چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

 
helpkade
چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود
چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

آشنایی با فرایند تخمک‌گذاری و علائم آن کمک می‌کند تا بتوانید با دقت بیشتری زمان تخمک‌گذاری خود را مشخص کنید و زمان‌های مناسب برای باروری را تشخیص…

برای شروع درمان مشکلات باروری، لازم است بدانید که چه کسانی و در چه زمانی باید برای درمان این مشکلات اقدام کنند. در این ویدیو، دکتر مهراندخت عابدینی…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

آمدنتان همراه نوزاد به خانه، برای شما و همسرتان یک لحظۀ زیبا و به‌یادماندنی است. شما مادر و همسرتان پدر شده‌اید. اولین روز حضور نوزاد در خانه برای…

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

ریفلاکس در کودکان یا طبیعی است یا غیرطبیعی. در این ویدیو، خانم دکتر غزال علیزاده، متخصص كودكان و نوزادان و فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان، در مورد…

اگر دوست ندارید کودکتان را هنگام خواب تنها بگذارید تا گریه کند یا روش‌های ناپدید شدن تدریجی و گریه تا خواب را امتحان کرده‌اید ولی مؤثر نبوده‌ است،…

شما نمی‌توانید کودک دو سالهٔ خود را متقاعد و راضی کنید که موقع غذا خوردن دهانش را ببندد تا غذا از آن بیرون نریزد یا دچار خفگی نشود، اما اگر روی…

فرض کنید دختر چهار ساله‌تان از شما بخواهد که برایش لوازم آرایش بخرید یا ماتیکتان را به او بدهید تا روی لبش بزند، شما هم درخواستش را رد می‌کنید، بعد…

احیای قلبی تنفسی یا CPR، یک اقدام نجات‌دهنده است که شما می‌توانید برای نجات جان کودکی که هیچ علائمی از زندگی نشان نمی‌دهد، یعنی بیهوش است و نفس نمی…

زمان و راه و روش از شیر گرفتن کودکان شیرخوار یکی از سؤالات و نگرانی‌های تمام مادران است. در این ویدیو دکتر فریبا صیقلی، فوق تخصص گوارش کودکان، برای…

لیوان مخصوص کودک می‌تواند کمکی برای فرایند انتقال کودکتان از شیر خوردن سینه یا شیشه‌شیر به یک لیوان معمولی باشد. لیوان مخصوص کودکان شیرخوار انواع و…

بدن مادران پس از زایمان دچار تغییراتی می‌شود که برای بازگشت به حالت قبل از بارداری و بهبود کامل نیاز به گذشت زمان دارد. با داشتن اطلاعات کافی در مورد تغییرات بدن مادران پس از تولد نوزاد و انجام دقیق دستورات پزشک به مرور می‌توانید نیروی اولیۀ خود را دوباره به دست آورید. در این مطلب می‌توانید با بسیاری از تغییرات بدن خود پس از زایمان و زمان بهبود آنها آشنا شوید.

با تمام شدن زایمان، انقباضات شدید رحمی پایان می‌یابد، اما چون هنوز برای جمع شدن رحم و خونریزی طبیعی به انقباض نیاز است، رحم به منقبض شدن ادامه می‌دهد. این انقباضات ممکن است کمی دردناک باشد که به آنها پس‌درد می‌گویند و شیردهی در این زمان برای برگشت سریع‌تر رحم به اندازۀ طبیعی مؤثر است. در نهایت، انقباضات باعث کوچک شدن رحم می‌شود و رحم مانند یک مشت خود را می‌بندد. این انقباضات همچنین باعث جدا شدن جفت از دیوارۀ رحم می‌شود. پس از خروج جفت، رحم بیشتر پایین می‌آید و رگ‌های خونی را در جایی که به جفت متصل بوده است، می‌بندد.

در چند روز اول پس از زایمان، شما می‌توانید قسمت بالای رحم خود را زیر ناف یا چند انگشت پایین‌تر از ناف احساس کنید. یک هفته پس از زایمان، رحم شما حدود ۵۰۰ گرم وزن دارد و پس از دو هفته، وزن آن تنها حدود ۳۰۰ گرم است و به ‌طور کامل داخل لگن قرار گرفته است. در حدود چهار هفته پس از زایمان، وزن رحم به وزن قبل از بارداری یعنی ۱۰۰ گرم یا کمتر می‌رسد و این فرایند به نام جمع شدن رحم شناخته می‌شود. حتی پس از برگشت رحم به داخل لگن، ممکن است برای چند هفته یا بیشتر، همچنان تا حدودی باردار به نظر برسید. دلیلش این است که عضلات شکم شما در طول بارداری کشیده می‌شود و مدتی زمان و ورزش منظم لازم است تا شکم شما به حالت اولیۀ خود بازگردد.

در یک یا دو ماه اول پس از زایمان، داشتن ترشحات واژنی که نفاس نامیده می‌شود طبیعی است. نفاس حاوی خون، باکتری‌ها و بافت مردۀ دیوارۀ رحم است. برای چند روز اول بعد از زایمان، نفاس حاوی مقدار زیادی خون است، بنابراین به رنگ قرمز روشن خواهد بود و شبیه یک پریود ماهانه به نظر می‌آید. به احتمال زیاد، این ترشحات هر روز کمی کمتر می‌شود و از دو تا چهار روز پس از زایمان، نفاس رقیق‌تر و مایل به صورتی خواهد شد.

حدود ۱۰ روز پس از زایمان، شما تنها مقدار کمی ترشحات سفید یا زرد مایل به سفید خواهید داشت که طی دو تا چهار هفته بعد به ‌تدریج از بین می‌رود. در برخی زنان نیز، نفاس اندک یا لکه‌بینی متناوب، چند هفته بیشتر ادامه خواهد داشت. در صورت ادامۀ لکه‌بینی بعد از گذشت شش هفته پس از زایمان لازم است با پزشکتان تماس بگیرید.

اگر زایمان طبیعی داشته‌اید، واژن شما ممکن است دقیقاً مانند قبل از بارداری نشود، اما این تغییر جزئی در روابط جنسی و احساس همسر شما تأثیری نخواهد داشت. باز بودن دهانۀ واژن، احساس شلی واژن و تورم نیز در این ناحیه بلافاصله بعد از زایمان غیرطبیعی نیست. در طول چند روز بعد، تورم از بین می‌رود و واژن کم‌کم حالت ماهیچه‌ای خود را بازمی‌یابد و در طول چند هفته بعد، واژن به‌تدریج کوچک‌تر می‌شود. این را نیز بدانید که انجام منظم تمرینات کگل به ترمیم سفتی عضلانی واژن کمک می‌کند. اگر یک پارگی کوچک در ناحیۀ بین واژن و مقعد یا همان پرینه دارید که نیازی به بخیه نداشته است، احتمالاً خیلی زود التیام می‌یابد، اما اگر عمل اپیزیوتومی یا یک پارگی داشته‌اید، بهبود ناحیۀ پرینه بیشتر زمان می‌برد.

اگرچه شروع رابطۀ جنسی پس از گذشت دو هفته بعد از زایمان محدودیت خاصی ندارد، اما عموماً برای جلوگیری از عوارضی مثل عفونت، توصیه می‌شود تا شش هفته پس از زایمان، از آمیزش جنسی خودداری کنید. برای شروع دوبارۀ رابطۀ جنسی بهتر است تا زمانی که پزشک در معاینات پس از زایمان به شما اجازۀ آن را نداده است، صبر کنید. اگر بعد از اجازۀ پزشک نیز همچنان در این ناحیه درد دارید، رابطۀ جنسی را تا زمانی که احساس آمادگی کنید به تأخیر بیندازید.

هنگامی که شروع به برقراری رابطۀ جنسی می‌کنید، احتمالاً متوجه می‌شوید که ترشحات واژن شما کمتر از قبل شده است که ناشی از پایین بودن سطح هورمون استروژن در بدن شماست. این خشکی در صورت شیردهی بیشتر خواهد بود، زیرا شیردهی ترشح استروژن در بدن را پایین نگه می‌دارد. استفاده از یک روان‌کننده در رفع خشکی واژن مؤثر است و یادتان باشد حتماً از یک روان‌کننده بر پایۀ آب یا محلول در آب استفاده کنید، به ‌ویژه اگر از کاندوم یا دیافراگم برای جلوگیری از بارداری مجدد استفاده می‌کنید، زیرا روان‌کننده‌های بر پایۀ روغن یا محلول در روغن، لاتکس را از بین می‌برد که می‌تواند باعث پاره شدن کاندوم یا خراب شدن دیافراگم شود.

مقدار قابل ‌توجهی از وزنتان را بلافاصله بعد از زایمان کم می‌کنید. با کسر ۳ تا ۳ کیلو و ۵۰۰ گرم که وزن نوزاد است، حدود نیم تا یک کیلوگرم وزن جفت و حدود یک کیلوگرم خون و مایع آمنیوتیک، مجموعاً نزدیک به ۵ کیلو و ۵۰۰ گرم از وزن مادر بلافاصله پس از زایمان کم می‌شود. وزن شما هم کم‌کم کاهش می‌یابد. تمام آب اضافی که سلول‌های بدن شما در طول بارداری جمع کرده بود، همراه با خون اضافی که در بدنتان هنگام بارداری داشته‌اید، از بدنتان دفع می‌شود. بنابراین در روزها و هفته‌های پس از زایمان، بیش از تعداد معمول در هر روز ادرار خواهید کرد، همچنین ممکن است خیلی عرق کنید. بدن شما به احتمال زیاد حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم آب از دست می‌دهد. کاهش وزن اضافۀ ناشی از محصولات بارداری و حجم خون نیز حداکثر تا دو هفته به پایان می‌رسد.

فرایند زایمان می‌تواند به مثانۀ مادر فشار بیاورد و باعث مقداری ورم موقت و از دست دادن حساسیت آن شود. ممکن است در روزهای اول پس از زایمان نیاز معمول به دفع ادرار را احساس نکنید، به ویژه اگر یک زایمان طولانی یا زایمان طبیعی به کمکک فورسپس یا دستگاه مکش، یا زایمان با تزریق بی‌حسی اپیدورال داشته‌اید. اگر شما در طول زایمان در ادرار کردن مشکل داشته‌اید و به شما سوند وصل شده، احتمال بروز این مشکل بیشتر است. اما با وجود مایعات اضافی که کلیه‌های شما اکنون پردازش می‌کند، مثانه به سرعت پر می‌شود، پس ضروری است به خودتان فرصت دفع ادرار مکرر بدهید، حتی اگر نیازی به آن احساس نکرده‌اید. اگر ادرار زیادی در مثانه جمع شده باشد، ممکن است به سختی بتوانید خود را تا رسیدن به دستشویی نگه دارید. به علاوه‌، ممکن است مثانۀ شما بیش از حد منبسط شود. این می‌تواند منجر به مشکلات ادراری شود و همچنین باعث شود منقبض شدن را برای رحم شما سخت‌تر کند که منجر به پس‌درد و خونریزی بیشتر خواهد شد.

اگر نتوانید در عرض چند ساعت پس از زایمان ادرار کنید، یک سوند به مثانۀ شما وصل خواهد شد تا ادرار را تخلیه کند. اگر جراحی سزارین داشته‌اید، یک سوند برای عمل جراحی به شما وصل می‌شود که تا مدت کوتاهی پس از زایمان باقی می‌ماند. اگر هنگام دفع ادرار مشکل دارید یا مقدار ادرار شما کم است، به پرستار اطلاع دهید، زیرا اگر مثانۀ شما بیش از حد پر شود، می‌تواند مانع از ادرار کردن شما شود.

نوسانات خلقی ممکن است ناشی از عواملی شامل تغییرات هورمونی، دردی که از زایمان باقی مانده، محرومیت از خواب و دیگر ضرورت‌های مراقبت از یک نوزاد و همچنین سازگاری عاطفی با تجربۀ مادر شدن باشد. علت هرچه باشد، طبیعی است که کمی خلقتان تنگ باشد؛ این حالت معمولاً چند روز پس از زایمان شروع می‌شود و به مدت چند هفته ادامه می‌یابد. اگر این احساس پس از چند هفتۀ اول خودبه‌خود از بین نرفت یا می‌بینید ناراحتی شما تشدید شده، لازم است با پزشکتان تماس بگیرید. در برخی موارد ممکن است برخی مادران به افسردگی پس از زایمان مبتلا شوند که یک مشکل جدی‌تر است و نیازمند درمان است که پزشک می‌تواند آنها را به متخصص مربوط در این زمینه ارجاع دهد.

تغییرات هورمونی، استرس و احساس خستگی که با مادر شدن همراه است، می‌تواند در برخی از قسمت‌های بدن مثل پوست شما نیز تأثیر بگذارد. برخی از زنانی که در دوران بارداری پوست کاملاً شفافی داشتند، در ماه‌های بعد از زایمان ممکن است دچار جوش‌های پوستی شوند و از سوی دیگر، اگر شما در دوران بارداری جوش می‌زدید، ممکن است پوستتان اکنون شروع به بهبود کند.

اگر کلوآسما یا لکه‌های تیرۀ روی پوست، لب، بینی، گونه‌ها یا پیشانی دارید، در ماه‌های بعد از زایمان، این لکه‌ها شروع به محو شدن خواهد کرد و احتمالاً به شکل کامل از بین می‌رود، به شرطی که از پوستتان در مقابل نور آفتاب محافظت کنید. هر گونه ترک پوستی ناشی از بارداری نیز به ‌تدریج کم‌رنگ می‌شود، گرچه این ترک‌ها کاملاً از بین نمی‌رود.

اگر در دوران بارداری موهای شما پرپشت‌تر شده، ممکن است اکنون دسته‌دسته بریزد. این مسئله برای برخی از تازه‌مادران در چند ماه اول پس از زایمان رخ می‌دهد و نباید نگرانش باشید. در دوران بارداری، سطح بالای هورمون استروژن ممکن است مرحلۀ رشد موی شما را طولانی‌تر کند که باعث می‌شود ریزش موها کمتر از حد معمول شود. بعد از زایمان، سطح استروژن در بدن پایین می‌آید و موها شروع به ریختن می‌کند که این ریزش شدید، معمولاً بعد از سه تا چهار ماه پس از زایمان متوقف خواهد شد. با گذشت زمان بیشتر، معمولاً میزان رشد موهای جدید به حالت اولیۀ پیش از بارداری بازمی‌گردد. خبر خوب این است که اگر شما در دوران بارداری و در نتیجۀ افزایش هورمون آندروژن، از رشد بیش از حد مو در صورت و بدن رنج می‌بردید، به احتمال زیاد ظرف شش ماه پس از زایمان از شر بیشتر این موها راحت می‌شوید.

تغییرات هورمونی پس از زایمان منجر به شروع تولید شیر در سینه‌های شما می‌شود و شیردهی به نوزاد و کودکان شیرخوار مزایای بسیاری برای مادر و کودک دارد….

روزهای پس از زایمان می‌تواند برای برخی مادران همراه با مشکلاتی باشد که با گذشت زمان کمتر خواهد شد و سپس از بین می‌رود. اگر شما پس از تولد کودک دچار…

پس از هر زایمانی ممکن است علائمی در برخی از مادران وجود داشته باشد که نیاز به مراجعه به پزشک دارد. بنابراین لازم است تازه‌مادران در هفته‌های بعد از…

تیم و هیئت علمی مادرشو تلاش می‌کند تا تمام مطالب کیفیت بالایی داشته باشد. اما حفظ این کیفیت بدون داشتن نظرات اصلاحی شما کاربر عزیز امکان‌پذیر نیست. بنابراین اگر ایرادی در مطلب بالا می‌بینید یا فکرمی‌کنید این مقاله مناسب نیست، نظرتان را از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید.

مطالب این سایت جایگزین تشخیص، تجویز و درمان نیست. برای اطلاعات بیشتر به شرایط استفاده مراجعه فرمایید.

© کلیه حقوق مادی و معنوی متون، گرافیک، تصاویر و ویدیوها و محتویات سایت صرفاً متعلق به شرکت راهکارهای سلامتی پدیدار می باشد. بازنشر و استفاده از مطالب مادرشو تنها برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع (و لینک مستقیم به مطلب و بازنشر کامل و بدون جرح و تعدیل) بلامانع است. کليۀ حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شرکت دانش‌بنیان راهکارهای سلامتی پدیدار است.

آشنایی با فرایند تخمک‌گذاری و علائم آن کمک می‌کند تا بتوانید با دقت بیشتری زمان تخمک‌گذاری خود را مشخص کنید و زمان‌های مناسب برای باروری را تشخیص…

برای شروع درمان مشکلات باروری، لازم است بدانید که چه کسانی و در چه زمانی باید برای درمان این مشکلات اقدام کنند. در این ویدیو، دکتر مهراندخت عابدینی…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

آمدنتان همراه نوزاد به خانه، برای شما و همسرتان یک لحظۀ زیبا و به‌یادماندنی است. شما مادر و همسرتان پدر شده‌اید. اولین روز حضور نوزاد در خانه برای…

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

ریفلاکس در کودکان یا طبیعی است یا غیرطبیعی. در این ویدیو، خانم دکتر غزال علیزاده، متخصص كودكان و نوزادان و فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان، در مورد…

اگر دوست ندارید کودکتان را هنگام خواب تنها بگذارید تا گریه کند یا روش‌های ناپدید شدن تدریجی و گریه تا خواب را امتحان کرده‌اید ولی مؤثر نبوده‌ است،…

شما نمی‌توانید کودک دو سالهٔ خود را متقاعد و راضی کنید که موقع غذا خوردن دهانش را ببندد تا غذا از آن بیرون نریزد یا دچار خفگی نشود، اما اگر روی…

فرض کنید دختر چهار ساله‌تان از شما بخواهد که برایش لوازم آرایش بخرید یا ماتیکتان را به او بدهید تا روی لبش بزند، شما هم درخواستش را رد می‌کنید، بعد…

احیای قلبی تنفسی یا CPR، یک اقدام نجات‌دهنده است که شما می‌توانید برای نجات جان کودکی که هیچ علائمی از زندگی نشان نمی‌دهد، یعنی بیهوش است و نفس نمی…

زمان و راه و روش از شیر گرفتن کودکان شیرخوار یکی از سؤالات و نگرانی‌های تمام مادران است. در این ویدیو دکتر فریبا صیقلی، فوق تخصص گوارش کودکان، برای…

لیوان مخصوص کودک می‌تواند کمکی برای فرایند انتقال کودکتان از شیر خوردن سینه یا شیشه‌شیر به یک لیوان معمولی باشد. لیوان مخصوص کودکان شیرخوار انواع و…

بدن مادران پس از زایمان دچار تغییراتی می‌شود که برای بازگشت به حالت قبل از بارداری و بهبود کامل نیاز به گذشت زمان دارد. با داشتن اطلاعات کافی در مورد تغییرات بدن مادران پس از تولد نوزاد و انجام دقیق دستورات پزشک به مرور می‌توانید نیروی اولیۀ خود را دوباره به دست آورید. در این مطلب می‌توانید با بسیاری از تغییرات بدن خود پس از زایمان و زمان بهبود آنها آشنا شوید.

با تمام شدن زایمان، انقباضات شدید رحمی پایان می‌یابد، اما چون هنوز برای جمع شدن رحم و خونریزی طبیعی به انقباض نیاز است، رحم به منقبض شدن ادامه می‌دهد. این انقباضات ممکن است کمی دردناک باشد که به آنها پس‌درد می‌گویند و شیردهی در این زمان برای برگشت سریع‌تر رحم به اندازۀ طبیعی مؤثر است. در نهایت، انقباضات باعث کوچک شدن رحم می‌شود و رحم مانند یک مشت خود را می‌بندد. این انقباضات همچنین باعث جدا شدن جفت از دیوارۀ رحم می‌شود. پس از خروج جفت، رحم بیشتر پایین می‌آید و رگ‌های خونی را در جایی که به جفت متصل بوده است، می‌بندد.

در چند روز اول پس از زایمان، شما می‌توانید قسمت بالای رحم خود را زیر ناف یا چند انگشت پایین‌تر از ناف احساس کنید. یک هفته پس از زایمان، رحم شما حدود ۵۰۰ گرم وزن دارد و پس از دو هفته، وزن آن تنها حدود ۳۰۰ گرم است و به ‌طور کامل داخل لگن قرار گرفته است. در حدود چهار هفته پس از زایمان، وزن رحم به وزن قبل از بارداری یعنی ۱۰۰ گرم یا کمتر می‌رسد و این فرایند به نام جمع شدن رحم شناخته می‌شود. حتی پس از برگشت رحم به داخل لگن، ممکن است برای چند هفته یا بیشتر، همچنان تا حدودی باردار به نظر برسید. دلیلش این است که عضلات شکم شما در طول بارداری کشیده می‌شود و مدتی زمان و ورزش منظم لازم است تا شکم شما به حالت اولیۀ خود بازگردد.

در یک یا دو ماه اول پس از زایمان، داشتن ترشحات واژنی که نفاس نامیده می‌شود طبیعی است. نفاس حاوی خون، باکتری‌ها و بافت مردۀ دیوارۀ رحم است. برای چند روز اول بعد از زایمان، نفاس حاوی مقدار زیادی خون است، بنابراین به رنگ قرمز روشن خواهد بود و شبیه یک پریود ماهانه به نظر می‌آید. به احتمال زیاد، این ترشحات هر روز کمی کمتر می‌شود و از دو تا چهار روز پس از زایمان، نفاس رقیق‌تر و مایل به صورتی خواهد شد.

حدود ۱۰ روز پس از زایمان، شما تنها مقدار کمی ترشحات سفید یا زرد مایل به سفید خواهید داشت که طی دو تا چهار هفته بعد به ‌تدریج از بین می‌رود. در برخی زنان نیز، نفاس اندک یا لکه‌بینی متناوب، چند هفته بیشتر ادامه خواهد داشت. در صورت ادامۀ لکه‌بینی بعد از گذشت شش هفته پس از زایمان لازم است با پزشکتان تماس بگیرید.

اگر زایمان طبیعی داشته‌اید، واژن شما ممکن است دقیقاً مانند قبل از بارداری نشود، اما این تغییر جزئی در روابط جنسی و احساس همسر شما تأثیری نخواهد داشت. باز بودن دهانۀ واژن، احساس شلی واژن و تورم نیز در این ناحیه بلافاصله بعد از زایمان غیرطبیعی نیست. در طول چند روز بعد، تورم از بین می‌رود و واژن کم‌کم حالت ماهیچه‌ای خود را بازمی‌یابد و در طول چند هفته بعد، واژن به‌تدریج کوچک‌تر می‌شود. این را نیز بدانید که انجام منظم تمرینات کگل به ترمیم سفتی عضلانی واژن کمک می‌کند. اگر یک پارگی کوچک در ناحیۀ بین واژن و مقعد یا همان پرینه دارید که نیازی به بخیه نداشته است، احتمالاً خیلی زود التیام می‌یابد، اما اگر عمل اپیزیوتومی یا یک پارگی داشته‌اید، بهبود ناحیۀ پرینه بیشتر زمان می‌برد.

اگرچه شروع رابطۀ جنسی پس از گذشت دو هفته بعد از زایمان محدودیت خاصی ندارد، اما عموماً برای جلوگیری از عوارضی مثل عفونت، توصیه می‌شود تا شش هفته پس از زایمان، از آمیزش جنسی خودداری کنید. برای شروع دوبارۀ رابطۀ جنسی بهتر است تا زمانی که پزشک در معاینات پس از زایمان به شما اجازۀ آن را نداده است، صبر کنید. اگر بعد از اجازۀ پزشک نیز همچنان در این ناحیه درد دارید، رابطۀ جنسی را تا زمانی که احساس آمادگی کنید به تأخیر بیندازید.

هنگامی که شروع به برقراری رابطۀ جنسی می‌کنید، احتمالاً متوجه می‌شوید که ترشحات واژن شما کمتر از قبل شده است که ناشی از پایین بودن سطح هورمون استروژن در بدن شماست. این خشکی در صورت شیردهی بیشتر خواهد بود، زیرا شیردهی ترشح استروژن در بدن را پایین نگه می‌دارد. استفاده از یک روان‌کننده در رفع خشکی واژن مؤثر است و یادتان باشد حتماً از یک روان‌کننده بر پایۀ آب یا محلول در آب استفاده کنید، به ‌ویژه اگر از کاندوم یا دیافراگم برای جلوگیری از بارداری مجدد استفاده می‌کنید، زیرا روان‌کننده‌های بر پایۀ روغن یا محلول در روغن، لاتکس را از بین می‌برد که می‌تواند باعث پاره شدن کاندوم یا خراب شدن دیافراگم شود.

مقدار قابل ‌توجهی از وزنتان را بلافاصله بعد از زایمان کم می‌کنید. با کسر ۳ تا ۳ کیلو و ۵۰۰ گرم که وزن نوزاد است، حدود نیم تا یک کیلوگرم وزن جفت و حدود یک کیلوگرم خون و مایع آمنیوتیک، مجموعاً نزدیک به ۵ کیلو و ۵۰۰ گرم از وزن مادر بلافاصله پس از زایمان کم می‌شود. وزن شما هم کم‌کم کاهش می‌یابد. تمام آب اضافی که سلول‌های بدن شما در طول بارداری جمع کرده بود، همراه با خون اضافی که در بدنتان هنگام بارداری داشته‌اید، از بدنتان دفع می‌شود. بنابراین در روزها و هفته‌های پس از زایمان، بیش از تعداد معمول در هر روز ادرار خواهید کرد، همچنین ممکن است خیلی عرق کنید. بدن شما به احتمال زیاد حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم آب از دست می‌دهد. کاهش وزن اضافۀ ناشی از محصولات بارداری و حجم خون نیز حداکثر تا دو هفته به پایان می‌رسد.

فرایند زایمان می‌تواند به مثانۀ مادر فشار بیاورد و باعث مقداری ورم موقت و از دست دادن حساسیت آن شود. ممکن است در روزهای اول پس از زایمان نیاز معمول به دفع ادرار را احساس نکنید، به ویژه اگر یک زایمان طولانی یا زایمان طبیعی به کمکک فورسپس یا دستگاه مکش، یا زایمان با تزریق بی‌حسی اپیدورال داشته‌اید. اگر شما در طول زایمان در ادرار کردن مشکل داشته‌اید و به شما سوند وصل شده، احتمال بروز این مشکل بیشتر است. اما با وجود مایعات اضافی که کلیه‌های شما اکنون پردازش می‌کند، مثانه به سرعت پر می‌شود، پس ضروری است به خودتان فرصت دفع ادرار مکرر بدهید، حتی اگر نیازی به آن احساس نکرده‌اید. اگر ادرار زیادی در مثانه جمع شده باشد، ممکن است به سختی بتوانید خود را تا رسیدن به دستشویی نگه دارید. به علاوه‌، ممکن است مثانۀ شما بیش از حد منبسط شود. این می‌تواند منجر به مشکلات ادراری شود و همچنین باعث شود منقبض شدن را برای رحم شما سخت‌تر کند که منجر به پس‌درد و خونریزی بیشتر خواهد شد.

اگر نتوانید در عرض چند ساعت پس از زایمان ادرار کنید، یک سوند به مثانۀ شما وصل خواهد شد تا ادرار را تخلیه کند. اگر جراحی سزارین داشته‌اید، یک سوند برای عمل جراحی به شما وصل می‌شود که تا مدت کوتاهی پس از زایمان باقی می‌ماند. اگر هنگام دفع ادرار مشکل دارید یا مقدار ادرار شما کم است، به پرستار اطلاع دهید، زیرا اگر مثانۀ شما بیش از حد پر شود، می‌تواند مانع از ادرار کردن شما شود.

نوسانات خلقی ممکن است ناشی از عواملی شامل تغییرات هورمونی، دردی که از زایمان باقی مانده، محرومیت از خواب و دیگر ضرورت‌های مراقبت از یک نوزاد و همچنین سازگاری عاطفی با تجربۀ مادر شدن باشد. علت هرچه باشد، طبیعی است که کمی خلقتان تنگ باشد؛ این حالت معمولاً چند روز پس از زایمان شروع می‌شود و به مدت چند هفته ادامه می‌یابد. اگر این احساس پس از چند هفتۀ اول خودبه‌خود از بین نرفت یا می‌بینید ناراحتی شما تشدید شده، لازم است با پزشکتان تماس بگیرید. در برخی موارد ممکن است برخی مادران به افسردگی پس از زایمان مبتلا شوند که یک مشکل جدی‌تر است و نیازمند درمان است که پزشک می‌تواند آنها را به متخصص مربوط در این زمینه ارجاع دهد.

تغییرات هورمونی، استرس و احساس خستگی که با مادر شدن همراه است، می‌تواند در برخی از قسمت‌های بدن مثل پوست شما نیز تأثیر بگذارد. برخی از زنانی که در دوران بارداری پوست کاملاً شفافی داشتند، در ماه‌های بعد از زایمان ممکن است دچار جوش‌های پوستی شوند و از سوی دیگر، اگر شما در دوران بارداری جوش می‌زدید، ممکن است پوستتان اکنون شروع به بهبود کند.

اگر کلوآسما یا لکه‌های تیرۀ روی پوست، لب، بینی، گونه‌ها یا پیشانی دارید، در ماه‌های بعد از زایمان، این لکه‌ها شروع به محو شدن خواهد کرد و احتمالاً به شکل کامل از بین می‌رود، به شرطی که از پوستتان در مقابل نور آفتاب محافظت کنید. هر گونه ترک پوستی ناشی از بارداری نیز به ‌تدریج کم‌رنگ می‌شود، گرچه این ترک‌ها کاملاً از بین نمی‌رود.

اگر در دوران بارداری موهای شما پرپشت‌تر شده، ممکن است اکنون دسته‌دسته بریزد. این مسئله برای برخی از تازه‌مادران در چند ماه اول پس از زایمان رخ می‌دهد و نباید نگرانش باشید. در دوران بارداری، سطح بالای هورمون استروژن ممکن است مرحلۀ رشد موی شما را طولانی‌تر کند که باعث می‌شود ریزش موها کمتر از حد معمول شود. بعد از زایمان، سطح استروژن در بدن پایین می‌آید و موها شروع به ریختن می‌کند که این ریزش شدید، معمولاً بعد از سه تا چهار ماه پس از زایمان متوقف خواهد شد. با گذشت زمان بیشتر، معمولاً میزان رشد موهای جدید به حالت اولیۀ پیش از بارداری بازمی‌گردد. خبر خوب این است که اگر شما در دوران بارداری و در نتیجۀ افزایش هورمون آندروژن، از رشد بیش از حد مو در صورت و بدن رنج می‌بردید، به احتمال زیاد ظرف شش ماه پس از زایمان از شر بیشتر این موها راحت می‌شوید.

تغییرات هورمونی پس از زایمان منجر به شروع تولید شیر در سینه‌های شما می‌شود و شیردهی به نوزاد و کودکان شیرخوار مزایای بسیاری برای مادر و کودک دارد….

روزهای پس از زایمان می‌تواند برای برخی مادران همراه با مشکلاتی باشد که با گذشت زمان کمتر خواهد شد و سپس از بین می‌رود. اگر شما پس از تولد کودک دچار…

پس از هر زایمانی ممکن است علائمی در برخی از مادران وجود داشته باشد که نیاز به مراجعه به پزشک دارد. بنابراین لازم است تازه‌مادران در هفته‌های بعد از…

تیم و هیئت علمی مادرشو تلاش می‌کند تا تمام مطالب کیفیت بالایی داشته باشد. اما حفظ این کیفیت بدون داشتن نظرات اصلاحی شما کاربر عزیز امکان‌پذیر نیست. بنابراین اگر ایرادی در مطلب بالا می‌بینید یا فکرمی‌کنید این مقاله مناسب نیست، نظرتان را از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید.

مطالب این سایت جایگزین تشخیص، تجویز و درمان نیست. برای اطلاعات بیشتر به شرایط استفاده مراجعه فرمایید.

© کلیه حقوق مادی و معنوی متون، گرافیک، تصاویر و ویدیوها و محتویات سایت صرفاً متعلق به شرکت راهکارهای سلامتی پدیدار می باشد. بازنشر و استفاده از مطالب مادرشو تنها برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع (و لینک مستقیم به مطلب و بازنشر کامل و بدون جرح و تعدیل) بلامانع است. کليۀ حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شرکت دانش‌بنیان راهکارهای سلامتی پدیدار است.

آشنایی با فرایند تخمک‌گذاری و علائم آن کمک می‌کند تا بتوانید با دقت بیشتری زمان تخمک‌گذاری خود را مشخص کنید و زمان‌های مناسب برای باروری را تشخیص…

برای شروع درمان مشکلات باروری، لازم است بدانید که چه کسانی و در چه زمانی باید برای درمان این مشکلات اقدام کنند. در این ویدیو، دکتر مهراندخت عابدینی…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

آمدنتان همراه نوزاد به خانه، برای شما و همسرتان یک لحظۀ زیبا و به‌یادماندنی است. شما مادر و همسرتان پدر شده‌اید. اولین روز حضور نوزاد در خانه برای…

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

ریفلاکس در کودکان یا طبیعی است یا غیرطبیعی. در این ویدیو، خانم دکتر غزال علیزاده، متخصص كودكان و نوزادان و فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان، در مورد…

اگر دوست ندارید کودکتان را هنگام خواب تنها بگذارید تا گریه کند یا روش‌های ناپدید شدن تدریجی و گریه تا خواب را امتحان کرده‌اید ولی مؤثر نبوده‌ است،…

شما نمی‌توانید کودک دو سالهٔ خود را متقاعد و راضی کنید که موقع غذا خوردن دهانش را ببندد تا غذا از آن بیرون نریزد یا دچار خفگی نشود، اما اگر روی…

فرض کنید دختر چهار ساله‌تان از شما بخواهد که برایش لوازم آرایش بخرید یا ماتیکتان را به او بدهید تا روی لبش بزند، شما هم درخواستش را رد می‌کنید، بعد…

احیای قلبی تنفسی یا CPR، یک اقدام نجات‌دهنده است که شما می‌توانید برای نجات جان کودکی که هیچ علائمی از زندگی نشان نمی‌دهد، یعنی بیهوش است و نفس نمی…

زمان و راه و روش از شیر گرفتن کودکان شیرخوار یکی از سؤالات و نگرانی‌های تمام مادران است. در این ویدیو دکتر فریبا صیقلی، فوق تخصص گوارش کودکان، برای…

لیوان مخصوص کودک می‌تواند کمکی برای فرایند انتقال کودکتان از شیر خوردن سینه یا شیشه‌شیر به یک لیوان معمولی باشد. لیوان مخصوص کودکان شیرخوار انواع و…

بدن مادران پس از زایمان دچار تغییراتی می‌شود که برای بازگشت به حالت قبل از بارداری و بهبود کامل نیاز به گذشت زمان دارد. با داشتن اطلاعات کافی در مورد تغییرات بدن مادران پس از تولد نوزاد و انجام دقیق دستورات پزشک به مرور می‌توانید نیروی اولیۀ خود را دوباره به دست آورید. در این مطلب می‌توانید با بسیاری از تغییرات بدن خود پس از زایمان و زمان بهبود آنها آشنا شوید.

با تمام شدن زایمان، انقباضات شدید رحمی پایان می‌یابد، اما چون هنوز برای جمع شدن رحم و خونریزی طبیعی به انقباض نیاز است، رحم به منقبض شدن ادامه می‌دهد. این انقباضات ممکن است کمی دردناک باشد که به آنها پس‌درد می‌گویند و شیردهی در این زمان برای برگشت سریع‌تر رحم به اندازۀ طبیعی مؤثر است. در نهایت، انقباضات باعث کوچک شدن رحم می‌شود و رحم مانند یک مشت خود را می‌بندد. این انقباضات همچنین باعث جدا شدن جفت از دیوارۀ رحم می‌شود. پس از خروج جفت، رحم بیشتر پایین می‌آید و رگ‌های خونی را در جایی که به جفت متصل بوده است، می‌بندد.

در چند روز اول پس از زایمان، شما می‌توانید قسمت بالای رحم خود را زیر ناف یا چند انگشت پایین‌تر از ناف احساس کنید. یک هفته پس از زایمان، رحم شما حدود ۵۰۰ گرم وزن دارد و پس از دو هفته، وزن آن تنها حدود ۳۰۰ گرم است و به ‌طور کامل داخل لگن قرار گرفته است. در حدود چهار هفته پس از زایمان، وزن رحم به وزن قبل از بارداری یعنی ۱۰۰ گرم یا کمتر می‌رسد و این فرایند به نام جمع شدن رحم شناخته می‌شود. حتی پس از برگشت رحم به داخل لگن، ممکن است برای چند هفته یا بیشتر، همچنان تا حدودی باردار به نظر برسید. دلیلش این است که عضلات شکم شما در طول بارداری کشیده می‌شود و مدتی زمان و ورزش منظم لازم است تا شکم شما به حالت اولیۀ خود بازگردد.

در یک یا دو ماه اول پس از زایمان، داشتن ترشحات واژنی که نفاس نامیده می‌شود طبیعی است. نفاس حاوی خون، باکتری‌ها و بافت مردۀ دیوارۀ رحم است. برای چند روز اول بعد از زایمان، نفاس حاوی مقدار زیادی خون است، بنابراین به رنگ قرمز روشن خواهد بود و شبیه یک پریود ماهانه به نظر می‌آید. به احتمال زیاد، این ترشحات هر روز کمی کمتر می‌شود و از دو تا چهار روز پس از زایمان، نفاس رقیق‌تر و مایل به صورتی خواهد شد.

حدود ۱۰ روز پس از زایمان، شما تنها مقدار کمی ترشحات سفید یا زرد مایل به سفید خواهید داشت که طی دو تا چهار هفته بعد به ‌تدریج از بین می‌رود. در برخی زنان نیز، نفاس اندک یا لکه‌بینی متناوب، چند هفته بیشتر ادامه خواهد داشت. در صورت ادامۀ لکه‌بینی بعد از گذشت شش هفته پس از زایمان لازم است با پزشکتان تماس بگیرید.

اگر زایمان طبیعی داشته‌اید، واژن شما ممکن است دقیقاً مانند قبل از بارداری نشود، اما این تغییر جزئی در روابط جنسی و احساس همسر شما تأثیری نخواهد داشت. باز بودن دهانۀ واژن، احساس شلی واژن و تورم نیز در این ناحیه بلافاصله بعد از زایمان غیرطبیعی نیست. در طول چند روز بعد، تورم از بین می‌رود و واژن کم‌کم حالت ماهیچه‌ای خود را بازمی‌یابد و در طول چند هفته بعد، واژن به‌تدریج کوچک‌تر می‌شود. این را نیز بدانید که انجام منظم تمرینات کگل به ترمیم سفتی عضلانی واژن کمک می‌کند. اگر یک پارگی کوچک در ناحیۀ بین واژن و مقعد یا همان پرینه دارید که نیازی به بخیه نداشته است، احتمالاً خیلی زود التیام می‌یابد، اما اگر عمل اپیزیوتومی یا یک پارگی داشته‌اید، بهبود ناحیۀ پرینه بیشتر زمان می‌برد.

اگرچه شروع رابطۀ جنسی پس از گذشت دو هفته بعد از زایمان محدودیت خاصی ندارد، اما عموماً برای جلوگیری از عوارضی مثل عفونت، توصیه می‌شود تا شش هفته پس از زایمان، از آمیزش جنسی خودداری کنید. برای شروع دوبارۀ رابطۀ جنسی بهتر است تا زمانی که پزشک در معاینات پس از زایمان به شما اجازۀ آن را نداده است، صبر کنید. اگر بعد از اجازۀ پزشک نیز همچنان در این ناحیه درد دارید، رابطۀ جنسی را تا زمانی که احساس آمادگی کنید به تأخیر بیندازید.

هنگامی که شروع به برقراری رابطۀ جنسی می‌کنید، احتمالاً متوجه می‌شوید که ترشحات واژن شما کمتر از قبل شده است که ناشی از پایین بودن سطح هورمون استروژن در بدن شماست. این خشکی در صورت شیردهی بیشتر خواهد بود، زیرا شیردهی ترشح استروژن در بدن را پایین نگه می‌دارد. استفاده از یک روان‌کننده در رفع خشکی واژن مؤثر است و یادتان باشد حتماً از یک روان‌کننده بر پایۀ آب یا محلول در آب استفاده کنید، به ‌ویژه اگر از کاندوم یا دیافراگم برای جلوگیری از بارداری مجدد استفاده می‌کنید، زیرا روان‌کننده‌های بر پایۀ روغن یا محلول در روغن، لاتکس را از بین می‌برد که می‌تواند باعث پاره شدن کاندوم یا خراب شدن دیافراگم شود.

مقدار قابل ‌توجهی از وزنتان را بلافاصله بعد از زایمان کم می‌کنید. با کسر ۳ تا ۳ کیلو و ۵۰۰ گرم که وزن نوزاد است، حدود نیم تا یک کیلوگرم وزن جفت و حدود یک کیلوگرم خون و مایع آمنیوتیک، مجموعاً نزدیک به ۵ کیلو و ۵۰۰ گرم از وزن مادر بلافاصله پس از زایمان کم می‌شود. وزن شما هم کم‌کم کاهش می‌یابد. تمام آب اضافی که سلول‌های بدن شما در طول بارداری جمع کرده بود، همراه با خون اضافی که در بدنتان هنگام بارداری داشته‌اید، از بدنتان دفع می‌شود. بنابراین در روزها و هفته‌های پس از زایمان، بیش از تعداد معمول در هر روز ادرار خواهید کرد، همچنین ممکن است خیلی عرق کنید. بدن شما به احتمال زیاد حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم آب از دست می‌دهد. کاهش وزن اضافۀ ناشی از محصولات بارداری و حجم خون نیز حداکثر تا دو هفته به پایان می‌رسد.

فرایند زایمان می‌تواند به مثانۀ مادر فشار بیاورد و باعث مقداری ورم موقت و از دست دادن حساسیت آن شود. ممکن است در روزهای اول پس از زایمان نیاز معمول به دفع ادرار را احساس نکنید، به ویژه اگر یک زایمان طولانی یا زایمان طبیعی به کمکک فورسپس یا دستگاه مکش، یا زایمان با تزریق بی‌حسی اپیدورال داشته‌اید. اگر شما در طول زایمان در ادرار کردن مشکل داشته‌اید و به شما سوند وصل شده، احتمال بروز این مشکل بیشتر است. اما با وجود مایعات اضافی که کلیه‌های شما اکنون پردازش می‌کند، مثانه به سرعت پر می‌شود، پس ضروری است به خودتان فرصت دفع ادرار مکرر بدهید، حتی اگر نیازی به آن احساس نکرده‌اید. اگر ادرار زیادی در مثانه جمع شده باشد، ممکن است به سختی بتوانید خود را تا رسیدن به دستشویی نگه دارید. به علاوه‌، ممکن است مثانۀ شما بیش از حد منبسط شود. این می‌تواند منجر به مشکلات ادراری شود و همچنین باعث شود منقبض شدن را برای رحم شما سخت‌تر کند که منجر به پس‌درد و خونریزی بیشتر خواهد شد.

اگر نتوانید در عرض چند ساعت پس از زایمان ادرار کنید، یک سوند به مثانۀ شما وصل خواهد شد تا ادرار را تخلیه کند. اگر جراحی سزارین داشته‌اید، یک سوند برای عمل جراحی به شما وصل می‌شود که تا مدت کوتاهی پس از زایمان باقی می‌ماند. اگر هنگام دفع ادرار مشکل دارید یا مقدار ادرار شما کم است، به پرستار اطلاع دهید، زیرا اگر مثانۀ شما بیش از حد پر شود، می‌تواند مانع از ادرار کردن شما شود.

نوسانات خلقی ممکن است ناشی از عواملی شامل تغییرات هورمونی، دردی که از زایمان باقی مانده، محرومیت از خواب و دیگر ضرورت‌های مراقبت از یک نوزاد و همچنین سازگاری عاطفی با تجربۀ مادر شدن باشد. علت هرچه باشد، طبیعی است که کمی خلقتان تنگ باشد؛ این حالت معمولاً چند روز پس از زایمان شروع می‌شود و به مدت چند هفته ادامه می‌یابد. اگر این احساس پس از چند هفتۀ اول خودبه‌خود از بین نرفت یا می‌بینید ناراحتی شما تشدید شده، لازم است با پزشکتان تماس بگیرید. در برخی موارد ممکن است برخی مادران به افسردگی پس از زایمان مبتلا شوند که یک مشکل جدی‌تر است و نیازمند درمان است که پزشک می‌تواند آنها را به متخصص مربوط در این زمینه ارجاع دهد.

تغییرات هورمونی، استرس و احساس خستگی که با مادر شدن همراه است، می‌تواند در برخی از قسمت‌های بدن مثل پوست شما نیز تأثیر بگذارد. برخی از زنانی که در دوران بارداری پوست کاملاً شفافی داشتند، در ماه‌های بعد از زایمان ممکن است دچار جوش‌های پوستی شوند و از سوی دیگر، اگر شما در دوران بارداری جوش می‌زدید، ممکن است پوستتان اکنون شروع به بهبود کند.

اگر کلوآسما یا لکه‌های تیرۀ روی پوست، لب، بینی، گونه‌ها یا پیشانی دارید، در ماه‌های بعد از زایمان، این لکه‌ها شروع به محو شدن خواهد کرد و احتمالاً به شکل کامل از بین می‌رود، به شرطی که از پوستتان در مقابل نور آفتاب محافظت کنید. هر گونه ترک پوستی ناشی از بارداری نیز به ‌تدریج کم‌رنگ می‌شود، گرچه این ترک‌ها کاملاً از بین نمی‌رود.

اگر در دوران بارداری موهای شما پرپشت‌تر شده، ممکن است اکنون دسته‌دسته بریزد. این مسئله برای برخی از تازه‌مادران در چند ماه اول پس از زایمان رخ می‌دهد و نباید نگرانش باشید. در دوران بارداری، سطح بالای هورمون استروژن ممکن است مرحلۀ رشد موی شما را طولانی‌تر کند که باعث می‌شود ریزش موها کمتر از حد معمول شود. بعد از زایمان، سطح استروژن در بدن پایین می‌آید و موها شروع به ریختن می‌کند که این ریزش شدید، معمولاً بعد از سه تا چهار ماه پس از زایمان متوقف خواهد شد. با گذشت زمان بیشتر، معمولاً میزان رشد موهای جدید به حالت اولیۀ پیش از بارداری بازمی‌گردد. خبر خوب این است که اگر شما در دوران بارداری و در نتیجۀ افزایش هورمون آندروژن، از رشد بیش از حد مو در صورت و بدن رنج می‌بردید، به احتمال زیاد ظرف شش ماه پس از زایمان از شر بیشتر این موها راحت می‌شوید.

تغییرات هورمونی پس از زایمان منجر به شروع تولید شیر در سینه‌های شما می‌شود و شیردهی به نوزاد و کودکان شیرخوار مزایای بسیاری برای مادر و کودک دارد….

روزهای پس از زایمان می‌تواند برای برخی مادران همراه با مشکلاتی باشد که با گذشت زمان کمتر خواهد شد و سپس از بین می‌رود. اگر شما پس از تولد کودک دچار…

پس از هر زایمانی ممکن است علائمی در برخی از مادران وجود داشته باشد که نیاز به مراجعه به پزشک دارد. بنابراین لازم است تازه‌مادران در هفته‌های بعد از…

تیم و هیئت علمی مادرشو تلاش می‌کند تا تمام مطالب کیفیت بالایی داشته باشد. اما حفظ این کیفیت بدون داشتن نظرات اصلاحی شما کاربر عزیز امکان‌پذیر نیست. بنابراین اگر ایرادی در مطلب بالا می‌بینید یا فکرمی‌کنید این مقاله مناسب نیست، نظرتان را از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید.

مطالب این سایت جایگزین تشخیص، تجویز و درمان نیست. برای اطلاعات بیشتر به شرایط استفاده مراجعه فرمایید.

© کلیه حقوق مادی و معنوی متون، گرافیک، تصاویر و ویدیوها و محتویات سایت صرفاً متعلق به شرکت راهکارهای سلامتی پدیدار می باشد. بازنشر و استفاده از مطالب مادرشو تنها برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع (و لینک مستقیم به مطلب و بازنشر کامل و بدون جرح و تعدیل) بلامانع است. کليۀ حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شرکت دانش‌بنیان راهکارهای سلامتی پدیدار است.

آشنایی با فرایند تخمک‌گذاری و علائم آن کمک می‌کند تا بتوانید با دقت بیشتری زمان تخمک‌گذاری خود را مشخص کنید و زمان‌های مناسب برای باروری را تشخیص…

برای شروع درمان مشکلات باروری، لازم است بدانید که چه کسانی و در چه زمانی باید برای درمان این مشکلات اقدام کنند. در این ویدیو، دکتر مهراندخت عابدینی…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

آمدنتان همراه نوزاد به خانه، برای شما و همسرتان یک لحظۀ زیبا و به‌یادماندنی است. شما مادر و همسرتان پدر شده‌اید. اولین روز حضور نوزاد در خانه برای…

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

ریفلاکس در کودکان یا طبیعی است یا غیرطبیعی. در این ویدیو، خانم دکتر غزال علیزاده، متخصص كودكان و نوزادان و فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان، در مورد…

اگر دوست ندارید کودکتان را هنگام خواب تنها بگذارید تا گریه کند یا روش‌های ناپدید شدن تدریجی و گریه تا خواب را امتحان کرده‌اید ولی مؤثر نبوده‌ است،…

شما نمی‌توانید کودک دو سالهٔ خود را متقاعد و راضی کنید که موقع غذا خوردن دهانش را ببندد تا غذا از آن بیرون نریزد یا دچار خفگی نشود، اما اگر روی…

فرض کنید دختر چهار ساله‌تان از شما بخواهد که برایش لوازم آرایش بخرید یا ماتیکتان را به او بدهید تا روی لبش بزند، شما هم درخواستش را رد می‌کنید، بعد…

احیای قلبی تنفسی یا CPR، یک اقدام نجات‌دهنده است که شما می‌توانید برای نجات جان کودکی که هیچ علائمی از زندگی نشان نمی‌دهد، یعنی بیهوش است و نفس نمی…

زمان و راه و روش از شیر گرفتن کودکان شیرخوار یکی از سؤالات و نگرانی‌های تمام مادران است. در این ویدیو دکتر فریبا صیقلی، فوق تخصص گوارش کودکان، برای…

لیوان مخصوص کودک می‌تواند کمکی برای فرایند انتقال کودکتان از شیر خوردن سینه یا شیشه‌شیر به یک لیوان معمولی باشد. لیوان مخصوص کودکان شیرخوار انواع و…

بدن مادران پس از زایمان دچار تغییراتی می‌شود که برای بازگشت به حالت قبل از بارداری و بهبود کامل نیاز به گذشت زمان دارد. با داشتن اطلاعات کافی در مورد تغییرات بدن مادران پس از تولد نوزاد و انجام دقیق دستورات پزشک به مرور می‌توانید نیروی اولیۀ خود را دوباره به دست آورید. در این مطلب می‌توانید با بسیاری از تغییرات بدن خود پس از زایمان و زمان بهبود آنها آشنا شوید.

با تمام شدن زایمان، انقباضات شدید رحمی پایان می‌یابد، اما چون هنوز برای جمع شدن رحم و خونریزی طبیعی به انقباض نیاز است، رحم به منقبض شدن ادامه می‌دهد. این انقباضات ممکن است کمی دردناک باشد که به آنها پس‌درد می‌گویند و شیردهی در این زمان برای برگشت سریع‌تر رحم به اندازۀ طبیعی مؤثر است. در نهایت، انقباضات باعث کوچک شدن رحم می‌شود و رحم مانند یک مشت خود را می‌بندد. این انقباضات همچنین باعث جدا شدن جفت از دیوارۀ رحم می‌شود. پس از خروج جفت، رحم بیشتر پایین می‌آید و رگ‌های خونی را در جایی که به جفت متصل بوده است، می‌بندد.

در چند روز اول پس از زایمان، شما می‌توانید قسمت بالای رحم خود را زیر ناف یا چند انگشت پایین‌تر از ناف احساس کنید. یک هفته پس از زایمان، رحم شما حدود ۵۰۰ گرم وزن دارد و پس از دو هفته، وزن آن تنها حدود ۳۰۰ گرم است و به ‌طور کامل داخل لگن قرار گرفته است. در حدود چهار هفته پس از زایمان، وزن رحم به وزن قبل از بارداری یعنی ۱۰۰ گرم یا کمتر می‌رسد و این فرایند به نام جمع شدن رحم شناخته می‌شود. حتی پس از برگشت رحم به داخل لگن، ممکن است برای چند هفته یا بیشتر، همچنان تا حدودی باردار به نظر برسید. دلیلش این است که عضلات شکم شما در طول بارداری کشیده می‌شود و مدتی زمان و ورزش منظم لازم است تا شکم شما به حالت اولیۀ خود بازگردد.

در یک یا دو ماه اول پس از زایمان، داشتن ترشحات واژنی که نفاس نامیده می‌شود طبیعی است. نفاس حاوی خون، باکتری‌ها و بافت مردۀ دیوارۀ رحم است. برای چند روز اول بعد از زایمان، نفاس حاوی مقدار زیادی خون است، بنابراین به رنگ قرمز روشن خواهد بود و شبیه یک پریود ماهانه به نظر می‌آید. به احتمال زیاد، این ترشحات هر روز کمی کمتر می‌شود و از دو تا چهار روز پس از زایمان، نفاس رقیق‌تر و مایل به صورتی خواهد شد.

حدود ۱۰ روز پس از زایمان، شما تنها مقدار کمی ترشحات سفید یا زرد مایل به سفید خواهید داشت که طی دو تا چهار هفته بعد به ‌تدریج از بین می‌رود. در برخی زنان نیز، نفاس اندک یا لکه‌بینی متناوب، چند هفته بیشتر ادامه خواهد داشت. در صورت ادامۀ لکه‌بینی بعد از گذشت شش هفته پس از زایمان لازم است با پزشکتان تماس بگیرید.

اگر زایمان طبیعی داشته‌اید، واژن شما ممکن است دقیقاً مانند قبل از بارداری نشود، اما این تغییر جزئی در روابط جنسی و احساس همسر شما تأثیری نخواهد داشت. باز بودن دهانۀ واژن، احساس شلی واژن و تورم نیز در این ناحیه بلافاصله بعد از زایمان غیرطبیعی نیست. در طول چند روز بعد، تورم از بین می‌رود و واژن کم‌کم حالت ماهیچه‌ای خود را بازمی‌یابد و در طول چند هفته بعد، واژن به‌تدریج کوچک‌تر می‌شود. این را نیز بدانید که انجام منظم تمرینات کگل به ترمیم سفتی عضلانی واژن کمک می‌کند. اگر یک پارگی کوچک در ناحیۀ بین واژن و مقعد یا همان پرینه دارید که نیازی به بخیه نداشته است، احتمالاً خیلی زود التیام می‌یابد، اما اگر عمل اپیزیوتومی یا یک پارگی داشته‌اید، بهبود ناحیۀ پرینه بیشتر زمان می‌برد.

اگرچه شروع رابطۀ جنسی پس از گذشت دو هفته بعد از زایمان محدودیت خاصی ندارد، اما عموماً برای جلوگیری از عوارضی مثل عفونت، توصیه می‌شود تا شش هفته پس از زایمان، از آمیزش جنسی خودداری کنید. برای شروع دوبارۀ رابطۀ جنسی بهتر است تا زمانی که پزشک در معاینات پس از زایمان به شما اجازۀ آن را نداده است، صبر کنید. اگر بعد از اجازۀ پزشک نیز همچنان در این ناحیه درد دارید، رابطۀ جنسی را تا زمانی که احساس آمادگی کنید به تأخیر بیندازید.

هنگامی که شروع به برقراری رابطۀ جنسی می‌کنید، احتمالاً متوجه می‌شوید که ترشحات واژن شما کمتر از قبل شده است که ناشی از پایین بودن سطح هورمون استروژن در بدن شماست. این خشکی در صورت شیردهی بیشتر خواهد بود، زیرا شیردهی ترشح استروژن در بدن را پایین نگه می‌دارد. استفاده از یک روان‌کننده در رفع خشکی واژن مؤثر است و یادتان باشد حتماً از یک روان‌کننده بر پایۀ آب یا محلول در آب استفاده کنید، به ‌ویژه اگر از کاندوم یا دیافراگم برای جلوگیری از بارداری مجدد استفاده می‌کنید، زیرا روان‌کننده‌های بر پایۀ روغن یا محلول در روغن، لاتکس را از بین می‌برد که می‌تواند باعث پاره شدن کاندوم یا خراب شدن دیافراگم شود.

مقدار قابل ‌توجهی از وزنتان را بلافاصله بعد از زایمان کم می‌کنید. با کسر ۳ تا ۳ کیلو و ۵۰۰ گرم که وزن نوزاد است، حدود نیم تا یک کیلوگرم وزن جفت و حدود یک کیلوگرم خون و مایع آمنیوتیک، مجموعاً نزدیک به ۵ کیلو و ۵۰۰ گرم از وزن مادر بلافاصله پس از زایمان کم می‌شود. وزن شما هم کم‌کم کاهش می‌یابد. تمام آب اضافی که سلول‌های بدن شما در طول بارداری جمع کرده بود، همراه با خون اضافی که در بدنتان هنگام بارداری داشته‌اید، از بدنتان دفع می‌شود. بنابراین در روزها و هفته‌های پس از زایمان، بیش از تعداد معمول در هر روز ادرار خواهید کرد، همچنین ممکن است خیلی عرق کنید. بدن شما به احتمال زیاد حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم آب از دست می‌دهد. کاهش وزن اضافۀ ناشی از محصولات بارداری و حجم خون نیز حداکثر تا دو هفته به پایان می‌رسد.

فرایند زایمان می‌تواند به مثانۀ مادر فشار بیاورد و باعث مقداری ورم موقت و از دست دادن حساسیت آن شود. ممکن است در روزهای اول پس از زایمان نیاز معمول به دفع ادرار را احساس نکنید، به ویژه اگر یک زایمان طولانی یا زایمان طبیعی به کمکک فورسپس یا دستگاه مکش، یا زایمان با تزریق بی‌حسی اپیدورال داشته‌اید. اگر شما در طول زایمان در ادرار کردن مشکل داشته‌اید و به شما سوند وصل شده، احتمال بروز این مشکل بیشتر است. اما با وجود مایعات اضافی که کلیه‌های شما اکنون پردازش می‌کند، مثانه به سرعت پر می‌شود، پس ضروری است به خودتان فرصت دفع ادرار مکرر بدهید، حتی اگر نیازی به آن احساس نکرده‌اید. اگر ادرار زیادی در مثانه جمع شده باشد، ممکن است به سختی بتوانید خود را تا رسیدن به دستشویی نگه دارید. به علاوه‌، ممکن است مثانۀ شما بیش از حد منبسط شود. این می‌تواند منجر به مشکلات ادراری شود و همچنین باعث شود منقبض شدن را برای رحم شما سخت‌تر کند که منجر به پس‌درد و خونریزی بیشتر خواهد شد.

اگر نتوانید در عرض چند ساعت پس از زایمان ادرار کنید، یک سوند به مثانۀ شما وصل خواهد شد تا ادرار را تخلیه کند. اگر جراحی سزارین داشته‌اید، یک سوند برای عمل جراحی به شما وصل می‌شود که تا مدت کوتاهی پس از زایمان باقی می‌ماند. اگر هنگام دفع ادرار مشکل دارید یا مقدار ادرار شما کم است، به پرستار اطلاع دهید، زیرا اگر مثانۀ شما بیش از حد پر شود، می‌تواند مانع از ادرار کردن شما شود.

نوسانات خلقی ممکن است ناشی از عواملی شامل تغییرات هورمونی، دردی که از زایمان باقی مانده، محرومیت از خواب و دیگر ضرورت‌های مراقبت از یک نوزاد و همچنین سازگاری عاطفی با تجربۀ مادر شدن باشد. علت هرچه باشد، طبیعی است که کمی خلقتان تنگ باشد؛ این حالت معمولاً چند روز پس از زایمان شروع می‌شود و به مدت چند هفته ادامه می‌یابد. اگر این احساس پس از چند هفتۀ اول خودبه‌خود از بین نرفت یا می‌بینید ناراحتی شما تشدید شده، لازم است با پزشکتان تماس بگیرید. در برخی موارد ممکن است برخی مادران به افسردگی پس از زایمان مبتلا شوند که یک مشکل جدی‌تر است و نیازمند درمان است که پزشک می‌تواند آنها را به متخصص مربوط در این زمینه ارجاع دهد.

تغییرات هورمونی، استرس و احساس خستگی که با مادر شدن همراه است، می‌تواند در برخی از قسمت‌های بدن مثل پوست شما نیز تأثیر بگذارد. برخی از زنانی که در دوران بارداری پوست کاملاً شفافی داشتند، در ماه‌های بعد از زایمان ممکن است دچار جوش‌های پوستی شوند و از سوی دیگر، اگر شما در دوران بارداری جوش می‌زدید، ممکن است پوستتان اکنون شروع به بهبود کند.

اگر کلوآسما یا لکه‌های تیرۀ روی پوست، لب، بینی، گونه‌ها یا پیشانی دارید، در ماه‌های بعد از زایمان، این لکه‌ها شروع به محو شدن خواهد کرد و احتمالاً به شکل کامل از بین می‌رود، به شرطی که از پوستتان در مقابل نور آفتاب محافظت کنید. هر گونه ترک پوستی ناشی از بارداری نیز به ‌تدریج کم‌رنگ می‌شود، گرچه این ترک‌ها کاملاً از بین نمی‌رود.

اگر در دوران بارداری موهای شما پرپشت‌تر شده، ممکن است اکنون دسته‌دسته بریزد. این مسئله برای برخی از تازه‌مادران در چند ماه اول پس از زایمان رخ می‌دهد و نباید نگرانش باشید. در دوران بارداری، سطح بالای هورمون استروژن ممکن است مرحلۀ رشد موی شما را طولانی‌تر کند که باعث می‌شود ریزش موها کمتر از حد معمول شود. بعد از زایمان، سطح استروژن در بدن پایین می‌آید و موها شروع به ریختن می‌کند که این ریزش شدید، معمولاً بعد از سه تا چهار ماه پس از زایمان متوقف خواهد شد. با گذشت زمان بیشتر، معمولاً میزان رشد موهای جدید به حالت اولیۀ پیش از بارداری بازمی‌گردد. خبر خوب این است که اگر شما در دوران بارداری و در نتیجۀ افزایش هورمون آندروژن، از رشد بیش از حد مو در صورت و بدن رنج می‌بردید، به احتمال زیاد ظرف شش ماه پس از زایمان از شر بیشتر این موها راحت می‌شوید.

تغییرات هورمونی پس از زایمان منجر به شروع تولید شیر در سینه‌های شما می‌شود و شیردهی به نوزاد و کودکان شیرخوار مزایای بسیاری برای مادر و کودک دارد….

روزهای پس از زایمان می‌تواند برای برخی مادران همراه با مشکلاتی باشد که با گذشت زمان کمتر خواهد شد و سپس از بین می‌رود. اگر شما پس از تولد کودک دچار…

پس از هر زایمانی ممکن است علائمی در برخی از مادران وجود داشته باشد که نیاز به مراجعه به پزشک دارد. بنابراین لازم است تازه‌مادران در هفته‌های بعد از…

تیم و هیئت علمی مادرشو تلاش می‌کند تا تمام مطالب کیفیت بالایی داشته باشد. اما حفظ این کیفیت بدون داشتن نظرات اصلاحی شما کاربر عزیز امکان‌پذیر نیست. بنابراین اگر ایرادی در مطلب بالا می‌بینید یا فکرمی‌کنید این مقاله مناسب نیست، نظرتان را از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید.

مطالب این سایت جایگزین تشخیص، تجویز و درمان نیست. برای اطلاعات بیشتر به شرایط استفاده مراجعه فرمایید.

© کلیه حقوق مادی و معنوی متون، گرافیک، تصاویر و ویدیوها و محتویات سایت صرفاً متعلق به شرکت راهکارهای سلامتی پدیدار می باشد. بازنشر و استفاده از مطالب مادرشو تنها برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع (و لینک مستقیم به مطلب و بازنشر کامل و بدون جرح و تعدیل) بلامانع است. کليۀ حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شرکت دانش‌بنیان راهکارهای سلامتی پدیدار است.

آشنایی با فرایند تخمک‌گذاری و علائم آن کمک می‌کند تا بتوانید با دقت بیشتری زمان تخمک‌گذاری خود را مشخص کنید و زمان‌های مناسب برای باروری را تشخیص…

برای شروع درمان مشکلات باروری، لازم است بدانید که چه کسانی و در چه زمانی باید برای درمان این مشکلات اقدام کنند. در این ویدیو، دکتر مهراندخت عابدینی…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

شروع زایمان علائمی دارد که به راحتی قابل تشخیص است. از زمان شروع نشانه‌های زایمان تا خارج شدن نوزاد ممکن است نزدیک به ۲۰ ساعت طول بکشد. این نشانه…

آمدنتان همراه نوزاد به خانه، برای شما و همسرتان یک لحظۀ زیبا و به‌یادماندنی است. شما مادر و همسرتان پدر شده‌اید. اولین روز حضور نوزاد در خانه برای…

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

ریفلاکس در کودکان یا طبیعی است یا غیرطبیعی. در این ویدیو، خانم دکتر غزال علیزاده، متخصص كودكان و نوزادان و فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان، در مورد…

اگر دوست ندارید کودکتان را هنگام خواب تنها بگذارید تا گریه کند یا روش‌های ناپدید شدن تدریجی و گریه تا خواب را امتحان کرده‌اید ولی مؤثر نبوده‌ است،…

شما نمی‌توانید کودک دو سالهٔ خود را متقاعد و راضی کنید که موقع غذا خوردن دهانش را ببندد تا غذا از آن بیرون نریزد یا دچار خفگی نشود، اما اگر روی…

فرض کنید دختر چهار ساله‌تان از شما بخواهد که برایش لوازم آرایش بخرید یا ماتیکتان را به او بدهید تا روی لبش بزند، شما هم درخواستش را رد می‌کنید، بعد…

احیای قلبی تنفسی یا CPR، یک اقدام نجات‌دهنده است که شما می‌توانید برای نجات جان کودکی که هیچ علائمی از زندگی نشان نمی‌دهد، یعنی بیهوش است و نفس نمی…

زمان و راه و روش از شیر گرفتن کودکان شیرخوار یکی از سؤالات و نگرانی‌های تمام مادران است. در این ویدیو دکتر فریبا صیقلی، فوق تخصص گوارش کودکان، برای…

لیوان مخصوص کودک می‌تواند کمکی برای فرایند انتقال کودکتان از شیر خوردن سینه یا شیشه‌شیر به یک لیوان معمولی باشد. لیوان مخصوص کودکان شیرخوار انواع و…

بدن مادران پس از زایمان دچار تغییراتی می‌شود که برای بازگشت به حالت قبل از بارداری و بهبود کامل نیاز به گذشت زمان دارد. با داشتن اطلاعات کافی در مورد تغییرات بدن مادران پس از تولد نوزاد و انجام دقیق دستورات پزشک به مرور می‌توانید نیروی اولیۀ خود را دوباره به دست آورید. در این مطلب می‌توانید با بسیاری از تغییرات بدن خود پس از زایمان و زمان بهبود آنها آشنا شوید.

با تمام شدن زایمان، انقباضات شدید رحمی پایان می‌یابد، اما چون هنوز برای جمع شدن رحم و خونریزی طبیعی به انقباض نیاز است، رحم به منقبض شدن ادامه می‌دهد. این انقباضات ممکن است کمی دردناک باشد که به آنها پس‌درد می‌گویند و شیردهی در این زمان برای برگشت سریع‌تر رحم به اندازۀ طبیعی مؤثر است. در نهایت، انقباضات باعث کوچک شدن رحم می‌شود و رحم مانند یک مشت خود را می‌بندد. این انقباضات همچنین باعث جدا شدن جفت از دیوارۀ رحم می‌شود. پس از خروج جفت، رحم بیشتر پایین می‌آید و رگ‌های خونی را در جایی که به جفت متصل بوده است، می‌بندد.

در چند روز اول پس از زایمان، شما می‌توانید قسمت بالای رحم خود را زیر ناف یا چند انگشت پایین‌تر از ناف احساس کنید. یک هفته پس از زایمان، رحم شما حدود ۵۰۰ گرم وزن دارد و پس از دو هفته، وزن آن تنها حدود ۳۰۰ گرم است و به ‌طور کامل داخل لگن قرار گرفته است. در حدود چهار هفته پس از زایمان، وزن رحم به وزن قبل از بارداری یعنی ۱۰۰ گرم یا کمتر می‌رسد و این فرایند به نام جمع شدن رحم شناخته می‌شود. حتی پس از برگشت رحم به داخل لگن، ممکن است برای چند هفته یا بیشتر، همچنان تا حدودی باردار به نظر برسید. دلیلش این است که عضلات شکم شما در طول بارداری کشیده می‌شود و مدتی زمان و ورزش منظم لازم است تا شکم شما به حالت اولیۀ خود بازگردد.

در یک یا دو ماه اول پس از زایمان، داشتن ترشحات واژنی که نفاس نامیده می‌شود طبیعی است. نفاس حاوی خون، باکتری‌ها و بافت مردۀ دیوارۀ رحم است. برای چند روز اول بعد از زایمان، نفاس حاوی مقدار زیادی خون است، بنابراین به رنگ قرمز روشن خواهد بود و شبیه یک پریود ماهانه به نظر می‌آید. به احتمال زیاد، این ترشحات هر روز کمی کمتر می‌شود و از دو تا چهار روز پس از زایمان، نفاس رقیق‌تر و مایل به صورتی خواهد شد.

حدود ۱۰ روز پس از زایمان، شما تنها مقدار کمی ترشحات سفید یا زرد مایل به سفید خواهید داشت که طی دو تا چهار هفته بعد به ‌تدریج از بین می‌رود. در برخی زنان نیز، نفاس اندک یا لکه‌بینی متناوب، چند هفته بیشتر ادامه خواهد داشت. در صورت ادامۀ لکه‌بینی بعد از گذشت شش هفته پس از زایمان لازم است با پزشکتان تماس بگیرید.

اگر زایمان طبیعی داشته‌اید، واژن شما ممکن است دقیقاً مانند قبل از بارداری نشود، اما این تغییر جزئی در روابط جنسی و احساس همسر شما تأثیری نخواهد داشت. باز بودن دهانۀ واژن، احساس شلی واژن و تورم نیز در این ناحیه بلافاصله بعد از زایمان غیرطبیعی نیست. در طول چند روز بعد، تورم از بین می‌رود و واژن کم‌کم حالت ماهیچه‌ای خود را بازمی‌یابد و در طول چند هفته بعد، واژن به‌تدریج کوچک‌تر می‌شود. این را نیز بدانید که انجام منظم تمرینات کگل به ترمیم سفتی عضلانی واژن کمک می‌کند. اگر یک پارگی کوچک در ناحیۀ بین واژن و مقعد یا همان پرینه دارید که نیازی به بخیه نداشته است، احتمالاً خیلی زود التیام می‌یابد، اما اگر عمل اپیزیوتومی یا یک پارگی داشته‌اید، بهبود ناحیۀ پرینه بیشتر زمان می‌برد.

اگرچه شروع رابطۀ جنسی پس از گذشت دو هفته بعد از زایمان محدودیت خاصی ندارد، اما عموماً برای جلوگیری از عوارضی مثل عفونت، توصیه می‌شود تا شش هفته پس از زایمان، از آمیزش جنسی خودداری کنید. برای شروع دوبارۀ رابطۀ جنسی بهتر است تا زمانی که پزشک در معاینات پس از زایمان به شما اجازۀ آن را نداده است، صبر کنید. اگر بعد از اجازۀ پزشک نیز همچنان در این ناحیه درد دارید، رابطۀ جنسی را تا زمانی که احساس آمادگی کنید به تأخیر بیندازید.

هنگامی که شروع به برقراری رابطۀ جنسی می‌کنید، احتمالاً متوجه می‌شوید که ترشحات واژن شما کمتر از قبل شده است که ناشی از پایین بودن سطح هورمون استروژن در بدن شماست. این خشکی در صورت شیردهی بیشتر خواهد بود، زیرا شیردهی ترشح استروژن در بدن را پایین نگه می‌دارد. استفاده از یک روان‌کننده در رفع خشکی واژن مؤثر است و یادتان باشد حتماً از یک روان‌کننده بر پایۀ آب یا محلول در آب استفاده کنید، به ‌ویژه اگر از کاندوم یا دیافراگم برای جلوگیری از بارداری مجدد استفاده می‌کنید، زیرا روان‌کننده‌های بر پایۀ روغن یا محلول در روغن، لاتکس را از بین می‌برد که می‌تواند باعث پاره شدن کاندوم یا خراب شدن دیافراگم شود.

مقدار قابل ‌توجهی از وزنتان را بلافاصله بعد از زایمان کم می‌کنید. با کسر ۳ تا ۳ کیلو و ۵۰۰ گرم که وزن نوزاد است، حدود نیم تا یک کیلوگرم وزن جفت و حدود یک کیلوگرم خون و مایع آمنیوتیک، مجموعاً نزدیک به ۵ کیلو و ۵۰۰ گرم از وزن مادر بلافاصله پس از زایمان کم می‌شود. وزن شما هم کم‌کم کاهش می‌یابد. تمام آب اضافی که سلول‌های بدن شما در طول بارداری جمع کرده بود، همراه با خون اضافی که در بدنتان هنگام بارداری داشته‌اید، از بدنتان دفع می‌شود. بنابراین در روزها و هفته‌های پس از زایمان، بیش از تعداد معمول در هر روز ادرار خواهید کرد، همچنین ممکن است خیلی عرق کنید. بدن شما به احتمال زیاد حدود ۲ تا ۳ کیلوگرم آب از دست می‌دهد. کاهش وزن اضافۀ ناشی از محصولات بارداری و حجم خون نیز حداکثر تا دو هفته به پایان می‌رسد.

فرایند زایمان می‌تواند به مثانۀ مادر فشار بیاورد و باعث مقداری ورم موقت و از دست دادن حساسیت آن شود. ممکن است در روزهای اول پس از زایمان نیاز معمول به دفع ادرار را احساس نکنید، به ویژه اگر یک زایمان طولانی یا زایمان طبیعی به کمکک فورسپس یا دستگاه مکش، یا زایمان با تزریق بی‌حسی اپیدورال داشته‌اید. اگر شما در طول زایمان در ادرار کردن مشکل داشته‌اید و به شما سوند وصل شده، احتمال بروز این مشکل بیشتر است. اما با وجود مایعات اضافی که کلیه‌های شما اکنون پردازش می‌کند، مثانه به سرعت پر می‌شود، پس ضروری است به خودتان فرصت دفع ادرار مکرر بدهید، حتی اگر نیازی به آن احساس نکرده‌اید. اگر ادرار زیادی در مثانه جمع شده باشد، ممکن است به سختی بتوانید خود را تا رسیدن به دستشویی نگه دارید. به علاوه‌، ممکن است مثانۀ شما بیش از حد منبسط شود. این می‌تواند منجر به مشکلات ادراری شود و همچنین باعث شود منقبض شدن را برای رحم شما سخت‌تر کند که منجر به پس‌درد و خونریزی بیشتر خواهد شد.

اگر نتوانید در عرض چند ساعت پس از زایمان ادرار کنید، یک سوند به مثانۀ شما وصل خواهد شد تا ادرار را تخلیه کند. اگر جراحی سزارین داشته‌اید، یک سوند برای عمل جراحی به شما وصل می‌شود که تا مدت کوتاهی پس از زایمان باقی می‌ماند. اگر هنگام دفع ادرار مشکل دارید یا مقدار ادرار شما کم است، به پرستار اطلاع دهید، زیرا اگر مثانۀ شما بیش از حد پر شود، می‌تواند مانع از ادرار کردن شما شود.

نوسانات خلقی ممکن است ناشی از عواملی شامل تغییرات هورمونی، دردی که از زایمان باقی مانده، محرومیت از خواب و دیگر ضرورت‌های مراقبت از یک نوزاد و همچنین سازگاری عاطفی با تجربۀ مادر شدن باشد. علت هرچه باشد، طبیعی است که کمی خلقتان تنگ باشد؛ این حالت معمولاً چند روز پس از زایمان شروع می‌شود و به مدت چند هفته ادامه می‌یابد. اگر این احساس پس از چند هفتۀ اول خودبه‌خود از بین نرفت یا می‌بینید ناراحتی شما تشدید شده، لازم است با پزشکتان تماس بگیرید. در برخی موارد ممکن است برخی مادران به افسردگی پس از زایمان مبتلا شوند که یک مشکل جدی‌تر است و نیازمند درمان است که پزشک می‌تواند آنها را به متخصص مربوط در این زمینه ارجاع دهد.

تغییرات هورمونی، استرس و احساس خستگی که با مادر شدن همراه است، می‌تواند در برخی از قسمت‌های بدن مثل پوست شما نیز تأثیر بگذارد. برخی از زنانی که در دوران بارداری پوست کاملاً شفافی داشتند، در ماه‌های بعد از زایمان ممکن است دچار جوش‌های پوستی شوند و از سوی دیگر، اگر شما در دوران بارداری جوش می‌زدید، ممکن است پوستتان اکنون شروع به بهبود کند.

اگر کلوآسما یا لکه‌های تیرۀ روی پوست، لب، بینی، گونه‌ها یا پیشانی دارید، در ماه‌های بعد از زایمان، این لکه‌ها شروع به محو شدن خواهد کرد و احتمالاً به شکل کامل از بین می‌رود، به شرطی که از پوستتان در مقابل نور آفتاب محافظت کنید. هر گونه ترک پوستی ناشی از بارداری نیز به ‌تدریج کم‌رنگ می‌شود، گرچه این ترک‌ها کاملاً از بین نمی‌رود.

اگر در دوران بارداری موهای شما پرپشت‌تر شده، ممکن است اکنون دسته‌دسته بریزد. این مسئله برای برخی از تازه‌مادران در چند ماه اول پس از زایمان رخ می‌دهد و نباید نگرانش باشید. در دوران بارداری، سطح بالای هورمون استروژن ممکن است مرحلۀ رشد موی شما را طولانی‌تر کند که باعث می‌شود ریزش موها کمتر از حد معمول شود. بعد از زایمان، سطح استروژن در بدن پایین می‌آید و موها شروع به ریختن می‌کند که این ریزش شدید، معمولاً بعد از سه تا چهار ماه پس از زایمان متوقف خواهد شد. با گذشت زمان بیشتر، معمولاً میزان رشد موهای جدید به حالت اولیۀ پیش از بارداری بازمی‌گردد. خبر خوب این است که اگر شما در دوران بارداری و در نتیجۀ افزایش هورمون آندروژن، از رشد بیش از حد مو در صورت و بدن رنج می‌بردید، به احتمال زیاد ظرف شش ماه پس از زایمان از شر بیشتر این موها راحت می‌شوید.

تغییرات هورمونی پس از زایمان منجر به شروع تولید شیر در سینه‌های شما می‌شود و شیردهی به نوزاد و کودکان شیرخوار مزایای بسیاری برای مادر و کودک دارد….

روزهای پس از زایمان می‌تواند برای برخی مادران همراه با مشکلاتی باشد که با گذشت زمان کمتر خواهد شد و سپس از بین می‌رود. اگر شما پس از تولد کودک دچار…

پس از هر زایمانی ممکن است علائمی در برخی از مادران وجود داشته باشد که نیاز به مراجعه به پزشک دارد. بنابراین لازم است تازه‌مادران در هفته‌های بعد از…

تیم و هیئت علمی مادرشو تلاش می‌کند تا تمام مطالب کیفیت بالایی داشته باشد. اما حفظ این کیفیت بدون داشتن نظرات اصلاحی شما کاربر عزیز امکان‌پذیر نیست. بنابراین اگر ایرادی در مطلب بالا می‌بینید یا فکرمی‌کنید این مقاله مناسب نیست، نظرتان را از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید.

مطالب این سایت جایگزین تشخیص، تجویز و درمان نیست. برای اطلاعات بیشتر به شرایط استفاده مراجعه فرمایید.

© کلیه حقوق مادی و معنوی متون، گرافیک، تصاویر و ویدیوها و محتویات سایت صرفاً متعلق به شرکت راهکارهای سلامتی پدیدار می باشد. بازنشر و استفاده از مطالب مادرشو تنها برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع (و لینک مستقیم به مطلب و بازنشر کامل و بدون جرح و تعدیل) بلامانع است. کليۀ حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شرکت دانش‌بنیان راهکارهای سلامتی پدیدار است.

جستجو در سایت

Vaginal contraction after pregnancy

چه مدت بعد از بارداری رحم منقبض می شود ؟در دوران بارداری رحم شما 15 برابر سنگین تر از قبل (بدون محاسبه محتویات آن) و حجم آن حداقل برابر بیشتر از قبل می شود. ظرف چند دقیقه بعد از تولد نوزاد،رحم منقبض شده و مثل مشت خود را می بندد. بافت متقاطع رحم به همان شکل که در دوران بارداری منبسط شده بود منقبض می شود.

انقباض رحم باعث جدا شدن جفت از دیواره رحم می شود. بعد از خروج جفت از رحم، رحم بیشتر منقبض می شود و رگ های باز ناحیه اتصال جفت با رحم را می بندد. در حین انقباض رحم ممکن است دچار گرفتگی عضلانی شوید که به آن پس درد می گویند.

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

در روز اول بعد از زایمان سر رحم تان را به پهنای 4 انگشت زیر ناف تان حس خواهید کرد. ظرف یک هفته رحم شما حدود نصف زمان زایمان می شود. بعد از دو هفته به 341 گرم می رسد و کاملاً در محفظه لگن قرار می گیرد. ظرف 4 تا 6 هفته باید به وزن قبل از بارداری یعنی حدود 78 گرم برسد. این فرایند involutionرحم نام دارد. حتی بعد از بازگشت رحم به درون لگن، ممکن است تا چند هفته یا بیشتر ظاهر دوران بارداری خود را داشته باشید زیرا ماهیچه های شکم تان در طول بارداری کشیده شده اند که با گذشت زمان و ورزش منظم به حالت اولیه خود باز می گردند .

در زایمان از راه واژن، واژن شما احتمال دارد برای همیشه کمی بزرگتر از قبل شود. بعد از زایمان، واژن شما کاملاً باز مانده و ممکن است متورم و کبود شود. بعد از چند روز بتدریج بهتر می شود و واژن دوباره به حالت ماهیچه ای خود باز می گردد. بعد از چند هفته کم کم کوچکتر می شود. انجام منظم تمرین کگل به قوی شدن ماهیچه رحم تان کمک می کند.

اگر در حین زایمان پارگی یا برش فرج داشته باشید، بهبود perniumenشما زمان می برد. بنابراین تا زمانی که پزشک بعد از بررسی جواب آزمایش بعد از زایمان، به شما اجازه نداده ، نزدیکی نداشته باشید. اگر میل به نزدیکی دارید، تا زمانی که خوب نشده اید از این عمل جلوگیری کنید. ضمناً ببینید برای جلوگیری از بارداری چه کار می خواهید انجام دهید. اگر احساس می کنید که بهتر شده اید و (به لحاظ جسمی و روحی) آمادگی نزدیکی را دارید، این کار باید به آرامی صورت گیرد.

در حین نزدیکی ممکن است متوجه شوید که مایع روان کننده واژنتان نسبت به زمان بارداری کم تر شده که دلیل آن کاهش میزان هورمون استروژن است. در صورت شیردهی خشکی واژن حتی تشدید هم می شود زیرا شیردهی میزان ترشح هورمون استروژن را پایین می آورد. (حتماً از ماده روان کنندهwater-based استفاده می کنید زیرا ماده های روان کننده oil-basedممکن است لاتکس را نازک کرده و باعث پاره شدن کاندوم یا آسیب رساندن به دستگاه جلوگیری شود.)

احتمالاً تا مدتی به وزن قبل از بارداریتان نرسید اما درست بعد از زایمان از وزن شما 3تا 3.5 کیلوگرم وزن بچه به علاوه 450 تا 900 گرم وزن جفت و  1کیلوگرم دیگر از خون و مایع آمنیوتیک “حدوداً 5.5 کیلوگرم” کم خواهد شد.

وزن تان هم کم کم کاهش می یابد. تمامی آب های اضافی که سلول های بدن در طول بارداری جمع کرده بودند، همراه با مایعی از خون اضافی که در بدن باردارتان داشته اید به دنبال راهی برای خروج خواهند گشت. بنابراین بعد از زایمان بیشتر از همیشه ادرار در مثانه تان جمع می شود، حدود 3.5 لیتر در روز که شگفت آور است! همچنین ممکن است خیلی عرق کنید. تا آخر هفته اول حدود 1800گرم از وزن آب بدنتان کم می شود. (البته این میزان بسته به میزان جذب آب در دوران بارداری متفاوت است)

شاید روزهای اول بعد از زایمان متوجه نشوید که نیاز به دستشویی دارید مخصوصاً اگر که زایمان طولانی مدتی داشته باشید، برای زایمان از فورسپس “انبرکی برای بیرون آوردن نوزاد، در زایمان های طبیعی”استفاده کرده باشند یا از دستگاه مکش و یا از تزریق نخاعی (اپیدورال) .این مساله به دلیل کم حسی موقت مثانه رخ می دهد. به هر حال کلیه شما در حال پردازش آب های اضافی است و مثانه تان را سریع پر می کند. بنابراین باید حتی اگر احساس نیاز نمی کنید به دستشویی بروید.

در صورت پر شدن بیش از حد مثانه ممکن است به زحمت بتوانید خودتان را تا رسیدن به دستشویی نگه دارید. علاوه بر این ممکن است مثانه تان بیش از حد منبسط شود. این مساله می تواند منجر به بروز مشکلات ادراری شده و همچنین انقباض رحم را سخت کرده و باعث ایجاد درد بعد از ادرار و خونریزی شود. اگر بعد از زایمان برای چند ساعتی نتوانید ادرار کنید به مثانه تان سوند وصل می شود تا ادرار شما را تخلیه کنند (اگر از طریق سی سکشن زایمان کرده اید، در طول جراحی و 12 ساعت بعد از آن به شما سوند وصل می کنند.)

در صورتی که در تخلیه مثانه مشکل دارید یا ادرارتان خیلی کم است به پرستار اطلاع بدهید. اگر مثانه تان بیش از حد پر شود ممکن است قادر به تخلیه نشوید.

بعد از زایمان داشتن ترشحات واژنی به نام نفاس امری طبیعی است. نفاس حاوی خون و بافت مرده دیواره رحم است.

چند روز اول بعد از زایمان نفاس حاوی خون زیاد و به رنگ قرمز روشن، شبیه خون دوران قاعدگی است. با گذشت هر روز مقدار ترشح آن کم تر می شود و بعد از 2 یا 4 روز پس از زایمان آبکی تر و صورتی می شود.

حدوداً ده روز پس از زایمان فقط مقدار خیلی کمی ترشح سفید یا سفید مایل به زرد خواهید داشت که این هم بعد از 2 تا 4 هفته از بین می رود. اما در برخی از خانم ها نفاس قلیل یا لکه بینی تا چند هفته دیگر ادامه پیدا می کند.

تغییرات هورمونی پس از زایمان سینه تان را تحریک به تولید شیر می کند. نوزاد شما تا چند روز اول بعد از زایمان شیر آغوز “ماده ای غلیظ و زرد که سینه ها در دوران بارداری تولید کرده اند” می نوشند. مکیدن شیر باعث آزاد شدن هورمون پرولاکتین می شود. این ماده باعث تولید شیر و هورمون آکسی توسین می شود. آکسی توسین باعث انقباض کیسه ها و مجاری شیر شده و شیر را به سمت نوک سینه هدایت می کند. اگر در جلسات اولیه شیردهی دچار گرفتگی عضلات شکمی می شوید، دلیل آن هورمون آکسی توسین است زیرا آکسی توسین باعث انقباض رحم نیز می شود. با آمدن شیر به سینه تان، معمولاً بعد از زایمان، ممکن است سینه هایتان متورم، حساس و سفت شده و احساس ناراحتی کنید. به این حالت “تراکم سینه” می گویند که ظرف یک یا دو روز بهتر می شود.

بهترین راه رهایی از این مشکل شیر دادن به نوزادتان است. در واقع شیردهی مرتب درست بعد از زایمان گاهی اوقات از تراکم شیر جلوگیری می کند.

اگر شیر ندهید، سینه شما باز هم به تولید شیر ادامه می دهد و ظرف چند روز بعد از زایمان دچار تراکم شیر می شوید که این مساٌله باعث ایجاد درد زیادی می شود و تا چند روز ادامه می یابد. این درد 3 تا 5 روز بعد از زایمان به اوج خود می رسد. در چنین مواقعی همیشه سوتین بپوشید و بسته ای خنک روی سینه هایتان قرار بدهید تا از تورم آن کاسته و به جلوگیری از تولید شیر کمک کند. (برای محافظت از پوستتان بسته خنک را در یک پارچه بپیچید.) چند هفته طول می کشد تا شیرتان کاملاً خشک شود. در صورت نیاز می توانید برای تسکین دردتان از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. اگر خیلی عذاب می کشید می توانید مقداری از شیرتان را بدوشید تا این وضعیت برایتان قابل تحمل شود. هر چند این عمل باعث طولانی شدن فرآیند خشک شدن شیر می شود، زیرا تحریک نوک سینه و خالی کردن سینه تان باعث تولید شیر بیشتر می شود. از گذاشتن چیز گرم روی سینه تان خودداری کنید زیرا گرم کردن سینه باعث تولید شیر بیشتر می شود.

تغییرات خلق و خو نتیجه عوامل مختلفی است از قبیل: تغییرات هورمونی، دردی که هنوز از زایمان باقی مانده، بی خوابی و سایر مسائل مربوط به نگهداری از بچه و سازگاری با عواطف مادرانه. علت هر چه که باشد این مساٌله طبیعی است و معمولاً چند روز بعد از زایمان شروع شده و تا چند روز دیگر ادامه می یابد.

اگر این احساس به خودی خود ظرف چند هفته برطرف نشد یا احساس می کنید که بجای آن که بهتر شود بدتر می شود، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید. احتمالاً دچار افسردگی بعد از زایمان شده اید، مشکلی جدی تر که نیاز به مداوا دارد.

اگر موهایتان در طول بارداری پرپشت تر شده ممکن است حالا دسته دسته بریزند. این مساٌله برای برخی از مادران جدید در ماه های اولیه پس از زایمان رخ می دهد . نگران نباشید، کچل نمی شوید. در دوران بارداری میزان بالای ترشح هورمون استروژن ممکن است مرحله رشد مو را طولانی تر کند و نسبت به همیشه ریزش موی کمتری داشته باشید. بعد از زایمان میزان هورمون استروژن شما کاهش می یابد و موهایتان شروع به ریزش می کنند. با گذشت زمان سرعت رشد موهای جدید و ریزش مو به حالت اولیه خود باز می گردد. ضخامت موهای شما حدود 6 تا 12 ماه بعد از زایمان باید به میزان قبل از بارداری برسد. در حالت خوش بنیانه اگر موهای صورت و بدنتان در دوران بارداری بیشتر شده باشد، (در نتیجه افزایش هورمون اندروژن) 3 تا 6 ماه بعد از زایمان این موها از بین خواهند رفت.

تغییرات هورمونی، استرس و خستگی که مادر شدن به همراه دارد می تواند به همراه سایر قسمت های بدن بر پوستتان تاٌثیر بگذارد. پوست برخی از خانم ها که در دوران بارداری پوست کاملاً روشنی داشتند، ممکن است در ماه های بعد از زایمان پر از جوش  شود. در مقابل اگر در دوران بارداری جوش درآورده بودید، بویژه اگر اولین باری بود که صورتتان جوش می زد یا بدتر می شد، حالا بعد از زایمان پوست بهتری خواهید داشت. اگر کلوآسما “لکه های تیره روی پوست، لب، بینی، گونه یا پیشانی” دارید در ماه های بعد از زایمان کم کم و احتمالاً کاملاً از بین می رود به شرطی که پوستتان را از قرار گرفتن در معرض نور خورشید محافظت کنید. تمامی ترک های بارداری تان بتدریج کم رنگ می شود، هر چند که کاملاً از بین نمی روند.

منبع : سایت پارسه گرد

 

آیا زایمان طبیعی باعث تغییر شکل واژن می شود

تنگ کردن واژن و پرینورافی

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

امکانات فوق شامل خریدارای سی دی مقالات سایت و مجموعه آموزشی زوج خوشبخت نیز می شود



بخش مشاوره و پرسش و پاسخ

شناسه کاربری 

رمز عبور             


  

عضویت در سایت


دسته بندی مطالب

مطالب روابط جنسی و زناشویی

مطالب دوران قبل از ازدواج

مطالب پزشکی و سلامت

مطالب تربیت فرزندان

مطالب احکام شرعی

مطالب روانشناسی

مطالب اجتماعی

مطالب صوتی

ویدئو

خدمات عمومی


 


 افراد آنلاین :


29437


بازدید امروز:


29823


بازدید دیروز:


232753737


آمار کل:

مشاوره
ازدواج و مشاوره زناشویی تنظیم خانواده ،کلیه حقوق مادی و
معنوی مروبط به مطالب اختصاصی ثبت شده و ترجمه شده در این
سایت برای پایگاه اطلاع رسانی تنظیم خانواده محفوظ است.

 

 

معمولا برگشت به حالت اول قبل از بارداری رحم حداقل 40 روز طول می کشد تا آن موقع بخاطر بزرگی در شکم و بالای لگن باقی می ماند و بعد وارد لگن شده و دیگر از روی شکم قابل لمس نمی باشد.واژن به احتمال زیاد به حالت پیش از زایمان طبیعی باز نمی گردد، اما با کمک گرفتن از حرکات تقویت کننده عضلات کف لگن (Kegel) می توان عضلات واژن را تقویت کرد. 

 

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

موضوعاتی که در این بخش مشاهده می کنید سوالاتی است که توسط مخاطبان نی نی پلاس مطرح شده و توسط پزشکان متخصص و ماما هایی که با این مجموعه همکاری می کنند پاسخ داده شده است.

شما نیز می‌توانید با ارسال سوالات خود به مادران دیگر كمك كنید، زیرا مشكل شما ممكن است مشكل دیگر مادران نیز باشد.

مطالب بیشتر:

 

منبع:

نی نی +

زایمان طبیعی

آمادگی برای زایمان

زایمان طبیعی

پرسش و پاسخ زایمان

پرسش و پاسخ زایمان

پرسش و پاسخ زایمان

پرسش و پاسخ زایمان

این بخش در حال طراحی می باشد

شاید در روزهای پایانی بارداری فکر می کردید که زایمان به معنای خداحافظی با شکم بزرگ و برجسته بارداری است اما اکنون که چند روز از زایمانتان گذشته می بینید که این شکم بزرگ هنوز به شما چسبیده و قصد رفتن ندارد! و به همین سبب درمورد مدت زمان جمع شدن شکم بعد از زایمان می پرسید تا بدانید که تا چه زمانی باید این شکم بزرگ و اویزان را تحمل کرد. در این مطلب مدت زمان جمع شدن شکم بعد از زایمان به صورت مرحله به مرحله توضیح داده شده است.

 نوزاد هنگام تولد دو کیلو هشت صد تا حدود سه کیلو و نیم وزن دارد. اما شما هنگام خروج از اتاق زایمان باید چند کیلو گرم کم کرده باشید؟ چه قدر طول می کشد تا به وزن پیش از بارداری خود برسید؟ این زمان برای هر مادری متفاوت است ولی با این وجود به عوامل گوناگونی بستگی دارد. مقدار اضافه وزن هنگام بارداری، تغذیه نوزاد با شیر مادر یا شیر خشک، رژیم غذایی و تمرینات ورزشی در دوران بارداری عواملی هستند که براساس آن مشخص می شود شما چه زمانی به وزن پیش از بارداری خود بر می گردید.

دکتر سارا کریگر، سخنگوی آکادمی رژیم غذایی و تغذیه می گوید: خانم ها به ‌طور میانگین پنج کیلو وچهارصد کیلوگرم بلافاصله پس از زایمان از دست می دهند. این کاهش وزن مربوط به وزن جنین، خونی که مادر از دست می دهد، مایعات و مایع آمنیوتیک است. در بیست وچهار ساعت اول پس از زایمان وزن بدن کاهش چشمگیری دارد. به عبارت دیگر بیشتر اضافه وزن مادر، وزن جنین است.

دکتر کریگر معتقد است، در هفته اول شما مایعات زیادی دفع می کنید به خصوص اگر شما “آی وی” (اپیدورال) کرده باشید پس شما هنوز در حال کم کردن وزن هستید. اما هنوز شاخص دقیقی وجود ندارد. او توصیه می‌کند به جای تمرکز روی شاخص وزن روی سایز لباس های خود تمرکز کنید. شیردهی نقش بسیار مهمی در کاهش وزن شما دارد.

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

دکتر اشلی دومن پزشکیار کلینیکی بخش زنان و زایمان مرکز پزشکی لانگون “ان وای یو” معتقد است مادر توقع دارد پس از زایمان و شیر دهی به نوزاد، وزن بیشتری کم کند، زیرا شیردهی کالری بیشتری مصرف می‌کند. اما کریگر می گوید این طرز فکر درست نیست، زیرا برخی از خانمها کاهش وزن سریع تر و بیشتری نسبت به سایر مادران دارند و ممکن است آنها به نوزاد خود شیر دهند یا شیر ندهند. 

کریگر معتقد است، مادر نباید در دو هفته اول پس از زایمان انتظار کاهش وزن زیادی داشته باشد. این دو هفته  زمانی است که مادر شروع به شیردهی می‌کند و ترشح هورمون ها کاهش می یابد و باعث افسردگی مادر می شود به عبارت دیگر شما در دوره زمانی افسردگی پس از زایمان به سر می برید. دوره ای که اگر شاخص وزن شما مطلوب نباشد، می تواند باعث گریه و بی قراری شما شود. علاوه بر این وزن شما معمولاً چربی بدن را نشان نمی دهد پس ناامید نشوید همچنین توصیه می‌کند به جای اینکه بر اساس کیلو کاهش وزن خود را بسنجید از متر برای اندازه گیری دور کمر خود استفاده کنید.

به نظر می رسد، در ماه اول پس از زایمان همه چیز به خوبی پیش می‌رود. بر اساس گزارش کنگره زنان و زایمان آمریکا ( ای سی او جی ) معمولاً مادرانی که تازه زایمان کرده اند، حدود 4 کیلو گرم در ماه اول پس از زایمان از دست می دهند زیرا، بیشتر مادران در دوران بارداری حدود یازده کیلو سیصد گرم تا پانزده کیلو و هشتصد گرم اضافه وزن پیدا می کنند. ممکن است مادر در یک ماه اول پس از زایمان، به سایز قبل از بارداری خود برگردد.  

رحم به جای اصلی خود یعنی درون لگن بر می گردد، بنابراین شکم شما صاف تر و کوچک تر دیده می شود. این تغییر خوبی است زیرا شکم کوچک می شود. حتی ممکن است بتوانید بیکینی خود را دوباره بپوشید. 

مدت زمان جمع شدن شکم بعد از زایمان تقریبا به پایان خود نزدیک می شود و  بر اساس گزارش (ای سی جی او) اگر شما عادات غذایی سالمی که در دوران بارداری آغاز کرده اید و آن را حفظ کرده باشید، در چند ماه اول پس از زایمان به وزن ایده آل خود می رسید. انجام تمرینات ورزشی نیز به شما کمک می کند زودتر به تناسب اندام برسید. 

کریگر معتقد است مادر باید برخی حقایق را بپذیرد. “شما در طول نه ماه اضافه وزن پیدا کرده اید پس نه ماه طول می‌کشد تا اضافه وزن خود را از دست بدهید.” اما اگر در دوران بارداری اضافه وزن شما بیشتر از یازده کیلو و سیصدگرم تا پانزده کیلو وهشتصد گرم بوده پس باید زمان بیشتری را صرف از دست دادن وزن اضافی کنید، تا به وزن ایده آل خود برسید. بنابراین مدت زمان جمع شدن شکم بعد از زایمان تا حد زیادی به میزان وزن اضافه شده شما در طول بارداری بستگی دارد.

توجه به رژیم غذایی و داشتن رژیم غذایی درست که بیشتر حاوی (غلات کامل، پروتئین بدون چربی، آب فراوان، میوه و سبزیجات) ‌است به کاهش وزن شما و کوچک شدن شکم بعد زایمان بسیار کمک می‌کند. همچنین او معتقد است باید از رژیم غذایی بدون برنامه مشخص و گاه و بی گاه پرهیز کنید، زیرا نمی توانید مدت زمان طولانی کاهش وزن داشته باشید. حالت بدتر اینکه اگر شما به نوزاد خود شیر می دهید، در این رژیم غذایی بدن مواد مغذی را جذب نمی کند و بهبودی پس از زایمان به تاخیر می افتد. همچنین بدن شما از دریافت کالری و مواد مغذی لازم و حیاتی محروم می شود. خود روند شیردهی باتوجه به ترشح هورمون اکسی توسین به كوچك كردن شكم بعداز زايمان کمک شایانی خواهد کرد.

تا زمانی که شما رژیم غذایی درستی دارید و کالری کافی از گروه مواد مغذی دریافت می‌کنید، می توانید مطمئن باشید، ویتامین و مواد معدنی لازم برای بهبود و سلامت پوست را دریافت کرده و در عین حال کاهش وزن خواهید داشت و هر روز به تناسب اندام نزدیک تر می شوید. شما با این برنامه نه تنها سالم ترین مادر هستید بلکه یک الگو خوب برای زندگی سالم فرزندان خود هستید و با رعایت نکات ذکر شده زیبا و جذاب به نظر می رسید و نیازی نیست که درمورد مدت زمان جمع شدن شکم بعد از زایمان نگران باشید.

مطالعه بیشتر: 

مزایا و معایب بی حسی اپیدورال در زایمان

فواید شیردهی پستانی برای مادر و نوزاد

آیا افسردگی پس از زایمان قابل درمان است؟

نویسنده :
تیم تالیف و ترجمه نی نی پلاس

دوره نقاهت بعد از زایمان

دوره نقاهت بعد از زایمان

دوره نقاهت بعد از زایمان

دوره نقاهت بعد از زایمان

دوره نقاهت بعد از زایمان

دوره نقاهت بعد از زایمان

دوره نقاهت بعد از زایمان

این بخش در حال طراحی می باشد

دوران پس از زایمان به دوره زمانی بلافاصله پس از تولد نوزاد و تا شش هفته بعد از تولد اطلاق می شود. دوره نفاس یا دوره پورپرال نام های کم کاربردتری هستند که به این دوران اطلاق می شوند. سازمان بهداشت جهانی دوران بعد از زایمان را به عنوان مهمترین مرحله زندگی مادران و نوزادن توصیف می کند که در عین حال بسیار کم اهمیت فرض شده و نادیده انگاشته می شود؛ در حالی که بیشترین آمار مرگ ومیر مادران و نوزادان متعلق به این دوران است.  در دوران پس از زایمان، بدن مادر، از جمله سطوح هورمون ها و اندازه رحم به دوران پیش از بارداری برمی گردد.

ده روز اول بعد از زایمان مرحله بسیار حساسی است زیرا بیشترین تغییرات بدن مادر در این دوران اتفاق می افتد و نیز به علت مسائلی چون خونریزی ، تغییرات فشار خون و … احتمال بوجود آمدن عوارض در این دوران بیشتر است .

خانم ها معمولا دغدغه های فکری و سوال های زیادی در رابطه با این دوره در ذهن دارند اما گاهی به دلیل گرفتاری و رسیدگی به فرزند فرصت پرسیدن آن را پیدا نمی کنند و حتی نمی دانند مشکلی که با آن برخورد کرده اند طبیعی است یا نه.

در این مطلب به برخی سوال های رایج خانم ها مثل اینکه چرا شکمم بعد از زایمان جمع نشده است یا چرا هنوز دچار انقباض های رحمی می شوم، پاسخ داده ایم.

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

خانم ها فکر می کنند انقباض های رحمی مربوط به اواخر بارداری و زایمان است و از بروز آن بعد از زایمان تعجب می کنند. مادربزرگ ها می گفتند بعد از زایمان رحم در غم از دست دادن مونس خود به دنبال او می گردد و عامل این انقباض ها همین جست وجوهاست اما در حقیقت دلیل انقباض های رحمی دفع سریع تر جفت و کمک به کاهش خونریزی است. بعد از زایمان، مدتی طول می کشد تا رحم به اندازه طبیعی خودبازگردد. به دلیل ترشح هورمون اوکسی توسین انقباض ها 2 تا 4 روز بعد از زایمان ادامه دارد و این موضوع معمولا برای خانمی که تازه زایمان کرده و شیر می دهد دردناک است. ممکن است اگر درد زیادی داشته باشید پزشک برای شما استامینوفن یا داروهای ضدالتهاب تجویز کند.چه باید کرد؟ به بدنتان استراحت دهید و تا جای ممکن دراز بکشید. تا چند روز پس از زایمان رحم پر از لخته های خونی و سنگین است به همین دلیل هنوز احساس سنگینی می کنید. فکر می کنید چرا قدیمی ها تا چند هفته بعد از زایمان در رختخواب می ماندند؟

این موضوع طبیعی است و تا یکی، دو هفته بعد از زایمان ادامه خواهد داشت. در حقیقت این درد مربوط به کل بافت تناسلی است که متورم و خون مرده شده است. اگر خیلی ناراحت هستید، می توانید از بالشتک های مخصوص استفاده کنید. البته مراقب باشید زیرا گاهی خود این بالشتک ها باعث کشیده شدن بیشتر جراحت و درد شدیدتر می شوند.چه باید کرد؟ دو پایتان را زیرتان جمع کنید و بنشینید اما اگر همچنان احساس ناراحتی می کنید تنها یک پا را جمع کنید. بعد از هر بار دستشویی رفتن داخل تشتی آب ولرم و بتادین بریزید و چند دقیقه ای داخل آن بنشینید. برای خشک کردن ناحیه بخیه خورده از سشوار استفاده کنید تا بخیه ها سریع تر خشک شوند و بیفتند. اگر این ناحیه بیش از حد قرمز است، حتما با یک متخصص زنان مشورت کنید.

اگر زایمان دوم یا سوم شماست، به طور حتم دلیل آن انقباض های شدید رحمی است که به خصوص بعد از سزارین دردناک تر هم است و 3 تا 4 روز ادامه خواهد داشت اما اگر چند روز اول را پشت سر گذاشته اید و هنوز درد دارید، ممکن است علت آن متفاوت باشد. مثلا شاید نفخ یا یبوست دارید.چه باید کرد؟ موادغذایی نفاخ را از برنامه غذایی تان حذف و از موادغذایی یا داروهای رونده بیشتر استفاده کنید. شاید رحم از حد طبیعی پایین تر افتاده است که در این صورت توصیه ما به شما بعد از اتمام هر وعده شیردهی مصرف استامینوفن است. برخی تمرین های تنفسی به بازگشت سریع تر رحم به مکان طبیعی خود کمک می کند. اگر بعد از 3-2 هفته هنوز درد داشتید با پزشکتان مشورت کنید.

این موضوع طبیعی است و حدود 3 هفته ادامه خواهد داشت. طی 48 ساعت اول خونریزی شدیدتر از حالت عادی و رنگ خون روشن است. به مرور میزان آن کمتر و رنگ خون قرمز قهوه ای خواهد شد.چه باید کرد؟ در 3 روز اول پس از زایمان به دلیل شدید بودن خونریزی نوارهای بهداشتی پهن و ضخیم و شورت های یکبار مصرف استفاده کنید. هرگز شورت یا شلوار تنگ نپوشید زیرا رحم را به پایین فشار می دهد و این موضوع می تواند مشکل ساز شود.

20 درصد زنان بعد از زایمان به خصوص 6 هفته نخست دچار همورویید (بواسیر) می شوند.چه باید کرد؟ اگر قسمت پایینی روده و مقعد دردناک است و خونریزی دارید، حتما با پزشکتان تماس بگیرید. برای تسکین دردتان می توانید از توصیه های ذکر شده در مورد هفتم استفاده کنید.

این موضوع کاملا طبیعی است. ماهیچه های زیر شکمی هنوز درست کار نمی کنند، رحم سنگین و افتاده شده و دچار اضافه وزن دوران بارداری هستید. چند هفته زمان لازم است تا رحم به جای اولش بازگردد.چه باید کرد؟ به کمر بخوابید، زانوهایتان را خم کنید و زیر سرتان بالشی بگذارید به طوری که چانه به سینه بچسبد. آرام و عمیق نفس بکشید. این تمرین را 3 تا 4 بار در روز تکرار کنید. از گن های مخصوص هم می توانید استفاده کنید.

دلیل این موضوع ترشح هورمون پروژسترون است. پروژسترون باعث کاهش اجابت مزاج در طول بارداری می شود و اثر آن تا چند هفته بعد از زایمان باقی می ماند. از طرفی رحم روده ها را تحت فشار قرار داده و آنها هنوز به حالت اولیه خود برنگشته اند. اگر سزارین کرده باشید، داروهای بیهوشی و بی حسی نیز می توانند یبوست را شدیدتر کنند. نکته دیگر اینکه بعد از زایمان به دلیل درد و ترس از پاره شدن بخیه ها معمولا اجابت مزاج را به تاخیر می اندازیم و همین موضوع باعث تشدید یبوست می شود.چه باید کرد؟ میزان آب و فیبر مصرفی تان را افزایش دهید. حجم وسیعی از آب دریافتی صرف تولید شیر می شود. میوه ها، سبزی ها و غلات کامل را به برنامه غذایی تان اضافه کنید.

اضافه وزن بعد از بارداری و کشش های هنگام زایمان عامل این دردهاست. کمردرد شما به مرور و با استراحت بهتر می شود به شرطی که خودتان آن را شدت نبخشید.چه باید کرد؟ فرزندتان را درست در آغوش بگیرید و در وضعیت صحیح به او شیر دهید. موقع نشستن حتما از زیرپایی استفاده کنید.

سوزش، درد در ناحیه زیر شکم و تمایل به ادرار مکرر از جمله علایم عفونت ادراری است. احتمال بروز عفونت ادراری بعد از زایمان بسیار بالاست. از یک سو در دوران بارداری مثانه پایین آمده و چون کامل خالی نمی شود احتمال تجمع باکتری ها در آن بالاست و از سوی دیگر اگر طی زایمان به شما سوند وصل شده باشد، ممکن است دچار عفونت شده باشید.چه باید کرد؟ بیشتر آب بنوشید و اگر مشکلتان زود رفع نشد، از پزشکتان کمک بگیرید.

آمیزش جنسی بعد از پایان بارداری و پس از زایمان برای چندین هفته یا ماه به تاخیر می‌افتد و زوجین در مدت مشخصی قادر به نزدیکی نیستند. رابطه زناشویی در این دوران برای زنان ممکن است دردناک نیز باشد. زخم‌های میاندوراه و برش‌های ناشی از جراحی مثل برش میاندوراه و مهبل که در عمل زایمان انجام می‌شود، باعث ناکارآمدی جنسی می‌گردد. پس از زایمان، فعالیت‌های دیگر جنسی ممکن است زودتر از نزدیکی زناشویی انجام شود اما برخی از مادران دچار کاهش تمایلات جنسی طولانی مدت پس از زایمان می‌شوند که ممکن است با افسردگی پس‌زایمانی در ارتباط باشد. مشکلات متداول دیگری که ممکن است حدود یک سال پس از زایمان به طول بینجامد، عدم تعادل خواهش‌های جنسی زن و مرد است. در این دوران، این تمایلات در مردها بیشتر از زن‌ها می‌باشد. بدتر شدن ریخت بدن زن نیز از این دسته معضلات است.[۱][۲]

خیلی از زوج‌ها تصور می‌کنند پس از زایمان بایستی تا هفته‌ها رابطه زناشویی نداشته باشند؛ چون ممکن است برقراری چنین رابطه‌ای باعث آسیب به مادر شود. باور نادرست دیگری که در این مورد رایج است، بهتر بودن سزارین نسبت به زایمان طبیعی برای برقراری رابطه جنسی بعد از آن است.

زنانی که دارای آسیب و شکافت در میاندوراه خود هستند، نزدیکی زناشویی را دیرتر از زنانی که دارای میاندوراه سالم می‌باشند، شروع می‌کنند.[۳] همچنین زنانی که دارای بخیه میاندوراه هستند دارای روابط جنسی ضعیف‌تری هستند.[۴] آسیب‌های میاندوراه ممکن است با آمیزش و نزدیکی دردناک (دیسپارونیا) نیز در ارتباط باشد.[۵]

زنانی که پس از زایمان دارای شکاف مقعدی هستند بعید است بتوانند تا شش ماه[۶] یا یک سال[۷] پس از زایمان نزدیکی زناشویی داشته باشند اما پس از ۱۸ ماه، آمیزش جنسی نرمالی خواهند داشت.[۸] استفاده از انبرک زایمان و روش مکش باعث افزایش دردهای آمیزشی پس از زایمان،[۵] تاخیر در نزدیکی زناشویی و مشکلات جنسی دیگر می‌گردد.[۹] در زایمان به روش سزارین ممکن است نتایج همانند زایمان طبیعی نباشد[۱۰][۱۱] و البته ممکن است که تفاوتی هم نداشته باشند.[۹] زنانی که با عمل سزارین زایمان کرده‌اند، در سه ماه اول پس از زایمان، درد آمیزشی کمتری نسبت به زنانی که طبیعی زایمان کرده‌اند، دارند. در شش‌ماهه اول پس از زایمان، زنانی که به طریق سزارین وضع حمل کرده‌اند رضایت جنسی بیشتری نسبت به زنانی داشته‌اند که به روش طبیعی زایمان کرده‌اند.[۱۰][۱۱][۱۲][۱۳]

بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند که آمیزش جنسی پس از زایمان، ۴ تا ۶ هفته متوقف بماند. این وقفه برای جمع شدگی و ارتجاع گردن رحم، پایان خونریزی طبیعی از نوع زچگی و التیام زخم‌ها و پارگی‌ها می‌باشد.[۱۴] طی تحقیقاتی که در ترکیه انجام گردید مشخص شد ۴۷٪ زنان در ظرف ۶ هفته پس از زایمان مبادرت به آمیزش جنسی کرده‌اند.[۱۵] در بریتانیا و آمریکا این نسبت برای شش هفته، ۵۷٪،[۱۶] برای سه ماه ۸۲٪ تا ۸۵٪[۴][۱۶] و برای شش ماه ۸۹٪ تا ۹۰٪ بوده است.[۶][۱۱][۱۶]23{displaystyle {tfrac {2}{3}}} زنان اوگاندایی نزدیکی زناشویی را شش ماه پس از زایمان از سر می‌گیرند.[۱۷] ۵۲٪ زنان چینی پس از دو ماه نزدیکی زناشویی را از سر می‌گیرند و این نسبت برای زنان چینی که پس از شش ماه آمیزش جنسی را از سر می‌گیرند، ۹۵٪ است.[۱۲]

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

در یک مدت زمان خاص پس از زایمان، بهتر است رابطه زناشویی وجود نداشته باشد و دلیل آن هم این است محل چسبندگی جفت ترمیم پیدا کند چون مثل یک زخم باز می‌ماند. جفت از دیواره کنده شده و خون‌ریزی‌های معمول بعد از زایمان، از همین محل است. تا این زخم ترمیم پیدا نکرده، بهتر است رابطه زناشویی نداشته باشند. این زمان حدود ۳ هفته طول می‌کشد. در قدیم می‌گفتند تا ۶ هفته. اما امروز می‌گویند تا ۳ هفته هم کفایت می‌کند.

شرایط زایمان طبیعی و سزارین با هم متفاوت است. اگر زایمان طبیعی باشد چون در محل، ممکن است برش و بخیه زده شده باشد و این زخم در طول ۲ هفته بهبود پیدا می‌کند، چنانچه مشکل خاصی پیدا نکند، ۳ هفته برای محدودیت جنسی کافی است.

پس از زایمان، رحم و سایر بخش‌های دستگاه تناسلی زن در خلال ۴ تا ۶ هفته به حالت طبیعی باز می‌گردند. بنابراین سفارش می‌شود که ارتباط جنسی را تا ۶ هفته پس از زایمان به تعویق بیفتد نزدیکی زود هنگام موجب آسیب به بخیه‌های مادر (هم در زایمان طبیعی و هم سزارین) و بروز مشکلاتی برای وی می‌شود. در این مدت خونریزی پس از زایمان نیز قطع شده و ترشحات سیستم تناسلی زن به حال طبیعی بر می‌گردد.

اگر سزارین همراه با چسبندگی زیاد یا ایجاد عفونت باشد، ممکن است رابطه زناشویی به همراه درد باشد. یعنی پس از رابطه زناشویی، زن یک درد مبهمی در منطقه لگن خود احساس می‌کند. در واقع، با حرکت احساس درد می‌کند. زایمان طبیعی از این جهت بهتر است و برخلاف تصور مردم عامه که فکر می‌کنند سزارین برای رابطه زناشویی‌شان بهتر است، باید اشاره شود که پس از یک زایمان طبیعی و سالم، رابطه زناشویی در مقایسه با سزارین مطلوب‌تر است.

نرمش عضلات کف لگن، ورزشی است که حتی برای خانم‌هایی که باردار نیستند، می‌تواند رضایت ناشی از رابطه زناشویی را افزایش دهد. برای خانم‌هایی که اختلالات جسمی دارند یا دیر به ارگاسم می‌رسند، توصیه می‌شود در طول روز مرتب این عضلات را تقویت کنند. برای تقویت، عضلات را باید به صورت متناوب منقبض و منبسط کنند. ابتدا نیز این کار را با دفعات کم شروع کرده و کم‌کم آن را افزایش دهند. طول مدت انقباض و انبساط را هم می‌توانند افزایش دهند. به عنوان مثال اول ۳ ثانیه، و بعد کم‌کم مدت را تا ۱۰ ثانیه افزایش دهند. این تمرین حتی برای دوران یائسگی که عضلات کف لگن ضعیف می‌شوند نیز مفید است البته توصیه می‌شود که در دوران بارداری نیز خانم‌ها این کار را انجام دهند.


“Impact of Delivery Types on Women’s Postpartum Sexual Health”Downloads-icon


the originalDownloads-icon

نی نی سایت: همه خانم‌ها تا چند هفته بعد از زایمان تغییراتی را در بدن خود حس می‌کنند که ممکن است برای‌شان کمی گیج‌کننده  و حتی نگران‌کننده باشد. در صورتی که این تغییرات به این دلیل اتفاق می‌افتند که بدن در تلاش برای بازگشت به وضعیت خود مانند قبل از بارداری است. ما در گفتگو با پریسا الماسی درباره این تغییرات صحبت کردیم و از جزئیات آن پرسیدیم.
الماسی درباره دوره نفاس می‌گوید: دوره نفاس به بازه زمانی بعد از زایمان می‌گویند که در جریان آن تغییرات آناتومی و فیزیولوژی (تغییرات جسمی) در مادران به وضعیت قبل از دوران بارداری برمی‌گردد. مدت این حالت به‌طور دقیق مشخص نشده اما معمولا بین 4 تا 6 هفته بعد از زایمان در نظر گرفته می‌شود. در دوران نفاس تغییرات چشمگیری رخ می‌دهد که ممکن است برای بعضی از تازه مادران آزار‌دهنده یا نگران‌کننده باشد.
در دوره نفاس بسیاری از زنان اضطراب شدیدی دارند و حتی برخی از آنها از اینکه نوزاد جدید در کانون توجهات قرار می‌گیرد احساس می‌کنند طرد شده‌اند.
این کارشناس مامایی درباره تغییرات دستگاه تناسلی در این دوران می‌گوید: جمع شدن دستگاه تناسلی و مجرای زایمان و بازگشت به وضعیت قبل از بارداری مدت کمی بعد از زایمان صورت می‌گیرد. به تدریج از اندازه واژن و مدخل واژن هم کم می‌شود اما این بخش‌ها به میزان کمی به وضعیت خود مانند قبل از بارداری برمی‌گردند. پارگی یا کشیدگی پرینه (لایه داخلی واژن) در جریان زایمان باعث شل شدن مدخل واژن شده و احتمال دارد کف لگن هم کمی دچار آسیب‌دیدگی شود. همچنین وضع حمل باعث افزایش احتمال بروز بی‌اختیاری ادرار در خانم‌ها می‌شود.تغییرات رحم
افزایش بسیار زیاد جریان خون رحم که برای حفظ بارداری ضرورت دارد از طریق بزرگ‌شدن و تغییر شکل عروق لگن امکان‌پذیر است. بر همین اساس الماسی می‌گوید: پس از زایمان قطر این عروق به وضعیت قبل از بارداری بر می‌گردد. در دوره نفاس در داخل رحم، عروق خونی بزرگتر تخریب می‌شوند و به تدریج جذب شده و جای خود را به عروق بزرگتر می‌دهند. اما با وجود این، احتمال دارد که بقایای کوچک عروق بزرگتر تا سال‌ها باقی بماند. تفغییرات مقعد و سرویکس
مقعد و سرویکس بعد از زایمان به آهستگی جمع می‌شود و این منفذ تا پایان هفته اول تنگ می‌شود، ضخامت سرویکس افزایش پیدا می‌کند اما سوراخ خارجی سرویکس به‌طور کامل به شکل قبل از زایمان خود بر‌نمی‌گردد و تا حدی پهن‌تر باقی‌می‌ماند. الماسی در همین زمینه توضیح می‌دهد: در اوایل دوره نفاس ریزش بافت‌های رحمی باعث افزایش‌ترشحات واژینال می‌شود که حاوی سلول‌های خونی، سلول‌های رحمی قطعه قطعه و باکتری‌ها هستند. در چند روز اول بعد از زایمان خون کافی برای قرمز رنگ شدن این ترشحات وجود دارد اما بعد از 3 یا 4 روز این ترشحات کمرنگ‌تر می‌شوند. سپس بعد از حدود 10 روز این ترشحات رنگ سفید و یا سفید مایل به زرد به خود می‌گیرد و مدت متوسط تولید این ترشحات 24 تا 36 روز است.

دفع و خروج محل جفت
دفع و خروج کامل محل جفت حدود 6 هفته طول می‌کشد و این کارشناس مامایی درباره تحلیل رفتن کمتر از حد طبیعی محل جفت می‌گوید: در برخی موارد به دلیل عفونت یا باقی‌ماندن قطعات جفت یا سایر علل،‌جمع شدن رحم با تأخیر مواجه می‌شود. این‌گونه جمع شدن کمتر از حد طبیعی، با طولانی شدن زمان تولید ترشحات،‌خونریزی بیش‌از حد یا نا‌منظم همراه است. همچنین در معاینه‌ها هم رحم بزرگتر و نرم‌تر از حد انتظار است. شکم‌هایی که آویزان می‌مانند
برای رهایی از وضعیت کشیدگی و شل شدگی که در جریان بارداری اتفاق می‌افتد، زمان قابل توجهی نیاز است. به همین دلیل الماسی توضیح می‌دهد: به دلیل پارگی و کشیده شدن پوست و رباط‌های شکمی، دیواره شکم شل و نرم باقی می‌ماند. اگر شکم به‌طور نامعمولی شل یا آویزان باشد، می‌شود از کمربند معمولی برای جمع شدن آن استفاده کرد. همچنین ورزش و فعالیت هم به بهبود این وضعیت کمک می‌کند اما بازگشت این بافت‌ها به وضعیت طبیعی‌شان چند هفته طول می‌کشد. ورزش و فعالیت را هر زمان بعد از زایمان واژینال یا بلافاصله بعد از کاهش درد شکم به دنبال زایمان سزارین می‌توان دنبال کرد.
در دوران بارداری پوست شکم تَرَک خورده باقی می‌ماند که این تَرَک‌ها در دوران بعد از بارداری هم باقی می‌ماند و هرگز به وضعیت قبل از بارداری بر‌نمی‌گردد. نزدیکی جنسی
الماسی با بیان اینکه خانم‌ها می‌توانند نزدیکی جنسی را دو هفته بعد از زایمان بر اساس تمایل و راحتی‌شان از سر بگیرند، می‌گوید: نزدیکی جنسی زودهنگام ممکن است در اثر ترمیم ناکامل پارگی‌ها، ناخوشایند و دردناک باشد. همچنین در این دوران بافت واژن نازک است و میزان ترشحاتی که بعد از تحریک جنسی تولید می‌شوند،‌کم است چون میزان هورمون استروژن کم است. کمبود هورمون استروژن تا شروع تخمک‌گذاری پابرجاست. برای همین تا قبل از شروع تخمک‌گذاری برای کاهش درد می‌توان از کرم‌های استروژن موضعی استفاده کرد.

من سه بار سزارین شدم

هر سه بار،بعد از10روز وزنم برگشته به قبل بارداری

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

هیچ چیز مثل وراثت موثر نیست

نوشته

نوشته

نوشته

نوشته

مطالب این سایت تنها جنبه اطلاع رسانی و
آموزشی داشته و توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین
مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست. لطفاً پیش از استفاده از سایت
صفحه
“شرایط استفاده از سایت”
را مطالعه فرمایید. استفاده از این سایت
بدان معناست که شما قبلاً صفحه “شرایط استفاده از سایت” را مطالعه کرده
و به مفاد آن واقفید. نقل مطالب این سایت با ذکر منبع و نشانی اینترنتی سایت بلامانع است

در حالت طبیعی، واژن بعد از زایمان تغییر می­کند. ادامه مطلب را بخوانید تا بدانید پس از زایمان چه چیزی در انتظارتان است.

مادران تازه ­کار چه نگرانی ­هایی دارند؟

در حالت طبیعی واژن بعد از زایمان تغییر خواهد کرد و ممکن است سوزش واژن و خشکی واژن را تجربه کنید.

بنابراین مطرح شدن سئوالات زیر برای مادران، به ویژه مادران تازه­ کار، امری طبیعی است. برای مثال:

آیا واژن بعد از زایمان تغییر خواهد کرد؟

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

آیا حقیقت دارد کهواژن بعد از زایمان  گشاد می­شود؟

بدن پس از زایمان چه تغییری خواهد کرد؟

چگونه واژن را بعد از زایمان تنگ کنیم؟

البته که این نگرانی ­ها به جا هستند و اکثر زنان پس از زایمان دوست دارند به روند عادی زندگی خود از جمله داشتن رابطه جنسی با شریکشان بازگردند و خیالشان از بابت اندام ­های جنسیشان راحت باشد، بنابراین می­توان این مسئله را طبیعی دانست.

ساختار واژن به گون ه­ای است که می­تواند گسترده و جمع شود.

 

هنگامی که خانمی باردار می ­شود، هورمون ­های زیادی در بدنش ترشح م ی­شوند که اصلی ­ترین آنها پروژسترون است. هنگام تولد نوزاد، موج بزرگی از ترشحات هورمونی در بدن آغاز م ی­شود، و استروژن و ریلاکسین به همراه دیگر مواد موردنیاز ترشح می ­شوند.

استروژن جریان خون به واژن را افزایش می­ دهد تا بافت واژن را منعطف نگه دارد. این استروژن است که باز و بسته شدن واژن را ممکن می­کند. به همین دلیل است که هنگام زایمان، دیوار ه­های واژن کشیده شده و نوزاد می­تواند از آن عبور کند.

هورمون ریلاکسین همانطور که از نامش پیداست رباط­ های لگنی را آرام کرده و دهانه رحم را برای خروج نوزاد نرم و باز می­کند. این دو هورمون کمک می­کنند زایمان طبیعی صورت بگیرد.

چند مورد از تغییراتی که پس از زایمان باید آنها را بپذیرید عبارتند از:

زایمان طبیعی

ورم واژن بعد از زایمان امری طبیعی است و مشخص است که دلیل آن کشیده شدن آن حین زایمان است. و حتی اگر ناحیه پرینه حین زایمان صدمه نبیند، بازهم ممکن است به دلیل کشیدگی ها، در این ناحیه احساس درد داشته باشید.

این احساس درد در واژن می­تواند تا 5 هفته به طول بیانجامد اما به مرور باید میزان دردش کمتر شود. می­توانید با قرار دادن کمپرس یخ روی این ناحیه، درد آن را تسکین دهید. همچنین نشستن روی بالش یا سطوح نرم می­تواند به کاهش درد کمک کند.

اگر در زایمان طبیعی ناحیه پرینه خود به خود یا از طریق اپیزیوتومی پاره شود ممکن است درد و جراحت داشته باشید. برای ترمیم پارگی پرینه به بخیه نیاز است، اما همه این پارگی­ ها به بخیه نیاز ندارند چرا که ممکن است جزئی بوده و به صورت طبیعی بهبود یابند.

پارگی پرینه امری طبیعی است که حین زایمان اتفاق می­افتد. هنگامی که پوست یا بافت نرم پرینه بسیار کشیده شود، پاره می­شود. اگر اندازه سر نوزاد از دهانه واژن بزرگتر باشد، ممکن است پارگی ایجاد شود.

اپیزوتومی هنگامی است که پزشک برش کوچکی در ناحیه پرینه ایجاد می­کند تا اندازه دهانه واژن را بزرگتر کند و نوزاد بتواند به راحتی از آن عبور کند.

 

 

بهبودی پارگی ناحیه پرینه ممکن است تا 14 روز طول بکشد. اگر شدت جراحت کم باشد، در مدت زمان کمتری بهبود م ی­یابد. همچنین پزشک ممکن است آنتی بیوتیک یا مسکن تجویز کند.

همچنین مهم است که برای پیشگیری از عفونت، زخم را به درستی تمیز کنید.

اگر حین زایمان دچار پارگی ناحیه پرینه شدید، ممکن است جراحت جزئی یا شدید باشد.

پارگی پوست پرینه یا موکوس واژن بدون آسب دیدگی عضلات

پارگی عضلات واژن و پرینه

صدمه دیدن عضلات داخلی و خارجی مقعد

صدمه دیدن ماهیچه باسطه و جراحت رکتوم یا کانال مقعدی.

در حین زایمان، هنگامی که سر نوزاد در حال بیرون آمدن است، واژن کشیده می­شود. اگر این کشیدگی زیاد باشد، با عبور نوزاد از دهانه واژن ممکن است واژن و پرینه دچار جراحت شوند. در این صورت باید انتظار درد و ناراحتی شدیدی داشته باشید. اما در صورت مراقبت درست از ناحیه پرینه پس از زایمان، در عرض چند هفته می­توانید سلامت خود را باز یابید.

مراقبت درست از واژن بعد از زایمان طبیعی بسیار مهم است، به ویژه اگر واژن بخیه هم داشته باشد.

چیزی که دوست ندارید رخ بدهد باز شدن بخیه ها یا عفونت زخم است. بنابراین در ادامه لیستی از کارهایی که برای مراقبت واژن بعد از زایمان باید انجام دهید و کارهایی که نباید انجام دهید آورده شده است.

ورزش پیاده روی

ایده ورزش پس از زایمان، به ویژه برای مادرانی که اولین تجربه شان است، ممکن است کمی سنگین به نظر بیاید. اما هنگامی که پس از زایمان ورزش کنید، به پروسه بهبودی کمک زیادی می­کنید. می­توانید با حرکات ساده مانند پیاده روی شروع کنید. کلید این کار انجام حرکات سبک و ساده است.

همچنین با انجام ورزش ­های کگل می­توانید عضلات کف لگنی را تقویت کنید. این کار به بهبود عضلات واژن و دیگر عضلات کف لگنی کمک می­کند و آنها را به اندازه و فرم پیش از زایمان باز می­گرداند. هم­چنین این تمرینات می­توانند از مشکل کنترل ادرار پس از زایمان پیشگیری کنند.

در هنگام استحمام مراقب باشید که از صابون­های قوی استفاده نکنید. همچنین پس از استفاده از توالت، برای تمیزکردن واژن از آب استفاده کنید.از دستمال برای خشک کردن خود استفاده نکنید. در عوض از بطری اسپری کوچک برای پاک کردن واژن استفاده کنید و دست را از جلو به سمت عقب بکشید و سپس واژن را با حوله کتانی خشک کنید.

برخی زنان از سشوار برای خشک کردن واژن استفاده می­کنند. این کار را نباید انجام دهید چرا که به بافت آن آسیب رسانده و روند بهبودی را کند می­کند.

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود

برای تسکین درد و جراحت ناحیه واژینال، به مدت 15 دقیقه کمپرس یخ روی واژن قرار دهید. می­توانید مقداری یخ را درون پارچه تمیز و نازک بپیچانید یا کمپرس یخ تهیه کنید. بسته به شدت جراحت، می­توانید این کار را چند مرتبه در روز انجام دهید.

به جای دوش گرفتن، با آب گرم حمام کنید. از روغن ­های مسکن یا محصولات ضدعفونی کننده مانند بنفشه یا بابونه استفاده کنید. این کار همچنین راه بسیار خوبی برای تسکین عضلات گرفته و دردناک است.

هنگامی که دچار اختلال، بیماری یا عفونت شده­ اید، مصرف محصولات گیاهی می­تواند علائم این بیماری ها را کاهش داده و به روند بهبودی کمک کند. مصرف محصولات گیاهی هیچگاه ضرر نخواهد داشت چرا که طبیعی بوده و خاصیت زیادی دارند. اما فراموش نکنید که ممکن است به برخی از آنها حساسیت داشته باشید.

–استفاده از تامپون خطر عفونت را بالا می­برد. در عوض، به جای استفاده از محصولات بهداشتی معمولی، از پدهای بهداشتی استفاده کنید. این پدها بلندتر و نرم­تر هستند و خاصیت جذب بسیار بیشتری دارند. اما باید آنها را مرتباً تعویض کنید تا از ابتلا به عفونت پیشگیری کنید. بهتر است پدها را در چند روز اول پس از زایمان هر 2 – 1 ساعت و در روزهای بعدی هر 4 – 3 ساعت یکبار تعویض کنید.

پس از استفاده از توالت برای خشک کردن خود از دستمال استفاده نکنید چرا که ممکن است میزان جراحت را بیشتر کرده و درد ناحیه واژینال را افزایش دهد. برای تمیز کردن واژن از آب گرم و برای خشک کردن آن از حوله کتانی استفاده کنید.

از مصرف هرگونه لوسیون یا کرمی که حاوی استروئید است خودداری کنید چرا که روند بهبودی را به تعویق می­اندازند.

اگر درد ناحیه واژن برای مدت طولانی ادامه داشت، آن را نادیده نگیرید. اگر پس از استفاده ار دارو و مراقبت درست از ناحیه واژینال باز هم احساس درد داشتید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

برای بازگشتن واژن به حالت طبیعی ورزش کنید

در زایمان­های طبیعی، 6 الی 8 هفته زمان برای بهبودی موردنیاز است. اما اگر پس از زایمان دچار مشکل شده باشید،  برای مثال پارگی واژن، بسته به میزان جراحت، زمان بیشتری برای یهبود یافتن موردنیاز است.

این مسئله نباید شما را نگران یا مضطرب کند. به بدن اجازه دهید خود را بهبود دهد. بیشتر استراحت کنید، رژیم غذایی سالم داشته باشید، ورزش کنید و از گذراندن وقت با فرزندتان لذت ببرید.

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

اپلیکیشن مینت ، اپلیکیشن تخصصی سلامت بانوان و اولین تقویم تخمک گذاری و پریود ترکر ایرانی.

چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود
چگونه بعد از زایمان رحم جمع می شود
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *