی، نمی‌تواند توسعه همه جانبه داشته باشد.در حال حاضر فارغ‌التحصیلان این گرایش در درجه اول جذب آموزش و پرورش می‌شوند. تعدادی نیز در سازمان‌های دولتی از جمله سازمان‌های مدیریت وبرنامه‌ریزی و برنامه‌وبودجه فعالیت می‌کنند. گفتنی است که فارغ‌التحصیلان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی مجوز تأسیس آموزشکده‌های درسی را دارند و در صورت داشتن سرمایه لازم،‌ می‌توانند در این زمینه فعالیت کنند.

 

 

دروس تخصصی گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی:

اصول مدیریت آموزشی ، روانشناسی اجتماعی در تعلیم و تربیت ، سازمان و قوانین آموزش و پرورش ایران، اصول برنامه‌ریزی آموزشی، مبانی امور مالی و تنظیم بودجه در آموزش و پرورش، اصول برنامه‌ریزی درسی، کاربرد مقدمات کامپیوتر در مدیریت آموزشی، اصول حسابداری، روابط انسانی درسازمان‌های آموزشی،‌نظارت و راهنمایی تعلمیاتی، راهنمایی تحصیلی و شغلی، مسائل نوجوانان و جوانان، آموزش بزرگسالان، برنامه‌ریزی آموزش ضمن خدمت، مدیریت اسلامی، پروژه تحقیقاتی (سمینار)، کار عملی مدیریت در آموزشگاه، کار عملی در سازمان‌ها، متون زبان خارجه (در برنامه‌ریزی آموزش درسی)، متون زبان خارجه در مدیریت آموزشی.

 

 

گرایش آموزش و پرورش پیش‌دبستانی و دبستانی:

آموزشی که از زمان تولد آغاز و تا شروع اولین کار رسمی دبستان در پایان ششمین سال زندگی کودک ادامه می‌یابد، بسیار مهم است. زیرا کودکان در چنین سال‌هایی، مراحل مهم و حساس زندگی خود را از نظیر شخصیتی،‌ اجتماعی و آموزشی پشت سر می‌گذرانند، و در واقع 6 سال اولیه زندگی از لحاظ رشد هوش و شکل‌گیری شخصیت دورانی سرنوشت‌ساز است. از سوی دیگر آموزش وپرورش دبستانی مهم‌ترین حلقه از حلقه‌های نظام آموزش و پرورش کشور است و کودکان در این دوره در مراحل بسیار مهم رشد جسمانی،‌ عاطفی، ذهنی به سر می‌برند، از همین‌رو توجه به این دوره از آموزش و پرورش باید از اولویت خاصی برخوردار باشد. هدف گرایش آموزش و پرورش پیش‌دبستانی و دبستانی تربیت متخصصانی است که بتوانند قوای جسمی،‌ عاطفی، روانی،‌ اجتماعی و اخلاقی کودکان پیش‌دبستانی و دبستانی را پرورش دهند.

 

 

توانایی‌های لازم :

تعلیم و تربیت بیش از آنکه علم باشد،‌فن و هنر است و یک معلم یا مربی باید به یاری فن و هنر خویش مراحل یادگیری را هدایت کند. به همین دلیل دانشجوی این گرایش باید فردی خلاق بوده و از اطلاعات عمومی نسبتاً گسترده و فن بیان خوبی برخوردار باشد و در نهایت از کار با کودکان لذت ببرد.

 

 

موقعیت شغلی در ایران :

فارغ‌التحصیل این گرایش علاوه بر کار در آموزش و پرورش و مهد کودک‌ها و آمادگی‌ها در صورت داشتن سرمایه‌ لازم می‌تواند مجوز تأسیس مهد کودک و آمادگی را بگیرد و در این زمینه به طور خصوصی فعالیت کند. همچنین می‌تواند در مراکز مرتبط با کودکان مانند کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان یا سازمان بهزیستی به عنوان کارشناس حضور داشته باشد.

 

 

دروس تخصصی گرایش آموزش و پرورش دبستانی و پیش‌دبستانی:

آموزش و پروش پیش‌دبستانی و دبستانی، بهداشت و تغذیه مادر و کودک،‌ اصول بهداشت و کمک‌های اولیه، تفاوت‌های فردی کودکان،‌ روانشناسی بازی، مدیریت مراکز پیش‌دبستانی و دبستانی، آشنایی با مفاهیم و روش تدریس ریاضیات، آموزش هنر، تهیه و کاربرد وسایل مواد آموزشی،‌کاردستی و مهارت‌های فنی، ‌مشاهده (کارورزی) زبان‌آموزی، قصه‌گویی و نمایش خلاق، کار و آشنایی با طبیعت و زندگی اجتماعی، حرکت ورزشی و سرودهای خاص کودکان، مشاوره کودک،‌ روانشناسی آموزش خواندن، ادبیات کودکان،‌ آشنایی با فعالیت‌های تربیتی ـ اجتماعی، روش تدریس علوم تجربی واجتماعی، تربیت بدنی(ورزش و بازی‌های دبستانی)، کارورزی دبستان.

 

 

گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی:

کودکان ودانش‌آموزان استثنایی به پنج گروه عقب‌مانده ذهنی و معلول جسمی، ناشنوا و نیمه‌شنوا، نابینا و نیمه‌بینا، ناسازگار و تیزهوش تقسیم می‌شوند و در هر گروه شرایط خاصی برای تعلیم و تربیت آنها وجود دارد . هدف از آموزش و پرورش کودکان استثنایی فراهم آوردن فرصت‌های مناسب و امکانات آموزشی ویژه برای این دسته از کودکان است. در این گرایش به کودکان دارای مشکلات ذهنی و جسمی بیشتر پرداخته می‌شود و متخصصان کودکان استثنایی تلاش می‌کنند تا با توجه به ویژگی‌های عقلانی و جسمانی آنان ، توانایی‌های ذهنی و جسمی آنها را به حداکثر برسانند .

 

 

توانایی‌های لازم :

 

دانشجوی این رشته باید صبر و حوصله بسیار داشته و عشق و علاقه وافری به تعلیم و تربیت کودکان استثنایی داشته باشد. در این رشته خلاقیت و تسلط بر فنون و روش‌های آموزش، حرف اول را می‌زند.

 

 

موقعیت شغلی در ایران :

فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند به عنوان دبیر یا مربی در مدارس دانش‌آموزان استثنایی (عقب‌مانده ذهنی) و مراکز نگهداری کودکان عقب‌مانده ذهنی فعالیت کنند همچنین می‌توانند کارشناس گزینش و تشخیص کودکان عقب‌مانده ذهنی در مؤسسات گوناگون از قبیل وزارت آموزش و پرورش و سازمان‌ بهزیستی کشور شوند.

 

 

دروس تخصصی گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی:

فیزیولوژی، روانشناسی عقب‌ماندگی‌های ذهنی‌، آموزش و پرورش عقب‌ماندگان ذهنی، اختلالات رفتاری ـ عاطفی، اختلالات گویایی، اختلالات یادگیری، گفتاردرمانی، روش‌های تغییر رفتار، آزمون‌های تشخیص عقب‌ماندگی‌های ذهنی، بهداشت و کمک‌های اولیه، روش‌های مشاوره و مصاحبه، بازی و حرکت درمانی،‌ تهیه مواد و وسایل آموزشی و کمک‌ آموزشی، روش تدریس علوم تجربی و اجتماعی، روش تدریس ریاضی،‌ روش تدرس زبان فارسی، کارورزی در روش‌های تدریس، روش‌های بازپروری حسی ـ حرکتی ، روش‌های بازپروری حرفه‌ای، روش‌های بازپروری اجتماعی، کارورزی در روش‌های بازپروری.

چند دقیقه با دانستنی ها

همین حالا وکیل بگیر

مشاوره آنلاین پزشکی بدون صرف زمان انتظار

انواع رم و فلش مموری را گران نخرید!

آموزشگاه آنلاین خودتو رایگان راه اندازی کن

گیفت کارت بخروبه راحتی درفیسبوک تبلیغ کن

خرید گیفت کارت اپل

خرید لپ تاپ با کمتر از 10میلیون تومان

آنلاین آموزش ببین و وارد بازار کار شو!

دسترسی به پزشک متخصص درهر زمان ومکان

بهترین قیمت جدیدترین گوشی های بازار

شارژ دلاری اکانت اپل آیدی

آموزش مهارت بدون اتلاف وقت وهزینه

به سبک پروفسور عینک بزن

جدیدترین و بهترین پاوربانک ها با قیمت عالی

Makan Inc.‎| All Rights Reserved – © 2013 – 2020

 

روزي لقمان
به پسرش گفت: امروز به
تو 3 پند مي دهم که کامروا
شوي.

اول اينکه
سعي کن در زندگي
بهترين غذاي جهان را
بخوري!

دوم اينکه
در بهترين بستر و
رختخواب جهان بخوابي

و
سوم اينکه در بهترين کاخها و
خانه هاي جهان زندگي کني

پسر لقمان گفت اي پدر ما يک
خانواده بسيار فقير هستيم چطور
من
مي توانم اين کارها را انجام
دهم؟

لقمان جواب داد: 

اگر کمي دير
تر و کمتر غذا
بخوري هر غذايي که ميخوري طعم
بهترين غذاي جهان را مي
دهد.

اگر بيشتر
کار کني و کمي ديرتر
بخوابي در هر جا که خوابيده اي
احساس مي کني بهنرين خوابگاه
جهان
است .

و
اگر با مردم دوستي کني و در
قلب آنها جاي مي گيري و آنوقت
بهترين خانه هاي جهان مال توست

 

پداگوژی : کلمه یونانی از دو کلمه pedبه معنی طفل و agogy به معنی راهنما مشتق شده است

در واقع طبقه ای برده ای بوده که اداره وهدایت اطفال را بر عهده داشته است این روش مختص یک

موضوع درسی خاص که شروع به سخنرانی(معلم) میکند و به فراگیران تکلیف می دهد در این شیوه روانشناسی علوم تربیتی چیست

شاگرد موجودی منفعل و معلم حق اظهار نظر دارد (دانش محور و محتوا محور) دراین روش مفهوم تجربه

کم ارزش است .در پداگوزی تمرکزبر موضوع یا مطلبی است که توسط معلم جهت یادگیری مشخص میشود.

                         برای نمایش ادامه مطلب راکلیک کنید  در ضمن نظر یادتون نره

در فرهنگ لغت فارسی در ذیل واژه ی “تربیت” این معانی نوشته شده است:

“پروراندن، پروردن، پرورش دادن، ادب و اخلاق به کسی یاد دادن”

واژه های “پروردن ، پروراندن و پرورش دادن” هر سه معنایی واحد دارند و
تربیت به این معنا برای همه ی جانداران ( اعم از انسان، حیوان و حتی نباتات)
استفاده می شود و درباره ی انسان برای جسم و روح – هر دو- به کار می رود. اما غالبا
در میان عوام وقتی از تربیت سخن به میان می آید اذهان مردم به روح و روان آدمی و
بعد معنوی او معطوف می گردد. وقتی به کسی خطاب می شود “تو تربیت نداری” در اصل این
مفهوم تداعی میشود که “مگر به تو رفتار آداب و مقررات فلان کار را یاد نداده اند؟”

پر واضح است که “علوم تربیتی” و تربیت بدنی با یکدیگر شباهتی ندارند.
تربیت بدنی با جسم انسان سر و کار دارد .حال آنکه هر آنچه در “علوم تربیتی” گفته می
شود مربوط به تعلیم و تربیت و روح آدمی ست.

اما ببینیم چرا علوم تربیتی با تربیت معلم و امور تربیتی اشتباه گرفته
می شود ؟ و آیا اینها نقاط مشترکی دارند یا نه؟

امور تربیتی با علوم تربیتی چه تفاوتی دارد؟

امور تربیتی نهادی ست وابسته به سازمان آموزش و پرورش . این نهاد فوریتی
بود که در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی با اهداف خاص امور تربیتی –آموزش تعالیم
انسانی و اسلامی- تعریف شد ، ادامه پیدا کرد و روز به روز مراحل تکامل را پشت سر
گذاشت. در حقیقت هدف آن بارور شدن نظام تربیتی و تعلیم و تربیت دانش آموزان بوده و
هست و این همان نقطه ی مشترک امور تربیتی با علوم تربیتی ست.

تفاوت این دو این ست که امور تربیتی یک نهاد است و تنها تعلیم و تربیت
را در مدارس دنبال می کند . اما علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی در سطح دانشگاه و در
مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا ست و تعلیم و تربیت کل جامعه را در نظر
دارد.

تفاوت علوم تربیتی و تربیت معلم در چیست؟

علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی ست اما تربیت معلم رشته نیست ، یک گرایش
شغلی ست. در مراکز تربیت معلم فرد را برای ” معلم شدن” آماده می کنند آن هم با
شرایط و ضوابط خاص این مراکز در زمینه ی جذب و گزینش و آموزش. به عبارت دیگر رشته ی
علوم تربیتی بسته به نوع گرایش این رشته ابزاری ست به منظور نیل به اهداف آموزش و
پرورش و مراکز تربیت معلم.

چرا عموم مردم علوم تربیتی را با امور تربیتی اشتباه می
گیرند؟

به دلیل اینکه هدف نهایی هر دو تعلیم و تربیت است لکن امور تربیتی
رسالتی ست که آموزش و پرورش کشور به منظور کاربردی نمودن و نهادینه کردن آموزه های
علمی و تربیتی در زندگی دانش آموزان بر ضمّه ی خود قرار داده ست که این آموزه ها
همان پیکره ی علوم تربیتی ست.

علوم تربیتی چقدر به روانشناسی شباهت دارد؟

این دو هرکدام دو رشته ی مجزا هستند اما تعدادی از واحدهای درسی در هر
دو مشترک است. به عنوان مثال می توان از روانشناسی عمومی ، روانشناسی تربیتی ،
روانشناسی رشد و مشاوره نام برد.

آینده ی رشته ی علوم تربیتی چیست؟ آیا غیر از آموزش و پرورش هم جایی
هست که کارشناس علوم تربیتی در آن فعالیت کند؟

کسانی که وارد این رشته می شوند بسته به نوع گرایش رشته ی خود می توانند
به عنوان مدیر ، معلم ، برنامه ریز آموزشی .. جذب شوند. در حال حاضر فارغ التحصیلان
این رشته می توانند منوط به نیاز آموزش و پرورش مناطق و نواحی بصورت غیر رسمی با
مراکزی مثل مهد کودکهای خصوصی و مدارس غیر انتفاعی همکاری کنند.

ایا دانشجوی علوم تربیتی – مدیریت و برنامه ریزی آموزشی- می تواند
وزیر اموزش و پرورش شود؟

بله. به شرط آنکه بتواند لیاقت و شایستگی های مدیریتی و اجرایی خود را
از طریق سلسه مراتب کاری به اثبات برساند.

* دانشجویان تربیت معلم تعهد تدریس دارند آیا برای دانشجویان علوم
تربیتی نیز چنین تعهدی هست؟

خیر. کسانی که وارد دانشکده ها یا مراکز تربیت معلم می شوند در حقیقت
باید گزینش و بعد مشغول به تحصیل شوند. شما در رشته ی علوم تربیتی تحصیل می کنید
ممکن است در سطح کسانی باشید که در مراکز تربیت معلم تحصیل کرده اند اما چون مراحل
گزینش را طی نکرده اید اگر در آینده مایل باشید که در سیستم آموزش و پرورش به عنوان
معلم استخدام شوید این استخدام منوط ست به نیاز آموزش و پرورش و احراز شرایط.

در استخدام ، الویت با کدام گروه است؟علوم تربیتی یا تربیت
معلم؟

تربیت معلم

در استخدام مشاور الویت با کدام گروه است؟ علوم تربیتی یا مشاوره
؟

روانشناسان و مشاوران . البته قبلا از علوم تربیتی هم استفاده میشد اما
دو سالی ست – این جمله را در سال 85 گفته اند- که به خاطر افزایش فارغ التحصیلان
روانشناسی و مشاوره ، دیگر از علوم تربیتی در زمینه ی مشاوره به ندرت استفاده می
شود.

رشته ی علوم تربیتی چه امکاناتی را برای آینده ی فرد فراهم
میکند؟

چون علوم تربیتی در باب مسائل تعلیم و تربیت است هم برای آینده ی فرد و
هم جامعه مفید خواهد بود. برای دانشجویان دختر که در آینده نقش مادری را می خواهند
ایفا کنند این رشته حرفهای زیادی دارد. برای دانشجویان پسر هم که در آینده می
خواهند نقش پدری را ایفا کنند این رشته خیلی مفید ست . این بعد فردی ست .

اما بعد اجتماعی: در جامعه وقتی فردی با این تخصص و ویژگی ها وارد می
شود در هر زمینه می تواند یک شهروند موفق ، یک خواهر موفق، یک برادر موفق و یا یک
فرزند موفق باشد. چرا؟ چون مبانی و اصول زیر ساختی مسائل مربوط به علوم تربیتی و
روانشناسی را آموزش دیده است.

در آخر اگر مطلب خاصی دارید بفرمایید

هدف کلی گرایشهای مختلف علوم تربیتی ارتقاء آگاهی عمومی مردم در زمینه ی
تعلیم و تربیت ست . ما معتقدیم تعلیم و تربیت صحیح و اصولی می تواند هر جامعه ای را
به رشد مطلوب برساند . برای تحقق این هدف وجود کارشناسانی با دانش و بینش کافی
الزامی است و این افراد همان متخصصان علوم تربیتی هستند. اعتقاد قلبی من این ست که
برای موفقیت در هر کاری شور و انگیزه و میل به خواستن حرف اول را می زند. تنها
داشتن مدرک تحصیلی یک رشته کافی نیست. به عنوان مثال در گرایش مدیریت و برنامه ریزی
آموزشی هدف اصلی ، تربیت مدیران و برنامه ریزان آموزشی برای نظام آموزش و پرورش
است. تردیدی وجود ندارد کسانی که این رشته را انتخاب می کنند باید از قدرت رهبری و
مدیریتی ، خلاقیت ، روابط انسانی بالا، مهارت تصمیم گیری و قدرت حل مسئله برخوردار
باشند. اینها از ضروریات است. لکن تمامی این موارد زمانی به عرصه ی ظهور وارد می
شوند که شور و تمایل لازم در مدیر وجود داشته باشد.روانشناسی علوم تربیتی چیست

در آخر

هدف کلی گرایشهای مختلف علوم تربیتی ارتقاء آگاهی عمومی مردم در زمینه ی
تعلیم و تربیت ست . ما معتقدیم تعلیم و تربیت صحیح و اصولی می تواند هر جامعه ای را
به رشد مطلوب برساند . برای تحقق این هدف وجود کارشناسانی با دانش و بینش کافی
الزامی است و این افراد همان متخصصان علوم تربیتی هستند. اعتقاد قلبی من این ست که
برای موفقیت در هر کاری شور و انگیزه و میل به خواستن حرف اول را می زند. تنها
داشتن مدرک تحصیلی یک رشته کافی نیست. به عنوان مثال در گرایش مدیریت و برنامه ریزی
آموزشی هدف اصلی ، تربیت مدیران و برنامه ریزان آموزشی برای نظام آموزش و پرورش
است. تردیدی وجود ندارد کسانی که این رشته را انتخاب می کنند باید از قدرت رهبری و
مدیریتی ، خلاقیت ، روابط انسانی بالا، مهارت تصمیم گیری و قدرت حل مسئله برخوردار
باشند. اینها از ضروریات است. لکن تمامی این موارد زمانی به عرصه ی ظهور وارد می
شوند که شور و تمایل لازم در مدیر وجود داشته باشد

معرفی رشته علوم تربیتی(مدیریت وبرنامه ریزی آموزشی)

رشته علوم تربیتی شامل چهار گرایش { تکنولوژی آموزشی _
مدیریت و برنامه ریزی آموزشی _ آموزش و پرورش کودکان استثنایی _
آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی است .}

شامل یکسری دروس مشترک است که میتوان به برخی از آنها اشاره
داشت: تاریخ آ.پ در اسلام و ایران_ فلسفه آ.پ _ اصول و مبانی آ.پ_ آ.پ تطبیقی _ آ.پ
سه مقطع _ روشها و فنون تدریس _ روانشناسی عمومی _ روانشناسی تربیتی _ رشد کودکی و
نوجوانی _ جامعه شناسی عمومی _ جامعه شناسی آ.پ _ اقتصاد آ.پ _ مقدمات مدیریت
آموزشی _ مقدمات برنامه ریزی آموزشی و درسی _ آ.پ کودکان استثنایی _ مقدمات مشاوره
و راهنمایی _ سنجش و اندازه گیری در علوم تربیتی _ روش تحقیق در علوم تربیتی _
آشنایی با کتابخانه _ مقدمات تکنولوژی آموزشی _ روشهای آماری در علوم تربیتی.

گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی= یک رشته میان رشته ایست که
تلفیقی از رشته های روانشناسی، جامعه شناسی، فلسفه، مدیریت، آمار، زبان، و مشاوره
است .

هدف از این رشته= فراهم کردن فرصت های یادگیری و یاددهی هرچه
بیشتر برای گروه های واجب التعلیم و علاقه مند به یادگیری و همچنین تربیت نیروی
انسانی ماهر مورد نیاز جامعه است . در کل این رشته ؛ مدیریت بر فعالیت های یاددهی و
یادگیری به منظور ایجاد تغیرات مطلوب در رفتار یادگیرنده و ارزیابی میزان تحقق این
تغیرات است. در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته در درجه اول جذب آ.پ می شوند و
تعدادی هم در سازمان های دولتی مدیریت و برنامه ریزی _ برنامه و بودجه فعالیت می
کنند .

دروس تخصصی این رشته= 1_ اصول مدیت آموزشی . 2 _ روانشناسی
اجتماعی . 3 _ سازمان و قوانین . 4 _ اصول برنامه ریزی آموزسی . 5 _ مبانی امور
مالی بودجه . 6 _ اصول برنامه ریزی درسی . 7 _ کاربرد مقدمات کامپیوتر در مدیریت
آموزشی . 8 _ اصول حسابداری . 9 _ روابط انسانی _ 10 _ نظارت و راهنمایی تعلیماتی .
11 _ راهنمایی تحصیلی و شغلی . 12 _ مسائل نوجوانان و جوانان . 13 _ آموزش
بزرگسالان . 14 _ آموزش ضمن خدمت . 15 _ مدیریت اسلامی . 16 _ پروژه( سمینار) . 17
_ کارعملی مدیریت در سازمان . 18 _ کارعملی مدیریت در آموزشگاه . 19 _ متون زبان
خارجه در برنامه ریزی . 20 _ متون زبان خارجه در مدیریت آموزشی .

طول دوره تحصیل

طول دوره کارشناسی مدیریت و برنامه ریزی آموزشی 5 سال (حداقل 4 و تا 6 )
و نظام آموزشی آن مطابق آئین نامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی است کلیه دروس درس 8
ترم برنامه ریزی شده است و طول هر ترم 17 هفته معادل نیسمال تحصیلی است زمان تدریس
هر واحد درسی از نوع نظری 17 ساعت و هر واحد عملی 24 ساعت و هر واحد کارورزی 51
ساعت است.

تعداد واحدها

تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی مدیریت و برنامه ریزی 135 واحد است
این دروس از لحاظ محتوی به دروس عمومی، دروس اختصاصی دروس اصلی و دروس اختیاری
تقسیم میشوند. 1-دروس عمومی۲۴ واحد2-دروس اصلی:دروس پایه علوم تربیتی ۶۰
واحد3-دروس تخصصی ۴۵ واحد4-دروس اختیاری ١٠ واحد5-دروس پیش۸
واحدجمع۱۴۷ واحد

در سطح کارشناسی ارشد

رشتهٔ علوم تربیتی در دورهٔ کارشنسی در ایران۳ گروه آزمونی و مجموعاً ۱۵
گرایش تحصیلی دارد که عبارتند از:

1. برنامه‌ریزی‌ آموزشی‌ 2. برنامه‌ریزی درسی 3. تاریخ و فلسفه آموزش و
پرورش (تعلیم‌ و تربیت اسلامی) 4. آموزش بزرگسالان 5. تحقیقات آموزشی 6. تکنولوژی
آموزشی‌ 7. مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی

1. روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی 2. روانشناسی تربیتی 3. مشاوره و
راهنمایی 4. مشاوره (مدرسه‌ای, شغلی, خانواده‌ای)

1. آموزش و پرورش تطبیقی 2. آموزش و پرورش پیش دبستانی 3. آموزش و پرورش
دبستانی

بازار کار

وزارتهای آموزش وپرورش و علوم وتحقیقات وفن آوری و مراکزی مانند
فرهنگسراها، سازمان بهزیستی، سازمان زندانها، کانونهای اصلاح و تربیت، مراکز مشاوره
خصوصی، محل کار دانش‌آموختگان رشته علوم تربیتی می‌تواند باشد.

نقش و توانایی یا کارایی

فارغ التحصیلان رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی با توجه به اهداف
ایجاد این رشته باید دارای شناخت و مهارتهای زیر باشند: -آشنایی با مدیریت
اسلامی در رابطه با مدیریت بطور” اعم ” و با مدیریت آموزشی بطور” اخص” -آشنایی
با تئوریهای مختلف مدیریت آموزشی -آشنایی با اهداف کلی آموزش و پرورش در ارتباط
با مدیریت بطور” اعم” و با مدیریت آموزشی بطور” اخص” – آشنایی باروشهای اجرائی
آموزش و پرورش در رابطه با نحوه آموزشی سازماندهی ادارات تشکیلات و تامین بودجه
-آشنایی با برنامه ریزی درسی آموزشی -دارا بودن قدرت تشخیص در برابر مسائل
و مشکلات مختلف آموزشی -دارا بودن قدرت ارتباط (مدیریت با مدرسان و
مربیان)،مدیر با دانش آموزان و اولیاء دانش آموزان مدیر یا کادر اداری)

ضرورت و توانایی

توجه مختصر نیازهای مملکتی در زمینه کمبود مدیران و برنامه ریزان آموزشی
متعهد و مسلمان در مقاطع مختلف تحصیلی در وزارت آموزش و پرورش ضرورت و اهمیت این
رشته تحصیلی را روشن می نماید. با توجه به کمبود مدیران آموزشی متخصص در سطوح
مختلف آموزش و پرورش ضرورت تربیت اینگونه افراد مسجل می باشند. مدیران آموزشی
باشد از ویژگیهای مختلف از جمله نحوه برنامه ریزی، روابط انسانی، اصول مدیریت
آموزشی و… برخوردار باشد تا بتواند در رابطه با مسائل و مشکلات آموزشی قدرت تشخیص
مسائل و تصمیم گیری در مورد رفع آنها را داشته باشد.

 

در فرهنگ لغت فارسی در ذیل واژه ی “تربیت” این معانی نوشته شده است:

“پروراندن، پروردن، پرورش دادن، ادب و اخلاق به کسی یاد دادن”

واژه های “پروردن ، پروراندن و پرورش دادن” هر سه معنایی واحد دارند و تربیت به این معنا برای همه ی جانداران ( اعم از انسان، حیوان و حتی نباتات) استفاده می شود و درباره ی انسان برای جسم و روح – هر دو- به کار می رود. اما غالبا در میان عوام وقتی از تربیت سخن به میان می آید اذهان مردم به روح و روان آدمی و بعد معنوی او معطوف می گردد. وقتی به کسی خطاب می شود “تو تربیت نداری” در اصل این مفهوم تداعی میشود که “مگر به تو رفتار آداب و مقررات فلان کار را یاد نداده اند؟”

پر واضح است که “علوم تربیتی” و تربیت بدنی با یکدیگر شباهتی ندارند. تربیت بدنی با جسم انسان سر و کار دارد .حال آنکه هر آنچه در “علوم تربیتی” گفته می شود مربوط به تعلیم و تربیت و روح آدمی ست.

اما ببینیم چرا علوم تربیتی با تربیت معلم و امور تربیتی اشتباه گرفته می شود ؟ و آیا اینها نقاط مشترکی دارند یا نه؟

امور تربیتی با علوم تربیتی چه تفاوتی دارد؟

امور تربیتی نهادی ست وابسته به سازمان آموزش و پرورش . این نهاد فوریتی بود که در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی با اهداف خاص امور تربیتی –آموزش تعالیم انسانی و اسلامی- تعریف شد ، ادامه پیدا کرد و روز به روز مراحل تکامل را پشت سر گذاشت. در حقیقت هدف آن بارور شدن نظام تربیتی و تعلیم و تربیت دانش آموزان بوده و هست و این همان نقطه ی مشترک امور تربیتی با علوم تربیتی ست.

تفاوت این دو این ست که امور تربیتی یک نهاد است و تنها تعلیم و تربیت را در مدارس دنبال می کند . اما علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی در سطح دانشگاه و در مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا ست و تعلیم و تربیت کل جامعه را در نظر دارد.

 

تفاوت علوم تربیتی و تربیت معلم در چیست؟

علوم تربیتی یک رشته ی تحصیلی ست اما تربیت معلم رشته نیست ، یک گرایش شغلی ست. در مراکز تربیت معلم فرد را برای ” معلم شدن” آماده می کنند آن هم با شرایط و ضوابط خاص این مراکز در زمینه ی جذب و گزینش و آموزش. به عبارت دیگر رشته ی علوم تربیتی بسته به نوع گرایش این رشته ابزاری ست به منظور نیل به اهداف آموزش و پرورش و مراکز تربیت معلم.

چرا عموم مردم علوم تربیتی را با امور تربیتی اشتباه می گیرند؟

به دلیل اینکه هدف نهایی هر دو تعلیم و تربیت است لکن امور تربیتی رسالتی ست که آموزش و پرورش کشور به منظور کاربردی نمودن و نهادینه کردن آموزه های علمی و تربیتی در زندگی دانش آموزان بر ضمّه ی خود قرار داده ست که این آموزه ها همان پیکره ی علوم تربیتی ست.

علوم تربیتی چقدر به روانشناسی شباهت دارد؟

این دو هرکدام دو رشته ی مجزا هستند اما تعدادی از واحدهای درسی در هر دو مشترک است. به عنوان مثال می توان از روانشناسی عمومی ، روانشناسی تربیتی ، روانشناسی رشد و مشاوره نام برد.

آینده ی رشته ی علوم تربیتی چیست؟ آیا غیر از آموزش و پرورش هم جایی هست که کارشناس علوم تربیتی در آن فعالیت کند؟

کسانی که وارد این رشته می شوند بسته به نوع گرایش رشته ی خود می توانند به عنوان مدیر ، معلم ، برنامه ریز آموزشی .. جذب شوند. در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته می توانند منوط به نیاز آموزش و پرورش مناطق و نواحی بصورت غیر رسمی با مراکزی مثل مهد کودکهای خصوصی و مدارس غیر انتفاعی همکاری کنند.

ایا دانشجوی علوم تربیتی – مدیریت و برنامه ریزی آموزشی- می تواند وزیر اموزش و پرورش شود؟

بله. به شرط آنکه بتواند لیاقت و شایستگی های مدیریتی و اجرایی خود را از طریق سلسه مراتب کاری به اثبات برساند.

 

* دانشجویان تربیت معلم تعهد تدریس دارند آیا برای دانشجویان علوم تربیتی نیز چنین تعهدی هست؟

خیر. کسانی که وارد دانشکده ها یا مراکز تربیت معلم می شوند در حقیقت باید گزینش و بعد مشغول به تحصیل شوند. شما در رشته ی علوم تربیتی تحصیل می کنید ممکن است در سطح کسانی باشید که در مراکز تربیت معلم تحصیل کرده اند اما چون مراحل گزینش را طی نکرده اید اگر در آینده مایل باشید که در سیستم آموزش و پرورش به عنوان معلم استخدام شوید این استخدام منوط ست به نیاز آموزش و پرورش و احراز شرایط.

در استخدام ، الویت با کدام گروه است؟علوم تربیتی یا تربیت معلم؟

تربیت معلم

در استخدام مشاور الویت با کدام گروه است؟ علوم تربیتی یا مشاوره ؟

روانشناسان و مشاوران . البته قبلا از علوم تربیتی هم استفاده میشد اما دو سالی ست – این جمله را در سال 85 گفته اند- که به خاطر افزایش فارغ التحصیلان روانشناسی و مشاوره ، دیگر از علوم تربیتی در زمینه ی مشاوره به ندرت استفاده می شود.

رشته ی علوم تربیتی چه امکاناتی را برای آینده ی فرد فراهم میکند؟

چون علوم تربیتی در باب مسائل تعلیم و تربیت است هم برای آینده ی فرد و هم جامعه مفید خواهد بود. برای دانشجویان دختر که در آینده نقش مادری را می خواهند ایفا کنند این رشته حرفهای زیادی دارد. برای دانشجویان پسر هم که در آینده می خواهند نقش پدری را ایفا کنند این رشته خیلی مفید ست . این بعد فردی ست .

اما بعد اجتماعی: در جامعه وقتی فردی با این تخصص و ویژگی ها وارد می شود در هر زمینه می تواند یک شهروند موفق ، یک خواهر موفق، یک برادر موفق و یا یک فرزند موفق باشد. چرا؟ چون مبانی و اصول زیر ساختی مسائل مربوط به علوم تربیتی و روانشناسی را آموزش دیده است.

در آخر اگر مطلب خاصی دارید بفرمایید

هدف کلی گرایشهای مختلف علوم تربیتی ارتقاء آگاهی عمومی مردم در زمینه ی تعلیم و تربیت ست . ما معتقدیم تعلیم و تربیت صحیح و اصولی می تواند هر جامعه ای را به رشد مطلوب برساند . برای تحقق این هدف وجود کارشناسانی با دانش و بینش کافی الزامی است و این افراد همان متخصصان علوم تربیتی هستند. اعتقاد قلبی من این ست که برای موفقیت در هر کاری شور و انگیزه و میل به خواستن حرف اول را می زند. تنها داشتن مدرک تحصیلی یک رشته کافی نیست. به عنوان مثال در گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی هدف اصلی ، تربیت مدیران و برنامه ریزان آموزشی برای نظام آموزش و پرورش است. تردیدی وجود ندارد کسانی که این رشته را انتخاب می کنند باید از قدرت رهبری و مدیریتی ، خلاقیت ، روابط انسانی بالا، مهارت تصمیم گیری و قدرت حل مسئله برخوردار باشند. اینها از ضروریات است. لکن تمامی این موارد زمانی به عرصه ی ظهور وارد می شوند که شور و تمایل لازم در مدیر وجود داشته باشد.

در آخر

هدف کلی گرایشهای مختلف علوم تربیتی ارتقاء آگاهی عمومی مردم در زمینه ی تعلیم و تربیت ست . ما معتقدیم تعلیم و تربیت صحیح و اصولی می تواند هر جامعه ای را به رشد مطلوب برساند . برای تحقق این هدف وجود کارشناسانی با دانش و بینش کافی الزامی است و این افراد همان متخصصان علوم تربیتی هستند. اعتقاد قلبی من این ست که برای موفقیت در هر کاری شور و انگیزه و میل به خواستن حرف اول را می زند. تنها داشتن مدرک تحصیلی یک رشته کافی نیست. به عنوان مثال در گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی هدف اصلی ، تربیت مدیران و برنامه ریزان آموزشی برای نظام آموزش و پرورش است. تردیدی وجود ندارد کسانی که این رشته را انتخاب می کنند باید از قدرت رهبری و مدیریتی ، خلاقیت ، روابط انسانی بالا، مهارت تصمیم گیری و قدرت حل مسئله برخوردار باشند. اینها از ضروریات است. لکن تمامی این موارد زمانی به عرصه ی ظهور وارد می شوند که شور و تمایل لازم در مدیر وجود داشته باشد

 

 

معرفی رشته علوم تربیتی(مدیریت وبرنامه ریزی آموزشی)

رشته علوم تربیتی شامل چهار گرایش { تکنولوژی آموزشی _ مدیریت و برنامه ریزی آموزشی _ آموزش و پرورش کودکان استثنایی _ آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستانی است .}

 

شامل یکسری دروس مشترک است که میتوان به برخی از آنها اشاره داشت: تاریخ آ.پ در اسلام و ایران_ فلسفه آ.پ _ اصول و مبانی آ.پ_ آ.پ تطبیقی _ آ.پ سه مقطع _ روشها و فنون تدریس _ روانشناسی عمومی _ روانشناسی تربیتی _ رشد کودکی و نوجوانی _ جامعه شناسی عمومی _ جامعه شناسی آ.پ _ اقتصاد آ.پ _ مقدمات مدیریت آموزشی _ مقدمات برنامه ریزی آموزشی و درسی _ آ.پ کودکان استثنایی _ مقدمات مشاوره و راهنمایی _ سنجش و اندازه گیری در علوم تربیتی _ روش تحقیق در علوم تربیتی _ آشنایی با کتابخانه _ مقدمات تکنولوژی آموزشی _ روشهای آماری در علوم تربیتی.

گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی= یک رشته میان رشته ایست که تلفیقی از رشته های روانشناسی، جامعه شناسی، فلسفه، مدیریت، آمار، زبان، و مشاوره است .

هدف از این رشته= فراهم کردن فرصت های یادگیری و یاددهی هرچه بیشتر برای گروه های واجب التعلیم و علاقه مند به یادگیری و همچنین تربیت نیروی انسانی ماهر مورد نیاز جامعه است . در کل این رشته ؛ مدیریت بر فعالیت های یاددهی و یادگیری به منظور ایجاد تغیرات مطلوب در رفتار یادگیرنده و ارزیابی میزان تحقق این تغیرات است. در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته در درجه اول جذب آ.پ می شوند و تعدادی هم در سازمان های دولتی مدیریت و برنامه ریزی _ برنامه و بودجه فعالیت می کنند .

دروس تخصصی این رشته= 1_ اصول مدیت آموزشی . 2 _ روانشناسی اجتماعی . 3 _ سازمان و قوانین . 4 _ اصول برنامه ریزی آموزسی . 5 _ مبانی امور مالی بودجه . 6 _ اصول برنامه ریزی درسی . 7 _ کاربرد مقدمات کامپیوتر در مدیریت آموزشی . 8 _ اصول حسابداری . 9 _ روابط انسانی _ 10 _ نظارت و راهنمایی تعلیماتی . 11 _ راهنمایی تحصیلی و شغلی . 12 _ مسائل نوجوانان و جوانان . 13 _ آموزش بزرگسالان . 14 _ آموزش ضمن خدمت . 15 _ مدیریت اسلامی . 16 _ پروژه( سمینار) . 17 _ کارعملی مدیریت در سازمان . 18 _ کارعملی مدیریت در آموزشگاه . 19 _ متون زبان خارجه در برنامه ریزی . 20 _ متون زبان خارجه در مدیریت آموزشی .

طول دوره تحصیل

طول دوره کارشناسی مدیریت و برنامه ریزی آموزشی 5 سال (حداقل 4 و تا 6 ) و نظام آموزشی آن مطابق آئین نامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی است کلیه دروس درس 8 ترم برنامه ریزی شده است و طول هر ترم 17 هفته معادل نیسمال تحصیلی است زمان تدریس هر واحد درسی از نوع نظری 17 ساعت و هر واحد عملی 24 ساعت و هر واحد کارورزی 51 ساعت است.

تعداد واحدها

تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی مدیریت و برنامه ریزی 135 واحد است این دروس از لحاظ محتوی به دروس عمومی، دروس اختصاصی دروس اصلی و دروس اختیاری تقسیم میشوند. 1-دروس عمومی۲۴ واحد2-دروس اصلی:دروس پایه علوم تربیتی ۶۰ واحد3-دروس تخصصی ۴۵ واحد4-دروس اختیاری ١٠ واحد5-دروس پیش۸ واحدجمع۱۴۷ واحد

در سطح کارشناسی ارشد

رشتهٔ علوم تربیتی در دورهٔ کارشنسی در ایران۳ گروه آزمونی و مجموعاً ۱۵ گرایش تحصیلی دارد که عبارتند از:

1. برنامه‌ریزی‌ آموزشی‌ 2. برنامه‌ریزی درسی 3. تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش (تعلیم‌ و تربیت اسلامی) 4. آموزش بزرگسالان 5. تحقیقات آموزشی 6. تکنولوژی آموزشی‌ 7. مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی

1. روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی 2. روانشناسی تربیتی 3. مشاوره و راهنمایی 4. مشاوره (مدرسه‌ای, شغلی, خانواده‌ای)

1. آموزش و پرورش تطبیقی 2. آموزش و پرورش پیش دبستانی 3. آموزش و پرورش دبستانی

بازار کار

وزارتهای آموزش وپرورش و علوم وتحقیقات وفن آوری و مراکزی مانند فرهنگسراها، سازمان بهزیستی، سازمان زندانها، کانونهای اصلاح و تربیت، مراکز مشاوره خصوصی، محل کار دانش‌آموختگان رشته علوم تربیتی می‌تواند باشد.

نقش و توانایی یا کارایی

فارغ التحصیلان رشته مدیریت و برنامه ریزی آموزشی با توجه به اهداف ایجاد این رشته باید دارای شناخت و مهارتهای زیر باشند: -آشنایی با مدیریت اسلامی در رابطه با مدیریت بطور” اعم ” و با مدیریت آموزشی بطور” اخص” -آشنایی با تئوریهای مختلف مدیریت آموزشی -آشنایی با اهداف کلی آموزش و پرورش در ارتباط با مدیریت بطور” اعم” و با مدیریت آموزشی بطور” اخص” – آشنایی باروشهای اجرائی آموزش و پرورش در رابطه با نحوه آموزشی سازماندهی ادارات تشکیلات و تامین بودجه -آشنایی با برنامه ریزی درسی آموزشی -دارا بودن قدرت تشخیص در برابر مسائل و مشکلات مختلف آموزشی -دارا بودن قدرت ارتباط (مدیریت با مدرسان و مربیان)،مدیر با دانش آموزان و اولیاء دانش آموزان مدیر یا کادر اداری)

 

 

ضرورت و توانایی

توجه مختصر نیازهای مملکتی در زمینه کمبود مدیران و برنامه ریزان آموزشی متعهد و مسلمان در مقاطع مختلف تحصیلی در وزارت آموزش و پرورش ضرورت و اهمیت این رشته تحصیلی را روشن می نماید. با توجه به کمبود مدیران آموزشی متخصص در سطوح مختلف آموزش و پرورش ضرورت تربیت اینگونه افراد مسجل می باشند. مدیران آموزشی باشد از ویژگیهای مختلف از جمله نحوه برنامه ریزی، روابط انسانی، اصول مدیریت آموزشی و… برخوردار باشد تا بتواند در رابطه با مسائل و مشکلات آموزشی قدرت تشخیص مسائل و تصمیم گیری در مورد رفع آنها را داشته باشد.

 

 

 

 

با توجه به نظرات هوارد گاردنر ،هوشهای چندگانه هفت راه مختلف برای نشان دادن قابلیت فکری هستند.

 

هوش دیداری / فضایی

این نوع هوش توانایی درک پدیده های بصری است. یادگیرنده های دارای این نوع هوش ، گرایش دارند که با تصاویر فکر کنند و برای به دست آوردن اطلاعات ،نیاز دارند یک تصویر ذهنی واضح ایجاد کنند. آنها از نگاه کردن به نقشه ها، نمودارها، تصاویر، ویدیو و فیلم خوششان می‌آید.

مهارت های آنها شامل موارد زیر است:

ساختن پازل، خواندن، نوشتن، درک نمودارها و شکل ها، حس جهت شناسی خوب، طراحی، نقاشی، ساختن استعاره‌ها و تمثیل های تصویری (احتمالا از طریق هنرهای تجسمی)،دستکاری کردن تصاویر، ساختن، تعمیر کردن و طراحی وسایل عملی، تفسیر تصاویر دیداری.

شغل های مناسب برای آنها عبارتند از:

دریانورد،مجسمه ساز، هنرمند تجسمی، مخترع، کاشف، معمار، طراح داخلی، مکانیک، مهندس

 

هوش کلامی/ زبانی

این نوع هوش یعنی توانایی استفاده از کلمات و زبان. این یادگیرنده‌ها مهارت های شنیداری تکامل یافته ای دارند و معمولا سخنوران برجسته ای هستند. آنها به جای تصاویر، با کلمات فکر می‌کنند.

مهارت های آنها شامل موارد زیر می‌شود:

گوش دادن، حرف زدن، قصه گویی، توضیح دادن، تدریس، استفاده از طنز، درک قالب و معنی کلمه ها، یادآوری اطلاعات، قانع کردن دیگران به پذیرفتن نقطه نظر آنها، تحلیل کاربرد زبان

شغل های مناسب برای آنها عبارتند از:

شاعر، روزنامه نگار، نویسنده، معلم، وکیل، سیاستمدار، مترجم

 

هوش منطقی / ریاضی

هوش منطقی / ریاضی یعنی توانایی استفاده از استدلال، منطق و اعداد. این یادگیرنده‌ها به صورت مفهومی با استفاده از الگوهای عددی و منطقی فکر می‌کنند و از این طریق بین اطلاعات مختلف رابطه برقرار می‌کنند. آنهاا همواره در مورد دنیای اطرافشان کنجکاوند، سوال های زیادی می‌پرسند و دوست دارند آزمایش کنند.

مهارت های آنها شامل این موارد می‌شود:

مسئله حل کردن، تقسیم بندی و طبقه بندی اطلاعات، کار کردن با مفاهیم انتزاعی برای درک رابطه شان با یکدیگر، به کاربردن زنجیره طولانی از استدلالها برای پیشرفت، انجام آزمایش های کنترل شده، سوال وکنجکاوی در پدیده های طبیعی، انجام محاسبات پیچیده ریاضی، کار کردن با شکل های هندسی

رشته های شغلی مورد علاقه آنها عبارتند از :

دانشمند، مهندس، برنامه نویس کامپیوتر، پژوهشگر، حسابدار، ریاضی دان

 

هوش بدنی/جنبشی

 این هوش یعنی توانایی کنترل ماهرانه حرکات بدن و استفاده از اشیا. این یادگیرنده‌ها خودشان را از طریق حرکت بیان می‌کنند. آنها درک خوبی از حس تعادل و هماهنگی دست و چشم دارند (به عنوان مثال در بازی با توپ، یا استفاده از تیرهای تعادل مهارت دارند)انها از طریق تعامل با فضای اطرافشان قادر به یادآوری و فرآوری اطلاعات هستند.

مهارت های آنها شامل این موارد می‌شود:

رقص، هماهنگی بدنی، ورزش، استفاده از زبان بدن، صنایع دستی، هنرپیشگی، تقلید حرکات، استفاده از دست هایشان برای ساختن یا خلق کردن، ابراز احساسات از طریق بدن

شغل های مورد علاقه آنها عبارتند از :

ورزشکار، معلم تربیت بدنی، رقصنده، هنرپیشه، آتش نشان، صنعتگر

 

هوش موسیقی / ریتمیک

این نوع هوش یعنی توانایی تولید و درک موسیقی. این یادگیرنده های متمایل به موسیقی با استفاده از صداها، ریتم‌ها و الگوهای موسیقی فکر می‌کنند. آنها بلافاصله چه با تعریف و چه با انتقاد، به موسیقی عکس العمل نشان می‌دهند. خیلی از این یادگیرنده‌ها بسیار به صداهای محیطی (مانند صدای زنگ، صدای جیرجیرک و چکه کردن شیرهای آب) حساس هستند.

مهارت های آنها شامل موارد زیر می‌شود:

آواز خواندن ، سوت زدن، نواختن آلات موسیقی، تشخیص الگوهای آهنگین، آهنگ سازی، به یاد آوردن ملودی ها، درک ساختار و ریتم موسیقی

شغل های مناسب برای آنها عبارتند از :

موسیقی دان، خواننده، آهنگساز

 

هوش درون فردی

یعنی توانایی ارتباط برقرار کردن و فهم دیگران. این یادگیرنده‌ها سعی می‌کنند چیزها را از نقطه نظر آدم های دیگر ببینند تا بفهمند آنها چگونه می‌اندیشند و احساس می‌کنند. آنها معمولا توانایی خارق العا د ه ای در درک احساسات، مقاصد و انگیزه‌ها دارند. آنها سازمان دهند ه هاي خیلی خوبی هستند، هرچند بعضی وقت‌ها به دخالت متوسل می‌شوند. آنها معمولا سعی می‌کنند که در گروه آرامش را برقرار کنند و همکاری را تشویق کنند. آنها هم از مهارت های کلامی (مانند حرف زدن) و هم مهارت های غیرکلامی (مانند تماس چشمی، زبان بدن) استفاده می‌کنند تا کانال های ارتباطی با دیگران برقرار کنند.

مهارت های آنها شامل موارد زیر می‌شود:

دیدن مسائل از نقطه نظر دیگران (نقطه نظر دوگانه)، گوش کردن، همدلی، درک خلق و احساسات دیگران، مشورت، همکاری با گروه، توجه به خلق و خو ، انگیزه‌ها و نیت های مردم، رابطه برقرار کردن چه از طریق کلامی چه غیر کلامی، اعتماد سازی، حل و فصل آرام درگیری ها، برقراری روابط مثبت با دیگر مردم

شغل های مناسب برای آنها عبارتند از :

مشاور، فروشنده، سیاست مدار، تاجر

 

هوش برون فردی (فرا فردی)

این هوش یعنی توانایی درک خود و آگاه بودن از حالت درونی خود. این یادگیرنده‌ها سعی می‌کنند احساسات درونی، رویاها، روابط با دیگران و نقاط ضعف و قوت خود را درک کنند.

مهارت های آنها شامل موارد زیر می‌شود:

تشخیص نقاط ضعف و قوت خود، درک و بررسی خود، آگاهی از احساسات درونی، تمایلات و رویاها،ارزیابی الگوهای فکری خود، باخود استدلال و فکر کردن ، درک نقش خود در روابط با دیگران

مسیرهای شغلی ممکن برای آنها عبارتند از:

پژوهشگر، نظریه پرداز، فیلسوف

 

فرشته

         به رسم گذشته                                بر پيشاني ام                                                  حك كرد                                                             خوشبختي از آن توست

حال     از آن طلوع

           تا طلوع هر شب زيبا                                خوشبختي                                         از آن من است                                                      هر آن زمان

                                                               كه به آيينه مينگرم

 

خارج از مدرسه (کافه)تقلب (چشمهایم برای تو)روز امتحان (روز واقعه)زنگ زیست (معنی عشق)کیف مدرسه (محموله)اولین کسی که معلم از او میپرسد (قربانی)نگاه دانش آموز به معلم (میخواهم زنده بمانم)معلمان مدرسه (جنگجویان کوهستان)زنگ تفریح (حمله به توالت)مدیر مدرسه (پدر سالار)پنج شنبه (خانه دوست کجاست)جلسه معلمان (نقشه قتل دانش آموز)میز آخر (بهشت پنهان)پای تخته (قتلگاه)ورود مدیر مدرسه (تشریفات نظامی)کارنامه های تجدیدی (سالهای دور از خانه)تعطیلات مدرسه (روزهای خوشبختی)نمره ۲۰ (آرزوی محال)گرفتن تقلب از دست دانش آموز (بازی دیگر تمام است)امتحان شهریور (شانس زندگی)فضول کلاس (کارآگاه ویژه)معلم در خواب دانش آموز (شبهی در تاریکی)بردن کارنامه به خانه(نبودن سر بر تن)شب امتحان (وصیت نامه)قبولی شهریور (بازگشت به خانه)تقلب کردن (بی تو هرگز)زنگ کلاس (دیدار ارواح)مدرسه (چوبه دار)زنگ ورزش (امید دانش آموز)

 

 

 

نامه آبراهام لینکن به آموزگار پسرش:

* او باید بداند كه همه مردم عادل و صادق نیستند.

* به پسرم بیاموزید كه به ازای هر آدم شیاد، انسانهای درست و صدیق هم وجود دارند.

* به او بگویید در ازای هر سیاستمدار خودخواه، رهبر باحمیتی نیز وجود دارد.

* به او بیاموزید كه در ازای هر دشمن، دوستی هست.

*می دانم كه وقت می گیرد، اما به او بیاموزید، اگر با كار و زحمت یك دلار كسب كند، بهتر از این است كه پنج دلار از روی زمین پیدا كند.

* به او بیاموزید كه از باختن پند بگیرد و از پیروز شدن لذت ببرد.

* او را از غبطه خوردن برحذر دارید. به او نقش و تاثیر مهم خندیدن را یادآور شوید.

* اگر می توانید به او نقش مهم كتاب در زندگی را آموزش دهید.

* به او بگویید كه تعمق كند:به پرندگان در حال پرواز در دل آسمان،به گلهای درون باغچه،به زنبورها كه در هوا پرواز می كنند، ‌دقیق شود.

* به پسرم بیاموزید كه در مدرسه بهتر است مردود شود، اما با تقلب به قبولی نرسد.

* به پسرم یاد دهید كه با ملایم ها، ‌ملایم و با گردن كشان، گردن كش باشد.

* به او بگویید به باورهایش ایمان داشته باشد، ‌حتی اگر همه خلاف او حرف بزنند.

* به پسرم یاد بدهید كه همه حرفها را بشنود و سخنی را كه به نظرش درست می رسد، انتخاب كند.

* ارزش های زندگی را به پسرم آموزش دهید، اگر می توانید به پسرم یاد دهید كه در اوج اندوه تبسم كند.

* به او بیاموزید كه در اشك ریختن خجالتی وجود ندارد.

* به او بیاموزید كه می تواند برای فكر و شعورش مبلغی تعیین كند، اما قیمت گذاری برای دل بی معناست.

* به او بگویید تسلیم هیاهو نشود و اگر خود را بر حق می داند، پای سخنش بایستد و با تمام قوا بجنگد.

 کتاب آموزش ستمدیدگان اثر شناخته شده‌ای از پائولو فریره نویسنده و فعال سیاسی برزیلی است. فریره در این کتاب بر ضرورت بنا نهادن آموزش نوینی بر مبنای رابطه‌ی جدیدی میان آموزگار، دانش آموز و جامعه تاکید می‌کند؛ کتاب، نخست در سال ۱۹۶۹ به زبان پرتغالی به چاپ رسید و سال بعد به انگلیسی انتشار یافت. فریره در تلاش خود برای خدمت به ستمدیدگان، و بر مبنای تجربیاتش در آموزش خواندن و نوشتن به بزرگسالان برزیلی، شناخت خود از آنچه که رابطه میان «استعمارگر» و «استعمارشده» می‌نامد را بر مبنای یک تحلیل طبقاتی مارکسیستی بنا می‌‌کند. این کتاب به عنوان یکی از مبانی نظری «آموزش انتقادی» (critical-pedagogy) در میان مربیان و آموزگاران با استقبال وسیعی مواجه شده است.

 در این کتاب… 

 

صبحی مادری برای بیدار کردن پسرش رفت.مادر:
پسرم بلند شو. وقت رفتن به مدرسه است…

پسر: اما چرا مامان؟ من نمی خوام برم
مدرسه.مادر: دو دلیل به من بگو که نمی خوای بری مدرسه.

پسر: یک که همه بچه
ها از من بدشون می یاد. دو همه معلم ها از من بدشون می یاد.مادر: اُه خدای من!
این که دلیل نمی شه. زود باش تو باید بری به مدرسه.پسر: مامان دو دلیل برام
بیار که من باید برم مدرسه؟

مادر: یک تو الآن پنجاه و دو سالته. دوم اینکه تو
مدیر مدرسه هستی!!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

وای عجی حسیه سرکلاس بخوابی!!َ

به بیان بسیار ساده، هوش هیجانی استعداد و توانایی بالقوه ی شماست برای این که :‏

مدیریت آموزشی:

مدیریت عمومی
(دکترعلی علاقه بند)،مقدمات مدیریت آموزشی (دکترعلی علاقه بند)،مبانی نظری واصول
مدیریت آموزشی(دکترعلی علاقه بند)،مدیریت رفتار سازمانی (پال هرسی وکنث بلانچارد
،ترجمه دکترعلی علاقه بند) ،مدیریت آموزشی (دکترعلی شیرازی) ،مدیریت آموزشی
وآموزشگاهی (دکترمحمدرضا بهرنگی)

برنامه ریزی
آموزشی:

مقدمات برنامه ریزی
آموزشی ودرسی(دکترعلی تقی پورظهیر) ،برنامه ریزی آموزشی چیست؟ (فیلیپ کومبز،ترجمه
دکترمحمدبرهان منش)،فرایند برنامه ریزی آموزشی(گروه مشاوران یونسکو،ترجمه دکتر
فریده مشایخ) ،مبانی برنامه ریزی آموزشی،برنامه ریزی درسی مدارس (الف لوی،ترجمه
دکترفریده مشایخ) ،اصول برنامه ریزی درسی(دکتر کوروش فتحی واجارگاه)،مبانی برنامه
ریزی آموزشی (دکتر بهرام محسن پور) ،مبانی برنامه ریزی آموزشی (دکتریحیی
قیوضات) ،برنامه ریزی آموزشی و درسی(دکتر فرمهینی فراهانی)

فلسفه آموزش
وپرورش:

فلسفه آموزش وپرورش
(دکتر علی اکبرشعاری نژاد)،آشنایی با فلسفه آموزش وپرورش(جی اف نلر ،ترجمه دکتر
فریدون بازرگان دیلمقانی)،اصول ومبانی آموزش وپرورش(دکتر غلامحسین شکوهی)،نگاهی به
فلسفه آموزش وپرورش(دکتر میرعبدالحسین نقیب زاده)،اصول وفلسفه تعلیم وتربیت (دکتر
علی شریعتمداری)،فلسفه آموزش وپرورش(دکترمحمدباقر هوشیار)، فلسفه تربیت (دکتر عیسی
ابراهیم زاده)،اصول وفلسفه تعلیم وتربیت(دکتر فرمهینی فراهانی)،فلسفه آموزش
وپرورش(فیلیپ جی اسمیت ،ترجمه دکتر سعید بهشتی)

نظارت
وراهنمایی:

نظارت وراهنمایی
آموزشی(دکترمصطفی نیکنامی)،نظارت وراهنمایی تعلیماتی(اجسون کیت ومردیت دمین
گال،ترجمه دکترمحمدرضابهرنگی)،نظارت درمدیریت
(دکترمحمدرضابهرنگی)

روشهاوفنون
تدریس:

کلیات روشهاوفنون
تدریس (دکترامان الله صفوی)،مهارتهای آموزشی وپرورشی-روشهاوفنون تدریس(دکترحسن
شعبانی)،الگوهای جدیدتدریس (ترجمه دکتر محمدرضابهرنگی)

روانشناسی
تربیتی:

روانشناسی پرورشی
(دکتر علی اکبر سیف)

زبان
تخصصی:

راهنمای مدیریت
آموزشی(ابوالفضل ارجمندی)،راهنمای برنامه ریزی آموزشی ودرسی(نیره سینایی)،زبان
تخصصی درعلوم تربیتی ۳و۱(طالب زاده نوبریان)،زبان مدیریت
(مشفقی)،

علوم تربيتي (تعريف، فايده و گرايش‌ها)

 علوم تربيتي در ميان رشته‌‌هاي علوم انساني مجموعه‌‌‌اي از دانش‌هاي به هم پيوسته است که به بررسي مباني، اصول، اهداف، روش‌ها و حل زمينه‌ها و عوامل تعليم و تربيت مي‌پردازد و از روش عقلي و بحث‌هاي فلسفي در تعليم و تربيت و نيز روش‌هاي علمي و يافته‌هاي روان‌شناسي، جامعه‌شناسي و… در مباحث نظري و کاربرد سود مي‌برد.

علوم تربيتي در وهله اول داراي فايده عملي است يعني به عمل تربيت در همه مراحل مدد مي‌رساند و مانند همه علوم ديگر در هم‌آوايي کنوني پژوهش، نقش غير مستقيمي را ايفاء مي‌کند. به اين معنا که براي رشته هاي علمي ديگر زمينه به آزمايش گذاشتن نظريه هايي مربوط به زمينه‌هاي ديگر را فراهم مي‌کند.

در يک تقسيم‌بندي، علوم تربيتي به سه دسته تقسيم مي‌شود:

الف- علومي که شرايط عمومي و محلي تربيت را مطالعه مي‌کنند. از قبيل: تاريخ آموزش و پرورش، جامعه شناسي آموزش و پرورش، مديريت آموزشي و….

ب- علومي که اوضاع و وقايع تربيتي را چنانکه هستند مطالعه مي‌کنند. از قبيل علوم مربوط به روش تدريس، و نظريه‌هاي مربوط به برنامه ها، روانشناسي اجتماعي، علوم مربوط به ارزشيابي و روانشناسي پرورشي.

ج- علومي که تفکر درباره تربيت و تحول آن را مطالعه مي‌کنند. مثل فلسفه آموزش و پرورش.

در مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) اولين گروه آموزشي در رشته علوم تربيتي در سال 1372 از بين فارغ التحصيلان دوره عمومي پنج ساله معارف اسلامي مؤسسه در راه حق، تشکيل گرديد و پس از رسميت يافتن مؤسسه امام خميني (ره) فعاليت خود را دراين مؤسسه ادامه داد وتا کنون از طريق پذيرش وتشکيل گروه‌هاي جديد ونيز گروه‌هاي پژوهشي، اصلاح برنامه‌ها وساختار گروه به رشد نسبي خوب از نظر کميت و کيفيت رسيده است.

گرايش مديريت و برنامه‌ريزي آموزشي يك رشته ميان رشته‌اي است كه تلفيقي از رشته‌هاي روانشناسي، جامعه‌شناسي، فلسفه، مديريت، آمار، زبان خارجي و مشاوره مي‌باشد.

هدف اين گرايش از يك سو فراهم ساختن فرصت‌هاي يادگيري هر چه بيشتر براي گروه‌هاي واجب‌التعليم و علاقه‌مند به يادگيري و از سوي ديگر تربيت نيروي انساني ماهر مورد نياز توسعة اقتصادي كشورها است. در كل مديريت و برنامه‌ريزي آموزشي، مديريت بر فعاليت‌هاي ياددهي و يادگيري به منظور ايجاد تغييرات مطلوب در رفتار يادگيرنده و ارزيابي ميزان تحقق اين تغييرات است.

فارغ‌التحصيل اين گرايش به راحتي مي‌تواند علاوه بر پيش‌بيني‌هاي آموزشي يك كشور، مراحل برنامه‌ريزي آموزشي و مديريت بر اجراي آن را ترسيم كند و با روش‌هاي بهتر آموزشي، راهنما و مشاور خوبي براي يادگيرندگان باشد.  

توانايي‌هاي لازم : 

فلسفه، جامعه‌شناسي، ‌رياضيات، آمار، اقتصاد و زبان انگليسي در اين رشته كاربرد و اهميت بسياري دارد. دانشجوي اين رشته بايد نسبت به محيط‌هاي آموزشي جامعه خود، ديد عميقي داشته باشد و روش‌ آموزش كشور خود را بداند تا ظرافت‌هاي رفتاري دانش‌آموزان را درك كند و در نهايت به تشريح و تشكيل يك برنامه‌ريزي آموزشي صحيح بپردازد.  

موقعيت شغلي در ايران : 

امروزه آموزش با همه جنبه‌هاي زندگي ما ارتباط تنگاتنگ دارد و هر اندازه كه جامعة ما پيچيده‌تر شود، آموزش و پرورش نقش مهم‌تري در حل مسائل آتي و رشد انسان‌ها پيدا مي‌كند. به همين دليل موقعيت‌هاي شغلي بسياري براي فارغ‌التحصيلان اين گرايش وجود دارد. تا جايي كه بسياري از كارشناسان مديريت و برنامه‌ريزي آموزشي آينده شغلي اين گرايش را در كشور ما، بسيار اميدبخش و ايده‌آل مي‌دانند و معتقدند كه فارغ‌التحصيلان مديريت و برنامه‌ريزي آموزشي بايد آينده خود را در فردا ببينند. چون كشور ما، يكي از كشورهاي در حال رشد و توسعه است و بدون بهره‌گيري از شاخه‌هاي مختلف آموزشي، نمي‌تواند توسعه همه جانبه داشته باشد.

در حال حاضر فارغ‌التحصيلان اين گرايش در درجه اول جذب آموزش و پرورش مي‌شوند. تعدادي نيز در سازمان‌هاي دولتي از جمله سازمان‌هاي مديريت وبرنامه‌ريزي و برنامه‌وبودجه فعاليت مي‌كنند. گفتني است كه فارغ‌التحصيلان مديريت و برنامه‌ريزي آموزشي مجوز تأسيس آموزشكده‌هاي درسي را دارند و در صورت داشتن سرمايه لازم،‌ مي‌توانند در اين زمينه فعاليت كنند.

دروس تخصصي گرايش مديريت و برنامه‌ريزي آموزشي:

اصول مديريت آموزشي ، روانشناسي اجتماعي در تعليم و تربيت ، سازمان و قوانين آموزش و پرورش ايران، اصول برنامه‌ريزي آموزشي، مباني امور مالي و تنظيم بودجه در آموزش و پرورش، اصول برنامه‌ريزي درسي، كاربرد مقدمات كامپيوتر در مديريت آموزشي، اصول حسابداري، روابط انساني درسازمان‌هاي آموزشي،‌نظارت و راهنمايي تعلمياتي، راهنمايي تحصيلي و شغلي، مسائل نوجوانان و جوانان، آموزش بزرگسالان، برنامه‌ريزي آموزش ضمن خدمت، مديريت اسلامي، پروژه تحقيقاتي (سمينار)، كار عملي مديريت در آموزشگاه، كار عملي در سازمان‌ها، متون زبان خارجه (در برنامه‌ريزي آموزش درسي)، متون زبان خارجه در مديريت آموزشي. 

  بر اساس نظریه مارکسیستی ، آموزش انتقادی تساوی در دموکراسی رادیکال ، آنارشیسم ، فمینیسم و جنبش های دیگر که در تلاش برای آنچه آنها به عنوان توصیف عدالت اجتماعی است . : اموزگار انتقادی ایرا شور آموزش انتقادی تعریف می کند:

 . آموزش انتقادی شامل روابط بین تدریس و یادگیری است. طرفداران آن ادعا می کنند که این یک فرایند مداوم از آنچه که آنها را “فراموش شده”، “یادگیری”، و “relearning”، “انعکاس”، “ارزیابی”، و تاثیری که این اقدامات در دانش آموزان، در دانش آموزان خاص است و آنها را باور به لحاظ تاریخی و همچنان به حقوق خود محروم شود آنچه که آنها را “تحصیل سنتی”. [ نیازمند منبع ]

  . فیلسوف جان سرل [2] نشان می دهد که با وجود “نثر مات” و ادعاهای بلند ژیرو، او تفسیر هدف فرم ژیرو آموزش بحرانی “ایجاد رادیکال سیاسی،” نتیجه برجسته دلایل اخلاقی و سیاسی اعتراض و متضاد آرمان های شهروندی و “خرد عمومی”، این دیدگاه های مختلف اخلاقی از آنچه که “حق” به آنچه یافت می شود جان دیویی [3] به عنوان تنش بین سنتی و آموزش و پرورش مترقی

درس عبرت

تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۷ آبان ۱۳۸۸
ساعت ۱۵:۱۵

حوالی سال 1230 ه.ش:
مرد: دختره‌ء خير نديده! من تا نكشمت راحت نميشم! اصلا” اگه نكشمت خودم كشته ميشم!

زن: آقا ، حالا يه غلطی كرد! شما بگذر. نامحرم كه تو خونه مون نبوده. حالا اين
بنده خدا يه بار بلند خنديده!
مرد:….

 

www.iranculture.orgاسم سایت مربوطه
:

سند تحول بنیادین آموزش و پرورش سندی است که برگرفته از فلسفه تعلیم و تربیت
اسلامی می باشد. قدم اول برای اجرای سند تحول بنیادین تغییر محتوای آموزشی است.
یکی از اتفاقات خوب سند تحول بنیادین رتبه بندی معلمان همچون اساتید دانشگاه می
باشد. جایگاه مدرسه بحث بسیار ویژه ای در چشم انداز 1404 بوده  و اولویت های مجتمع ها و استمرار تربیت از
ویژگی های منحصر به فرد سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. قبل از هر چیز باید
گفت که مبنای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش قرآن است. از ویژگی های مهم دیگر این
سند مبانی دینی_ توجه به قرآن_ توجه به نماز_ رابطه دانش آموز
با خدا و ائمه اطهار است. یکی دیگر از ویژگی های قابل

توجه این سند
جایگاه خانواده در آن است که به عنوان یک شریک و سهیم در امر تعلیم و

تربیت فعال و
موثر می باشد. 70برنامه برای آماده کردن زیر ساخت های این سند انجام

گرفته که از آن
جمله می توان به تغییرات ساختارکل ادارات آموزش و پرورش در استانها

_ایجاد فناوری
های جدید و همچنین تغییر ساختار در بخش های مختلف اشاره کرد.

اهداف سند تحول
بنیادین آموزش و پرورش:

_ همانطور که از
متن سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مشخص است هدف در این سند با توجه به گفته امام
خمینی ( صحیفه امام خمینی ج 12/ ص96) فراهم آوردن وسایل ارتقای اخلاقی و اعتقادی و
علمی و هنری جوانان برای رسیدن به بهترین ارزش ها و نوآوریها می باشد به طوریکه
سبب خودکفایی و استقلال شود. و همچنین این سند در پی ایجاد تحول می باشد.

 

 

  بر اساس نظریه مارکسیستی ، آموزش انتقادی تساوی در دموکراسی رادیکال ، آنارشیسم ، فمینیسم و جنبش های دیگر که در تلاش برای آنچه آنها به عنوان توصیف عدالت اجتماعی است . : اموزگار انتقادی ایرا شور آموزش انتقادی تعریف می کند:

 . آموزش انتقادی شامل روابط بین تدریس و یادگیری است. طرفداران آن ادعا می کنند که این یک فرایند مداوم از آنچه که آنها را “فراموش شده”، “یادگیری”، و “relearning”، “انعکاس”، “ارزیابی”، و تاثیری که این اقدامات در دانش آموزان، در دانش آموزان خاص است و آنها را باور به لحاظ تاریخی و همچنان به حقوق خود محروم شود آنچه که آنها را “تحصیل سنتی”. [ نیازمند منبع ]

  . فیلسوف جان سرل [2] نشان می دهد که با وجود “نثر مات” و ادعاهای بلند ژیرو، او تفسیر هدف فرم ژیرو آموزش بحرانی “ایجاد رادیکال سیاسی،” نتیجه برجسته دلایل اخلاقی و سیاسی اعتراض و متضاد آرمان های شهروندی و “خرد عمومی”، این دیدگاه های مختلف اخلاقی از آنچه که “حق” به آنچه یافت می شود جان دیویی [3] به عنوان تنش بین سنتی و آموزش و پرورش مترقی

       قانون برنامه های پنج ساله توسط دولت وقت تنظیم میشود و به تصویبمجلس شورای اسلامی میرسد.

قانون برنامه ی پنجم توسعه برای تحقق اهداف چشم انداز بیست ساله ی کشوراست وبه منظور پیشرفت وعدالت

ابلاغ شده است.که از جانب رئیس جمهور وهیئت دولت ارائه میشود وبه تصویبمجلس شورای اسلامی میرسد که

رهبر اهداف وسیاست های این برنامه های پنج ساله را به رئیس جمهور ومجلسابلاغ مینماید.

      هدف های آن برداشتن گام های بلند درمسیردستیابی به جایگاه علمیفناوری در منطقه وتشویق مردم به مشارکت گسترده در عرصه های مختلف است ودرراستای حرکت به سمت جایگاه اول اقتصادی منطقه است.

      سیاست های کلی قانون برنامه ی پنجم توسعه شامل 9فصل است:

1. فرهنگ اسلامی-ایرانی.

2. علم وفناوری.

3.ا جتماعی.

4.نظارت اداری ومدیریت.

5.اقتصاد.

6.توسعه ی منطقه ای.

7.امور دفاعی امنیتی و سیاسی.

8.امور قضایی وحقوقی.

9.بودجه ونظارت.

    برداشت من از قانون برنامه ی پنجم توسعه این است که چون این برنامهدر جمهوری اسلامی ایران وبه منظور توسعه ی آن ارائه شده است پس بایدخانواده ، مدرسه ، دانشگاه ، مسجد ، رسانه و اداره و… بر پایه واساسحکومت اسلامی متحول شود واز لحاظ اقتصادی و علمی و فناوری پیشرو باشد وتعامل موثری با جهان  و روابط بین الملل داشته باشد که متاسفانه  هنوز نهدر (دانشگاه،رسانه و…)انقلاب وتحول داشته ایم ونه در روابط بین المللتاثیر آنچنانیی داشته ایم.

    به امید آنکه با به بکار بستن درست این برنامه وسیاست های آن بهنتایج مطلوب برسیم.

منابع:

www.sh-parsian.ir

www.farsi.khamenei.ir

نقشۀ جامع علمي كشور :

مجموعه‌اي جامع و هماهنگ و پويا و آينده‌نگر، شامل مباني، اهداف، سياستها و راهبردها، ساختارها و الزامات تحول راهبردي علم و فناوري مبتني بر ارزش‌هاي اسلامي براي دستيابي به اهداف چشم‌انداز بيست‌ساله كشور است که تدوین آن به طور ویژه در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار دارد.

در اين سند تلاش شده بر مبانی ارزشی و بومی کشور، تجربیات گذشته و نظریه‌ها و نمونه‌های علمی و تجارب عملي تكيه شود.

در اين خصوص توجه به نكات زير ضروري است:

۱. نقشة جامع علمی کشور در چارچوب رهنمودهاي رهبر ‌کبير انقلاب اسلامي(ره) و مقام معظم رهبري و قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران است و با پيش­بيني سازوكارهاي لازم بروز رساني، توانایی تبیین ساحت علمی الگوي اسلامي- ايراني پيشرفت را دارا مي­باشد.

۲. اين نقشه حاصل برنامه‌ريزي و فعاليت و تلاش كارگروه متعدد کارشناسي در وزارت علوم، تحقيقات و فناوري؛ معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي؛ انجام پژوهشهاي گوناگون؛ بهره گرفتن از پژوهشهاي موجود و مشارکت جمع زيادي از صاحب‌نظران و انديشمندان عرصة علم و فناوري کشور اعم از دست‌اندرکاران سياستگذاري و مديريت کلان نظام علمي کشور، مديران، استادان و پژوهشگران دانشگاه‌ها و پژوهشگاها، قطب‌ها و انجمنهاي علمي، کارشناسان آموزش و پرورش، صاحبنظران حوزة علميه قم و مديران و مسؤولان علم و فناوري از دستگاه‌ها و بخش‌هاي اجرايي کشور است که از همة آنان قدرداني و تشکر مي‌شود.

۳. مجموعة پژوهشها و آرای صاحبنظران که پشتوانة علمي و پژوهشي اين نقشه محسوب مي‌شوند در قالب مجلدات متعدد تحت عنوان اسناد پشتيبان نقشه جامع علمي كشور تنظيم و براي بهره­برداري به تدريج توسط دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در دسترس عموم قرار مي‌گيرد.

با ابلاغ نقشة جامع علمی كشور لازم است کلیه دستگاهها اجرایی و نهادها نهایت تلاش خود برای اجرای کامل برنامه‌ها و انجام اقدامات لازم را به‌کار گیرند. اميد است كه با اجرای این نقشه زمينه و بستر لازم براي تحقق كامل اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران و انتظارات به‌حق مقام معظم رهبري از جامعة علمي فراهم شود.

منبع: utcan.ut.ac.ir

 

در
سطح کارشناسی

۴ گرایش دوره کارشناسی
عبارتند از: مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی،
تکنولوژی آموزشی، آموزش و پرورش پیش‌دبستانی و دبستانی
و آموزش و پرورش کودکان استثنایی.

این رشته‌ها در بسیاری از دانشگاههای
ایران تدریس می‌شود و در دوره کارشناسی ارشد به شاخه‌های فراوان دیگری تقسیم می‌شود.

 

تاریخچه علوم تربیتی

(علوم تربیتی)در اکتبر سال1967 رسما وارد دانشگاههای فرانسه شد.دروس این علوم علی رغم تمایل بعضی به عوض آنکه به فوق لیسانس تعلیم وتربیت یا فوق لیسانس دانش آموزش و پرورش (پداگوژی) ختم شود به درجه لیسانس و فوق لیسانس علوم تربیتی رهنمون می شود. انتخاب اصطلاح (علوم تربیتی) برای آن نیست که به عملی کهنه لباس نو بپوشاند این انتخاب نه از یک رسم نو ظهور (مد) نتیجه می شود و نه نشانه پر مدعائی بیهوده استادان این رشته است.این انتخاب به عکس از مطلب عمیقتری حکایت میکند و انعکاس واقعیت جدیدی است.

البته باید تصدیق کرد که در گزینش اصطلاحات در این زمینه آشفتگی زیادی حکمفرماست و میان مفهوم

در نظر داریم بزرگترین سایت روانشنانسی را به شما معرقی کنیم

Ravanyad.com

گرایش تکنولوژی آموزشی:

 

تکنولوژی آموزشی در لغت از واژه‌های خاص “تکنو” به معنی برخورد سیستماتیک با پدیده‌های علمی, “لوژی” به معنای شناخت، و “آموزش” به معنای فعالیت‌های هدفمندی است که مربیان یا معلمان انجام می‌دهند تا تغییر رفتار یا توانایی تغییر رفتار در فراگیرنده به وجود بیاید. از همین جا مشخص می‌شود که تکنولوژی آموزشی به معنای شناخت پدیده‌ها یا روش‌های دقیق آموزشی برای رسیدن به اهداف آموزشی است.روانشناسی علوم تربیتی چیست

 

همان‌طور که گفتیم این یک تعریف لغوی است. اما در تعریف مفهومی باید گفت که تکنولوژی آموزشی شامل تئوری‌ها و اجرای اعمال طراحی، رشد، کاربرد، مدیریت و ارزشیابی فرآیندها و منابع یادگیری می‌شود.این فرآیند از یک سو نگاهی خُرد و موشکافانه دارد؛ زیرا برای تسهیل فراگیری به تک تک فراگیران به صورت خُرد توجه می‌کند و از سوی دیگر کیفیت آموزشی را به‌صورت کلی در نظر می‌گیرد و در این راستا به طراحی علمی، رشد علمی، کاربرد و مدیریت این فرآیند می‌پردازد.در کل می‌توان گفت که رشته تکنولوژی آموزشی تلاش می‌کند تا با طراحی دقیق و صحیح نظام آموزشی، به معلم‌ها بیاموزد که چگونه معلمی ورزیده، کاردان و ماهر شوند و تدریس خود را بر پایه بهترین شیوه‌ یادگیری, استوار کنند. این دانش همچنین به مسؤولان نظام آموزشی بهترین راه تدوین کتب درسی، مدیریت آموزشی و ارزشیابی آموزشی را نشان می‌دهد.

 

 

توانایی‌های لازم:

 

تکنولوژی آموزشی فرآیند کیفی و خُرد است؛ یعنی به یادگیری تک تک انسان‌ها توجه دارد. به همین دلیل دانشجوی این رشته باید نوع‌دوست، انسان‌دوست، علاقه‌مند به دانش‌آموزان و در عمل صادق باشد. همچنین لازم است از نظر هوشی، توانایی فوق‌العاده‌ای داشته و دید هنری داشته باشد.در حال حاضر نیز می‌بینیم که دانشجویان توانمند این رشته گاه با وسایل بسیار ابتدایی، وسایل جدید و جالبی خلق می‌کنند. و در نهایت این‌که دانشجوی تکنولوژی آموزشی اگر هدفش ورود به آموزش وپرورش است، نباید ایده‌آل‌گرا باشد چون هنوز تفکر تکنولوژی آموزشی در آموزش وپرورش جا نیفتاده است و فارغ‌التحصیلان این رشته نباید انتظار داشته باشند که آموخته‌های خود را خیلی راحت و بدون هیچ مقاومتی در محیط آموزشی پیاده کنند.

 

 

موقعیت شغلی در ایران:

 

فلسفه اصلی این رشته، استفاده از توانایی فارغ‌التحصیلان آن در آموزش و پرورش و سپس صدا و سیما است. اما در عمل می‌بینیم که به دلیل تفکر غلط حاکم بر محیط‌های فوق، تکنولوژیست‌های آموزشی به سختی جذب این مراکز می‌شوند. البته برخی از فارغ‌التحصیلان این رشته جذب مدارس غیرانتفاعی شده‌اند و با ارائه طرح‌های آموزشی برای دوره‌ها و درس‌های مختلف، کارآیی مدرسه را بسیار ارتقاء داده‌اند.عده‌ای از فارغ‌التحصیلان نیز جذب وزارت ارشاد یا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می‌شوند و بالاخره برخی از فارغ‌التحصیلان با توجه به توانایی‌هایی که در طی تحصیل کسب کرده‌اند، جذب بازار کار آزاد می‌شوند و به عکاسی آموزشی یا تولید فیلم‌های آموزشی می‌پردازند.

 

 

درس‌های این رشته در طول تحصیل:

 

دروس مشترک در گرایش‌های مختلف علوم تربیتی:

 

تاریخ آموزش و پروش در اسلام و ایران، فلسفه آموزش و پرورش، اصول و مبانی آموزش و پرورش،‌آموزش و پرورش تطبیقی، آموزش و پرورش ابتدایی راهنمایی و متوسطه، اخلاق اسلامی،‌روش ها و فنون تدریس، روانشناسی عمومی، ‌روانشناسی تربیتی، روانشناسی رشد کودکی و نوجوانی، جامعه‌شناسی عمومی، جامعه‌شناسی آموزش و پرورش، اقتصاد آموزش و پرورش، مقدمات مدیریت آموزشی، مقدمات برنامه‌ریزی آموزشی ودرسی، آموزش و پرورش کودکان استثنائی، مقدمات مشاوره و راهنمایی، مقدمات تکنولوژی آموزشی، آشنایی با کتابخانه و اصول کتابداری، روش‌های آماری در علوم تربیتی، سنجش واندازه‌گیری در علوم تربیتی، مقدمات روش تحقیق در علوم تربیتی.

 

 

دروس تخصصی گرایش تکنولوژی آموزشی:

 

سمینار در برنامه‌ریزی درسی و آموزشی، مبانی ارتباط انسانی، اصول طراحی پیام‌های آموزشی، اصول عکاسی، تولید برنامه‌های تلویزیونی، انتخاب، بهره‌برداری و ارزیابی مواد و وسایل آموزشی، تولید مواد آموزشی.

 

 

گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی:

 

گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی یک رشته میان رشته‌ای است که تلفیقی از رشته‌های روانشناسی، جامعه‌شناسی، فلسفه، مدیریت، آمار، زبان خارجی و مشاوره می‌باشد.هدف این گرایش از یک سو فراهم ساختن فرصت‌های یادگیری هر چه بیشتر برای گروه‌های واجب‌التعلیم و علاقه‌مند به یادگیری و از سوی دیگر تربیت نیروی انسانی ماهر مورد نیاز توسعه اقتصادی کشورها است. در کل مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی، مدیریت بر فعالیت‌های یاددهی و یادگیری به منظور ایجاد تغییرات مطلوب در رفتار یادگیرنده و ارزیابی میزان تحقق این تغییرات است.فارغ‌التحصیل این گرایش به راحتی می‌تواند علاوه بر پیش‌بینی‌های آموزشی یک کشور، مراحل برنامه‌ریزی آموزشی و مدیریت بر اجرای آن را ترسیم کند و با روش‌های بهتر آموزشی، راهنما و مشاور خوبی برای یادگیرندگان باشد.

 

 

توانایی‌های لازم :

 

فلسفه، جامعه‌شناسی، ‌ریاضیات، آمار، اقتصاد و زبان انگلیسی در این رشته کاربرد و اهمیت بسیاری دارد. دانشجوی این رشته باید نسبت به محیط‌های آموزشی جامعه خود، دید عمیقی داشته باشد و روش‌ آموزش کشور خود را بداند تا ظرافت‌های رفتاری دانش‌آموزان را درک کند و در نهایت به تشریح و تشکیل یک برنامه‌ریزی آموزشی صحیح بپردازد.

 

روانشناسی علوم تربیتی چیست

 

موقعیت شغلی در ایران :

 

امروزه آموزش با همه جنبه‌های زندگی ما ارتباط تنگاتنگ دارد و هر اندازه که جامعه ما پیچیده‌تر شود، آموزش و پرورش نقش مهم‌تری در حل مسائل آتی و رشد انسان‌ها پیدا می‌کند. به همین دلیل موقعیت‌های شغلی بسیاری برای فارغ‌التحصیلان این گرایش وجود دارد. تا جایی که بسیاری از کارشناسان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی آینده شغلی این گرایش را در کشور ما، بسیار امیدبخش و ایده‌آل می‌دانند و معتقدند که فارغ‌التحصیلان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی باید آینده خود را در فردا ببینند. چون کشور ما، یکی از کشورهای در حال رشد و توسعه است و بدون بهره‌گیری از شاخه‌های مختلف آموزشی، نمی‌تواند توسعه همه جانبه داشته باشد.در حال حاضر فارغ‌التحصیلان این گرایش در درجه اول جذب آموزش و پرورش می‌شوند. تعدادی نیز در سازمان‌های دولتی از جمله سازمان‌های مدیریت وبرنامه‌ریزی و برنامه‌وبودجه فعالیت می‌کنند. گفتنی است که فارغ‌التحصیلان مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی مجوز تأسیس آموزشکده‌های درسی را دارند و در صورت داشتن سرمایه لازم،‌ می‌توانند در این زمینه فعالیت کنند.

 

 

دروس تخصصی گرایش مدیریت و برنامه‌ریزی آموزشی:

 

اصول مدیریت آموزشی ، روانشناسی اجتماعی در تعلیم و تربیت ، سازمان و قوانین آموزش و پرورش ایران، اصول برنامه‌ریزی آموزشی، مبانی امور مالی و تنظیم بودجه در آموزش و پرورش، اصول برنامه‌ریزی درسی، کاربرد مقدمات کامپیوتر در مدیریت آموزشی، اصول حسابداری، روابط انسانی درسازمان‌های آموزشی،‌نظارت و راهنمایی تعلمیاتی، راهنمایی تحصیلی و شغلی، مسائل نوجوانان و جوانان، آموزش بزرگسالان، برنامه‌ریزی آموزش ضمن خدمت، مدیریت اسلامی، پروژه تحقیقاتی (سمینار)، کار عملی مدیریت در آموزشگاه، کار عملی در سازمان‌ها، متون زبان خارجه (در برنامه‌ریزی آموزش درسی)، متون زبان خارجه در مدیریت آموزشی.

 

 

گرایش آموزش و پرورش پیش‌دبستانی و دبستانی:

 

آموزشی که از زمان تولد آغاز و تا شروع اولین کار رسمی دبستان در پایان ششمین سال زندگی کودک ادامه می‌یابد، بسیار مهم است. زیرا کودکان در چنین سال‌هایی، مراحل مهم و حساس زندگی خود را از نظیر شخصیتی،‌ اجتماعی و آموزشی پشت سر می‌گذرانند، و در واقع 6 سال اولیه زندگی از لحاظ رشد هوش و شکل‌گیری شخصیت دورانی سرنوشت‌ساز است. از سوی دیگر آموزش وپرورش دبستانی مهم‌ترین حلقه از حلقه‌های نظام آموزش و پرورش کشور است و کودکان در این دوره در مراحل بسیار مهم رشد جسمانی،‌ عاطفی، ذهنی به سر می‌برند، از همین‌رو توجه به این دوره از آموزش و پرورش باید از اولویت خاصی برخوردار باشد. هدف گرایش آموزش و پرورش پیش‌دبستانی و دبستانی تربیت متخصصانی است که بتوانند قوای جسمی،‌ عاطفی، روانی،‌ اجتماعی و اخلاقی کودکان پیش‌دبستانی و دبستانی را پرورش دهند.

 

 

توانایی‌های لازم :

 

تعلیم و تربیت بیش از آنکه علم باشد،‌فن و هنر است و یک معلم یا مربی باید به یاری فن و هنر خویش مراحل یادگیری را هدایت کند. به همین دلیل دانشجوی این گرایش باید فردی خلاق بوده و از اطلاعات عمومی نسبتاً گسترده و فن بیان خوبی برخوردار باشد و در نهایت از کار با کودکان لذت ببرد.

 

 

موقعیت شغلی در ایران :

 

فارغ‌التحصیل این گرایش علاوه بر کار در آموزش و پرورش و مهد کودک‌ها و آمادگی‌ها در صورت داشتن سرمایه‌ لازم می‌تواند مجوز تأسیس مهد کودک و آمادگی را بگیرد و در این زمینه به طور خصوصی فعالیت کند. همچنین می‌تواند در مراکز مرتبط با کودکان مانند کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان یا سازمان بهزیستی به عنوان کارشناس حضور داشته باشد.

 

 

دروس تخصصی گرایش آموزش و پرورش دبستانی و پیش‌دبستانی:

 

آموزش و پروش پیش‌دبستانی و دبستانی، بهداشت و تغذیه مادر و کودک،‌ اصول بهداشت و کمک‌های اولیه، تفاوت‌های فردی کودکان،‌ روانشناسی بازی، مدیریت مراکز پیش‌دبستانی و دبستانی، آشنایی با مفاهیم و روش تدریس ریاضیات، آموزش هنر، تهیه و کاربرد وسایل مواد آموزشی،‌کاردستی و مهارت‌های فنی، ‌مشاهده (کارورزی) زبان‌آموزی، قصه‌گویی و نمایش خلاق، کار و آشنایی با طبیعت و زندگی اجتماعی، حرکت ورزشی و سرودهای خاص کودکان، مشاوره کودک،‌ روانشناسی آموزش خواندن، ادبیات کودکان،‌ آشنایی با فعالیت‌های تربیتی ـ اجتماعی، روش تدریس علوم تجربی واجتماعی، تربیت بدنی(ورزش و بازی‌های دبستانی)، کارورزی دبستان.

 

 

گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی:

 

کودکان ودانش‌آموزان استثنایی به پنج گروه عقب‌مانده ذهنی و معلول جسمی، ناشنوا و نیمه‌شنوا، نابینا و نیمه‌بینا، ناسازگار و تیزهوش تقسیم می‌شوند و در هر گروه شرایط خاصی برای تعلیم و تربیت آنها وجود دارد . هدف از آموزش و پرورش کودکان استثنایی فراهم آوردن فرصت‌های مناسب و امکانات آموزشی ویژه برای این دسته از کودکان است. در این گرایش به کودکان دارای مشکلات ذهنی و جسمی بیشتر پرداخته می‌شود و متخصصان کودکان استثنایی تلاش می‌کنند تا با توجه به ویژگی‌های عقلانی و جسمانی آنان ، توانایی‌های ذهنی و جسمی آنها را به حداکثر برسانند .

 

 

توانایی‌های لازم :

 

دانشجوی این رشته باید صبر و حوصله بسیار داشته و عشق و علاقه وافری به تعلیم و تربیت کودکان استثنایی داشته باشد. در این رشته خلاقیت و تسلط بر فنون و روش‌های آموزش، حرف اول را می‌زند.

 

 

موقعیت شغلی در ایران :

 

فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند به عنوان دبیر یا مربی در مدارس دانش‌آموزان استثنایی (عقب‌مانده ذهنی) و مراکز نگهداری کودکان عقب‌مانده ذهنی فعالیت کنند همچنین می‌توانند کارشناس گزینش و تشخیص کودکان عقب‌مانده ذهنی در مؤسسات گوناگون از قبیل وزارت آموزش و پرورش و سازمان‌ بهزیستی کشور شوند.

 

 

دروس تخصصی گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی:

 

فیزیولوژی، روانشناسی عقب‌ماندگی‌های ذهنی‌، آموزش و پرورش عقب‌ماندگان ذهنی، اختلالات رفتاری ـ عاطفی، اختلالات گویایی، اختلالات یادگیری، گفتاردرمانی، روش‌های تغییر رفتار، آزمون‌های تشخیص عقب‌ماندگی‌های ذهنی، بهداشت و کمک‌های اولیه، روش‌های مشاوره و مصاحبه، بازی و حرکت درمانی،‌ تهیه مواد و وسایل آموزشی و کمک‌ آموزشی، روش تدریس علوم تجربی و اجتماعی، روش تدریس ریاضی،‌ روش تدرس زبان فارسی، کارورزی در روش‌های تدریس، روش‌های بازپروری حسی ـ حرکتی ، روش‌های بازپروری حرفه‌ای، روش‌های بازپروری اجتماعی، کارورزی در روش‌های بازپروری.

 

گرایش های رشته علوم تربیتی

حواستان جمع باشد تا گرایش خود را درست انتخاب کنید!

رشته علوم تربیتی در دوره کارشناسی ارشد در ایران ۳ به گروه آزمونی و مجموعاً ۱۵ گرایش تحصیلی تقسیم می شود که عبارتند از:

گروه‌ علوم‌ تربیتی‌ 1 شامل رشته‌های:

1. برنامه‌ریزی‌ آموزشی‌ 2. برنامه‌ریزی درسی 3. تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش (تعلیم‌ و تربیت اسلامی) 4. آموزش بزرگسالان 5. تحقیقات آموزشی 6. تکنولوژی آموزشی‌ 7. مدیریت و برنامه‌ریزی آموزش عالی

 گروه علوم تربیتی 3 شامل رشته‌های:

1. آموزش و پرورش تطبیقی 2. آموزش و پرورش پیش دبستانی 3. آموزش و پرورش دبستانی

 

توضیح گرایش های رشته علوم تربیتی 2

 

 

رشته مشاوره و راهنمايي يكي از رشته‌هاي گروه علوم انساني است كه جنبه‌ كاربردي دارد و دروس آن بيشتر در زمينه رشد، ابعاد مختلف شخصيت آدمي و پيشگيري از مشكلات و اختلالات بخصوص مشكلات دانش‌آموزان و نوجوان مي‌باشد. مشاوره رابطه‌ای‌ است‌ پویا و با هدف‌ که‌ بر اساس‌ مشارکت‌ مشاور و مراجع‌ در جهت حل مشکل مراجع و کمک به او می باشد.

دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد رشته مشاوره و راهنمایی مشغول به تحصیل هستند ملزم به گذراندن دروسی مانند: نظریه های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، آسیب شناسی روانی، نظریه ها و روشهای مشاوره خانواده، موضوعات و مسائل اخلاقی در مشاوره، تهیه و کاربرد آزمونها در مشاوره و … در کنار دروس مشترک بین تمامی گرایش های رشته ی مشاوره مانند: آمار استنباطی پیشرفته، روش هاي تحقيق پيشرفته در علوم تربيتي و روانشناسي، هدایت و مشورت در اسلام و … می باشند.

 

مشاوره مدرسه­ای به دانش آموز در انتخاب رشته­ی تحصیلی، مواد درسی، یا حل مشکلات تحصیلی کمک می­کند. و برخی از اهداف این رشته راهنمایی دانش آموزان در امر آموزش و کسب عادت­های صحیح در مطالعه، کمک به دانش آموزان در ارزیابی صحیح علایق، استعداد­ها و توانایی­های خود به منظور طرح­ریزی­های تحصیلی، کشف علل مشکلات تحصیلی دانش آموزان و کمک به آنان در رفع آن­ها، کمک به معلمان در انطباق­دادن روش­های تدریس خود با نیازمندی­ها و استعدادهای فردی دانش آموزان و …. می­باشد.

دانشجویان رشته ی مشاوره ی مدرسه علاوه بر گذراندن دروس مشترک بین تمامی گرایش های مشاوره مانند آمار استنباطی، نظریه های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، نظریه­ها و روشهای مشاوره گروهی و … ملزم به گذراندن واحد های تخصصی از جمله اصول و روش های مشاوره تحصیلی و شغلی، روابط و مناسبات انسانی در مشاوره مدرسه، خدمات مشورتی در مدرسه و … می باشند.

 

همانطور که از اسم این رشته پیداست، مشاوره شغلی به کار در سازمان ها، مدارس و … اشاره دارد. مشاوره و راهنمایی شغلی جریانی پیوسته و مداوم است که نگاهی آینده‌گرا داشته و با طرح‌ریزی، آمادگی و سازش فرد با شغل انتخابی، سروکار دارد. در واقع فراگردی دو سویه است که از یک سو بر تمام جنبه‌های شخصیت و شناسایی کامل فرد تأکید دارد، و از سوی دیگر بر اطلاعات حداکثری از مشاغل، فرصت‌های شغلی موجود و سایر امکانات شغلی و استخدامی نظر دارد. نهایتاً به فرد این امکان را می‌دهد که پس از آگاهی از رغبت‌ها و استعدادهای فردی و بررسی فرصت‌های شغلی موجود آگاهانه انتخاب شغل نماید. در واقع «راهنمایی شغلی» مصاحبه‌ی اولیه‌ای است که با توان‌سنجی و شخصیت‌شناسی از مراجع و انطباق با شرایط حاکم بر فرصت‌های شغلی موجود، فرد را در انتخاب شغل صحیح و متناسب راهنمایی می‌کند. «مشاوره‌ی شغلی» فراگیر و پیوسته است و نقش اساسی آن پس از راهنمایی‌ اولیه و انتخاب شغل توسط فرد آغاز می‌شود.

قابل ذکر است که این رشته هنوز در ایران جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است.

دانشجویان رشته مشاوره شغلی علاوه بر گذراندن دروس مشترک بین تمامی گرایش های رشته مشاوره مانند آمار استنباطی، نظریه های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، نظریه­ها و روشهای مشاوره گروهی و … ملزم به گذراندن دروس تخصصی این رشته از جمله سازماندهی و مدیریت خدمات راهنمایی و مشاوره شغلی، نظریه ها و روش های مشاوره شغلی، تهیه و کاربرد آزمون های روانی در مشاوره شغلی و … می پردازند.

 

همانطور که از نام این رشته پیداست، تمرکز آن بر روی مسائل و مشکلات مربوط به فرد در بستر خانواده و مشکلات خانواده می باشد. هدف این رشته بینش و بصیرت دادن به مراجع یا مراجعان است تا مشکل خود را با آگاهی بررسی کنند و درباره­ی آن به تصمیم­گیری بپردازند و به مسائلی مانند: عدم هماهنگی خصوصیات اخلاق، دخالت خویشاوندان در زندگی داخلی، مشکلات زناشویی و عدم هماهنگی در پرورش فرزندان می­پردازد.

دانشجویان این رشته علاوه بر دروس مشترک بین تمامی گرایش های رشته مشاوره مانند آمار استنباطی، نظریه های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، نظریه­ها و روشهای مشاوره گروهی و … به گذراندن دروس تخصصی مانند نظریه ها و روش های مشاوره خانواده، سنجش و ارزیابی در مشاوره خانواده، کارورزی در مشاوره خانواده و ازدواج و … می پردازند.

 

مشاوره توان ­بخشی ویژه معلولین جسمی مانند نابینایان، ناشنوایان، افراد فلج و غیره است. مشاوره در جهت درمان، تربیت، ایجاد اعتماد به نفس در معلولین، بهره­گیری هر چه بیشتر آن­ها از نیروها و استعدادهای بالقوه خودشان است. در برخی از مؤسسات تا حدودی مشاوره با معلولین ذهنی و بیماران روانی سر وکار دارد.

دانشجویان این رشته علاوه بر دروس مشترک بین تمامی گرایش های رشته مشاوره مانند آمار استنباطی، نظریهکارشناسی ارشد رشته مشاوره توان­بخشی های پیشرفته مشاوره و روان درمانی، نظریه­ها و روشهای مشاوره گروهی و … به گذراندن دروس تخصصی مربوط به گرایش توانبخشی از جمله مشاوره بحران، مشاوره با سالمندان ، مشاوره با معتادان و … خواهند پرداخت.

 

به طور سنتی، تفاوت اصلی بین رشته مشاوره و رشته روانشناسی بالینی چشم انداز و آموزش آنها است. روانشناسان مشاوره تمرکز بیشتری بر فردی که از نظر روانی سالم است دارند اما روانشناسان بالینی بر روی افراد مبتلا به بیماری های جدی روانی (مثل اسکیزوفرنی) تمرکز می کنند.

روانشناسان مشاوره در یک طیف گسترده ای از مهارت های اولیه درمانی عمومی آموزش دیده اند. روانشناسان بالینی معمولا در یک یا چند حوزه (به عنوان مثال، افسردگی، سوء مصرف مواد) متمرکز شده اند. بین این دو رشته همپوشانی بسیاری وجود دارد.

هدف‌ از آموزش‌ و پرورش‌ کودکان‌ استثنایی‌ (کودکان تیزهوش تا کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان نابینا و کم بینا، کودکان ناشنوا و کم شنوا، کودکان دارای ناتوانی‌های تکلمی، و کودکان دارای ناتوانی‌های حرکتی و ذهنی و… ) فراهم‌ کردن‌ فرصتهای‌ مناسب‌ و امکانات‌ آموزشی‌ ویژه‌ به‌ منظور شکوفا سازی‌ حداکثر توانایی های‌ ذهنی‌ و جسمی‌ این‌ کودکان‌ با توجه‌ به‌ ویژگی های‌ عقلانی‌ و جسمانی‌ آنان‌ است و هدف این دوره تربیت افرادی است كه بتوانند آموزش و پرورش كودكان استثنایی را عهده دار گردند .

دانشجویان کارشناسی ارشد رشته آموزش و پرورش کودکان استثنایی ملزم به گذراندن دروسی مانند روانشناسی بالینی کودک، اصول و روش های آموزش و پرورش عقب ماندگان ذهنی، بازپروری حرکتی و … می باشند.

 

 

رشته روانشناسی تربیتی یا روانشناسی پرورشی شاخه ای از علم روانشناسی است که حاصل جمع دو علم روان‌شناسی و تربیت است.. روان‌شناسی تربیتی به کاربرد روانشناسی در امر آموزش و یادگیری اطلاق می شود و علمی است كه به ماهیت و چگونگی یادگیری، روش‌های آموزشی، سنجش و ارزشیابی آموخته‌های یادگیرندگان می‌پردازد (کریمی، 1380).

روانشناسی تربیتی تقریباً همه موضوع های روانشناسی را در بر می گیرد و نقش کارسازی در شناخت شاگردان، تربیت معلمان و طرح و اجرای برنامه‌های آموزشی و پرورشی به عهده دارد، علاوه بر آن برای کمک به افرادی که دارای اختلال های یادگیری هستند نیز سودمند می باشد.

دانشجویان این رشته ملزم به گذراندن واحد هایی مانند نظریه های انگیزش در آموزش و پرورش، سنجش و اندازه گیری، تعلیم و تربیت اسلامی پیشرفته، نظریه ها و روش های آموزش و … می باشند.

 

آزاد

پردیس خودگردان

پیام نور

غیرانتفاعی

شبانه

روزانه

رشته

18

40

47

51

روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی (با ضرایب گرایش 1)

18

57

154

192

روانشناسی تربیتی (با ضرایب گرایش 2)

18

11

25

مشاوره و راهنمایی (با ضرایب گرایش 3)

18

115

144

217

مشاوره(با ضرایب گرایش 4)

 

 

اگر بر سر سه راهی مانده اید! و نمی دانید کدامیک از گرایش های روانشناسی تربیتی، روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی و مشاوره به کار شما می آید و یا شما برای کدامیک از این گرایش ها ساخته شده اید و یا کدامیک امکان قبولی بیشتری را برای شما فراهم می آورد؟ با من، مشاور سه گام در ارتباط باشید تا اطلاعات لازم را در اختیار شما بگذارم و در انتخاب مناسب شما را یاری دهم. برای داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی 2 سه گام این امکان وجود دارد تا برای انتخاب گرایش در رشته ی علوم تربیتی 2 به صورت رایگان با مشاور سه گام تماس بگیرید تا با هم به بهترین نتیجه دست پیدا کنیم. 

 

 

ادامه تحصیل در هریک از رشته های روانشناسی تربیتی، روانشناسی کودکان استثنایی و مشاوره در خارج از ایران برای داوطلبان امکان پذیر می باشد البته گرفتن بورسیه تحصیلی از دانشگاه در رشته های علوم انسانی بالاخص روانشناسی و مشاوره که جزو رشته هایی محسوب می شوند که در بستر فرهنگ جوامع گوناگون جلوه ای متفاوت نیز خواهند داشت، کمی دشوار است. سال های اخیر بیشترین اخذ پذیرش همراه با بورسیه از دانشگاه های معتبر جهان در رشته های علوم عصب شناختی ((Neuroscience بوده است. گرفتن پذیرش در از دانشگاه ها بدون گرفتن بورسیه تنها نیاز به مدرک زبان معتبر (TOEFL و یا IELTS) و برای دانشگاه های آمریکا نیاز به مدرک (GRE) دارد.

 

 

فارغ‌التحصیلان رشته علوم تربیتی 2 در درجه اول جذب آموزش و پرورش می‌شوند، برخی سازمان‌های دولتی مانند سازمان بهزیستی، وزارت بهداشت، کمیته امداد، فرهنگ سراها، زندان‌ها و … از جمله مکان‌های فعالیت فارغ‌التحصیلان این رشته‌ها می‌باشند. فارغ‌التحصیلان این رشته در صورت برخورداری از سرمایه لازم می‌توانند مجوز تاسیس مهدکودک و آمادگی را اخذ کرده و در این زمینه فعالیت کنند. مشاوره برنامه‌ریزی درسی برای داوطلبان کنکور و همچنین دانش‌آموزان تمام مقاطع از تخصص‌های برخی گرایش‌های این رشته می‌باشد، که مدارس، دبیرستان‌ها و آموزشگاه‌های خصوصی پذیرای این افراد می‌باشند.

 

گرایشهای رشته علوم تربیتی 2 مقطع کارشناسی ارشد سال 94:

♦ روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی ♦ روانشناسی تربیتی ♦ مشاوره و راهنمایی ♦ مشاوره دارای گرایش های: 1- مشاوره مدرسه، 2- مشاوره شغلی، 3- مشاوره خانواده و 4- مشاوره توانبخشی است.

آشنايي با رشته‌ي راهنمایی و مشاوره

منبع در قسمت اول مطلب: کتاب آشنایی با رشته‌های دانشگاهی سازمان سنجش آموزش کشور

یک زندگی آرام،‌ شیرین و بدون تنش‌های عصبی بزرگترین آرزوی هر فردی است. آرزویی که دست‌یابی به آن بسیار دشوار است. چراکه امروزه افزایش مشکلات و پیچیدگی و آمیختگی آن‌ها با یک‌دیگر، انسان‌ها را بیش از زمان‌های گذشته در برابر شرایط دشوار،‌ نامساعد و پرفشار قرار می‌دهد تا جایی که انواع فشارهای روانی جزء لاینفک زندگی روزمره بسیاری از ما شده است. و این به معنای آن است که ایجاد روابط سالم و صمیمانه با هم‌نوعان، داشتن زندگی پرثمر و تحقق نیروهای بالقوه‌ای که در وجود تک‌ تک انسان‌ها به ودیعه گذاشته شده است،‌ به سختی امکان‌پذیر می‌باشد. حال چه باید کرد؟‌ بهتر آن است كه برای پیشگیری از فشارهای روانی از راهنمایی کارشناسان مشاوره و راهنمایی بهره ببريم. چراکه این مشاوران می‌توانند مردم را برای رسیدن به یک بهداشت همگانی در مقابل بیماری‌های روحی و روانی واکسینه کنند.

رشته‌ي راهنمایی و مشاوره یکی از رشته‌های گروه علوم انسانی است که جنبه کاربردی دارد و دروس آن بیشتر در زمینه رشد، ابعاد مختلف شخصیت آدمی و پیشگیـری از مشکلات و اختلالات به‌خصـوص مشکلات دانش‌آموزان و نوجوانان است. شخص مشاور‌ به‌ افراد آموزش‌ می‌دهد که‌ چه‌ کنند تا دچار بحران‌های‌ روحی‌ نگردند و راه‌ پیشرفت‌ و تکامل‌ را راحت‌تر و سریع‌تر طی‌ نمایند. بخش‌ دیگری‌ از فعالیت مشاوره‌ نیز شامل‌ حال‌ افرادی‌ می‌شود که‌ دچار بحران‌ شده‌اند و اکنون‌ نمی‌دانند که‌ چگونه‌ باید از بحران‌ مورد نظر عبور کرده‌ یا با آن‌ کنار بیایند در اینجا مشاور به‌ فرد مراجعه‌‌کننده‌ کمک‌ می‌کند تا بتواند بر بحران‌ موجود غلبه‌ کند. مشاوره‌ بیشتر جنبه‌ کاربردی‌ دارد و از تحقیقات‌ و داده‌های‌ روانشناسی‌ برای‌ حل‌ مشکلات‌ مردم‌ یاری‌ می‌گیرد؛ مردم‌ عادی‌ که‌ با بحران‌های‌ روحی‌ روبرو هستند.

توانایی‌های‌ لازم:

 خوب‌ گوش‌ دادن‌ و خوب‌ سخن‌ گفتن‌ دو ویژگی‌ مهم‌ و ضروری‌ برای‌ علاقمندان به رشته‌‌ي مشاوره‌ است‌. یک‌ مشاور باید بتواند با صبر و بردباری‌ و آرامش‌ درونی‌ خود، فضای‌ مناسبی‌ برای‌ مراجعه‌‌کننده‌ ایجاد کند و به‌ او اجازه‌ دهد که‌ خود را تخلیه‌ کرده‌ و دغدغه‌های‌ ذهنی‌ خویش‌ را بیان‌ کند. یک‌ مشاور خوب‌ باید از مسائل‌ اقتصادی‌، سیاسی‌، اجتماعی‌ و مذهبی‌ روز جامعه‌ نیز اطلاع‌ كافي داشته‌ باشد.

موقعیت‌ شغلی‌ در ایران:

 مشاوره‌ دارای‌ ابعاد مختلفی‌ است‌ و می‌توان‌ برای‌ انتخاب‌ رشته‌ي‌ تحصیلی‌، ازدواج‌، شغل‌یابی‌، نحوه‌‌ي ارتباط‌ در یک‌ محیط‌ صنعتی‌، نحوه‌‌ي ارتباط‌ ميان اعضای‌ خانواده‌ یا نحوه‌‌ي روبه‌رو شدن‌ با بحران‌های‌ دوران‌ نوجوانی‌ و جوانی‌ از راهنمايي‌هاي مشاور استفاده‌ کرد.

امروزه‌ شغل‌ مشاوره‌ یکی‌ از شغل‌های‌ تعریف‌ شده‌ در آموزش‌ و پرورش‌ است‌. و هر مدرسه‌ در مقطع‌ متوسطه‌ یا پیش‌دانشگاهی‌ حداقل‌ نیاز به‌ یک‌ مشاور دارد. به‌ همین‌ دلیل‌ با کمبود کارشناس‌ در رشته‌ مشاوره‌ روبه‌رو هستیم‌. در ضمن‌ یک‌ مشاور می‌تواند به‌ غیر از آموزش‌ و پرورش‌ در سازمان‌هاي بهزیستی‌، کمیته‌‌ي امداد، فرهنگ‌سراها، مراکز بازپروری‌ و زندان‌ها به‌ کار مشاوره‌ بپردازد.

درس‌های‌ این‌ رشته‌ در طول‌ تحصیل:

دروس‌ پایه‌ و اصلی‌:

 ریاضیات‌ پایه‌، مبانی‌ جامعه‌شناسی‌، انسان‌ از دیدگاه‌ اسلام‌، روان‌شناسی‌ عمومی‌، اصول‌ فلسفه‌ آموزش‌ و پرورش‌، آمار توصیفی‌، آموزش‌ و پرورش‌ ابتدایی‌، راهنمایی‌ و متوسطه‌، جامعه‌شناسی‌ آموزش‌ و پرورش‌، روان‌شناسی‌ از دیدگاه‌ دانشمندان‌ اسلامی‌، مبانی‌ راهنمایی‌ و مشاوره‌، فیزیولوژی‌ انسان‌ (اعصاب‌ و غدد)، آمار استنباطی‌، روش‌ها و فنون‌ راهنمایی‌ و مشاوره‌، سنجش‌ و اندازه‌گیری‌ در علوم‌ تربیتی‌، روش‌ها و فنون‌ تدریس‌، نماد خانواده‌ در اسلام‌ و ایران‌، روان‌شناسی‌ رشد، روش‌ تحقیق‌ در علوم‌ تربیتی‌ و مشاوره‌، مقدمات‌ مدیریت‌ آموزشی‌، روان‌شناسی‌ یادگیری‌، تولید و کاربرد مواد آموزشی‌، مبانی‌ کامپیوتر، روان‌شناسی‌ شخصیت‌، روان‌شناسی‌ تربیتی‌، آسیب‌شناسی‌ روانی‌، مسائل‌ جوانان‌ و نوجوانان‌، روان‌شناسی‌ اجتماعی‌، روان‌شناسی‌ و آموزش‌ افراد استثنایی‌، بازی‌ درمانی‌، اختلالات‌ یادگیری‌، آسیب‌شناسی‌ اجتماعی‌، بهداشت‌ روانی‌.

دروس‌ تخصصی :

 راهنمایی‌ و مشاوره‌ تحصیلی‌، راهنمایی‌ و مشاوره‌ شغلی‌، کاربرد آزمون‌های‌ روانی‌ (هوش‌، استعداد، رغبت‌)، کاربرد آزمون‌های‌ تشخیصی‌ و شخصیت‌ در مشاوره‌، نظریه‌ مشاوره‌ و روان‌درمانی‌، راهنمایی‌ و مشاوره‌ گروهی‌، مشاوره‌‌ي خانواده‌، مددکاری‌ اجتماعی‌ در مشاوره‌، روش‌های‌ تغییر و اصلاح‌ رفتار، متون‌ تخصصی‌ زبان‌، پروژه‌ تحقیقاتی‌، تمرین‌ عملی‌ مشاوره‌ (فعالیت‌های‌ راهنمایی‌)، تمرین‌ عملی‌ مشاوره‌ (فعالیت‌های‌ مشاوره‌ای‌).

تفاوت رشته‌هاي مشاوره و روان‌شناسي باليني:

ü      دانش آموزان گروه تجربی هم می‌توانند در انتخاب رشته‌ي تحصيلي، روانشناسی را انتخاب کنند، اما مشاوره مختص به داوطلبان گروه انسانی است.

ü      رشته‌هاي راهنمایی مشاوره و روانشناسی بالینی در 30 واحد درسی باهم تفاوت دارند. البته اگرچه سایر واحدهاي درسي آن‌ها مشابه‌اند اما اين، لزوماً بدان معنا نیست که به یک شیوه‌ی یکسان آموزش داده می‌شوند، بلکه تأکیدات در هر رشته متفاوت با ديگري است.

ü      حيطه‌ي كاري اين دو رشته تا حدودي به هم نزديك است؛ اما نكته‌ي اصلي آن است كه مشاوران، بيش‌تر در راستاي پيش‌گيري از بروز فشارهاي رواني، به افراد سالم از حيث رواني مشاوره مي‌دهند درحالي‌كه روان‌شناسان بيش‌تر درصدد درمان افرادي هستند كه به نوعي از يك اختلال رواني رنج مي‌برند. به بيان ديگر، حوزه‌ي فعاليت مشاوران گسترده‌تر و تقريباً تمام افراد جامعه است اما حوزه‌ي فعاليت روان‌شناسان محدود به جمع كوچكتري از افراد جامعه يعني دارندگان مشكلات روحي و رواني است.

ü      مشاور بعد از فارغ التحصیلی در دوره‌ی کارشناسی ارشد می‌تواند برای خود دفتری دایر کند و به ارائه‌ی خدمات مشاوره‌ای از قبیل مشاوره‌ي خانواده (که شامل ازدواج، مسائل زناشویی، مسائل عاطفی و …)، شغلی و تحصیلی بپردازد. در واقع زمینه‌ی کاری یک مشاور شبیه به آن چیزی است که عموم مردم از یک روانشناس در ذهن دارند. البته به افرادی که به یک مشاور رجوع می‌کنند، مراجع کننده می‌گویند نه بیمار زیرا این افراد داری مسئله و مشکلاتی كوچك هستند نه بیماری.

اما یک روانشناس (بالینی) بعد از فارغ التحصیلی در دوران کارشناسی ارشد می‌تواند مطبی دایر کند و به درمان افرادی که دارای مشکلات روانی هستند بپردازد. به افرادی که به روانشناس بالینی مراجع می‌کنند عنوان بیمار داده می‌شود چون دارای بيماري‌هاي روانی هستند. روانشناسان اغلب در بیمارستان‌های روانی مشغول به کار می شوند.

معرفي رشته‌ي روان‌شناسي و گرايش‌هاي آن توسط يک دانشجوي رشته‌ي روان‌شناسي

ديباچه:

تا 80 سال پيش روان‌شناسي را مطالعه روح و روان و روان‌شناس را فردي مي‌دانستند که رويداد‌هاي دروني، ‌ذهني ومغزي را مثل تصورات، خاطرات، ‌افکار واحساسات مطالعه مي‌کند. طبق اين تعريف، روان‌شناسي شاخه‌اي‌ از ذهني‌ترين بخش دانش انسان؛ يعني فلسفه بود. اما از اوايل قرن بيستم و با پيشرفت سريع دو علم زيست‌شناسي و فيزيک، ‌روان‌شناسي نيز مطالعه‌ي ذهني (زندگي رواني) را کنار گذاشت و به مشاهده و مطالعه‌ي رفتار موجودات پرداخت.  البته هنوز نيز روان‌شناسان فرآيندهاي ذهني را مطالعه مي‌کنند اما اين‌ کار را نه به‌صورت ثبت شخصي ادراکات و احساسات بلکه به‌شيوه‌ي عيني و علمي انجام مي‌دهند.روان‌شناسي ‌شاخه‌اي‌ از علوم ‌زيستي ‌است‌ که ‌هم‌ به ‌مطالعه‌ي ‌عيني ‌رفتار قابل‌ مشاهده‌ مي‌پردازد و هم‌ به ‌فهم ‌و درک‌ فرآيندهاي ‌ذهني ‌که ‌مستقيماً قابل‌ مشاهده ‌نبوده ‌و براساس ‌داده‌هاي‌ رفتاري ‌و عصب‌ زيست ‌شناختي ‌قابل ‌استنباط‌ است‌، توجه‌ دارد. رشته‌ي ‌روان‌شناسي ‌در مقطع ‌کارشناسي ‌داراي‌ 4 گرايش‌ باليني‌، آموزش‌ کودکان ‌استثنايي‌، صنعتي ‌و سازماني ‌و عمومي ‌است‌.

در اين ميان روان‌شناسي ‌باليني ‌خدمات ‌تشخيص‌ و درمان‌  (روان‌درماني‌)  را به ‌افرادي ‌که‌ دچار رفتارهاي ‌نابهنجاري ‌مثل ‌افسردگي‌، اضطراب‌، وسواس‌، و غيره ‌هستند، ارائه ‌مي‌دهد که‌ اين‌ خدمات‌ در سه‌ زمينه‌‌ي تشخيص‌، درمان‌ و پيشنهادِ روش‌هايي‌ براي‌ پيشگيري ‌از معضلات ‌و ناهنجاري‌هاي‌ رفتاري‌ ارائه ‌مي‌شود.

روانشناسي‌ صنعتي ‌و سازماني ‌نيز يافته‌هاي‌ روان‌شناسي ‌را در تمام‌ محيط‌هاي ‌کاري ‌به‌کار مي‌برد؛ يعني ‌درباره‌ي ‌اين‌که ‌محيط‌ کار بايد چگونه‌ باشد تا بهترين ‌بازدهي ‌را داشته ‌باشد يا چه ‌متغيرهايي ‌در ارتباط ‌بين‌ کارفرما و کارگر مؤثر است ‌و چه ‌عواملي ‌باعث‌ عدم ‌تفاهم ‌بين ‌کارفرما و کارگر مي‌شود ،مطالعه‌ مي‌کند.

روان‌شناسي‌ عمومي ‌نيز به‌ مطالعه‌‌ي کليات ‌روان‌شناسي ‌مي‌پردازد

و روان‌شناسي‌ و آموزش‌ کودکان ‌استثنايي‌ کاربرد يافته‌هاي ‌روان‌شناسي‌ در رابطه ‌با کودکان ‌استثنايي‌ (تيزهوشان‌ و معلولين ‌جسماني‌) است‌.

توانايي‌هاي‌لازم براي رشته‌ي روان‌شناسي:

زيست‌شناسي‌ و شيمي ‌ در اين‌ رشته ‌اهميت ‌بسياري ‌دارد و بايد پايه ‌علوم‌ زيستي ‌دانشجوي ‌اين ‌رشته ‌قوي ‌باشد. به‌همين‌دليل، ‌امروزه‌ دانشجويان ‌اين ‌رشته‌ از بين ‌دو گروه‌ آزمايشي ‌علوم ‌انساني ‌و علوم ‌تجربي ‌پذيرفته‌ مي‌شوند. از سوي‌ ديگر آمار و رياضي ‌و زبان‌انگليسي ‌در اين‌ رشته ‌کاربرد و اهميت ‌زيادي ‌دارد. دانشجوي ‌اين‌ رشته ‌بايد نسبت ‌به ‌اطراف ‌و جامعه‌ي ‌خود ديد عميقي ‌داشته ‌باشد تا بتواند ظرافت‌هاي‌ رفتاري‌ افراد را درک‌ کند‌ و به ‌ويژگي‌هاي‌ رواني ‌افراد پي ‌ببرد.

درس‌هاي‌ اين ‌رشته‌ در طول‌ تحصيل

دروس‌ مشترک‌ در‌ گرايش‌هاي مختلف روان‌شناسي:

روا‌ن‌شناسي ‌عمومي‌، علم‌النفس‌ از ديدگاه ‌دانشمندان ‌اسلامي‌، آمار توصيفي‌، فيزيولوژي ‌عمومي‌، کليات ‌فلسفه‌، مباني ‌جامعه‌شناسي‌، روان‌شناسي‌ احساس ‌و ادراک‌، متون‌ روان‌شناسي‌ به‌ زبان ‌خارجي‌، آمار استنباطي‌، روش‌ تحقيق ‌در روان‌شناسي‌، روان‌شناسي‌ فيزيولوژيک‌، روان‌شناسي‌ تجربي‌، روان‌شناسي ‌رشد، روان‌شناسي‌ يادگيري‌، روان‌شناسي ‌تربيتي‌، روان‌شناسي‌ اجتماعي‌، روان‌سنجي‌، انگيزش‌ و هيجان‌، شخصيت‌، آسيب‌شناسي‌ رواني‌، بهداشت‌ رواني‌، روان‌شناسي‌ مرضي‌ کودک‌، تاريخچه ‌و مکاتب‌ روان‌شناسي‌.

دروس ‌تخصصي ‌گرايش ‌روان‌شناسي ‌باليني:‌

کاربرد مقدماتي‌ روش‌هاي‌ تشخيص ‌باليني‌، کاربرد مقدماتي‌ روش‌هاي‌ درمان‌، مصاحبه‌، سمينار مسائل‌ روان‌شناسي ‌باليني‌ در جهان ‌و ايران‌، پژوهش‌هاي ‌عملي‌  در روان‌شناسي ‌باليني‌، روان‌شناسي‌ پويايي ‌گروه‌، کليات‌ روان‌پزشکي‌، بررسي‌ مقدماتي‌ نظريه‌هاي ‌روان‌درماني‌، روان‌شناسي مشاوره ‌و راهنمايي‌، روان‌شناسي ‌کودکان ‌استثنايي‌.

دروس ‌تخصصي ‌گرايش ‌رو‌ان‌شناسي ‌عمومي :‌

طرح‌ها و ‌پژوهش‌هاي ‌آزمايشگاهي‌، مقدمات ‌نوروبسيکولوژي‌، ارزشيابي ‌شخصيت‌، روان‌شناسي ‌مشاوره ‌و راهنمايي‌، روان‌شناسي ‌هوش‌ و سنجش ‌آن‌، تفکر و زبان‌، روان‌شناسي ‌پويايي‌ گروه‌، روان‌شناسي ‌کودکان ‌استثنايي‌، سمينار در مسائل ‌روان‌شناسي‌عمومي‌، اختلالات ‌يادگيري‌، روان‌شناسي‌ جنايي‌، پژوهش‌هاي‌ عملي ‌در روان‌شناسي ‌عمومي

دروس ‌تخصصي ‌گرايش‌ رو‌ان‌شناسي ‌استثنايي‌ :

روان‌شناسي ‌مشاوره ‌و راهنمايي‌، نظريه‌ها و کاربرد آزمون‌هاي‌ شناختي‌، روان‌شناسي‌ کودکان ‌تيزهوش ‌و روش‌هاي‌ آموزش ‌آن‌ها، روان‌شناسي‌ کودکان ‌عقب‌مانده‌ و روش‌هاي ‌آموزش ‌آن‌ها، اختلالات‌ تکلم‌ و گفتار درماني‌، روان‌شناسي ‌تدريس ‌به‌ کودکان ‌ناشنوا، روان‌شناسي ‌تدريس ‌به‌ کودکان ‌نابينا، متون‌ روان‌شناسي ‌کودکان ‌استثنايي ‌به‌ زبان‌هاي ‌خارجي‌، بهداشت‌ رواني‌ کودکان ‌استثنايي ‌و خانواده‌، زمينه ‌پيشگيري ‌از تولد کودکان ‌عقب ‌افتاده‌، روان‌شناسي‌ کودکان ‌ناسازگار، روش‌هاي‌ تغيير و اصلاح‌ رفتار کودکان‌، سمينار مسائل ‌کودکان ‌استثنايي ‌در جهان ‌و ايران‌، پژوهش‌هاي ‌عملي ‌در روان‌شناسي ‌و آموزش‌ کودکان‌ استثنايي‌.

تعداد واحدها:

تعداد کل واحدهاي درسي دو‌ره کارشناسي روانشناسي 144 واحد به‌ شرح زير است:

دروس عمومي 23 واحد

دروس پايه و اصلي شاخه‌هاي عمومي استشنايي 71 واحد

دروس پايه و اصلي گرايش باليني 98 واحد

دروس اختصاصي شاخه‌هاي عمومي – استثنايي 40 واحد

دروس اختصاص گرايش باليني 13 واحد

دروس انتخابي براي شاخص‌ها و گرايش‌ها 10 واحد

توضيح اين‌که مجموع دروس هر يک از شاخه‌هاي عمومي و استثنايي وهم چنين گرايش باليني 144 واحد مي‌باشد

موقعيت‌شغلي‌درايران

امروزه ‌روان‌شناسي ‌با همه ‌جنبه‌هاي ‌زندگي ‌ما ارتباط ‌دارد و هر اندازه ‌که ‌جامعه‌ پيچيده‌تر شود، روان‌شناسي‌ نيز نقش‌ مهم‌تري ‌در حل‌ مسائل ‌آدمي ‌برعهده ‌مي‌گيرد. اين ‌به ‌معناي‌ فرصت‌هاي‌ شغلي‌ متنوع‌ و گسترده ‌براي‌ فارغ‌التحصيلان‌ رشته‌ي ‌روان‌شناسي ‌است‌. به‌ گفته‌ي ‌کارشناسان‌ اين ‌رشته‌، آينده‌‌ي روان‌شناسي‌ در کشور ما روشن ‌و اميدبخش ‌است ‌و فارغ‌التحصيلان ‌اين‌ رشته ‌بايد آينده‌ي ‌خود را در فردا ببينند. چون‌ کشور ما يکي ‌از کشورهاي‌ درحال‌توسعه ‌است ‌و بدون‌ بهره‌گيري ‌از شاخه‌هاي ‌مختلف ‌روان‌شناسي ‌نمي‌تواند توسعه‌ي ‌همه‌جانبه ‌داشته ‌باشد.  از سوي ‌ديگر کشور ما، کشور جواني ‌است ‌و امروزه ‌يکي ‌از دغدغه‌هاي ‌خانواده‌ها، حفظ ‌بهداشت‌ رواني و بالابردن ‌سطح‌ دانش ‌فرزندانشان ‌مي‌باشد که‌ اين ‌دو مهم ‌نيز به‌ ياري ‌شاخه‌هاي ‌مختلف‌ روان‌شناسي ‌از جمله ‌روان‌شناسي‌ رشد و روان‌شناسي ‌تربيتي ‌امکان‌پذير است‌. البته ‌در حال ‌حاضر فارغ‌التحصيلان ‌اين ‌رشته ‌بيش‌تر‌ جذب ‌آموزش‌ و پرورش ‌مي‌شوند يا در شرکت‌ها و سازمان‌ها به‌عنوان‌ کارشناس‌ روان‌شناسي‌ فعاليت‌ مي‌کنند و عده‌اي ‌نيز به‌ عنوان‌ دستيار متخصص ‌روان‌شناسي ‌باليني ‌يا روانپزشک ‌مشغول‌ به‌کار هستند.

روان‌شناسي عمومي‌

فارغ‌‌التحصيلان ‌در اين‌ رشته ‌مي‌توانند فعاليت‌هاي‌ مقدماتي‌ را در زمينه‌هاي‌ تشخيص‌  و درمان ‌اختلالات‌ رواني ‌در مؤسسات‌ عمومي ‌و رواني ‌و کلينيک‌هاي ‌روان‌پزشکي‌ و ساير مراکز شبيه ‌به‌ آن‌ عهده‌دار شوند و يا تدريس‌ روان‌شناسي ‌عمومي ‌را در مراکز آموزشي‌ بعهده‌ گيرند و يا به‌عنوان ‌روان‌شناس‌ مدرسه‌ در مدارس‌ همکاري‌  داشته ‌باشند.

روانشناسي باليني

روان‌شناسان‌  مي‌توانند در مورد تشخيص‌، درمان‌ و بازآموزي‌ افراد نيز عهده‌‌دار مسئوليت‌ گردند؛ اگرچه‌ در اغلب‌ اين ‌موارد، روان‌شناسان‌ به‌عنوان ‌عضوي‌ از يک‌ تيم‌ شامل‌: روانپزشک‌، پرستار و مددکار اجتماعي‌ کار خواهند کرد ولي‌ آموزش‌ تخصصي‌ آن‌ها بايد  به‌گونه‌اي ‌باشد که ‌بتوانند بخش‌ زيادي‌ از مسئوليت‌ها را به‌ تنهايي‌ برعهده‌  گيرند. اهم‌ اين ‌قبيل ‌مسئووليت‌ها عبارت‌اند از: تشخيص ‌ناهنجاري‌هاي‌ رفتاري،‌ درمان‌ فردي‌ و گروهي‌، مشاوره ‌و راهنمايي‌ و بازآموزي.

روان‌سنجي

روان‌سنجي عمدتاً با آمار، شيوه‌هاي سنجش در آموزش و پرورش و يادگيري، ارزيابي‌هاي روان‌شناختي از طريق آزمون‌‌هاي رواني و شيوه‌هاي گزينش و سرند کردن در ارتباط است‌. کارشناس ارشد روان‌سنجي مي‌تواند به کار اجراي آزمون‌‌هاي رواني – تشخيصي، سنجش هوش، ويژگي‌‌هاي شخصيتي، آسيب‌هاي مغزي، عقب‌ماندگي‌هاي ذهني، ارزيابي در آموزش و پرورش، سازمان سنجش و داده‌پردازي مشغول گردد. يا به همراه يک تيم درمان در کلينيک‌‌هاي روان‌شناختي مشغول به کار گردد. هدف از تحصيل در اين رشته، تربيت افرادي است که با جنبه‌هاي نظري و کاربردي در زمينه‌هاي مربوط به اندازه‌گيري و ارزيابي خصوصيات مختلف افراد انساني و مهارت‌هاي او، آشنايي کافي داشته و توانايي به‌کارگيري آن را در موقعيت‌هاي شغلي در آموزش و پرورش داشته باشد. فارغ‌التحصيلان اين رشته با استفاده از تئوري کلاسيک اندازه‌گيري به سنجش ويژگي‌هاي پنهان افراد مي‌پردازند و از سويي ديگر با طراحي انواع آزمون‌ها (تحصيلي، هوش و استعداد، استخدامي و …) در سطوح وسيعي به سنجش آموزشي و تربيتي افراد مشغول‌اند. اجراي آزمون‌هاي رواني در امر تشخيص، همواره ياري رسان متخصصان بوده است.

با دارا بودن مدرک کارشناسي ارشد در گرايش هاي باليني، عمومي و باليني کودک و نوجوان،  فرد مي‌تواند:

– پس از احراز شرايط لازم (از جمله 800 ساعت کارآموزي در مراکز داراي مجوز رسمي، تأييديه از اساتيد رشته و …) و دريافت مجوز از سازمان نظام روان‌شناسي اقدام به تاسيس کلينيک مشاوره نمايد.

– به عنوان کارشناس اين رشته در مراکز دولتي نظير بهزيستي- شهرداري- نيروي انتظامي- سازمان زندان‌ها- کانون اصلاح و تربيت و … در قسمت مربوطه جذب به کار شود.

– در واحدهاي کوچک دانشگاه آزاد و يا دوره‌هاي فراگير و يا موسسات آموزش عالي آزاد به عنوان مدرس فعاليت کند.

– در آموزش و پرورش به عنوان معلم و يا دبير در دروس مربوطه و يا به عنوان مشاور مدرسه مشغول به کار شود.

– با اخذ مجوز از سازمان بهزيستي اقدام به تأسيس مهد کودک نمايد.

– با اخذ مجوز از سازمان بهزيستي اقدام به تأسيس سَراي سالمندان نمايد.

– در کلينيک‌هاي درمان اعتياد به عنوان روان‌شناس مشغول به کار شود. (اشتغال در اين مراکز مستلزم تحصيل در گرايش روان‌شناسي باليني است و دارا بودن مدرک کارشناسي اين گرايش کافي است)

– در کلينيک‌هاي مشاوره اي به کارهاي درماني بپردازد.

– با روانپزشکان در کلينيک‌هاي خصوصي ايشان همکاري کند. (البته روانپزشکان مايل به همکاري با کارشناسان ارشد در گرايش‌هاي باليني و خانواده‌درماني هستند)

– در کلينيک‌هاي مشاوره و روان‌درماني کودک به کارهاي درماني مثل بازي درماني و … بپردازد. (در اين مراکز تاکيد بيش‌تر روي کارشناسان ارشد با گرايش باليني کودک و نوجوان و باليني است)

 

 

مشاوره و هدایت تحصیلی شامل موارد زیر می باشد:

“قبل از هر چیز باید تاکید کنم برای بهره گیری از این متن بهتر است تمام آن را با دقت بخوانید”

از نظر من این بخش مهم ترین قسمت برنامه شما برای قبولی است و حتی از خود مطالعه هم مهمتر! حتما کسانی رو دیده اید که ساعت های زیاد و با تعداد منابع فراوان و کلاس و غیره مطالعه می کنند اما نتیجه ای نمی گیرند و برعکس کسانی رو دیدید که با درایت درس می خوانند و نتیجه بهتری می گیرند. منظور من از درایت یعنی با فکر و برنامه درس خواندن و این میسر نمیشود مگر اینکه با یک برنامه اصولی و صحیح مطالعه را آغاز کنید. در این بخش به نکاتی که برای شروع مطالعه لازم دارید اشاره خواهم کرد.

–         در قدم اول باید انگیزه و هدف خودتان را برای ادامه تحصیل در ارشد روانشناسی مشخص کنید. از کنار این موضوع مهم به راحتی نگذرید که مهم ترین نکته این بخش همین هدف شماست! چه کسی حاضر خواهد بود یک سال از عمر خودش را که میتواند به تفریح و سرگرمی یا انجام امور غیردرسی مورد علاقه اش صرف شود وقف خواندن علم النفس و فیزیولوژی و آمار کند؟ ( از همین جا میزان علاقه من به این دروس کاملا مشخصه ). تنها کسی که هدفی داشته باشد! من بالاترین درصد رو در درس فیزیولوژی داشتم (۹۵ درصد) اما از خواندن این درس متنفر بودم و یادم هست که اوایل مطالعه کتاب را کنار گذاشتم اما اینها تنها وسایلی هستند برای رسیدن به هدف! بنابراین هدف خودتان را مشخص کنید و آن را روی یک کاغذ بنویسید و در معرض دیدتان قرار دهید. هر موقع که احساس خستگی و فشار کردید کافی است با خودتان هدفتان را مرور کنید.

–         حالا که بین خودتان و رشته روانشناسی و کتاب ها دوستی بلندمدتی برقرار کردید وقت آن است که قدم دوم را بردارید. دوستانتان را مشخص کنید! این یک سال دوستان شما کتاب های شما هستند! بنابراینقدم دوم مشخص کردن منابع است. می دانید که متاسفانه رشته ما منابع زیاد و پراکنده ای دارد که نمی توان با اطمینان گفت که چه منابعی برای امسال قطعا مرجع سوالات هستند اما طبق سال های اخیر می توان مهم ترین منابع را مشخص کرد و از خیر چند سوال پراکنده ای که منبع مشخصی ندارند با خیال راحت گذشت. مهم ترین مشکلی که ممکن است با ان در طول مطالعه مواجه شوید اینهاست: دوستی را می بینید که منابع متفاوتی می خواند و اصرار دارد که این منبع امسال است و شما دچار تردید می شوید. منبع بسیار حجیم است و از اینکه فرصت کنید ان را تمام و دوره کنید ناامید می شوید. کسانی را می بینید که ادعا می کنند فقط با خواندن خلاصه کتاب فلان موسسه رتبه عالی آورده اند و فکر می کنید نیازی به خواندن این همه کتاب ندارید و غیره. خوب این مشکلات فقط در صورتی حل می شود که شما از ابتدا بدانید که چقدر فرصت دارید، پایه علمی شما چطور است، رشته کارشناسی مرتبط بوده است و هدف شما چه رتبه ای است؟اگر وقت ندارید، به رتبه عالی نمی اندیشید و هدف شما دانشگاه های برتر نیست خواندن فقط خلاصه کتاب موسسات و جزوه های رتبه های برتر بهترین راه حل است چرا که اگر وقت نداشته باشید و منابع اصلی بخوانید نه تنها سودی نمی کنید بلکه ضرر هم خواهید کرد. شما بهتر است منابع خلاصه و کمتری بخوانید اما مطمئن باشید که آنها را تمام و دوره خواهید کرد. برخی از دوستان هم هستند که پایه عالی دارند و با اساتیدی درس داشته اند که به احتمال زیاد طراح سوال هستند. خوب اینها به جزوه ها و دانش کارشناسی خود اعتماد می کنند و البته اکثر منابع پیشنهادی را هم قبلا خوانده اند. بنابراین راه آنها شاید کمی جدا باشد که با خواندن سریع کتاب های اصلی و خواندن جزوه های اساتیدشان بار خودشان را ببندند. و اما برای فردی که تغییر رشته می دهد راهی جز خواندن منابع اصلی نیست. نظر من این است که برای یک تغییر رشته ای خواندن خلاصه کتاب کافی نیست. حال اگر این فرد وقت نداشته باشد توصیه من این است که قبل از خواندن هر فصل حداقل یک بار فصل کتاب اصلی را به صورت رمان وار بخواند و بعد خلاصه کتاب موسسات یا جزوه رتبه های برتر را مطالعه کند. بنابراین، اول شرایط خود را بسنجید و بعد لیستی از منابع را تهیه کنید. اگر قصد دارید خلاصه کتاب موسسات را بخوانید از همین الان مشخص کنید که برای هر درس کتاب کدام موسسه را خواهید خواند چون من فکر میکنم نمی توان گفت تمام کتاب های فلان موسسه عالی است بلکه هر موسسه ای کتاب های خوبی دارد که در کنار هم مجموعه کاملی خواهد بود. اگر قصد دارید جزوه ها و خلاصه های رتبه های برتر را بخوانید باز هم از همین الان مشخص کنید که برای هر درس جزوه چه کسی را خواهید خواند. پیشنهاد من این است که اگر به آن فرد اعتماد دارید دیگر وقت خودتان را صرف نوشتن خلاصه نکنید و فقط کتابتان را بخوانید. ولی اگر مایل به نوشتن خلاصه هستید که این گزینه حذف خواهد شد. برخی مواقع هم برای یک درس فرصت خواندن همه منابع را ندارید. مثلا برای روانشناسی رشد کتاب دکتر منصور را فرصت می کنید بخوانید اما کتاب لورابرگ را نه. در این مواقع هم می توان از جزوه رتبه های برتر استفاده کرد. در نهایت همین جا تاکید می کنم که اگر فرصت دارید هرگز و هرگز و هرگز به خواندن جزوه و خلاصه اکتفا نکنید و منابع را مطالعه کنید. این جزوه ها و خلاصه ها فقط برای مرور، جمع بندی، هدر ندادن وقت برای خلاصه نویسی، و تاکید بر نکات اصلی که از نگاه شما باز مانده اند می باشد.

–         خوب الان لیستی از منابع را دارید، مشخص کرده اید که کدام اولویت دارد و خلاصه و جزوه لازم هست یا نه. این لیست را هم بنویسید اما مثل برگه هدف آن را جلوی دیدتان نگذارید که تعداد زیاد منابع ممکن است به شما اضطراب بدهد!! آن را فقط تهیه کنید و نگه دارید!! حالا باید قدم سوم را بردارید. یک برنامه بلندمدت برای خودتان مشخص کنید. تا کی این منابع را خواهید خواند؟ خواندن جزوه ها را کی شروع خواهید کرد؟ کی دوره را شروع خواهید کرد؟ هر درس چقدر دوره لازم دارد؟ این یک برنامه بلندمدت است که می توان گفت از الان نوشته می شود اما قابل اصلاح است و به قول ما روانشناس ها یک فرایند سیال است! شما برنامه خودتان را می نویسید اما چون از اتفاقات بعدی و از اینکه هر درس چقدر وقت خواهد گرفت اطلاعی ندارید می توانید هر ماه آن را اصلاح کنید. بنابراین از الان یک حاشیه امن هم برای خواندن بگذارید. یعنی اگر فکر می کنید دو ماه برای خواندن روانشناسی رشد کافی است دو ماه و نیم برای آن برنامه بگذارید. اگر بعد از دو ماه تمام شد و وقت زیادی داشتید می توانید منبع دوم را شروع کنید یا وقت آن را به درسی اختصاص دهید که ضعیف هستید و کند پیش می رود. لازم نیست همه دروس را در برنامه داشته باشید برای مثال علم النفس درسی نیست که خواندن آن در تابستان کمکی به شما بکند چون حفظی است و باید از مهر شروع کنید. بنابراین تا آنجا که برنامه اجازه می دهد دروس را قرار دهید و بقیه را از مهر شروع کنید. خلاصه اینها همه چیزهایی است که در فرایند مطالعه مشخص می شود و نمی توان از الان آن را پیش بینی کرد و بسیار شخصی است. در اینجا دسترسی به یک مشاور که از روند درسی شما اگاه است و می تواند انتخاب ها و تصمیم های فرایندی شما را هدایت کند بسیار کمک کننده خواهد بود. اگر در موسسه ای ثبت نام کرده اید حتما هر ماه با مشاورتان تماس بگیرید.

–         خوب حالا برنامه بلندمدت را نوشتید! خسته نباشید! فکر کنم بخش اضطراب آور را رد کردید! قدم بعدی نوشتن برنامه کوتاه مدت است. این برنامه به نظر من باید هفتگی باشد و هر جمعه اصلاح شود. قبل از هر چیز مشخص کنید که روزی چند ساعت مطالعه خواهید داشت، ساعات استراحت، کلاس، تفریح و .. را مشخص کنید و یک حاشیه امن هم بگذارید. برای شروع ساعات زیادی را مطالعه نکنید بلکه به فکر یک برنامه پیوسته باشید که با ساعات کم آغاز و به ساعات زیاد در نزدیک کنکور ختم می شود. بعد از چند هفته که روال عادی شروع شد ساعات متوسط را حفظ کنید. قطعا انتظار ندارید که بشنوید چند ساعت باید بخوانید! چون این یک موضوع شخصی است شاید برای کسی دوازده ساعت باشد و برای دیگری شش ساعت یا کمتر! شاید کند خوان باشید یا تندخوان، شاید عادت به ساعات زیاد داشته باشید یا نه. تا الان حتما خودتان را شناخته اید. ولی برای ساعات متوسط که روال عادی شما خواهد بود حداقل شش ساعت را پیشنهاد می کنم. اگر فرصت ندارید و وقت کمی دارید مسلما باید یک برنامه پیوسته داشته باشید و در روزهای تعطیل زمان های از دست رفته را جبران کنید. قطعا زمان بالا نشانه کیفیت کار شما نیست ولی هرچه زمان بیشتر همراه با کیفیت باشد وضعیت بهتری خواهید داشت. به واژه کیفیت دقت کنید! به محض اینکه دیدید کیفیت کارتان پایین است برنامه را اصلاح کنید.. پس زمان مطالعه را مشخص کنید، ساعات استراحت و غیره را طبق برنامه همیشگی تنظیم کنید، و البته از الان سعی کنید عادات بدتان را کنار بگذارید مثل صبح دیر بلندشدن، شب دیر خوابیدن، بی موقع غذا خوردن و غیره. برنامه تفریحتان را مشخص کنید و زمانی در هفته برای انجام امور مورد علاقه بگذارید. اینها نه تنها وقت شما را تلف نمی کنند بلکه در حفظ انگیزه مطالعه شما بسیار موثرند. نکته مهم این است که با خانواده خود صحبت کنید و از انها بخواهید این یک سال را با شما همراهی کنند و برنامه های غیرقابل پیش بینی نگذارند. حاشیه امن یعنی ساعات جبرانی و خالی در برنامه حتما داشته باشید. این برنامه را در جلوی دیدتان بگذارید و هر روز آن را چک کنید. در مورد تعداد دروس روزانه باز هم بستگی به شما دارد که عادت به تنوع دروس دارید یا می توانید تمام روز یک درس را مطالعه کنید. پیشنهاد من برای کسانی که تنوع درسی دارند روزی سه تا چهار درس است که سه روز در هفته تکرار می شود و سه روز بعد با سه تا چهار درس دیگر جابجا می شود. این سه روز می تواند پشت سر هم یا یک در میان باشد. در نهایت اجرای برنامه را علامت بزنید تا در صورت نخواندن درس خاصی آن را در ساعت جبرانی بخوانید. برنامه شما بسیار شخصی است اما مشاور می تواند در این فرایند شما را یاری کند و مواردی را به شما گوشزد کند. بنابراین هم برای شروع هم در روند کار با مشاورتان در ارتباط باشید. نمونه ای از یک برنامه کوتاه مدت هفتگی در زیر اورده شده است.

روانشناسی تربیتی

روانشناسی تربیتی

 

روانشناسی تربیتی ، علمی است که به ماهیت و چگونگی یادگیری، روش‌های آموزشی می‌پردازد

می‌توان بیان کرد این علم با به‌کارگیری معلومات حاصل از موضوعات و میدان‌های مورد مطالعه علوم دیگر، معلومات دیگری به وجود می‌آوردروانشناسی علوم تربیتی چیست

که در زمینه آموزش و مسائل آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.

 

از آنجا که روان‌شناسی تربیتی به آموزش و یادگیری در موقعیت تعلیم و تربیت اختصاص یافته است و علم و تمرین در آن نقش مهمی دارد،

دانش مربوط به حوزه‌های علمی این رشته از نظریه و پژوهش ناشی از کار روان‌شناسان تربیتی  استخراج شده است

و بحث‌های جدی در رابطه با این موضوع که تا چه میزان آموزش بر پایه علم استوار است،

در برابر این موضوع که چه حد بر اساس هنر است، مطرح می‌گردد.

به عنوان یک علم، هدف روان‌شناسی تربیتی فراهم آوردن دانش‌های پژوهشی است

که شما بتوانید به صورت مؤثر از آنها در کلاس استفاده نمایید.

اما دانش ناشی از علم به تنهایی نمی‌تواند تمام موفقیت‌هایی را که در تدریس با آن مواجه هستید را تضمین نماید

و این جایی است که تدریس، یک هنر در نظر گرفته می‌شود.

 

روان‌شناسی تربیتی ، بیشتر حاصل جمع دو علم روان‌شناسی و تربیت است.

شناختی که از روان‌شناسی تربیتی  به دست می‌آید در فعالیت‌های کلاس درس و مدرسه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این علم، یک علم پیچیده است و در دین، فلسفه و روان‌شناسی محض که شامل مطالعات آزمایشگاهی روی حیوانات است، ریشه دارد.

از آنچه ذکر شد، می‌توان هدف‌های ویژه روان‌شناسی تربیتی را به اختصار این‌گونه بیان نمود:

 

بینش در معنای کامل اصول روان‌شناسی تربیتی ، نه برای حفظ کردن یا به‌خاطرسپردن، بلکه به عنوان ابزاری که در آموزش و پرورش موثر، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 

مهارت در انتخاب، ساختن و کاربرد وسایل و فنون خاص ارزشیابی درسی و رشدی محصلان.

توانایی هماهنگ ساختن کوشش‌های مدرسه با اصول رشد و تکامل محصلان.

توانایی برانگیختن محصلان به حداکثر تلاش در رسیدن به هدف‌های مطلوب.

 

شناخت محصل به عنوان یک ارگانیزم در حال رشد و تکامل، شناختن و درک ارزش و مقام او و اعتقاد نامحدود به اینکه محصل می‌تواند، رشد کند.

یک ذهن باز و انتقادی نسبت به روش‌شناسی و درک نقش تحقیق در اصلاح آموزش و پرورش .

رغبت فزاینده در روان‌شناسی یادگیرنده و کاربرد آن در کلاس.

هدف غایی روان‌شناسی تربیتی عبارت است از، توانا ساختن معلم در کاربرد مفاهیم و اصول روان‌شناختی در اصلاح عمل آموزش و پرورش

روانشناسی تربیتی

 

 

 

 

 

 

 

روانشناسی علوم تربیتی چیست

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌سایت

معرفی رشته های روانشناسی تربیتی و مشاوره

 

شاید انتخاب رشته برای خیلی ها مشکل باشد و وقتی تصمیم می گیرند که برای کنکور کارشناسی ارشد انتخاب رشته کنند با این سوال مواجه می شوند که کدام گرایش را انتخاب کنند.در این قسمت من سعی میکنم تاحدودی شما را با گرایش های مختلف آشنا کنم. روانشناسی و مشاوره هرکدام شامل زیرگروه هایی هستند که در این مطلب معرفی می شود.

 روان شناسی تربیتی به طور کلی با یادگیری آموزشگاهی سرو کار دارد و نقش آن در موارد زیر دسته بندی می شود:
 روانشناسی علوم تربیتی چیست

این گرایش در کنکور 96 زیرگروه مجموعه روانشناسی محسوب می شود و داوطلبانی که به این رشته و کار آموزشگاهی علاقه دارند می توانند سراغ این رشته بروند.بازار کار این رشته مدارس، کانون های اصلاح تربیت و مکان های فرهنگی می باشد همچنین فارغ التحصیلان این رشته در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری می توانند اقدام به اخذ پروانه ی نظام مشاوره و روانشناسی برای مراکز مشاوره و روان درمانی یا مهد کودک، سرای سالمندان و بهزیستی نمایند.
 

این رشته در کنکور 96 یک گروه مجزا با عنوان مجموعه مشاوره تشکیل داده و شامل 4 گرایش می باشد.

فارغ التحصیلان رشته ی مشاوره هم میتوانند با توجه به تخصص خود اقدام به اخذ مجوز برای مرکز مشاوره نمایند.
 

در واقع مشاوران بیشتر روی پیش گیری کار میکنند و سرو کار آن ها با افراد سالم است تا بحران های آن ها را حل وفصل نمایند و در واقع حوزه ی فعالیت گسترده تری دارند چرا که با افراد سالم در اجتماع کار میکنند اما روانشناسان بیشتر با افراد دچار اختلال کار میکنندو بیشتر روی درمان تمرکز میکنند.در پایان به همه ی دوستان توصیه میشود با دید باز و مد نظر قرار دادن علاقه اقدام به انتخاب رشته نمایند.

موفق وپیروز باشید.
 
 

گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی

مطالب مرتبط:

 
 
 
 

گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی و مشاورههمین حالا با ما در ارتباط باشید:

گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی و مشاورههمین حالا با ما در ارتباط باشید:

گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی و مشاورههمین حالا با ما در ارتباط باشید:

گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی و مشاورههمین حالا با ما در ارتباط باشید:

روانشناسی علوم تربیتی چیست
روانشناسی علوم تربیتی چیست
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *