روانشناس جنسیت

 
helpkade
روانشناس جنسیت
روانشناس جنسیت

افرادی که دچار آشفتگی جنسیتی (gender dysphoria) هستند همواره بر این باورند که در جسمی اشتباه به دنیا آمده‌اند. در واقع این افراد ممکن است احساس کنند که جنسیت آن‌ها با ویژگی‌های بیولوژیکی‌شان همخوانی ندارد.

برای مثال ممکن است فردی آلت جنسی مردانه داشته باشد و تمام ویژگی جسمانی یک مرد را داشته باشد اما کاملا احساس کند که زن است. این فرد علاقه‌ی شدیدی دارد که یک بدن زنانه داشته باشد و از نظر جامعه به عنوان یک زن پذیرفته شود. یا ممکن است که فردی بدنی زنانه داشته باشد اما خود را به عنوان یک مرد ببیند و دوست داشته باشد که بدنی مردانه و هویتی مردانه داشته باشد.

احساس اینکه بدن شما شخصیت واقعی شما را نشان نمی‌دهد و بازتابی از خود واقعیتان نیست می‌تواند منجر به اضطراب، استرس و افسردگی شدید شود. آشفتگی جنسیتی یک احساس نارضایتی، اضطراب و ناآرامی است. با ابتلا به آشفتگی جنسیتی، ناآرامی و ناراحتی نسبت به بدن فعلی شما می‌تواند آنقدر شدید باشد که زندگی روزمره شما را همچون کار، مدرسه و یا زندگی شخصی‌تان را تحت تاثیر قرار دهد.

آشفتگی جنسیتی که در اصطلاح اختلال هویت جنسیتی نیز نامیده می‌شد. اما ناسازگاری بین جنسیت درونی و بیرونی به خودی خود یک اختلال روحی نیست. بلکه آنچه باید مورد توجه قرار گیرد اضطراب، آشفتگی و افسردگی ناشی از آن است.

این شرایط در گذشته تراجنسی (transsexualism) نیز نامیده می‌شد اما این اصطلاح نیز دیگر کاربردی نیست. برخی آن را توهین آمیز می‌دانند. در حال حاضر اصطلاح تراجنسیتی یا آشفتگی جنسیتی گاهی برای افرادی به کار می‌رود که با بدن خود احساس سازگاری ندارند.

روانشناس جنسیت

عدم انطباق جنسیتی یک اصطلاح گسترده‌تر است که می‌تواند افراد مبتلا به آشفتگی جنسیتی را نیز دربرگیرد. اما علاوه بر این می‌تواند توصیف کننده‌ی افرادی باشد که نه زن و نه مرد هستند. به صورت غیر رسمی افرادی را که با هر دو جنسیت و یا بدون جنسیت شناسایی می‌شوند خارج از جنسیت (genderqueer) نامیده می‌شوند.

 

آشفتگی جنسیتی به معنی همجنس‌گرایی نیست. درواقع حس درونی شما نسبت به خودتان به معنای گرایش جنسی شما نمی‌باشد!

 

به منظور تشخیص آشفتگی جنسیتی فرد می‌بایست علائم مورد نظر را حداقل به مدت شش ماه داشته باشد. در کودکان این علائم ممکن است شامل موارد زیر شود:

در نوجوانان و بزرگسالان علائم ممکن است به صورت زیر باشد:

کودکان یا بزرگسالان هردو ممکن است لباسی را به تن کنند که فکر می‌کنند با جنسیت درونی آن‌ها سازگار است.

 

تشخیص و درمان آشفتگی جنسیتی از اهمیت بالایی برخوردار است. افرادی که دچار چنین مشکلی هستند احتمال ابتلا به سایر بیماری‌های روانی در آن‌ها بسیار بالاست. برخی از مطالعات نشان داده است که ۷۱٪ افرادی که مبتلا به این مشکل هستند معمولا در طول زندگی خود ممکن است دیگر بیماری‌ها و اختلالات روانی را نیز تجربه کنند. این اختلالات روانی شامل اختلالات خلق و خوی، اختلالات اضطراب، اسکیزوفرنی، افسردگی، سوء مصرف مواد، اختلالات خوردن و قصد خودکشی می‌شوند.

 

هدف از درمان این نیست که احساس فرد را نسبت به خودش تغییر دهیم. بلکه هدف ما این است که به فرد کمک کنیم تا بر استرس ناشی از این احساسات غلبه کند.

صحبت با یک روانشناس بخش مهمی از درمان است. در واقع صحبت‌درمانی یکی از روش‌هایی است که برای درمان شرایط ناشی از آشفتگی جنسیتی به کار می‌رود.

فراتر از صحبت درمانی برخی افراد ممکن است قدم‌هایی در راستای تغییرات فیزیکی در خود بردارند تا بتوانند به خود واقعی‌شان نزدیک‌تر شوند. آن‌ها ممکن است سبک لباس پوشیدن خود را تغییر دهند. ممکن است اسم خود را تغییر دهند. علاوه بر این آن‌ها ممکن است جراحی پلاستیکی انجام دهند و یا قرص‌ها هورمونی مصرف کنند.

روش‌های درمانی متفاوتی وجود دارد که فرد می‌تواند برای بیرون آمدن از این شرایط انجام دهد. انتخاب روش درمانی مناسب باید پس از مشورت با روانشناس و بسته به شرایط کنونی فرد انجام شود. در واقع روانشناس بسته به اینکه بیمار چه انتظاری از خود دارد و اینکه الان در شرایطی قرار دارد به او راه مناسب و مطمئن را پیشنهاد می‌دهد. برخی از افراد ممکن است جراحی تغییر جنسیت انجام دهند.

پس از تغییر جنسیت ممکن است فرد دیگر احساس آشفتگی جنسیتی نداشته باشد. اما با این حال فرد ممکن است تا بهبود کامل به روانشناسی احتیاج داشته باشد. ممکن است برای دوستان، فامیل، همکاران، کارمندان و یا گروه‌های مذهبی که در آن‌ها فرد عضو بوده، دشوار باشد تا بتوانند چنین تغییر بزرگی را بپذیرند. چنین شرایطی نیازمند یک پشتوانه‌ی روحی است تا فرد بتواند از این حالت گذار عبور کند.

یکی از مهم‌ترین پشتوانه‌ها در کودکان و نوجوانان پدر و مادرها هستند که باید شرایط فعلی فرزندان خود را بپذیرند و به آن‌ها این اجازه را بدهند که آن کسی که واقعا هستند باشند و برای کمک‌های بیشتر به فرزندانشان به یک متخصص مراجعه کنند.

برخی ازجوانان و یا حتی بزرگسالان ممکن است درباره‌ی شخصیت خود احساسات متناقضی داشته باشند. اغلب مشاوره به آن‌ها کمک می‌کند تا به آن‌چه که واقعا هستند دقیق‌تر بیندیشند و تصمیم درست‌تری درباره‌ی خود بگیرند.

مطالعات نشان می‌دهد که اگر آشفتگی جنسیتی تا بعد از بلوغ نیز ادامه یافت احتمال اینکه تا دوران بزرگسالی نیز ادامه یابد بسیار بالاست. برای افرادی که به صورت طولانی مدت احساس می‌کنند که اندام فیزیکی آن‌ها با خود واقعی‌شان بیگانه است، راه دیگری جز قبول این واقعیت باقی نمی‌ماند و فرد می‌بایست در راستای درمان‌های مناسب اقدامات لازم را انجام دهد تا بتوانند از چنین شرایط دشوار و آزاردهنده‌ای بیرون بیاید و بتواند به زندگی عادی خود ادامه دهد.

 

فول فکر امکان استفاده از مشاوره روانشناسی بصورت آنلاین و با استفاده از روانشناسان باتجربه فراهم کرده. شما می توانید از طریق گفتگوی متنی و صوتی با مشاوران ارتباط برقرار نمایید.

نويسندگان فول‌فکر، جمعي از مشاوران روانشناسي مي باشند. شما مي توانيد با ورود بصورت ناشناس مشاوره آنلاين بگيريد.

خیلی مطلب خوبی بود و همین که ترنسکشوال بودن رو یه بیماری روانی خطاب نکردین خودش خیلیه.

سلام من دختریم که لباس های پسرونه تنم میکنم از بچگی این جوری نبودم از حدود ۱۵ سالگی خودشو نشون داد و الانم که ۱۹ سالمه همچنان این جوریم خیلی سخته که همجنسای خودم کاملا معمولی و نرمالن و من نه همیشه ارزو میکردم که موهای بلند و لباس دخترونه رو دوست داشته باشم چون باعث میشه که تنها نباشم و بتونم روابط عاشقونه رو هم با جنس مخالفم تجربه کنم طبیعیه که یه پسر نرمال دنبال یه دختر نرمال میگرده نه کسی که دقیقا مثل خودشه… ترنس نیستم و نمیدونم مشکلم چیه که دوست دارم تامبوی باشم شما میتونید کمکم کنید؟

سلام OTAKU,دقیقا من مثل توهم با این تفاوت که من پسرم،میخواستم بگم نگران نباش ماها واقعا هستیمو جزو گروه ترنس جندرهاییم که بهمون ترنس وستیت میگن،اما ترنس سکشوال نیستیم و بر خلاف اونابدنمونو دوست داریم،من خودم به دخترا علاقه دارم مخصوصا ترنس وستیت ها.اینم بگم که تعداد ماها خیلی کمه

خوبه

سلام . ببخشید هنوز دلیل مشخصی برای ایجاد این بیماری بیان نشده ؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاه

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

شما می توانید بصورت آنلاین با روانشناسان فول فکر گفت و گو کنید

روانشناس جنسیت

CopyRight &copy 2018, Fullfekr. All Rights Reserved For Fullfekr

افرادی که دچار اختلال هویت جنسیتی هستند احساس قوی‌ای نسبت به این موضوع دارند که جنسیت آن‌ها با بیولوژی آن‌ها سازگاری ندارد.

برای مثال، فردی که آلت تناسلی مردانه و تمام خصوصیت فیزیکی یک مرد را دارد، ممکن است دائما این حس را داشته باشد که او یک زن است. این شخص میل شدیدی به داشتن یک بدن زنانه دارد و ترجیح می‌دهد از طرف دیگران به عنوان یک زن شناخته شود.

احساس اینکه بدن شما جنسیت واقعی شما را منعکس نمی‌کند می‌تواند باعث ایجاد اضطراب و افسردگی شود و ممکن است همواره احساس نارضایتی و بی‌حوصلگی داشته باشید. این حس ممکن است در طول زندگی و در ارتباط با اطرافیان نیز برای شما مشکل ایجاد کند.

اختلال جنسیتی و یا اختلال هویت جنسیتی عدم ناسازگاری بین جنسیت ظاهری و درونی است اما یک بیماری روانی محسوب نمی‌شود. بلکه آنچه باید مورد توجه قرار گیرد احساس استرس، اضطراب و افسردگی‌ای است که با این حس همراه است.

عدم انطباق جنسیتی (GNC) یک اصطلاح وسیع‌تر است که می‌تواند شامل افراد دارای اختلال هویت جنسیتی نیز باشد. اما علاوه بر این شامل افرادی که نه فقط زن و نه فقط مرد هستند نیز می‌شود.

روانشناس جنسیت

توجه داشته باشید که اختلال هویت جنسیتی به معنای همجنسگرایی نیست. حس درونی جنسیت شما به معنای گرایش جنسی شما نیست.

برای تشخیص اختلال هویت جنسیتی فرد باید علائمی داشته باشد که حداقل شش ماه به طول بی‌انجامند.

در کودکان علائم زیر ممکن است مشاهده شوند:

در نوجوانان و بزرگسالان علائم ممکن است شامل موارد زیر شود:

اختلال هویت جنسیتی تشخیص داده نشده و درمان نشده:

تشخیص و درمان این نوع اختلال بسیار مهم هستند. افراد مبتلا به این اختلال احتمال ابتلا به دیگر بیماری‌های روانی را در خود دارند. برخی تحقیقات می‌گویند که 71% از افراد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی در طول عمر خود دیگر بیماری‌های روانی را نیز همچون اختلالات خلقی، اختلالات اضطرابی، اسکیزوفرنی، افسردگی، سوء مصرف مواد، اختلالات خوردن و… تجربه می‌کنند. حتی ممکن است این افراد اقدام به خودکشی نیز بکنند.

درمان اختلال هویت جنسیتی:

هدف از درمان این اختلال این نیست که شخص موردنظر جنسیت خود را تغییر دهند و یا نظر خود در رابطه با جنسیتش عوض کند. بلکه هدف این است که با پریشانی ناشی از این احساسات مقابله کند.

صحبت کردن با یک روانشناس و یا روانپزشک بخشی از هرگونه درمان برای اختلال جنسیتی است. صحبت درمانی یکی از روش‌هایی است که احساسات ریشه‌یابی شده و درمان‌های مناسب ارائه داده شوند.

آیا این اختلال گذراست؟

معمولا والدین فرزندان مبتلا به این اختلال این سوال را می‌پرسند که آیا این فقط یک دوره‌ی گذراست؟ هیچ پاسخی برای این سوال وجود ندارد. برخی از این افراد ممکن است پس از گدشت دوره‌ای به صورت تدریجی تغییر کنند و این اختلال تا حدودی در آن‌ها برطرف شود. اما همیشه اینطور نبوده و نیست. برخی از این افراد در تمام طول عمر خود این احساسات را تجربه می‌کنند.

کارشناسان معمولا به والدین توصیه می‌کنند که اینگونه کودکان را تنها رها نکنند. آن‌ها را همراهی کنند. اما تا جای ممکن حتما در اینباره با یک روانشناس صحبت کنند و از آن‌ها کمک بگیرند. به یاد داشته باشید که آن‌ها نمی‌خواهند اینگونه باشند و این شرایط را انتخاب نکرده‌اند و این شرایط ممکن است آن‌ها را هزاربرابر بیشتر از شما آزار دهد.

فول فکر امکان استفاده از مشاوره روانشناسی بصورت آنلاین و با استفاده از روانشناسان باتجربه فراهم کرده. شما می توانید از طریق گفتگوی متنی و صوتی با مشاوران ارتباط برقرار نمایید.

نويسندگان فول‌فکر، جمعي از مشاوران روانشناسي مي باشند. شما مي توانيد با ورود بصورت ناشناس مشاوره آنلاين بگيريد.

سلام اختلالات هویت جنسی با هیپنوتیزم و روان درمانی رفع میشود؟ از چه سنی بهتراست درمان شروع شود؟

سلام.غیر از روان شناس پزشک دیگری هم لازم هست مراجعه شود؟ مثلا اورولوژیست یا متخصص غدد و هورمون…؟ اگر میشه راهنمایی بکنین

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاه

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

شما می توانید بصورت آنلاین با روانشناسان فول فکر گفت و گو کنید

CopyRight &copy 2018, Fullfekr. All Rights Reserved For Fullfekr

دریافت مشاوره021-86070750

سبب شناسی روان‌شناختی همجنسگرایی عوامل مؤثر در رفتار همجنس‌گرایی روشن نیست. فروید همجنس‌گرایی را وقفه رشد روانی جنسی تلقی می‌کرد…

همجنسگرایی و نوروبیولوژی مطابق با علم نوروبیولوژی، توضیحات دلایل همجنسگرایی که مبتنی بر روان‌کاوی، روان‌شناختی یا جامعه‌شناسی است شاید در…

طبق مطالعات علمی روز دنیا، یک دلیل قطعی و صد در صد برای به وجود آمدن گرایش به هم‌جنس در…

در سال ۱۹۷۳ انجمن روان‌پزشکی آمریکا، همجنسگرایی را به‌عنوان یک طبقه تشخیصی کنار گذاشت و در سال ۱۹۸۰ از (DSM)…

روانشناس جنسیت

مفاهیم جنسی مفاهیم موجود در رابطه با مسائل جنسی و جنسیتی بشر همواره در حال تغییر می­باشد و دارای پیچیدگی­ها،…

با ما باشید در:

آشفتگی جنسیتی یا بی‌قراری جنسیتی (به انگلیسی: gender dysphoria) وضعیتی است که رابطه بین جنسیت شناخته شده فرد در جامعه و جنسیت درک شده توسط خود فرد از بین رفته‌است. فردی که دچار آشفتگی جنسیتی شود قطعاً تراجنسیتی یا تراجنسی است و تضادی بین جنس و جنسیت فرد برقرار است.

در معنای دیگر آشفتگی جنسیتی به معنای ناراحتی و نارضایتی مداوم فرد از خصوصیات جنسی بدن و آرزو و میل شدید به بودن در نقش جنس و جنسیت مخالف و شناخته شدن به عنوان جنسیت مخالف است[۱]
برخی ار تراجنسیتی‌ها آشفتگی جنسیتی را به عنوان یک مورد پزشکی قبول ندارند بلکه آن را طیف جدید از جنسیتی می‌دانند که دیگران آن را عادی می‌خوانند.

آشفتگی جنسیتی رابطه‌ای با گرایش جنسی فرد ندارد.[۲] مانند هر فرد دیگر، شخص دارای آشفتگی جنسیتی می‌تواند هر گرایشی داشته باشد. آشفتگی جنسیتی در هر سنی ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال پسری که هنوز به سن بلوغ نرسیده و خود را دختر می‌داند و رفتارهای دخترانه انجام می‌دهد نیز دچار آشفتگی جنسیتی شده‌است. نوجوانان نیز در دوارن بلوغ ممکن است دچار آشفتگی جنسیتی شوند، این مرحله معمولاً برای اکثر افراد اتفاق می‌افتد. فرد بالغی که دچار آشفتگی جنسیتی شود معمولاً برای درمان و بررسی این آشفتگی اقدام می‌کند. با مراجعه به روانپزشک شدت این مشکل بررسی می‌شود و روانپزشک فرد را برای طی کردن مراحل بیشتر راهنمایی می‌کند یا به فرد کمک می‌کند تا جنسیت حاضر خود را بپذیرد. معمولاً اگر لازم باشد مراحل بیشتری را طی کند ابتدا باید در نقش جنسیت مخالف زندگی کند تا برای مراحل بعد آماده شود.[۳]

واژه دیسفوریا (به انگلیسی: dysphoria) در حدود سال‌های ۱۸۳۵ تا ۱۸۴۵ از زبان یونانی (به یونانی: δύσφορος) وارد زبان لاتین (به لاتین: dysphoros) شده‌است که از ترکیب δύσ به معنای دشواری یا سختی و φορος به معنای تحمل و طاقت آوردن تشکیل شده‌است.[۴] امروزه dysphoria در علم پزشکی به معنای حالتی روحی و روانی است که در آن فرد دچار آشفتگی، نارضایتی، افسردگی یا بی‌تفاوتی نسبت به عوامل پیرامون خود است.[۵]

در نوجوانان آشفتگی جنسیتی به شکل افسردگی، اضطراب، و مشکلات رفتاری نمایان می‌شود. مجموعه این عوامل باعث پریشانی نوجوان و انزوای او می‌شود.
انجمن جهانی حمایت از تراجنسیتی‌ها (WPATH) پیشنهاد می‌کنند هیچ‌گونه مداخله پزشکی قبل از ۱۶ سالگی انجام نشود. این انجمن پیشنهاد می‌کند مداخله روانشناسی برای تغییر جنسیت یا جراحی‌های تغییر جنس/جنسیت بعد از ۱۸ سالگی و پس از دو سال زندگی در نقش جنس مخالف انجام شود[۶]

روانشناس جنسیت

اختلال هویت جنسیتی یک اختلال روحی و روانی ثبت شده و رسمی در راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی(DSM) در انجمن روانپزشکان آمریکا است. برای این‌که فردی دچار اختلال هویت جنسیتی باشد چهار شرط لازم است

اگر شخصی دچار استرس، از کار افتادگی یا از دست دادن روند عادی زندگی خود نشود دچار اختلال هویت جنسیتی نیست بلکه دارای آشفتگی جنسیتی است.[۷]
در حال حاضر تشخیص پزشکان بر این است که اگر فردی به خاطر تضاد در جنسیت خود دچار استرس و از کار افتادگی شود در واقع دارای اختلال هویت جنسیتی است در غیر این صورت آشفتگی جنسیتی تعریف بهتری برای فرد است[۸]
یکی از روانشناسان انجمن روانشناسی آمریکا چنین می‌گوید:

این وضعیت روانی (که فرد جنسیت خود را چیزی به جز جنس خود ببیند) تنها زمانی اختلال (هویت جنسیتی) است که باعث اذیت یا از کار افتادگی فرد باشد. بسیاری از تراجنسیتی‌ها از وضعیت خود ناراحت نیستند و به صورت عادی به فعالیت‌های خود می‌پردازند. این نشان می‌دهد که تراجنسیتی بودن در باطن یک اختلال و عقب افتادگی نیست[۹]

آشفتگی جنسیتی یا بی‌قراری جنسیتی (به انگلیسی: gender dysphoria) وضعیتی است که رابطه بین جنسیت شناخته شده فرد در جامعه و جنسیت درک شده توسط خود فرد از بین رفته‌است. فردی که دچار آشفتگی جنسیتی شود قطعاً تراجنسیتی یا تراجنسی است و تضادی بین جنس و جنسیت فرد برقرار است.

در معنای دیگر آشفتگی جنسیتی به معنای ناراحتی و نارضایتی مداوم فرد از خصوصیات جنسی بدن و آرزو و میل شدید به بودن در نقش جنس و جنسیت مخالف و شناخته شدن به عنوان جنسیت مخالف است[۱]
برخی ار تراجنسیتی‌ها آشفتگی جنسیتی را به عنوان یک مورد پزشکی قبول ندارند بلکه آن را طیف جدید از جنسیتی می‌دانند که دیگران آن را عادی می‌خوانند.

آشفتگی جنسیتی رابطه‌ای با گرایش جنسی فرد ندارد.[۲] مانند هر فرد دیگر، شخص دارای آشفتگی جنسیتی می‌تواند هر گرایشی داشته باشد. آشفتگی جنسیتی در هر سنی ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال پسری که هنوز به سن بلوغ نرسیده و خود را دختر می‌داند و رفتارهای دخترانه انجام می‌دهد نیز دچار آشفتگی جنسیتی شده‌است. نوجوانان نیز در دوارن بلوغ ممکن است دچار آشفتگی جنسیتی شوند، این مرحله معمولاً برای اکثر افراد اتفاق می‌افتد. فرد بالغی که دچار آشفتگی جنسیتی شود معمولاً برای درمان و بررسی این آشفتگی اقدام می‌کند. با مراجعه به روانپزشک شدت این مشکل بررسی می‌شود و روانپزشک فرد را برای طی کردن مراحل بیشتر راهنمایی می‌کند یا به فرد کمک می‌کند تا جنسیت حاضر خود را بپذیرد. معمولاً اگر لازم باشد مراحل بیشتری را طی کند ابتدا باید در نقش جنسیت مخالف زندگی کند تا برای مراحل بعد آماده شود.[۳]

واژه دیسفوریا (به انگلیسی: dysphoria) در حدود سال‌های ۱۸۳۵ تا ۱۸۴۵ از زبان یونانی (به یونانی: δύσφορος) وارد زبان لاتین (به لاتین: dysphoros) شده‌است که از ترکیب δύσ به معنای دشواری یا سختی و φορος به معنای تحمل و طاقت آوردن تشکیل شده‌است.[۴] امروزه dysphoria در علم پزشکی به معنای حالتی روحی و روانی است که در آن فرد دچار آشفتگی، نارضایتی، افسردگی یا بی‌تفاوتی نسبت به عوامل پیرامون خود است.[۵]

در نوجوانان آشفتگی جنسیتی به شکل افسردگی، اضطراب، و مشکلات رفتاری نمایان می‌شود. مجموعه این عوامل باعث پریشانی نوجوان و انزوای او می‌شود.
انجمن جهانی حمایت از تراجنسیتی‌ها (WPATH) پیشنهاد می‌کنند هیچ‌گونه مداخله پزشکی قبل از ۱۶ سالگی انجام نشود. این انجمن پیشنهاد می‌کند مداخله روانشناسی برای تغییر جنسیت یا جراحی‌های تغییر جنس/جنسیت بعد از ۱۸ سالگی و پس از دو سال زندگی در نقش جنس مخالف انجام شود[۶]

روانشناس جنسیت

اختلال هویت جنسیتی یک اختلال روحی و روانی ثبت شده و رسمی در راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی(DSM) در انجمن روانپزشکان آمریکا است. برای این‌که فردی دچار اختلال هویت جنسیتی باشد چهار شرط لازم است

اگر شخصی دچار استرس، از کار افتادگی یا از دست دادن روند عادی زندگی خود نشود دچار اختلال هویت جنسیتی نیست بلکه دارای آشفتگی جنسیتی است.[۷]
در حال حاضر تشخیص پزشکان بر این است که اگر فردی به خاطر تضاد در جنسیت خود دچار استرس و از کار افتادگی شود در واقع دارای اختلال هویت جنسیتی است در غیر این صورت آشفتگی جنسیتی تعریف بهتری برای فرد است[۸]
یکی از روانشناسان انجمن روانشناسی آمریکا چنین می‌گوید:

این وضعیت روانی (که فرد جنسیت خود را چیزی به جز جنس خود ببیند) تنها زمانی اختلال (هویت جنسیتی) است که باعث اذیت یا از کار افتادگی فرد باشد. بسیاری از تراجنسیتی‌ها از وضعیت خود ناراحت نیستند و به صورت عادی به فعالیت‌های خود می‌پردازند. این نشان می‌دهد که تراجنسیتی بودن در باطن یک اختلال و عقب افتادگی نیست[۹]

آشفتگی جنسیتی یا بی‌قراری جنسیتی (به انگلیسی: gender dysphoria) وضعیتی است که رابطه بین جنسیت شناخته شده فرد در جامعه و جنسیت درک شده توسط خود فرد از بین رفته‌است. فردی که دچار آشفتگی جنسیتی شود قطعاً تراجنسیتی یا تراجنسی است و تضادی بین جنس و جنسیت فرد برقرار است.

در معنای دیگر آشفتگی جنسیتی به معنای ناراحتی و نارضایتی مداوم فرد از خصوصیات جنسی بدن و آرزو و میل شدید به بودن در نقش جنس و جنسیت مخالف و شناخته شدن به عنوان جنسیت مخالف است[۱]
برخی ار تراجنسیتی‌ها آشفتگی جنسیتی را به عنوان یک مورد پزشکی قبول ندارند بلکه آن را طیف جدید از جنسیتی می‌دانند که دیگران آن را عادی می‌خوانند.

آشفتگی جنسیتی رابطه‌ای با گرایش جنسی فرد ندارد.[۲] مانند هر فرد دیگر، شخص دارای آشفتگی جنسیتی می‌تواند هر گرایشی داشته باشد. آشفتگی جنسیتی در هر سنی ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال پسری که هنوز به سن بلوغ نرسیده و خود را دختر می‌داند و رفتارهای دخترانه انجام می‌دهد نیز دچار آشفتگی جنسیتی شده‌است. نوجوانان نیز در دوارن بلوغ ممکن است دچار آشفتگی جنسیتی شوند، این مرحله معمولاً برای اکثر افراد اتفاق می‌افتد. فرد بالغی که دچار آشفتگی جنسیتی شود معمولاً برای درمان و بررسی این آشفتگی اقدام می‌کند. با مراجعه به روانپزشک شدت این مشکل بررسی می‌شود و روانپزشک فرد را برای طی کردن مراحل بیشتر راهنمایی می‌کند یا به فرد کمک می‌کند تا جنسیت حاضر خود را بپذیرد. معمولاً اگر لازم باشد مراحل بیشتری را طی کند ابتدا باید در نقش جنسیت مخالف زندگی کند تا برای مراحل بعد آماده شود.[۳]

واژه دیسفوریا (به انگلیسی: dysphoria) در حدود سال‌های ۱۸۳۵ تا ۱۸۴۵ از زبان یونانی (به یونانی: δύσφορος) وارد زبان لاتین (به لاتین: dysphoros) شده‌است که از ترکیب δύσ به معنای دشواری یا سختی و φορος به معنای تحمل و طاقت آوردن تشکیل شده‌است.[۴] امروزه dysphoria در علم پزشکی به معنای حالتی روحی و روانی است که در آن فرد دچار آشفتگی، نارضایتی، افسردگی یا بی‌تفاوتی نسبت به عوامل پیرامون خود است.[۵]

در نوجوانان آشفتگی جنسیتی به شکل افسردگی، اضطراب، و مشکلات رفتاری نمایان می‌شود. مجموعه این عوامل باعث پریشانی نوجوان و انزوای او می‌شود.
انجمن جهانی حمایت از تراجنسیتی‌ها (WPATH) پیشنهاد می‌کنند هیچ‌گونه مداخله پزشکی قبل از ۱۶ سالگی انجام نشود. این انجمن پیشنهاد می‌کند مداخله روانشناسی برای تغییر جنسیت یا جراحی‌های تغییر جنس/جنسیت بعد از ۱۸ سالگی و پس از دو سال زندگی در نقش جنس مخالف انجام شود[۶]

روانشناس جنسیت

اختلال هویت جنسیتی یک اختلال روحی و روانی ثبت شده و رسمی در راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی(DSM) در انجمن روانپزشکان آمریکا است. برای این‌که فردی دچار اختلال هویت جنسیتی باشد چهار شرط لازم است

اگر شخصی دچار استرس، از کار افتادگی یا از دست دادن روند عادی زندگی خود نشود دچار اختلال هویت جنسیتی نیست بلکه دارای آشفتگی جنسیتی است.[۷]
در حال حاضر تشخیص پزشکان بر این است که اگر فردی به خاطر تضاد در جنسیت خود دچار استرس و از کار افتادگی شود در واقع دارای اختلال هویت جنسیتی است در غیر این صورت آشفتگی جنسیتی تعریف بهتری برای فرد است[۸]
یکی از روانشناسان انجمن روانشناسی آمریکا چنین می‌گوید:

این وضعیت روانی (که فرد جنسیت خود را چیزی به جز جنس خود ببیند) تنها زمانی اختلال (هویت جنسیتی) است که باعث اذیت یا از کار افتادگی فرد باشد. بسیاری از تراجنسیتی‌ها از وضعیت خود ناراحت نیستند و به صورت عادی به فعالیت‌های خود می‌پردازند. این نشان می‌دهد که تراجنسیتی بودن در باطن یک اختلال و عقب افتادگی نیست[۹]

آشفتگی جنسیتی یا بی‌قراری جنسیتی (به انگلیسی: gender dysphoria) وضعیتی است که رابطه بین جنسیت شناخته شده فرد در جامعه و جنسیت درک شده توسط خود فرد از بین رفته‌است. فردی که دچار آشفتگی جنسیتی شود قطعاً تراجنسیتی یا تراجنسی است و تضادی بین جنس و جنسیت فرد برقرار است.

در معنای دیگر آشفتگی جنسیتی به معنای ناراحتی و نارضایتی مداوم فرد از خصوصیات جنسی بدن و آرزو و میل شدید به بودن در نقش جنس و جنسیت مخالف و شناخته شدن به عنوان جنسیت مخالف است[۱]
برخی ار تراجنسیتی‌ها آشفتگی جنسیتی را به عنوان یک مورد پزشکی قبول ندارند بلکه آن را طیف جدید از جنسیتی می‌دانند که دیگران آن را عادی می‌خوانند.

آشفتگی جنسیتی رابطه‌ای با گرایش جنسی فرد ندارد.[۲] مانند هر فرد دیگر، شخص دارای آشفتگی جنسیتی می‌تواند هر گرایشی داشته باشد. آشفتگی جنسیتی در هر سنی ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال پسری که هنوز به سن بلوغ نرسیده و خود را دختر می‌داند و رفتارهای دخترانه انجام می‌دهد نیز دچار آشفتگی جنسیتی شده‌است. نوجوانان نیز در دوارن بلوغ ممکن است دچار آشفتگی جنسیتی شوند، این مرحله معمولاً برای اکثر افراد اتفاق می‌افتد. فرد بالغی که دچار آشفتگی جنسیتی شود معمولاً برای درمان و بررسی این آشفتگی اقدام می‌کند. با مراجعه به روانپزشک شدت این مشکل بررسی می‌شود و روانپزشک فرد را برای طی کردن مراحل بیشتر راهنمایی می‌کند یا به فرد کمک می‌کند تا جنسیت حاضر خود را بپذیرد. معمولاً اگر لازم باشد مراحل بیشتری را طی کند ابتدا باید در نقش جنسیت مخالف زندگی کند تا برای مراحل بعد آماده شود.[۳]

واژه دیسفوریا (به انگلیسی: dysphoria) در حدود سال‌های ۱۸۳۵ تا ۱۸۴۵ از زبان یونانی (به یونانی: δύσφορος) وارد زبان لاتین (به لاتین: dysphoros) شده‌است که از ترکیب δύσ به معنای دشواری یا سختی و φορος به معنای تحمل و طاقت آوردن تشکیل شده‌است.[۴] امروزه dysphoria در علم پزشکی به معنای حالتی روحی و روانی است که در آن فرد دچار آشفتگی، نارضایتی، افسردگی یا بی‌تفاوتی نسبت به عوامل پیرامون خود است.[۵]

در نوجوانان آشفتگی جنسیتی به شکل افسردگی، اضطراب، و مشکلات رفتاری نمایان می‌شود. مجموعه این عوامل باعث پریشانی نوجوان و انزوای او می‌شود.
انجمن جهانی حمایت از تراجنسیتی‌ها (WPATH) پیشنهاد می‌کنند هیچ‌گونه مداخله پزشکی قبل از ۱۶ سالگی انجام نشود. این انجمن پیشنهاد می‌کند مداخله روانشناسی برای تغییر جنسیت یا جراحی‌های تغییر جنس/جنسیت بعد از ۱۸ سالگی و پس از دو سال زندگی در نقش جنس مخالف انجام شود[۶]

روانشناس جنسیت

اختلال هویت جنسیتی یک اختلال روحی و روانی ثبت شده و رسمی در راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی(DSM) در انجمن روانپزشکان آمریکا است. برای این‌که فردی دچار اختلال هویت جنسیتی باشد چهار شرط لازم است

اگر شخصی دچار استرس، از کار افتادگی یا از دست دادن روند عادی زندگی خود نشود دچار اختلال هویت جنسیتی نیست بلکه دارای آشفتگی جنسیتی است.[۷]
در حال حاضر تشخیص پزشکان بر این است که اگر فردی به خاطر تضاد در جنسیت خود دچار استرس و از کار افتادگی شود در واقع دارای اختلال هویت جنسیتی است در غیر این صورت آشفتگی جنسیتی تعریف بهتری برای فرد است[۸]
یکی از روانشناسان انجمن روانشناسی آمریکا چنین می‌گوید:

این وضعیت روانی (که فرد جنسیت خود را چیزی به جز جنس خود ببیند) تنها زمانی اختلال (هویت جنسیتی) است که باعث اذیت یا از کار افتادگی فرد باشد. بسیاری از تراجنسیتی‌ها از وضعیت خود ناراحت نیستند و به صورت عادی به فعالیت‌های خود می‌پردازند. این نشان می‌دهد که تراجنسیتی بودن در باطن یک اختلال و عقب افتادگی نیست[۹]

لازم به ذکر است که در اکثر افرادی که خانواده را تشکیل می دهند احساس تمایل به ازدواج، زمانی که متولد می شوند، یک خانواده را تشکیل می دهند.

شاید شما می پرسید چطور باید این نیاز را در خودمان بدانیم.

بیایید ازدواج کنیم.

آیا در این نوع احساسات وجود دارد؟

برای بررسی این که آیا چنین آرزویی دارید، به تست های زیر پاسخ دهید.

روانشناس جنسیت

منبع :دهقانی شهرام. هیجان ابراز شده و جنسیت.  اصول بهداشت روانی :   پاییز و زمستان ۱۳۸۲ , دوره  ۵ , شماره ۱۹-۲۰

چابکی ام البنین. آموزش و جنسیت در ایران. مطالعات اجتماعی – روان شناختی زنان مطالعات زنان:   تابستان و پاییز ۱۳۸۲ , دوره  ۱ , شماره  ۲

۲۷سالمه همه عروسی میکنن جزمن

سلام به شما
عزیزم اینکه شما تمایل به ازدواج دارین کاملا قابل درک و طبیعی هستش ولی اینکه شما سعی در مقایسه ی خودتون با آدم های اطرافتون داشته باشید کار درستی نیست، در واقع به نظر می رسه شما سوگیری توجه پیدا کردین وفقط به افرادی که ازدواج کردن توجه می کنید و به تعداد کثیری از افراد که حتی از شما بزرگتر هستن و ازدواج نکردن توجهی ندارید.
حال با فرض درست بودن حرف شما بازهم این کار درستی نیست که شما خودتون رو با کسی مقایسه کنید. هر فردی اهداف و ویژگی ها و میدان زندگی متفاوتی دارد که قابل مقایسه با فردی دیگر نیست.
البته با توجه به شرایط موجود در جامعه نیاز هست که این واقیعت رو در نظر بگیریم که سن ازدواج نسبت به قبل بالاتر رفته و به دلیل شرایط سخت اقتصادی شرایط محدودتری برا
ی ازدواج فراهم است ولی با این حال نیاز است که علت های ازدواج نکردن شما بررسی شود و دید که چه عواملی مانع ازدواج شما شده. عواملی مانند وسواس شما در انتخاب، محدود بودن روابط اجتماعیتون و … از جمله عواملی هستن که مربوط به شما هستن و میتونین با تغییر در اونها شرایط ازدواجتون رو فراهم کنید ولی بعضی از موارد از کنترل شما خارج هستن و نمیتونید تغییری در اونها ایجاد کنید.
بنابراین نیاز هست که شما به ویژگی های شخصیتی خودتون بیشتر توجه کنید و اگر در انتخاب هایتان وسواس دارید سعی کنید اونها رو رفع کنید و اگر میزان فعالیت اجتماعیتون محدود هست میتونید روابطتون رو گسترده تر کنید تا بیشتر در اجتماع حضور داشته باشید و با موقیعت های بیشتری مواجه بشین، اگر در مهارت های اجتماعی ضعف دارید میتونید به روانشناس مراجعه کنید و مهارت های ارتباطیتون رو تقویت کنید و البته این رو هم در نظر داشته باشید که همه ی هدف زندگی ازدواج نیست نیاز است که شما تمرکز بیشتری روی اهداف مهمتر دیگه در زندگیتون داشته باشید و به جز ازدواج به موارد دیگه هم توجه داشته باشید تا در صورت فراهم نشدن شرایط ازدواج دچار ناکامی نشین.

با تشکر از سایت خوبتون

سلام خسته نباشید ۲۴سالمه ونیاز شدید روحی ب ازدواج رو درخودم احساس میکنم مذهبی هستم و دوست ندارم باپسر دوست بشم و میدونم اون نیاز روحی رو هم جواب نمیده بهره چندانی اززیبایی نبردم در عذابم واقعا . من قانعم و ب صورت غیرمستقیم گفتم ب اطرافیان ولی خب هیچکی نیومده خواستگاریم تاالان نمیدونم چیکارکنم صبرم کم شده دارم ب رابطه باجنس مخالف فکرمیکنم .هرکاری هم میخوام انجام بدم حس بیهودگی نمیزاره پیشرفت کنم چیکار کنم با این نیاز روحی کمکم کنید

سلام به شما
عزیزم احساس شما قابل درکه. انسان از باب روحیه ی اجتماعی که داره در هر مقطع سنی نیاز به رابطه با افراد دیگر داره و از یک مرحله به بعد نیاز به شروع رابطه ی عاطفی در خودش احساس می کنه بنابراین این حس نیاز شما به رابطه ی عاطفی و ازدواج طبیعی هستش و برای اکثر افرادی که از نظر روحی سالم باشند این موقیعت احساس می شه ولی عزیزم اینکه شما از سر تنهایی و ناچاری قصد داشته باشید تن به هر ازدواجی بدین و سطح توقعات خودتون رو بسیار پایین بیارید و به خودتون حق انتخاب ندین و با این شرایط وارد یک زندگی مشترک بشین قطعا با شروع زندگی مشترکتون هم این حس تنهایی و عدم ارضای نیازتون در شما وجود خواهد داشت. چون شما فقط از سر ناچاری و بدون فکر تصمیم به ازدواج دارید نه از روی دلایل منطقی.
از توضیحاتتون به نظر می رسه اعتماد بنفس کمی دارید و همین عدم اعتماد بنفستون می تونه باعث بشه از زندگی لذت نبرید و مدام منتظر فردی باشید که بیاد و شما رو از این شرابط نجات بده در حالی که اگز شما با این شرایط ازدواج کنید آسیب های به مراتب بیشتر ی در زندگی مشترک متوجه شما میشه.
به شما توصیه میشه به صورت حضوری به یک روانشناس مراجعه کنید تا تحت شناخت درمانی قرار بگیرید و بتونید شناخت های انحرافیتون رو تشخیض بدین، نیاز هست که فعالتر باشید، در جمع دوستان، خانواده، اطرافیان و همچنین فعالیت های اجتماعی بیشتر قرار بگیرین و ارتباطاتتون رو گسترده کنید، این گسترده کردن ارتباطات شانس شما رو برای ازدواج بیشتر می کنه ولی در کنار این کارها نیاز هست که برای افزایش اعتماد بنفستون و شروع فعالیت هدفمند در زندگیتون اقدام کنید تا بتونید ازدواج موفق تری داشته باشید و همچنین مستقل بودن رو بیشتر تمرین کنید و به دست بیارید.

سلام من ازدوران بچگی عاشق پسرعمه ی خودش شده بودم امااون هیچ حسی نسبت به من نداره یه ماه دیگه هم عروسیشه بایکی دیگه واقعا دارم دیونه میشم همش بفکرش هستم هرکاریم میکنم نمیتونم فراموشش کنم

سلام به شما دوست عزیز
احساسات شما قابل درک می باشد اما دقت داشته باشید که همانطور که خودتان بیان کردید از کودکی و بعد هم نوجوانی این علاقه به وجود آمده است در سنینی که فرد به تنها با خیالپردزای به این احساسات دامن می زند و با خطاهای شناختی و بزرگنمایی رفتارهای فرد مقابل را به معنای توجه به احساس خودش دنبال می کند و این موضوع اگر ادامه یابد و فرد به شرایط سنی خودش توجه نکند می تواند سالها ادامه یابد و به فرد از نظر روحی آسیب وارد کند .
بهتر است در این مسیر بک دوره شناخت درمانی را تجربه کنید تا بتوانیم در این زمینه به شما کمک کنیم تا به مرحله پذیرش وارد شوید .
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۲۲۶۸۵۸۹۵

سلام ببخشید من خیلی وقت به یکی از پسر های فامیل که خیلی مذهبی هست فکر میکنم حتی با خودم میگم که حاضر هستم که هر کاری رو که اون میگه انجام بدم و یا مراسم عروسی رو که آرزو دارم خیلی خوب باشه بخاطر عقاید اون خیلی کوچیک و جمع جور بگیرم . خودم هم عقایدی دارم ولی اون آقا یکم بیشتر از من تو بند این جور مسایل . ایا فکر کردن بهش درست ؟؟؟

سلان به شما دوست عزیز
در این مورد اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار بدهید تا باهم بیشتر صحبت کنیم.
۱٫ هریک از شما چند سال دارید؟
۲٫ در زمان فعلی باهم در ارتباط هستید ؟
۳٫ منظور شما از عقایدی که در بند ان هستند چیست؟

سلام من چندماه ازدواج کردم ولی تاب حال نزدیکی نداشتم شوهرم ازم شکایت کرده لطفا بهم بگین چکار کنم همش استرس دارم دست خودم نیس

با سلام خدمت شما دوست عزیز
احساسات شما قابل درک می باشد اما نیازهای همسرتان نیز مورد پذیرش می باشد اما بهتر است با همسرتان صحبت کنید تا برای بررسی مشکلات بجای مراجعه به دادگاه به سکس تراپ مراجعه داشته باشید تا به شما در بهبود مشکلات کمک شود .
ممکن است مشکل شما واژینسموس باشد که در آن فرد واژینیسموس ترس از رابطه زناشوئی و یا ترس از رابطه جنسی که یک ترس و یا فوبی روانی و یا یک درد روانی است باعث می شود که زن از ایجاد رابطه جنسی بترسد و در نتیجه به طور ناخود آگاه خود را جمع کند و یا به عبارت دیگر اندامش را منقبض و یا پاهای خود را به هم چسبانده و قفل نماید .
این ترس و مشکلات در رابطه می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که نیاز به بررسی دقیق دارد از جمله عواملی که در این مشکل نقش دارند شام موارد زیر می باشد :
• زنانی که در کودکی و نوجوانی شیوه تربیت بسیار سختگیرانه ای داشته اند و هیچگاه درباره رابطه جنسی آگاهی لازم را پیدا نکرده اند.
• زنانی که به آنها گفته شده است که میل جنسی گناه است و رابطه جنسی بسیار دردناک است.
• کسانی که تحت تاثیر تابوهای فرهنگی درباره رابطه جنسی قرار گرفته اند.
• تعرض جنسی یا تجاوز نیز می توانند منجر به واژینیسموس شوند.
• عفونت ناحیه تناسلی مانند کاندیدیاز (نوعی عفونت قارچی)، زگیل تناسلی یا تریکومونا که نوعی بیماری آمیزشی است که توسط نوعی انگل اتفاق می افتد.
• پرتودرمانی ناحیه لگن
• خشکی واژن که اغلب ممکن است در هنگام مصرف قرص ضدبارداری یا پس از یائسگی رخ دهد.
• عدم تحریک جنسی قبل از رابطه جنسی
• عوارض جانبی برخی داروها
• زخم و پارگی کوچک در دهانه واژن و التهاب لگن
• ترس از کوچک بودن واژن برای رابطه جنسی
• ترس از بارداری
• آسیب به واژن یا عضلات اطراف آن در حین زایمان
• مشکل در روابط بین زوجین
• خستگی یا افسردگی
دقت داشته باشید که بهتر است هم به متخصص زنان برای معاینه و هم به سکس تراپ برای آموزش یک سری تمرینات و بررسی مشکلتان مراجعه داشته باشید.
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۲۲۶۸۵۷۴۱

الان از کجا بدونیم جوابای دادیم ۳از۱۴هستش یا ۷از۱۴یا۴از۱۴

دوست عزیز سوالی با این نام کاربری مطرح نشده است .

نتیجش کو؟ نوشته نتیجه ها ولی همون مطالب صفحه اول رو آورده.

سلام تشکر از شما که خبر دادین. نتایج تست اصلاح شد.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نام

ایمیل

وب‌ سایت

دیدگاه

سایت “مشاورانه” به صورت 24 ساعته در زمینه های مشاوره روانشناسی خانواده تلفنی و حضوری در خدمت شماست ۰۲۱۲۲۲۴۷۱۰۰ برترین روانشناسان ایران در کنار شما هستند

انجمن روانشناسی آمریکا

کانون مشاوران ایران

انجمن روانشناسی ایران

Medical news

کارشناسی روانشناسی

۲ واحد

نظری

اختیاری

روانشناسی تحولی ۲

روانشناس جنسیت

– تعریف، اهداف و مفاهیم کلی روانشناسی زن و مرد

– تاریخچه تفاوت های جنسیتی با سیر تحول مطالعات زنان در روانشناسی

– تفاوت زن و مرد در نظریه های روانشناختی

– اساس زیست شناختی و نوروسایکولوژیک تفاوت زن و مرد ( تفاوت های فیزیولوژیک، تفاوت در سیستم عصبی، تفاوت در ساختار مغز و نیم گره ها و….)

– اساس روانشناختی تفاوت های زن و مرد (تفاوت زن و مرد از نظر شخصیتی، توانایی های ذهنی و یادگیری، هیجان ها، اخلاق

– اساس دینی تفاوت زن و مرد

– تحول نقش جنسیتی Sex Role development و مداخله های مربوط به خانواده

– تفاوت جنسیتی و قانون (حقوق)

– پژوهش ها و یافته های جدید روانشناختی در حوزه روانشناسی تفاوت زن و مرد

– شاخص های عینی تفاوت زن و مرد – کاربرد های شناخت تفاوت زن و مرد در زندگی روزمره و تعامل زن و مرد

– تفاوت روانشناختی زن و مرد در شکل گیری نقش ها در زندگی

– تبیین تفاوت ها بر اساس سرشت (طبیعت) و تربیت و فرهنگ

– زمینه های فرهنگی بومی تفاوت زن و مرد

– تفاوت زن و مرد در فرهنگ اسلامی

– هماهنگی و ناهماهنگی بافته های علمی و فرهنگ بومی- مذهبی

– هماهنگی و ناهماهنگی نظریه های روانشناختی با فرهنگ بومی- مذهبی

– گنجی، حمزه (۱۳۸۹). روانشناسی تفاوت های فردی. تهران: انتشارات بعثت

– بستان، حسین را ۱۳۹)، اسلام و تفاوت های جنسیتی در نهادهای اجتماعی، قم: انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

– مجید تیموری، میر محمد ولی. (۱۳۸۱). روان شناسی زن و مرد، تهران: موسسه فرهنگی انتشاراتی مکیال

Brannon, L.Gender: Psychological Perspectives. Allyn and Bacon.

Bussey, K., Bandura, A. (1999). Social cognitive theory of gender development and differentiation, Psychological Review.

مرجع آمادگی آزمون کارشناسی ارشد و دکترای روانشناسی

ما در روان آموز جمعی دوستانه از مدرسان و رتبه های برتر آزمون ارشد و دکترای روانشناسی هستیم که سعی می کنیم با ارایه مشاوره، تالیف و معرفی بهترین منابع، برگزاری دوره های آموزشی حضوری و آنلاین با حضور بهترین اساتید و طراحی نرم افزارهای آموزشی به روز، راه شما را در کسب بهترین رتبه ممکن هموار کنیم.


کد تایید *

دانشنامه روانشناسی مردمی – علیرضا نوربخش مقدم


روش سقراطی در روان درمانی


ناخودآگاه متعالی


مفاهیم نظریه اتو رانک


مفاهیم نظریه اتو رانک

روانشناس جنسیت


منش انقلابی


روانکاوی انسان گرایی فروم


خشم فروخورده چیست؟


فقر، احمق می کند


نظریات پل اکمن


تاثیرات ترومای رشدی بر روان


اختلال اضطراب بیماری


ارزیابی روان شناختی


سکس گروهی


رابطه جنسی مقعدی


سبک های هویتی برزونسکی


تضاد در نیازهای اصلی انسان


نیازهای اصلی انسان بر اساس نظریه انتخاب


شناخت عواطف و احساسات


راه‌های افزایش تمایزیافتگی


نظریات پل اکمن


خانواده درمانی آکرمن

افراد اغلب مفاهیم “جنس” (s-e-x) و “جنسیت” (gender) را به جای یکدیگر استفاده می‌کنند. ما جنس یک نوزاد را براساس اندام جنسی که دارد، زن و یا مرد، تعیین می‌کنیم. وقتی که جنس نوزاد معین شد، ما شروع به فرض کردن جنسیت کودک می‌کنیم. کسی که با ذَکَر (اندام جنسی مردانه) بدنیا می‌آید، پسر خواهد بود و کسی که با فَرج (اندام جنسی زنانه) بدنیا می‌آید دختر خواهد بود.

ابعاد جنسیت

اگرچه مسیر تعیین جنسیت ما ممکن است همراه با تعیین جنس ما در بدو تولد، آغاز شود اما در همان‌جا به اتمام نمی‌رسد. جنسیت یک فرد شامل رابطه‌ای پیچیده بین سه بُعد است.

۱- بدن: جسم ما، تجربه‌ی ما از بدن خود، اینکه اجتماع چگونه بدن‌ و جسم را جنسیت‌بندی می‌کند و دیگران چگونه براساس بدنی که داریم با ما ارتباط برقرار می‌کنند.

۲- هویت: حس عمیق و درونی ما به عنوان مرد، زن، ترکیبی از هر دو یا هیچکدام؛ این‌که ما دروناً خودمان را چه کسی می‌دانیم.

۳- بیان: چگونه جنسیت خود را به جهان معرفی می‌کنیم و جامعه، فرهنگ، عموم مردم و خانواده چگونه آن را درک می‌کنند و با آن ارتباط برقرار می‌کنند و تلاش می‌کنند تا به جنسیت شکل دهند. بیان جنسیتی به نقش‌های جنسیتی نیز مرتبط است و این‌که جامعه چگونه از این نقش‌ها استفاده می‌کند تا سعی در اجبار انطباق جنسیت فرد با هنجارهای جنسیتی فعلی داشته باشد.

هریک از این ابعاد می‌توانند در گستره‌ی وسیعی از احتمالات متنوع قرار بگیرند. احساس راحتی یک فرد در جنسیت خود، مربوط به درجه‌ای از هماهنگی است که در این سه بُعد احساس می‌کند.بیایید هر یک از این ابعاد را با جزئیات بیشتری توضیح دهیم.

بدن

بیشتر جوامع “جنس” را به عنوان مفهومی دوتایی در نظر می‌گیرند. با دو گزینه‌ی ثابت مرد یا زن. هردو این‌ها براساس عملکرد اندام تولید مثلی فرد ( اندام تناسلی، کروموزوم‌های جنسی، غده‌های جنسی، هورمون‌، ساختارهای تولید مثلی) تعیین شده‌اند. اما حتی وجود یک طبقه‌بندی دوتایی”جنس” هم موفق به دربرگرفتن جنبه‌های زیست شناختی “جنسیت” نمی‌شود.

در حالی‌که اکثر بدن‌ها دارای شکل ظاهری یکی از این دو اندام جنسی هستند که به عنوان “زن” یا “مرد” طبقه بندی می‌شوند، به طور طبیعی وضعیت‌های اینترسکس(دوجنسی) نیز اتفاق می‌افتند که نشان می‌دهند، “جنس” طیفی از احتمالات است. این طیف زیست‌شناختی به خودی خود باید به اندازه کافی برای برطرف کردن مفهوم ساده‌ی “دوگانه‌ی جنسیت” کافی باشد، که فقط دو “جنس” وجود ندارد.

رابطه‌ی بین جنسیت یک فرد و بدن آن فرد، چیزی فراتر از عملکرد اندام تولید مثلی او است. تحقیقات در زمینه‌ی عصب‌شناسی، درون‌ریزشناسی (علم شناسایی و مطالعه غدد مترشحه داخلی ) و زیست شناسی سلولی به اساس زیستی وسیع‌تری در رابطه با تجربه‌ی فرد از جنسیت، اشاره می‌کند. در حقیقت، تحقیقات بیشتری به نقش کلیدی مغز ما‌ در این‌که چگونه جنسیت خود را تجربه می‌کنیم، اشاره می‌کنند.

خود بدن‌ افراد نیز به دلیل توقعات فرهنگی دچار جهت دهی جنسیتی می‌شود. مردانگی و زنانگی با ویژگی‌های جسمانی خاصی برابرسازی می‌شود، ویژگی‌هایی که براساس درجه‌ی حضور آن‌ها، افراد به عنوان بیشتر مرد/زن، یا کمتر مرد/ زن، برچسب گذاری می‌شوند.جنسیتی کردن بدن‌هایمان بر روی این‌که ما چگونه احساسی در مورد خود داریم و دیگران چگونه ما را درک می‌کنند و با ما ارتباط برقرار می کنند، اثر می‌گذارد.

هویت

هویت جنسیتی، تجربه درونی ما و نامگذاری جنسیت ما است. یک فرد همسو (Cisgender) دارای هویت جنسیتی است که با “جنس” او که در هنگام تولد تعیین شده، هم راستا است. برای مثال، کودکی که در هنگام تولد “جنس” او مرد تعیین شده و هویت جنسیتی خود را نیز به عنوان یک پسر/مرد می‌شناسد فردی همسو (Cisgender) است.

یک فرد Transgender دارای هویت جنسیتی است که با “جنس” او که در هنگام تولد تعیین شده، هم راستا نیست. بنابراین، کودکی که در برگه‌ی تولد “جنس” مرد برایش تعیین شده و هویت جنسیتی خود را به عنوان یک دختر/زن می‌شناسد یک ترنسجندر است.

دو تا از رایج‌ترین هویت‌های جنسیتی، دختر و پسر هستند. این ایده که بیان می‌کند تنها دو جنسیت وجود دارد به نام “جنسیت دوگانه” (gender binary) نامیده می‌شود. اگر کودکی دارای هویت جنسیتی دوگانه باشد این به این معنا است که آن‌ها هویت خود را به عنوان دختر یا پسر تعیین کرده‌اند، بدون در نظر گرفتن نوع “جنس” که در هنگام تولد برایشان تعیین شده. اما جنسیت یک طیف است. و تنها به دو گزینه محدود نمی‌شود. یک کودک ممکن است دارای “هویت جنسیتی غیردوگانه” باشد، یعنی آن‌ها هویت جنسیتی خود را پسر یا دختر در نظر نمی‌گیرند – افراد دارای هویت جنسیتی غیردوگانه می‌توانند هر دو هویت‌های دختر و پسر یا هیچکدام و به طور کامل جنسیت دیگری را برای خود شناسایی و تعریف کنند. افراد بدون جنسیت (Agender) هیچ هویت جنسیتی را برای خود تعریف نمی‌کنند.

روانشناس جنسیت

بسیاری از ما هویت جنسیتیمان را خیلی زود، در همان اوایل زندگی خود درک می کنیم. به گفته آکادمی اطفال آمریکا، ”تا سن چهار سالگی اغلب کودکان حس پایداری از هویت جنسیتی خود دارند.” جنبه‌ی اصلی هویت فردی از درون هر یک از ما برمی‌آید. این یک جنبه‌ی طبیعی در ساختار شخص است. افراد جنسیت خود را انتخاب نمی‌کنند و نمی‌توان آن‌ها را مجبور کرد تا جنسیت خود را تغییر دهند. اگرچه کلماتی که یک شخص برای تعریف هویت جنسیتیش استفاده می‌کند، ممکن است در طول زمان تغییر کند. مثلا از یک هویت جنسیتی غیردوگانه به یک هویت جنسیتی غیردوگانه‌ی دیگر. (یعنی هویت جنسیتی شما یک امر درونی و غیرقابل تغییر است و تنها ممکن است افراد براثر افزایش آگاهی، آزادی در بیان خود، در طول زمان برچسب‌هایی که روی هویت خود قرار می‌دادند را تغییر دهند.)

نامگذاری جنسیت ما می تواند یک مسئله پیچیده و امری تکاملی باشد. از آنجایی‌که ما زبان محدودی در رابطه با جنسیت داریم، ممکن است برای فرد کمی زمان ببرد تا زبانی را که می‌تواند توسط آن با هویت جنسیتی خود ارتباط برقرار کند را کشف یا ایجاد کند. امروزه توصیف انواع هویت‌های جنسیتی به سرعت در حال گسترش است، نوجوانان و جوانان امروزه دیگر احساس نیاز نمی‌کنند که حتما باید توسط یکی از دوجنسیت دختر/پسر شناسایی شوند در عوض در حال ایجاد دایره‌‌ای از واژگان در حال رشد برای جنسیت هستند. با این حال، بیشتر از ایجاد یک سری کلمات جدید، این تغییر در زبان نشان دهنده یک درک بسیار پویا از تجربه‌ی جنسیت است.

“نظر سنجی Millennial” در سال ۲۰۱۵ (Millennial به عنوان افراد بین ۱۸ الی ۳۴ سال تعریف شده) فاش کرد که افراد بیشتری “جنسیت” را به عنوان یک طیف می‌بینند تا یک دوگانه‌ی ثابت دختر/پسر. تحقیقات دیگر نشان می‌دهند که احتمال بیشتری دارد تا نوجوانانِ امروزی، جنسیت را به صورت یک طیف ببینند. شکافی بین نسل‌ها در فهم اساسی ما از جنسیت وجود دارد و این‌که ما چگونه در مورد این جنبه‌ی شخصیت خود فکر می‌کنیم.

بیان جنسیتی

سومین بُعد جنسیت، بیان جنسیتی است. بیان جنسیتی، راهی است که ما جنسیت خود را به جهان اطراف خود نشان می‌دهیم(از طریق راه‌هایی مانند لباس پوشیدن، مدل مو و اطوار و اخلاق شخصی و …). تقریبا به همه چیز جنسیت داده شده است، اسباب‌بازی‌ها، رنگ‌ها، لباس‌ها و فعالیت‌ها چند مثال روشن و واضح هستند.

با توجه به درجه‌ی شیوع “جنسیت دوگانه” کودکان احساس فشار شدید می‌کنند تا جنسیت خود را در قالب هویت کلیشه‌ای و محدود دختر و پسر، بروز دهند. انتظارات در مورد بیان جنسیتی تقریبا از لحظه‌ای که متولد می‌شویم به ما یاد داده می‌شوند و از طریق هر جنبه‌ای از زندگی ما، از جمله خانواده، فرهنگ، همسالان، مدارس، جامعه، رسانه و مذهب با ما ارتباط ایجاد می‌کند.

نقش‌های جنسیتی و انتظارات از این نقش‌ها چنان در فرهنگ ما ریشه دوانده که بسیاری از مردم نمی‌توانند طور دیگری به این قضیه فکر کنند. از طریق ترکیبی از شرایط اجتماعی و اولویت شخصی، در سن سه سالگی اغلب کودکان ترجیح می‌دهند تا فعالیت‌ها و رفتارهایی را نمایش‌دهند که به طور معمول با “جنس” آن‌ها ارتباط دارد.

کودکانی که جنسیت خود را به گونه‌ای بیان می‌کنند که از هنجارهای اجتماعی خارج است، تجربه‌ی بسیار متفاوتی دارند. دخترهایی که تصور می‌شود زیادی مردانه هستند (مخصوصا با ورود آن‌ها به سنین نوجوانی) و پسرهایی که به چشم، زیادی زنانه دیده می‌شوند (در هر سنی) با چالش‌های متنوعی روبه‌رو می‌شوند. فشارهای وارد شده برای تطابق با نقش جنسیتی مورد انتظار در خانه، بدرفتاری توسط همسالان در مدرسه و محکوم شدن توسط جامعه‌ی وسیع‌تر، تنها بعضی از مشکلاتی است که کودکی که بیان جنسیتیش مطابق با سیستم “جنسیت دوگانه” نیست، تجربه می‌کند. برای بسیاری از جوانان، بیان جنسیتی جنبه‌ی ملموسی از تجربه‌ی جنسیت آن‌هاست و در بسیاری از تعاملات آن‌ها اثر می‌گذارد.

هنجارهای پیرامون بیان جنسیتی با گذر زمان در جوامع تغییر می‌کند. تنها لازم است تا گوشواره انداختن مردان و یا تاتو کردن زنان را در نظر بگیرید تا انعطاف پذیری انتظارات اجتماع از جنسیت را دریابید. حتی مفهوم ظاهرا لجوجانه‌ی “صورتی” برای دخترها است و “آبی” برای پسرها، مفهومی جدید است. قبل از اواسط قرن بیستم، لباس صورتی برای پسران و لباس آبی برای دختران در نظر گرفته می‌شد.

از آن‌جا که انتظارات در مورد بیان جنسیتی بسیار سخت‌گیرانه هستند، ما اغلب تصور می‌کنیم که چیزی که فردی می‌پوشد یا نوعی که آن‌‌ها حرکت می‌کنند، صحبت می‌کنند و یا خودشان را بیان می‌کنند، قرار است به ما در مورد هویت جنسیتی آن‌ها چیزی بگوید. اما بیان جنسیتی، جدا از هویت جنسیتی است، ما نمی‌توانیم براساس بیان جنسیتی یک فرد هویت جنسیتی او را فرض کنیم. برای مثال یک پسر سیسجندر ممکن است علاقه داشته باشد تا دامن و یا پیراهن به تن کند. انتخاب او در لباس پوشیدن هیچ چیزی را در مورد هویت جنسیتی او تغییر نمی‌دهد، به سادگی این معنی را می‌دهد که او (حداقل بعضی اوقات) ترجیح می‌دهد تا لباس‌هایی را بپوشد که جامعه آن‌ها را دخترانه در نظر می‌گیرد.

جنسیت متفاوت از گرایش جنسی است

یک تمایز نهایی که لازم است در مورد آن صحبت کنیم میان جنسیت و گرایش جنسی است. این دو مفهوم اغلب به صورت نادرست یک چیز تصور می‌شوند. درحالی‌که جنسیت و گرایش جنسی دو جنبه‌ی متمایز هویت ما هستند. جنسیت امری درونی و شخصی است (جنسیت خود را چگونه می‌بینیم)، در حالی‌که گرایش جنسی امری بین افراد است (به چه کسی از نظر جسمی، عاطفی، احساسی و یا عاشقانه جذب می‌شویم.)

چرا بسیار حیاتی است تا این دو مفهوم را از هم تشخیص دهیم؟ وقتی ما جنسیت را با گرایش جنسی اشتباه می‌گیریم، بیشتر احتمال دارد تا فرض‌هایی در مورد یک فرد جوان داشته باشیم که هیچ مشکلی با کسی که هستند ندارند. برای مثال هنگامی که بیان جنسیتی یک فرد با انتظارات دیگران سازگار نیست، اغلب تصور می‌شود که آن‌ها همجنس‌گرا هستند. تصور می‌شود پسری که دوست دارد نقش شاهدخت را بازی کند، گی است و فرض می‌شود دختر نوجوانی که از بخش پسرانه لباس‌ می‌خرد و موی کوتاه دوست دارد، لزبین است.

این نتیجه‌گیری‌ها نادرست هستند. آنچه کسی می‌پوشد در مورد بیان جنسیتی است و شما نمی‌توانید براساس آنچه که به تن دارند بگویید که گرایش جنسی آن‌ها چیست. (همچنین هویت جنسیتی آن‌ها را هم نمی‌توانید حدس بزنید مگر این‌که آن‌ها خودشان به شما بگویند.)

اشتباه گرفتن جنسیت و گرایش جنسی می‌تواند همچنین بر توانایی جوانان در درک و بیان جنبه‌های جنسیتشان دخالت کند. برای مثال غیرمعمول نیست که جوانان ترنسجندر یا جوانان دارای هویت غیردوگانه‌ی پسر/دختر قبل از درک کامل هویت جنسیتی خود، تصور کنند که گی یا لزبین (یا هر گرایش جنسی دیگری به غیر از دگرجنس‌گرا) هستند.

بسیار مهم است تا هردو مفهوم جنسیت و گرایش جنسی را درک کنیم. اما اینکه ما این بخش از وجود خود را چگونه درک می‌کنیم و انتخاب‌هایی که ما برای افشا و بیان آن‌ها می‌کنیم، مسیری متمایز از هم هستند. فکر کردن به این دو جنبه از خود به عنوان جنبه‌های قابل تعویض با یکدیگر، به جای کمک به ما و این‌که خود و دیگران را بهتر بشناسیم، در واقع می‌تواند سر راه توانایی ما در درک و تعامل با یکدیگر قرار بگیرد.

منبع : www.genderspectrum.org/understanding-gender

موسس وب سایت روانشناسی مردمی – روانشناس بالینی – سابقه 5 سال روان درمانی و مشاوره در مرکز آرین – سابقه 4 سال روانشناس بالینی در بیمارستان روانپزشکی ایرانیان.
آدرس: تهرانپارس، رسالت شرق، بین باقری و رشید، پلاک ۲۰۲، مرکز مشاوره پیشرو. (تلفن:09120728712)

مطلب قبلی

روانشناسی خویشتن ۲

مطلب بعدی

۱۲ میلیون نفر در ایران اختلال روانی دارند

در باب لذات جسمانی

اولین رابطه جنسی

امید چیست؟

واقعیاتی در مورد خودارضایی

نگرش های جنسی در طول تاریخ

روان و بدن، یکی هستند

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مقالات پر بازدید ماه


درماندگی آموخته شده در حوزه فردی و اجتماعی

علل گرایش به تنهایی و تجرد

وجدان یا سوپر ایگو

موج چهارم روان درمانی

نهاد یا اید

تله های زندگی

سه سبک مقابله با تله های زندگی

ذهنیت های طرحواره ای

تله زندگی نقص/ شرم

طرحواره تنبیه

تله زندگی آسیب پذیری

تغییر تله زندگی رهاشدگی

تله زندگی رهاشدگی

حوزه های طرحواره های ناسازگار اولیه

درک تله های زندگی

رهاشدگی و روابط صمیمی

طرحواره معیارهای سرسختانه

تله زندگی شکست

تله زندگی طرد اجتماعی

تله زندگی وابستگی

تله زندگی محرومیت هیجانی

تله زندگی اطاعت

بحث برانگیزترین مقالات

انحراف جنسی یادگارخواهی

نظریه روانکاوی فروید

پرسشنامه هراس اجتماعی

چکیده ای از نظریه TA

آخرین مقالات را در ایمیل خود دریافت کنید

تمرکز سایت دانشنامه روانشناسی مردمی درباره موضوعاتی است که می‌تواند برای خوانندگان اطلاعات و رفتار معاصرتری را به ارمغان بیاورد. امیدواریم شکل گیری و شکوفایی دانشنامه روانشناسی مردمی را مترادف با انگیزه‌های فرهنگی و اجتماعی خودتان بدانید.
با آرزوی بهترین‌ها برای سیاره کوچک ما.

مشاوره گرفتن، تلاش برای داشتن زندگی بهتر و کمک به خود، برای حل مشکلات زندگی است.

آدرس1: تهرانپارس، رسالت شرق، بین باقری و رشید، پلاک ۲۰۲، مرکز مشاوره پیشرو. (تلفن:09120728712)
آدرس2: سعادت آباد، ابتدای بلوار دریا، مطهری شمالی، کوچه گل آذین، پلاک 30، واحد 9، مرکز مشاوره بهراز.

نوشته های تازه

تضاد در نیازهای اصلی انسان

نیازهای اصلی انسان بر اساس نظریه انتخاب

خشم فروخورده چیست؟

علیرضا نوربخش مقدم (مشاور فردی و درمانگر اختلالات روانی – طراح سایت های روانشناسی)


روش سقراطی در روان درمانی


ناخودآگاه متعالی


مفاهیم نظریه اتو رانک


منش انقلابی


روانکاوی انسان گرایی فروم


زندگی نامه کارل یونگ


فقر، احمق می کند


نظریات پل اکمن


هنر بی عملی


تاثیرات ترومای رشدی بر روان


اختلال اضطراب بیماری


ارزیابی روان شناختی


سکس گروهی


رابطه جنسی مقعدی


سبک های هویتی برزونسکی


شناخت عواطف و احساسات


جهان پس از کرونا


مدیریت استرس ناشی از کرونا


راه‌های افزایش تمایزیافتگی


خانواده درمانی آکرمن


خانواده درمانی ویرجینیا ستیر

تغییر حالت روز و شب

شرکت تحقیقاتی پارسی طب 2015-10-07 جنسی و زناشویی, دانستنیهای پزشکی ۸ دیدگاه 4,103 بازدید

روانشناسی جنسیت ، هر انسانی قوانین مربوط به تعامل اجتماعی را در مقاطع مختلف از روند زندگی و در شرایط گوناگون فرا می‌گیرد.

این قوانین را اولین بار ما به عنوان کودک در تعاملات خود با اولیاء و مربیان فرا می‌گیریم و بعد در دوران نوجوانی آن را در تعامل خود با دوستان و همسالان، توسعه می‌دهیم.

سن فراگیری تعاملات اجتماعی از ۵ تا ۱۵ سالگی است، همان سنینی که عملاً هر کدام از جنس‌ها، عمده‌‌ی وقت خود را با همجنس خود می‌گذراند.

روانشناس جنسیت

اعضای هر گروه آگاهانه رفتار خاص جنسی خود را فرا می‌گیرد.

دختران در گروه‌های کوچک و خصوصی بازی می‌کنند و اعضای گروه بازی هم سن هستند. بازی‌ها جنبه همکاری و تعاون دارد.

فعالیت‌های مربوط به بازی به هیچ وجه جنبه رقابتی ندارد و کسی به خاطر داشتن قدرت از دیگران متمایز نمی‌شود .

در دوستی‌های آنها صمیمیت، برابری و وفاداری به یکدیگر بسیار مهم است.

در ساخت روابط اجتماعی دختران همه باید نسبت به یکدیگر سازگاری داشته باشند، ولی اگر این سازش و تساهل صورت نگرفت باید منتظر تضاد و کشمکش بود.

برای حل مشکل و رفع تضاد دختران، سعی نمی‌کنند تا مسأله را حل کنند و اکثر اوقات این دوستی‌ها به هم می‌خورد و جدایی پیش می‌آید.

رسول خدا(ص) می فرماید: دختران خود را ناخوش ندارید زیرا آنها مونس های گرانبهایی هستند(۱).

دوستی در بین دختران بیشتر بر اساس کلام صورت می‌گیرد. روابط دوستی با رعایت نوبت صحبت، اجازه صحبت دادن به دیگران، و قبول محتوای گفتاری دیگران شکل می‌گیرد.

به کارگیری کلماتی که در آن ضمایر و افعال همکاری نهفته است مانند «بچه‌ها بیابند» «ما باید»، «دخترها» نشانگر توان آنها در سازمان دادن کار گروهی است .

وفاداری یکی از ویژگی‌های عمده دوستی بین دختران ۱۲ تا ۱۴ساله است.

«اکثر اوقات دختران وقت خود را به حرف زدن اختصاص می‌دهند و صحبت‌ها، انعکاس‌گر افکار درونی آنهاست.

روابط دختران با یکدیگر بر اساس روابط رییس و مرئوس نیست. خواست‌ها و اعتراضات خود را از طرف جمع مطرح می‌کنند و به آنها جنبه شخصی و فردی نمی‌دهند.

معمولاً کنار گذاشتن کسی به بهانه عدم هماهنگی او با هنجارهای گروه قلمداد می‌شود. معیار سنجش صمیمیت دختران منوط به درمیان گذاشتن اسرار پنهانی است.

برای موفقیت اجتماعی، دانستن صحیح این روابط بسیار ضروری است، اگر نگوییم که راز بقا در اجتماع وابسته به این اصول است.

بازی پسرها در گروه‌های بزرگ‌تر و بر اساس هرم سلسله مراتبی انجام می‌گیرد. هر پسری این فرصت را دارد تا شانس خود را آزمایش کند و از این هرم صعود کند و یا در بعضی مواقع سقوط کرده و شکست را بپذیرد. در دنیای پسران گفتار دارای سه نقش اساسی است (ساکس و جفرسون، ۱۹۷۴) .

در اردوگاه پسران دیده شده که آنها با به کارگیری نحوه خاصی از گفتار قادر به نشان دادن تسلط خود در گروه هستند. قابل توجه است که بدانیم قدرت پسرها در جمع در نحوه‌ی به کارگیری صحیح، و به جای گفتاراست.

به عبارت دیگر موفقیت اجتماعی پسران نه تنها بستگی به دانستن صرف جملات و واژگان است، بلکه وابسته به نحوه‌ی استفاده صحیح از آنهاست. .

دومین جنبه‌ی جامعه‌شناسی زبان در تعامل دوستانه در بین پسران، استفاده از واژگان برای حفظ و نگهداری و جلب هم‌گروهان است.

قصه سرایی، لطیفه گویی و دیگر عملیات‌گفتاری جنبه‌هایی عادی در تعامل اجتماعی پسران است.

گوینده لطیفه باید یاد بگیرد که در خلال صحبت خود حال و هوای شنوندگان را نیز ارزیابی کند تا بر اساس آن لطیفه را به انجام رساند.

پسرها در تعاملات خود با دیگر پسران یاد می‌گیرند که چگونه به عنوان شنوندگان داستان و یا لطیفه عمل کنند.

به نظر می‌رسد که عکس‌العمل پسرها به داستان‌های دیگران توأم با چالش و اظهارات گوناگون است. این عکس‌العمل برای تأکید خود در جمع حضار و بر جسته کردن موقعیت خویش در جمع است.

امام صادق (ع) می فرماید: پسران نعمتند و دختران حسنه و خداوند از نعمت ها باز خواست می کند و برای حسنات پاداش می دهد(۲).

2020-05-13

2020-05-04

2020-04-15

مدت زنده ماندن ویروس کرونا در روی سطوح: همانطور که همه ما میدانیم  شخص مبتلا …

خوب بود

مرسی میشه بگید پسرهادر جمع های گروهی وبیشتر صمیمی در خصوص چه مطالبی حرف میزنند؟

خوب بود

طالب عالی بود

ALEI MERSI

واقعا مطالب آموزنده و جالبی هستن. واقعا از زحمتاتون تشکر میکنم که به فکر مشکلات هستید

انصافا مطالب آموزنده و جالب است ممنون از زحمات شما

KHILI KHOB BOOD DASTETON DARD NAKONE AGE MISHE BISHTARESH KONID

روانشناس جنسیت

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

“پارسی طب”، مجله سلامت جسم و روان، به صورت تخصصی در زمینه تشخیص صحیح بیماری ها و حفاظت از مردم در برابر انواع مختلف امراض رایج با استفاده از مشاوره پزشکی مکمل، گیاهان دارویی، درمان با طب سنتی و جایگزین فعالیت داشته و همچنین مرجع قابل اعتماد اخبار پزشکی و مقالات سلامت و درمانی می باشد.


URL: http://psj.umsha.ac.ir/article-1-568-fa.html

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهان می باشد.

روانشناس جنسیت

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Pajouhan Scientific Journal

Designed & Developed by : Yektaweb

یا نام متخصص را جستجو کنید

روانشناس کیست؟

روانشناس کسی است که فرایندهای ذهنی و رفتار انسان‌ها را از طریق مشاهده، تفسیر و ثبت نحوه ارتباط افراد با یکدیگر و محیط پیرامون‌شان، بررسی می‌کند. روانشناسان سعی دارند که سلامت و رفاه ذهنی همه افراد، اعم از خانواده‌ها، گروه‌ها و جوامع مختلف را تضمین کنند.

روانشناس، یک متخصص آموزش‌دیده است که در زمینه تحقیقات، آزمایشات و رسیدگی به چالش‌های عاطفی و روانی بیماران فعالیت می‌کند. مشاور و روانشناس خوب در هر زمینه ای می تواند خدمات خود را در مراکز مشاوره، بیمارستان ها یا مطب متخصص ارائه کنند. برخی مراکز به شکل اختصاصی مرکز مشاوره ازدواج هستند.

روانشناسان خدمات متنوعی را به مردم ارائه می‌کنند:

روانشناس جنسیت

تحصیلات و مدرک روانشناسان

اخذ مجوز کار، مستلزم داشتن مدرک دکترا (Ph.D. ،Psy.D. و Ed.D.) و گذراندن یک دوره دو ساله در یک مرکز خدمات بالینی است. روانشناسان، بیش از هر متخصص دیگری در زمینه روانشناسی و خدمات روان درمانی، تحصیل کرده و آموزش می‌بینند. دکتر روانشناس خوب می تواند با تخصص خود مسائل زیادی را حل کند.

از زیرشاخه های اصلی روانشناسی در ایران، می‏توان روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی و روانشناسی کودکان استثنائی را نام برد.

روانشناس بالینی

فعالیت اصلی روانشناسان بالینی شامل تست‏ های روانشناسی، ارزیابی و تشخیص مشکلات روانی، روان درمانی، تحقیق در زمینه کشف راه‌های بهبود سلامتی، تدریس و مشاوره می‌شود. روانشناسان بالینی در اماکن مختلف، از جمله بیمارستان‎ها، کلینیک‌های بهداشت روانی، مطب‌ها، مدارس ابتدایی و متوسطه، برنامه‌های توانبخشی کارکنان و شرکت‌ها فعالیت دارند. روانشناسان بالینی می‏توانند در زمینه های کودک و نوجوان و یا خانواده، آموزش‏ های تخصصی لازم را ببیند و در هر یک از این حیطه ها، تخصصا مشغول به کار درمان شوند.

سایت پزشک خوب با استفاده از بهترین روانشناس در هر شهر، مشاوره روانشناسی را برای حل معضلات و اختلالات مراجعان به کار می گیرد. در همین راستا لیست روانشناسان در هر شهر قابل مشاهده و انتخاب است.

فرشته زمانی 

دکتر لیلا موثق 

دکتر زهرا فدایی وطن 

زهرا خیری 

سعیده سلیمانی 

فرامک بوذری 

دکتر فردوس قماشچی 

دکتر حسن اکبرزاده 

رزا سهیلی نیا 

نورالدین خزایی 

تمامی آدرس ها را بر روی نقشه می توانید مشاهده کنید

loading…

جستجو بر حسب نام متخصص

لیست تخصص ها

آیا شما یک پزشک خوب هستید؟

تمامی حقوق این وب‌سایت محفوظ است و انتشار مطالب آن با ذکر منبع بلامانع می‌باشد

روانشناس جنسیت
روانشناس جنسیت
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *