چگونه صدا گرفته می شود

 
helpkade
چگونه صدا گرفته می شود
چگونه صدا گرفته می شود

تارهای صوتی که نوارهای کوچک ماهیچه ای در گلو هستند، با تنفس حرکت می کنند و هنگام حرف زدن دچار لرزش می شوند. وقتی صدا می گیرد که چیزی مانع از انجام درست لرزش آنها شده است. این چیز معمولا التهاب است (در اثر داد زدن برای تشویق تیم مورد علاقه، حرف زدن زیاد با صدای بلند، فریاد زدن بر سر کودکان یا حتی آواز خواندن با صدای بلند). سرفه نیز مانند گرفتگی صدا ممکن است بر اثر پدیده رفلاکس یا برگشت اسید معده اتفاق بیفتد که در این گونه موارد بادرمان مشکل رفلاکس، سرفه نیز برطرف می شود.

 

* سکوت کامل بهترین راه بهبود گرفتگی صداست. لااقل از پچ پچ کردن و فریاد زدن بپرهیزید. پچ پچ فشار زیادی بر تارها وارد می آورد. اگر لازم است، با صدای آرام حرف بزنید.

* با مرطوب نگاه داشتن گلو گرفتگی آن را درمان کنید .استنشاق بخار آب داغ از درمانهای بسیار موثر است. از دوش آب گرم یا دستگاه بخور کمک بگیرید. گذاشتن دستگاه بخور در اتاق خواب از خشک شدن هوای آن جلوگیری می کند.

* اگر مشکل صدای شما به خاطر برگشت غذا از معده به مری است، شب ها موقع خواب سرتان را کمی بالاتر از بدن قرار دهید، 3 تا 4 ساعت قبل از خواب از خوردن خودداری کنید و با تجویز پزشک از داروهای آنتی اسید مثل شربت آلومینیوم- ام- جی استفاده کنید.چگونه صدا گرفته می شود

* در درون بدن هم به آب کافی نیاز دارید؛ خوردن آب را به قدری زیاد کنید تا ادرار بی رنگ شود. خوردن روزانه 10 تا 12 لیوان آب کافی است.

* اگر دچار گرفتگی صدا در اثر سرماخوردگی شده اید، سوپ مرغ یا سیر بخورید. گرمای آن گلو را مرطوب می کند و سیر کم کننده ترشح مخاطی است.

* داروهای کاهش دهنده ترشحات مخاطی بخورید.اما مصرف داروهای ضد حساسیت باعث خشکی گلو می شوند. داروهای ضد احتقان هم در کاهش مخاط موثرند. اما درصورتیکه بیماری قلبی دارید قبل از مصرف آین داروها با پزشک مشورت کنید، چراکه بعضی داروهای ضد احتقان باعث بالا رفتن فشارخون می شوند.

* به نوعی بدترین دارو در این زمان خوردن آسپرین است .در التهاب ناشی از سرماخوردگی تارهای صوتی، آسپرین باعث ازرده شدن بیشتر آنها می شود و گرفتگی صدا را تشدید می کند. در صورت لزوم از مسکن های دیگر استفاده نمایید.

*  سرفه کردن گرفتگی گلو را تشدید می کند .برای جلوگیری از سرفه کردن و آسیب بیشتر به تارهای صوتی، از داروهای ضد سرفه و خلط آور استفاده کنید.

برخلاف عقیده شایع، قرقره کردن با دهانشویه، عملا گرفتگی صدا را بیشتر می کند. بیشتر دهانشویه ها دارای الکل هستندو تارهای صوتی را بی آب می کنند. البته محلول های قرقره اصلا به تارهای صوتی نزدیک هم نمی شوند بلکه خود عمل قرقره کردن مضر است، چون تارهای صوتی را به هم زده و تورم آنها را بیشتر می کند. ولی شست وشوی دهان و بینی با محلول آب و نمک رقیق یا سرم شست وشو، انجام این کار به صورت روزانه باعث پاک شدن راه های تنفسی و سینوس ها از عوامل بیماری زا و حساسیت زا می شود؛ لذا هم در پیشگیری و هم در درمان بیماری های تنفسی و سرفه ناشی از آن بسیار موثر است

* استفاده از دستگاه بخور در اتاق خواب و محیط منزل با مرطوب نگه داشتن هوا کمک زیادی به نرم شدن صدا می کند. به یاد داشته باشید غرغره کردن دهانشویه ها ممکن است باعث بدتر شدن مشکل شود. 

چی بخوریم؟

 * اسفناج پخته ، سرفه های خشک را التیام بخشیده ، گرفتگی صدا را مرتفع و آسم را درمان می کند و سرما خوردگی را معالجه می نماید.

 * جوشانده دانه به ، سینه درد ، سرفه و گرفتگی صدا را درمان می نماید.

* جوشانده تره توام با شکر ، دستگاه تنفس را تقویت نموده و گرفتگی صدا و گلو درد را درمان می کند.

* سیب دستگاه تنفس را تقویت نموده ، گرفتگی صدا و اختلالات تنفسی را درمان می نماید.

* آب نخود پخته توام با نمک ، درمان کننده سینه درد ، گرفتگی صدا و التیام دهنده سرفه است.

* ریشه و گل و برگ ختمی را به عنوان نرم کننده ی سینه و شکم به کار می برند و برای معالجه زکام گلو درد مصرف می نمایند و گرفتگی صدا را برطرف می نماید.

* جوشانده برگ کرفس  گرفتگی صدا را درمان می کند.

* بامیه یا بامیا به علت داشتن لعاب سینه های خسته و کوفته را نرم و گرفتگی صدا و آواز را باز می نماید و با لعاب خود ، معده و روده را جارو کرده ، نرم می نماید.

 

چی نخوریم؟

* کافئین موجود در قهوه، کولا و شکلات یک عامل خشک کننده گلو است و کمکی به تارهای صوتی نمی کند.

* از خوردن غذاهای تند، ترش و پرادویه خودداری کنید.غذاهایی مثل سوپ مرغ و سبزیجات و اسفناج پخته مفید است. مکیدن دانه های «به» نیز برای نرمی صدا موثر است ولی نباید دانه ها را بجوید یا قورت دهید.

* در برخی موارد فرد دچار سرفه خشک می شود که می تواند ازداروهای سرکوب کننده مکانیسم سرفه مثل شربت دکسترومتورفان ، قطره کلوبوتینول و شربتی گیاهی حاوی عصاره پیچک ( با نام تجارتی پروسپان ) استفاده کند. 

در انتهای این بخش از سلامت نمناک نوبت به درمان های گیاهی و طبیعی گرفتگی صدا رسید.

1- درمان گرفتگی صدا با شیر و ترنجبین

یکی از نسخه های قدیمی مصرف شیر است؛ شیر تازه با شکر یا ترنجبین برای درمان گرفتگی صدا مفید است. 

2- درمان گرفتگی صدا با زنجبیل

یک قاشق سوپ خوری زنجبیل خردشده را در یک فنجان آب به مدت 10 دقیقه بجوشانید، آن را از صافی بگذرانید و به آن عسل اضافه کنید. روزی 3 بار این دمنوش را بنوشید. 

3-  درمان گرفتگی صدا با عسل

2 قاشق سوپ خوری عسل را با مقداری فلفل سیاه داخل یک لیوان آب گرم حل کنید و آن را چند بار در روز میل کنید.

روش دوم استفاده از عسل برای درمان گرفتگی صدا :مقدار مساوی عسل و عرق شاهسپرم (از خانواده ریحان) را مخلوط کرده و روزی 3 بار بخورید.

4-  درمان گرفتگی صدا با قرقره سرکه سیب

از محلول سرکه و آب به میزان برابر برای قرقره دست کم 2 بار در روز استفاده کنید.چگونه صدا گرفته می شود

5- درمان گرفتگی صدا با فلفل قرمز

نصف قاشق چای خوری پودر فلفل قرمز را با 1 قاشق سوپ خوری عسل مخلوط و به آرامی میل کنید. 

6- درمان گرفتگی صدا با عسل و آب لیمو

1 قاشق سوپ خوری عسل و آب لیمو را در یک فنجان آب ولرم حل کنید و چند بار در روز از این محلول بنوشید.

7- درمان گرفتگی صدا با سیر

سیر یکی از اصلی ترین ترکیبات درمانی برای مشکلات مربوط به سرماخوردگی و دستگاه تنفسی است ، پس برای درمان گرفتگی صدا یک حبه سیر را دو نیم کنید و هر تکه را در یک طرف دهان بگذارید. درحالی که به آرامی آن را می جوید، آب سیر را بمکید تا التهاب تسکین یابد و درمان سریع تر حاصل شود.

 تغییر صدا را جدی بگیرید!بعضی وقت ها تغییر صدا را با گرفتگی صدا اشتباه می گیریم و تصور می کنیم این دو مورد یکسان است در حالی که این طور نیست. فردی یکی دو بار سرفه می‌کند و کمی آب می‌خورد تا وضع بهتر شود، اما انگار نه انگار؛ صدایش گرفته است و نمی‌تواند خیلی راحت حرف بزند.

چند وقتی است همین وضعیت را دارد و دیگر به این شرایط عادت کرده، اما بقیه اصرار می کنند برای درمان سری به پزشک متخصص بزند. در حالی که خودش فکر می کند گرفتگی صدایش مشکل مهمی نیست و به نظر پزشک نیازی ندارد. غافل از این که همین گرفتگی صدا که خیلی ساده و کم اهمیت به نظر می رسد، می تواند نشانه مشکلی جدی باشد و به همین دلیل به پیگیری بیشتر نیاز دارد.

بعضی وقت ها تغییر صدا را با گرفتگی صدا اشتباه می گیریم و تصور می کنیم این دو مورد یکسان است در حالی که این طور نیست. به عبارت دیگر، زمانی که صدای یک مرد، ظریف تر از حالت طبیعی می شود و حالتی زنانه پیدا می کند یا برعکس هنگامی که صدای زنی خشن و مردانه می شود، می گوییم صدایش تغییر کرده است که در اغلب موارد هم این وضع به دلیل مشکلات هورمونی پیش می آید، اما زمانی که صدا خشن می شود و حالت گرفته پیدا می کند، گرفتگی صدا رخ داده است که می تواند علل متفاوتی داشته باشد. بنابراین نباید این موضوع را فراموش کنیم که علل متعدد و متفاوتی در گرفتگی صدا موثر است.

دکتر ابراهیم رزم پا با بیان این مطلب می گوید: برخی عوامل موثر در گرفتگی صدا به خود حنجره مربوط می شود و ناشی از اختلالاتی است که در این ناحیه وجود دارد و برخی دیگر از موارد گرفتگی صدا به دلیل بیماری های عمومی رخ می دهد.این متخصص گوش، حلق و بینی ادامه می دهد: به عنوان نمونه، فلج بودن یا تورم طناب صوتی یا وجود ضایعه ای روی آن می تواند موجب گرفتگی صدای فرد شود. بنابراین گرفتگی صدا را می توان براساس علت و همین طور محلی که این مشکل در آن پیش آمده، به دسته های مختلفی تقسیم کرد.چگونه صدا گرفته می شود

در مواقع بروز این مشکل هم معمولا این سوال مطرح می شود که گرفتگی صدا دائمی است یا موقت که دکتر رزم پا به این سوال چنین پاسخ می دهد: در صورتی که عامل زمینه ساز گرفتگی صدا، علتی عضوی و ساختاری مانند التهاب، پولیپ یا فلج طناب صوتی باشد، مشکل فرد دائمی خواهد بود.البته این پزشک متخصص با تاکید بر این که موارد غیرعضوی گرفتگی صدا شایع تر از علل عضوی است، می گوید: این نوع گرفتگی صدا که با علل غیرعضوی رخ می دهد، معمولا به طور متناوب برای فرد پیش می آید و دائمی نیست.

کم کاری تیروئید و گرفتگی صداهمان طور که گفته شد، بعضی از بیماری های عمومی هم در ایجاد گرفتگی صدا نقش دارد. دکتر رزم پا با اشاره به این مطلب یادآور می شود: بعضی از علل گرفتگی صدا سیستمیک است؛ یعنی یک بیماری عمومی رخ می دهد که گرفتگی صدا نیز جزئی از علائم آن است.به گفته وی، در کم کاری تیروئید نیز ممکن است قسمت های مختلف بدن دچار اِدم شود که این وضعیت در حنجره به شکل تغییر صدا خودش را نشان خواهد داد.

تحریک مداوم حنجره و گرفتگی صداطبیعی است زمانی که حنجره بیش از حد معمول تحریک شود، گرفتگی صدا اتفاق بیفتد. به همین دلیل هم دکتر رزم پا، ریفلاکس را عاملی برای گرفتگی صدا می داند و توضیح می دهد: برگشت اسید معده یکی از علل شایع تغییر صداست که البته معمولا هم چندان توجهی به آن نمی شود. در این شرایط ممکن است بیمار به پزشکان مختلف مراجعه و داروهای متفاوتی را هم مصرف کند، اما عامل اصلی همان ریفلاکس است که شاید چندان مورد توجه قرار نگیرد.

سینوزیت مزمن و گرفتگی صداسینوزیت مزمن از دیگر بیماری هایی است که می تواند با گرفتگی صدا نمایان شود. در واقع، با توجه به این که در سینوزیت مزمن دیگر مانند سینوزیت حاد با سردرد و علائم معمول سینوزیت روبه رو نیستیم، باید به علائم خاص آن توجه داشته باشیم. دکتر رزم پا با بیان این مطلب می گوید: در سینوزیت مزمن، ترشحات سینوس به طور مداوم از پشت حلق می آید و حنجره را تحریک می کند. بنابراین ترشحات پشت بینی و تغییر صدا علائمی است که در این بیماران اتفاق می افتد.

عوامل موضعی را فراموش نکنیددر کنار بیماری هایی که می تواند موجب گرفتگی صدا شود، برخی عوامل موضعی هم در این زمینه نقش دارد و تغییراتی را در طناب صوتی ایجاد می کند. به عنوان نمونه، افراد سیگاری و کسانی که از صدای خود زیاد استفاده می کنند، به گفته این پزشک متخصص ممکن است در معرض خطر تورم طناب صوتی باشند. این تورم در مراحل اولیه به شکل ندول حنجره نمایان می شود و ممکن است با درمان های علامتی بهبود یابد. به عنوان نمونه، اگر در مراحل ابتدایی بیمار خیلی حرف نزند، فریاد نکشد و از صدایش استفاده نکند این تورم برطرف خواهد شد، اما اگر وضع ادامه یابد، این ندول پیشرفت کرده و به مرحله ای می رسد که دیگر قابل برگشت نیست. بنابراین با پیشرفت مشکل، ممکن است جراحی لازم شود.

صدای گرفته؛ خشک و خشن یا نرم و زیر؟گرفتگی صدا هر طور که باشد و به هر دلیلی که اتفاق بیفتد، ناخوشایند است و می تواند برجنبه های مختلف زندگی فرد تاثیر بگذارد. اما وقتی حرف گرفتگی صدا می شود، همه به خشونت صدا و کلفت شدن آن فکر می کنند. در حالی که به گفته دکتر رزم پا، ضایعات درونی طناب های صوتی، اغلب باعث ایجاد صدای خشن می شود و صدای ضعیف و سرفه هایی با صدای خفیف (بخصوص در افراد سیگاری) ممکن است نشانه فلج طناب صوتی باشد.

 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یادآور می شود: زمانی که همراه با گرفتگی صدا، مشکلات دیگری مانند دشواری بلع، خرخر کردن در زمان تنفس، نفس کشیدن خشن و پرسر و صدا و درد یکطرفه گوش وجود داشته باشد، باید توجه بیشتری داشته باشید؛ چون این علائم می تواند نشان دهنده وجود بدخیمی در حنجره یا مری باشد.

علت اصلی را پیدا کنیداگر صدایتان گرفته، قبل از این که نگران شوید و به بیماری های جدی فکر کنید، از درمان های خانگی کمک بگیرید؛ شاید مشکل تان جدی نباشد و براحتی برطرف شود. دکتر رزم پا توصیه می کند در مواقع گرفتگی صدا کمتر صحبت کنید و مایعات فراوان بنوشید. همچنین استفاده از بخور و بخصوص بخور سرد نیز می تواند به بهبود وضع کمک کند. این عضو هیات علمی دانشگاه با تاکید براین که در مورد هر گرفتگی صدایی ابتدا باید علت آن تشخیص داده شود، خاطرنشان می کند: در صورتی که گرفتگی صدا بیش از دو هفته ادامه پیدا کند، حتما باید برای بررسی های بیشتر به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی تشخیص داده و درمان شود.منبع: khabaronline.ir

بیشتر بخوانید تا سالم بمانید


کم شنوایی و ناشنوایی در میانسالان


خرید لباس ژورنالی نوزاد با تخفیف یلدا


خرید مستقیم فرش از کارخانه


گیفت کارت ارزان/تحویل آنی وپشتیبانی


موثرترین راه پاکسازی هوای خانه


جلوگیری از ورود هوای آلوده به خانه!


به تماشای کیفیتی بی حاشیه!


لوازم خونگیت رو اقساطی نو کن!


آسانترین راه خرید برنامه در کنسول ps4


مرتب سازی دندان ها با قیمت مناسب


قاعدگی دردناک زنان و دختران


جشنواره فروش فرش با تخفیفات استثنائی


قبل از گرونی و شلوغی عید فرشت رو بخر!


ماشین لباسشویی با آبکشی شرعی

Makan Inc.| All Rights Reserved – © 2013 – 2021

 

مقدمه

آیا دچار گرفتگی صدا و درد حنجره هستید؟ احتمالا همه ی ما در زندگی دچار التهاب حنجره شده ایم! زیرا این اتفاق بارها در سرماخوردگی ایجاد می شود. اما ممکن است التهاب حنجره عوامل دیگری داشته باشد و خطرناک شود.

فهرست

چگونه صدا گرفته می شود

التهاب حنجره یا لارنژیت (به انگلیسی: Laryngitis) یکی از شایع ترین بیماری های تارصوتی است. التهاب حنجره مخاط تار صوتی را درگیر کرده و متورم می سازد.

در حنجره ی شما دو چین صوتی که به عنوان تارصوتی شناخته می شود وجود دارد. این چین های صوتی صدا ایجاد می کنند و به شما اجازه می دهند که بتوانید راحت صحبت کنید. در کنار این چین های صوتی و مخاط، چندین غضروف وجود دارد که به حافظت و حرکت این تارها کمک می کند.

مخاط روی تارصوتی باعث انعطاف و نرمی آنها شده و حرکت آنها را تسهیل می کند. این مخاط اجازه می دهد که شما بتوانید صداهای مختلف را ایجاد کنید. (در خوانندگی نت های مختلف را ایجاد کنید.)

التهاب حنجره درواقع این مخاط را درگیر می کند. همانطور که در مورد التهاب می دانید، تار صوتی با قرمزی و تورم همراه خواهد شد. این التهاب می تواند علائم زیادی ایجاد کند که در ادامه بیان می شود.

این بیماری در دو حالت حاد و مزمن وجود دارد.

لارنژیت حاد:

لارنژیت حاد به طور ناگهانی شروع می شود و معمولا خودمحدودگر است. (خود محدودگر یعنی خودشو محدود میکنه و از یه حدی بدتر نمیشه!) علت لارنژیت حاد شامل موارد زیر است:

این عوامل عفونی اغلب ویروسی هستند اما گاهی نیز باکتریال می باشند. وقتی علت لارنژیت حاد عفونی باشد، سلول های سفید خون در طی فرایند بهبودی این عفونت ها را حذف می کنند.

اگر بیمار علائم لارنژیت را به مدت بیش از ۳ هفته داشته باشد، این بیماری لارنژیت مزمن شناخته می شود.

لارنژیت مزمن:

لارنژیت مزمن عموما به دلیل آسیب های طولانی مدت و مداوم ایجاد می شود. مانند فردی که به مدت زیادی رفلاکس معده داشته است و اسید معده روزانه مخاط حلق را درگیر کرده و ملتهب ساخته است. و یا شخصی که سالها مصرف سیگار داشته و دود مضر آن مخاط حنجره را درگیر کرده است.

درمان التهاب مزمن حنجره نیز کمی طولانی تر خواهد بود و به خصوص باید علت آن شناسایی و حذف شود. به طور مثال در فرد مصرف کننده سیگار، باید میزان مصرف کنترل شود. یا در خوانندگان باید شیوه های غلط صداسازی شناسایی و حذف شوند.

در ادامه به عوامل ایجاد کننده ی لارنژیت مزمن پرداخته ایم.

لارنژیت حاد و مزمن می توانند علت های مختلفی داشته باشند.

علت ایجاد لارنژیت حاد اغلب شامل موارد زیر است:

گفتیم اگر التهاب حنجره بیش از ۳ هفته به طول بیانجامد التهاب مزمن حنجره شناخته می شود. این نوع التهاب عموما در نتیجه ی آسیب طولانی مدت حنجره ایجاد می شود. (بخصوص استنشاق مواد سمی)

علت ایجاد لارنژیت مزمن نیز شامل موارد زیر است:

التهاب مزمن حنجره می تواند منجر به صدمه دیدن تار صوتی و ایجاد ضایعات حنجره از جمله ندول تارصوتی یا پولیپ حنجره شود.

درباره ی پولیپ حنجره بیشتر بدانید »

بسته به علت و شدت لارنژیت علائم می تواند متفاوت باشد. عموما علائم التهاب حنجره شامل:

حتما نباید تمام موارد فوق را تجربه کنید تا گفته شود التهاب حنجره دارید! عموما برخی از آنها در شما به وجود می آیند. اگر تمام موارد فوق را داشتید نشان می دهد که شدت التهاب حنجره در شما زیاد است.

پاسخ ساده است: خیر! هر گرفتگی صدا به التهاب حنجره مربوط نمی شود. ضایعات و اختلالات دیگری نیز وجود دارند که منجر به گرفتگی صدا می شوند.

به طور کلی موارد زیر باعث گرفتگی صدا می شوند که علایم متفاوت و درمان متفاوتی نیز دارند:

ممکن است شما یکی از اختلالات فوق را داشته باشید ولی دچار التهاب نباشید. لذا جهت تشخیص هرکدام بهتر است به گفتاردرمانگر متخصص حنجره مراجعه نمایید.

تشخیص التهاب حنجره نیاز به بررسی شرایط عمومی فرد و استروبوسکوپی حنجره دارد. همانطور که علل التهاب را ذکر نمودیم نیاز است تا سابقه پزشکی فرد بررسی شود تا از علل ایجاد کننده ی التهاب حنجره مطمئن شویم.

استروبوسکوپی به تصویربرداری رنگی از حنجره می گویند. بسته به شرایط فیزیکی و نظر متخصص، راه دهانی یا بینی برای استروبوسکوپی استفاده میشود. از این طریق حنجره را مشاهده می کنند. در این ارزیابی، رنگ مخاط حنجره، وضعیت تارهای صوتی، باز و بسته شدن و میزان التهاب به خوبی مشخص می شود.

ویدئوی زیر حنجره ی فرد دارای التهاب حاد حنجره است:

 

ویدئوی زیر از حنجره ی فرد دارای التهاب مزمن حنجره تهیه شده است.

 

در صورتی که پزشک به نوع ضایعه مشکوک شود ممکن است بیوپسی انجام دهد. بیوپسی برداشتن قسمت کوچکی از بافت ملتهب است که در آزمایشگاه ساختار آن بررسی می شود. این آزمایش بخصوص برای اطمینان از بدخیم نبودن ضایعه استفاده می شود.

اول از همه توجه بفرمایید که چه دلیلی باعث ایجاد التهاب در حنجره شما شده است. عموما التهاب های حاد حنجره خود به خود بهبود می یابند. مثل سرماخوردگی که با اتمام بیماری التهاب نیز رفع می شود.

در صورتی که التهاب حنجره شما علت مشخصی برای شما ندارد و ۷-۱۰ روز از زمان آن میگذرد باید به پزشک مراجعه نمایید. شما می توانید جهت ارزیابی به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی و یا گفتاردرمانگر متخصص حنجره مراجعه نمایید.چگونه صدا گرفته می شود

اگر علائم زیر را داشتید هرچه سریعتر باید به پزشک مراجعه نمایید:

اگر کودک شما علائم زیر را نشان داد باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:

این علائم نشان دهنده التهاب تارصوتی یا مسیر تنفسی هستند. همچنین ممکن است ناشی از التهاب اپی گلوت باشند. اپی گلوت به عنوان پوششی است که در هنگام بلع از راه هوایی محافظت می کند.

اگرچه این علائم در حالت معمول ممکن است بهبود یابند اما شدت زیاد آنها خطرناک است و باید حتما به پزشک مراجعه شود.

در رابطه با پیشگیری بسیار شنیده ایم که:

پیشگیری بهتر از درمان است!

اما برای پیشگیری از التهاب حنجره راهکارهایی وجود دارد. این موارد علاوه بر پیشگیری از لانرژیت، از بیماری های دیگر نیز جلوگیری می کند! بهتر است از خشکی و تحریک بیش از اندازه حنجره بپرهیزیم. موارد زیر پیشنهاد می شود:

(تمام این موارد را بارها و بارها شنیدیم. بسیاری را رعایت نمیکنیم! اگر این موارد را رعایت نکنید و التهاب حنجره شما شدید و مزمن بشود خطرات زیادی را برایتان ایجاد می کند و ممکن است چندین هفته سختی بکشید…!)

بهترین درمان التهاب حنجره براساس شدت، علت ایجاد کننده ی آن و مدت زمانی که از آن گذشته است تعیین می شود. لارنژیت حاد عموما با رعایت و درمان خانگی بهبود می یابد. اما اگر التهاب حاد حنجره شدید باشد باید به پزشک مراجعه نمایید.

التهاب مزمن حنجره نیز باید حتما به پزشک مراجعه نمایید. این اختلال چون بیش از ۳ هفته وجود داشته است باید حتما به آن اهمیت داد.

گفتاردرمانی به شما کمک می کند تا علت ایجاد التهاب را پیدا کنید. اگر مشکل در نتیجه ی استفاده ی نادرست و بیش از حد صدا باشد جلسات صوت درمانی برای شما انجام می گیرد. در صورتیکه عوامل صوتی دیگری باشند با مشاوره و آموزش بهداشت صوتی بهبود می یابند.

اگر در آواز خواندن یا صحبت کردن بیش از حد و بلند مشکلی وجود داشته باشد اصول بهداشتی صداسازی و حنجره به شما آموزش داده می شود.

در التهاب مزمن حنجره جهت جبران گرفتگی صدا عموما افراد به عضلات حنجره خود فشار زیادی می آورند. این فشار منجر به تنش عضلات حنجره می شود. اگر عضلات شما در تنش قرار گرفته باشد در کنار صوت درمانی برنامه ی منوال تراپی دریافت خواهید کرد.

توجه بفرمایید که جهت دریافت صوت درمانی باید به گفتاردرمانگر متخصص صوت و حنجره مراجعه نمایید.

اگر التهاب حنجره در نتیجه ی عفونت باکتریایی باشد ممکن است پزشک به شما آنتی بیوتیک تجویز کند. اگرچه اخیرا یک تحقیق نشان داده است خطرات استفاده از آنتی بیوتیک در التهاب حاد حنجره از مزایای آن بیشتر است.

داروهای کورتیکواستروئیدی نیز ممکن است برای کاهش التهاب حنجره ی شدید و حاد تجویز شود. این داروها ممکن است برای افرادی که از صدا به طور حرفه ای استفاده میکنند تجویز شود. (مانند خوانندگان، قاریان، مداحان، جارزن ها، معلمان و…)

لارنژیت مزمن ممکن است نیاز به درمان گسترده تر و مداومی داشته باشد. مدت زمان درمان را علت التهاب مشخص می کند. اگر درمان در نتیجه ی مشکلات دیگری نظیر رفلاکس معده یا سینوزیت باشد، با درمان این مشکلات، التهاب حنجره نیز بهبود می یابد.

اصلاح سبک زندگی نیز بخش مهمی از درمان است. اگر علت التهاب حنجره، آواز خواندن و خوانندگی فرد شناسایی شود باید از تکنیک های جایگزین استفاده کند. همچنین مشکلات آوازی باید تحت نظر گفتاردرمانگر شناسایی و اصلاح شود.

اگر فرد دچار ندول یا پولیپ حنجره شده باشد علاوه بر صوت درمانی ممکن است نیاز به جراحی پیدا کند. این جراحی به خارج کردن ضایعات کمک می کند.

این موارد به عنوان درمان کننده ی کامل التهاب نیستند. صرفا مواردی هستند که به روند بهبودی و سلامتی تارهای صوتی کمک می کنند. اگر مشکل شما مزمن و شدید شده است حتما به پزشک مراجعه نمایید.

موارد پیشنهادی درمان خانگی لارنژیت شامل:

توجه! لطفا درمان های غیرعلمی که از دیگران می شنوید را بدون نظر متخصص انجام ندهید. برخی نوشیدن چای و قهوه را برای رفع التهاب پیشنهاد می کنند که خود باعث تحریک بیشتر حنجره می شود!

همانطور که در بالا ذکر کرده ایم این روش از حساسیت خاصی برخوردار است. در بسیاری از موارد تحقیقات علمی در مورد اثرپذیری روش های گیاهی برای درمان التهاب حنجره انجام نشده است. لذا برخی نیز بر اساس تجربه صرفا روش هایی را بیان می کنند که ممکن است برای شما مفید نباشد.

برخی از این درمان ها ممکن است برای شما مضر باشد. بطور مثال شما اطلاع ندارید که دچار رفلاکس معده هستید. موادی به شما پیشنهاد می شود که ممکن است رفلاکس معده شما را بیشتر می کند و بیشتر آسیب خواهید دید.

همینطور به موادی آلرژی خفیف دارید و این مواد حنجره و مخاط حلق شما را تحریک می کند. و به مرور وضعیت شما به وخامت خواهد گذشت.

پیشنهاد می کنیم موارد زیر را آماده کنید تا بتوانید بهتر با پزشک مشورت نمایید:

دقت بفرمایید در اغلب موارد فوق به “یادداشت کردن” اشاره کرده ایم. اینکار کمک میکند که در هنگام ویزیت پزشک هیچ موردی را فراموش نکنید.

پزشک چه مواردی را بررسی خواهد کرد؟

پزشک از شما چند سوال می پرسد تا بتواند تشخیص دقیقتری بدهد. ممکن است سوالات زیر را از شما داشته باشد:

 

وبسایت توان درمان در سال 1396 با هدف ارائه بهترین خدمات توانبخشی و درمانی در سراسر کشور تاسیس شده است. فعالیت تیم توان درمان در حیطه گفتاردرمانی، کاردرمانی، اعضای مصنوعی، فیزیوتراپی، روانشناسی و مشاوره، مددکاری اجتماعی می باشد. پشتیبانی توان درمان بصورت تمام وقت پاسخگوی مشکلات و سوالات کاربران می باشد.

قوانین و مقررات

کلیه حقوق متعلق به وبسایت توان درمان می باشد. 1396 -1399 All Rights Reserved © 2017 – 2021 Tavandarman.com


خانم هستم

آقا هستم

 !(function (w, d) { ‘use strict’; var ad = {zone: “brtrha1”, user: “1565432215”, width: 728, height: 90, id: ‘adro-246454’}, h = d.head || d.getElementsByTagName(‘head’)[0]; if (typeof w.adroParams != ‘object’) w.adroParams = {}; w.adroParams[ad.id] = ad; var script = document.createElement(“script”); script.type = “text/javascript”; script.async = 1; script.src = “//static-cdn.adro.ir/dlvr/rsdnt.js”; h.appendChild(script); })(this, document); var h = document.getElementsByTagName(“head”)[0], s = document.createElement(“script”); s.async = !0, s.defer = !0, s.type = “text/javascript”, d = new Date, s.src = “https://cdn.sanjagh.com/assets/sdk/www.bartarinha.ir/client.js?t=” + d.getFullYear().toString() + d.getMonth() + d.getDate() + d.getHours(), h.appendChild(s); var sabaVisionWebsiteID = “1c27cb39-612a-452a-954c-b3e3dd1f3d36”; var sabaVisionWebsitePage = “ALL” _atrk_opts = {atrk_acct: “i2i8r1SZw320l9”, domain: “bartarinha.ir”, dynamic: true}; (function () { var as = document.createElement(‘script’); as.type = ‘text/javascript’; as.async = true; as.src = “https://certify-js.alexametrics.com/atrk.js”; var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(as, s); })();

وبسایت نبض ما: با بروز سرماخوردگی ها، بسیاری از مردم دچار گرفتگی صدا می‌شوند که موجب آزار آن‌ها می‌شود. اما گرفتگی صدا همیشه به خاطر سرماخوردگی نیست و می‌توان با استفاده از روش‌های درمانی و دارو‌هایی مانند روتارین آن را رفع نمود.

علت گرفتگی صدا

گرفتگی صدا به طور کلی از تحریک یا آسیب به تار‌های صوتی ناشی شده است حنجره (که به عنوان جعبه‌ی صدا نیز شناخته می‌شود)، دستگاه تنفسی است که تار‌های صوتی را شامل می‌شود. دیوار غضروفی بیرونی حنجره معمولا به عنوان “سیب حنجره” شناخته می‌شود. تار‌های صوتی دو باند ماهیچه‌ای هستند که به شکل “V” داخل حنجره قرار گرفته اند. وقتی ما صحبت می‌کنیم یا آواز می‌خوانیم، تار‌های صوتی به لرزش در می‌آیند و صدا تولید می‌کنند.

گرفتگی صدا می‌تواند از شرایط مختلفی نشئت گرفته باشد؛ و شایع‌ترین علت آن لارنژیت حاد (التهاب تار‌های صوتی) است که اغلب از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (که معمولا ویروسی است) و گاهی اوقات نیز به دلیل استفاده‌ی بیش از حد یا سوء استفاده از صدا (مانند جیغ زدن یا آواز خواندن) ناشی می‌شود.چگونه صدا گرفته می شود

رفع گرفتگی صدا

برای رفع گرفتگی صدا می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده نمود. توصیه‌هایی در این رابطه به شرح زیر بیان می‌شود:

شربت برای گرفتگی صدا

روتارین دارویی است که از آن برای بهبود تار‌های صوتی، باز شدن صدا، درمان عفونت‌های گلو و التهابات سینه و ریه استفاده می‌شود. روتارین، بذر گیاه کیدونیا ابلانگا می‌باشد.

اثر درمانی مواد موثره موجود در روتارین در رفع لارنژیت و التهاب حلق به علت وجود سینئول است که اثر میکروب کشی و خلط آوری دارد. همچنین در درمان اختلالات تنفسی، درمان تنگی نفس و سرفه مزمن نقش دارد. فلاونوئید‌های موجود در روتارین دارای اثر ضدالتهابی بوده و تسکین دهنده التهابات تار‌های صوتی، گلو، سرفه و سینه درد می‌باشد. همچنین ترکیبات موسیلاژی گیاهان موجود در روتارین با داشتن خاصیت التیام بخشی، محافظت کنندگی و نرم کنندگی و کاهنده تحریکات مخاط اثر خود را می‌گذارد و در مداوای سرفه، برطرف کردن گرفتگی و خشونت صدا موثر خواهد بود.

لازم است در حین مصرف روتارین از خوردن ترشیجات و غذا‌های سرخ کرده پرهیز شود.

مقدار مصرف

این دارو را در گروه دارو‌های تنفسی دسته بندی می‌نمایند. همچنین توصیه می‌شود در بارداری دارو با احتیاط مصرف شود.

مصرف این دارو برای کودکان زیر ۱ سال ممنوع است.

گرفتگی صدا به مدت طولانی

گرفتگی طولانی مدت صدا یا تغییرات آهنگ صوتی بدون وجود علت بارز، احساس وجود توده‌ای در گلو، برآمدگی در ناحیه گردن، تنگی نفس در اثر فعالیت، سرفه مزمن، سختی یا احساس درد هنگام بلع، سرفه همراه با خلط خونی، غده‌های لنفاوی متورم و سفتی در گردن، احساس درد در هنگام لمس گلو، تنفس صدادار، بوی بد دهان، گوش درد (بدون وجود علت عفونت) و کاهش وزن از علایم هشدار دهنده سرطان حنجره است. همچنین اگر فرد سیگاری به مدت ۲ هفته بدون علت دچار گرفتگی صدا شود، باید برای بررسی بیشتر علت به پزشک مراجعه کند.

درمان گرفتگی صدا در کودکان

گریه بیش از حد گریه رایج‌ترین علت گرفتگی صدا در نوزادان است. همه نوزادان برای برطرف کردن نیاز‌های خود گریه میکنند، اما برخی از نوزادان مثل آن‌هایی که از قولنج رنج می‌برند، بیشتر از سایر نوزادان و خارج از حد طبیعی گریه می‌کنند.

کودکانی که سوءاستفاده یا استفاده بیش از حد از صدایشان می‌کنند، گره‌های کوچکی (ندول یا پولیپ) بر روی چین‌های صوتی شان پدیدار می‌شود که باعث گرفته شدن صدایشان خواهد شد. از جمله اقداماتی که برای کمک به بهبود سریع گرفتگی صدا‌ی کودکان می‌توان انجام داد:


هر گونه تغییر صدا از حالت طبیعی را گرفتگی یا خشونت صدا می گویند که معمولا به دلیل اختلالات حنجره و طناب های صوتی است.



چگونه صدا گرفته می شود




در حالت طبیعی، هنگام تنفس طناب های صوتی از یکدیگر فاصله گرفته و باز می شوند و هنگام حرف زدن به یکدیگر نزدیک شده و هوایی که از ریه به سمت بالا می آید، آنها را به ارتعاش در آورده و باعث تولید صوت می شود.

 

تورم طناب های صوتی یا وجود برجستگی روی آنها، مانع رسیدن طناب های صوتی به یکدیگر شده و نحوه ارتعاش طناب های صوتی را تغییر می دهد و در نتیجه صدا تغییر می کند.

 

چرا صدا می گیرد؟

علل فراوانی برای گرفتگی صدا وجود دارند. خوشبختانه اکثر آنها علل جدی و خطرناکی نیستند و در مدت کوتاهی بر طرف می شوند.

 

– لارنژیت (التهاب حنجره) حاد: شایع ترین علت خشونت صدا، لارنژیت حاد است که معمولا به دلیل ورم طناب‌های صوتی در اثر سرماخوردگی یا به دلیل استفاده بیش از حد از حنجره مثل داد و فریاد زدن و جیغ کشیدن ایجاد می شود .

 

– ندول طناب صوتی: معمولا ناشی از استفاده طولانی مدت، زیاد و نامناسب از حنجره است، مثل حالتی که در خواننده ها، قاریان قرآن، معلمان، دوره گردها و بچه هایی که حین بازی خیلی جیغ می کشند دیده می شود. این نحوه استفاده از حنجره باعث ایجاد ندول طناب صوتی می شود که به آن ندول خوانندگان هم گفته می شود. اگر این وضعیت ادامه یابد و ندول بزرگتر شود، ممکن است باعث پولیپ طناب صوتی شود. هم ندول و هم پولیپ طناب صوتی خطرناک و سرطانی نیستند.


– رفلاکس معده به مری : یک دلیل شایع خشونت صدا در بزرگسالان مسن، بازگشت محتویات معده به مری می باشد.


به طور طبیعی، بین مری و معده دریچه ای است که فقط اجازه عبور مواد غذایی از مری به معده را فراهم می سازد .در مواردی که این دریچه شل شود، محتویات معده به مری وارد می شود که به آن رفلاکس یا ترش کردن غذا گفته می شود. چون حنجره و مری در مجاورت هم هستند، رفلاکس می تواند باعث تحریک  و التهاب حنجره و طناب صوتی گردد.

در این حالت معمولا خشونت صدا صبح ها بعد از بیدار شدن از خواب بدتر است و در طول روز بهتر می شود. ممکن است چنین افرادی احساس یک توده و چسبیدن ترشحات در گلو یا احساس نیاز بیش از حد به پاک کردن گلویشان را داشته باشند.

 

– دود سیگار: استعمال دخانیات نیز می تواند منجر به گرفتگی صدا شود. از آنجایی که دخانیات علت اصلی سرطان های حلق و حنجره است، اگر فرد سیگاری دچار خشونت صدا شود، حتما باید به پزشک متخصص گوش حلق و بینی مراجعه نماید.

 

– سایر علل: علل ناشایع دیگری نیز می توانند منجر به خشونت صدا شوند که می‌توان از آلرژی، مشکلات غده تیروئید، اختلالات عصبی و ضربه به حنجره نام برد. گاهی اوقات بعضی از خانم ها، در دوران پریود خود دچار گرفتگی صدا می شوند.

 

چه علائمی نشان دهنده یک مشکل جدی برای خشونت صدا هستند؟

کشف هم‌زمان توده در گردن

سابقه مصرف دخانیات یا الکل

علایم نورولوژیک (عصبی)

علایمی که پس‌از جراحی (لوله گذاری داخل نای یا جراحی گردن) بهبود نیابند

علایم در فرد دچار ضعف سیستم ایمنی بدن

علایمی که پس‌ از تروما رخ دهند

کاهش وزن بدون علت

 

چه کسی می تواند خشونت صدا را درمان کند؟

خشونت صدای ناشی از سرماخوردگی یا آنفلوانزا ممکن است توسط پزشک متخصص کودکان و متخصص داخلی که با چگونگی معاینه حنجره آشنا هستند ارزیابی شود.

چه موقع باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنیم؟چگونه صدا گرفته می شود

– خشونت صدا بیش از 2 تا 3 هفته طول بکشد.

– خشونت صدا همراه با علایمی مانند درد (اما نه در اثر سرماخوردگی یا آنفلوانزا)، سرفه خونی، بلع مشکل غذا یا احساس یک توده در گردن باشد.

– فقدان یا تغییر شدید صدا که بیش از چند روز طول بکشد.

 

درمان گرفتگی صدا چگونه است؟

درمان خشونت صدا بستگی به علت ایجاد کننده آن دارد.

در اغلب موارد با استراحت صوتی، نوشیدن مایعات و مصرف داروهای خلط آور و اجتناب از مصرف سیگار، مشکل برطرف می شود.

در مواردی نیز ممکن است متخصص گوش و حلق و بینی، شما را برای یاد گرفتن نحوه استفاده از حنجره، به گفتار درمان ارجاع دهد.

در موارد کمی مثل پولیپ و یا سرطان حنجره، ممکن است عمل جراحی لازم باشد.

 

چه اقداماتی از خشونت صدا جلوگیری کرده یا باعث بهبود آن می شود؟

اگر سیگاری هستید، آن را ترک کنید.

در صورت امکان از کسی که سیگار می کشد، فاصله بگیرید.

از مصرف موادی که باعث کاهش آب بدن می شوند مثل الکل و کافئین، اجتناب کنید.

روزانه مقادیر فراوانی آب بنوشید.

هوای محیط کار و منزل خود را با دستگاه بخور، مرطوب نگه دارید.

از صدایتان به مدت طولانی و به میزان زیاد (شدید) استفاده نکنید.

هنگام صحبت در مقابل یک جمع بهتر است از میکروفون استفاده کنید.

وقتی دچار خشونت صدا شدید، از صحبت کردن زیاد و از خوانندگی خودداری کنید.

فرآوری : زهره لطیفی

بخش سلامت تبیان



پزشکان بدون مرز

هفته نامه سلامت – دکتر دامون غضنفری املشی

سایت دپارتمان ومرکز تحقیقات گوش وحلق وبینی وسروگردن دانشگاه علوم پزشکی ایران

تبیان، دستیار هوشمند زندگی

پل های ارتباطی

بلوار کشاورز،خیابان نادری،نبش حجت دوست،پلاک 12

public@tebyan.com

02181200000

دسترسی سریع

محصولات و خدمات

اشتراک در خبرنامه

کلیه حقوق این سایت مربوط به موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان می‌باشد.

آنچه در مورد گرفتگی صدا باید بدانید

هر گونه تغییر غیر عادی صدا ، گرفتگی صدا نامیده می شود؛ صدا ممکن است خش داشته باشد، نفس آلود باشد، با زورزدن تولید شود یا بلندی و فرکانس آن تغییر کند. گرفتگی صدا مربوط به تار های صوتی حنجره است. هنگام تنفس تار های صوتی از هم فاصله دارند ولی موقع صحبت کردن یا آواز خواندن به هم می چسبند تا هوای داخل ریه ها آنها را به ارتعاش درآورد و صدا تولید شود. تورم یا توده های تار های صوتی موجب اشکال در ارتعاش آنها می شود و کیفیت صدا، بلندی یا فرکانس آن را تغییر می دهد.

 

علت های گرفتگی صدا چیست؟

لارنژیت حاد: شایعترین دلیل گرفتگی صدا است. لارنژیت حاد در واقع تورم تار های صوتی است که موقع سرما خوردگی، عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی یا فشار زیاد به حنجره اتفاق می افتد. این تورم سبب میشود که کیفیت صدا تغییر کند و خشن شود. این بیماری معمولا در طی چند روز به صورت خود به خود بهبود پیدا می کند و نیاز به درمان داروئی خاصی ندارد، استراحت به صدا ، نوشیدن آب فراوان و مایعات گرم و بخور دادن برای درمان لارنژیت حاد کافی است. در صورتی که موقع لارنژیت فشار زیادی به حنجره وارد شود ( صحبت زیاد ، آواز خواندن ، تدریس…) ممکن است تار های صوتی آسیب شدید و جدی ببینند. فراموش نکنید لانژیت حاد معمولا در طی چند روز بهبود می یابد بنابرین اگر گرفتگی صدا بعد از سرما خوردگی بیش از چند روز طول کشید حتما حنجره بایستی معاینه شود.چگونه صدا گرفته می شود

استفاده نابجا از صدا

منظور از استفاده نابجا فعالیت ها و رفتار هایی است که به حنجره و تار های صوتی فشار زیادی وارد می کند.

رفتار هایی مانند:

صحبت در محیط های شلوغ و پر سروصدا

استفاده بیش از اندازه از صدا مانند زیاد صحبت کردن

صحبت با تلفن هنگامی که گوشی بین سر و شانه قرار گرفته است

بلندی نامناسب صدا هنگام صحبت ( داد کشیدن یا پچ پچ کردن)

عدم استفاده از تقویت کننده ( بلندگو) هنگام صحبت در محیط های عمومی ، سخنرانی یا تدریس

ضایعات خوش خیم تار های صوتی

گرفتگی صدای طولانی مدت معمولا ناشی از استفاده بیش از اندازه از صدا، صحبت با صدای بلند و یا حرف زدن برای مدت طولانی است. این رفتار های میتواند موجب تولید ندول ، پولیپ و یا کیست تار های صوتی شود. ندول تار صوتی ( ندول خوانندگان) ضایعاتی شبیه پینه روی تار صوتی هستند که در نتیجه استفاده بیش از اندازه از صدا و به هم خوردن مکرر تار های صوتی به وجود می آید. پولیپ ها و کیست های تار صوتی نیز در نتیجه استفاده بیش از اندازه از صدا و فشار آوردن روی حنجره به وجود می آیند ولی گاهی بیمار سابقه خاصی از فشار آوردن روی حنجره ندارد.

خونریزی تار صوتی

گاهی به دنبال جیغ زدن، فریاد کشیدن یا سایر فعالیت هایی که به حنجره فشار وارد می کند، به صورت ناگهانی گرفتگی شدید صدا اتفاق می افتد. در این موارد به احتمال زیاد خونریزی در تار های صوتی رخ داده است. در این بیماری یکی از رگ های خونی سطح تار های صوتی پاره شده و بافت نرم طناب صوتی از خون پر میشود. این حالت یکی از اورژانس های صدا است و بیمار بایستی استراحت صوتی (سکوت) کامل داشته و به متخص حنجره مراجعه کند.

ریفلاکس مری- معده ( برگشت اسید) GERD

یکی ازعلت های احتمالی گرفتگی صدا ریفلاکس مری معده است که در آن اسید معده از طریق مری بالا آمده و تار های صوتی را تحریک می کند. سایر علائم شایع ریفلاکس عبارتند از : سوزش سر دل، برگشت غذا یا اسید به داخل دهان، نفخ شکم و ترش کردن. معمولا صدا صبح ها بد تر است و در طی روز بهتر می شود. این بیماران احساس توده ، خلط یا باقی ماندن غذا در گلو دارند و مرتب سینه صاف می کنند.

ریفلاکس حلق و حنجره LPRD

گاهی اسید از دریچه بالایی مری هم رد شده و مستقیم به ناحیه گلو، حلق و حنجره صدمه می زند. از آنجایی که ساختمان های حلق و حنجره نسبت به اسید آسیب پذیر تر از مری یا معده هستند، حتی مقدر کم اسید هم میتواند سبب آسیب جدی در این ناحیه شود. بسیاری از این بیماران علائم گوارشی مانند نفخ، ترش کردن یا سوزش سر دل ندارند و تشخیص معمولا بر اساس علائم بیمار و یافته های اندوسکوپی حنجره است.

سیگار و دخانیات

استعمال دخانیات دلیل دیگر گرفتگی صدا است. به دلیل اینکه مصرف سیگار و دخانیات علت اصلی ابتلا به سرطان حنجره است، اگر افراد سیگاری دچار گرفتگی صدا شوند بایستی بلافاصله با متخصص حنجره مشورت کنند.

بیماری های نورولوژیک (سیستم عصبی)

افرادی که بیماری های نورولوژیک دارند ( مانند پارکینسون یا سکته مغزی) ممکن است گرفتگی صدا پیدا کنند. نوع دیگر گرفتگی صدا در زمینه نورولوژیک، دیسفونی اسپاسمودیک(Spasmodic Dysphonia) است، بیماری نادری که معمولا تنها صدا را درگیر می کند ولی گاهی ممکن است روی تنفس هم تاثیر بگذارد. فلج طناب صوتی علت دیگری برای گرفتگی صدا است که گاهی به دلیل درگیری عصب حنجره در زمینه بیماریها و گاهی به دلایل ناشناخته رخ می دهد.

سایر دلایل گرفتگی صدا

آلرژی

بیماری های تیرویید

ضربه به حنجره

بیماری های جدی تر مانند سرطان حنجره نیز می تواند موجب گرفتگی صدا شود یا اولین علامت آن گرفتگی صدا باشد به همین دلیل افرادی که گرفتگی صدا طول کشیده دارند حتما بایستی به متخصص حنجره مراجعه کنند.

 

گرفتگی صدا چگونه درمان می شود؟

گرفتگی صدای گذرا که هنگام سرماخوردگی یا آنفولانزا به وجود می آید معمولا توسط پزشک عمومی، متخص داخلی یا کودکان درمان می شود. این موارد لارنژیت حاد معمولا درمان داروئی خاصی لازم ندارند و استراحت صوتی ، مصرف مایعات فراوان و بخور برای درمان آن کافی است. در مواردی که گرفتگی صدا طول می کشد، بهتر است درمان توسط تیم متخصصان انجام شود که در زمینه بیماری های حنجره و صدا کار میکنند. این تیم شامل متخصص حنجره و گفتار درمانگری است که در زمینه بیماری های صدا تجربه دارد. ندول های تار صوتی، پولیپ ها و کیست های حنجره معمولا با جراحی و بعد از آن گفتار درمانی درمان می شوند.

 

روش ارزیابی گرفتگی صدا چگونه است؟ 

معمولا متخصص گوش گلو بینی یا فوق تخصص حنجره ابتدا شرح حال کاملی در زمینه گرفتگی صدای بیمار و سلامت عمومی او می گیرد. سپس ارزیابی صدا و معاینه کامل گوش و  حلق و بینی انجام می شود که شامل معاینه تار های صوتی است. برای معاینه تار های صوتی میتوان  از آینه استفاده کرد ولی بررسی دقیق تر با استفاده از تلسکوپ ( از طریق دهان) یا فیبرسکوپ ( از طریق بینی) انجام میشود. معمولا معاینه تار های صوتی  جهت بررسی بیشتر و مقایسه آن با معاینه های بعدی ضبط می شود. روش دیگر معاینه انجام استروبوسکوپی است که در آن حرکت تار های صوتی و موج ایجاد شده هنگام تولید صدا به صورت آهسته بررسی می شود.

 

در صورت بروز گرفتگی صدا چه هنگام باید به متخصص حنجره مراجعه کرد؟

اگر گرفتگی صدا بیش از ۲ یا ۳ هفته به طول بکشد به ویژه اگر فرد سیگاری است

اگر گرفتگی صدا همراه با علائم سرما خوردگی یا آنفولانزا نیستچگونه صدا گرفته می شود

اگر بیمار همراه با سرفه خون بالا می آورد

اگر همراه با گرفتگی صدا اشکال در بلع غذا هم وجود دارد

اگر بیمار احساس توده در گردن دارد

اگر صدا به صورت کامل از دست رفته است یا گرفتگی صدا بسیار شدید است و بیش از چند روز طول می کشد

اگر بیمار هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن احساس درد می کند

اگر بیمار همراه با گرفتگی صدا تنگی نفس هم دارد

اگر بیمار  به صورت حرفه ای از صدا استفاده می کند ( مانند خوانندگان یا کسانی که تدریس می کنند)  و گرفتگی صدا با زندگی کاری بیمار تداخل دارد

 

گرفتگی صدا چگونه درمان می شود؟

درمان گرفتگی صدا بستگی به علت آن دارد. بسیاری از علت های شایع گرفتگی صدا درمان ساده ای دارند؛ کافی است به صدا استراحت داده شود یا به آن فشار بیشتری وارد نشود. متخصص حنجره معمولا  در مورد استفاده از صدا به بیمار توصیه هایی می کند، گاهی به گفتار درمان ارجاع می دهد، و زمان هایی که ضایعه روی تار های صوتی دیده میشود مانند پولیپ توصیه به جراحی می کند. به تمام بیماران اکیدا توصیه می شود که سیگار نکشند، هیچ گونه دودی استفاده نکنند و حتی در تماس با دود سیگار هم نباشند. مصرف آب فراوان و استفاده از دارو هایی که خلط را رقیق می کند کمک کننده است.

 

چگونه از گرفتگی صدا پیشگیری کنیم؟

آسیب شناسان گفتار و زبان ( گفتار درمانگرها) به بیماران کمک می کنند تا یکسری از رفتار های اشتباه را که موجب آسیب حنجره و گرفتگی صدا می شود ترک کنند یا تغییر دهند. به عنوان مثال بیمارانی که رفتار های آسیب رسان مانند سیگار کشیدن یا استفاده نامناسب از صدا (جیغ زدن، فریاد کشیدن) دارند از این روش درمانی سود می برند. تغییر رفتار های آسیب رسان کیفیت صدا  را بهتر کرده و میتواند مشکلاتی مانند ندول های  تار صوتی را  درمان کند. اگر مشکل بیمار به صورت اختصاصی مرتبط به آواز خواندن باشد، مشاوره با معلم آواز برای بهبود تکنیک های خواندن می تواند کمک کننده باشد.

 

نکته هایی برای پیشگیری از آسیب حنجره:

اگر سیگار می کشید ترک کنید

از موادی که سبب کم آبی بدن می شوند مانند الکل و کافئین ( چای، قهوه) اجتناب کنید

در محیط های  که سیگار می کشند نمانید و از تماس با دود سیگار خود داری کنید

آب فراوان بنوشید

هر موقع توانستید بخور بدهید و هوای مرطوب تنفس کنید

مراقب رژیم غذایی خود باشید، غذا های تند و ادویه دار نخورید

با صدای بلند یا به مدت طولانی صحبت نکنید

اگر نیاز دارید که با صدای بلند صحبت کنید از میکروفون استفاده کنید

اگر گرفتگی صدا دارید یا هنگام صحبت یا خواندن احساس درد می کنید، از صحبت کردن یا خواندن اجتناب کنید

 

 

چگونه صدا گرفته می شود
چگونه صدا گرفته می شود
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *