وظایف روانشناس در زندان

 
helpkade
وظایف روانشناس در زندان
وظایف روانشناس در زندان

زندانی بودن یک موقعیت پراسترس و دشوار برای بیشتر افراد است. روانشناسان زندان به زندانیان کمک می‌کنند تا با زندگی در زندان سازگار شوند. زندان تنها برای تنبیه مجرمان نیست. در بسیاری از موارد زندان به منزلۀ توانبخشی به افراد نیز هست. بسیاری از افراد درون زندان به جامعه باز خواهند گشت. روانشناسان به زندانیان کمک می‌کنند تا خود را برای بازگشت به جامعه آماده کنند. حضور روانشناسان زندان، علاوه بر زندانیان، برای جامعه نیز مفید است.

روانشناسان زندان با فراهم کردن خدمات سلامت روانی، می‌توانند به زندانیان کمک کنند تا با موضوعاتی مانند مدیریت خشم، اعتیاد یا سایر مواردی که به فعالیت مجرمانۀ آن‌ها منجر شده است، کنار آیند. هدف این است که مجرم با زندگی در خارج از زندان سازگار شود و تکرار جنایات کاهش یابد.

روانشناسی باید در خدمت جامعه و بهبود زندگی مردم به کار گرفته شود. امروزه به هر حوزه‌ای وارد شویم، بعید است که ردپایی از روانشناسی را در آن جا نبینیم. یکی از حوزه‌هایی که روانشناسی می‌تواند نقش بسزایی در آن ایفا کند، حوزۀ جنایی است. در این مختصر می‌خواهیم به معرفی روانشناسی زندان بپردازیم و ببینیم که روانشناسی در زندان چه کاربردی می‌تواند داشته باشد.

زندان مکانی است که دارای بستری بسیار حاصلخیز برای بروز انواع و اقسام مشکلات جسمی، روانی و سایر مشکلات است. از این رو روانشناسانی که در حوزۀ زندان کار می‌کنند دارای وظایف و مسئولیت‌های متعددی هستند. فیلم «سکوت بره‌ها[۱]» نمونه‌ای است از حضور یک روانشناس در زندان که فضای این کار را به‌خوبی ترسیم می‌کند.

این که چرا افراد در مسیری گام می‌گذارند که منجر به فعالیت‌های جنایتکارانه می‌شود، همیشه موضوع مشخص و ساده‌ای نیست. غالباً عوامل متعددی در انتخاب‌ها و رفتار افراد دخیل هستند. یکی از دلایلی که به روانشناسان زندان نیاز داریم این است که به زندانیان کمک کنند تا با موانع و موضوعات مرتبط با سلامتی که در رفتار گذشتۀ آن‌ها دخالت داشته‌اند، کنار بیایند.

وظایف روانشناس در زندان

روانشناسان زندان غالباً با وظایفی چون درمان قاتلان، مجرمان خشن، متجاوزان جنسی، و سایر مجرمان روبه‌رو هستند. آن‌ها غالباً در زندان‌های با امنیت زیاد، دارالتادیب‌ها، دادگاه‌ها و تیمارستان‌هایی که بیماران مجرم نگهداری می‌شوند، مشغول به کار هستند. معمولاً روانشناسان زندان به عنوان متخصص شهادت در دادگاه‌ها نیز حضور دارند. همچنین یکی از وظایف روانشناسان زندان، آماده و قوی‌کردن افرادی است که آمادگی حضور در محاکمه را ندارند. روانشناسان زندان باید در این راستا تلاش کنند که زندانیان در زندان و همچنین پس از آزادی جرم مضاعفی مرتکب نشوند. روانشناسان زندان می‌توانند در آزادسازی زندانیان، یا گرفتن آزادی مشروط برای آن‌ها نیز دخیل باشند.

از دیگر وظایف روانشناسان زندان، گرفتن برخی آزمون‌ها از زندانیانی است که به‌تازگی وارد زندان شده‌اند. این آزمون‌ها شامل آزمون هوش، آزمون‌های موضوعی، آزمون‌های شخصیت شناسی، و سایر آزمون‌ها هستند. این آزمون‌ها، یک ارزیابی کلی برای تشخیص اختلال‌های روانی عمده مانند اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنیا و افسردگی اساسی زندانیان است. آزمون هوش نیز برای ارزیابی و تشخیص تأخیر رشدی زندانیان گرفته می‌شود. این موضوع از این بابت مهم است که زندانیان با توانایی شناختی محدود در معرض خطر بیشتری برای قربانی‌شدن قرار دارند. همچنین ممکن است روانشناسان به دستیاری برای ارزیابی‌کردن شنوایی، نظافت روزانه، جهت‌یابی یا نوشتن نیز نیاز داشته باشند.

روانشناسان زندان، گروه‌های درمانی برای متجاوزان خشن را نیز تسهیل می‌کنند. روانشناسان زندان به‌شدت تلاش می‌کنند که از تکانه‌های پرخاشگری زندانیان جلوگیری کنند. روانشناسان زندان در کنار روانپزشکان زندان کار می‌کنند تا هم اختلالات روانی زندانیان را تشخیص دهند و هم تا حد ممکن آن‌ها را درمان کنند. درمان‌های فردی و گروهی برای همۀ زندانیانی که می‌خواهند از خدمات سلامت روان بهره‌مند شوند، وجود دارد. از آن جایی که بسیاری از زندانیان دچار مشکلات شخصیتی حاد مانند اختلال شخصیت ضداجتماعی، خودشیفته یا شخصیت‌های مرزی هستند، حضور روانشناسان در زندان بسیار ضروری به نظر می‌رسد.

زندانی بودن یک موقعیت پراسترس و دشوار برای بیشتر افراد است. روانشناسان زندان به زندانیان کمک می‌کنند تا با زندگی در زندان سازگار شوند. زندان تنها برای تنبیه مجرمان نیست. در بسیاری از موارد زندان به منزلۀ توانبخشی به افراد نیز هست. بسیاری از افراد درون زندان به جامعه باز خواهند گشت. روانشناسان به زندانیان کمک می‌کنند تا خود را برای بازگشت به جامعه آماده کنند. حضور روانشناسان زندان، علاوه بر زندانیان، برای جامعه نیز مفید است. روانشناسان زندان با فراهم کردن خدمات سلامت روانی، می‌توانند به زندانیان کمک کنند تا با موضوعاتی مانند مدیریت خشم، اعتیاد یا سایر مواردی که به فعالیت مجرمانۀ آن‌ها منجر شده است، کنار آیند. هدف این است که مجرم با زندگی در خارج از زندان سازگار شود و تکرار جنایات کاهش یابد.

روانشناسان زندان علاوه بر وظایف روزانه، وظایفی نیز در زمان‌های اضطراری دارند. در زندان موقعیت‌های اضطراری زیادی وجود دارد و روانشناسان و روانپزشکان باید به این بحران‌های مربوط به سلامت روانی پاسخ دهند. این موقعیت‌های اضطراری می‌تواند در مورد افکار وابسته به خودکشی یا آدمکشی، تجاوز، افسردگی اساسی، مانیا، حمله‌های وحشت‌زدگی، اندوه، شکست‌های عاطفی یا مرگ یکی از عزیزان باشد. روانشناس زندان حتی مسئول درمان بیماران دچار اسکیزوفرنیا و طیفی از سایر بیماری‌های روانی است. بخشی از کار روانشناس زندان کمک به درمان توهمات و هذیان‌های زندانیان بیمار است.

روانشناسان زندان باید دارای اخلاق کاری قوی، توانایی مقابله در محیط‌های پراسترس، شفقت، تعریفی مشخص از مرزها باشند و به توانایی تغییر انسان‌ها اعتقاد داشته باشند. دروسی که روانشناسان زندان باید برای رسیدن به این تخصص بگذرانند، مشابه درس‌های روانشناسان بالینی است. نیازهای آموزشی باید مطابق با قانون کشوری که فرد می‌خواهد در آن کار کند، تعیین شده باشد. برخی از دروسی که مورد نیاز هستند شامل مشاورۀ پیشرفته، روانشناسی و قانون، روانشناسی اجتماعی، روانشناسی ناهنجاری، روانشناسی رشد، برخورد با مجرمین و تبهکاران، دفاع شخصی و همچنین درس‌هایی است که به صورت اختصاصی ذهن جنایتکار و ضداجتماعی بودن را بررسی می‌کنند. از آنجا که زندانیان دچار بازۀ وسیعی از مشکلات و مسائل شامل اسکیزوفرنیا تا استرس حبس ابد هستند، روانشناسان زندان باید توانایی‌های مقابله‌ای زیادی برای پاسخ‌دهی مناسب به این موضوعات داشته باشند.

عده‌ای معتقدند زندانیان در زندان هستند تا تاوان اشتباهاتشان را پس دهند و مجازات شوند و نباید به خدمات سلامت روان دسترسی داشته باشند. در پاسخ به این اعتقاد باید گفت که در زندان بودن، مجازات جنایتی است که مرتکب شده‌اند اما این که زندانیان چگونه زمانشان را سپری می‌کنند، دیگر جزو مجازات آن‌ها نیست. در حبس بودن به اندازۀ کافی دشوار است و دیگر به دشوارترکردن شرایط زندان برای زندانیان نیازی نیست.

متأسفانه روانشناسی زندان، مانند بسیاری از حوزه‌های دیگر روانشناسی در ایران چندان مورد توجه قرار نگرفته است و باید در آینده امکان بیشتری برای رشد این رشته درون کشور فراهم شود تا هم زندانیان و هم جامعه، بیش از پیش از حضور روانشناسان بهره مند شوند.

منبع : بردار ( کاربرد سازی علوم انسانی)

بیشتر بخوانید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وبسایت


PDFDownloads-icon


فایل های صوتیDownloads-icon

مدیرکل زندان های استان کردستان گفت: در شش ماهه اول سال جاری
نیز 2 هزار و 543 مورد مشاوره فردی و همچنین

317

مورد مشاوره گروهی به زندانیان
استان ارائه شده است.

به گزارش
ایسنا، منطقه
کردستان،

اسحاق
ابراهیمی در جمع خبرنگاران استان کردستان، وجود نیروهای روانشناس در زندان را دارای
اهمیت و حساسیت های ویژه دانست و در این باره گفت: روانشناسانی که در خارج از
زندان خدمات روانشناسی ارائه می دهند در حقیقت با افرادی سر و کار دارند که از
نعمت آزادی برخوردارند که این مهم به نوبه خود شرایط مساعدی را برای ارائه خدمات
فراهم می کند اما روانشناسان زندان با مددجویانی روبرو هستند که اختلالات روانی در
آنها به حدی بوده که منجر به ارتکاب جرم شده و در حبس به سر بردن و دوری از خانواده
و … نیز  ناهنجاری های روانی را در آنان دوچندان کرده است.  

وی به نقش روانشناسان مراکز اصلاحی و تربیتی در بازگشت سعادت مندانه
زندانیان به جامعه اشاره کرد و افزود: در حقیقت هدف از مجازات حبس توانبخشی
اخلاقی، روحی و روانی به افراد برای بازگشت به جامعه است که در این راستا
روانشناسان در زندان ها با ارائه خدمات روان درمانی و سلامت روانی به زندانیان،
کمک می کنند تا با موضوعاتی مانند پرخاشگری، اعتیاد، کاهش اعتماد به نفس، مشکلات
خانوادگی و اجتماعی و … که منجر به اعمال مجرمانه شده آشنا و اینگونه ناهنجاری
های رفتاری در زندانیان درمان شود. 

مدیرکل زندان های کردستان با برشمردن خدمات روانشناسی و روان درمانی
که به زندانیان در مراکز اصلاحی و تربیتی استان ارائه می شود، عنوان کرد: در زندان
ها خدمات روانشناسی مختلفی از جمله مشاوره های فردی و گروهی برای زندانیان و
خانواده های آنان و آموزش های مهارتی مانند کنترل خشم، اعتماد به نفس، درک متقابل،
ارتباط موثر با خانواده و اجتماع، پیشگیری از اعتیاد و …

به
مددجویان ارائه می شود.

 

وی در خصوص نحوه فعالیت کلینیک های مثلثی در زندان های استان
بیان کرد: در کلیلینک های مثلثی که حول سه محور بیماریابی فعال و درمان ایدز و
هپاتیت، پیشگیری از اعتیاد و درمان آن و بیماریابی

STI
یا همان بیماری های آمیزشی و درمان
آنها فعالیت می کند، آموزش های مرتبط در هریک از محورهای ذکر شده به زندانیان و
خانواده های آنها با برگزاری کلاس های فردی و گروهی و کارگاه های تخصصی صورت می
پذیرد؛ ضمنا برای مددجویان تحت پوشش کلینیک های مثلثی پرونده های الکترونیکی تشکیل
و کلیه اقدامات انجام شده برای هر مددجود، به صورت الکترونیکی ثبت می شود.

وظایف روانشناس در زندان

ابراهیمی از جمله دیگر خدمات روانشناسی را گرفتن آزمون های
روانشناسی بیان کرد و در این خصوص گفت: از دیگر وظایف روانشناسان زندان، گرفتن
برخی آزمون‌های روانشناسی از زندانیان جدیدالورود است که این آزمون‌ها شامل آزمون
های شخصیت، هوش و همچنین مصاحبه های بالینی است.

وی افزود: این آزمون‌ها، یک ارزیابی کلی برای تشخیص اختلال‌های
روانی عمده در زندانیان مانند اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، شخصیت مرزی، افسردگی
اساسی و … را در اختیار روانشاسان قرار داده و به این ترتیب اقدامات لازم در جهت
درمان این افراد برنامه ریزی و به اجرا در می آید.
 

مدیرکل زندان های کردستان با تاکید بر این موضوع که روانشناسان
زندان باید به توانایی تغییر انسان ها اعتقاد داشته باشند، بیان کرد: کار در زندان ها
به خصوص برای افرادی که ارتباط تنگاتنگ با زندانیان و مشکلات آنان دارند دارای
دشواری ها و حساسیت های ویژه ای است از جمله این افراد روانشناسان هستند که دارای
ارتباطی مستقیم و تاثیرگذار با زندانیان هستند لذا می بایست ضمن داشتن اخلاقی خوش با
صعه صدر و انگیزه و اراده قوی و اعتقاد قلبی بر ایجاد تغییر نگرش و رفتار در
زندانیان در محیط پر استرس زندان وظایف خود را عملی کنند.
 

این مقام مسئول در ادامه سخنان خود با بیان این مطلب که در حال
حاضر 500 نفر از مددجویان زندان های استان تحت پوشش خدمات مشاوره و روانشناسی قرار
دارند، اظهار کرد: در شش ماهه اول سال جاری نیز 2 هزار و 543 مورد مشاوره فردی و
همچنین

 317مورد مشاوره گروهی به زندانیان استان ارائه شده است. 

ابراهیمی با اشاره به خدمات روانشناسی که به خانواده های
زندانیان ارائه می شود، گفت: در شش ماهه نخست امسال 180 خانواده زندانی با هدف
کاهش آسیب در میان آنان از جمله طلاق، تحت خدمات روانشناسی قرار گرفتند.

%PDF-1.5
%
33058 0 obj
>
endobj

33068 0 obj
>/Filter/FlateDecode/ID[]/Index[33058 24]/Info 33057 0 R/Length 66/Prev 3816298/Root 33059 0 R/Size 33082/Type/XRef/W[1 2 1]>>stream
hbbd“bkA=`;
$SAD)`R@&ظ$HW

در مقالات

فوریه 7, 2016
879 بازدیدها

گردآورنده : علی چهاردولی
بررسی تاریخچۀ نظام زندانبانی در کشور ، تغییرات و فراز و نشیبهای مختلفی را نشان می دهد این تغییرات از دو نظر قابل تأمل می باشند . نخست تغییرات ساختاری و مدیریتی که به نوعی سبب دگرگونی در شیوه ها و روشهای نگهداری زندانیان شده است و دوم تغییرات جبری نظام زندانبانی که متأثر از جامعه سیستم غذایی … می باشد سسب چه تغییراتی در بافت جمعیتی زتندانها شده است . دقت درآمار و ارقام جمعیتی زندانیان در سه دهۀ گذشته نشان می دهد آمار زندانیان همیشه به جز در مقاطعی که تحولات اجتماعی و … گهگاه باعث کاهش آمار شده است، درسایرموارد سیر صعودی داشته است . به گونه ای که اینسیرصعودی و افزایش به مراتب فراتراز نرخ رشد عمومی جمعیت ۲ بوده است.
چکیده
۱ )افزایش مورد بحث ناشی از نوع نگرش نظام فضایی نیست به جامعه وجرایم و یا تلفیقی از هر دو عامل است .
۲)افزایش آمار مورد بحث فارغ از برر سی مقوله عللی آن منشأ چه تغییرات و تأثیرات اجتماعی می شود ، به عبارت دیگر در بررسی تأثیر زندان و افزایش آمار آن برای جامعه چه تغییرات نامطلوب و ناخواسته ای ایجاد می شود .
آنچه در اینجا مورد بحث و نتیجه گیری می تواند باشد اینکه افزایش زندانیان و بی برنامه گی حاکم بر نظام زندانبانی کشور طی سالیان گذشته بجای آنکه منشأ تسکین و درمان آلام اجتماعی شود سبب تشدید نگرانی جامعه و تحمل آسیبهای جدی اجتماعی بر جامعه شده است .
حال چه باید کرد :
۱) بازنگری جدی و اساسی در شیوه اعمال مجازاتها در جامعه در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
با برنامه ریزی اصولی در صدد افزایش تأثیرات مطلوب مجازاتها بالاخص مجازات حبس در مرتکبین به تخلفات و جرایم اجتماعی باشیم که مقاله حاضر و بحث کنونی به نوعی ارائه طرحی است که در قالب آن می توان ضمن اعمال مجازات حبس، راهکارهای علمی اصلاح و تربیت مجرمین را مورد بررسی دقیق قرار دهیم .

● پیشینۀ طرح
▪ پیشینۀ جهانی :
اصلاح و تربیت با عنوان برنامۀ اصلاحی و تربیتی در بسیاری از زندانهای آمریکا و اروپا از دیرباز مورد توجه کارشناسان بوده است . بررسی متون زندانبانی اغلب کشورهای اروپایی که سوابق مناسبی از برنامه های اصلاحی و تربیتی دارند ، نشان دهندۀ تمایل و توجه ایشان به تأثیر گذاری بر زندانیان با هدف بازسازی اجتماعی آنان است. هرچند این طرح در مقاطعی از زمان و در برخی از زندانهای مهم و معروف اروپا به دلایلی از قبیل ناکارآمدی جریان طرح و عدم وجود برنامه های مدون با شکست مواجه و از دستور کار نظام زندانبانی ایشان آنان شده، لیکن در حال حاضر به نظر می رسد موج جدیدی ازتحرک در خصوص بازسازی مجدد این قبیل برنامه ها در زندانهای پیشرفتۀ اروپایی و آمریکایی ایجاد شده باشد .
اما آنچه در این خصوص مهم و قابل ذکر است اینکه نگاه کشورهای غربی به بحث اصلاح و تربیت بیشتر به محور بازیابی اجتماعی افراد و کسب مهارتهای اجتماعی ایشان بوده و مذهب به عنوان بخش کوچکی از برنامۀ اصلاحی و تربیتی در نظر گرفته می شود. لیکن در فرهنگ اسلامی آنچه اصل و محوریت موضوع را تشکیل می دهد بازیابی و هدایت دینی و مذهبی افراد بوده که در صورت تحقق ، بدیهی است بخش عمده و قابل توجهی از نقایص و کاستیهای فرد جبران و ترمیم می شود .
▪ پیشینۀ داخلی:
بررسی تاریخچۀ نظام زندانبانی کشور قبل از انقلاب و طی سالیان دور نشان می دهد آنچه در زندانهای کشور گذشت صرفاً متکی برسیاست نگهداری صرف زندانیان بوده است . با بررسی تاریخچۀ زندانبانی کشور در می یابیم که رفتار با زندانیان بیش از آنکه نشان دهندۀ رفتاری اصلاح گرایانه باشد ، مبین عملکردی خشونت آمیز و قهری با زندانیان بوده است . ولی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در نظام زندانبانی تحولی نسبی در جهت اصلاح روش و شیوه های برخورد با زندانیان به وجود آمده است . حذف محدودیتهای غیر انسانی و غیر اخلاقی برای زندانیان و برخورد انسانی با ایشان از جمله تحولات این رویکرد ، پس از انقلاب محسوب می شود ، لیکن باز هم هیچگاه سابقه وتجربه ای از اجرای یک برنامۀ هدفمند و اصولی با هدف اصلاح ، بازسازی شخصیتی و تربیت دینی و مذهبی زندانیان مشاهده نشده است .
اما در چند سال گذشته برنامه هایی با هدف اصلاح و بازسازی شخصیتی زندانیان اجرا شده تا آنان بازگشت سعادتمندانه ای به جامعه داشته باشند. این حرکت که بالاخص طی چند سال گذشته ابعاد جدیدی به خود گرفته است ، سابقه ای طولانی تر در سالیان پیش تر داشته است . دغدغۀ اصلی اینجانب به عنوان فردی که سابقه ای نسبتاً طولانی در نظام زندانبانی کشور دارم، لزوم تدوین و تهیۀ برنامه ای واحد، منسجم، هدفمند و کارآمد است تا ضمن برآوردن نیازهای زندانیانی که قبل از زندانی شدن ، آسیب دیده محسوب می شوند ، شرایطی برای اصلاح و بازسازی آسیب دیدگیهای شخصیتی ، اجتماعی و مذهبی ایشان فراهم شود . نخستین اقدامات و مطالعات انجام شده در این خصوص به سالهای ۱۳۶۸و ۷۰ باز می گردد. در آن زمان آنچه در ابتدا مد نظر قرار گرفته بود نا کارآمدی شیوه و روشهای مرسوم در نگهداری زندانیان بود که پاسخگوی نیازهای آنان نبود .
این موضوع سبب شد تا نخستین گام درتدوین یک برنامۀ کامل و پاسخگو برای نیاز زندانیان با طبقه بندی زندانیان برداشته شود آنچه که در این مرحله حائز اهمیت فراوان می باشد این است که بر خلاف آنچه در نظام زندانبانی امروز دنیا و کشور ما ملاک بوده و هست که طبقه بندی بر مبنای جرم می باشد ، شیوۀ طبقه بندی بر مبنای شخصیت افراد مورد نظر اینجانب است. چرا که معتقد هستم ریشه و علت اصلی نا بسامانیهای افراد مجرم و متخلف در شخصیت افراد استوار است . به هر حال این شیوه به تدریج از سال ۱۳۷۳ در زندانهای استان خراسان (زندان مرکزی مشهد) با طبقه بندی زندانیان بر اساس نوع شخصیت آنان به مورد اجرا گذاشته شد و اقدامات وسیعی با همکاری اساتید رشته روانشناسی بالینی به منظور بازسازی شخصیتی زندانیان مورد مطالعه و دستور کار گروهی قرار گرفت . هرچند بررسی نتایج اولیه رفته رفته تأثیرات مثبت و کار آمد طرح را نشان می داد ، لیکن در مواجهه با سایر عوامل مؤثر در طرح که هر روز بر دامنۀ آن افزوده می شد .

لزوم بررسی مشکلات جسمی و رفع آنها به عنوان پیش شرط پذیرش اقدامات روانشناسی ، اقدامات فرهنگی و مذهبی به عنوان یکی از ملزومات اساسی طرح ، ایجاد زمینه های اشتغال و کار زندانیان به منظور حفظ و پایایی اقدامات روانشناسی ، فرهنگی و … ، بررسی مشکلات خانواده و بستگان زندانیان با هدف افزایش تأثیرات اقدامات انجام گرفته و در نهایت حفظ وتداوم ارتباط میان اصلاح شدگان و تیمهای کارشناسی تحت پوشش مراکز مراقبت بعد از خروج در بعد ار آزادی ایشان از مهمترین مراحل اجرایی طرح و نظام اصلاحی و تربیتی بوده که به تدریج وبا گذشت زمان بر مجموعه طرح اضافه گردیده است . در واقع آنچه سبب تکمیل طرح تا این مرحله شده است ، حاصل تجربیات و اقداماتی می باشد که در طی ده سال اخیر بر آن گذشته است ، مضافاً آن که به نوعی سعی شده تا طرح مذکور با رعایت تمامی جوانب ، آنچه را که سبب کوچکترین تأثیر بر روند و فرآیند اصلاح و تربیت زندانیان می گردد، تحت پوشش منظم قرار دهد که با نظریه های نظامهای اجتماعی بی ارتباط نیست . زندانها به عنوان یک جامعۀ پیچیده اما برخوردار از غالب زیر بنایی در زندانبانی اسلامی نقش اصلاحی و تربیتی آن است که بیشتر از هر موضوعی می بایست مورد توجه قرار گیرد . بروز برخی تغییرات اجتماعی نظیر افزایش روزافزون تعداد مجرمین ، تنوع جرایم بر اساس خصوصیات جدید اجتماع طی سالیان اخیر ، کمبود امکانات نگهداری زندانیان، آثار ناخوشایند شیوه های مرسوم فعلی وگذشته زندانبانی وتحقق برنامه های اصلاحی و تربیتی که اصل لایتغری در زندانبانی اسلامی می بایست تلقی گردد، نظام زندانبانی را با مشکل جدی مواجه ساخته است . تغییر شیوه های قبلی نگهداری زندانیان و نگرش جدید و تغییر فرم نگهداری زندانیان از حبس صرف به کار و تلاش و استفاده از آنان در فعالیتهای اقتصادی تعریف شده ، آموزش و فراهم نمودن زمینه های بازگشت موفقیت آمیز مجرمین به جامعه ، شکل جدید رویارویی با پدیدۀ جرم و مجرم محسوب می شود .
▪ خلاصه آنکه لازمۀ اصلاح و تربیت زندانیان به عنوان یک اصل زیر بنایی بر دو محور اساسی استوار است:
اول ) لزوم تغییر نگرش جدی سیستم قضایی در نحوه و شیوۀ اعمال مجازاتها
دوم ) تغییر شیوۀ نگهداری زندانیان
مورد اول بیشتر متوجه مسئولان و سیاستگذاران سیستم قضائی کشور است که البته در جای خود و در آینده مورد بحث قرار خواهد گرفت . لیکن محور دوم که بیشتر متوجه سیستم زندانبانی کشور است ،از ابتدای سال ۱۳۷۰ در مجموعۀ زندانهای استان خراسان مورد تغییرات جدی قرار گرفت که در ادامه بطور خلاصه بخشهایی از مهمترین اقدامات انجام گرفته در این خصوص که در قالب الگوی نوین اصلاح و تربیت زندانیان تحت عنوان «بازگشت سعادتمندانه» آمده است مطرح می نمایم . الگوی اولیۀ این طرح همانگونه که گفته شد برای نخستین بار در گرد همائی مدیران سازمان در اردیبهشت ۱۳۷۲ ارائه گردیده واینک با تغییراتی که از تجربۀ اجرای بخشهایی از آن در زندان مرکزی مشهد به دست آمده است ، ارائه گردد.
▪ البته تذکر چند نکته قبل از بحث ضروری است.
۱) فعالیتهایی که در ذیل به بخشهایی از آنها اشاره شد در واقع اجرای قسمتی از طرح کلی است که الگوی آن به پیوست آمده است و آنچه به عنوان هدف غایی و نهایی مطرح است ، اجرای تمامی بخشها و قسمتهای طرح فوق الذکر می باشد که ایجاد زمینه و بسترهای مفید در طی چند سال گذشته باعث امیدواری در تحقق این طرح شده است .
محور اصلی تمامی فعالیتهای انجام شده بر اساس بر اصل بازیابی شخصت زندانیان از طریق ایجاد ارتباط وی با خود، محیط پیرامون ، دیگران و خداوند است که سعی و تلاش مجموعۀ اجرایی طرح بر این است که ابتدا ارتباط زندانی را با خود محقق سازد و در مرحلۀ بعد ارتباط ایشان با محیط و فیزیک پیرامون خود ، دیگران و همنوعان ودر نهایت در طی مراحل اجرای طرح ارتباط وی را با خداوند تبارک وتعالی بر قرار نمایند.
۲) مطلب فوق به معنای حل تمامی مشکلات و اختلالات شخصیتی زندانیان بکار گرفته شده در طرح نیست ، بلکه به عنوان هدف نهایی و غایی مطرح بوده که در مسیر حرکت تیم را ترسیم می نماید و اصلاح نسبی زندانیان نسبت به شرایط قبل خود نیز بخشی از موفقیتها می تواند باشد که در مسیر پیش بینی شدۀ طرح به دست خواهد آمد.
۳ ) آنچه در این طرح مد نظر قرار گرفته تأمین هزینه های اجرایی طرح از محل اشتغال به کار زندانیان می باشد . اشتغال به کار زندانیان با هدف تأمین معاش خود و مجموعۀ اقدامات اصلاحی و تربیتی پیش بینی شده در طرح از اهداف مهم الگوی حاضر است . علاوه براین بخشی از خسارات وارده به جامعه ناشی از تخلف و ارتکاب جرم توسط مجرم با اشغال ایشان تحقق خواهد گرفت .
● بیان طرح
هدف اصلی در طرح حاضر ارائه دیدگاهی اصلاحی و تربیتی در خصوص زندانیان است . در این نگرش آنچه مورد توجه جدی قرار گرفته است ، نگاه جامعۀ زندانبانی به زندانی به عنوان یک انسان و موجود بالقوه مفید و کارآمد است که تنها در مقطعی از زندگی خود از مسیر اعتدال و صلاح خارج شده و نیازمند مساعدت و راهنمائی به منظور بازگشت موفقیت آمیز به جامعه می باشد. تحقق هدف حاضر نیازمند بازنگری جدی در سیستم زندانبانی و شیوۀ مرسوم فعلی است (که البته در چند سال اخیر پذیرای تحولاتی مفید شده است ). تغییرات به گونه ای در طرح لحاظ شده که در تمام مراحل زندانی در زندان تمام اوقات و امکانات مجموعه به طور کامل در اختیار مجریان طرح قرار گرفته و زندانیان در تمام تحمل محکومیت از برنامه های تدوین شده استفاده می نمایند.● ضیح نمودار
مراحل طرح در سه مقطع قبل از ورود به زندان هنگام تحمل حبس و بعد از خروج از زندان مشخص شده است سیر اقدامات اصلاحی و تربیتی مورد نظر در هر مقطع نیز مشخص و واحدهای اجرایی طرح که مسئولیت اجرای هر مرحله از اقدامات را به عهده دارند به وضوح تبیین شده اند .
در مقاطع تحمل حبس زندانی در بازداشتگاه و قبل و بعد از خروج به دلیل لزوم بهره گیری از مجموعۀ تخصصها ، از تیمهای آموزشی ترکیبی استفاده شده است .
● مقطع قبل از ورود زندانی به زندان (بازداشتگاه)
▪ مهمترین ویژگیهای این مقطع عبارتند از:
الف)اختلاط محکومین و غیر محکومین
ب)شرایط خاص قبل از ورود به زندان
به دلیل آنکه بخش نسبتا زیادی از ورودیهای به زندان (که در بدو ورود در بازداشتگاهها اسکان داده می شوند ) را افراد متهم تشکیل می دهند و به هیچ حکمی محکوم نشده و احتمال می رود پس از رفع اتهام آزاد شوند، لذا می بایست شأن و منزلت اجتماعی آنان مانند سایر افراد جامعه حفظ شده و از محیط بازداشتگاهها کمترین تأثیرات سوء را داشته باشند. به عبارت دیگر باز داشتگاهها چه از حیث محیط فیزیکی و چه معنوی نبایستی تفاوت محسوسی با جامعه داشته باشد.
از سوی دیگر این مقطع یکی از بارزترین مقاطع تحمل حبس برای محکومین ، به ویژه آنهائیکه هیچ سابقه قبلی ندارند تلقی می گردد. این مقطع می تواند تأثیرات بسیار نامطلوب و یا مطلوبی بر شخصیت ورودیها به بازداشتگاهها داشته باشد.
متأسفانه بر اساس آمار موجود ، بخش قابل توجهی از ورودیها به زندانها (اعم از محکوم یا متهم ) را افرادی تشکیل می دهند که در زمانی کمتر از ۳۰روز آزاد می گردند.
ورود وخروج این تعدادبه باز داشتگاهها بدون اینکه وارد مجموعه درونی زندانها شوند می تواند سبب تأثیرات متعدد اجتماعی گردد.
آشنایی برخی از متهمین که برای اولین بار وارد زندانها می شوند، با نظام زندانبانی اسلامی مبتنی بر نگرش اصلاحی و تربیتی آن می تواند سبب نوعی تغییر نگرش ذهنی مثبت در فکر و روح و اندیشۀصدمه دیدۀ فرد گردد که این امر تا حدی تأثیرات نامطلوب ناشی برخورد از نظام قضایی با او را کاهش می دهد. تأثیرات نامطلوب ناشی ازورود افراد متهم و یا محکومینی که در مدت زمان کمی بعد از بازداشت آزاد می گردند نیز در این مقطع قابل تأمل است لذا به دلایل فوق در این مرحله که از ظرافت و حساسیت ویژه ای برخورداراست می بایست مجموعۀ اقدامات اصلاحی و تربیتی کوتاه مدت که جامعیت لازم را نیز دارا باشند تدوین وبه مرحلۀ اجرا گذاشته شود.
▪ مهمترین اهداف مورد نظر در مقطع قبل از ورود به زندان عبارتند از :
۱) آشنایی اولیه با مقررات و قوانین
ـ مقررات و قوانین زندانها
ـ مقررات و قوانین قضایی و حقوقی کشور
ـ آشنایی زندانیان با حقوق قضایی خود
۲) ایجاد سازش و همانند سازی با شرایط
ـ اقدامات اولیه روانشناسی
ـ اقدامات اولیۀ مددکاری
ـ اقدامات اولیۀ فرهنگی
۳) آشنایی با رئوس برنامه های اصلاحی و تربیتی
۴) اولین مرحله از شناسایی نیازمندیها و خصائص فردی زندانیان
▪ بنابراین با توجه به ویژگیهای خاص این مقطع لازم است سیستمی تخصصی و کامل مسئولیتهای فوق را به عهده گیرد . ترکیب این سیستم حداقل می بایست شامل افراد زیر باشد.
۱) کارشناسان حقوقی آشنا به مقررات و قوانین قضایی
۲) کارشناسان روانشناسی
۳) مددکاران اجتماعی
۴) کارشناسان اجرایی آشنا به اصول و مقررات زندانبانی
مقطع تحمل حبس
▪ این مقطع خود به سه زیر گروه دیگر طبقه بندی می شود :
الف ) مراقبتهای اولیه
ب ) مراقبتهای حین تحمل حبس
ج ) مراقبتهای قبل از خروج
الف ) مراقبتهای اولیه
این مرحله شامل شناسایی دقیق وضعیت زندانیان پس از انتقال به زندان می باشد . لازمۀ قرارگیری زندانی در بخشهای آموزشی و اجرایی طرح که در پی می آید شامل شناسایی تمامی ویژگیهای زندانیان است . ویژگی هایی که هر یک از آنها می توانددر نوع اولیۀ آموزشها ، اقدامات و مراحل اجرایی مهم باشد و برای هر زندانی تأثیر مستقیمی داشته باشد .
از جمله ویژگیها که در این مرحله شناسایی ، ثبت و مورد بهره برداری قرار می گیرند عبارت است از :
ـ مشخصات کامل فردی ، خانوادگی و آخرین وضعیت قضایی
ـ مشخصات جسمانی و بررسی وضعیت سلامت جسمی و روانی فرد
ـ مشخصات شخصی و روانشاختی فرد و تعیین ویژگیهای اولیۀ روانشناسی
ـ وضعیت شغلی ، علایق ، تبحر و تخصص و توانمندیهای احتمالی فرد در زمینه های مختلف نظیر اقتصادی ، فرهنگی و ….
مجموعۀ اطلاعات این مرحله از شناسایی به صورت پرسشنامه های کامپیوتری تهیه ، وارد رایانه شده وآخرین اطلاعات هر فرد در بدو ورود، قابل دسترسی و استفاده خواهد بود. این مجموعه میزان کار آیی و محدودۀ عمل مسئولان اجرایی و کارشناسان طرح را در خصوص چگونگی به کارگیری زندانیان و نوع آموزشهای قابل ارائه به افراد به خوبی اطلاعات نمایی مناسب و واقعی از آخرین وضعیت مجرمین و زندانیان به دست می دهد که می تواند در مطاعلات اجتماعی و بررسی وضعیت جرایم موثر باشد.
ب) اقدامات حین تحمل حبس
پس از شناسایی اولیه و تکمیل شناسنامۀ اطلاعات زندانیان، مجموعۀ اقدامات پیش بینی شده با هدف اصلاح و تر بیت زندانیان در ۶ سر فصل عمده پیش بینی و اجرا می گردد .
۱) اقدامات جسمانی
بررسی وضعیت سلامت جسمی زندانیان در فرآیند مورد نظر می شود. ارائه خدمات و آموزشهای بهداشتی و درمانی با تأکید بر نقش مهم و ارزشمند پیشگیری از جمله موارد مورد توجه در این مرحله خواهد بود.
۲) اقدامات روانشناسی
بررسی وضعیت شخصیت ، اختلالات روانی افراد و طبقه بندی ایشان بر اساس نوع شخصیت به عنوان مبنایی در چگونگی به کارگیری ایشان در مراحل بعدی طرح مطرح است . ارائۀ آموزشهای روانشناسی به صورت کلاسیک با بهره گیری از اساتید روانشناس دانشگاه و همچنین به صور مختلف درمانی از جمله دارو درمانی ، درمانهای فردی، گروهی، خانوادگی و … از دیگر اقداماتی است که در این مرحله مورد توجه قرار خواهد داشت.

۳) اقدامات فرهنگی
مهمترین بخش از مجموعه اقدامات تعریف شده در این طرح را مجموعۀ اقدامات و آموزشهای فرهنگی تشکیل می دهند مهمترین اقدامات قابل انجام در این بخش عبارتند :
ـ آموزشهای مذهبی
ـ تقویت نظام آموزشی کلاسیک در سطوح مختلف نهضت، ابتدائی، راهنمایی، متوسطه و دانشگاه
ـ تربیت بدنی و ورزش
ـ آموزشهای هنری
استفاده از اساتید مورد تأیید مراکزی مانند سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه، آموزش و پرورش، تربیت بدنی، ارشاد اسلامی و … در سطح کیفی و کمی مناسب و نیز آموزش زندانیان حائز شرایط در سطح مربیگری در این طرح مورد توجه خاص می باشد . ضوابط و جزئیات اجرایی بخش فرهنگی به صورت جداگانه تدوین شده است .

وظایف روانشناس در زندان

۴) اقدامات قضایی و تأمینی
آموزش و آشنایی زندانیان با مجموعۀ قوانین و مقررات جاری کشور بویژه آشنایی با حقوق و مقررات فردی مورد نیاز و متناسب با جرایم به منظور تأمین حقوق اجتماعی آنان طراحی شده است .
۵) آموزشهای اجتماعی
آموزشهای اجتماعی لازم و ارائه دستور العملهای آموزشی لازم برای کسب مهارتهای اجتماعی و چگونگی حفظ ارتباط اجتماعی زندانیان با یکدیگر، خانواده و سایر افراد جامعه و نهادهای قانونی، مدنی و خصوصی و رفع معضلات و تشکیلات خانوادۀ زندانیان با انجام اقدامات حمایتی از آنان بخشی از اقدامات پیش بینی شده است که در قالب کلاسهای آموزشی توسط اساتید مشاوره مددکاری مراکز دانشگاهی میسر خواهد گردید.
۶) اقدامات اقتصادی
محور اصلی این موضوع تلاش در جهت خودکفایی زندانیان و حفظ روحیۀ کار، تلاش و مفید بودن ایشان است. عمدۀ فعالیتهای سازمان یافته در این بخش ایجاد و ارائه امکانات لازم به منظور اشتغال زندانیان و رفع نیازها و تنگناهای اقتصادی آنان است تا ضمن رفع نیازهای خود احساس سر زندگی،کارآمدی و مفید بودن خود را از دست ندهند. علاوه بر آن در این مقطع به نوعی نیازهای خانوادۀ ایشان نیز تأمین و بخش عمده ای از دغدغۀ زندانیان و حتی مسئولین رفع خواهد شد.
▪ نیروهای انسانی طرح
اجرای برنامۀ حاضر در صورت داشتن مجموعه ای نیرومند، کارآمد و متخصص از گروههای مختلف تضمین خواهد شد . ملاحظه ی عمده ترین سرفصلهای پیش بینی شده نشان می دهد در هر بخش می بایست از نیروهای فنی و متخصص خاص خود استفاده کرد .
نکته قابل تأمل آن است که ترکیب نیروی انسانی مورد نیاز در هر بخش متناسب با تعداد زندانیان و امکانات موجود و شرایط هر زندان متفاوت خواهد بود که قابل بررسی و ارائه است.
ج) مراقبت قبل از خروج
کسب آمادگیهای لازم به منظور بازگشت زندانی پس از تحمل حبس و ورود موفقیت آمیز به جامعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است . اهمیت موضوع به حدی است که در صورت عدم کسب آمادگی لازم در زندگی به منظور ورود مجدد به جامعه، عواقب ناخوشایندی می تواند در فرد، خانواده و جامعه ایجاد نماید. عدم پذیرش جامعه، فضای نامتناسب و نامأنوس ایجاد شده ناشی از انفکاک میان فرد و جامعه در طی دوران حبس، دوری از آخرین اطلاعات جامعه و … می تواند تأثیرات بسیار نامطلوبی بر فرد باقی بگذارد که جبران آن به سختی ممکن خواهد بود . لذا توجه به مراقبتهای ویژه قبل از خروج به منظور حفظ و کسب آمادگی ورود به جامعه توسط تیمی مجرب و کارآزموده همراه با آموزشهای خاص، در این طرح از محورهای اصلی می باشد که عموماً در قالب زندان باز که در واقع به مثابۀ پلی مابین زندان و جامعه عمل می کند، صورت می گیرد.
▪ مقطع بعد از آزادی ( مراقبت بعد از خروج )
به منظور حفظ ارتباط میان زندان و زندانی پس از مدت تحمل کیفر و حبس پیش بینی شده در قانون، این مرکز سنگینی را به عهده خواهد داشت که جزئیات مربوط به شرح وظایف آن در آئین نامۀ مرکز مراقبت بعد از خروج به خوبی آمده است.
البته مراحل و تسلسل ارائه آموزشها و اقدامات پیش بینی شده مشخص گردیده است و کنترلهای جسمانی و درمانی با هدف تإیید سلامتی لازم و آمادگی پذیرش آموزشهای مورد نظر در ابتدای ورود به طرح مشخص شده است که پس از تإیید، تحت آموزشهای لازم فرهنگی، قضائی، تأمینی و اجتماعی قرار می گیرد و در صورت کسب موفقیت، مرحلۀ بعدی یعنی اشتغال به کار و کسب تبحر کافی به منظور برخورداری از امکان تإمین معاش خود را طی خواهد کرد .▪ مراحل اجرایی طرح
یکی از مهمترین موضوعات طرح حاضر رعایت مراحل اجرایی و تقدم و تأخر هر یک از مراحل اجرایی طرح است . در اجرای طرح حاضر برخی از اقدامات مقدم بر دیگری و برخی نیز می بایست به موازات یکدیگر به مرحله اجرا در آیند . آنچه دئر جدول صفحۀ بعد آمده است تسلسل و سیر مراحل اجرایی مقاطع سه گانۀ طرح است که البته به موازات یکدیگر هم قابل انجام می باشد . کنترل سلامت جسمانی و روانی زندانیان در مرحله اول استف چرا که لازمۀ پذیرش اقدامات درمانی و آموزش مراحل بعدی طرح، داشتن حداقل سلامت روانی و بهداشتی و جسمانی است .
توضیح آنکه بسیاری از اختلالات جسمانی و روانی علاوه بر آنکه می تواند به نوعی زمینه ساز وقوع جرائم ارتکابی باشند، خود عوامل بازدارنده از آموزشها و اقدامات پیش بینی در مراحل بعدی طرح محسوب می شوند. به عنوان نمونه اختلال پر کاری تیروئید، اکرومگالی و اختلال پنتیک نظیر سندرم ترنر(ox) می تواند منشأ بسیاری از واکنشهای غیر متعارف و زمینه ساز وقوع جرایم دیگر باشند. به همین ترتیب اختلالات روانی متعددی وجود دارند که می تواند زمینه ساز ارتکاب جرم شوند که اینگونه افراد نیازمند درمان پزشکی، روانپزشکی و روان درمانی می باشند.
در این مرحله اختلال قابل رفع تحت نظر متخصصان امر بر طرف شده و افرادی که حداقل شرایط لازم برای آموزشهای بعدی را داشته باشند تحت آموزشهای اجتماعی، فرهنگی و قضایی قرار می گیرند. این سری از آموزشهای سه گانه به موازات یکدیگر انجام شده و مددجویان در مدت زمانی معین که متعاقباً شرح آن خواهد آمد، آموزشهای کافی و مشخص را طی خواهند کرد.
با موفقیت آمیز بودن هر یک از آموزشهای فوق، مجوز ورود مددجو به بخش اشتغال و کارآموزی صادر خواهد شد. در این مقطع مددجویان دارای شغل و حرفۀ قبلی که تبحر آنان به تأیید کارشناسان این بخش رسیده باشد، در حرفه و شغل متناسب با تبحر خود به کار گرفته می شوند و سایرین در نظامی هماهنگ تحت پوشش فراگیری فنون و مشاغل خاص که طی آئین نامۀ جداگانه ای نیازمند تدوین و برنامه ریزی است، قرار خواهند گرفت.
اشتغال زندانیان و آموزش حرف و مشاغل اجتماعی مناسب در واقع آخرین مرحله از اقداماتی است که در فرآیند اصلاحی و تربیتی مورد بحث ، مورد توجه قرار می گیرد و به عنوان یک اصل کارآمد در نهادینه کردن اقدامات قبلی مورد توجه جدی قرار دارد.
اقدامات موبوطه به اشتغال زندانیان و کسب، حرفۀ مورد نظر در واقع مرحله آمادگی مددجویان نیازمند به منظور ورود به مراکز مراقبت بعد از خروج محسوب می شود که در این مرکز بر اساس آئین نامه و مقررات مصوب تحت پوشش مرکز قرار می گیردند.
▪ زمانبندی اجرایی طرح
مراحل اجرایی اولیۀ طرح شامل دو مقطع قبل از ورود به زندان و مقطع حبس مجموعاً برای مدت یک سال می باشد( البته بسیاری از اقدامات به طور همزمان انجام می شود ).بنابر این پوشش اغلب زندانیان در این طرح با اطمینان مناسبی تأمین می شود . در خصوص زندانیانی که میزان محکومیتشان کمتر از یک سال است، زمان بندیهای آموزشی طرح بر اساس جدول زیر خواهد بود .
مددجویانی که حبس بین ۶ ماه تا یک سال دارند می توانند بر حسب میزان حبس و با توجه به سطح بندی آموزشهای فرهنگی ، روانشناسی و اشتغال با توجه به نظر کارشناسان طرح آموزشهای مورد نظر را طی نمایند.
عنوان اصلی بحث، طرح مشاوره و روان درمانی بعنوان یک راهکار، جهت کاهش بازگشت زندانیان به زندان و اصلاح و درمان آنهاست . نیروی انسانی هر جامعه، گرانمایه ترین سرمایه و منبع آن جامعه به حساب می آید. اگر عده ای از این نیروی انسانی به هر دلیل دورانی از زندگی را در محیطی تحت عنوان زندان سپری کنند، در واقع به ازای هر یک نفر که در چنین وضعی قرار بگیرند، ما قسمتی از منابع جامعه را از دست داده ایم . اهمیت این موضوع وقتی بیشتر می شود که بدانیم میانگین سنی افرادی که زندانی می شوند بین ۲۰ تا ۵۰ سال می باشد. یعنی بهترین دوران زندگی افراد از نظر کارایی ، کار آمدی و بهره وری در زندان می گذرد . این افراد بایستی به عنوان افراد مفید، موثر و کارآمد جامعه ، الگوهای مفیدی برای جامعه ، خانواده و خودشان باشند . اما نه تنها از این کارایی استفاده نمی شوند بلکه برعکس به عواملی هزینه بر تبدیل می شوند. یعنی لازم است یک سری هزینه های صرف شود تا آنها را نگهداری کنند .
یکی از دغدغه های مسئولین قضایی ، بازگشت مجدد و مکرر بزهکاران به داخل زندان است این موضوعی است که هم در کشور ما خیلی مورد توجه بوده و به آن پرداخته شده است و هم مورد توجه بیشتر کشورهای دنیا که به منابع انسانی خود توجه دارند، می باشد .
در باره علل بازگشت مجدد زندانیان به زندان ، دو عامل اساسی دخیل هستند . اولین عامل ، ناتوانی آنها در سازگاری و تطابق با سیستم اجتماعی است . به هر حال فردی که زندانی می شود ، یک مدت از جامعه جدا می شود و طبیعی است در دوران جدایی ، یک سری از رفتارهایی را که قدرت سازگاری وی را با سیستم اجتماعی بالا می برد ، عملاً فراموش می کند و وقتی به جامعه بر می گردد ، عملاً با یک سری رفتارهایی مواجه است که قادر نیست قدرت سازگاری با این رفتارها را از خود بروز بدهد . پس یک مسئله ، بحث شخصی یا مهارت های فردی و اجتماعی شخص است که به عنوان زندانی ، وی را مورد توجه قرار می دهیم .
عامل دیگر، خود زندان است. در واقع خود زندان، به سبکی که قبلاً اشاره شد و زندانی در آنجا نگهداری می شد ، عاملی برای تعامل بین فردی سهل و آسان زندانیان ، برای انتقال تجربیات عجیب و قریب ، محسوب می شده است . یعنی یک زندانی که برای اولین بار وارد زندان می شده است با تعداد قابل توجهی از افراد ، با تجربه های بزه کارانۀ بالا ، مواجه بوده است . که آن تجربیات را در دورۀ حبس به او منتقل می کرده اند . این فرد بلافاصله بعد از آزادی ، در واقع با استفاده از تجربیات آموخته شده در دوران زندان ، مرتکب یک بزه جدید می گردید و با فاصله خیلی کوتاه ، دوباره به داخل زندان باز می گشت . بنا بر این بحث تبادل تجربیات در محیط زندان و عدم طبقه بندی شخصیتی و روانی زندانیان خود بعنوان عاملی برای انتقال تجربیات و تکرار بزه و جرم و بازگشت زندانیان به زندانیان می باشد .
حال ، طرح مشاوره و روان درمانی راهکار ی است که هدف آن ، جلوگیری از چنین وضعیتی است . یعنی از یک سو تلاش می کند توانمندی زندانیان را برای تطابق و سازگاری
اجتماعی پس از آزادی، افزایش دهد و از سوی دیگر ، زمینه ای فراهم شود تا اینکه فضای زندان محیطی برای تبادل اطلاعات و تجربیات نامطلوب نباشد .
این طرح ، در واقع در سال ۱۳۷۲ هجری شمسی با پیشنهاد علی شمس که در آن زمان مدیریت زندانهای استان خراسان را بر عهده داشت و در حال حاضر معاون اداری مالی سازمان زندانها هستند ، شروع شد . در حقیقت می توانم بگویم که ایشان ، بر اساس تجارب خود در زندانها ، به این نتیجه رسیده بودند که انسانی کردن محیط زندان و ایجاد رابطه سالم و مطلوب با آنها ، تقییر اساسی در زندانیان و زندگی آنها ایجاد خواهد کرد . لذا اقدامات لازم را برای راه اندازی طرح مشاوره و روان درمانی در زندان مرکزی مشهد، بعمل آورد و بعد از مدتی که تجربیات مقدماتی طرح انجام گرفت و نتایج مثبت آن توسط هیات های صلاحیت دار تأیید شد ، طرح در خود مشهد توسعه پیدا کرد و امروز بنده می توانم عرض کنم که خوشبختانه جمعیت قابل توجهی از زندانیان زندان مرکزی کرمانشاه و زندان اصفهان ، تحت پوشش مشاوره و روان درمانی قرار گرفته اند.
طرح مشاوره و روان درمانی ، شامل مراحل طبیعی است . اول بحثی که در ارتباط با هر طرحی مطرح می شود ، اهداف طرح است . اگر چه من به دو مورد از اهداف اشاره کردم اما اهداف دیگر طرح شامل موارد ذیل می باشد .
ـ بالا بردن سطح آگاهی زندانیانی که در طرح مشاوره ، به عنوان مددجو تلقی می شوند ، نسبت به فرایندهای روانشناختی ارتباط بزه و جرم .
ـ کاهش ارتکاب مجدد بزه و وجوب رفتارهای بزه کارانه .
ـ بازگشت سازگارانه به محیط جامعه و خانواده و ایجاد این باور در مددجویان یا زندانیان که می توانند برای خود ، در آینده ، روش زندگی جدیدی را در پیش بگیرند .
به هر حال بر اساس تجربیات بالینی و انجام تست های روان شناختی که خدمتتان عرض خواهم کرد، ما به این نتیجه رسیدیم که یکی از معضلاتی که زندانیان با آن مواجه هستند ، نداشتن سبک زندگی است . به عبارت دیگر ، نداشتن هویت یکپارچه و منسجم است . چنین وضعیتی ، فرد را در هاله ای از ابهام و سردرگمی قرار می دهد ، به گونه ای که به راحتی به رفتارهای بزهکارانه روی می آورد .
در ارتباط با افزایش آگاهی و دانش مددجویان نسبت به راه های تغییر شخصیت ، اصلاح و درمان مشکلات شخصیتی مددجویان و در واقع کمک به آنها برای اصلاح نیز مواردی هست که به صورت فهرست وار ، در ادامه می آید .
پذیرش خود، احترام به خود ، بالا بردن نفس و کاهش احساس حقارت ، کسب اعتماد به نفس ، کسب صفات آزاد منشی در پرتو دریافت عزت نفس ، احترام یا ارزش انسانی و احترام قائل شده به خود ، رشد خویشتن پنداری مثبت و رشد مهارتهای اجتماعی.
برای اینکه ما کارمان را انجام دهیم ، قاعدتاً مراحلی را برای کار تدوین کردیم . مراحلی که با روش شناسی تحقیق روز همخوانی و هم نوایی داشته باشد و ما را قادر سازد که اگر مورد سوال قرار گرفتیم ، بتوانیم به صورت علمی به سوالات پاسخ دهیم . بنابر این برای انجام چنین کاری و برای انتخاب مددجویان ، نیاز به یکسری ابزار سنجش روانشناختی داشتیم . لذا علاوه بر مصاحبۀ بالینی ، بعنوان راه کاری که مورد توجه هستند ، استفاده کردیم. در زمینه این تست ها می توانم به دو مورد آنها اشاره کنم که یکی scl-۹۰ تجدید نظر شده، می باشد و دیگری تستی تحت عنوان تجزیه و تحلیل کلینیکی وضعیت شخصیتی است که به اختصار q.a.c نامیده می شود .
در ارتباط با این تستها ، روی یکی از آنها ، قبلاً در ایران کار شده بود و در واقع هنجاریابی شده است . اما تست q.a.c اولین بار توسط همین گروهی که کار مشاوره و روان درمانی در زندان را آغاز کردند، انجام شد .در واقع این تست از خارج از کشور دریافت و ترجمه شد و بعد برای زندانیان و حتی بر روی دانشجویان هنجار شد ، به طوری که در حال حاضر یکی از تست های مورد استفاده است . این تست هم صفات شخصیتی و هم علایم کلینیکی و بالینی را مشخص می نماید. وقتی که افراد را برای مصاحبه کلینیکی و دریافت هایی که از تست روانشناسی به عمل آمده است ، انتخاب می کنیم ، ابتدا در محیطی بعنوان فضای مرکز مشاوره و روان درمانی، قرار داده می شوند و مورد مشاهده بالینی رفتار قرار می گیرند . مشاهده بالینی ، بیشتر برای ایجاد یک ارتباط دقیق عاطفی و روانی بین درمان گران و مددجویان و بعد آگاهی و شناخت پیدا کردن نسبت به ویژگی ها و خصوصیات مددجویان می باشد که در وضعیت عادی و معمولی و بدون کنترل انجام می گیرد . بعد از مرحله مشاهده رفتار که معمولاً دو ماه طول می کشد ، دورۀ آموزش روان شناختی برای مددجویان در نظر گرفته می شود . در دورۀ آموزش روانشناختی عمده ترین مطالبی که آموزش داده می شوند عبارتند از : مفاهیم روان شناختی که بیشتر ناظر به بحث رشد انسان و اختلالاتی است که ممکن است مبتلا به انسان شود . بحث بهداشت روان و علل بزهکاری، علل رجوع به اعتیاد و مواد مخدر و مسائلی از این قبیل .
در پایان دورۀ آموزشی بر اساس میزان آمادگی مددجویان و توان ارزیابی شده آنان ، آنها را در فاز روان درمانی قرار می دهیم . معمولاً روان درمانی و مشاوره در مراکز مشاوره زندان ، با رویکرد التقاطی انجام می گیرد یعنی استفاده از رویکردهایی که برای مددجویان مفید هستند . ممکن است از رویکرد درمان مراجع محوری ۱که یک رویکرد روانی است و بانی آن روان درمان گر مشهور دنیا به اسم راجرز است و یا از همین واقعیت درمانی آقای گلاسر که در زندان کار کرده است و یا از روش های دیگر استفاده شود . البته بدیهی است در بکارگیری همۀ روشهای روان درمانی و مشاوره ، مباحث فرهنگی و گرایشهای فرهنگی و مذهبی مددجویان و فرهنگ اجتماعی خودمان ، که مورد توجه قرار می گیرد.
به صورت کلی ما از گروه درمانی یا درمان انفرادی استفاده می کنیم و البته در مواردی هم که ضروری باشد اقدام به خانواده درمانی ۱می کنیم . در این طرح، یک مرحله دیگر هم به عنوان مرحله پیگیری ۲در نظر گرفته شده است، . یعنی در واقع وقتی افراد درمان شدند ، ترک اعتیاد کردند و هیچ گونه وابستگی روانی نسبت به اعتیاد ، حتی نسبت به سیگار ، از خودشان بروز ندادند ، نیاز هست که اینها را در فضایی مثل سیستم اجتماعی قرار دهیم که این فضا در واقع دسترسی آنها را به مواد، به صورت عادی فراهم می کند . واقعیت این است که در سیستم اجتماعی ، افراد ، هم قادر به دست آوردن سیگار و هم سایر مواد هستند . بنابر این برای رسیدن به این منظور ، ازآئین نامه های داخلی زندان استفاده شد و طرح زندان باز مورد استفاده قرار گرفت.
بر اساس نظر شورای طبقه بندی هر زندان ، افرادی که در طرح قرار می گیرند، پس از دوران درمان جهت انجام مرحلۀ کنترل یا پیگیری به زندان باز منتقل می شوند و قسمتی از روز را در مکان های مختلفی که برایشان در نظر گرفته شده است ، کار می کنند ولی با این حال ارتباطشان نیز با درمان گران قطع نمی شود . قاعدتاً درمان گران این نکته را که اگر بازگشتی وجود داشت ، علت را بررسی کنند مدنظر دارند . برای زندانبانی هم که آزاد می شوند بحث مراقبت بعد از خروج مدنظر قرار می گیرد و یا درمان حمایتی ۳یا کمک هایی که از طریق مرکز مراقبت بعد از خروج انجام می گیرد ، مسلماً به عنوان یک عامل بسیار موثر در کار ما قلمداد شده است .
اکنون بد نیست که به ویژگی ها و خصوصیات زندانیان قبل از ورود به طرح مشاوره اشاره شود . یافته هایی که به دست آمده بر اساس مشاهدات بالینی است . یعنی در واقع به عنوان تجربیات بالینی متخصصین روان درمانگر است و با استفاده از تست های روان شناختی به دست آمده است . در بین زندانیان عادی ، قبل از اینکه وارد سیستم مشاوره شوند، این خصوصیات به صورت جدی و قابل مشاهده وجود داشته است . سوء ظن و بدگمانی که بیانگر افراد است . اضطراب و احساس نا امنی بالا که در واقع خود حالت نا امنی ، فرد را به سمتی می برد که دست به یکسری کارها می زند و بعداً خود آن کارها برای وی ایجاد مشکل می کند . در واقع این افراد ، تحمل انتقاد را ندارند ، همواره می ترسند و احساس تنهایی درونی دارند و به راحتی آشفته می شوند و همین عوامل نیز باعث ایجاد بزه در آنها می شود .
تکانشی بودن اعمال بر اساس انگیزه های آنی و چنین افرادی با این وضعیت قادر نیستند تکانشهای خود را کنترل کنند ، بلکه تکانشها، آنها را کنترل می کنند . یعنی بصورت آنی یک رفتار بزه کارانه انجام می دهند بعد هم خودشان از عملی که انجام داده اند پشیمان هستند . لذا در صورتی که به این فرد کمک شود و تکانشی بودن وی کنترل شود، در عمل از رفتار بزه کارانه او جلوگیری خواهد شد . احساس تقصیر ، گناه و بی زاری از خود و دیگران ، چیزی که تقریباً در بین تعداد زیادی از زندانیان شیوع دارد و متأسفانه در این بی زاری و تنفر ازدیگران ، اولین کسانی که مورد ضربه قرار می گیرند زندانبانها هستند . یعنی در واقع از آنجایی که زحمت زندانی به گردن زندانبانها است، آنها باید فشارهای زیادی را برای نگهداری زندانیان تحمل کنند ، اما بیشترین تنفر ، نگرانی، دلهره و اضطراب را ازآنها دریافت می کنند . احساس گناهی که همراه با افسردگی است و حالت خود سرزنش گری دارد .
در بین این افراد ، خود کفایتی پائین نیز قابل توجه و ملاحظه است . آنها دائماً خود را محتاج دیگران می دانند و به عنوان تکیه گاه ، دنبال دیگران هستند . بنابر این گاهی اوقات همین امر باعث می شود که دیگران از آنها سوءاستفاده های نامطلوب نیز کنند . خود نظمی بسیار پائین و حالت روانی که تحت کنترل شان نیست . حالتهای روانی و عاطفی این افراد ، تحت کنترل خودشان نیست . تنش بالا و بی قراری و ناآرامی، میل شدید به هیجان و ریسک و تنفر پنهانی از زندگی و خود در معرض قرار دادن از ویژگیهای دیگر آنهاست .میزان تطابق و وفق دادن در این افراد پائین است . این افراد تمایلات و رفتارهای ضد اجتماعی و ضد قانونی زیادی دارند. احساس کم ارزشی و حقارت و رفتارهایی که به صورت دفاعی است . افسردگی و نداشتن معنا در زندگی به طوری که به دنبال راه چاره ای برای خلاصی از زندگی هستند ، به گونه ای که حتی بعضی از این افراد ، به زندان رفتن و خلاص شدن از زندگی بیرون از زندان را به عنوان یک راه خلاص تلقی می کنند .
داشتن باورهای غلط و غیر منطقی و تفکراتی که همراه بایدهاست . تعمیم دادن بزرگنمایی رخدادهای منفی که معمولاً چنین افرادی رخدادهای منفی را خیلی بیش از حد بزرگ می کنند و رخدادهای مثبت را خیلی بیش از حد کوچک می کنند . ثبات روانی کم ، ناتوانی در روبرو شدن و پاسخ دادن به مسائل و پیشنهادها و اضطراب بسیار بالا هم از دیگر خصوصیات آنهاست . در واقع این خصوصیات زندانیان ، قبل از قرار گرفتن در طرح مشاوره و درمان می باشد . اگر چه می توان گفت که بسیاری از این خصوصیات ، می تواند خصوصیات افراد عادی جامعه هم تلقی شود. یعنی ممکن است برخی از افراد جامعه هم دارای یک یا دو یا حتی تعداد بیشتری از این ویژگی ها باشند . اما این ویژگیهایی که بحث شد، در بیشتر زندانیان ، از شیوع زیاد و درجه بالایی برخوردار است .
نتیجه گیری:
پس از این که زندانیان مشمول طرح ، مراحل آموزش و درمان را گذراندند، این ویژگی ها در آنها بیشتر مشاهده می شود .افزایش اعتماد به نفس و استقلال فردی ؛ یعنی در واقع این افراد که قبلاً دنبال تکیه گاه بودند ، بعد از اینکه مراحل در مان را طی کردند ، دنبال تکیه گاه درونی هستند و دارای استقلال درونی و فکری می باشند . واقع بینی نسبت به خود و محیط پیرامون ؛ قبل از ورود به بحث درمان معمولاً این افراد تخیلی هستند و بیشتر با خیالات خود زندگی می کنند اما بعد از طرح درمان ، یک حالت واقع بینی به استعدادها و صلاحیت های خودشان و محدودیت ها و امکاناتی که در دنیای پیرامونشان هست ، پیدا می کنند . برقراری رابطۀ بهتر و انسانی تر با سایر افراد و به ویژه افراد خانواده، آگاهی نسبت به خود و مسئولیت پذیری ، افزایش مهارت های بین فردی ، کنترل رفتار خود بخصوص خشم و فاصله گرفتن از اعمال تکانشی که قبل از ورود به بحث مشاوره، در آنها قابل ملاحظه بود . آرام بودن زندگی و دریافت معنا از حوادث و رخدادهای دنیای پیرامون ، رسیدن به سطح قابل قبولی از خودکفایی ؛ افزایش توان تحمل فشارها و کاهش تنش و اضطراب ، افزایش قدرت سازگاری و تطابق با دنیای واقعی پیرامون گرینش شیوه زندگی مطابق با صلاحیت ها و استعدادهای خود و ترک رفتارهای عادتی ( زیادی از این افراد ، افراد معتادی بودند که اکنون خوشبختانه اعتیاد به سیگار را هم کنار گذاشتند و الان به عنوان افراد سالم ، صالح ، کارآمد و سازگار با سیستم اجتماعی ، در خدمت خودشان ، خانواده شان و جامعه شان هستند ). بر اساس بررسی های که انجام شد میزان بازگشت زندانیانی که در طرح مشاوره قرار نمی گیرند ،علیرغم همۀتوضیحاتی که ارائه شد، بالاتر از ۳۰ درصد بوده است . در حالی که خوشبختانه میزان بازگشت زندانیانی که در طرح مشاوره و درمان قرارگرفته اند ، یک درصد بوده است و این یکی از اهدافی است که خوشبختانه سازمان زندانها به دنبالش بوده است و من به جرأت می توانم بگویم که به آن رسیده است. در واقع سازمان زندانها ،قسمتی از رسالت واقعی خودش را که عبارت از انجام اقدامات تربیتی است در کنار اقدامات تأمینی انجام داده است و افرادمفیدی را تحویل جامعه داده و ما می توانیم بگوییم که در طرح مشاوره قرار می گیرند واقعاً کسانی هستند که برای خودشان و جامعه شان ، انسانهای مفیدی هستند . نمونۀ بارز این مفید بودن، این است که در طرح مشاوره معمولاً از گروه های درمان شده، به طور مفیدی برای کمک به گروههای جدید ، استفاده می شود . این افراد ، یعنی کسانی که خود قبلاً تحت درمان قرار گرفته اند ، برای گروه های جدیدی که مورد درمان قرار می گیرند ، تسهیل گردان بسیار خوبی هستند.

جولای 22, 2020

جولای 22, 2020

جولای 22, 2020

جولای 22, 2020

آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.لطفا فیلد های که دارای ستاره هستند را پر کنید *

دیدگاه

نام *

پست الکترونیک *

وب سایت

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

208 بازدیدها

به مناسبت روز جهانی بهداشت روان در مراسمی با حضور سخاوت مدیر زندان مرکزی اهواز از تعدادی از روانشناسان شاغل در این مجموعه با اهداء لوح تبریک و کارت هدیه تقدیر بعمل آمد.

به گزارش روابط عمومی زندان مرکزی اهواز ، در این مراسم سخاوت مدیر زندان ضمن تبریک این روز به روانشناسان در سخنانی از زحمات شبانروزی و موثر آنان تقدیر نمود.

وی با بیان اینکه حل مسائل روحی و روانی زندانیان و تلاش در راستای بازسازی شخصیت آنان بر عهده روانشناسان است ، خاطرنشان ساخت : آموزش های درمانی گروه هدف برای جلوگیری از تکرار ناهنجاری ها و همچنین پیشگیری از بروز چالش ها و بحران های فردی باید با برنامه ریزی مدون و اصولی در سطح وسیعی دنبال گردد و روانشناسان با ارائه مشاوره های صحیح درکنترل ناهنجاری ها و کاهش آسیب رفتارهای پرخطر ، زمینه ساز اصلاح و تربیت زندانیان و بازگشت سعادتمندانه آنان به سطح جامعه و کانون گرم خانواده شوند.

وظایف روانشناس در زندان

مدیر زندان مرکزی اهواز همچنین گفت : وقتی یک روانشناس از فنون روانشناسی استفاده نماید و طبق نظریات علمی با افراد تحت درمان رفتار کند این بخودی خود باعث پائین آمدن تنش در فرد میشود ، هر چقدر سطوح تنش را در رفتار خود کاهش دهید ، زندانی نیز آرام تر رفتار میکند و هر جا متشنج برخورد شود زندانیان نیز واکنش سخت تری از خود نشان میدهند .

محمدسعید سخاوت در ادامه افزود : روانشناسان باید به علم روانشناسی اعتقاد داشته باشند و آنچه را در تمام مدت تحصیل و کسب تجریه فرا گرفتند را در رفتارشان به عمل نشان دهند و به آرام سازی و استقرار آرامش در مجموعه پر تنشی مثل زندان کمک نمایند.

وی سپس بیان نمود : انتظار است روانشناسان براساس شرح وظایف سازمانی و با نظارت مستمر معاونت سلامت ، اصلاح و تربیت زندان با صلابت و بهره گیری از علم و دانش خود گام های موثری را در زمینه کاری مربوطه بردارند.

مدیر زندان مرکزی اهواز در ادامه گفت : روانشناسان نیاز به بازآموزی دوره های آموزشی و درمانی دارند و با توجه به اهمیت آن از طریق مرکـز آموزش و پژوهـش منطقه ۳ زندانهـای کشـور این موضوع مهم را تا حصـول نتیجه پیگیری می نمائیم.

تقدیر از روانشناسان زندان مرکزی اهواز

برچسب گذاشته شده توسط:روانشناس-سخاوت-زندان مرکزی اهواز-بهداشت روان

آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.لطفا فیلد های که دارای ستاره هستند را پر کنید *

دیدگاه

نام *

پست الکترونیک *

وب سایت

3
 × 

 = 
6

.hide-if-no-js {
display: none !important;
}

General

Resolution

Fonts

Color Contrast

Links

ماده ۲۰ ـ وظائف سازمان به شرح زیر می‌باشد:

الف ـ اجرای مجازات حبس طبق مقررات مربوطه. «سازمان در خصوص اجرای سایر مجازاتها تکلیفی ندارد.»

ب ـ ادارۀ کلیه امور زندانها، بازداشتگاهها و مراکز اقدامات تأمینی و تربیتی کشور و مؤسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی.

ج ـ ایجاد زندانها، بازداشتگاهها و مؤسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی و سایر مؤسسات لازم برای نگهداری، بازپروری، حرفه آموزی و اشتغال به کار متهمین و محکومین.

د ـ انجام تحقیقات و پژوهشهای علمی به منظور بهبود شیوه ها و خدمات زندانبانی.

وظایف روانشناس در زندان

هـ ـ تعیین خط مشی، اداره و نظارت بر اجرای کلیۀ امور مربوط به زندانها و مؤسسات و مراکز وابسته به آن.

وـ تهیه پیش نویس قوانین و مقررات مورد نیاز و پیشنهاد آن به مراجع ذیربط.

ز ـ ایجاد امکانات و تسهیلات لازم و مناسب به منظور انجام امور فرهنگی و تربیتی اعم از اصلاح، ارشاد و آموزش زندانیان.

ح ـ انجام خدمات مشاوره‌ای و نیز کمک و مساعدت به منظور حل مشکلات زندانیان و خانوادۀ آنان.

ط ـ جذب هر گونه کمک از قبیل کمکهای مردمی، مؤسسات خیریه و … و برنامه ریزی در جهت بکارگیری صحیح اینگونه کمکها با هدف بهبود امور زندانها و مساعدت به زندانیان و یا خانوادۀ آنان.

ی ـ سیاستگذاری و برنامه ریزی کلیه امور مربوط به اشتغال و حرفه آموزی زندانیان و خودکفایی زندانها و مؤسسات وابسته.

ک ـ تهیه آمار و اطلاعات مورد نیاز جهت شناخت روشهای پیشگیری از وقوع جرائم و بررسی علل و انگیزه های ارتکاب آن و ارائه به رؤسای قوای سه گانه.

«ارائه آمار و اطلاعات به سایر مراجع اداری و مراکز علمی با موافقت رئیس سازمان بلامانع است.»

ل ـ تهیه و پیشنهاد اسامی محکومین واجد شرائط آزادی مشروط و ارائه آن به قاضی ناظر زندان.

م ـ تهیه و پیشنهاد اسامی محکومین واجد شرائط عفو و ارائه آن به هیأت عفو.

ن ـ برنامه ریزی برای مراقبت بعد از خروج زندانی با همکاری دستگاههای ذیربط.

ماده ۲۱ ـ سازمان می‌تواند با ایجاد تشکیلات مناسب نسبت به انجام تحقیقات و مطالعات علمی لازم رأساً اقدام نماید.

ماده ۲۲ ـ استانداردهای مورد نیاز در خصوص تشکیلات اعم از تعداد کارمندان و مأموران مراقب و انتظامی و مربیان مذهبی و متخصصین در زندانها و مؤسسات و مراکز وابسته به سازمان به تناسب موقعیت و احتیاجات محل و آمار شناور زندانیان توسط سازمان تعیین و به تصویب سازمان مدیریت و برنامه ریزی خواهد رسید.

ماده ۲۳ ـ در هر زندان، بازداشتگاه و یا سایر مراکز وابسته به سازمان عنداللزوم واحد آمار و رایانه تشکیل می‌گردد تا کلیۀ آمار مورد نیاز را ثبت نماید.

تبصره ـ مسئول آمار واحد مذکور موظف است اطلاعات جمع آوری شده را طبق دستورالعملهای صادره تهیه و به مقام مافوق ارائه نماید.

ماده ۲۴ ـ تأسیس، احداث و اداره کلیه زندانها و بازداشتگاهها و سایر مؤسسات و مراکز وابسته به سازمان و نیز تغییر محل آنها منحصراً در اختیار سازمان می‌باشد. مراجع قضائی، اجرائی، اطلاعاتی، انتظامی و نظامی از داشتن زندان و بازداشتگاه اختصاصی ممنوع می‌باشند.

تبصره ـ بازداشتگاههای انضباطی نیروهای مسلح از شمول این آئین نامه خارج است.

ماده ۲۵ ـ انتظامات و حفاظت فیزیکی از زندانها و بازداشتگاهها و سایر مراکز وابسته بعهده سازمان است که توسط یگان انتظامی و نیروهای انتظامی تحت امر اعمال خواهد شد.

تبصره ـ نیروهای فوق تحت امر رئیس سازمان بوده و وی می‌تواند اختیارات خود را رأساً یا با تفویض به معاون انتظامی سازمان، به مدیران کل استانها و رؤسای زندانها واگذار نماید.

ماده ۲۶ ـ وظائف رؤسای زندانها، بازداشتگاهها و مؤسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی و سایر مؤسسات و مراکز وابسته به سازمان عبارت است از:

الف ـ اجرای قوانین مربوطه و مقررات این آئین نامه در زندانها و دیگر مراکز وابسته و نظارت بر حسن اجرای آن.

ب ـ اجرای تصمیمات شورای طبقه بندی با رعایت مقررات مربوطه.

ج ـ محافظت و مراقبت کامل از زندان و زندانی از طریق عوامل در اختیار و پیش بینی تمهیدات لازم برای جلوگیری از فرار زندانیان و همچنین مراقبت در نحوۀ رفتار مأموران با زندانیان.

د ـ اهتمام و اقدام در جهت تهذیب، اصلاح و تربیت زندانیان و نیز تأمین بهداشت، تغذیه، تربیت بدنی و تفریحات سالم آنان در محیط زندان یا مؤسسه یا مراکز وابسته.

هـ ـ اجرای برنامه های آموزش علمی، مذهبی و فنی حرفه‌ای زندانیان با همکاری سازمانهای مربوط.

و ـ اعمال نظارت و بازرسی مداوم و کسب اطلاعات لازم از وضعیت عمومی و فردی زندانیان و رسیدگی مقدماتی به تقاضای آنان و اعلام به مقامات مسئول.

ز ـ همکاری و مساعدت در اجرای برنامه های انجمن حمایت از زندانیان، ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه، مراکز مراقبت بعد از خروج و مؤسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی و سایر مراکز وابسته.

ح ـ مراقبت در اجرای برنامۀ روزانه و دو نوبت سرشماری از زندانیان و گزارش اتفاقات و آمار روزانه به مقامات مافوق برابر دستورالعملهای صادره.

ط ـ گزارش نتایج حاصله از اجرای برنامه های محوله به مقامات بالاتر برابر دستورالعملهای صادره.

ی ـ تهیه برنامه و بودجۀ سالیانۀ واحد تحت سرپرستی و ارائه آن به مدیر کل استان.

ک ـ انجام سایر وظائف پیش بینی شده در این آئین نامه.

ماده ۲۷ ـ رئیس زندان یا مؤسسه و مراکز وابسته شخصاً و در غیاب وی مسئول مربوطه به محض اطلاع از وقوع حادثه باید در محل حاضر شده، ضمن اتخاذ تدابیر لازم و عاجل برای برقراری نظم و آرامش در صورت لزوم، مراتب را در اسرع وقت به مقامات بالاتر گزارش نماید.

ماده ۲۸ ـ معاون زندان بر حسب وظیفه و عنوان اختصاصی (هر یک از معاونتها) و بر اساس درجه زندان در انجام تکالیف مقرر با رئیس زندان همکاری و معاضدت نموده و دستورهای قانونی او را به مورد اجرا می‌گذارد و در غیاب رئیس زندان یکی از معاونین به پیشنهاد وی و تصویب مدیرکل استان مسئولیت امور را بعهده خواهد داشت.

ماده ۲۹ ـ وظایف فرمانده قرارگاه زندان به شرح زیر است:

۱ ـ نظارت بر امور حفاظت فیزیکی زندان و تائید لوحه نگهبانی، گشت و کنترل و تأیید لوحه پاسداری.

وظایف روانشناس در زندان

۲ ـ نظارت بر حضور و غیاب پرسنل انتظامی زندان و اقدام لازم در این خصوص.

۳ ـ بازدید و بررسی وضع ظاهری کارکنان حاضر به خدمت در هنگام برگزاری مراسم صبحگاه و انجام وظیفه و ارائه آموزشها و تذکرات ضروری به آنها.

۴ ـ نظارت در تمرین پرسنل نسبت به طرحهای دفاعی و امنیتی زندان با پرسنل.

۵ ـ بازدید از اماکن زندان و اسلحه و مهمات و تجهیزات و نظارت بر امر نظافت و نگهداری آنها.

۶ ـ نظارت بر نحوه اعزام و انتقال زندانیان به مراجع قضائی و دیگر مراجع.

۷ ـ نظارت، بررسی، هدایت و راهنمایی مسئول نگهبانی و افسر آموزش و یگان عملیات و سایر عوامل کشیک و گشت در انجام وظایف محوله.

۸ ـ ابلاغ دستورات مقامات مافوق و بخشنامه های اداری و انتظامی به مأمورین مربوط و نظارت بر حسن اجرای آنها.

۹ ـ عهده دار شدن امور در غیاب مسئول امور انتظامی.

۱۰ ـ تدوین، ارائه و پیشنهاد طرحها و دستورالعملهای لازم در زمینه هر یک از موارد فوق در جهت بهبود امور جاری و تسهیل و تسریع کار برابر مقررات.

۱۱ ـ جلوگیری از وقوع هرگونه بی نظمی و نظارت بر تحقیقات اولیه و تشکیل پرونده و اعزام متهم یا متهمین به مراجع قضایی در وقت قانونی.

۱۲ ـ ارائه گزارش لازم از وقایع اتفاقیه به مقام مافوق.

۱۳ ـ انجام سایر امور محوله طبق دستور.

ماده ۳۰ ـ وظایف افسر نگهبان عبارت است از:

۱ ـ حضور به موقع در محل خدمت و مطالعه مندرجات ۲۴ ساعت گذشته دفتر ثبت وقایع و خدمات روزانه به منظور پیگیری و اجرای دستورهای صادره از سوی مقام مافوق و اطلاع از وقایع مربوطه.

۲ ـ کنترل عوامل نگهبانی، نظارت بر تحویل اسلحه و مهمات به آنان، تطبیق نام آنان با لوحه نگهبانی، اعلام پرسنل غایب به مقام مافوق و ثبت اسامی و مأمورین حاضر در دفتر ثبت وقایع و خدمات روزانه.

۳ ـ نظارت بر امور کمک افسر نگهبان مبنی بر اعزام به موقع عوامل نگهبانی به محل مأموریت.

۴ ـ تحویل و تحول امور نگهبانی با توجه به وقعات روز قبل.

۵ ـ تنظیم و ثبت وقعات و گزارشهای نهایی به صورت صحیح و بدون خط خوردگی و تراشیدگی و الحاق برابر دستورالعملهای صادره.

۶ ـ رسیدگی به پرونده های متشکله باقیمانده از نگهبانی قبل جهت تکمیل و به جریان انداختن و آماده نمودن آنها برای ارسال به مراجع قضایی.

۷ ـ نظارت بر انجام وظیفه مأمورین اطلاعات درب ورودی و راهنمایی مراجعه کنندگان و نگهداری اشیاء ممنوعه ارباب رجوع.

۸ ـ بازدید از عوامل نگهبانی و اماکن انتظامی در طول مدت خدمت.

۹ ـ تقدیم گزارش از وضعیت حفاظت فیزیکی زندان در زمینه مشکلات، نواقص، ایرادات و نارسائیها به فرمانده انتظامی در مدت نگهبانی.

۱۰ ـ نظارت بر امور محوله داخلی بین پوسته دوم زندان مانند نظافت کلیه اماکن انتظامی، اطمینان از عدم وجود اشکال در ساختمان و تأسیسات.

۱۱ ـ تعیین افراد جیره بگیر، امور رفاهی مأمورینی که بطور شبانه روزی در زندان بسر می‌برند، وضعیت ظاهری و شئونات اسلامی، رعایت موارد انضباطی و جلوگیری از حرکات یا اعمال سوء مأمورین و نظارت بر اجرای برنامه های دسته جمعی از جمله نماز جماعت، سخنرانی و اجرای دستورات انضباطی و تنبیهی در مورد هر یک از کارکنان و ارائه گزارش نواقص، معایب مشهود در هر مورد به مقام بالاتر.

۱۲ ـ اجرای مراسم صبحگاه و شامگاه.

۱۳ ـ اعمال نظارت لازم بر بازرسی بدنی از زندانیان، ملاقات کنندگان و بازرسی دقیق وسائط نقلیه و سایر تجهیزات در هنگام ورود و خروج از زندان بدون استثناء.

۱۴ ـ هدایت و نظارت کمک نگهبان در انجام وظایف و امور محوله.

۱۵ ـ ارائه گزارش سوانح و حوادث غیر مترقبه حادث شده به مقام مافوق در اسرع وقت.

۱۶ ـ اجرای کامل مقررات و آئین نامه های مربوطه و نظارت کامل در حسن جریان امور انتظامی و سرکشی و بازدید مرتب از اماکن مختلف پستی و ارتباط آنان با یکدیگر و بطور کلی برقراری نظم و آرامش در محدوده فیزیکی تحت مسئولیت و اعمال مراقبت دائم در مورد جلوگیری از ورود هرگونه سلاح سرد و گرم به زندان.

۱۷ ـ آمارگیری از کارکنان تحت امر بمنظور آگاهی بر تعداد کارکنان موجود، غائب، در حال مرخصی، بیمار، فراری، منتسب و غیره و تنظیم آمار لازم و درج آن در دفتر نگهبانی.

۱۸ ـ انجام سایر امور محوله طبق دستور.

ماده ۳۱ ـ مسئول بازدید و کنترل ورود و خروج افراد و وسایل موظف است علاوه بر امور محوله، اقدامات زیر را انجام دهد:

۱ ـ بازرسی دقیق از وسائط نقلیه و اشیائی که به هر نحو به زندان وارد و یا خارج می‌شوند و جلوگیری از ورود و خروج اشیاء ممنوعه.

۲ ـ بازرسی بدنی از زندانیان و مراجعین به هنگام ورود یا خروج از زندان و جلوگیری از ورود و خروج اشیاء ممنوعه.

۳ ـ اجرای مقررات مربوط به ورود اشخاص به زندان.

۴ ـ تنظیم و ثبت دفتر ورود و خروج به زندان.

۵ ـ ارائه گزارش موارد تخلفات زندانی و ارباب رجوع و معرفی آنان به مسئول مربوطه.

۶ ـ کنترل ورود و خروج خودروها از حیث ثبت تاریخ و ساعت و شماره خودرو با نام راننده مربوطه و گرفتن کارت شناسایی معتبر از راننده و در مواقع ضروری گرفتن کارت ماشین.

۷ ـ تحویل تعرفه ملاقات (برگه ملاقات) و تطبیق امضاء ملاقات شونده با برگه ملاقات از ورود به سالن ملاقات.

۸ ـ آموزش و راهنمایی کارکنان تحت مسئولیت در مواقع ضروری.

ماده ۳۲ ـ وظایف سایر مسئولین و کارکنان در زندانها، بازداشتگاهها، مؤسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی و سایر مؤسسات و مراکز وابسته براساس شرح وظائف پست سازمانی مصوب خواهد بود.

ماده ۳۳ ـ ترک نگهبانی، صحبت کردن در موقع نگهبانی، خوابیدن و نشستن و خارج شدن از محوطه پاسگاه، غذا خوردن، استعمال دخانیات، انجام حرکاتی که باعث انصراف خاطر آنان از خدمت و مراقبت از زندانیان در تکالیف مقرره آنان شود ممنوع می‌باشد. نگهبانان باید طبق آئین نامه داخلی همیشه مجهز و ملبس به لباس رسمی و تمیز و مرتب بوده، مواقعی که در داخل زندانها مأموریت داشته باشند بدون اسلحه انجام وظیفه نمایند. اسلحه، مهمات و تجهیزات زندان باید در پوشش خارج بند در جای امن و مستحکم نگهداری شود. هنگامی که نگهبانان زندانی را طبق دستور رسمی و کتبی مقامات صلاحیتدار قانونی برای محاکمه یا بازپرسی یا انتقال به زندان یا محل دیگر از زندان خارج می‌نمایند باید مسلح باشند و در طول راه حق توقف و مذاکره و حرف زدن با متهم و دیگران را ندارند و مکلفند زندانی را برابر مقررات مربوط تحت مراقبت کامل از جای خلوت مستقیماً به مرجع احضار کننده بدرقه نموده پس از انجام کار او را بلافاصله و به همان نحو مستقیماً به زندان عودت داده به افسر نگهبان خارج تحویل نمایند. نگهبانان به هنگام نگهبانی، بدرقه و حفاظت زندانیان از ادای احترامات معاف خواهند بود. اگر زندانی مبادرت به فرار نماید نگهبان موظف است ضمن استمداد از اطرافیان با تمام توان او را تعقیب نموده و چنانچه با بکار بردن تلاشهای ممکن موفق به دستگیری او نشود سه مرتبه با صدای بلند و رسا ایست داده هرگاه باز هم توقف ننمود، با رعایت اطراف و جوانب و توجه به اینکه باعث قتل یا جرح کسی نگردد با استفاده از اسلحه و خالی کردن تیر هوائی و در مقام ناچاری با نشانه گیری ساق پای زندانی از فرار او جلوگیری نماید. هرگاه نگهبان بدون اجازه رسمی و کتبی مقامات مربوط از بازداشت هر زندانی، اطلاعی به خارج از زندان داده یا اطلاعات و پیامها و نوشته ها یا اجناس و اشیائی از طرف زندانیان به خارج برساند یا از خارج برای آنان بیاورد به نسبت اهمیت تخلف تحت تعقیب قرار خواهد گرفت. نگهبان در مواقعی که خلافی از یکنفر زندانی مشاهده نماید بدون اینکه حق داشته باشد او را مجازات یا حتی ملامت کند بایستی مراتب را با ذکر جزئیات امر کتباً به افسر نگهبان گزارش دهد چنانچه در مقام رسیدگی خلاف گزارش وی ثابت شود مؤاخذه خواهد شد.

تبصره ـ تخلف از مقررات ماده فوق علاوه بر تعقیب قانونی موجب تنبیه انضباطی خواهد بود.

ماده ۳۴ ـ رئیس دفتر زندان مکلف است در حسن جریان کلیۀ امور مربوط به دبیرخانه و یا بایگانی و تقویم و ابلاغ و اجرای احکام، نظارت کامل داشته و مراقبت نماید تا کارهای جاری بدون وقفه و تأخیر و بموقع انجام شده، پاسخ نامه های رسیده در اسرع وقت تهیه و به مقصد ارسال شود، کلیه نامه ها و احکام و قرارهای رسیده در دفاتر مربوطه ثبت، پس از ابلاغ به زندانیان و اجرای مفاد آن در پرونده مربوط به هر زندانی درج و بایگانی گردد. بدیهی است نتیجۀ اجرای حکم را به مرجع قضائی مربوطه ارسال خواهد نمود. دفاتر داخلی هر زندان عبارتند از:

دفترنامه ها و احکام و قرارها ـ دفتر ثبت اسامی زندانیان ـ دفتر حضور و غیاب زندانیان ـ دفتر تقویم و احتساب محکومیتها با تعیین تاریخ دقیق آزادی زندانیان ـ دفتر ثبت اسامی زندانیان پیشینه دار ـ دفتر ثبت احضاریه ها ـ دفتر آزادی زندانیان ـ دفتر ورود و خروج زندانیان ـ دفتر ملاقات.

تبصره ۱ ـ نظارت کامل در اجرای محکومیتهای نقدی زندانیان در زندانها از وظائف خاصه مسئول اجرای احکام هر زندان می‌باشد.

تبصره ۲ ـ زندانهائی که مجهز به سیستم رایانه می‌باشند کلیه اقدامات دفتری فوق از طریق رایانه انجام می‌گیرد.

ماده ۳۵ ـ مسئول شعبه اموال و انبار که صاحب جمع اموال زندان شناخته می‌شود مکلف است طبق مقررات آئین نامه مربوط در محافظت و نگهداری اثاثیه و اموال دولتی و لوازم و اشیاء و اسناد متعلق به زندانیان مراقبت و اهتمام شایسته بعمل آورده و وظایف مشروح زیر را انجام دهد:

ـ پیش بینی و اقدام بموقع و لازم در تهیه و تدارک اثاثیه و ملزومات و مایحتاج داخلی زندان از قبیل لباس و پوشاک مأمورین و زندانیان، تأمین احتیاجات مربوط به سوخت و روشنائی و استحمام و نظافت و بهداشت زندانیان و امکنه زندان و هرگونه ضروریات دیگر.

ـ جلوگیری از تفریط و تضییع و حیف و میل اموال و اثاثیه دولتی و لوازم شخصی زندانیان و اشیائی که بطور امانت می‌سپارند.

ـ تهیه و تنظیم دفاتر مربوط به ثبت نامه های اداری.

ـ وصول و تحویل اموال و ملزومات و اشیاء دولتی، نوشت افزار اداری، ملبوسات دولتی زندانیان و مأموران زندان.

ـ ثبت اموال و اثاثیۀ دولتی بر طبق نمونه رسمی و منطبق با مقررات آئین نامه اموال دولتی.

ـ ثبت درخواستهای مربوط به تهیه اشیاء و لوازم مورد احتیاج.

ـ ثبت البسه و لوازم شخصی و اسناد عادی و قیمتی زندانیان و هر چیزی که زندانی موقع ورود به زندان با خود دارد، در دفاتر مربوطه.

ـ تفکیک و نگهداری کیسه های محتوی لباس و اشیاء زندانیان به ترتیب شماره ردیف. (لباس و لوازم شخصی هر زندانی به محض ورود او به زندان باید بوسیله متصدی انبار تنظیف و ضدعفونی شده در کیسه مخصوص با ذکر شماره در برگ صورتمجلس تنظیمی تحویل و تحول که یک نسخه آن با قبض انبار به زندانی تسلیم می‌شود لفاف شده و در حفظ و حراست آن از گزند موش و بید و آفات دیگر دقت و مراقبت کافی بعمل آید).

ـ تنظیم اسناد و درخواست رسمی برای تهیه و تدارک اجناس مورد لزوم به امضاء و گزارش رئیس زندان و مقامات مالی مربوط.

ـ مراقبت در نظافت و حفاظت کامل اموال دولتی و امکانات زندانیان.

ـ دقت و مراقبت کافی در تحویل صحیح و سالم امانات زندانیان در موقع آزادی یا انتقال آنان و ارسال صورتمجلس تنظیمی با امضاء زندانی به دفتر زندان.

ماده ۳۶ ـ ادارات و دوایر و شعب مددکاری و خدمات اجتماعی در جهت شناخت شخصیت زندانیان و کشف و حل معضلات و مشکلات شخصی و خانوادگی و اجتماعی آنان تحقیقات و اقدامات لازم را نموده و یک نسخه از تحقیقات را جهت ضبط در پرونده شخصیت زندانی به رئیس زندان و نسخۀ دیگر را جهت اقدام لازم به اداره متبوع خود تسلیم می‌نماید. مددکاران باید با ابراز شفقت و جلب اعتماد زندانی برای بازگشت آنان به زندگی عادی و سالم اجتماعی اقدام و اهتمام لازم به عمل آورند.

ماده ۳۷ ـ وظائف مسئولان فرهنگی و تربیتی زندانها (به منظور تحقق اهداف اصلاحی و تربیتی) به شرح زیر می‌باشد:

الف ـ ایجاد ارتباط میان مسئولان زندانها با سازمانها و دوایر دولتی و مؤسسات خصوصی و مراکز و شخصیتهای علمی و مذهبی و اجتماعی.

ب ـ تنظیم برنامه بازدید از زندانها و مؤسسات دیگر با رعایت مقررات پیش بینی شده در این آئین نامه.

ج ـ برنامه ریزی به منظور موعظۀ مذهبی و تعلیم مبانی عقیدتی و دینی و اخلاقی در جهت تهذیب و تزکیه نفس زندانیان.

د ـ اقدامات لازم در جهت حل مشکلات روحی و تسکین درونی و ایجاد امید به اصلاح و زندگی صحیح اجتماعی در زندانیان.

هـ ـ اجرای برنامه های عبادی از جمله نماز، آموزش قرآن و سایر برنامه های فرهنگی و مذهبی.

و ـ اجرای برنامه های آموزشی، هنری، حرفه آموزی، ورزشی و رفتاری زندانیان.

ز ـ نشر فرهنگ کتابخوانی و هماهنگیهای لازم به منظور ایجاد کتابخانه و تأمین کتب و نشریات مجاز.

ح ـ جلب مشارکتهای مردمی در اجرای برنامه های فرهنگی و تربیتی و ایجاد نمایشگاههای مربوطه.

تبصره ـ رؤسای زندانها مکلفند در جهت اجرای وظائف فوق ضمن همکاریهای لازم موانع احتمالی را برطرف نمایند.

ماده ۳۸ ـ روانشناسان زندان موظفند با همکاری مددکاران و بخش معاونت امور فرهنگی و تربیتی و ملاحظۀ پروندۀ شخصیتی زندانیان ضمن بررسی ناسازگاری و ناهنجاریهای روانی آنان مراتب را به شورای طبقه بندی اعلام و اقدام لازم برای ایجاد سازگاری و عنداللزوم درمان آنان بعمل آورند.

ماده ۳۹ ـ مسئول بهداری زندان موظف است با همکاری متخصصین مربوطه از قبیل روانپزشک، پزشک و یا روانشناس نسبت به بستری کردن بیماران روانی به منظور معالجۀ آنان اقدام نموده در صورتیکه عارضۀ بیماری مشارالیهم منجر به جنون یا اختلال مشاعر تشخیص داده شود مراتب را در اسرع وقت از طریق رئیس زندان به پزشکی قانونی جهت اعلام نظر و اطلاع به مقامات قضائی گزارش نموده و عندالاقتضاء برای انتقال و معالجۀ آنان در یک مؤسسۀ درمانی و تأمینی تدابیر شایستۀ قانونی را اتخاذ نماید.

ماده ۴۰ ـ مراقبین مؤسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی موظفند ضمن اجرای دستوراتی که از طرف رئیس مؤسسه به آنان ابلاغ می‌شود، در روز حداقل دوبار صبح و عصر از زندانیان سرشماری و حضور و غیاب بعمل آورده و ضمن گشت، زندانیان مشغول بکار را تحت نظر گرفته و از هرگونه تماس آنان با افراد خارج و یا خروجشان از محوطۀ مؤسسه یا فرار آنان جلوگیری کنند و در صورت بروز حادثه یا مشاهدۀ هرگونه تخلف فوراً طبق مقررات این آئین نامه اقدام و مراتب را به رئیس مؤسسه گزارش نمایند.

ماده ۴۱ ـ محکومان در طول اقامت در زندان و یا مؤسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی و یا اقامت در مؤسسات اقدامات تأمینی و تربیتی از حیث تحولات حاصله در خصوصیات اخلاقی و مذهبی و تشخیص سلامت بدنی و روحی تحت مراقبت و بررسی متخصصین زندان یا مؤسسه مربوطه قرار خواهند داشت.

تبصره ـ انجام اقدامات مقرر در این ماده در بازداشتگاهها نیز حسب مقدورات اعمال خواهد شد.

شما وارد حساب کاربری خود نشده اید جهت استفاده از تمام امکانات سایت وارد حساب کاربری خود شوید. در صورتی که هنوز عضو کاربران سایت نشده اید ثبت نام کنید.

اگر شما عاشق دانستن چگونگی و دلایل رفتار دیگران بوده و دوست دارید به آنها در برخورد با چالش های شان کمک کنید، شغل روانشناسی مناسب شماست.

روانشناسی علم مطالعهٔ رفتار و فرایند‌های ذهنِ موجود زنده ـ بخصوص انسان ـ بر اساس روش علمی است. از آنجا که امروزه فکر و اندیشه انسان ها پایه هر عمل و فعالیتی می باشد، شناخت و درمان مسایل و مشکلات مربوط به آن نیز بسیار مهم و ضروری است. وظیفه اصلی این کار بر عهده روانشناسان می باشد.

روانشناس کسی است که رفتار، شخصیت، روابط بین فردی، یادگیری و انگیزش را در انسان به شکل حرفه ای مورد بررسی قرار می دهد. روانشناس از یک طرف رابطه بین عملکرد مغز و رفتار را بررسی می کند و از سوی دیگر ارتباط بین محیط و رفتار. روانشناس رفتار، انگیزه ها، افکار و احساسات افراد را بررسی کرده و به آنها در کنترل و غلبه بر مشکلات شان کمک می کند.

روانشناسی نیازمند صداقت و گشاده رویی است. همچنین داشتن مهارت های ارتباطی و شنونده خوب بودن برای این کار لازم است. روانشناس باید در کنار داشتن دانش، توان درک درست و بدور از هر گونه قضاوتی را داشته باشد. فرد مراجعه کننده باید بتواند به راحتی و بدور از هرگونه استرس و نگرانی به روانشناس اعتماد کرده و مشکلات خود را با او در میان بگذارد. در واقع روانشناس یک انسان شناس و جامعه شناس خوب نیز هست. ا محل کار و ساعت کاری روانشناس بسته به نوع تخصص و نوع کار او متفاوت است. روانشناسی که در سازمان و شرکت ها مانند آموزش و پرورش، بهزیستی و… استخدام می شود، مطابق با ساعات کاری استاندارد فعالیت می کند. اما ساعات کار برای روانشناسی که به صورت مستقل و شخصی کار می کند، متفاوت و متغیر است.

وظایف روانشناس در زندان

در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف روانشناس، توانمندی و مهارت مورد نیاز روانشناس، تحصیلات لازم برای ورود به شغل روانشناسی، بازار کار و فرصت های شغلی روانشناسی، درآمد روانشناس و برخی از روانشناسان معروف ارائه می شود.

فارغ التحصیلان رشته روانشناسی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا (به شرط گذراندن دو مقطع تحصیلی که آخرین آن غیر پژوهش محور باشد) می توانند وارد این شغل شوند.

روانشناس با توجه به تخصص خود می تواند در بیمارستان ها، مدارس، زندان ها، مراکز توانبخشی، مهدکودک ها، مراکز مشاوره، واحد تحقیقات دانشگاهی، برخی از شرکت ها و سازمان ها و یا باشگاه های ورزشی فعالیت کند. رواشناس می تواند با دریافت مجوز لازم از بهزیستی برای احداث مهد کودک و سرای سالمندان اقدام کند. همچنین با داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد، تجربه و سرمایه و سایر شرایط لازم می تواند به طور مستقل کار کرده و مرکز خدمات روانشناسی یا مشاوره راه اندازی کند.

برخی از مسایل و نکاتی که روانشناسان بیان می کنند عبارتند از :

آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام روانشناسان بین سال های۲۰۱۰  تا ۲۰۲۰ ، رشد۲۲  درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل۱۴  درصد می باشد.

استرالیا – در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام روانشناسان رشد۴۲.۵  درصدی داشته و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی شده است.

درآمد روانشناسان با توجه به میزان دانش علمی، تجربه، شهر محل کار، خصوصی یا دولتی بودن محل کار و… متفاوت است. روانشناسی که در بخش های دولتی مشغول به کار می شود، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کند. رواشناسی که در سازمان ها و مراکز خصوصی استخدام شده اند، با توجه به میزان دانش، مهارت، تجربه و توافق صورت گرفته با کارفرما، درآمدهای متفاوتی دارند. روانشناسی که خود کلینیک دارد نیز با توجه به میزان فعالیت و تعداد مددجوها، درآمدهای مختلفی کسب می کنند.

آمریکا – متوسط درآمد سالانه روانشناسان۶۸.۶۴۰  دلار (برای همه مشاغل۳۳.۸۴۰  دلار) در سال۲۰۱۰ و مطابق با آخرین آمارها در سال ۲۰۱۳، ۶۸.۲۰۰ دلار بوده است.

استرالیا – متوسط درآمد سالانه روانشناسان۶۰.۰۰۰  دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.

انگلستان – متوسط درآمد سالانه روانشناسان متخصص در بخش دولتی بین ۳۹.۰۰۰  تا۵۲.۰۰۰  دلار، افراد با تجربه تا ۶۱.۰۰۰  دلار یا بیشتر و برای افراد ارشد و مشاور تا۱۲۲.۰۰۰  دلار می باشد.

در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.

به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

برای مشاهده سایر مشاغل اینجا کلیک کنید

برای اطلاع از آخرین آگهی های مربوط به شغل روانشناس اینجا را کلیک کنید.

شما وارد حساب کاربری خود نشده اید جهت استفاده از تمام امکانات سایت وارد حساب کاربری خود شوید. در صورتی که هنوز عضو کاربران سایت نشده اید ثبت نام کنید.

جهت اشتراک در شبکه های اجتماعی روی کلیدهای زیر کلیک کنید

همچنین میتوانید لینک کوتاه زیر را جهت دسترسی به صفحه فوق برای اشتراک گذاری کپی کنید

تمامی کالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می‌باشند و فعالیت‌های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.

این وب سایت در سامانه ساماندهی به آدرس www.samandehi.ir ثبت گردیده است.

شما وارد حساب کاربری خود نشده اید جهت استفاده از تمام امکانات سایت وارد حساب کاربری خود شوید. در صورتی که هنوز عضو کاربران سایت نشده اید ثبت نام کنید.

مراقب_درگز:

دوستای گلم سلام .مصاحبه من الان تموم شدشدر مرحله اول آقای صادقی توضیح دادن راجب اعلام نتایج گارد و مراقب …۹نفر غایب شهر من ۲نفر میخواست که فقط دو نفر بودیم.نتایج گارد گفت تا ۲هفتهردیگه میادنتایج مراقبت تا آخر شهریورمرحله اول من رفتم روانشناسی:خودتو معرفی کن قبلاً چیکار میکردیدرون گرا یا برون گراکار گروهی یا فردیخلاقی یا نه خانمم ازت راضیه؟!منظمی؟!مصاحبه شغلی:شورای انظباتیشورای طبقه بندیانواع ملاقات راههای ورود مواد به زنداناگه ی زندانی ی تیغ بیاره رو شاهرگش و بگه می‌خوام ذئیس زندان رو ببینم چیکار میکنی؟!اگه زندانی بهت حمله کنه میزنیش؟!معنی تامین چیه؟!نماز جمعه؟!اشهدتو بخونو در آخر تست ورزشاول دراز و نشست که باید ۵۰تا بری تا نمره کامل بگیریبعدش دو۴در۹ که دو تا چوب کوچیکه رو تو ۱۰ثانیه باید ببریبدش دو ۳۶متره که باید تو۶ثانیه بریدر آخرش هم ۴دور دور زمین بسکتبال هستش که نفس‌گیر ترین آیتمهممنون از همه دوستان که تو این چند وقت کمک کردن و نظراتشون رو گذاشتنبه امید موفقیت همه دوستان

مراقبِ مهربان:

خب نوبتی هم باشه نوبت ماست که دینمون رو به دوستان و علی الخصوص حسین آقا مراقب مرند ادا کنیممن دیروز مصاحبه داشتم و همه ی تلاشم رو برای تمام آیتمهای مصاحبه انجام داده بودم تا بهترین نتیجه رو بگیرم سعی کنید حتما یک روز زودتر تهران باشید تا بتونید خوب برای ورزش و سایر آیتمها استراحت کنید.در ضمن من خودم یک روز زودتر رفتم تهران و یه اتاق گرفتم خیابون سعدی که شبی صد تومن بود و امکاناتش هم کامل بود و از اونجا تا محل مصاحبه با اسنپ رفتم که بیست و نه تومن هزینش شد و تقریبا بیست و پنج دیقه ای تو راه بودم.به محل مصاحبه که رسیدم همه ی رقیبام رو اونجا دیدم و با هم خوش و بش کردیم و تقریبا ساعت هشت هممون رو صدا کردن و گفتن کارت ملیتون رو ارائه کنید و برید توی سالن بشینید که آقای ط اومدن و در مورد مراحل مصاحبه و نمره هر قسمت صحبت کردن و فرموند که روانشناسی ۲۰ نمره آمادگی جسمانی ۲۰ نمره پژوهشی ۳۰ نمره و دانش شغلی هم ۳۰ نمره داره.بعد اسامی رو خوندن و گفتن این اسامی برن مدارک پژوهشیشون رو تحویل بدن و بعدش هم گفتن لباستونو اماده کنید برای امادگی جسمانی که توی کانون اصلاح و تربیت تست میگرفتن و ۲۰۰ متر بالاتر از محل مصاحبه بود.اول دراز نشست گرفتن که من ۴۶ تا زدم و ۶تا هم قبول نکرد بعد دوی ۳۶ متر که من ۵ و خورده ای زدم بعد چهار در نه بود که زیر ده ثانیه زدم و بعد ۴۳۰ متر که من زیر ۹۰ ثانیه زدم.راستی قد و وزن هم میگیرن قبل از همه ی تست هابعد از اینکه ورزش رو تموم کردیم گفتن دوباره برگردید محل مصاحبه برای بقیه مراحل که اول دانش شغلی بود بعدش هم روانشناسی .خودشون اول تعیین میکنن که کدوم اتاق برید برای دانش شغلیدانش شغلی از من بیشتر سوال چالشی پرسیدن تا ایین نامه.مثلا گفت اگه همکارت رو گروگان بگیرن و تو هم حاضر باشی چیکار میکنی اون لحظه؟وظایف اصلی مراقب رو بگو؟همکارش هم پرسید که اگه یک زندانی رو دیدی که خودش رو حلق اویز کرده چیکار میکنی؟اگه یکی تو زندان لواط بکنه چیکارش میکنی؟اگه یکی مدام بهت به دروغ بگه که بیماره و دوباره همین کار رو انجام بده چیکار میکنی؟روانشناسی خیلی خیلی راحت بود و فقط سوال شخصی پرسی در حد شاید هفت هشت دیقهخودتو معرفی کن؟ادم منضبطی هستی از نظر دیگران؟خلاق هستی یا نه؟مثال بزن.اگه به مشکل بخوری چیکار میکنی؟کار گروهی رو دوست داری یا فردی؟و در آخر نظر خودم راجب مصاحبه این بود که بچه ها تقریبا نزدیک به هم هستن و اگه میخواید رقابت بکنید باید با رقیب اصلیتون رقابت بکنید و مثلا کسی که نمرش هفتاده و رقیب اصلیش هم هفتاده رقابت واقعا شدیده و نمره هر قسمت کاملا تاثیر گذاره مثلا جایی که من زدم برای سهمیه آزاد ۲ نفر میخواد که من نمره اول هستم و نمرم هفتاد و پنجاه و یک صدمه و رقیبام یکی هفتاد و ده صدم اون یکی ۵۵ بعدی ۵۲ بعدی ۴۷ و اخری هم ۴۴ و من هم تمام تلاشم این بود که با رقیب اصلیم رقابت بکنم و راستش خیلی هم شیرین و نفسگیر بود مثلا تو ورزش یک ایتم که دراز نشست بود اون از من بهتر بود توی ۳۶ برابر بودیم و توی چهار در نه هم همینطور ولی توی ۴۳۰ جبران کردم و زیر ۹۰ زدم که اون بالای ۹۰ زد.تو دانش شغلی و روانشناسی هم به نظرم با رقیب اصلیم به احتمل قوی مثل هم بودیم چون هردومون با یک گروه از مصاحبه گرها مصاحبه دادیممن خیلی سعی کردم راجب خیلی چیزا روشنتون کنم امیدوارم مفید بوده باشه براتون و از صمیم قلب ارزوی موفقیت دارم برای همه دوستای گلمراستی اینم بگم که برای تست ورزش سعی کنید چند زودتر تغایه خوبی داشته باشید و غذایی بخورید که سرشار از کربوهیدرات باشه مثل سیب زمینی آب پز.برنج کته.لوبیا.عدس و حتی الامکان چربی نخورید و پیشنهاد خودم چند عدد سیب زمینی آب پز شب قبل از آزمونه.برای صبحانه هم شیر و میوه یکم پنیر و نون و چند عدد موز که بمب انرژیه حتما حتما بخوریدیا حق

وظایف روانشناس در زندان

Navab:

سلام دوستان الان مصاحبه تموم شد.ورزش که همون بود.روانشناسی ازم پرسید نقاط قوت و ضعفت چیه؟نمرت چنده؟اگه زندانی اعتصاب کنه چیکار میکنی؟؟؟وقتی عصبانی بشی چیکار میکنی؟؟؟برا قسمت دانش شغلی هم ازم پرسید مسول مراقب تامینی هستی تامینی یعنی چه؟؟؟اعضای شورای طبقه بندی کیا هستن.چه سالی ایین نانه تصویب شد.چند تا مواد نام ببر کدومش رو دیدی اگه همکارت مواد ببره داخل چیکار میکنی

 رها:

سوالای روانشناسی:معرفی خودت بعدم گفت جدای از اینا خودتو برامن تعریف کن،تفاوت تیم و گروه،کار گروهی یا فردی.اگه دونفر دیگه ک رقیبتن اطلاعاتتو در اختیارشون میزاری یانه در صورتی ک تو تو اون زمینه مهارت داشته باشی ،نقاط ضعف،چطوری یه گروهو از زندانیایو مثلا ده نفر در اختیارت بزارن مدیریت میکنی چه کارهایی میکنی؟.زندانی نخواد باهات ارتباط برقرارکنه چکار میکنی؟سیستم چیه؟اگه زندان سیستم باشه زیرمجموعه های این سیستم چین؟

دانش شغلی رئیس شورای انظباطی،کجاهارو تو زندان میگردی دنبال مواد.یه خانم بیاد چطور بازرسی میکنی؟فامیلت بیفته زندان واکنشت چیه؟یه شورشی درگیری چیزی بیرون از زندان تو خیابون (توشهر)رخ بده تو دیربرسی سرکار زندانی بپرسه چرا دیر رسیدی بهش میگی؟زندانیارو به زور میفرستی برا نماز؟برا شرکت تو کلاسای سواد آموزی چی؟مهمترین معیارتو طبقه بندی و تقسیم زندانیا چیه؟زندانی بهت حمله کنه چکار میکنی؟چکار میکنی غذا کم نیاد به همه برسه مثلا رفتی نظارت کنی به تقسیم غذا یه درگیری ب وجود میاد تو یه قسمت دیگه از بند چکار میکنی؟میمونی ب نظارت ادامه میدی یا میری اونجا درگیریو خاتمه بدی؟حالا درگیری پیش نیومده ولی یه تازه وارد اومده میمونی به توزیع نظارت میکنی یا میری شخص تازه واردو کاراشو انجام میدی؟ترجیح میدی تنها باشی و بادوربین کنترل کنی و کاراتو انجام بدی یا همکار داشته باشی؟اینا یادم مونده اگه بازم یادم اومد حتما مینویسم براتون.

اهوراوآریا:

سلام دوستان من دوساعته تموم شده مصاحبه اول صبح که رفتیم ورودی اسممون رو یادداشت کردن بعدتب سنج چک کردن رفتیم سالن اجتماعات اما برخلاف گاردا دیگه سوال کتبی ندادن آقای صادقی توضیحاتی دادن درمورد روال مصاحبه وبعد اسامی رو خوندن طبق لیستشون رفتیم مدرک که داشتیم تحویل دادیم هرکسی با رقیباش میرفت مااول روانشناسی رفتیم که اول معرفی خودمون یکی ازسوالات این بود اگه توزندان یکی بهت حمله کنه چیکار میکنی ،ازخون میترسی،یه کاغذداشته باشی چیکار میکنی شعری گفتن که درکتون چیه ازش ،به زندانی اعتمادمیکنی ومحبت یا اعتماد نمیکنی ومحبت یا اعتماد میکنی و محبت نمیکنی یا اعتماد میکنی و محبت میکنی؟آخرین کتاب چی خوندی،ویژگی یه افسر نگهبان خوب و…..بعد رفتیم قسمت دانش شغلی که خیلی به چالش کشیدن واقعا من دیگه هنگ کردم اگه یه خانم با موی بلند وناخن بلند اومده زندان چطوری بازرسی میکنی حتی اگه بیرون بازرسی هم شده باشه،اگه یکی خودزنی کنه چیکار میکنی وظایف شغلیت رو بگو اگه یه زندانی بگه بیرون اعتراض شده وبانک رو آتیش زدن بعد میخواد که براش بگی چی میگی ،چرا اومدی تهران همون ایلام شرکت میکردی ،همسرت چیکاره س سوادش چیه و………… اونقدر پرسید خفه م کرد یه جا گفتم نمیدونم گفت واقعا این تخصصی بود فقط خواستم عکس العملتون رو بدونم و……………ورزش هم تست دراز ونشست دو سی وشش متر و دو ۴×۹ودو صد متر

 مراقب خ:

سلام خسته نباشین به مراقبینبنظرم سوالاتشون واقعا معمولی و متوسط بودن و خوب بودن و فکر نمیکردم اینجور باشه

و فعلا خانوما رفتن و برا پسرا شاید یکم اوصاع از هر نظر بیشتر فرق کنه

دوستان گفتن سوالات حذف کردن و این عدالت نیست چن عدالت ینی اینکه برا همه همه چی یکسان باشه ولی خب مهم نیست از عهده اینم بر میایم

دوستان گفتن هر اتاق حدود بیست دیقه داخل بودیم

وقتی قراره ۳۰ تا سوال ازت شفاهی بپرسن همین میشه دیگه بیشتر طول میکشه و سختر تره اوضاع چن فی البداهه باید جواب پاسخ بدی و دیه کتبی نیست ک فک کنی و جواب بدیاما هر اتاقی بیست دیقه نیس و کلا هر نفری ۲۰ دیقه ام نیسچن اگه اینحور باشه دخترایی ک حدودا ۴۸ نفر بودن مصاحبشون ۱۶ ساعت طول بکشه درحالی ک کمتر از ده ساعت بوده و تازه روزایی ام هست ک تو یه روز ۵۵ نفر باید برن مصاحبه

میخوام بگم این اولشه این اول روندشه ی جورایی افتتاحیه مراقب ها اینجور نمیمونه

ب مرور زمان میاد رو پنج دقیقه شش دقیقه هفت دقیقه

تازه اینام با احتساب دوی ۱۱۰ متر خانوما بود تازه و الا دوی ۵۴۰ومتر ک بیشتر زمان میبره اونم واس پسرایی ک روزی ۵۵،۶۰ نفر باس برن مصاحبهپس نگران نباشین اولاش بوده و اینجور نمیمونه

واس پسرام گمون نکنم دوی ۴۰۰،۵۰۰ متری بگیرن احتماالا همون ۱۱۰ متر ولی خب باید منتظر موند تا شروع پسرا بینیم چجوره

وکیل بند رو اصلا من ندیدم جایی نمدونم شاید یادم رفته شایدم تو مقاله های دیکه هست راجع بش

چند تا از سوالاشون هم تجربیه و ما فقط توری خوندیم و عملی ندیدیم ک کجاها نقطه کوره یا چجوری و چکار میکنن پس نگران نباشین جواب این سوالات رو در حد معمولی بگین ک ایناهاست گمونم و اگه جواب هر سوال دادین و هی گفت خب خب خب بگید سلامتی چن دیه جوابی نداره چن میخواد ببنه چیکار میکنی دیه چیا میگی حرصت میگیره یا نه یا لبخند میزنی و واست مهمه یا نه پس این خب خبا الکیه

جواب اون کاغذم جواب خاصی نداره بحث روانشناسی و شخصیتته میخواد ببین تو با کاغذ چکار میکنی همین و الا اینحور نیس ک یکی بگه میذارمش جیبم یکی بگه باش قایق درست میکنم یکی بگه نامه اداری مینویسم مثلا هیچ جواب خاصی نداره جنبه شخصیتیه فقط لازم نیست کار توپی یا کار شاخی یا کاغذ بکنی

یا تو اتاقی چند نفر و یه اتاق یه نفر باشه اینم عدالت نیست مثلایا واس همه یه نفر یا واس همه ۱۲ نفرک اینم مهم نیست نگران نباشین سختر تر از این شرایطم گذروندیم و میگذرونیم پس خیالی نیست

اصن من خودم دلم میخواد ۴۸ نفر جلوم نشسته باشن و بم نگاه کنن والاا چشه مگه چمدونه ماها مگه بلد نیستیم حرف بزنیم این همه زحمت کشیدیم

پس نظر من اینه روال چ دویدن چه سوالا چه دقیقه مصاحبه چه تعدادشون چه هرچی رفته رفته عوض میشه و اروم‌میشهانرژیتووووون نیوفته هااا

باقر:

ما که رفتیم مصاحبه .مراحلش به ترتیب اینطوریهاول داخل یه سالن شبیه کنفرانس با فاصله از هم سی سوال ( که قبلا دوستان گفتن) رو بهتون میدن بعد به ترتیب لیستی که خودشون دارن پنج نفر پنج نفر میگن بیاید برید مقاله و مدارک مربوط به icdl و.. رو برید تحویل بدید بعد خیلی جدی میگن که وقتی مدارک میدید تحویل هیچ گونه مدارک غیر مرتبط از آموزش اسلحه و حلال احمر و محافظ شخصی و اینا تحویل نمیگیریم و اصلا نگید اینو داریم .بعد که به ترتیب مدارکو میدید تحویل اونایی که دادن تحویل از نفر اول تا پنجاهم هفت نفر اول میرن مصاحبه شغلی هفت نفر دوم میرن روانشناسی هفت نفر بعدی تربیت بدنی .ما که اولین مرحله رفتیم ورزش.بعد جا به جا تون میگنن وقتی یه مرحله رفتید میگن بیاید مثلا الان نوبت روانشناسیتونه.مرحله ورزش یه سالن بزرگه فوتساله میرید رو سکو ها لباساتونو عوض میکنید مستقیم میبرنتون وزن کشی و قد که قد با دستگاه انالوگ گرفته میشه بدون خطا .بعد اولین مرحله ورزش شکم دست آزاد بعد دو سی و شش متری بعد چهار در نه بعد چهارصد و سی متر مدارک ورزشیتونو تو مرحله ورزش اقایی که ازتون تست میگیره پیوست برگه امتیازاتتون میکنه.بعد میرید روانشناسی سه نفرن تو سه تا اتاق مختلف هر نفر که میاد یه نفر میره داخل.روانشناس اول سوالاتی میپرسه از خصوصیات مثبتت و نظرت در مورد همکاری گروهی و رهبر گروه بودنو و نحوه برخورد با زندانی و… بیشتر میخوان ببینن که روحیت چجوریه و میتونی فرمانده و آدم تاثیر گذاری باشی یا نه.بعد میای میری مرحله دانش شغلی اونجا پنج نفر هستن یک نفر سرهنگ لباس شخصی یک دستیار و سه نفر که نماینده حفاظت و بازرسی و عقیدتی هستن که فقط این سه نفر نگاه میکنن ببینن اونیکه سوال میپرسه حق کسیو ضایه نمیکنه و به نحوه اونجان که حق شما خورده نشه توسط مصاحبه کننده.چند تا سوال میپرسه در رابطه به نحوه برجوردت با درگیری و شورش و اقدام به فرار و در مورد خدمتتم میپرستن با خودتون نوشیدنی انرژی زا ببرید کپی مدارک ورزشی و دوره ها همراهتون باشه انشالا موفق باشید

 

کامران گارد ایرانشهر:

سلام دوستان مصاحبه من الان تموم شد دارم برمیگردممن یه روز زودتر اومدم ، رفتم خوابگاه سبحان تا محل مصاحبه ۲۰ دقیقه میشه با اسنپ ۱۸تومن ، از اینترنت یه کد تخفیف ۸ تومنی گرفتم ده تومن شد کلاخوابگاه خوبیه، تلویزیون حموم یخچال وسط شهر قیمتشم نسبت به تعداد تخت از ۳۰ تومن تا ۷۰ تومن هست شما روز قبل تو همین سایت هماهنگ کنید چهار نفر بشید یه اتاق بگیرید نفری ۴۰ _۵۰، بعد ازش خواهش کردم گفت بگن از طرف تو اومدن ۱۰ درصد تخفیف میدم (احساس نماینده مجلس بهم دست داد) البته توقع هتل ازش نداشته باشید اینم بدونید وسط شهره، میدون راه آهن نیست که لختت کنن، یه غذا خوری ۲۰۰ متر اونورتر هست من جوجه و نوشابه و… گرفتم ۲۵ تومن (والا وسط تهران خوبه) اگرم حال نداشتین زنگ بزنید پیک رایگان میاره رفتین اونجا آقای صادقی هست خیلی مهربون هستن و شوخی میکنه تا یختون باز بشه و اطمینان میدن تقلبی نمیشه، دیگه داستان ۳۰ تا سوالو هم که میدونید و بقیه مراحل که خودتون میدونیدرفتیم برای روانشناسی دیدم دوتا آقا نشستن یه نفر رفت داخل بعد نیم ساعت اومد گفتم چی گفت؟ گفت پرسید از یه رود چند بار میشه آب خورد نظرت درباره کرونا بعد دیدم خانمای روانشناس اومدن رفتن بالا منم دویدم بالا گفتم این سوالا مال من نیست بریم پیش خانما، رفتم داخل پرسیدننظرت درباره استفاده از تکنولوژی و… توی زندان . منم چندتا مثال از فرار زندانیا برا نبود تکنولوژی یا بد بودن دوربین‌های زندانها گفتم و گفتم اگر قرار از تکنولوژی استفاده کنیم از وسیله خوب استفاده کنیم، الان دوربین هست با حرارت بدن تشخیصت میده . دوربین دید در شب هست. نه این دوربینا که نه شب چیزی نشون میده نه بردی داره. بعد گفتم توی آب هوای طوفانی و جاهای که امکان خطای انسانی هست هم میشه ازشون استفاده کرد بعد پرسیدن اگر یه انتخابات بخوای بین زندانیا برگزار کنی چکار میکنی، گفتم تو زندانیا تحصیل کرده هست. ورزشکار هست قدیمی هست. از بینشون چند نفر انتخاب می‌کنم تا بینشون رای گیری بشه. به هر حال اگر اغتشاشی چیزی بشه زندانی قدیمیه میتونه آرومشون کنه. ورزشکار میتونه پیگیر وسایل ورزش اینا باشهاز طرف زندانی و… به هر حال از چند گروه مختلف که شرایطش رو داشته باشن خودم انتخاب می‌کنم بعد زندانیا بینشون انتخاب کنند بعد گفتن فکر کنید مدیریت چه طرحی چیزی داشتید. گفتم والا محکوم وقتی تازه میاد تو زندان وقتی حکمش میاد وقتی نامه بدی بهش میرسه. خبر بدی بهش میرسه با توجه به فشاریم که روشه احتمال خودکشی داره. می‌سپارم بیشتر رو این آدما تمرکز کنن بلایی سر خودشون نیارن. زندانیا وقتی فرار میکنن. مراقب گاردا و… میگن اتفاقا ما هم فکر می‌کردیم از این راه فرار میکنن، با توجه به آینکه کارکنا همه جای زندان رو میرن و میان و همه باگارو می‌دونن یه طرح میزاشتم برا کارکنا که اگر زندانی بودین از کجا فرار میکردین، برا از بین بردن این باگا. یه طرح میذاشتم کارکنا حتما کلاس روانشناسی براشون بذارن درباره شرایط روهی زندانی توی شرایط مختلف و نوع برخورد ما باهاشون توی این شرایط گفتن خب دیگه.؟گفتم والا در همین حدم از خودم توقع نداشتم بعد رفتیم ورزش ، دراز نشست کاملا نمیخواد بلند بشین مال من ۳ تا قبول نکرد ۵۸ تا زدم. یه دوی ۳۶ متر بود ۵ و خورده زدم. چهار در ۹ متر بود ده و خورده زدم. دوش ۵۴۰ متر نیست ۴۳۰ متر. من خستم بود به خودم فشار نیاوردم زیر نود نمره کامل داشت. میدونستم زیر نود نمیرم همون حدود یک دقیقه و چهل و خورده رفتم بعد رفتیم دانش شغلی. مدرک چیه . ورزش میکنی؟ تا دلت بخواد . چه ورزشی؟ جا خالی از بد بختیای زندگی با مانع، خدمت رفتی؟ آره، خانوادت مشکلی ندارن؟ نه والا حقوق یه سالمم نذر کردن که اسمم بیاد ، خدمت بودی متهم بردی دادگاه؟ خوراکم بود اینقدر میرفتم سربازا و پرسنل دادگاه دیگه صدام میکردن کامی یه چیزی گفت نفهمیدم گفتم منظورتون همون وظایف گارده گفت آره شروع کردم به گفتن رسیدم به به چک کردن ماشینا که خدا لال میشدم نمیگفتم ، گفت چرا ماشین رو چک میکنیم گفتم برا اینکه موادی. زندانی. وسیله ای داخل و خارج نکنن، گفت مواد کجای ماشین جا ساز میکنن. گفتم زیرش. توی صندوق عقب. تو صندلی‌ها. گفت خب دیگه کجا گفتم تو در هم دیدم جا ساز میکنن، هر جا میشه جاساز کرد، گفت یعنی هر ماشینی رو باید درشو کامل باز کرد و… گفتم نه بعضی ماشینا که مشکوک هستن و از قبل اطلاع دادن که اینا مواد دارن رو اینجوری چک میکنن . گفت از کجا از قبل بهتون میگفتن این ماشین مواد داره گفتم والا رییس خودش آدم داشت بهش اطلاع میدادن ، گفت از کجا داشت ، گفتم خب آدمای خاص خودش رو داشت بهش اطلاع میدادن گفت ماشین مواد غذایی اومد چطور چکش میکنی مواد نداشته باشه، گفتم دم در چک میکنیم، گفت، گفتم آره گفت آردارو چطور چک میکنیم؟منم با خودم گفتم نمیشه که گونی آرد رو خالی کرد دوباره پر کرد برا همین گفتم با توجه به قوانین و مقررات خخخخخ؟گفت نه مگه میشه آردارو باز کرد گشت مگه میشه همه خوراکی هارو گشت ، گفتم مامور خرید میکنه گفت نه گفتم سگ میاریم بو بکشه گفت نه گفتم پس چکار کنم. گفت یه مامور با ماشین می‌فرستیم انبار چک کنه. خواستم بگم بعد مامور رفت انبار چطور آردارو چک میکنه که برا یه گونی آرد پدر مارو درآوردی، گفتم بابا ول کن بعدشم یه نگاه اینور اونور کرد یه نمره پاسی داد گفت بفرمایید، بعد اومدیم بیرون چهار نفر شدیم یه کد تخفیف اسنپم زدیم شد نفری ۹ تومن تا ترمینال جنوب. بعد بلیط دوستان بلوچ ۱۴۰ بود تو سایت علی بابا ۸۰ بود مال ما ۱۲۰ بود تو سایت زده بود ۷۰ . خریدیم اومدیم بهزاد. احمد. اون دوتا رفیق دهدشتیم. بچه های یاسوج. بچه های با مرام سیستان میدونم دارید اینو میخونید مخلص همهمخلص آقای صادقی بچه زرنگ دانشگاه، راستی من اینارو نوشتم بدونید بابا هر کی از روانشناسی و… میاد بیرون ناراضی هست ته دلش. فکر نکنید همه رفتن ترکوندن شاید دو سه نفر عالی باشن بقیه در یه سطح هستن. جوابای شخصی رو هم شوخی کردم بخندید، زیاد شد حال ندارم برگردم غلط املایی پیدا کنم

مراقب*:

سلام بر بچه ها من هنوز مصاحبه نرفتم ولی از یکی ۳۰ تا سوالو گرفتم

اولش اطلاعات شخصی است.نام و نام خانوادگی.نام پدر.کد ملی .شماره شناسنامه‌.تاریخ تولد.تاریخ اخذمدرک.رشته تحصیلی.تلفت همراه.تلفت ثابت.آدرس

۱-وظایف شغلی خوت رو بگو؟

۲-چرا سازمان زندانها رو انتخاب کردی؟

۳-از افراد نزدیک یا آشنایان شما کارمند زندان است.ارشاد هایی که به شما کرده ذکر کنید؟

۴-نحوه آشنایی شما با زندان چگونه است؟

وظایف روانشناس در زندان

۵-آیا افراد خانواده از اشتغال شما راضی هستند؟در صورتی که ناراضی هستند چگونه آنها را راضی میکنید؟

۶-آیا میتونی خارج از زندان استان خدمت کنی؟

۷-آیا در زندانهای استان غیر از محل خودت میتونی خدمت کنی؟

۸-آیامیدانید از آموزشی انصراف بدهید با غرامت پرداخت کنید؟

۹-آیا میدانی سازمان با ادامه تحصیل مخالف است؟مشکلی نداری؟

۱۰-آیا از نزدیکان کسی سابقه محکومیت کیفری دارد؟

۱۱-آیا از نزدیکان و آشنایان کسی اعتیاد دارد؟

۱۲-اوقات فراغت خود را چگونه سپری میکنید؟

۱۳-چند ساعت فضای مجازی استفاده میکنید؟

۱۴-نظر خودت رو در مورد مشکلات جامعه(بیکاری،اقتصادیو غیره )بگو؟

۱۵-نظر شما در مورد ازدواج و فرزند آوری؟

۱۶-جرم تبانی مامور با زندانی رو میدانی،بیان کنید؟

۱۷-آیا میتوانی در اجرای احکام کار کنی؟مشکلی نداری؟

۱۸-ساعت مطالعه در هفته؟

۱۹-نحوه برخورد با زندانی را شرح دهید؟

۲۰-زندانی بیماری واگیر دار خاص دارد میتونی بازرسی و همراهی و اعزام کنید.شرح دهید؟

۲۱-نحوه برخورد با شورش چگونه است؟

۲۲-آیا توانایی های اعزام زندانی رو دارید.شرح دهید؟

۲۳-نظرت در نورد بدبختی چیست؟انسان بدبخت کیه؟

۲۴-آیا از شیفتی بودن کار اطلاع دارید؟

۲۵-در چه زمینه کتابمطالعه میکنید؟

۲۶-بعلت کاری که انجام میدهی اگه سازمان نتونه بعلت تورم حقوق شما مناسبی به شما بده واکنش شما چیست؟

۲۷-چه توانای و ویژگی های خاصی دارید که برای مامور سازمان

مفیده؟

۲۸-چه دوره های رو گذروندی؟

۲۹-در چه نهاد یا حزبی فعال هستید؟

۳۰-کار با اصلحه میدونی،کجا کار کزدی و یاد گرفتی؟

با آرزوی موفقیت دوستان

سریع نوشتم بابت غلط املایی

 

گارد زندان مشهد:

با سلام خدمت تمامی دوستان عزیز لازم می دونم اول از همه از تمام عزیزانی که به من و سایر دوستان در این مدت کمک کردند تشکر کنم امروز مصاحبه بچه های مشهد بود و تجارب خودم رو برای تمامی دوستان به اشتراک میزارم خوب کلیت کار همونیه که بچه ها قبلا گفتند شما از صبح وارد نگهبانی میشی اسامی به نگهبانی داده شده نگهبان جلوی اسم تیک میزنه وارد سالن آمفی‌تئاتر میشی یک پرسشنامه میدن که حدود ۳۴ تا۳۵ تا سوال داره سوالات این پرسشنامه را یکی از بچه ها چهار پنج صفحه قبل گفته بود و تقریباً همتون می دونید چه سوالاتی می پرسندجناب آقای صادقی مسئول محترم استخدام توضیحاتی را اینجا بهتون میدن که تقریباً همون چیزی هست که دوستان قبلا گفتنمیگه حتما تو مصاحبه شغلی شرکت کنیمجناب آقای صادقی گروه ها و شبکه های اجتماعی را رصد می کنند چون خودشون گفتن تو گروه ها تو نوشتن در مورد مصاحبه فرآیندش و غیره من زیاد توضیح نمیدمدر ادامه نکاتی که برای هر قسمت مهم هست تا جایی که عقلم بکشه بهتون میگم اول از همه تحویل مدارک دوستان دقت کنن مدارکی که مورد تایید سازمان هست مدرک آی سی دی المقاله علمی حتی در رشته تخصصی خودتون مدرک زبان اعم از آیلتس و تافل ویک چیز دیگه هم بود ام اس ار به نظرم چیز دیگه قبول نیستپایان نامه به عنوان مدرک پژوهشی قابل قبول نیست نمره نمیدن با خودتون نیارین مدارک ورزشی هرچی دارین بیارین بعد از تحویل مدارک آقای صادقی بچه‌ها را تقسیم بندی می کنندیک عده میرن دانش شغلی یک عده میرن روانشناسی یک عده می میرند تربیت بدنیوارد مرحله تربیت بدنی میشم کفش و لباس ورزشی با خودتون بیارید خوب تمرین کنید بدنتون کم نیاره اول دراز نشست بعد بعد دو ۳۶ متر و بعد چهار درنه بعد از آن دو ۵۴۰ متردوستان مجددا تاکید می کنم حتما حتما تمرین کنید در خصوص دو ۵۴۰ متر انرژیتون رو تقسیم کنید طوری نباشه که در دور پنجم یا چهارم نتونید بدوید اشتباهی که بعضی از دوستان می کنند بعد از دو ۵۴۰ متر آب می خورند و می شینن این باعث میشه بدنتون در روزهای آینده بگیره پس بعدش به آرامی راه برید تا بدنتان کم کم سرد بشهخوب وارد مرحله روانشناسی میشیم سوالات هر روز عوض میشه آقای صادقی هم گفت منی که این پیج به طور مداوم دارم دنبال می کنم چیزی از سوالاتی که دوستان قبلی گفتن از من پرسیده نشد سعی کنید خودتون رو در معرض چالش قرار بدید مثلاً تو شغل خودتون چه مراقبت چه گارد بپرسید اگر زندانی ها فردا شورش کنند من چه کار کنم اگر قرار باشه که یک بحرانی تو زندان به وجود بیاد وظیفه من چیه یکی بگی من وظیفه ای ندارم نمره رو نمیگیری در دانش شغلی از آیین نامه چند تا سوال پرسیدن و پرسید ناآشنا تو زندان داره یا نه و چند تا سوال که میتونی بیای یک استان دیگه خدمت بکنی یا نه ضمناً آقای صادقی گفت سه تا از پرسنل در دانش شغلی از شما سوال می پرسند سرهنگ و فرماندهان یگان حفاظت هستند سه نفر دیگه نماینده بازرسی حفاظت و گزینش هستند در کل من که امید زیادی به قبولی ندارم ولی برای شما آرزوی موفقیت دارم دوستان خواهشا صفحات اصلی پیج رو الکی شلوغش نکنید مدرک این رو ببرم قبول میکنن اونو ببرم قبول نمیکنن نمره تو چند شده نمره فلانی چند شده توگارد لاریجانی یا گارد هرمزگانی این چیزارو بریزید بیرون فقط و فقط کار کنید رو مصاحبه که مثل من بعدا پشیمان نشید اینکه نمره کتبی مهم هست یا نیست اصلاً در این مرحله بهش فکر نکنید برید به امید خدایک نکته دیگه من بگم راجع به مسیرها دوستان توصیه خیلی خوبی کردند خدا پدر مادرشون و هفت جد آبادشوت رو بیامرزه هر جای شهر بودین نزدیکترین ایستگاه مترو پیدا کنیر خودتونو با استفاده از نقشه های مترو به ایستگاه ارم سبز برسونید از اونجا خط شهران که در پایانه جنب ایستگاه مترو وجود داره سوار بشین و ایستگاه کانون از اتوبوس پیاده بشیم خیلی ارزون در میاد

 

علی:

سلام بر بچه ها من هنوز مصاحبه نرفتم ولی از یکی ۳۰ تا سوالو گرفتماولش اطلاعات شخصی است.نام و نام خانوادگی.نام پدر.کد ملی .شماره شناسنامه‌.تاریخ تولد.تاریخ اخذمدرک.رشته تحصیلی.تلفت همراه.تلفت ثابت.آدرس۱-وظایف شغلی خوت رو بگو؟۲-چرا سازمان زندانها رو انتخاب کردی؟۳-از افراد نزدیک یا آشنایان شما کارمند زندان است.ارشاد هایی که به شما کرده ذکر کنید؟۴-نحوه آشنایی شما با زندان چگونه است؟۵-آیا افراد خانواده از اشتغال شما راضی هستند؟در صورتی که ناراضی هستند چگونه آنها را راضی میکنید؟۶-آیا میتونی خارج از زندان استان خدمت کنی؟۷-آیا در زندانهای استان غیر از محل خودت میتونی خدمت کنی؟۸-آیامیدانید از آموزشی انصراف بدهید با غرامت پرداخت کنید؟۹-آیا میدانی سازمان با ادامه تحصیل مخالف است؟مشکلی نداری؟۱۰-آیا از نزدیکان کسی سابقه محکومیت کیفری دارد؟۱۱-آیا از نزدیکان و آشنایان کسی اعتیاد دارد؟۱۲-اوقات فراغت خود را چگونه سپری میکنید؟۱۳-چند ساعت فضای مجازی استفاده میکنید؟۱۴-نظر خودت رو در مورد مشکلات جامعه(بیکاری،اقتصادیو غیره )بگو؟۱۵-نظر شما در مورد ازدواج و فرزند آوری؟۱۶-جرم تبانی مامور با زندانی رو میدانی،بیان کنید؟۱۷-آیا میتوانی در اجرای احکام کار کنی؟مشکلی نداری؟۱۸-ساعت مطالعه در هفته؟۱۹-نحوه برخورد با زندانی را شرح دهید؟۲۰-زندانی بیماری واگیر دار خاص دارد میتونی بازرسی و همراهی و اعزام کنید.شرح دهید؟۲۱-نحوه برخورد با شورش چگونه است؟۲۲-آیا توانایی های اعزام زندانی رو دارید.شرح دهید؟۲۳-نظرت در نورد بدبختی چیست؟انسان بدبخت کیه؟۲۴-آیا از شیفتی بودن کار اطلاع دارید؟۲۵-در چه زمینه کتابمطالعه میکنید؟۲۶-بعلت کاری که انجام میدهی اگه سازمان نتونه بعلت تورم حقوق شما مناسبی به شما بده واکنش شما چیست؟۲۷-چه توانای و ویژگی های خاصی دارید که برای مامور سازمانمفیده؟۲۸-چه دوره های رو گذروندی؟۲۹-در چه نهاد یا حزبی فعال هستید؟۳۰-کار با اصلحه میدونی،کجا کار کزدی و یاد گرفتی؟با آرزوی موفقیت دوستانسریع نوشتم بابت غلط املایی

مهدی گارد:

دوستان من رفتم مصاحبه کلی دقیق بهتون بگم بجز وظایف شغلت از هر کسی سوال متفاوت چالشی میکنن پس حواستون باشه تاکید میکنم متفاوت اقای صادقی چن بار با صدای بلند اعلام کرد فقط و فقط مدارکی گفتم بیارید نه مدارکی مثه اتش نشانی،کار با اسلحه،پرستاری یا هر چیز دیگه و اینکه جواب گارد به احتمال خیلی خیلی زیاد یکم تیر بیاد و ما تا شب نمرات میدیم به سنجش،واسع مصاحبه هم هست نفر هستن که دونفر یکی نماینده حفاظت اطلاعات یکی هم نماینده از گزینش که طرف مارو دارن که حقمون ضایع نشه.داخل مصاحبه هم همش حول محور حرفهای شما میچرخه و اینکه یکی از خود یگان حفاظت هست که درجه خیلی بالای هم داره خود اقای صادقی اینو گفت که تا هرکسیو ببینه احتمال خیلی زیادی میگه اینکاره هست یا نه روانشناسی هم اسمش با خودشه فقط میخاد صادق بودنتو محک بزنه پس اگه گفت خلاقی سریع نگو اره فک کنی خوبه باید با دلیل و مدرک ثابت کنی چه کار خلاقانه‌ی کردی ورزشم حتما حتما لباس ورزشی ببرید و در اخر اقای صادقی خیلی کار بلد وظیفه شناس و هرچی بگی جواب میده فقط فقط چشمتون دنبالش باشه و حرفشو گوش کنید که میگه کجا برید کجا بشینید کجا نرید خیلی کارتون راحت و زود تموم میشه خوراکی یادتون نره لباس رسمی ببرید زیادم سخت نگیرید هر سوالی دارید درخدمتم

حسین _ مراقب مرند:

سوالات مصاحبه :

۱)همه زندانی ها آروم نیستند در برخورد با این موارد چه میکنید؟

۲)اگه بخوایید یه تذکر به زندانی بدهید چه میکنید؟

۳)برای ارتباط برقرار کردن با یه زندانی تصور میکنی مهم ترین موانعی که بر سر راهت هستن کدومن ؟

۴)در برخورد با زندانی که مشکل داره چکار میکنی؟

۵)اگه اختلاف یا دعوایی رو بین چندتن از زندانی ها متوجه شدی چکار میکنی ؟

۶)تیزهوشی یه مراقب چه نقشی در حل مسائل و مشکلات زندان ها داره ؟

۷)برای اولین بار چطور با زندانی ها ارتباط برقرار میکنی؟

۸)با زندانی که از برقراری ارتباط طفره میرود چگونه ارتباط برقرارمیکنی؟

۹)بهترین برنامه جهت ارتقاء امنیت پایدار در زندان و افزایش سطح فکری و علمی مراقبین به نظرت چیه ؟

۱۰)دیگه چه سازمان ها یا ارگان هایی رو میشناسی که در ارتباط با زندانی ها کار میکنن ؟ از سازمان های تابع قوه قضاییه هم چندتاشو نام ببر

۱۱)چه میزان در زمینه مسائل زندانیان مطالعه کردی ؟ یکم توضیح بده

۱۲)با کدوم برنامه های اصلاحی و تربیتی که مربوط به زندانی ها هست اشنایی داری ؟ توضیح بده درموردش

۱۳)تصور میکنی وظیفه مراقب اونه که مسئله و مشکل زندانی ها رو تا کجا دنبال کنه ؟

سوالات روانشناسی:

۱)با قدیمی ترین دوستت چطور آشنا شدی و چگونه ارتباط داری؟۲)خودتو در برقراری ارتباط با دوستان و اطرافیان چقدر موفق میدونی؟۳)معمولا در مناسبت های گروهی و جمعی شما چه نقشی داری؟۴)در صورت برخورد با موانعی در فعالیت های جمعی چگونه عمل میکنی؟۵)در صورت قرار گرفتن در یک جمع ناآشنا چگونه با دیگران ارتباط برقرار میکنید؟

امیدوارم به دردتون بخوره

 

علیرضا:

سوال مصاحبهاگر مافوق از شما برای انجام کار خلاف قانون درخواست کند پاسخ شما چیست؟

ماده ۹۶ ق.مدیریت خدمات کشوری مطالعه گردد.بر اساس ماده فوق :اگر کارمند احساس کرد مقام مافوق به او دستور خلاف داده است.باید :الف)حتما مغایر بودن دستور را با قوانین و مقررات جاری کتبا به اطلاع او برساند.

ب)اگر مقام مافوق مجددا دستور خلاف خود را کتبا تایید و ابلاغ کرد ،کارمند موظف است دستور خلاف را اجرا کند و ازاین حیث مسئولیتی متوجه اون نیست.

ج)بر اساس این ماده قانونی،کارمند در برابر دستور خلافی که به صورتشفاهی صادر می شود “تکلیفی ندارد”.

ناشناس : سلام دوستان من امروز مصاحبه داشتم اول از همه تشکر میکنم از این سایت که میتونیم تجربیاتمون رو منتقل کنیم . اول از همه رفتم برای تحویل مدارک بعد از اون رفتم اتاق روانشناس خانم که حدودا ۱۰ یا ۱۲ سوال پرسید:اگر سازمان واسه جای دیگه ای بطور موقت بذاره نظرتون چیه قبول میکنی؟اگه یه زندانی پرخاش کنه و فحش و ناسزا بگه چیکار میکنی؟خودتو چجور آدمی میدونی؟این سه تا سوال یادم مونده بود از روانشناسی.بعد رفتم برای تخصصی داخل اتاق ۵ نفری بودن ازم تخصصی پرسیدن و عمومی.اول پرسیدن متولد کجا هستی خودتو معرفی کن برای کجا قبول شدی فعالیت فرهنگی داری مسجدی جایی میری؟بعد پرسیدن که رشتتو تعریف کن بعد از تو تعریف سوال پرسید گفت عوامل فیزیکی زیان آور مثل چی؟تو زندان با کدوم عوامل زیان آور ممکنه مواجه بشی.تو رفتی بازدید از عوامل زیان آور کدوم یکی ممکنه مواجه بشی حین بازدید از تصفیه خانه فاضلاب چی؟جوش شیرین جلوی جذب کدوم املاح رو میگیره؟اگه سیستم لجن فعال مشکل بو داشته باشه ایراد از کجاست؟سابقه کار جایی داری؟چند سال؟بعد هم درازنشست و دستگاه بادی کامپوزیشن و دو ۳۶ متر و دو ۴ در ۹ . همون اول آقای صادقی بارم بندی رو اینجور گفت آمادگی جسمانی ۲۰ روانشناسی ۲۰ و تخصصی ۳۰ مدارک پژوهشی ۳۰ کلا ۱۰۰ نمره که ۳۰ درصد نمره کل رو داره و ۷۰ درصد نمره آزمون کتبی هست.گفت تماس نگیرین تا ۱۵ مهر سازمان سنجش نتیجه رو تو سایتش اعلام میکنه . برحسب وظیفه این توضیحات رو نوشتم . موفق باشین

مریم : سلام. من چند وقت پیش توی همین پست برای مصاحبه علمی اداره زندان ها از دوستان راهنمایی خواستم اما انگار کسی تجربه خاصی نداشت که در اختیارم قرار بده. من ۲۳ ام برای مصاحبه رفتم تهران و خواستم که تجربیاتم رو در اختیار دوستان قرار بدم. مصاحبه علمی شامل چهار قسمت میشد: ۱-مصاحبه شغلی ۲- مصاحبه روانشناختی ۳- آمادگی جسمانی ۴- مدارک آموزشی و پژوهشیحالا تک تک قسمت ها رو براتون توضیح میدم. ۱-مصاحبه شغلی: توی این قسمت ۵ نفر آقا بودن که فقط دو نفر سوال میپرسیدن و سه تای دیگه فقط حرفام رو مینوشتن. از من پرسیدن که از سازمان زندان چی میدونی؟ برنامت برای ۵ سال آیندت چیه؟ شغلی که انتخاب کردی چیه و چی کار قراره توش انجام بدی؟ مهارت هات چیان؟و از مهارت سول میپرسیدن. حواستون باشه که مهارت الکی نگید چون یه سوالایی میپرسن که بدونن واقعا تو این زمینه تجربه کار کردن دارید یا نه۲-مصاحبه روانشناختی:تو این قسمت فقط به خانم بود که سوال میپرسید سوالاتی که ازم پرسیدن…کار گروهی رو ترجیح میدی یا فردی؟خودت رو از نظر شخصیتی چجور تعریف میکنی؟اگه تور محل کار همکارت ازت نقد کنه،چی کار میکنی؟ اگه توی محل کار همکارت ازت بخواد که بجاش بمونی و کار کنی چی کار میکنی با توجه به اینکه کارمند باید قانونمند باشه و برای وقت خودش ارزش قائل باشه؟به نظرت نیاز هست که توی محل کارت خلاق باشی مثلا اینکه چیدمان اتاقت رو عوض کنی؟۳-آمادگی جسمانی: شغلی که من ثبت نام کردم کاملا اداری هست اما از همه تست آمادگی جسمانی گرفتن. درازنشست.قد و وزن. دومیدانی۴-مدارک آموزشی و پژوهشی و مدارک مرتبط با شغل و … (همونایی که توی اطلاعیه شماره ۱ هم نوشته) امتیاز داره که بهشون ارائه میکردیم.بچه ها برام خییییلی دعا کنید دوست دارم که قبول بشم. امیدوارم که همتون موفق باشید. اگه سوالی داشتید،درخدمتم

سلام من مسول خدمات مالی تهران قبول شدم و از مازندران هستم میخواستم بدونم ایا مصاحبه تخصصی هم داریم؟حاتم:سلام منم واسه مور مالی زندان ایلام قبول شدم. فکر نمیکنم مصحبه تخصصی داشته باشیم احتمالا فقط مصاحبه عقیدتی هستش و بعدش هم گزینش.محمد:سلام سه برابر ظرفیت هست مصاحبه داره

محسن علی مردان: مصاحبه بیشتر شامل روانشناسی هست. پس خودتون باشین و عادی رفتار کنین. ادب و احترام رو رعایت کنین. روز مصاحبه لباس مرتب و تمیز بپوشین . پیراهن حتما استین بلند باشه. احکام نماز رو هم مقداری بلد باشین . قران خوندنم کمی تمرین کنین. زیاد سخت نیست.

محسن علی مردان:من تهران هستم و رفتم سازمان پرسبدم روزی هم که رفتم تمام پرونده های استانها اونجا بود. داشتن چک میکردن . معاون اداری هم گفت مصاحبه بعد عید هست. اگهی میزنیم تو سایت سازمان . بعدش هم هر استانی تو استان خودش مصاحبه میکنن . مصاحبه هم از حداقل ۴ نفر هستند که رییس اداره کل . معاون اداری و مسول حفاظت اطلاعات و یک روانشناس اعضاش هستن . در مواردی در بعضی رشته ها مصاحبه با شرکت ۵ نفر و حداکثر ۸ نفر برگزار میشه که بعدا سر فرصت براتون میزارم .

مصاحبه احکام میپرسن یا نه ؟کت شلوار بپوشیم ؟؟

علی:چی بپوشین یا نپوشین دست خودتونه . احکام هم نمیپرسن بیشتر سوالای روانشناسی و آشنایی با خود شماست

محمد:سلام دوستان.روزی که مدرکها را تحویل دادیم.کارمند کارگزینی یه نصف برگه اچار بهم داد و گفت کروکی منزلمان را بکشم .این در صورتیه که همون موقع تو فرمهایی که داشتم پر میکردم یه قسمتش کروکی منزلمان را کشیده بودم.ایا از شما هم خواستند دو تا کروکی بکشید؟

محسن علی مردان:

اونا چون معتقدند که تو فرم کارگزینی که پر کردین جاش کوچیک هست خاستن کروکی بزرگتر و بهتر بزارن تو پرونده . هیچ دلیل دیگه ای نداره . چندتا نکته هم من دیدم تو فرم کارگزینی که پر کردیم یکیش این بود که راجع مشاغل قبلی پرسیده بود . راجع شرکت کردن در گزینش یا ازمون سایر دستگاهها پرسیده بود . و راجع تخصص هایی که دارین . این سه مورد ایشالا کسایی که به مرحله گزینش برسن مجددا تو فرم گزینش که بهتون میدن هست . یادتون باشه تو فرم کارگزینی چی نوشتین چون با فرم گزینش مقایسه میکنن . تو دوتاش مثل هم بنویسین و اگر چیزی یادتون رفته بود سعی کنین در فرم گزینش کاملتر بنویسین . چون موقعی که شما تازه میخاین اطلاعاتی رو به سازمان بدین سعی میکنن اطلاعات کلیدی رو برای سنجش صداقتتون بگیرن . و این سوالات بیشتر جنبه تشخیص صداقت شما داره و بدرد دیگه ای نمیخوره برا سازمان.

محسن علی مردان: مصاحبه روانشناسی ازتون میپرسن که ببینن چجور ادمی هستین . چندتا سوال راجع شغل و رشتتون هم میکنن . بیشتر جنبه معارفه داره منبع خاصی نداره بری بخونی. اگه برا محکم کاری میخای یکم قران بخون و احکام واجبات مثل نماز و روزه رو بخون شاید بازم میگم شاید پرسیدن . زیاد نگران مصاحبه نباشین.

سلام دوستان یک سوال… ایا در مصاحبه ازمون فراگیر سوم سه برابر ظرفیت ،متاهل بودن فرد، معدل بالای فرد و داشتن مدرک ای سی دی ال و بسیج میتونه امتیازی برای انتخاب یک برابر ظرفیت داشته باشه ؟؟ خواهشا به تفکیک جواب بدید.

علی:۱-متاهل بودن قطعاً بهتراز مجرد بودن هست و به عنوان یک پوئن مثبت تلقی میشه نه امتیاز کتبی۲-معدل نه چون شرط لازم نمره کل نهائی هست۳-ICDLیک امتیاز محاسبه میشه در جمع نمرات نهائی تاثیر میذاره۴-بسیجی بودن بعنوان پوئن مثبت مثل متاهل بودن تاثیر داره که بعدها امتیازش توی حکم کارگزینی درج میشه .دیگه سئوالی نداری

برای برگشت به صفحه اصلی تجربیات سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور اینجا کلیک کنید

شما وارد حساب کاربری خود نشده اید جهت استفاده از تمام امکانات سایت وارد حساب کاربری خود شوید. در صورتی که هنوز عضو کاربران سایت نشده اید ثبت نام کنید.

جهت اشتراک در شبکه های اجتماعی روی کلیدهای زیر کلیک کنید

همچنین میتوانید لینک کوتاه زیر را جهت دسترسی به صفحه فوق برای اشتراک گذاری کپی کنید

تمامی کالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می‌باشند و فعالیت‌های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.

این وب سایت در سامانه ساماندهی به آدرس www.samandehi.ir ثبت گردیده است.

وظایف روانشناس در زندان
وظایف روانشناس در زندان
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *