چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

 
helpkade
چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم
چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

آیا از سوزش معده رنج میبرید؟ آیادر معده احساسی مانند آتش می کنید؟! خوب شما تنها نیستید.بسیاری از مردم هستند که این احساس ناخوشایند را تجربه می کنند ، به غیر از احساس سوزش، ممکن است از احساس ناراحتی در بالای شکم یا زیر قفسه سینه ،نفخ و احساس سیری در هنگام غذا خوردن و تهوع نیز رنج ببرید. درمان سوزش معده و رفلاکس که حالاتی به واقع ناخوشایند هستند به دسته های مختلفی تقسیم می شود که علاوه بر آنها راهی بسیار ساده برای رفع این مشکل وجود دارد که برایتان در بخش سلامت نمناک خواهیم گفت.

اسید بیش از حد در معده، باعث احساس سوزش میشود .که می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد.

برخی از علل شایع عبارتند از :

-گاستریت (التهاب معده)

-بیماری رفلاکس معده

چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

-آلرژی غذایی یا عدم تحمل خوردن غذا

– سندروم روده تحریک پذیر

– زخم

– بیماری سلیاک و عفونت باکتریایی هلیکوباکتر پیلوری.

عوارض جانبی داروها- استرس های احساسی- سوء مصرف الکل- سیگار کشیدن- چاقی- مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها- مصرف آب دارای کلر و رژیم غذایی ضعیف.

در این بخش از سلامت نمناک ، چند مورد از بهترین و اصلی ترین درمان های خانگی برای احساس سوزش معده را برای شما آورده ایم :

مقدار بسیار کمی از سرکه سیب فیلتر نشده را در یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید و سپس عسل را به آن بیفزایید و هم بزنید.این نوشیدنی را یک یا دو بار در روز استفاده کنید. دقت داشته باشید که میزان سرکه ی آن باید بسیار کم باشد تا معده را تحریک و اوضاع را بدتر نکند . بهتر است آن را قبل از هر وعده غذایی بنوشید.

یک دوم قاشق چایخوری از جوش شیرین را با یک لیوان آب مخلوط کنید .به خوبی هم بزنید تا کاملاً حل شود .سپس مقداری عسل یا لیمو را برای طعم دهی ،به آن بیافزایید و فورا بنوشید.این نوشیدنی را دو یا سه بار در طول روز (یک یا دو ساعت بعد از هر وعده غذایی بنوشید).

نکته:با شکم پر ،از جوش شیرین استفاده نکنید. و هم چنین از این نوشیدنی نیز بیش از یک هفته مصرف نکنید.

با خوردن ماست ،شیر، محصولات سویا، شکلات تلخ، سوپ ماست ،چای کامبوچا مصرف پروبیوتیک ها را افزایش دهید ، پروبیوتیک ها به عنوان مکمل های غذایی نیز در دسترس هستند ،که شما می توانید بعد از مشاوره با پزشک خود ،از آنها استفاده کنید.

یک قاشق غذا خوری از پودر نارون آمریکایی را در یک فنجان آب داغ به مدت 5 دقیقه بخیسانید. این چایی را 2 تا 3 بار در روز بنوشید.نارون آمریکایی هم چنین به صورت کپسول موجود است که می توانید 3 تا 4 بار در روز مصرف کنید اگر چه، قبل از مصرف باید با پزشک خود مشورت کنید.

نکته:نارون آمریکایی را بدون مشورت با پزشک به کودکان ندهید.

یک قاشق چای خوری از ریشه زنجبیل را در یک فنجان آبجوش مخلوط کنید. سپس به مدت 10 دقیقه روی آن را بپوشانید و بعد عسل را به آرامی به آن اضافه کنید. این دمنوش را 2 تا 3 بار در طول روز ،به مدت یک هفته بنوشید ؛ همچنین می توانید یک قاشق غذاخوری از آب زنجبیل را با کمی عسل قبل از هر وعده غذایی ،مخلوط کنید و دو بار در هفته بنوشید. حتی می توانید تکه ای از ریشه زنجبیل تازه را بجوید.

 

یک تا دو قاشق چایخوری گل بابونه خشک شده را به یک فنجان آب داغ بیافزایید .روی آن را درپوش بگذارید و اجازه دهید تا به مدت 5 دقیقه بماند و بعد ، مقداری عسل به آن بیافزایید .این دمنوش را سه یا چهار بار در طول روز استفاده کنید.بابونه نیز به عنوان یک مکمل غذایی در دسترس است که می توانید پس از مشاوره با پزشک خود آن را تهیه کنید. این گیاه را نجوشانید، زیرا ترکیبات فعال آن را تخریب و از بین می برید.

قبل از هر وعده غذایی ،یک دوم فنجان آب آلوئه ورا بنوشید.

نکته:اگر ناراحتی معده دارید، آب آلوئه ورا را استفاده نکنید.

 

بعد از هر وعده غذایی تکه ای آدامس بدون شکر به مدت 30 دقیقه بجوید تا به هضم غذا کمک کنید. و اسیدیته را از معده و قفسه سینه دفع کنید.

نکته:از آدامس های شکری و طعم نعنا اجتناب کنید.

خوردن یک عدد موز رسیده برای تسکین فوری اسیدیته بد موثر است.حتی می توانید اسموتی موز را با شیر سرد یا ماست تهیه کنید. علاوه بر موز،می توانید از سیب، پاپایا و هندوانه نیز کمک بگیرید که برای درمان رفلکس اسید موثر هستند.

نکات مهم پایانی :

یک رژیم غذایی مغذی با فیبر زیاد را برای کمک به سیستم گوارش خود داشته باشید.

5 یا 6 وعده غذایی کوچک را، جایگزین دو وعده غذایی سنگین برای هضم غذا کنید .

هنگام غذا خوردن، از جویدن کامل آن اطمینان حاصل کنید ،تا عملکرد هضم را بهبود ببخشید.

خوردن غذاهای سبک ،باعث خنثی کردن اسید های گوارشی می شود.

از غذاهایی که باعث افزایش اسید معده می شوند ،اجتناب کنید.

مانند:کربوهیدرات های تصفیه شده، غذاهای سرخ شده ،غذاهای فرآوری شده، نوشیدنی های شیرین، گوشت قرمز ،روغن هیدروژنه ، غذاهای تند و شکلات.

از میوه ها و سبزیجاتی که حاوی اسید سیتریک زیاد هستند، مانند پرتقال، گوجه فرنگی و گریپ فروت نیز اجتناب کنید.

از خوردن سیر و پیاز در برخی از زمان ها نیز بپرهیزید.

بعد از غذا خوردن ،روی شکم خود نخوابید.

در کل ،بلافاصله بعد از وعده غذایی دراز هم نکشید که باعث سوء هاضمه و سوزش سردل می شود.

چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

سعی کنید که به سمت چپ خود بخوابید.

از هر گونه ورزش و تمرین حداقل 30 دقیقه بعد از هر وعده غذایی، اجتناب کنید.

آب ،دارای PH خنثی است که میتواند به خنثی کردن اسید معده نیز کمک کند بنابراین،مقدار زیادی آب بنوشید.

نوشیدن یک لیوان شیر سرد می تواند باعث جلوگیری از ایجاد اسید و جذب بیش از حد آن شود و در کل نشانه های اسیدیته را کاهش می دهد.

سیگار را ترک کنید، که استعمال آن،باعث کاهش بزاق می شود.

بزاق به خنثی سازی اسید کمک می کند.

برای جلوگیری از رفلاکس معده توصیه می شود فرد پس از صرف غذا دراز نکشد ، پس از شام نیز بهتر است صبر کرد و کمی زمان خوابیدن را تعویق انداخت. همچنین نباید قبل از آن فعالیت شدید داشت

این ناراحتی در غالب موارد شب ها به وجود می آید اما گاهی اوقات پس از غذا خوردن نیز احساس شود.

زمانی که فرد بیشتر از دو بار در هفته دچار سوزش معده شود یک بیماری تلقی می شود و باید آن را بیماری بداند.

در چنین شرایطی سر باید از سطح بدن بالاتر قرار گیرد. البته منظور استفاده از بالشت خیلی بلند نیست بلکه بالا آمدن حدود 15 سانتی متر کافی است.

داروهای ضد اسید معده به طور آزاد به فروش می رسند که حالت اسیدی محیط معده را خنثی می کنند. البته این داروها بیماری را درمان نمی کنند اما علائم آن را تسکین می دهند. داروهایی دیگری نیز برای رفع این مشکل وجود دارند که حتما بایستی توسط پزشک با تشخیص دقیق بیماری تجویز می گردد.

خود درمانی برای بهبود سوزش معده نباید بیشتر از 15 روز ادامه یابد و این داروها برای طولانی مدت توصیه نمی شود. اگر علائم بیماری ادامه یابد باید حتما با پزشک مشورت کنید.

 

این سوزش معمولا به خاطر رفلاکس یا برگشت اسید از معده به مری رخ می‌دهد و یک نشانه است.

به گزارش مشرق، سوزش سردل یکی از مواردی است که برخی از بزرگسالان در طول زندگی خود آن را تجربه می‌کنند. این بیماری معمولا بر اساس حس سوزشی شناخته می‌شود که درست پشت جناغ صورت می‌گیرد و اغلب به سمت گلو نیز کشیده می‌شود.

این سوزش معمولا به خاطر رفلاکس یا برگشت اسید از معده به مری رخ می‌دهد و یک نشانه است. رفلاکس اسید زمانی رخ می‌دهد که حلقه عضلانی که به غذا اجازه ورود به معده می‌دهد بیش از حد استراحت می‌کند. نتیجه این موضوع این است که اسید معده دوباره به مری برمی گردد و باعث ایجاد حس سوزش در فرد می‌شود. کمی به این موضوع فکر کنید. اسید باعث سوزش گلوی شما می‌شود. معمولا ممکن است رفلاکس بدون سوزش سر دل باشد اما احتمال وجود سوزش سر دل بدون رفلاکس وجود ندارد.

بیشتر بخوانید:

اگرچه داروهای بدون نسخه‌ای برای این بیماری وجود دارد و می‌تواند در برخی از موارد موثر باشد اما اگر از سوزش سر دل گاه و بی گاه رنج می‌برید بهتر است کمی به فکر تغییر سبک زندگی خود باشید و از درمان‌های خانگی برای آن استفاده کنید.

چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

یک قاشق جوش شیرین می‌تواند سوزش سر دل و بازگشت اسید را کمتر کند. جوش شیرین به عنوان بیکربنات سدیم یک درمان رایج و شناخته شده است و می‌تواند به رفلاکس اسید کمک کند. این ماده PH بیشتر از۷.۰ را دارد و می‌تواند اسید معده را خنثی نماید. خنثی سازی اسید معده به این معنی است که به هنگام بازگشت اسید معده به مری، دچار سوزش سردل نخواهید شد.

یک دوم قاشق چایخوری یا یک قاشق چایخوری جوش شیرین

یک لیوان آب تازه

طزر تهیه:

یک دوم قاشق چایخوری یا یک قاشق چایخوری از جوش شیرین را با یک لیوان آب ترکیب کنید. آن را خوب هم بزنید و سپس بنوشید. شما می‌توانید در صورت نیاز این کار را تکرار کنید اما به خاطر داشته باشید که نباید از این محلول بیش از حد استفاده کنید.

همچنین از به کار بردن این محلول به صورت مداوم جدا خودداری کنید زیرا نمک بالایی دارد و می‌تواند عوارض جانبی همچون تورم و حالت تهوع را به همراه داشته باشد.

همانطور که می‌دانید آلوئه ورا گیاهی است که برای تسکین سوزش مورد استفاده قرار می‌گیرد.بیشتر افراد بر این باورند که این گیاه می‌تواند سوختگی‌های ناشی از آفتاب را بهتر کند اما آلوئه ورا خاصیتی بیشتر از این دارد.

این گیاه می‌تواند سوزش سردل را نیز تسکین دهد زیرا از التهاب می‌کاهد. این موضوع بدین معناست که به هنگام تحریک و ملتهب شدن معده، نوشیدن یک لیوان آب آلوئه ورا می‌تواند شرایط را بهبود ببخشد.

به موارد زیر نیاز خواهید داشت:

یک دوم پیمانه آب آلوئه ورا

طرز تهیه:

یک دوم پیمانه آب آلوئه ورا را به صورت سرد یا ولرم قبل از وعده غذایی خود بنوشید. به خاطر داشته باشید که آلوئه ورا می‌تواند به عنوان یک ملین عمل کند. بنابراین به دنبال برندی باشید که اجزای ملین آن حذف شده باشد.

مجله Dental Research مطالعه‌ای را در مورد رفلاکس اسید معده انجام داده است. زمانی که افراد مبتلا به این بیماری تکه‌ای آدامس عاری از قند را به مدت ۳۰ دقیقه بعد از غذا جویدند تسکین خوبی را تجربه کردند.

این موضوع بدین خاطر است که جویدن ادامس باعث تحریک غدد بزاقی می‌شود و جریان بزاق را افزایش می دهد. هر اسیدی که در سیستم گوارشی تشکیل می‌شود حل شده و شسته می‌شود

. پاک شدن اسید باعث بهبود نشانه‌های رفلاکس اسید خواهد شد. می‌توان از این گزینه برای بهبود نشانه‌های سوزش سر دل نیز استفاده کرد.

یک عدد آدامس عاری از قند

طرز استفاده :

بعد از هر وعده غذایی، یک عدد آدامس عاری از قند را بردارید و بجوید. اینکار را به مدت ۳۰ دقیقه انجام دهید تا به نتیجه مد نظر خود دست یابید.

سوزش سر دل معمولا به هنگام خواب بدتر می‌شود زیرا دراز کشیدن به هنگام خواب می‌تواند این شرایط را بدتر و شدید تر کند. در این شرایط قانون جاذبه بر علیه شما کار می‌کند و بدن محتویات هضم شده را راحت تر به سمت مری می فرستد و همین امر باعث ایجاد سوزش سر دل خواهد شد.

به همین خاطر بهتر است به هنگام خواب، سر خود را ۶ اینچ بالاتر نگه دارید. شما می‌توانید اینکار را با قرار دادن آجر، کتاب یا بلوک هایی زیر بالشت خود انجام دهید.

سه الی چهار ساعت بعد از خوردن غذا دراز نکشید زیرا دراز کشیدن با معده پر باعث می‌شود فشار بیشتری بر آن وارد شود و محتویات بیشتری به سمت مری بازگردد.

به نحوه خوردن غذا توجه داشته باشید: مقدار زیادی غذا نخورید. تکه‌های کوچک غذا را بردارید و آن را به آرامی بخورید. به معده خود زمان هضم غذا را بدهید.

به غذایی که می‌خورید توجه داشته باشید: ممکن است متوجه شده باشید که برخی از غذاهای خاص که اسید بالایی دارند یا ادویه دار هستند می‌تواند رفلاکس شما را بدتر کند. به عنوان مثال خوردن گوجه فرنگی یا مرکبات که اسید بالایی دارند ممکن است این شرایط را بدتر کند. پس از خوردن این مواد خودداری کنید.

به زمانی که غذا می‌خورید توجه داشته باشید: سه الی چهار ساعت قبل از رفتن به رختخواب، غذا نخورید. دراز کشیدن می‌تواند فشاری بر روی سیستم گوارشی ایجاد کند.

زمانی که اسید باعث سوزش مری شما می‌شود خوردن اسید بیشتر به نظر مسخره می‌رسد اما باید به خاطر داشته باشید که در برخی از موارد رفلاکس اسید به خاطر نبود اسید کافی در معده ایجاد می‌شود.

این خود اسید است که به عضلات مری می‌گوید که بسته شوند. اگر معده شما اسید کافی نداشته باشد، امکان شل شدن این دریچه وجود خواهد داشت. در این شرایط اسید از معده به مری باز می‌گردد و رفلاکس اسید رخ می‌دهد.

اگر فکر می‌کنید رفلاکس اسید در شما به همین خاطر است، سعی کنید سرکه سیب خالص بنوشید تا از بروز این مورد جلوگیری کنید.

سه قاشق چایخوری یا یک قاشق غذاخوری سرکه سیب خالص

۶ الی ۸ اونس آب تازه

سه قاشق چایخوری یا یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را با آب ترکیب کنید و سپس بنوشید. شما می‌توانید اینکار را قبل از هر وعده غذایی، قبل از رفتن به رختخواب یا دو الی سه بار در طول روز تکرار کنید.

اگر احساس کردید رفلاکس اسید بدتر شده است، استفاده از سرکه سیب را متوقف کنید. مصرف بیش از حد سرکه سیب نیز می‌توانددردسرساز باشد.

همانطور که می‌دانید موز حاوی آنتی اسیدهای طبیعی است که می‌تواند در برابر رفلاکس اسید مقابله کند. اگر می‌خواهید ساده ترین درمان خانگی را برای سوزش سردل امتحان کنید بهتر است کمی موز بخورید و نتایج به دست آمده را ارزیابی کنید.

گزینه دیگری که پیش روی شما قرار دارد خوردن روزانه یک عدد سیب است. یک عدد سیب را ببرید و چند ساعت قبل از رفتن به رختخواب آن را میل کنید. اینکار باعث تسکین درد می‌شود.

زنجبیل می‌تواند ناراحتی‌های معده همچون حالت تهوع یا رفلاکس اسید را بهبود ببخشد. نوشیدن یک پیمانه چای زنجبیل می‌تواند درد شما را کمتر کند.

چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

همچنین بخوانید: خواص زنجبیل برای بدن

سه چهارم زنجبیل تازه

دو پیمانه آب

ابتدا زنجبیل را برش دهید و آن را در دو پیمانه آب بریزید. درب آن را بگذارید و به مدت سی دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید. تکه‌های زنجبیل را خارج کنید یا اگر دوست داشتید اجازه دهید داخل آب باقی بماند. سپس چای آماده شده را در یک ظرف بریزید. بیست دقیقه قبل از وعده غذایی از این چای بنوشید.

شناسایی محرک‌ها ممکن است به زمان و انرژی نیاز داشته باشد اما اگر بدانید چه چیزی باعث بدتر شدن شرایط شما می‌شود، قادر خواهید بود از خوردن آن پرهیز کنید.

به جای اینکه به داروهای بدون نسخه اطمینان کنید بهتر است یکبار برای همیشه محرک های خود را بشناسید و از مصرف آن‌ها خودداری کنید. همچنین به فعالیت‌هایی که انجام می‌دهید توجه کنید.

پوشیدن لباس‌های تنگ می‌تواند سوزش سردل را بدتر کند. اگر شلوار بسیار تنگ دارید، به هنگام نشستن فشاری بر روی معده وارد خواهد شد. برخی از افراد نیز از پیراهن یا کمربند تنگ استفاده می‌کنند و همین امر شرایط را بدتر می‌کند. هر چقدر فشار بیشتری بر روی ناحیه شکم وارد شود احتمال بیرون رفتن محتویات آن به سمت مری بیشتر خواهد شد.

سیگار کشیدن و نوشیدن الکل می‌تواند رفلاکس اسید را بدتر کند. نیکوتین و الکل هر دو باعث تضعیف عضلات موجود در شکم خواهند شد. به همین خاطر امکان برگشت محتویات معده وجود دارد. سیگار کشیدن را ترک کنید و نوشیدن الکل را کنار بگذارید. انجام اینکارها می‌تواند سلامت کلی بدن را بهبود ببخشد و در نهایت باعث تسکین و بهبود رفلاکس اسید شود.

اضافه وزن می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد و سوزش سردل را بیشتر کند. این موضوع بدین خاطر است که اضافه وزن فشار بیشتری بر روی اسفنکتر تحتانی مری وارد می‌کند. هر چقدر این مورد شل تر باشد امکان بازگشت محتویات معده نیز بیشتر خواهد بود.

خردل پر از مواد معدنی است و اسید ضعیفی دارد. مصرف خردل می‌تواند این بیماری را بهبود ببخشد و از نشانه‌های موجود بکاهد. به خاطر خواص قلیایی آن، به خنثی سازی اسید کمک خواهد کرد. اگر سوزش سردل یا رفلاکس خفیفی دارید می‌توانید از این گزینه استفاده کنید.

یک قاشق چایخوری خردل زرد با کیفیت

شما می‌توانید خردل را به تنهایی مصرف کنید.

یک درمان خانگی برای سوزش سردل خوردن بادم بعد از هر وعده غذایی است. هر زمانی که ماده ای را می‌خورید بهتر است بعد از آن چند عدد بادام بخورید. بهتر است از بادام‌های ارگانیک استفاده کنید. این آجیل خوشمزه می‌تواند اسید معده را خنثی کند و درد موجود را بکاهد.

سه الی چهار عدد بادام

درست بعد از هر وعده غذایی یا بعد از خوردن هر ماده ای، بهتر است سه الی چهار عدد بادام بخورید. نیازی نیست بادام بیشتری بخورید. به خاطر داشته باشید که مصرف زیاد بادام در برخی از افراد می‌تواند سوزش سردل را بیشتر کند. پس تعادل را رعایت کنید.

نوشیدن چای بابونه به مدت نیم ساعت تا یک ساعت قبل از خواب می‌تواند به کاهش التهاب معده کمک کند و سطح اسیدیته آن را متعادل سازد. این ماده همچنین به کاهش استرس کمک فراوانی خواهد کرد. شما می‌توانید از بابونه تازه یا خشک برای تهیه این چای استفاده کنید.

یک قاشق چایخوری گل بابونه خشک شده

یک پیمانه آب جوش

عسل یا لیمو(اختیاری است)

طرز تهیه:

ابتدا در یک ظرف آب را بجوشانید. سپس حرارت را کم کنید. یک قاشق چایخوری بابونه خشک شده را در آن بریزید و اجازه دهید با حرارت ملایم به مدت ۴۵ ثانیه بجوشد. سپس از روی حرارت بردارید و اجازه دهید در همین حالت بماند. چای را در لیوان بریزید و در صورت نیاز کمی لیمو یا عسل به آن اضافه کنید.

برخی از داروها ممکن است ناراحتی‌های حاصل از رفلاکس اسید را بهتر کند اما عوارض جانبی طولانی مدتی خواهد داشت.به همین خاطر بهتر است از درمان‌های خانگی برای بهبود شرایط خود استفاده کنید.

منبع: مجله سلامت

کليه حقوق اين سايت متعلق به پایگاه خبري-تحليلي مشرق نيوز مي باشد و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.

هدف بخش

«سایت‌خوان دنیای اقتصاد»

گسترش اطلاع‌رسانی است و انتشار این مطلب به معنی تأیید محتوای آن نیست.

احساس سوزش در معده علامتی شایع و آزاردهنده است. این شرایط اغلب از سوءهاضمه سرچشمه می‌گیرد که به نام دیس‌پپسیا (Dyspepsia) نیز شناخته می‌شود. احساس سوزش در معده معمولا علامتی از شرایطی زمینه‌ای، مانند عدم تحمل برخی مواد غذایی است.

داروهای تجویزی و بدون نسخه می توانند به پیشگیری و درمان سوء هاضمه کمک کنند و برخی درمان های خانگی نیز می توانند به تسکین علائم آن کمک کنند.

افرادی که به طور مرتب سوزش معده و علائم مشابه را تجربه می کنند باید برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنند. تشخیص دلیل زمینه ای این شرایط و دریافت درمان مناسب اهمیت دارد.

دلایل

چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

احساس این که معده یا بخش داخلی سینه در حال سوزش یا بسیار اسیدی است می تواند بسیار دردناک باشد. درد ممکن است پس از غذا خوردن یا هنگام تجربه استرس تشدید شود.

مردم معمولا سوزش سردل را همراه با سوزش در معده خود احساس می کنند. سوزش سردل زمانی رخ می دهد که احساس سوزش از معده به سمت بالا حرکت کرده و به سینه وارد می شود.

چند دلیل برای احساس سوزش معده وجود دارند که شامل موارد زیر می شوند:

سوءهاضمه

یک دوره سوءهاضمه می‌تواند موجب احساساتی مانند سوزش معده همراه با موارد زیر شود:

– نفخ

– سر و صدای معده

– گاز

– سوزش سردل

– احساس پری

– حالت تهوع

سوء‌هاضمه گاه به گاه لزوما نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای نیست. غذا خوردن بیش از حد، مصرف غذایی بسیار تند یا غذایی فاسد نیز می‌توانند به بروز سوء هاضمه منجر شوند.

سوء‌هاضمه عملکردی

بسیاری از موارد سوء هاضمه دارای یک دلیل مستقیم و مشخص نیستند. پزشکان این موارد را سوء هاضمه عملکردی می نامند. این نوع از سوء هاضمه می تواند موجب علائمی مانند سوزش معده شود.

سوءهاضمه عملکردی بی‌ضرر است، اما علائم آن می‌تواند آزاردهنده باشد و پزشک پیش از تشخیص این شرایط، دلایل احتمالی دیگر را نیز بررسی می کند.

بیماری بازگشت اسید معده به مری (GERD)

بیماری بازگشت اسید معده به مری شرایطی است که موجب بازگشت مکرر اسید معده به مری شود. این بازگشت زمانی رخ می دهد که اسید از معده به سمت بالا حرکت کرده و وارد مری می شود که احساس سوزش در معده و سینه را در پی دارد.

از دیگر علائم این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

– دشواری در بلع

– مزه ترش در انتهای دهان

– بالا آمدن غذا یا اسید معده تا دهان

– سرفه‌ی مزمن

– گاز و نفخ

بیماری بازگشت اسید معده به مری می‌تواند با عوارضی نیز همراه باشد. به عنوان مثال، اسید معده ممکن است موجب آسیب دیدگی مری شود و خطر شرایطی مانند مری بارت (Barrett۳۹;s esophagus) که شامل تغییرات مضر در دیواره داخلی مری می شود را افزایش دهد.

واکنش‌ها به برخی غذاها

برخی افراد دارای واکنش‌هایی قوی به برخی غذاها هستند که به علائم شبیه بیماری بازگشت اسید معده به مری، از جمله سوزش معده، منجر می شود. خوراکی‌هایی که معمولا موجب مشکلات گوارشی می شوند، شامل موارد زیر هستند:

– لبنیات، به ویژه در افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند

– گلوتن، به ویژه در افرادی که عدم تحمل گلوتن دارند

– غذاهای نایت‌شید، مانند بادنجان، فلفل دلمه ای و گوجه فرنگی

– الکل

الکل می‌تواند دستگاه گوارش را تحریک کند و موجب احساس سوزش معده و مشکلات دیگر شود.

سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

سندرم روده تحریک پذیر شرایطی شایع است، اگرچه پزشکان از دلیل قطعی آن آگاهی ندارند. از علائم این شرایط می توان به سوزش معده و همچنین موارد زیر اشاره کرد:

– کرامپ‌ها

– نفخ

چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

– گاز

– یبوست

– اسهال

سندرم روده تحریک پذیر یک بیماری بلند مدت است، اگرچه درمان های بسیاری می توانند به مدیریت علائم آن کمک کنند.

زخم‌های پپتیک

زخم‌های پپتیک یا زخم معده در دیواره داخلی معده شکل می گیرند. افراد بسیاری مبتلا به زخم های پپتیک احساس سوزش در معده و شکم را به عنوان قوی‌ترین علامت گزارش کرده‌اند. همچنین، این زخم ها موجب موارد زیر می شوند:

– احساس پری حتی پیش از غذا خوردن

– نفخ

– آروغ زدن

– سوزش سردل

– حالت تهوع

افراد بسیاری مبتلا به زخم های پپتیک واکنش به برخی غذاها را نیز تجربه می کنند. به عنوان مثال، غذاهای تند می توانند علائم این شرایط را تشدید کنند.

عفونت‌های معده

هلیکوباکتر پیلوری یا به طور خلاصه اچ. پیلوری باکتری است که می تواند موجب عفونت معده شود.

برخی افراد مبتلا به عفونت های اچ. پیلوری سوزش معده را همراه با علائم دیگر مانند موارد زیر تجربه می کنند:

– نفخ

– آروغ زدن

– بی اشتهایی

– کاهش وزن ناخواسته

– حالت تهوع

داروها

برخی داروها می‌توانند بر دستگاه گوارش انسان تاثیرگذار باشند و موجب احساس سوزش در معده شوند. از جمله این داروها می‌توان به بسیاری از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند موارد زیر اشاره کرد:

– آسپرین

– ایبوپروفن

– ناپروکسن

– سلکوکسیب

– اگزاپروزین

افرادی که به طور مرتب از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده می‌کنند و با معده درد مواجه هستند باید با پزشک خود در این زمینه صحبت کنند. پزشک می‌تواند تغییر در دوز داروی مصرفی یا جایگزینی آن با دارویی دیگر را پیشنهاد دهد.

سرطان معده

در موارد نادر، سوزش معده می‌تواند نشانه ای از سرطان معده باشد. از دیگر علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– احساس پری در قسمت بالایی شکم

– خستگی

– حالت تهوع و استفراغ

– کاهش وزن ناخواسته

– سوزش سردل شدید

– کم خونی

– استفراغ خون آلود

– مدفوع خون آلود

به گفته انجمن سرطان آمریکا، اختلالات غیر سرطانی نیز می‌توانند موجب بروز بسیاری از این علائم شوند.

تشخیص

تشخیص به طور معمول با معاینه بدنی آغاز می‌شود. پزشک پرسش‌هایی درباره علائم فرد و همچنین رژیم غذایی، سبک زندگی و هر گونه داروی مصرفی وی مطرح می‌کند.

پزشک ممکن است از ابزارهای دیگر، مانند سونوگرافی یا آندوسکوپی، برای کمک به تشخیص دلیل زمینه‌ای استفاده کند.

همچنین، ممکن است آزمایش‌هایی، مانند آزمایش تنفس، برای بررسی باکتری اچ. پیلوری تجویز شوند.

زمانی که دلیل زمینه‌ای سوزش معده مشخص شد، پزشک می‌تواند گزینه درمان مناسب را ارائه کند.

درمان

برخی داروهای بدون نسخه و تجویزی می توانند علائم بازگشت اسید معده و سوء‌هاضمه را تسکین دهند.

فرد مبتلا به عفونت اچ. پیلوری نیازمند دریافت آنتی بیوتیک است.

زمانی که داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی دلیل احساس سوزش هستند، پزشک ممکن است تغییر دارو یا دوز مصرفی را توصیه کند.

درمان‌های خانگی

انجام اقدامات زیر ممکن است به کاهش و پیشگیری از احساس سوزش در معده کمک کنند:

حذف غذاهای محرک

برای افراد مبتلا به عدم تحمل غذایی و بیماری بازگشت اسید معده برخی مواد غذایی ممکن است محرک یا تشدیدکننده علائم باشند.

در همین راستا، تهیه یک دفتر گزارش روزانه مفید است. هر وعده غذایی و میان وعده مصرفی و علائمی که پس از آنها ظاهر می شوند را ثبت کنید.

از محرک های شایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– لبنیات

– گلوتن

– کافئین

– الکل

– غذاهای سرخ شده

– غذاهای چرب

– شکلات

– مرکبات

– سیر، تره فرنگی و پیاز

– غذاهای نایت‌شید، مانند بادنجان، فلفل دلمه ای و گوجه فرنگی

از اقدامات پیشگیرانه دیگر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– کاهش یا ترک مصرف الکل

– مدیریت استرس

– پرهیز از غذا خوردن دیر وقت پیش از خواب

– مصرف وعده های غذایی کوچک‌تر

– بالاتر قرار دادن سر با استفاده از متکای اضافه هنگام خواب شبانه

– حفظ وزن سالم

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

سوءهاضمه گاه و بیگاه معمولا دلیلی برای نگرانی محسوب نمی شود. با این وجود، افرادی که علائم پایدار، مانند سوزش معده را تجربه می‌کنند باید به پزشک مراجعه کنند. از دیگر علائم نگران کننده می‌توان به کاهش وزن ناخواسته، احساس پری، یا بی‌اشتهایی اشاره کرد.

 

گروه نشریات دنیای اقتصاد

درباره ما

کليه حقوق اين سايت متعلق به روزنامه دنيای اقتصاد بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است

 بالا آمدن اسید معده تا گلو

برای تسکین سوزش سر دل باید زمان غذا خوردن و همچنین مقدار آن را کنترل کنید. این بدان معناست که باید سعی کنید زمان‌های غذا خوردنتان را در طول روز به خوبی تقسیم کنید. وعده‌های غذایی بزرگ را فراموش کنید و در عوض وعده‌های غذایی کوچک‌تر را به تعداد بیشتری مصرف کنید

 7 دلیل برای درست جویدن غذا

 7 دلیل قانع‌کننده برای اینکه به پهلوی چپ بخوابید

چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم

 سایه روشن‌های مصرف آدامس

تبیان، دستیار هوشمند زندگی

پل های ارتباطی

بلوار کشاورز،خیابان نادری،نبش حجت دوست،پلاک 12

public@tebyan.com

02181200000

دسترسی سریع

محصولات و خدمات

اشتراک در خبرنامه

کلیه حقوق این سایت مربوط به موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان می‌باشد.

چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم
چگونه از سوزش سر دل جلوگیری کنیم
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *