چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

 
helpkade
چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم
چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

سارا حمیدی آموزش تمرکز و تفکر

کنترل ذهن خود یکی ازاصولی است که هر فردی باید آن را بیاموزد.

اگر یاد بگیرید که چگونه ذهن خود را کنترل کنید، آنگاه افکار پریشان ذهن تان را مدیریت کرده اید و در نتیجه تمرکزتان در کار، درس و تک تک لحظات زندگی  افزایش می یابد، عملکرد بهتری خواهید داشت و به اهداف خود خواهید رسید.

در یک جمله اگر یاد بگیرید ذهن خود را کنترل و مدیریت کنید: با سرعت باورنکردنی به سمت اهداف خود در حرکت

خواهید بود و به آنها میرسید.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

چگونه ذهن خود را کنترل می‌کنید وقتی نیاز دارید متمرکز باشید؟

احتمالاً برای شما هم پیش‌آمده که گاهی احساس سردرگمی کنید و نتوانید بر کار، درس و یا در زندگی متمرکز باشید. وقتی احساس می‌کنیم پریشان هستیم، سردرگم هستیم و یا در ذهن مان افکار متفاوتی پرسه میزند متمرکز بودن کار خیلی سختی به نظر می‌رسد. حتی افرادی که تمرکز بالایی دارند سردرگمی و شفاف نبودن ذهن باعث می‌شود که نتوانند به‌خوبی بر اهدافشان متمرکز شوند.

امروز در این مقاله قصد دارم به یک سؤال خیلی مهم پاسخ دهم:

چگونه ذهن، افکار و احساسات خود را کنترل کنیم تا با تمرکز درس بخوانیم، کارکنیم وزندگی متمرکزتری داشته باشیم؟

قبل از هر چیزی می‌خواهم در مورد یکی از دلایل عدم تمرکز صحبت کنم و آن افکار و احساسات ناشناس، غیرواضح و یا مزاحم است.

می‌خواهید تمرکزتان را بر روی درس و یا کار بگذارید اما فکرهای متفاوتی وارد ذهنتان می‌شود. گاهی این فکرها آن‌قدر تودرتو هستند که حتی نمی‌دانید درگیر آن‌ها شده‌اید. اما نشانه‌های آن واضح هستند: نمی‌توانید متمرکز شوید، یه چیزی از درون آرامش تون را گرفته، ذهن تون جای دیگه ای درگیره اما شاید ندانید کجا و به عبارتی سرگردان هستید.

این فکرها و احساسات متفاوت به دلیل استرس‌های روزانه، عدم باور به موفقیت، نگرانی، منفی‌بافی، آرامش ذهنی نداشتن، مقایسه خود با دیگران، دریافت اطلاعات بسیار زیاد و … به وجود می‌آید.

و وقتی می‌خواهید کاری کنید که نیاز به تمرکز داره: هر کاری از آشپزی گرفته تا صحبت با دیگران، تا کتاب خواندن تا انجام پروژه‌های کاری و یا حتی شب هنگام خوابیدن این فکرها تو سر شما میچرخه و بر روی کیفیت کار، زندگی و درس شما تأثیرگذار است.

 

افکار مزاحم و استرس‌زا باعث می‌شود که عضلات تون منقبض شود، مرتب عصبی شوید و نتونید از تمام پتانسیل‌های وجودی خود استفاده کنید. علاوه بر این تحقیقات نوروساینس نشان داده که استرس باعث کوچک شدن مغز می‌شود.

بنابراین اگر می‌خواهید در کار، درس وزندگی خود عملکرد و تمرکز بالایی داشته باشید و درعین‌حال از مغز خود محافظت کنید تا چند دقیقه دیگر این راهکارها را دریافت خواهید کرد. از این راهکارها به‌عنوان یک جعبه‌ابزار استفاده کنید. هر زمان که نیاز به تمرکز داشتید و یا می‌خواستید ذهنتان را کنترل کنید می‌توانید از این جعبه‌ابزار استفاده کنید.

 

۱- علت به وجود آمدن استرس و افکار مزاحم معمولاً این هست که ما می‌خواهیم در نقطه B باشیم اما در نقطه A هستیم.

 

این‌ها چند مثال از موقعیت‌هایی هستند که اکثر افراد درون آن قرار می‌گیرند اما اگر این لیست را ادامه دهید موقعیت‌ها و افکار زیادی را پیدا می‌کنید که مدام در ذهن شما هستند. ادامه دادن این لیست را به شما واگذار می‌کنم اما یادتان باشد که قدم اول برای کنترل ذهن خودتان این است که افکار تضعیف‌کننده که بر روی عملکرد و تمرکز شما اثرگذار هستند را پیدا کنید. بنابراین همین الان یک مداد و یک کاغذ بردارید و افکار تضعیف کننده خود را بنویسید.

 

 

۲- قدم دوم پذیرفتن است. خودتان و شرایطی که در آن هستید را بپذیرید. اگر الآن دانشجوی دکتری نیستید، اگر وضعیت زندگی‌تان آن‌چنان خوب به نظر نمی‌رسد و ….

 

پذیرفتن یعنی اینکه با افکار و احساسات تون نجنگید. خودتان را سرزنش نکنید و خودتان را مقصر ندانید. وقتی با خودتان و یا شرایط موجود بجنگید، درد و رنج بیشتری را به زندگی‌تان اضافه می‌کنید.

پذیرفتن به معنای اقدام نکردن و از موضع ضعف عمل کردن نیست. پذیرفتن یعنی رسیدن به آرامش ذهنی. پذیرفتن یعنی اینکه با ذهنی باز به شرایط نگاه کنید و تصمیمات صحیح بگیرید و سپس اقدام کنید.

پذیرفتن یعنی از موضع قدرت عمل کردن.

برای پذیرفتن شرایط، موقعیت‌ها و احساسات تون می تونید از جمله زیر استفاده کنید:

من باوجوداینکه احساس می‌کنم در آن جایگاهی که لایقش هستم نیستم، اما خودم را کاملاً و عمیقاً می‌پذیرم و دوست دارم.

این جمله را چند بار تکرار کنید و چند نفس عمیق بکشید تا آرامش بیشتری را در عضلات و بدنتان احساس کنید.

من بااینکه درآمد خوبی ندارم اما خودم را کاملاً و عمیقاً می‌پذیرم و دوست دارم.

من بااینکه می‌ترسم اما خودم را کاملاً و عمیقاً می‌پذیرم و دوست دارم.

من بااینکه نگرانم اما خودم را کاملاً و عمیقاً می‌پذیرم و دوست دارم.

من بااینکه …………….(احساس تون را بگید) اما خودم را کاملاً و عمیقاً می‌پذیرم و دوست دارم.

این جمله یکی از تکنیک های EFT است که مخترع این روش گری کریک از این روش برای کاهش احساسات منفی استفاده می‌کند.

 

۳- و اما مورد سوم اینه که زمانی که احساس آرامش بیشتری کردید و تصمیم گرفتید از موضع قدرت عمل کنید باید بدانید که دو تا گزینه پیش روی شماست:

اگر مسئله‌ای که ذهن شما را درگیر کرده است راه‌حلی دارد پس باید بر روی پیدا کردن راه‌حل متمرکز شوید. به یک دوست تلفن کنید، در اینترنت جست‌وجو کنید، در یک دوره آموزشی شرکت کنید و یا هر اقدامی که فکر می‌کنید می‌تواند موجب برطرف شدن نگرانی و حرکت به سمت جلو شود انجام دهید.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

امیدوارم این مرحله را جدی بگیرید و حتماً حتماً برای حل مسئله اقدام کنید. اما زمانی هست که مسئله موجود راه‌حلی ندارد و اینجاست که گزینه بعدی به شما کمک خواهد کرد.

این گزینه مربوط به مواقعی است که راه‌حلی برای مسئله موجود وجود ندارد. برای مثال در یک مسابقه بازنده شده‌اید

در این موقعیت چه‌کاری میتونید بکنید؟

هیچ راه‌حلی وجود ندارد البته یک‌راه وجود دارد و اون جنگیدن با خودتان و بقیه و ناراحت کردن همه است. اما اگر به دنبال یک راهکار بهتر می‌گردید راهکاری که کمک کند حس و حال بهتری داشته باشید ذهن تون آرام بشه و از لحظاتتان لذت ببرید یک راه‌حل برای شما وجود دارد.

راه‌حل اینه که به خودتان تبریک بگید، خودتان را به یک شام خوشمزه دعوت کنید، از خودتان ممنون باشید که تمام تلاشتان را کرده‌اید و حس و حال خوبی برای خود ایجاد کنید.

من هر زمان که در چنین موقعیت‌هایی قرار می‌گیرم به خودم میگم که حتماً این اتفاق برام بهتر بوده است و این اتفاق باعث می‌شود که فرصت‌ها و موقعیت‌های بهتری در راهم قرار بگیرد.

 

هرچه بیشتر از این جعبه‌ابزار استفاده کنید مهارت بیشتری در استفاده از آن به دست می‌آورید و هر زمان که نیاز به تمرکز داشتید به‌سرعت می‌توانید ذهن خود را کنترل کنید و تمرکز خود را بیابید.

بنابراین یکی از مهم ترین تمرین های افزایش تمرکز، تمرین استفاده از جعبه ابزار کنترل ذهن است. هر چه قدر این تمرین را بیشتر انجام دهید راحت ترو سریع تر میتوانید متمرکز شوید.

 

حالا از شما دوستان عزیزم می‌خواهم که در قسمت نظرات بنویسید که:

 

 

من سارا حمیدی هستم و در این وبسایت به منظور آگاهی از توانایی های مغزی و افزایش عملکردمان در زندگی، محیط کار و خانه به ارائه مقالات، دوره ها و محصولات آموزشی می‌پردازم.

مطلب قبلی

چگونه فکر کنیم ؟ روش های تفکر درست و اصولی

مطلب بعدی

چگونه تمرکز حواس داشته باشیم

چرا نباید از آینده بترسید؟ ترس از آینده نداشته باشید

دلایل خواب آلودگی در مطالعه و کار

مهارت کنترل ذهن در کار و زندگی و تحصیل

چگونه با انگیزه کار کنیم؟ مهم ترین راهکار تقویت انگیزه

با سلام. مطالب ارایه شده خوب بود .

شاد و موفق باشید

سلام وقت بخیر اگه مقاله ای یا هر کتابی که سریع بتوانیم به نتیجه برسیم معرفی کن ممنون

سلام. من به شدت به اینگونه مطالب هم علاقه مند و هم نیازمن هستم چون سالهاست با بیماری خیالبافی درگیرم و این بیماری عوارضی مانند کسانی که به موار مخدر معتاد هستند دارد . اگه راه حل جامع و کاملی برایم دارید خواهش میکنم راهنمایی فرمایید .

با سلام جناب آقای اکبری معمولا دانش آموزان یا معلمان یا کسانیکه تو کارشون استرس هست بیشتر به این مشکل برخورد میکنند.

لطفا شغل خود را بفرمایید تا راهنمایی و درمان کامل این بیماری را برایتان ارائه کنم

درضمن اگر مشکل شما بر طرف شده است لطفا شغل خود را بفرمایید

با تشکر(دکتر علی علیزاده متخصص روان درمانی)

سلام دوست عزیز بهتون تبریک می گوییم که درصدد پیشرفت و مدیریت ذهن خود هستید. پیشنهاد می کنیم مقالات زیر را مطالعه کنید:

چگونه فکر کنیم؟چگونه ذهن آرام داشته باشیم

ذهن آگاهی چیست

در نهایت پیشنهاد می کنیم که در دوره غیر حضوری افزایش تمرکز و کنترل ذهن شرکت کنید:

افزایش تمرکز و کنترل ذهن

سلام من دانش آموز دبیرستانی هستم که خیلی خیال بافمی میکنم و به درسم هم ضرر می کنه چطور رفعش کنم؟

سلام دوست عزیزم. خیال بافی علت مختلفی می تواند داشته باشد . ممکن است شما انگیزه کافی برای درس خواندن ندارید و یا علاقه کافی برای متمرکز شدن ندارید. پیشنهاد می کنم مقاله زیر را مطالعه کنید.

چرا انگیزه ندارم همچنین می توانید در دوره زیر شرکت کنید.

تقویت تمرکز

خوب من خیلی دوست دارم یه آینده خوب داشته باشم ولی انگیزه ندارم و خیلی گیج میشم بین این که اول کدوم درس و بخونم چیکار کنم

با یک مشاور و یا کوچ صحبت کنید تا بتوانید اولویت های خود را پیدا کنید و برای رسیدن به اهداف خود برنامه ریزی کنید. داشتن یک پشتیبان در این مسیر بهتون کمک می کنه تا مسیر را با دقت انتخاب کنید و تصمیمات درستی بگیرید. می توانید مقاله برنامه ریزی را بخوانید و همچنین می توانید در جلسات کوچینگ شرکت کنید.

شاد باشید

سلام ممنون از مطلب واقعا عالیه خیلی دوس دارم مطالبی دیگر در این مورد واسه من بیزحمت بفرستین

سلام دوست عزیزم.

علاقه تون به یادگیری قابل تحسین است.

شما می توانید مقالات زیر را مطالعه کنید.

کنترل ذهن و افکار منفی

چگونه افکار خود را کنترل کنیم

چگونه دقت خود را افزایش دهیم

شاد باشید

سلام ممنون از فایل صوتی تون من موقع تست زدن گاهی افکارم بطور کامل متمرکز به تست نیست و همچنین موقع مطالعه کردن افکار و گفتگو هایی با دوستان و .. به ذهنم میاید که منو خسته می‌کند . تمرین در لحظه بودن را انجام خواهم داد . تکنیک دیگری هم هست که منو به تمرکز بیشتر سوق دهد .ممنونم

سلام میترا عزیز پیشنهاد می کنم مقاله زیر را مطالعه کنید

چگونه تمرکز حواس داشته باشم؟

همچنین پیشنهاد ویژه شرکت در دوره افزایش تمرکز است. در این دروه تمرینات تخصصی برای تقویت تمرکز و رسیدن به تمرکز کامل آموزش داده شده است.

شاد باشید…

اول تشکر می کنم از مطلب مفیدتون

و یک سئوال؟

در کتابی مرتبط با علوم شناختی خوندم که باید اجازه بدیم که افکار هرچی هستن بیایند و نباید آن ها را سرکوب و کنترل کنیم!

سلام دوست عزیز بله کاملاً درست می فرمایید. قرا رنیست افکارتان را سرکوب کنید زیرا هرچه بیشتر با افکار خود بجنگید و سعی کنید به آنها فکر نکنید این افکار قدرتمند تر خواهند شد. بنابراین تمریناتی انجام میدهیم که به کمک آنها بتوانید ذهن تان را آرام کنید و در حالت سکوت ذهن قرار بگیرید. شاد باشید…

تشکر میکنم از مطالب مفید و به روزتان برای دستیابی به شغل مورد نظر چگونه از ذهن کمک بگیرم تا راه حل های واضحی ارایه کند ؟؟؟ راهنمایی بفرمایید

سلام دوست عزیزم زمانی ذهن خلاق میشود و به راه و مسیر را به شما نشان میدهد که شما آرامش ذهنی داشته باشید. در واقع این علائم همیشه به ما نشان داده میشود اما زمانی که ذهن مان شلوغ است و آرامش ذهنی نداریم نمی توانیم این نشانه ها را ببینیم. برای کسب آرامش ذهنی پیشنهاد می کنم در دوره زندگی در لحظه شرکت کنید. شاد باشید…

وقت بخیر لطفا باز هم فایل های صوتی در خصوص کنترل افکار در سایت قرار بدین، من وقت مطالعه ندارم و از طرفی هم بسیار علاقمند هستم که بتونم این مباحث رو دنبال کنم، ممنونم.

سلام دوست عزیزم ممنون از پیشنهاد تون. حتماً این موضوع بررسی خواهد شد. شاد باشید

کتاب نیروی حال اکهارت تول درباره لحظه حال تمام مطالب را گفته .خیلی فایل مزخرفی بود

سلام دوست عزیز

امیدوارم هر کتابی و یا هر فایلی را که می خوانید و یا گوش می دهید به تمرینات آن عمل کنید. چون تفاوت زیادی بین دانستن و عمل کردن وجود دارد.

شاد باشید

سلام وقتتون بخیر.خانم حمیدی چطور میشه ازتون مشاوره ی خصوصی گرفت؟؟؟

سلام دوست عزیزم برای رزرو وقت مشاوره با شماره ۰۹۱۹۴۱۰۴۰۳۵ تماس بگیرید.

خیلی فایل بیخودی بود همش چهارتا خط ک حفظ کردین،درحقیقت حس کردم خودتون هم تمرکز ذهن ندارین چون جملات رو خیلی تکرار میکنین ،زیاده گویی بی مورد

دوست عزیز سلام متاسفیم که نتوانستید از این آموزش استفاده کنید با این حال باید بگوییم که اگر به دنبال بهبود و پیشرفت و کسب مهارت هستید از هر آموزشی می توانید نکاتی را بدست آورید که به شما در زندگی کمک کند اما اگر هدف شما از مطالعه فایل های آموزشی یادگیری نباشد و فقط به دنبال مقصر برای مشکلات خود هستید، متاسفانه هیچ آموزشی برای شما مناسب نخواهد بود. شاد باشید.

سلام ،یه مدت ذهنمو دوستم میخوند یعنی باورم شده بود اون ذهنمو میخونه و منم بهش ارتعاش میفرستادم تا اینکه سردرد گرفتم یکی از بدترین تجربه های زندگیم بود.لطفا بگید چیکار کنم یعنی همش باوره؟ اگه همش باوره چگونه باورمو تغییر بدم به جوابتون به شدت نیاز دارم.ممنون.

سلام دوست عزیز آرامش خود را حفظ کنید و به این موارد اهمیتی ندهید. زندگی خود را بکنید و اجازه ندهید حرف ها و رفتار های دیگران زندگی شما را تحت کنترل بگیرد. تمرین های تمرکز حواس را انجام دهید و ذهن خود را آرام نمایید. شاد باشید

ممنونم?? ایشالا که امروز کلی اتفاق های خوب براتون بیفته که میفته ان شاء الله. روزتون طلایی.

میشه بگید چیکار کنم تا یه موضوعیو فراموش کنم؟ و اینکه خیلی از حسها توهمه؟ و اینکه تله پاتی و ذهن خوانی همش باوره ؟

واقعا حس میکنم دارم ذهنمو از دست میدم و این افتضاحه لطفا کمکم کنید واقعا دارم دیونه میشم بهم یه تمرینی چیزی بدید انجام بدم ممنون?

با سلام من سر امتحان به شدت تمركزم رو از دست ميدم و امتحانات بسيار مهمي رو خرابي ميكنم مثل تافل كه هم برام خيلي حياتيه و هم خيلي پرهزينه من زبانم خيلي عاليه و همه چيزو بلدم ولي سر امتحان حتي سوالات رو نميتونم بخونم و بينهايت استرس و عدم تمركز ميگيرم و بجاي اينكه روي سوالات تمركز كنم فقط صداهاي اطراف و رفتار بقيه دانشجوهارو ميبينم و كاملا عصبي ميشم و تا خودمو پيدا كنم وقتم تموم ميشه ?

سلام دوست عزیز بهتون تبریک می گویم که کاملاً به احساسات و مسائل خود آگاه هستید. همان طور که اشاره کردید دلیل از دست دادن تمرکزتان استرس است. همچنین پیشنهاد می کنم که بر روی عضله تمرکز خود کار کنید تا در مواقع استرس زا بتوانید تمرکز خود را حفظ کنید. تمرین های تقویت تمرکز را روزانه انجام دهید. پیشنهاد ویژه شرکت در دوره افزایش تمرکز و کنترل ذهن می باشد. شاد باشید

سلام وقت بخیر . من یک پسر ۱۰ ساله دارم که با توجه به هوش و استعداد هنری بالا اصلا تمرکز ندارد . خواستم بدونم شما دوره اموزش و تمرین خصوصی برای کودکان هم برگزار میکنید؟

سلام دوست عزیز. پیشنهاد می کنم در ابتدا به همراه فرزندتان در دوره افزایش تمرکز شرکت کنید. به او کمک کنید تا با گوش دادن به دوره و انجام تمرین های آن سیستم تمرکز خود را طراحی کند و این مهارت را در خود تقویت کند. پس از آن در صورت تمایل می تواند در جلسات خصوصی شرکت کند. شاد باشید

سلام خانم دکتر من عدم کنترل افکار و خیال دارم…..امسال کنکور هم دارم و موقع درس خوندن ناخداگاه وارد فکر و خیال میشم و کلی تایم از دست میدم…..خیلی برام سخته کنترل کردنش و اصلا نمیفهمم چه جوری واردش میشم تا بخوام کنترلش کنم…..همچنین عدم تمرکز هم دارم لطفا راهنمایی کنین

سلام دوست عزیزم.

تمرکز یک مهارت است و شما می توانید آن را یاد بگیرید. پیشنهاد می کنم در دوره افزایش تمرکز شرکت کنید تا بتوانید سیستم تمرکز خود را طراحی کنید. زمانی که با تمرکز درس بخوانید و غرق در درس خواندن شوید به راحتی زمان تان را مدیریت می کنید و به خواسته ها و اهدا ف خود میرسید. همچنین می توانید در سایت جست و جو کنید و مقالات رایگان در ارتباط با این موضوع را مطالعه کنید. شاد باشید

سلام وقت جناب عالی بخیر فقط یه مورد اینایی ک گفتینو شخصا میدونیم روش کنترولو نمیدونیم و نمیتونیم ?

سلام دوست عزیز تمرین گفته شده را انجام بدید تغییرات آن را در زندگی تون مشاهده خواهید کرد. روش کنترل خیلی خیلی آسان است: شروع تمرینات گفته شده و باور به اینکه می توانید به نتیجه دلخواه برسید. همچنین پیشنهاد ویژه دوره مدیریت افکار مزاحم است که پیشنهاد می کنم آن را از دست ندهید. شاد باشید

خواندن این مقاله واسه من بسیار مفید بود خانم حمیدی . علت به وجود آمدن استرس و افکار مزاحم معمولاً این هست که ما می‌خواهیم در نقطه B باشیم اما در نقطه A هستیم . این جمله ی بالا دقیقا مشکل من بود خانم حمیدی .

سلام خیلی خوب بود ولی کافی نبود متشکرم روشهای دیگر را اگر بفرمایید خیلی ممنون میشم. باتشکر

سلام دوست عزیز پیشنهاد میکنم مقاله زیر را مطالعه کنیدکنترل ذهن

همچنین اگر میخواهید این مهارت را به صورت حرفه ای بیاموزید پیسنهاد ویژه دوره مدیریت ذهن است. شاد باشید

سلام و خسته نباشید خدمت سرکار خانم حمیدی، ممنون از مطالب خوب و ارزنده ای که ارسال میکنید، من تو دوره افزایش تمرکز در محیط کار و زندگی ثبت نام کردم ولی فقط ۳ درس اون و دریافت کردم خیلی مشتاقم که ادامه مطالبتون و داشته باشم، متشکرم.

سلام دوست عزیز درس ها برایتان ایمیل شد شاد باشید

ترافیک ، فشارهای اقتصادی، معضلات اجتماعی مثل روابط لجام گسیخته، دزدی هایی که از جیب ملت و حق الناس میشه، سوء مدیریت هایی که همه جا سرباز میکنه، زور گویی شهرداری و نهاد های دیگه به آدم های ندار، و به قول خارجی ها آخری ولی نه کمترینش به نابودی کشیده شدن محیط زیست و به مخاطره افتادن سلامتی مردم در جاهایی مثل خوزستان. کاش همه دردمون فقط آخر شدن تو جام جهانی بود.

سلام من از بچگی حس میکنم چند نفرم و قبلا این بهم حس خوبی میداد اما الان اصلا تمرکز ندارم مث این میمونه ک چن نفر دارن تو من فکر میکنن و جلو میرن بعضی کارام جدن دست خودم نیست و مثلا بدون اینکه بدونم نقاشی میکشم!این قضیه حتی تسلط من ب زندگیه خودمم ازم گرفته لطفا کمکم کنین مرسی

سلام زهرا عزیز این موضوع در حوزه تخصصی ما نیست . پیشنهاد می کنم به یک متخصص مراجعه کنید و از کمک آنها برخوردار شوید. با این حال در مورد تمرکز پیشنهاد می کنم مقالات رایگان را مطالعه کنید و همچنین در صورت تمایل در دروه تقویت تمرکز شرکت کنید. آگاهی های این دوره به شما کمک می کند شناخت بهتری نسبت به خودتان پیدا کنید و هر زمان نیاز به تمرکز داشتید بتوانید بر کار و یا درس خود متمرکز شوید.چگونه تمرکز حواس داشته باشیم

افزایش تمرکز و کنترل ذهن

شاد باشید

سلام راه من: یادداشت افکار منفی در دفترچه یه پاسخ رد نوشتن به هرکدوم… هی فکر ضعیف میشه و بعد چند تا جواب رد دیگه نمیاد…

تجربه شده.

سلام آقای مهدی عزیز

خیلی خوشحالیم که در جمع ما هستید. شاد باشید

من بختیارم .ورودی ۹۳ ارشد بالینی دانشگاه ازاد که شدیدا به رشتم و ادامه تحصیل علاقه داشتم و دارم .به دلیل مشکلات و مسایل مالی نتونستم دفاع کنم.به همه گفتم دفاع کردم چون همش به خودم میگفتم ترم بعد دفاع میکنم و اما بازم نمیشد و الان هزینه ای دانشگام چند برابر شده و نمیتونم دفاع کنم.واقعا فشار روانی زیادی رو تحمل میکنم و کل حواس و تمرکزم رو بهم ریخته نمیدونم چیکار کنم .هدفم مقاطع بالاتر و حتی نجصیل خارج از ایران بود ولی همه چی برعکس پیشرفت .چون درس خون بودم همیشه حتی فامیلا ازم انتطار دارن قبول شم و برم مخصوصا مادرم.بدجایی از زندگیم گیر کردم و مغزم قفل شده.

بختیار عزیز سلام

در مسئله ای که مطرح کردید عنوان نمودید دیگران از من انتظار دارند، مادرم از من انتظار دارد و … سوال من این است که شما چه انتظاری از خودتان دارید؟ شما در همین لحظه چه انتظاری از خودتان دارید و برای آن چه می خواهید بکنید؟ همان طور که در این مقاله خواندید خیلی مهم است که واقعیت را بپذیریم و سپس با پذیرش شرایط موجود دست به اقدام بزنیم. لطفا چندین بار مقاله بالا را مطالعه کنید و سپس با ذهن آرام راه حل های موجود را پیدا کنید. شاد باشید

سلام ، این مراحلی که گفتین رو من قبلا بعد از شکست عاطفی انجام دادم و تونستم خودم رو کنترل کنم و با انگیزه دوباره شروع به ادامه زندگیم و رسیدن به هدف هام پیش برم ولی مشکل من اینکه من روند این پرسه رو قبول دارم اما از تکرار دوباره این روند واقعا خسته شدم و نمیخوام هی رو یه سیکل تکراری باشم توی رابطه هام خیلی دقت میکنم و کلی مطالعه کردم در مورد اعتماد به نفس و کلا موضوعات مربوط و افراد اطرافم همگی باور دارند من ادم قوی و تواناییم اما ترس از تکرار مدام این روند برام بی انگیزگی میاره

دوست عزیز سلام

این مراحل گفته شده مراحلی نیستند که برای شما بی انگیزگی بیاورد بلکه این موضوع روش اصلی زندگی است که همه افراد باید آن را آموزش ببینند. ما به عنوان انسان در زندگی با شرایط متفاوتی رو به رو میشویم و باید یاد بگیریم که چگونه در برخورد با چالش ها فکر کنیم تا بتوانیم زندگی خوبی را تجربه کنیم با این حال آنچه شما بیان کردید نشان میدهد که آنچه از آن خسته شده اید شکست در روابط است که باعث ترس در شما شده است و پیشنهاد می کنم برای حل این مشکل از دوره های آموزشی ازدواج موفق استفاده کنید. آموزش های دکتر شیری و یا خانم پریسا نصری به شما کمک خواهد کرد. شاد باشید

با احترام من خاطرات گذشته بسیار اذیتم میکنه و در تمام لحظات و ثانیه های زندگی با منه حتی توی خواب کسانیکه بهشون عشق ورزیدم و فکر میکردم دوستانی ابدی برایم خواهم ماند و تمام وجودم را برایشون گذاشتم بعد از گذشت شانزده سال متوجه شدم چقدر اشتباه کردم هدف اونها از دوستی چیزی دیگری بود ولی من سعی میکردم با رفتارم به آنها بگم خیانت به زندگی کسی در هر شرایطی صحیح نیست و من دوست دارم جای خالی دوست همصحبت و یا همراز که در زندگیم همیشه خالی بوده را با اون دونفر پرکنم یا برادرم که تمام زندگیم را به پایش گذاشتم و به نوعی فرزند خودم بود حالا که در شهری دیگر ساکن شد حتی جواب تلفنم هم نمی ده خاطرات کودکیم که همه با قهر بود حرف نزدنها پدر و دختر(همیشه میگفت من دختر ندارم و با گذشت ۳۵سال از زندگی شاید فقط چهار سال باهم صحبت کردیم و حالا او در بین ما نیست و من بسیار غمگینم چرا نمی دنم دلم برایش تنگ شده این افکار همیشه با منه و نمیذاره روی چیزی تمرکز کنم

دوست عزیز سلام دوره زندگی در لحظه حال به گونه ای طراحی شده است که شما یاد بگیرید در لحظه زندگی کنید و نه در گذشته و یا آینده و بتوانید از زندگی خود لذت ببرید. شاد باشید

سلام خانم حمیدی عزیز.امیدوارم حالتون خوب باشه.خانم حمیدی من اهل تبریز هستم اسم شمارو تو مدرسه شنیدم.من دانش آموز کنکوری بود اما نتونستم بخونم من یک مشکلی برام پیش اومد پارسال بعد از عید دیگه هر چقد با خودم کلنجار رفتم نتونستم این فکرو از سرم بیرون کنم.رفته رفته شدید تر شد.اما یعد یک مدت به یک دوستی آشنا شدم بهم انگیزه فوق العاده ای میداد.این دوست باعث شد من فکر اضافی از سرم بیرون بره.اما الان یک مدتی هس که باهاش حرف نمیزنم و دوباره موقعه مطالعه اون فکر قبلی اومد تو سرم ترسیدم نکنه بازم مثله قبل بشم متاسفانه شد.اصلا تمرکز نداشتم ذهن همش درگیر بود خودمم نمیدونم درگیره چیه.بعد رفتم روانپزشک داروی استراموکس داد بهم.بعد دوباره مثل قبل شدم اما بازم رفته رفته اینم جواب نداد.الان من مدت هاست که دلم میخواد مطالعه کنم اما میرم سر کتاب باز این فکر و ترس میاد

دوست عزیز سلام

خیلی خوشحالیم که در جمع ما هستید دوره راز مدیریت انگیزه به تازگی بر روی سایت قرار گرفته است و به شما کمک می کند تا برای اهداف تان اقدام کنید و موانع را از سر راه بردارید. شاد باشید

سلام با سپاس از هشدارهای بجا و کاربردیتون درخواست من صرفاً تمرکز بر هدفه ، ممنون میشم کمکم کنید

سلام دوست عزیز به زودی قصد تهیه ای دوره ای کاربردی با این موضوع را داریم که فرد بتواند بر هدفش متمرکز شود و در میانه راه آن را فراموش نکند با این حال پیشنهاد اول این است که مقاله ای که توسط ما قبلا در این مورد نوشته شده را بخوانید و پیشنهاد دوم دوره راز مدیریت انگیزه می باشد که به شما کمک می کند شفافیت بیشتری در راستای خواسته و اهداف تان بدست آورید و بتوانید برای آن اقدام کنید.

سلام ممنونم از ز راهنمایی شما. خیلی خیلی خوب بود. موفق باشید.

ممنونم با این مقاله های خودتان حتما منم کمک دیگران میکنم.

با سلام و خسته نباشی من دو فرزند دارم و طلاق گرفتم و فرزندانم پیش من هستن . برای فرزندانم احساس ناراحتی شدید میکنم به خاطر آیندشان و نمیتونم روی ذهنم کنترل داشته باشم

سلام دوست عزیز

این موضوع نشان دهنده حس مسئولیت پذیری در مورد فرزندانتان هست اما باید بدانید که غصه خوردن راه چاره نیست و شما را از به کار بردن روش های درست و تفکرات درست برای آنها دور خواهد کرد.

می توانید از کمک یک روانشناس استفاده کنید که مجموعه ما روانشناسی نیست و ما در این زمینه فعالیت نمی کنیم اما در کنار آن آموزش های بهبود فردی و یادگیری روش های تفکر نیز خیلی خیلی می تواند به شما کمک کند تا ذهن خود را مدیریت کنید و روش تفکر درست را بیاموزید. دوره مدیریت افکار مزاحم دوره فوق العاده خوبی است و پیشنهاد می کنیم در صورت تمایل در آن شرکت کنید.

شاد باشید

سلام ببخشید من نیما هستم ۱۶ سالمه.من خیلی علاقه ی شدید به کتاب خوندن دارم ولی وقتی می رم کتاب رو باز می کنم یک خط دو خط که می خونم کلا از کتاب یادم می شه و شروع می کنم خیال بافی که مثلا چی شده چی قراره بشه همینطوری هرکار هم که می کنم بازم نمی تونم با تمام فکرم بدون این که هیچ چیز دیگه ای بیاد تو فکرم کتاب بخونم می شه راهنمایی کنین

دوست عزیز سلام

بهتون تبریک می گوییم که به کتابخوانی و کتاب علاقه مند هستید. پیشنهاد می کنیم مقالات زیر را مطالعه کنید

چگونه کتابخوان حرفه ای شویم؟

دلایل خواب آلودگی در مطالعه و کار

چرا برای درس خواندن تمرکز ندارم؟ تقویت تمرکز ذهن برای درس خواندن

شاد باشید

با سلام. برای درمان خیال بافی و فکرهای منفی شدم برای مدیریت ذهن چی کار کنم؟

سلام دوست عزیز

از تکینیک های گفته شده در این مقاله استفاده کنید. همچنین پیشنهاد می کنیم مقالات کنترل ذهن و افکار منفی در ۳ مرحله و جایگزینی ۶ فکر منفی که مانع موفقیت شماست با افکار مثبت را مطالعه کنید و پیشنهاد ویژه دوره مدیریت افکار مزاحم می باشد. شاد باشید

سلام وقت بخير به تازگي ويديوي قدرت درون را مشاهده كردم. واقعا اين گونه است كه درون، برون را شكل مي دهد. مي خواهم با اين روش به همه اهدافم دست يابم. تجربه در كنترل ذهن اين است كه وقايع برون نمي توانند مرا تحت تاثير قرار دهند. هميشه حس وحال خوب را براي خودم ايجاد مي كنم.

سلام ،چند وقتی هست شاد نیستم نمیتونم بخندم فراموشی گرفتم احساس ترس دارم نمیتونم با کسی مستقیم از خودم براش بگم یا درد ودل کنم ،شغلم به تمرکز و حافظه نیاز زیادی داره زود خسته میشم و حوصله توضیع دادن چیزی رو ندارم باید فکرم وذهنمو بیارم رو کارم اما نمیتونم هر روز یه شکست و دارم از کارم فاصله میگیرم لطفا با پیشنهاد و راه حلی کمکم کنید دوباره مثل قبل بشم ممنون

دوست عزیز سلام

لطفا ویدئو های زیر را مشاهده کنیدچگونه پس از شکست با شور و اشتیاق به سمت آینده حرکت کنیم؟

ذهن آگاهی چیست و چگونه ذهن فعال‌تری داشته باشیم؟

همچنین پیشنهاد می کنیم در دوره زندگی در لحظه حال شرکت کنید تا بتوانید در لحظات تون احساسات مثبت بیشتری احساس کنید و بتوانید به افکار و ذهن تون مسلط شوید. این دوره بهتون کمک می کنه آرامش بیشتری در کار و زندگی خود احساس کنید و بتوانید متمرکز تر کار کنید. شاد باشید

یکیو دوست داشتم بعد ۸سال گذاشتو رفت الان حالم خیلی بده ذهنم مشغوله هیچ کاری نمیتونم کنم حس تنهایی میکنم و کسیم ندارم غیرازخانوادم چیکار کنم کمکم کنید لطفا

دوست عزیز سلام بهتون پیشنهاد می کنیم به یک مشاور مراجعه کنید. شاد باشید

سلام ممنونم بایت تمام مطلب هاتون واقعا ب درد بخور هستن اما منا ز شما ی سوال داشتم اونم اینه ک من نزدیک ب ۵ساله ک این مشکل رو دارم وقتی تمرکز میکنم روی درس یا ورزشم زود ذهنم ب جای دیگ میره یعنی انگار ت حالت خلسه میرم و فقط دیگران میتونن با تکون دادنم منو از اون خلسه بیرون در آرن مشه راهنماییم کنید ؟ تمرکز که میکنم انگار وارد ی دنیای دیگ شدم

سلام دوست عزیز از همراهی شما خیلی خوشحالیم با این حال باید بگوییم که قرار نیست شما بر روی درس تمرکز کنید بلکه باید با تمرکز درس بخوانید یعنی حواستان در حین درس خواندن پرت نشود. در صورت تمایل می توانید در دوره افزایش تمرکز و کنترل ذهن شرکت کنید. شاد باشید

سلام.من چند وقته از طریق دستگاه کنترل ذهن کنترل میشوم.خواهشا راهنماییم کنید بفهمم چطوری و با چه دستگاهی میتوانم موقعیت دستگاه را در بدنم پیدا کنم؟ممنون

سلام ممنون از مطالب خوبتون ، متاسفانه در اطراف من آدم هاى بسيار منفى گرا و مادى گرا هستند كه باعث استرس و افكار هاى منفى در من ميشن و كنترل ذهن رو از من ميگيرن و من راه حلى براى اين مشكل ندارم چون نمى تونم باهاشون قطع رابطه كنم .ممنون ميشم راهنماييم كنين

با سلام خسته نّشاید ب دوستان من اتفاقی وارد اینوسایتوشدم .وآن را مطالعه میکردم اما چیزهایی که در آن نوشتید را در ذهن خود انجام میدادم من دو سال است دکه قرص خواب میخورم ولی امروز نخوردم ساعت ها طول می‌کشه ک خوابم ببره ولی باور کنید راست میگم اگه هنگام مطالعه این جملات خیلی ّا دقت بخوانید راه حل خوبیه من امشب قرص خواب نخوردم ولی سه ساعت کشید تا بتونم تمام شو بخونم مقداری میخوندم یه دفعه سه ساعت در ئک ًانسیه انگار بیهوش شدم خلاصه سه بار طول کشید تا همشو بخونم.. میخوام اینو بگم راهتان کاملا درست است هرکی اینو نوشته ذهن بسیار خوبی داره خدا خیرت بده خئلی ب درد من خورد تشکر

سلام دوست گرامی

خیلی خیلی خوشحالیم که توانسته اید تغییراتی در زندگی خود ایجاد کنید و به شما تبریک می گوییم.

منتظر شنیدن خبرهای بیشتر و تغییرات بیشتر از سمت شما هستیم.

شاد باشید

سلام من حدود دوسال پیش اتفاقی برام افتاد که اصلا نمیتونم فراموش کنم و باعث شده تمرکزم و از دست بدم میشه بگین من چیکار کنم

سلام دوست عزیز

از کمک یک متخصص و یا مشاور استفاده کنید تا مسائل حل نشده گذشته را حل کنید و دیگر بر روی زندگی و کار شما اثر گذار نباشند.

شاد باشید

با سلام چند سالی میشه که متوجه شدم درگیری های ذهنیم خیلی زیاده و افکار منفی و خیال بافی در طول شبانه روز منو رها نمیکنه. هر شب خواب می بینم خواب هایی که بی ربط و گاه غیرواقعی گاه درباره حوادث و وقایع روزانه زندگیم آدمهایی که می شناسم و هر چیزی که حتی قابل تصور نیست و اغلب یادم نمیاد چه خواب دیدم. در طول روز هم مدام ذهنم درگیر کارهایی ایست که باید انجام بدم من همواره در سمت چپ بدنم درد دارم مخصوصا در کمر و پای چپم و و کف پام دکترای مغز و اعصاب بعد از دیدن ام آر آی ام گفتن تنگی کانال نخاع و لقی مهره ۵ ام کمر دارم اینو گفتم که بگم دکترا میگن مشکل من بیشتر از اون که فیزیکی باشه ذهنی هستش من همواره در سمت چپ بدنم درد دارم. اونا میگن ذهنت بیش از اندازه درگیره و همین موضوع باعث شده سنسورهای درد همواره فعال بمونند. من بشدت نیاز به کمک دارم. زندگی با درد خیلی سخته میخوام خوب شم لطفا کمکم کنید

سلام دوست عزیز

بودن در لحظه حال و حس کردن آرامش لحظه حال، نعمت بزرگی است که فوق العاده باعث میشود احساس خوبی داشته باشیم، ذهن باز و موفقی پیدا کنیم و بتوانیم با آرامش زندگی دلخواه خود را طراحی کنیم.

بهتون پیشنهاد می کنم در این دوره شرکت کنید.

زندگی در لحظه حال: ذهن آگاهی و افزایش عملکرد

شاد باشید

سلام خانم حمیدی_عرفان هستم و اینو میخوام بگم برای انجام کارتخصصیم که نیاز به مطالعات و تمرکزحواس شدید دارم و بایدم به مسافرت خارجی برم، اما متاسفانه بدلیل مشکلات و بیماری روحی وروانی شدید پدر ومادرم و آشوب فکری که ازاونا بهم تحمیل میشه و اینکه تمام مراقبه های انگیزشی و یوگا رو دنبال میکنم امابازم نمیتونم ذهنمو متمرکز کنم_و تمام انرژی مثبت وجودمو با انرژی منفیشون جایگزین میکنن، لطفا بنابه تخصصتون راهکار و تمارین متمرکزکردن ذهنمو بدون استرس فکری رو از طریق ایمیل بهم راهنمایی کنین_سپاس_erfan.ostad.bud.freedom@gmail.com

سلام عرفان عزیز

برایتان ایمیل گردید. شاد باشید

باسلام وعرض احترام. بیست سال پیش با دختری عراقی ازدواج کردم که ثمره آن دو دختر بود. پدر ناتنی خانمم ساحر بود ومن خبر نداشتم بعدها همسرم می گفت که با گرفتن پول های کلان با سحر وجادو بین زوجین رو به طلاق وجدایی می کشونه وبدون اینکه اونها متوجه بشن کارشان به طلاق وجدایی کشیده می شد…..الان هم بین من وهسرم رو باانواع سحرهای کثیف شیطانی بسوی طلاق و جدایی می کشونه واز دست من هم کاری برنمی یاد وذهنمو خیلی درگیر کرده که نمی تونم آرومش کنم داستان طولانیه…..لطفا راهنمایی بفرمایید متشکرم.

سلام دوست عزیز

با تمرین های ذهن آگاهی و مدیتیشن، ذهن خود را آرام کنید.

شاد باشید

سلام من هر وقتی میخوام درس بخوانم باید راه برم و اگه راه نرم درس را یاد نمی گیرم خیلی سعی کردم که را نرم ولی درس را یاد نمی گیرم

سلام.خانم حمیدی عزیز یه مسأله احساسی حدود دو سال هست که ذهن من رو درگیر کرده..و مدام در ذهنم مرور میشه.. و خیلی روی کار و زندگیم داره تاثیر بد می‌زاره متاسفانه..چطور میتونم این مسئله رو واسه خودم حل کنم واسه همیشه و بشم همون آدم قبلی با کلی هدف های خوب تو زندگی..لطف کنید راهنماییم کنید.ممنون

سلام سپیده عزیز

مرسی از اینکه برای ما نوشتی. از اونجا که مسئله ای که ذهنت را درگیر کرده مسائل احساسی مربوط به گذشته است و این موضوع در حوزه تخصصی ما نیست پیشنهاد می کنم حتما به یک روانشناس مراجعه کنی تا بتوانی مسائل مربوط به گذشته را حل کنی.

در کنار این موضوع تشویقت می کنم تا مهارت ذهن آگاهی را نیز بیاموزی تا بتوانی بر ذهن خود تسلط بیشتری داشته باشی و بتوانی هدف هایت را نیز دنبال کنی. از طریق لینک زیر می توانی اطلاعات بیشتری در این مورد بدست آوریزندگی در لحظه حال: ذهن آگاهی و افزایش عملکرد

شاد باشی

سلام . چیزی ک ذهن و تمرکز من رو از بین برده ببشتر فکر کردن به فردی هست که باهاش رابطه داشتم و الان اون رابطه تموم شده اما موقع کار و مطالعه و … فکرش دست از سرم بر نمیداره حتی برای مطالعه روزانه هم همش درگیرشم متاسفانخ

سلام امیر عزیز

پیشنهاد می کنم از کمک یک مشاور بهره ببرید تا این مسئله را حل کنید. شاد باشید

خیلی آروم شدم… ممنون

سلام میگم من موقعی که به حرف زدن با یکی شروع میکنم تمام استرس های دنیا به روم میاد باید چیکار کنم که این مشکلمو حل کنم

سلام حالتون خوبه من در مورد خودم میخواستم یه سوال بپرسم میگم من موقعی که با یکی شروع به حرف زدن میکنم استرس دنیا به روم میاد و ذهنم کلا بهم میریزه بابد چیکار کنم

سلام دوست عزیز

پیشنهاد می کنیم در دوره های فن بیان و استرس از صحبت کردن شرکت کنید. در گوگل جست و جو کنید تا دوره و یا آموزش مناسب را پیدا کنید. شاد باشید

سلام من امسال داوطلب کنکور تجربی هستم تا سال قبل نمرات خوبی داشتم اما امسال از درس و مطالعه دور شدم به خاطر اقکاری که شبانه روز در سرم دارم حتی شب ها خواب نمیرم و تا نزدیک صبح با خودم درگیرم لطفا من رو راهنمایی کنید

سلام من امسال داوطلب کنکور تجربی هستم تا سال قبل نمرات خوبی داشتم اما امسال از درس و مطالعه دور شدم به خاطر اقکاری که شبانه روز در سرم دارم حتی شب ها خواب نمیرم و تا نزدیک صبح با خودم درگیرم لطفا من رو راهنمایی کنید ممنون از سایت خوبتون

سلام. من تمرکز توی کارم ندارم. و به شدت فکرای مختلف تو سرمه و نمیتونم کارمو بکنم و انقدر شدیده این موضوع که گاهی فکر میکنم تو سرم خالی شده و اصلا تو این مکانی که حضور دارم نیستم و زمان برام متوقف میشه. امیدوارم تونسته باشم منظورمو برسونم. و توی جلسات درمانم هم نمیتونم تمرکز کنم رو به موضوعی من تحلیل میرم انجام میدم و تحت درمانم. لطفا بهم کمک کنید چطوری میتونم تو لحظه باشم و متمرکز بشم و کارمو انجام بدم. این موضوع اعتماد به نفسمم تحت الشعاع قرار داده. خیلی ناراحتم.

سلام دوست عزیز

پیشنهاد می کنیم در دوره زندگی در لحظه حال: ذهن آگاهی و افزایش عملکرد شرکت کنید

در مورد روش درمان social anxiety كتابي هست كه بتونين معرفي كنين؟

سلام دوست عزیز

ما روانشناس نیستیم و کار ما، درمانی نیست. اموزش های ما بهبود فردی و کسب آگاهی به منظور زندگی بهتری است. شاد باشید

سلام خسته نباشید من یک دانش اموز انسانی هستم چند ماه پیش مشکلاتی واسم پیش اومد الان نمیتونم تمرکز کنم یا نمیدونم اصلا علاقه ای به درس یا زندگیم ندارم راه حلی واسه من ندارید؟ممنون میشم اگه کمکم کنید

سلام خانوم حمیدی من یه مشکلی دارم نمیدونم ناشی از ذهنمه {ینی چیزیه که با کنترل ذهنم درست بشه} یا ناشی از چیزه دیگری هستش سال گذشته حدودا زمانی که اطرفم رو نگاه میکردم احساس میکردم که همه چی دیگه مثه قبل نیست در حالی که هیچ چیز بطور عینی تعقیر نکرده بود ولی من نگاه میکردم احساس میکردم همه چی تعقیر کرده و مثه قبلا نیست یه مدت خوب شدم الان ادمای زندگیم افرادی که خیلیییی دوسشون دارم همچین حسی دارم ینی فک میکنم مثه قبلا نیستن و تعقیر کردن در حالی که اونا تعقیری نکردن . چیکار کنم که تموم بشه این اوضاع ؟ ممنون میشم کمکم کنید

سلام من دانش آموز دوم دبیرستانی ام زیاد فکر میکنم و این فکر کردن های زیاد باعث شده من حواس پرت بشم به حدی که مطالب سریع فراموش میکنم و خلاصه کنترل بر روی مغزم ندارم میشه بگین چکار کنم

سلام امیررضا عزیز

مطالب گفته شده در مقاله را انجام دهید. شاد باشید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نام و ایمیل من را برای نظر گذاری در آینده در سایت ذخیره کن

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سارا حمیدی می باشد.

جهت ارتباط با دفتر از شنبه تا پنچ شنبه از ساعت 17 – 9 با شماره: 35 40 410 0919 تماس حاصل بفرمایید.

به این گزاره توجه کنید:
آدم‌ها فقط از ۱۰ درصد
ظرفیت مغزشان استفاده می‌کنند.
خب، به عنوان یک عصب‌شناس می‌تونم بگم
گرچه مورگان فریمن، با اون وقاری
که ازش هنرپیشه‌ای عالی می‌سازه،
این جمله رو گفت،
این گزاره کاملا اشتباهه.


(خنده حضار)

واقعیت اینه که آدم‌ها از ۱۰۰ درصد
ظرفیت مغزشون استفاده می‌کنن.
مغز عضوی به غایت کارآمد و انرژی‌بره
که به طور کامل
مورد استفاده قرار می‌گیره
و با وجود اینکه از ظرفیت کاملش
استفاده می‌شه
از مشکل بار اضافی اطلاعات رنج می‌بره.
در محیط اطراف اطلاعات خیلی زیادی
وجود دارن که مغز می‌تونه کاملا تحلیل کنه.
پس برای حل این مشکل بار اضافی اطلاعات
سیر تکامل راه‌حلی طراحی کرده
که سیستم توجه مغز است.

توجه به ما مجال می‌ده
که منابع محاسباتی مغز رو
پیدا کنیم، انتخاب کنیم،
و به زیرمجموعه‌ای
از آنچه موجوده هدایت‌ کنیم.
می‌تونیم توجه رو رهبر مغز بدونیم.
توجه به هر سمتی بره،
باقی مغز هم به دنبالش می‌ره.
به عبارتی، توجه رییس مغز شماست.
و طی ۱۵ سال اخیر،
من مشغول مطالعه‌ سیستم
توجه در مغز انسان بوده‌ام.
در تمام پژوهش‌های ما،
یک سوال برای من خیلی جالب بوده.
اگر واقعا همینطوره که
توجه رییس مغز ماست
آیا رییس خوبیه؟
آیا واقعا ما رو خوب هدایت می‌کنه؟
و برای تعمق در این سوال بزرگ،
می‌خواستم سه چیز رو بدونم.
اول، توجه چگونه دریافت ما رو
کنترل می‌کنه؟
دوم، چرا ما رو یاری نمی‌کنه،
گاهی به ما حس گیجی
و حواس‌پرتی می‌ده؟
و سوم، آیا کاری از دست ما
برای این گیجی برمیاد؟
می‌تونیم مغزمون رو تعلیم بدیم
تا بهتر توجه کنه؟
تا توجه قوی‌تر و باثبات‌تری در کاری
که در زندگی انجام‌ می‌دیم داشته باشیم.

حالا می‌خوام یه نگاه اجمالی بندازیم
به رویکردمون به این مساله.
یک مثال بسیار تاثربرانگیز
از اینکه توجه ما چطور
به کار گرفته می‌شه.
و می‌خوام این کار رو با استفاده از
مثال کسی که به خوبی می‌شناسم انجام بدم.
او در نهایت عضوی از گروه بسیار بزرگی
از افرادی شد که ما باهاشون کار می‌کنیم،
که براشون توجه موضوع
مرگ و زندگیه.
پزشکان متخصص رو در نظر بگیرین
یا آتش‌نشان‌ها
یا سربازان یا دریانوردان ارتش.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

این داستان یک فرمانده‌ی ناو دریاییه
کاپیتان جف دیویس.
و صحنه‌ای که می‌خوام بهتون نشون بدم،
همین‌طور که می‌بینید،
ربطی به دوران جنگ او نداره.
او در واقع روی پلی در فلوریدا بوده.
ولی به جای نگاه کردن
به مناظر اطرافش،
دیدن چشم‌اندازهای زیبا
و توجه به نسیم خنک اقیانوس،
او به سرعت رانندگی می‌کرد و می‌خواست
خودش رو از پل به پایین پرت کنه.
و او بعدها به من گفت که تمام انرژی‌ش
رو گذاشته برای اینکه اینکار رو انجام نده.
می‌دونین، او تازه از عراق برگشته بود.
و درحالیکه جسمش روی اون پل بود،
ذهنش، توجه‌ش،
فرسنگ‌ها دورتر بود.
رنج او رو دربرگرفته بود.
ذهنش نگران و مشغول بود
و خاطراتی دلهره‌آور داشت،
و واقعا برای آینده‌ش نگران بود.
و من خیلی خوشحالم
که او خودکشی نکرد.
چون او به عنوان یک رهبر و فرمانده
می‌دونست تنها کسی نیست
که احتمالا در رنج و عذابه؛
خیلی از همرزمانش هم احتمالا
همین‌طور بودن.

و در سال ۲۰۰۸، او در پروژه‌ای
در نوع خود بی‌نظیر با من شریک شد
که به ما مجال می‌داد چیزی رو با عنوان
آموزش آگاهی روی نیروهای در حال خدمت ارتش

آزمایش کنیم و آموزش بدیم.
اما قبل از اینکه بگم
آموزش آگاهی چیه،
یا نتایج اون پژوهش چی بود،
فکر می‌کنم مهمه عملکرد توجه
در مغز رو درک کنیم.

پس کاری که ما در آزمایشگاه می‌کنیم
اینه که بسیاری از پژوهش‌های ما در مورد
توجه شامل ضبط امواج مغزی می‌شه.
در این روال ضبط امواج مغزی،
آدم‌ها کلاه‌های بامزه‌ای به سر می‌ذارن
که یه جورایی شبیه کلاه شناست،
و داخل‌ش الکترودهایی تعبیه شده.
این الکترودها فعالیت الکترونیکی
جاری در مغز رو می‌گیرن.
و اینکارو با دقت زمانی
هزارم ثانیه‌ای انجام می‌دن.
بنابراین ما می‌تونیم این نوسان‌های کوچک
ولی قابل تشخیص رو در طول زمان ببینیم.
و با این کار، می‌تونیم کاملا دقیق
زمانبندی فعالیت مغز رو ترسیم کنیم.
حدود ۱۷۰ هزارم ثانیه
بعد از اینکه به مشارکت‌کنندگانمون در پژوهش
تصویر یک صورت روی صفحه نمایش دادیم
شاهد یک تصویر ذهنی قابل اعتماد
و قابل تشخیص در مغز بودیم.
این اتفاق درست
در قسمت پشت جمجمه افتاد،
بالای مناطقی از مغز که درگیر
فرآیند تشخیص چهره هستند.
حالا، این موضوع
چنان به موقع و قابل اعتماد،
به عنوان چهره‌شناسی مغز اتفاق افتاد،
که ما این مولفه‌ی موج مغز رو
نامگذاری کردیم.
ما بهش میگیم مولفه‌ی N170.
و از این مولفه در بسیاری
از پژوهش‌هامون استفاده می‌کنیم.
با این مولفه می‌تونیم تاثیر توجه
بر دریافت‌مون رو ببینیم.

حالا می‌خوام شما رو تا حدی
با نوع آزمایش‌هایی که ما
در آزمایشگاه انجام می‌دیم، آشنا کنم.
ما به شرکت‌کننده‌ها تصاویری
مانند این رو نشون می‌دیم.
شما باید یک چهره و یک منظره‌
که روی هم افتادن رو ببینید.
و کار ما اینه که از شرکت‌کننده‌ها می‌پرسیم
درحین اینکه به یک سری از این تصاویر
روی هم افتاده نگاه می‌کنند،
یک کاری با توجه‌شون انجام بدن.
در بعضی آزمایش‌ها، ازشون می‌خوایم
به چهره توجه کنن.
و برای اطمینان از اینکه
همین کار رو انجام می‌دن،
ازشون می‌خوایم با فشار دادن
یک دکمه، به ما بگن،
که چهره به نظرشون مرده یا زن.
در آزمایش‌های دیگه،
ازشون می‌پرسیم منظره چی بوده —
داخلی بوده یا بیرونی؟
و با این روش، توجه رو گول می‌زنیم
و مطمئن می‌شیم شرکت‌کننده‌ها واقعا
کاری که ازشون خواستیم رو انجام داده باشن.
نظریه‌های ما در مورد توجه
از این قرار بود:
اگر توجه به واقع کارش رو انجام می‌ده
و بر دریافت تاثیر می‌گذاره،
شاید کارکردش شبیه آمپلی‌فایره.
و منظورم اینه که
وقتی ما توجه رو به چهره معطوف می‌کنیم،
واضح‌تر و نمایان‌تر می‌شه
راحت‌تر دیده می‌شه.
اما وقتی توجه رو به منظره معطوف می‌کنیم،
و داریم اطلاعات منظره رو پردازش می‌کنیم
چهره دیگه به سختی قابل تشخیصه.

بنابراین کاری که ما می‌خواستیم بکنیم
این بود که مولفه‌ی چهره‌شناسی مغز،
N170، رو بررسی کنیم
و ببینیم تغییری کرده یا نه.
به عنوان عملکرد اینکه شرکت‌کننده‌ها
به کجا توجه کردن —
به منظره یا به چهره.
و به این نتایج رسیدیم.
فهمیدیم وقتی به چهره توجه کردن،
N170 بزرگ‌تر شده.
و وقتی به منظره توجه کردن، همونطور که
در قسمت قرمز می‌بینین، کوچک‌تر شده.
و اون شکافی که بین خطوط
آبی و قرمز می‌بینید
خیلی قویه.
این به ما می‌گه که توجه،
که در واقع تنها چیزیه
که تغییر کرده،
چون در هر دو مورد
تصاویر یکسانی دیده شده —
توجه دریافت رو تغییر می‌ده.
و اینکارو خیلی سریع انجام می‌ده.
در فاصله‌ی ۱۷۰ هزارم ثانیه
از دیدن یک چهره.
در پژوهش‌های تکمیلی‌مون،
می‌خواستیم ببینیم چه اتفاقی می‌افته،
چطور می‌تونیم این تاثیر رو
آشفته یا کمرنگ کنیم؟
و حدس‌مون این بود که اگر افراد رو
در محیط‌های استرس‌زا قرار بدیم،

اگر حواسشون رو با تصاویر
آزاردهنده و منفی پرت کنیم،
تصاویری از رنج و خشونت —
شبیه چیزهایی که متاسفانه
ممکنه در اخبار ببینیم —
این کار ممکنه واقعا
روی توجه اون‌ها تاثیر بگذاره.
و این در واقع چیزی بود که بهش رسیدیم.

اگر حین انجام این آزمایش
ما تصاویر استرس‌زا نمایش بدیم،
این شکاف توجه کم می‌شه،
قدرت‌ش کمرنگ می‌شه.
در پژوهش‌های دیگه‌مون،
می‌خواستیم ببینیم، باشه، عالی —
البته عالی نه، خبر بدیه که
استرس این کارو با مغز می‌کنه —
اما اگر موضوع این باشه که استرس
این تاثیر قدرتمند رو روی توجه داره،
از طریق حواس‌پرتی بیرونی،
چی می‌شه اگر ما به عامل حواس‌پرتی
بیرونی نیاز نداشته باشیم
اگه خودمون حواس‌مون رو پرت کنیم چی؟
و برای این کار،
ما در واقع باید آزمایشی رو
ابداع می‌کردیم،
که در اون خود افراد عامل
حواس‌پرتی‌شون رو ایجاد کنن.
یعنی فکر کردن به کارهای دیگه
وقتی مشغول انجام کار دیگه‌ای هستیم.
و نکته‌ی گول زدن آدم‌ها و ایجاد حواس‌پرتی
در اصل اینه که حوصله‌شون رو سر ببری.
پس امیدوارم در حال حاضر
خیلی حواس‌ها پرت نباشند.
وقتی ما حوصله‌ی افراد رو سر می‌بریم،
اون‌ها با کمال میل انواع محتوای درونی
برای مشغول کردن خودشون رو ایجاد می‌کنن.
پس ما یکی از کسل‌کننده‌ترین
آزمایش‌های دنیا رو
برای این کار انتخاب کردیم.
شرکت‌کننده‌ها فقط یک سری
چهره روی صفحه‌ی نمایش می‌دیدند،
یکی پس از دیگری.
اون‌ها هربار چهره رو می‌دیدن
دکمه رو فشار می‌دادن.
همه‌ش همین بود.
خب، یکی از حقه‌ها این بود که گاهی
یکی از چهره‌ها سر و ته بود،
و این موضوع خیلی به ندرت اتفاق می‌افتاد.
در اون آزمایش‌ها ازشون خواستیم
جواب رو نگه دارن.
خیلی زود متوجه شدیم
با موفقیت حواس خودشون رو پرت کردن
چون وقتی چهره‌ی سر و ته می‌اومد
دکمه رو فشار می‌دادن.
درصورتیکه کاملا واضح بود
چهره سر و ته شده.
ما می‌خواستیم بدونیم چه اتفاقی می‌افته
وقتی آدم‌ها حواس‌شون پرت می‌شه.
و اونچه فهمیدیم این بود،
با شباهت بسیار به استرس بیرونی،
و عامل بیرونی حواس‌پرتی در محیط،
حواس‌پرتی درونی،
حواس‌پرتی ذهن خود ما هم،
شکاف توجه رو کم می‌کنه.
قدرت توجه رو کمرنگ می‌کنه.

پس تمام این پژوهش‌ها به ما چی می‌گن؟
اون‌ها به ما می‌گن که توجه
خیلی قدرتمنده
وقتی پای تاثیرگذاری
روی دریافت ما وسط باشه.
علیرغم اینکه بسیار قدرتمنده،
شکننده و آسیب‌پذیر هم هست.
و چیزهایی از قبیل استرس
و حواس‌پرتی قدرت‌ش رو کم می‌کنه.
اما تمام این‌ها در چارچوب شرایط
بسیار کنترل‌شده‌ی آزمایشگاهی بودن.
در دنیای واقعی چطور؟
در زندگی‌های واقعی و روزمره‌ی ما چطور؟
همین الان چطور؟
حواس شما همین الان کجاست؟
برای اینکه توجه‌تون رو جلب کنیم،
می‌خوام یک پیش‌بینی در مورد توجه‌تون
طی زمان باقی‌مونده از صحبتم بکنم.
آماده‌اید؟
این پیش‌بینی منه.
شما به ۴ دقیقه از ۸ دقیقه‌ی بعدی
صحبت‌های من آگاه نخواهید بود.


(خنده حضار)

این یک چالشه،
خواهش می‌کنم توجه کنید.
حالا، چرا اینو می‌گم؟
قطعا فرض رو بر این می‌ذارم
که شما سرجاتون نشسته می‌مونین
و خب لطف می‌کنید همینطور
که حرف می‌زنم به من نگاه می‌کنین.
اما پژوهش‌های منتشر شده در این مورد
می‌گن که ما حواس‌مون رو پرت می‌کنیم
ما حدود ۵۰ درصد از وقتی که بیدار هستیم رو

به دور کردن ذهن‌مون از کاری
که در حال انجام‌ش هستیم می‌گذرونیم.
این‌ها ممکنه کوچک باشن،
سفرهای ذهنی کوچکی که می‌ریم،
افکار خصوصی‌ای که داریم.
و وقتی این حواس‌پرتی اتفاق می‌افته،
می‌تونه مشکل‌ساز بشه.
حالا امروز فکر نمی‌کنم
عواقب جدی برای شما
که امروز اینجا نشستید وجود داشته باشه.
اما فرمانده‌ای نظامی رو تصور کنین
که ۴ دقیقه از یک گزارش رو از دست بده،
یا یک قاضی که چهار دقیقه
از یک شهادت رو از دست بده.
یا یک جراح یا آتش‌نشان
که زمانی رو از دست بده.
عواقب این نمونه‌ها
می‌تونن جدی باشن.
پس می‌پرسیم چرا ما اینکارو می‌کنیم؟
چرا اینقدر حواس‌مون رو پرت می‌کنیم؟

خب، یک قسمتی از جواب اینه که
ذهن ما استاد بی‌بدیل سفر در زمانه.
و این سفر در زمان واقعا براش کار راحتیه.
اگر ذهن رو با استعاره‌ی یک دستگاه
پخش موسیقی در نظر بگیریم می‌بینیم.
می‌تونیم ذهن رو به عقب برگردونیم
تا به اتفاقاتی که افتادن فکر کنیم، درسته؟
یا می‌تونیم بریم جلو، و برای کار بعدی
برنامه‌ریزی کنیم.
و ما به کرّات در این حالت
سفر به زمان در گذشته و آینده
قرار می‌گیریم.
و اغلب ناخودآگاه این اتفاق می‌افته،
اکثر اوقات ناخودآگاه این اتفاق می‌افته،
حتی وقتی می‌خوایم که توجه کنیم.
فقط به آخرین باری که سعی داشتین
کتاب بخونین فکر کنین،
به آخر صفحه رسیدین
بدون اینکه معنی کلمات رو بدونین.
این اتفاق برای ما می‌افته.
و وقتی اتفاق می‌افته،
بدون اینکه آگاه باشیم حواس‌مون پرت می‌شه
عواقبی در کاره.
ما اشتباه می‌کنیم.
گاهی اطلاعات حیاتی رو از دست می‌دیم.
و در تصمیم‌گیری به مشکل برمی‌خوریم.
وقتی بدتر می‌شه که استرس داشته باشیم.
وقتی در لحظه‌ای باشیم که تحمل‌ش سخته.
وقتی به عقب برمی‌گردیم
به گذشته فقط فکر نمی‌کنیم
در گذشته می‌مونیم، به فکر فرو می‌ریم
دوباره زندگی‌ش می‌کنیم، پشیمون می‌شیم
از اتفاقاتی که افتادن و تموم شدن.

یا وقتی استرس داریم،
ذهن رو به جلو می‌بریم.
نه فقط برای اینکه برنامه‌ریزی مفید کنیم.
بلکه ممکنه نگران بشیم یا منفی‌بافی کنیم
برای اتفاقاتی که هنوز نیفتادن
و راستش ممکنه هیچوقت اتفاق نیفتن.
خب به اینجا که می‌رسه
ممکنه با خودتون فکر کنین، قبول،
حواس‌پرتی زیاد اتفاق می‌افته.
اغلب، ناخودآگاه پیش میاد.
و در شرایط استرس، بدتر هم می‌شه —
ما قدرتمندتر و بیشتر
حواس‌مون رو پرت می‌کنیم.

آیا برای این مساله
کاری از دست‌مون برمیاد؟
خوشحالم بگم جواب بله است.
از پژوهش‌های ما می‌شه فهمید
که برعکس یک ذهن مضطرب و پریشان
یک ذهن آگاهه.
آگاهی مرتبطه با توجه کردن
به تجربه‌ای که آگاهانه
در همین لحظه داریم.
و بدون هیچگونه عکس‌العمل احساسی
به اونچه در جریانه.
انگار باید دکمه‌ی درست
رو در حالت پخش بگذاریم
تا لحظه به لحظه‌ی
زندگی‌هامون رو تجربه کنیم.
و آگاهی فقط یک مفهوم نیست.
بیشتر شبیه تمرینه،
باید این حالت آگاهانه رو مجسم کنین
تا بتونین ازش بهره ببرین.
و بخش اعظم کاری که ما می‌کنیم،
پیشنهاد دادن برنامه‌هایی به افراده
که به شرکت‌کننده‌های ما
یک مجموعه تمرین می‌ده
که باید روزانه انجام بدن
برای اینکه لحظات آگاهانه‌ی بیشتری
در زندگی‌شون جا بدن.
و برای بسیاری از گروه‌هایی که باهاشون
کار می‌کنیم، اون‌هایی که استرس بالایی دارن
همونطور که گفتم — سربازها،
پزشکان متخصص —
برای اون‌ها، همونطور که می‌دونیم
حواس‌پرتی می‌تونه واقعا مهلک باشه.
پس برای ما مهمه مطمئن باشیم
برای بهینه‌سازی آموزش پیشنهادهایی بدیم
که با توجه به محدویت‌های زمانی
براشون به راحتی در دسترس باشه.
تا بتونن ازش بهره‌مند بشن.

و وقتی اینکارو کردیم، باید روند رو
پیگیری کنیم تا ببینیم چه اتفاقی می‌افته
نه فقط در زندگی روزمره‌شون،
بلکه در شرایط حادی که ممکنه
باهاش مواجه بشن.

چرا می‌خوایم اینکارو بکنیم؟
خب، ما می‌خوایم مثلاً این تمرین رو
به دانشجوها در فصل امتحانات بدیم.
یا می‌خوایم این تمرین رو به حسابدارها
در موعد پرداخت‌های مالیاتی بدیم.
یا به سربازها و نیروی دریایی
در زمان اعزام بدیم.
چرا؟
چون این‌ها لحظاتی هستن
که توجه اون‌ها در آسیب‌پذیرترین
حالت قرار می‌گیره،
به خاطر استرس و حواس‌پرتی.
و این‌ها همچنین لحظاتی هستن
که ما می‌خوایم که توجه‌شون
در اوج خودش باشه
تا بتونن عملکرد خوبی داشته باشی.
پس کاری که ما در پژوهش‌مون می‌کنیم
اینه که ازشون می‌خوایم
یک سلسله آزمایش‌های توجه‌محور بدن.
ما میزان توجه اون‌ها رو در شروع
یک وقفه‌ی پراسترس ثبت می کنیم.
و دو ماه بعد،
دوباره اینکارو انجام می‌دیم
می‌خوایم ببینیم تفاوتی دارن یا نه.
آیا آموزش آگاهی به اون‌ها
سودی هم داره؟
آیا می‌تونیم اون‌ها رو
از خطا در توجه
که ممکنه در استرس بالا اتفاق بیفته
محافظت کنیم؟
این چیزیه که بهش رسیدیم.

طی یک وقفه‌ی پراسترس،
متاسفانه واقعیت اینه که
اگه هیچ کاری نکنیم،
توجه افت می‌کنه،
افراد در پایان این وقفه‌ی پراسترس
از همیشه بدتر می‌شن.
ولی اگر آگاهی رو بهشون آموزش بدیم،
می‌تونیم ازشون محافظت‌ کنیم.
وضعیت‌شون پایدار می‌مونه،
گرچه درست مثل گروه‌های دیگه
استرس بالا رو تجربه می‌کنن.
و چه بسا چشمگیرتر اینکه،
اگر افراد برنامه‌های آموزشی ما رو بگذرونن
طی، بذارید بگیم، هشت هفته
و بعد کاملا به انجام تمرینات روزانه‌ی
آگاهی متعهد بمونن
که بهشون یاد می‌ده
چطور در لحظه‌ی حال زندگی کنن،
خب، واقعا در طول زمان بهتر می‌شن،
حتی اگر در شرایط پراسترس باشن.
و واقعا مهمه
که این نکته‌ی آخر رو درک کنیم،
چون به ما می‌گه
تمرینات آگاهی شباهت زیادی
به تمرینات بدنی دارن:
اگر انجام‌شون ندین، فایده‌ای ندارن.
اما اگر واقعاً درگیر
تمرینات آگاهی بشین،
هرچه بیشتر تمرین کنین،
فایده‌ی بیشتری براتون داره.

حالا می‌خوام برگردم
به مورد کاپیتان جف دیویس.
همون‌طور که در شروع حرفم گفتم،
نیروهای او در اولین پروژه‌ی ما
برای ارائه‌ی تمرینات آگاهی مشارکت کردن.
و اون‌ها دقیقا همین الگو رو نشون دادن،
که بسیار دلگرم کننده بود.
ما آموزش آگاهی رو بر روی اون‌ها
درست قبل از اعزام‌شون به عراق انجام دادیم.
و بعد از برگشت
کاپیتان دیویس به ما گفت
مزایای این برنامه رو حس کرده.
او گفت که برعکس دفعه‌ی پیش
بعد از این اعزام،
اون‌ها خیلی بیشتر در لحظه حاضر بودن.
اون‌ها بینا بودن.
در مقام عکس‌العمل نبودن.
و در برخی موارد،
واقعاً دلسوزتر بودن
در ارتباط با کسانی که باهاشون
سر و کار داشتن و بین خودشون.
او گفت خیلی وقت‌ها،
او حس کرده این برنامه‌ی آموزش آگاهی
که ما بهشون ارائه دادیم
در واقع یک ابزار خیلی مهمه
که از اون‌ها در برابر
اختلال روانی پس از بحران محافظت می‌کنه
و حتی اون رو تبدیل
به رشد پس از بحران می‌کنه.
این برای ما خیلی جالب بود.

و به اینجا رسید
که من و کاپیتان دیویس —
می‌دونین، این ماجرا به ده سال
پیش برمی‌گرده، در سال ۲۰۰۸ —
ما تمام این‌ سال‌ها با هم
در ارتباط موندیم.
و خود او هم به تمرین‌های
آگاهی‌ ادامه داده
و روزانه این کار رو انجام می‌ده.
او ترفیع گرفت و سرگرد شد،
و در نهایت هم از نیروی دریایی بازنشسته شد.
او از همسرش جدا شد،
دوباره ازدواج کرد،
بچه‌دار شد، و مدرک MBA گرفت.
و طی تمام این چالش‌ها
و تغییرات و لذات زندگی‌ش،
تمرینات آگاهی‌ش رو ادامه داد.
و انگار قسمت اینطور باشه،
همین چند ماه پیش،
کاپیتان دیویس دچار یک حمله‌ی قلبی
شدید در سن ۴۶ سالگی شد.
چند هفته پیش با من تماس گرفت
و گفت، «می‌خوام یه چیزی بهت بگم
می‌دونم دکترهایی که من رو درمان کردن
قلب من رو نجات دادن
اما آگاهی زندگی‌م رو نجات داد.
حضور ذهن‌ام در اون لحظه
برای اینکه جلوی آمبولانس رو بگیرم
که من رو به بیمارستان برسونه،» —
خودش به تنهایی،
وضوح ذهنی که داشت
تا شرایط ترس و اضطراب را تشخیص دهد
ولی گرفتار آن نشود —
او گفت، «برای من، این‌ها
موهبت‌های آگاهی بودن.»
و من از اینکه شنیدم حالش خوبه
خیالم راحت شد.
اما واقعاً خوشحال شدم وقتی دیدم
او توجه‌ خودش رو تغییر داده بود
او از داشتن یک رییس خیلی بد —
سیستم توجهی که اون رو
تا پرت کردن خودش از پل پیش برد —
به داشتن یک رهبر
و راهنمای بی‌بدیل رسید،
که زندگی‌ش رو نجات داد.

پس من در واقع می‌خوام صحبت‌م رو
با دعوت کردن همه‌تون به عمل به پایان ببرم.
و حرف‌م اینه.
به توجه‌تون توجه کنید.
باشه؟
به توجه‌تون توجه کنید.
و تمرین و آموزش آگاهی رو به عنوان
ابزاری برای سلامت روزانه‌تون در نظر بگیرین
برای رام کردن ذهن پریشان خودتون
و مجال دادن به توجه‌تون برای اینکه
راهنمایی معتمد در زندگی‌تون باشه.


متشکرم.


(تشویق حضار)

TED.com translations are made possible by volunteer
translators. Learn more about the
Open Translation Project.


© TED Conferences, LLC. All rights reserved.

به این گزاره توجه کنید:
آدم‌ها فقط از ۱۰ درصد
ظرفیت مغزشان استفاده می‌کنند.
خب، به عنوان یک عصب‌شناس می‌تونم بگم
گرچه مورگان فریمن، با اون وقاری
که ازش هنرپیشه‌ای عالی می‌سازه،
این جمله رو گفت،
این گزاره کاملا اشتباهه.


(خنده حضار)

واقعیت اینه که آدم‌ها از ۱۰۰ درصد
ظرفیت مغزشون استفاده می‌کنن.
مغز عضوی به غایت کارآمد و انرژی‌بره
که به طور کامل
مورد استفاده قرار می‌گیره
و با وجود اینکه از ظرفیت کاملش
استفاده می‌شه
از مشکل بار اضافی اطلاعات رنج می‌بره.
در محیط اطراف اطلاعات خیلی زیادی
وجود دارن که مغز می‌تونه کاملا تحلیل کنه.
پس برای حل این مشکل بار اضافی اطلاعات
سیر تکامل راه‌حلی طراحی کرده
که سیستم توجه مغز است.

توجه به ما مجال می‌ده
که منابع محاسباتی مغز رو
پیدا کنیم، انتخاب کنیم،
و به زیرمجموعه‌ای
از آنچه موجوده هدایت‌ کنیم.
می‌تونیم توجه رو رهبر مغز بدونیم.
توجه به هر سمتی بره،
باقی مغز هم به دنبالش می‌ره.
به عبارتی، توجه رییس مغز شماست.
و طی ۱۵ سال اخیر،
من مشغول مطالعه‌ سیستم
توجه در مغز انسان بوده‌ام.
در تمام پژوهش‌های ما،
یک سوال برای من خیلی جالب بوده.
اگر واقعا همینطوره که
توجه رییس مغز ماست
آیا رییس خوبیه؟
آیا واقعا ما رو خوب هدایت می‌کنه؟
و برای تعمق در این سوال بزرگ،
می‌خواستم سه چیز رو بدونم.
اول، توجه چگونه دریافت ما رو
کنترل می‌کنه؟
دوم، چرا ما رو یاری نمی‌کنه،
گاهی به ما حس گیجی
و حواس‌پرتی می‌ده؟
و سوم، آیا کاری از دست ما
برای این گیجی برمیاد؟
می‌تونیم مغزمون رو تعلیم بدیم
تا بهتر توجه کنه؟
تا توجه قوی‌تر و باثبات‌تری در کاری
که در زندگی انجام‌ می‌دیم داشته باشیم.

حالا می‌خوام یه نگاه اجمالی بندازیم
به رویکردمون به این مساله.
یک مثال بسیار تاثربرانگیز
از اینکه توجه ما چطور
به کار گرفته می‌شه.
و می‌خوام این کار رو با استفاده از
مثال کسی که به خوبی می‌شناسم انجام بدم.
او در نهایت عضوی از گروه بسیار بزرگی
از افرادی شد که ما باهاشون کار می‌کنیم،
که براشون توجه موضوع
مرگ و زندگیه.
پزشکان متخصص رو در نظر بگیرین
یا آتش‌نشان‌ها
یا سربازان یا دریانوردان ارتش.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

این داستان یک فرمانده‌ی ناو دریاییه
کاپیتان جف دیویس.
و صحنه‌ای که می‌خوام بهتون نشون بدم،
همین‌طور که می‌بینید،
ربطی به دوران جنگ او نداره.
او در واقع روی پلی در فلوریدا بوده.
ولی به جای نگاه کردن
به مناظر اطرافش،
دیدن چشم‌اندازهای زیبا
و توجه به نسیم خنک اقیانوس،
او به سرعت رانندگی می‌کرد و می‌خواست
خودش رو از پل به پایین پرت کنه.
و او بعدها به من گفت که تمام انرژی‌ش
رو گذاشته برای اینکه اینکار رو انجام نده.
می‌دونین، او تازه از عراق برگشته بود.
و درحالیکه جسمش روی اون پل بود،
ذهنش، توجه‌ش،
فرسنگ‌ها دورتر بود.
رنج او رو دربرگرفته بود.
ذهنش نگران و مشغول بود
و خاطراتی دلهره‌آور داشت،
و واقعا برای آینده‌ش نگران بود.
و من خیلی خوشحالم
که او خودکشی نکرد.
چون او به عنوان یک رهبر و فرمانده
می‌دونست تنها کسی نیست
که احتمالا در رنج و عذابه؛
خیلی از همرزمانش هم احتمالا
همین‌طور بودن.

و در سال ۲۰۰۸، او در پروژه‌ای
در نوع خود بی‌نظیر با من شریک شد
که به ما مجال می‌داد چیزی رو با عنوان
آموزش آگاهی روی نیروهای در حال خدمت ارتش

آزمایش کنیم و آموزش بدیم.
اما قبل از اینکه بگم
آموزش آگاهی چیه،
یا نتایج اون پژوهش چی بود،
فکر می‌کنم مهمه عملکرد توجه
در مغز رو درک کنیم.

پس کاری که ما در آزمایشگاه می‌کنیم
اینه که بسیاری از پژوهش‌های ما در مورد
توجه شامل ضبط امواج مغزی می‌شه.
در این روال ضبط امواج مغزی،
آدم‌ها کلاه‌های بامزه‌ای به سر می‌ذارن
که یه جورایی شبیه کلاه شناست،
و داخل‌ش الکترودهایی تعبیه شده.
این الکترودها فعالیت الکترونیکی
جاری در مغز رو می‌گیرن.
و اینکارو با دقت زمانی
هزارم ثانیه‌ای انجام می‌دن.
بنابراین ما می‌تونیم این نوسان‌های کوچک
ولی قابل تشخیص رو در طول زمان ببینیم.
و با این کار، می‌تونیم کاملا دقیق
زمانبندی فعالیت مغز رو ترسیم کنیم.
حدود ۱۷۰ هزارم ثانیه
بعد از اینکه به مشارکت‌کنندگانمون در پژوهش
تصویر یک صورت روی صفحه نمایش دادیم
شاهد یک تصویر ذهنی قابل اعتماد
و قابل تشخیص در مغز بودیم.
این اتفاق درست
در قسمت پشت جمجمه افتاد،
بالای مناطقی از مغز که درگیر
فرآیند تشخیص چهره هستند.
حالا، این موضوع
چنان به موقع و قابل اعتماد،
به عنوان چهره‌شناسی مغز اتفاق افتاد،
که ما این مولفه‌ی موج مغز رو
نامگذاری کردیم.
ما بهش میگیم مولفه‌ی N170.
و از این مولفه در بسیاری
از پژوهش‌هامون استفاده می‌کنیم.
با این مولفه می‌تونیم تاثیر توجه
بر دریافت‌مون رو ببینیم.

حالا می‌خوام شما رو تا حدی
با نوع آزمایش‌هایی که ما
در آزمایشگاه انجام می‌دیم، آشنا کنم.
ما به شرکت‌کننده‌ها تصاویری
مانند این رو نشون می‌دیم.
شما باید یک چهره و یک منظره‌
که روی هم افتادن رو ببینید.
و کار ما اینه که از شرکت‌کننده‌ها می‌پرسیم
درحین اینکه به یک سری از این تصاویر
روی هم افتاده نگاه می‌کنند،
یک کاری با توجه‌شون انجام بدن.
در بعضی آزمایش‌ها، ازشون می‌خوایم
به چهره توجه کنن.
و برای اطمینان از اینکه
همین کار رو انجام می‌دن،
ازشون می‌خوایم با فشار دادن
یک دکمه، به ما بگن،
که چهره به نظرشون مرده یا زن.
در آزمایش‌های دیگه،
ازشون می‌پرسیم منظره چی بوده —
داخلی بوده یا بیرونی؟
و با این روش، توجه رو گول می‌زنیم
و مطمئن می‌شیم شرکت‌کننده‌ها واقعا
کاری که ازشون خواستیم رو انجام داده باشن.
نظریه‌های ما در مورد توجه
از این قرار بود:
اگر توجه به واقع کارش رو انجام می‌ده
و بر دریافت تاثیر می‌گذاره،
شاید کارکردش شبیه آمپلی‌فایره.
و منظورم اینه که
وقتی ما توجه رو به چهره معطوف می‌کنیم،
واضح‌تر و نمایان‌تر می‌شه
راحت‌تر دیده می‌شه.
اما وقتی توجه رو به منظره معطوف می‌کنیم،
و داریم اطلاعات منظره رو پردازش می‌کنیم
چهره دیگه به سختی قابل تشخیصه.

بنابراین کاری که ما می‌خواستیم بکنیم
این بود که مولفه‌ی چهره‌شناسی مغز،
N170، رو بررسی کنیم
و ببینیم تغییری کرده یا نه.
به عنوان عملکرد اینکه شرکت‌کننده‌ها
به کجا توجه کردن —
به منظره یا به چهره.
و به این نتایج رسیدیم.
فهمیدیم وقتی به چهره توجه کردن،
N170 بزرگ‌تر شده.
و وقتی به منظره توجه کردن، همونطور که
در قسمت قرمز می‌بینین، کوچک‌تر شده.
و اون شکافی که بین خطوط
آبی و قرمز می‌بینید
خیلی قویه.
این به ما می‌گه که توجه،
که در واقع تنها چیزیه
که تغییر کرده،
چون در هر دو مورد
تصاویر یکسانی دیده شده —
توجه دریافت رو تغییر می‌ده.
و اینکارو خیلی سریع انجام می‌ده.
در فاصله‌ی ۱۷۰ هزارم ثانیه
از دیدن یک چهره.
در پژوهش‌های تکمیلی‌مون،
می‌خواستیم ببینیم چه اتفاقی می‌افته،
چطور می‌تونیم این تاثیر رو
آشفته یا کمرنگ کنیم؟
و حدس‌مون این بود که اگر افراد رو
در محیط‌های استرس‌زا قرار بدیم،

اگر حواسشون رو با تصاویر
آزاردهنده و منفی پرت کنیم،
تصاویری از رنج و خشونت —
شبیه چیزهایی که متاسفانه
ممکنه در اخبار ببینیم —
این کار ممکنه واقعا
روی توجه اون‌ها تاثیر بگذاره.
و این در واقع چیزی بود که بهش رسیدیم.

اگر حین انجام این آزمایش
ما تصاویر استرس‌زا نمایش بدیم،
این شکاف توجه کم می‌شه،
قدرت‌ش کمرنگ می‌شه.
در پژوهش‌های دیگه‌مون،
می‌خواستیم ببینیم، باشه، عالی —
البته عالی نه، خبر بدیه که
استرس این کارو با مغز می‌کنه —
اما اگر موضوع این باشه که استرس
این تاثیر قدرتمند رو روی توجه داره،
از طریق حواس‌پرتی بیرونی،
چی می‌شه اگر ما به عامل حواس‌پرتی
بیرونی نیاز نداشته باشیم
اگه خودمون حواس‌مون رو پرت کنیم چی؟
و برای این کار،
ما در واقع باید آزمایشی رو
ابداع می‌کردیم،
که در اون خود افراد عامل
حواس‌پرتی‌شون رو ایجاد کنن.
یعنی فکر کردن به کارهای دیگه
وقتی مشغول انجام کار دیگه‌ای هستیم.
و نکته‌ی گول زدن آدم‌ها و ایجاد حواس‌پرتی
در اصل اینه که حوصله‌شون رو سر ببری.
پس امیدوارم در حال حاضر
خیلی حواس‌ها پرت نباشند.
وقتی ما حوصله‌ی افراد رو سر می‌بریم،
اون‌ها با کمال میل انواع محتوای درونی
برای مشغول کردن خودشون رو ایجاد می‌کنن.
پس ما یکی از کسل‌کننده‌ترین
آزمایش‌های دنیا رو
برای این کار انتخاب کردیم.
شرکت‌کننده‌ها فقط یک سری
چهره روی صفحه‌ی نمایش می‌دیدند،
یکی پس از دیگری.
اون‌ها هربار چهره رو می‌دیدن
دکمه رو فشار می‌دادن.
همه‌ش همین بود.
خب، یکی از حقه‌ها این بود که گاهی
یکی از چهره‌ها سر و ته بود،
و این موضوع خیلی به ندرت اتفاق می‌افتاد.
در اون آزمایش‌ها ازشون خواستیم
جواب رو نگه دارن.
خیلی زود متوجه شدیم
با موفقیت حواس خودشون رو پرت کردن
چون وقتی چهره‌ی سر و ته می‌اومد
دکمه رو فشار می‌دادن.
درصورتیکه کاملا واضح بود
چهره سر و ته شده.
ما می‌خواستیم بدونیم چه اتفاقی می‌افته
وقتی آدم‌ها حواس‌شون پرت می‌شه.
و اونچه فهمیدیم این بود،
با شباهت بسیار به استرس بیرونی،
و عامل بیرونی حواس‌پرتی در محیط،
حواس‌پرتی درونی،
حواس‌پرتی ذهن خود ما هم،
شکاف توجه رو کم می‌کنه.
قدرت توجه رو کمرنگ می‌کنه.

پس تمام این پژوهش‌ها به ما چی می‌گن؟
اون‌ها به ما می‌گن که توجه
خیلی قدرتمنده
وقتی پای تاثیرگذاری
روی دریافت ما وسط باشه.
علیرغم اینکه بسیار قدرتمنده،
شکننده و آسیب‌پذیر هم هست.
و چیزهایی از قبیل استرس
و حواس‌پرتی قدرت‌ش رو کم می‌کنه.
اما تمام این‌ها در چارچوب شرایط
بسیار کنترل‌شده‌ی آزمایشگاهی بودن.
در دنیای واقعی چطور؟
در زندگی‌های واقعی و روزمره‌ی ما چطور؟
همین الان چطور؟
حواس شما همین الان کجاست؟
برای اینکه توجه‌تون رو جلب کنیم،
می‌خوام یک پیش‌بینی در مورد توجه‌تون
طی زمان باقی‌مونده از صحبتم بکنم.
آماده‌اید؟
این پیش‌بینی منه.
شما به ۴ دقیقه از ۸ دقیقه‌ی بعدی
صحبت‌های من آگاه نخواهید بود.


(خنده حضار)

این یک چالشه،
خواهش می‌کنم توجه کنید.
حالا، چرا اینو می‌گم؟
قطعا فرض رو بر این می‌ذارم
که شما سرجاتون نشسته می‌مونین
و خب لطف می‌کنید همینطور
که حرف می‌زنم به من نگاه می‌کنین.
اما پژوهش‌های منتشر شده در این مورد
می‌گن که ما حواس‌مون رو پرت می‌کنیم
ما حدود ۵۰ درصد از وقتی که بیدار هستیم رو

به دور کردن ذهن‌مون از کاری
که در حال انجام‌ش هستیم می‌گذرونیم.
این‌ها ممکنه کوچک باشن،
سفرهای ذهنی کوچکی که می‌ریم،
افکار خصوصی‌ای که داریم.
و وقتی این حواس‌پرتی اتفاق می‌افته،
می‌تونه مشکل‌ساز بشه.
حالا امروز فکر نمی‌کنم
عواقب جدی برای شما
که امروز اینجا نشستید وجود داشته باشه.
اما فرمانده‌ای نظامی رو تصور کنین
که ۴ دقیقه از یک گزارش رو از دست بده،
یا یک قاضی که چهار دقیقه
از یک شهادت رو از دست بده.
یا یک جراح یا آتش‌نشان
که زمانی رو از دست بده.
عواقب این نمونه‌ها
می‌تونن جدی باشن.
پس می‌پرسیم چرا ما اینکارو می‌کنیم؟
چرا اینقدر حواس‌مون رو پرت می‌کنیم؟

خب، یک قسمتی از جواب اینه که
ذهن ما استاد بی‌بدیل سفر در زمانه.
و این سفر در زمان واقعا براش کار راحتیه.
اگر ذهن رو با استعاره‌ی یک دستگاه
پخش موسیقی در نظر بگیریم می‌بینیم.
می‌تونیم ذهن رو به عقب برگردونیم
تا به اتفاقاتی که افتادن فکر کنیم، درسته؟
یا می‌تونیم بریم جلو، و برای کار بعدی
برنامه‌ریزی کنیم.
و ما به کرّات در این حالت
سفر به زمان در گذشته و آینده
قرار می‌گیریم.
و اغلب ناخودآگاه این اتفاق می‌افته،
اکثر اوقات ناخودآگاه این اتفاق می‌افته،
حتی وقتی می‌خوایم که توجه کنیم.
فقط به آخرین باری که سعی داشتین
کتاب بخونین فکر کنین،
به آخر صفحه رسیدین
بدون اینکه معنی کلمات رو بدونین.
این اتفاق برای ما می‌افته.
و وقتی اتفاق می‌افته،
بدون اینکه آگاه باشیم حواس‌مون پرت می‌شه
عواقبی در کاره.
ما اشتباه می‌کنیم.
گاهی اطلاعات حیاتی رو از دست می‌دیم.
و در تصمیم‌گیری به مشکل برمی‌خوریم.
وقتی بدتر می‌شه که استرس داشته باشیم.
وقتی در لحظه‌ای باشیم که تحمل‌ش سخته.
وقتی به عقب برمی‌گردیم
به گذشته فقط فکر نمی‌کنیم
در گذشته می‌مونیم، به فکر فرو می‌ریم
دوباره زندگی‌ش می‌کنیم، پشیمون می‌شیم
از اتفاقاتی که افتادن و تموم شدن.

یا وقتی استرس داریم،
ذهن رو به جلو می‌بریم.
نه فقط برای اینکه برنامه‌ریزی مفید کنیم.
بلکه ممکنه نگران بشیم یا منفی‌بافی کنیم
برای اتفاقاتی که هنوز نیفتادن
و راستش ممکنه هیچوقت اتفاق نیفتن.
خب به اینجا که می‌رسه
ممکنه با خودتون فکر کنین، قبول،
حواس‌پرتی زیاد اتفاق می‌افته.
اغلب، ناخودآگاه پیش میاد.
و در شرایط استرس، بدتر هم می‌شه —
ما قدرتمندتر و بیشتر
حواس‌مون رو پرت می‌کنیم.

آیا برای این مساله
کاری از دست‌مون برمیاد؟
خوشحالم بگم جواب بله است.
از پژوهش‌های ما می‌شه فهمید
که برعکس یک ذهن مضطرب و پریشان
یک ذهن آگاهه.
آگاهی مرتبطه با توجه کردن
به تجربه‌ای که آگاهانه
در همین لحظه داریم.
و بدون هیچگونه عکس‌العمل احساسی
به اونچه در جریانه.
انگار باید دکمه‌ی درست
رو در حالت پخش بگذاریم
تا لحظه به لحظه‌ی
زندگی‌هامون رو تجربه کنیم.
و آگاهی فقط یک مفهوم نیست.
بیشتر شبیه تمرینه،
باید این حالت آگاهانه رو مجسم کنین
تا بتونین ازش بهره ببرین.
و بخش اعظم کاری که ما می‌کنیم،
پیشنهاد دادن برنامه‌هایی به افراده
که به شرکت‌کننده‌های ما
یک مجموعه تمرین می‌ده
که باید روزانه انجام بدن
برای اینکه لحظات آگاهانه‌ی بیشتری
در زندگی‌شون جا بدن.
و برای بسیاری از گروه‌هایی که باهاشون
کار می‌کنیم، اون‌هایی که استرس بالایی دارن
همونطور که گفتم — سربازها،
پزشکان متخصص —
برای اون‌ها، همونطور که می‌دونیم
حواس‌پرتی می‌تونه واقعا مهلک باشه.
پس برای ما مهمه مطمئن باشیم
برای بهینه‌سازی آموزش پیشنهادهایی بدیم
که با توجه به محدویت‌های زمانی
براشون به راحتی در دسترس باشه.
تا بتونن ازش بهره‌مند بشن.

و وقتی اینکارو کردیم، باید روند رو
پیگیری کنیم تا ببینیم چه اتفاقی می‌افته
نه فقط در زندگی روزمره‌شون،
بلکه در شرایط حادی که ممکنه
باهاش مواجه بشن.

چرا می‌خوایم اینکارو بکنیم؟
خب، ما می‌خوایم مثلاً این تمرین رو
به دانشجوها در فصل امتحانات بدیم.
یا می‌خوایم این تمرین رو به حسابدارها
در موعد پرداخت‌های مالیاتی بدیم.
یا به سربازها و نیروی دریایی
در زمان اعزام بدیم.
چرا؟
چون این‌ها لحظاتی هستن
که توجه اون‌ها در آسیب‌پذیرترین
حالت قرار می‌گیره،
به خاطر استرس و حواس‌پرتی.
و این‌ها همچنین لحظاتی هستن
که ما می‌خوایم که توجه‌شون
در اوج خودش باشه
تا بتونن عملکرد خوبی داشته باشی.
پس کاری که ما در پژوهش‌مون می‌کنیم
اینه که ازشون می‌خوایم
یک سلسله آزمایش‌های توجه‌محور بدن.
ما میزان توجه اون‌ها رو در شروع
یک وقفه‌ی پراسترس ثبت می کنیم.
و دو ماه بعد،
دوباره اینکارو انجام می‌دیم
می‌خوایم ببینیم تفاوتی دارن یا نه.
آیا آموزش آگاهی به اون‌ها
سودی هم داره؟
آیا می‌تونیم اون‌ها رو
از خطا در توجه
که ممکنه در استرس بالا اتفاق بیفته
محافظت کنیم؟
این چیزیه که بهش رسیدیم.

طی یک وقفه‌ی پراسترس،
متاسفانه واقعیت اینه که
اگه هیچ کاری نکنیم،
توجه افت می‌کنه،
افراد در پایان این وقفه‌ی پراسترس
از همیشه بدتر می‌شن.
ولی اگر آگاهی رو بهشون آموزش بدیم،
می‌تونیم ازشون محافظت‌ کنیم.
وضعیت‌شون پایدار می‌مونه،
گرچه درست مثل گروه‌های دیگه
استرس بالا رو تجربه می‌کنن.
و چه بسا چشمگیرتر اینکه،
اگر افراد برنامه‌های آموزشی ما رو بگذرونن
طی، بذارید بگیم، هشت هفته
و بعد کاملا به انجام تمرینات روزانه‌ی
آگاهی متعهد بمونن
که بهشون یاد می‌ده
چطور در لحظه‌ی حال زندگی کنن،
خب، واقعا در طول زمان بهتر می‌شن،
حتی اگر در شرایط پراسترس باشن.
و واقعا مهمه
که این نکته‌ی آخر رو درک کنیم،
چون به ما می‌گه
تمرینات آگاهی شباهت زیادی
به تمرینات بدنی دارن:
اگر انجام‌شون ندین، فایده‌ای ندارن.
اما اگر واقعاً درگیر
تمرینات آگاهی بشین،
هرچه بیشتر تمرین کنین،
فایده‌ی بیشتری براتون داره.

حالا می‌خوام برگردم
به مورد کاپیتان جف دیویس.
همون‌طور که در شروع حرفم گفتم،
نیروهای او در اولین پروژه‌ی ما
برای ارائه‌ی تمرینات آگاهی مشارکت کردن.
و اون‌ها دقیقا همین الگو رو نشون دادن،
که بسیار دلگرم کننده بود.
ما آموزش آگاهی رو بر روی اون‌ها
درست قبل از اعزام‌شون به عراق انجام دادیم.
و بعد از برگشت
کاپیتان دیویس به ما گفت
مزایای این برنامه رو حس کرده.
او گفت که برعکس دفعه‌ی پیش
بعد از این اعزام،
اون‌ها خیلی بیشتر در لحظه حاضر بودن.
اون‌ها بینا بودن.
در مقام عکس‌العمل نبودن.
و در برخی موارد،
واقعاً دلسوزتر بودن
در ارتباط با کسانی که باهاشون
سر و کار داشتن و بین خودشون.
او گفت خیلی وقت‌ها،
او حس کرده این برنامه‌ی آموزش آگاهی
که ما بهشون ارائه دادیم
در واقع یک ابزار خیلی مهمه
که از اون‌ها در برابر
اختلال روانی پس از بحران محافظت می‌کنه
و حتی اون رو تبدیل
به رشد پس از بحران می‌کنه.
این برای ما خیلی جالب بود.

و به اینجا رسید
که من و کاپیتان دیویس —
می‌دونین، این ماجرا به ده سال
پیش برمی‌گرده، در سال ۲۰۰۸ —
ما تمام این‌ سال‌ها با هم
در ارتباط موندیم.
و خود او هم به تمرین‌های
آگاهی‌ ادامه داده
و روزانه این کار رو انجام می‌ده.
او ترفیع گرفت و سرگرد شد،
و در نهایت هم از نیروی دریایی بازنشسته شد.
او از همسرش جدا شد،
دوباره ازدواج کرد،
بچه‌دار شد، و مدرک MBA گرفت.
و طی تمام این چالش‌ها
و تغییرات و لذات زندگی‌ش،
تمرینات آگاهی‌ش رو ادامه داد.
و انگار قسمت اینطور باشه،
همین چند ماه پیش،
کاپیتان دیویس دچار یک حمله‌ی قلبی
شدید در سن ۴۶ سالگی شد.
چند هفته پیش با من تماس گرفت
و گفت، «می‌خوام یه چیزی بهت بگم
می‌دونم دکترهایی که من رو درمان کردن
قلب من رو نجات دادن
اما آگاهی زندگی‌م رو نجات داد.
حضور ذهن‌ام در اون لحظه
برای اینکه جلوی آمبولانس رو بگیرم
که من رو به بیمارستان برسونه،» —
خودش به تنهایی،
وضوح ذهنی که داشت
تا شرایط ترس و اضطراب را تشخیص دهد
ولی گرفتار آن نشود —
او گفت، «برای من، این‌ها
موهبت‌های آگاهی بودن.»
و من از اینکه شنیدم حالش خوبه
خیالم راحت شد.
اما واقعاً خوشحال شدم وقتی دیدم
او توجه‌ خودش رو تغییر داده بود
او از داشتن یک رییس خیلی بد —
سیستم توجهی که اون رو
تا پرت کردن خودش از پل پیش برد —
به داشتن یک رهبر
و راهنمای بی‌بدیل رسید،
که زندگی‌ش رو نجات داد.

پس من در واقع می‌خوام صحبت‌م رو
با دعوت کردن همه‌تون به عمل به پایان ببرم.
و حرف‌م اینه.
به توجه‌تون توجه کنید.
باشه؟
به توجه‌تون توجه کنید.
و تمرین و آموزش آگاهی رو به عنوان
ابزاری برای سلامت روزانه‌تون در نظر بگیرین
برای رام کردن ذهن پریشان خودتون
و مجال دادن به توجه‌تون برای اینکه
راهنمایی معتمد در زندگی‌تون باشه.


متشکرم.


(تشویق حضار)

TED.com translations are made possible by volunteer
translators. Learn more about the
Open Translation Project.


© TED Conferences, LLC. All rights reserved.


Username or email *


Password *


Log in

مغز ما بدون شک بازیگوش ترین و پر جنب و جوش ترین عضو بدن مان است. دلیل اصلی این اتفاق نامحدود بودن محدوده فعالیت مغز است. شما می توانید در حالی که بر روی کاناپه خود نشسته اید به قدم زدن در خیابان شانزلیزه فکر کنید، آینده را برای خودتان ترسیم کنید و یا حتی به روزهایی که گذشته اند و کارهایی که می توانسیتد انجام بدید و انجام نداده اید فکر کنید و افسوس بخورید. ادامه این روند باعث کاهش قدرت تمرکز ذهن خواهد شد پس باید هرچه زودتر برای افزایش تمرکز و کنترل ذهن تمرین کنیم. ذهنی که متمرکز نیست قادر نخواهد بود که هیچ کاری را به خوبی انجام دهد و در نتیجه از مطالعه کردن گرفته تا عملکردمان در محل کار همه و همه تحت تاثیر عدم توانایی ما در تقویت ذهن مان قرار خواهند گرفت.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

به شخصه به یاد دارم زمانی که قادر نبودم ذهن ام را کنترل کنم، معمولا حس بدی نسبت به خود و عملکردم داشتم. معمولا ساعات زیادی از روز را با فکر کردن به مطالب اضافی و به درد نخور تلف می کردم و در نهایت نمی توانستم آنطور که باید و شاید از پتانسیل مغز خود استفاده کنم. این احساس شکست و سرخوردگی در تمام بخش های زندگی ام تاثیری منفی گذاشته بود و باعث شده بود که انگیزه ام برای رسیدن به موفقیت تا حد بسیار زیادی کاهش یابد. اما بعد از مدتی و با افزایش قدرت ذهن و تمرکز توانستم از ظرفیت های مغز خود به خوبی بهره ببرم و به نوعی زندگی خود را تغییر دهم. چگونه؟ با من باشید تا قدم به قدم به شما بگویم.

پیش از هر چیز باید بگویم که اگر فکر می کنید قادرید به طور کامل ذهن تان را کنترل کنید، سخت در اشتباهید. محققان اخیرا به این نتیجه رسیده اند که تقریبا ۸۰ درصد تصمیمات ما بر اساس ضمیر ناخودآگاه مان گرفته می شوند. پس آیا می توان گفت که افزایش تمرکز و کنترل ذهن کاملا غیر ممکن است؟ البته که خیر. شما می توانید تا جد زیادی از حواس پرتی هایی که در طول روز برای تان پیش می آید جلوگیری کنید و به ترتیب تا حد بسیار زیادی قدرت تمرکز ذهن خود را افزایش دهید.

به طور کلی چیزهایی که حواس ما را پرت می کنند و باعث کاهش تمرکز
ذهن ما می شوند به دو دسته تقسیم بندی می شوند. دسته اول عوامل
احساسی هستند که با احساسات و عواطف ما سر و کار دارند. دسته دوم
نیز عوامل محیطی هستند که به معنای اتفاقاتی است که در اطراف ما می افتند.
اما برای افزایش تمرکز و کنترل ذهن چه باید کرد؟ افزایش قدرت ذهن و تمرکز هم
مثل تقویت هر بخش دیگری از مغز نیازمند انجام تمرین های تمرکز ذهن است.
این تمرین ها به مرور زمان به شما کمک می کنند تا از شر حواس پرتی راحت شده
و به راحتی بر روی کارهایتان تمرکز کنید. در ادامه برخی از این تمرینات را بررسی می کنیم.

 

 

اگر دقت کرده باشید همه ما در ساعت هایی از روز احساس می کنیم که ذهن مان به همه جا سرک می کشد و کنترل آن تا حد زیادی برای ما سخت است. در طول این زمان ما نمی توانیم بر روی کاری که انجام می دهیم یا حتی میخواهیم در آینده انجام دهیم تمرکز کنیم. برای همین واجب است که راه حلی برای این مشکل پیدا کنیم. من هم تقریبا تا یکسال پیش درگیر این مشکل بودم و معمولا نمی توانستم از هرز رفتن مغزم جلوگیری کنم و بر روی کارم تمرکز کنم. اما سرانجام با تکنیکی آشنا شدم که قصد دارم آن را با شما در میان بگذارم.

در این تکنیک که یکی از تکنیک های افزایش تمرکز است  شما باید که
زمانی از روز را به فکر کردن در مورد هرچیزی که دوست دارید اختصاص
دهید. مثلا تصمیم گیری های مهم می تواند ذهن شما را در طول زمانی
که مشغول به کار هستید کاملا اشغال کند. برای همین بهتر است یک بار
با تمام تمرکز و دقت خود به آن فکر کنید و تصمیم خود را در آن باره بگیرید.
این کار به شما کمک می کند که برای همیشه از شر فکر و خیالی که در
ذهنتان است خلاص شوید و دیگر تمرکز خود را در حین انجام کار هایتان از دست ندهید.

 

گل عزیز است غنیمت شمریدش صحبت / که به باغ آمد از این راه و از آن خواهد شد. بله، بیجا نیست که شاعران تا این اندازه به گل و بلبل و طبیعت علاقه داشته اند و بسیاری از شعر هایشان را هم در همین فضا ها سروده اند. تحقیقات نشان می دهد که افرادی که در روز بخشی از زمان خود را به قدم زدن در پارک ها یا فضای سبز اختصاص می دهند نسبت به سایرین قدرت تمرکز ذهن بیشتری دارند. همچنین رنگ سبز اثر آرام بخشی بر روی مغز می گذارد. دیدن برگ های سرسبز درختان، تنفس هوای آزاد و قدم زدن، یک پکیج کامل برای کسانی است که به دنبال افزایش تمرکز و کنترل ذهن خود هستند. سعی کنید حداقل در مسیر رفت و آمد به خانه و محل کارتان مقداری پیاده روی کنید، چراکه همین کار ساده هم می تواند باعث تقویت ذهن شما شود.

 

 

یکی دیگر از کارهایی که برای افزایش تمرکز و کنترل ذهن می توانید انجام دهید، استراحت دادن به مغز است. استراحت دادن به این معنا نیست که شما از کار خود فارغ شوید و مشغول به کار دیگری شوید. چون در هر دو حالت ذهن شما در حال پردازش است. برای این کار باید ذهن خود را از تمام مشغولیات و روزمرگی هایی که درگیر آن هاست جدا کنید. یک راه بسیار خوب و موثر برای خلاصی از شلوغی دنیا مدیتیشن است. آموزش مدیتیشن می تواند به شما کمک کند که ذهن خود را از هر فکری رها کنید و در عین حال باعث افزایش قدرت ذهن و تمرکز نیز خواهد شد.

ایکیوسان را که حتما یادتان هست؟ جالب آن که او هم همیشه به کمک مدیتیشن می توانست تمرکز کند و مهمترین تصمیماتش را هم در بعد از مدیتیشن می گرفت. مدیتیشن یکی از بهترین و مهمترین تمرین های تمرکز ذهن محسوب می شود و انجام آن نه تنها برای مغز شما مفید است، بلکه بر روی سلامت کلی بدنتان نیز تاثیر مثبتی می گذارد.

جامع ترین مقاله موجود برای داشتن ذهنی متمرکزهمین حالا مقاله افزایش تمرکز را مطالعه کردهو تمرکز خود را تا بی‌نهایت افزایش دهید!

یک لیوان آب بردارید و با خود به اتاق خوابتان ببرید. آن را بر روی میز کنار تخت خوابتان یا در کنار تشک تان قرار دهید. بر روی تخت خود یا یک صندلی بنشینید و به لیوان آب خیره شوید، به این فکر کنید که آب چقدر پاکیزه و آرام است. حالا به این فکر کنید که چه اتفاقی می افتاد اگر شما هم مانند این لیوان آب شفاف و ساکت و آرام بودید. ذهن خود را فقط به لیوان آب متمرکز کنید و به هیچ چیز دیگری فکر نکنید. خیلی زود متوجه خواهید شد که اعصابتان آرام شده است و ذهن تان از بسیاری از نگرانی ها و استرس هایی که تا لان تحمل می کرده رها شده است. تکنیک آب یکی از تکنیک های افزایش تمرکز است که بسیار ساده و در عین حال موثر است.

این تمرین تمرکز ذهن بدون شک یکی از قدیمی ترین و شاید عجیب ترین
تمریناتی است که تابحال دیده اید. اما چرا از شما خواستم که لیوان آب را
به اتاق خواب ببرید؟ جالب است بدانید که استفاده از این تکنیک می تواند
به افرادی که از بیخوابی رنج می برند هم کمک کند تا یک خواب راحت و بدون
استرس را تجربه کنند. اما اگر مشکلی در خوابیدن ندارید و فکر میکنید ممکن
است با انجام دادن این تکنیک خوابتان بگیرد، بهتر است این تمرین تمرکز ذهن
را در جای دیگری انجام دهید!

هنگام شروع یا در طول انجام هر کاری، ما به صورت ناخودآگاه به سرانجام و نتایج آن فکر می کنیم. عجیب آن که معمولا این تفکرات منفی هستند. برای مثال قبل از آشنایی با روش های تقویت تمرکز ذهن، من همیشه هنگام مطالعه برای امتحانات به این فکر می کردم که اگر سر جلسه امتحان نتوانم مطالب را به خاطر بیاورم چه خواهد شد. یا حتی اگر سوالات از بخش هایی که به خوبی مطالعه نکرده ام طرح شوند چه اتفاقی می افتد. در حالی که اگر این زمان را به تمرکز بر روی مطالبی که بلد بودم اختصاص می دادم، قطعا نتایج بهتری در امتحانات می گرفتم. دانستن این نکته که چگونه سر جلسه امتحان تمرکز داشته باشیم می تواند به ما کمک کند تا عملکرد بهتری در امتحانات مدرسه و دانشگاه داشته باشیم.

تقویت ذهنیت باعث می شود که افکار منفی کمتر به سراغمان بیایند. به این ترتیب ما قادر خواهیم بود که با یک تیر دو یا چند نشان بزنیم. اول از همه مغز خود را از افکار اضافی و استرس زا خلاص می کنیم، دوم آنکه بیشتر به توانایی هایی که داریم فکر می کنیم و برخی از آن ها را حتی برای اولین بار کشف می کنیم. بسیاری از توانایی ها و پتانسیل های ما هنوز برای خودمان هم پنهان است و این کار به ما کمک خواهد کرد که این ظرفیت ها را نیز کشف کنیم و از آن ها بهره ببریم. همچنین مجموعه این اتفاقات باعث افزایش اعتماد به نفس در ما خواهد شد که خود به صورت مستقیم بر روی افزایش تمرکز و کنترل ذهن ما هم تاثیر مثبتی خواهد گذاشت.

 

 

قطعا راه های افزایش قدرت ذهن و تمرکز به این ۵ نکته نخواهند شد و
تمرین های تمرکز ذهن زیادی وجود دارند که می توانند به ما کمک کنند که
دریابیم چگونه تمرکز خود را افزایش دهیم و از آن به خوبی استفاده کنیم. ما
سعی کردیم در این مقاله شما را به خوبی با راه های تقویت ذهن و تمرکز
آشنا کنیم. اما به شما پیشنهاد می کنیم که اینجا کلیک کنید و حتما سایر
مقالات مرتبط با تمرکز را در وبسایت هوش برتر ایرانیان مطالعه کنید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

هر وقت به نظرم پاسخ دادند به ایمیلم خبر بدید 🙂


تصویر امنیتی
*

 

19 روش علمی برای آرام شدن ذهن

آیا اضطراب دارید یا خوشحال نیستید؟ آیا به آرامش ذهن نیاز دارید؟ روش های آرام کردن ذهن را نمی دانید؟ روش هایی برای آرام شدن ذهن وجود دارند که سخت نیست و به شما کمک می کند تا آرامش ذهن خود را بدست آورید و در در هر زمانی آماده باشید. اگر این سوال برای شما هم وجود دارد که چگونه ذهنمان را آرام کنیم در ادامه با مطالعه 19 روش آرام شدن ذهن همراه زوم لایف باشید.

آرام شدن ذهن ذهن، می توان مدیتیشن، فعالیت های سالم تر مانند ورزش یا فعالیت های آرامش بخش مانند گوش دادن به موسیقی و استفاده از محرک های اضطراب، مانند شبکه های اجتماعی را کاهش داد. هنگامی که روش هایی را می یابید که به آرام شدن ذهن شما کمک می کند، سعی کنید اغلب آن ها را انجام دهید.

اگر ذهن آشفته ای دارید و بدنبال آرام کردن ذهن خود هستید در ادامه 19 روش را برای آرام شدن ذهن به شما توصیه می کنیم.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

این مورد بسیار واضح بوده و نفس عمیق ظاهرا تاثیری شگفت انگیز در آرام کردن ذهن دارد. تمرین های زیر را روزانه و در مواقع استرس انجام دهید؛ زیرا به کاهش استرس کمک می کنند:

این مورد، فرایندی برای خالی کردن و آرام کردن ذهن با تمرکز بر فکر، مکان، کلمات، رنگ یا شیء مشخص است. برای انجام مراقبه، در مکانی راحت بنشینید (زانو زده یا دراز بکشید) و دعا کنید یا به چیزی مشخص فکر کنید. ممکن است این کار بیش از ده دقیقه طول بکشد، ولی هیچ اشکالی ندارد و مسئله ای عادی است.

این مورد بسیار مشابه تصویر سازی در مراقبه است که در آن، برای آرام شدن ذهن باید صحنه ای آرامش بخش را تصور کنید. آن صحنه را تا هر وقت که دوست دارید در ذهن خود مجسم کنید؛ اما تمام انرژی و فکر خود را بر مجسم کردن این مکان در ذهن خود متمرکز کنید.

در این فرایند، تمامی عضلات بدن را ابتدا منقبض کرده و سپس شل می کنید. این کار، وضعیت روحی و روانی را تغییر داده و به ذهن کمک می کند تا مانند بدن به آرامش برسد.

یوگا ورزشی کششی بوده و به بدن فشار وارد نکرده و به آزاد و شل شدن عضلات در بدن کمک می کند؛ زیرا باید بر هر حرکت آن تمرکز کرده و ذهن نمی تواند به مسائل اضطراب آور فکر کرده و به همین دلیل، می تواند به آرام شدن ذهن کمک کند.

برای داشتن آرامش ذهن، بدنی سالم و عاری از سموم، نوشیدن آب بسیار با اهمیت بوده و به ذهن کمک می کند تا بهتر تمرکز کند. برای بهتر انجام دادن فعالیت های آرامش بخش، آب زیاد بنوشید.

غذاهایی خاص به بدن کمک می کنند تا هورمون های مربوط به اضطراب را کاهش داده و هورمون هایی را که مسئول ایجاد حس شادی و آرامش ذهن هستند، افزایش دهد.

ورزش باعث آزاد شدن اندورفین می شود که این ماده باعث ایجاد حس شادی در بدن است. سعی کنید هر روز مقداری ورزش کرده و پس از یک برنامه ی کاری پر از استرس، ذهنتان را آرام کنید.

اگر به آشپزی، مطالعه یا ورزش علاقه دارید، انجامشان دهید! انجام دادن کارهایی که به آن ها علاقه دارید به شما کمک می کند تا ذهن را از اضطراب خالی کرده و ترشح اندورفین را افزایش می دهد که باعث شادی می شود.

نوشیدنی های گرم باعث می شوند تا تنش از بدن خارج شده و اضطراب کاهش یابد. نوشیدنی های گرمی را بنوشید که فاقد کافئین و الکل هستند؛ زیرا این مواد می توانند اضطراب و افسردگی را تحریک کنند.

انجام فعالیتی که به تفکر نیاز ندارد، می تواند به آرام شدن ذهن کمک کند.

حتی اگر به موسقی هایی مانند رپ یا راک علاقه دارید، به آهنگ هایی آرام و آرامش بخش گوش دهید تا ذهنتان نیز آرام شود.

تحقیقات نشان داده اند افرادی که با حیوانات وقت می گذرانند، فشار خون پایین تری داشته و مهم تر از همه، نسبت به افرادی که به ندرت با حیوانات در تماس هستند، اضطراب کمتری دارند.

این روش هنگامی است که از رایحه های آرامش بخش استفاده می شود. برخی از این رایحه های معروف عبارتند از: اسطوخودوس، نعنا و اوکالیپتوس.

آب گرم به ترشح اندورفین کمک می کند که این ماده، اضطراب را کاهش می دهد؛ پس به مدت بیست دقیقه در وان آب گرم بنشینید.

یکی از بزرگترین محرک های اضطراب، شبکه های اجتماعی است؛ خواه تلفن همراهتان باشد یا حساب کاربری فیسبوک. سعی کنید برای کاهش اضطراب، زمانی را به دور از این ها بگذرانید.

دوری از تلویزیون می تواند به آرام شدن ذهن کمک کند. تلویزیون مملو از رنگ های روشن، تصاویر شلوغ و صدایی ممتد است که باعث افزایش میزان اضطراب می شود.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

اغلب افرادی که در اطرافمان هستند، بیشترین میزان اضطراب را در ما ایجاد می کنند؛ پس سعی کنید زمانی را برای تنهایی در نظر بگیرید.

اگر می دانید امتحان یا قرار ملاقاتی که دارید باعث اضطرابتان می شود، سعی کنید برای جلوگیری از اضطراب بیشتر، به آن فکر نکنید.

آیا خواندن این مطلب برای شما مفید بود؟

برای حمایت از محتوایی که می‌پسندید، لطفاً به اشتراک بگذارید:

بسیار عالی بود، ممنونم

سلام، خوشحالم که براتون مفید بوده. ممنونم و سلامت باشید 🍀🙏

سلام، بله ماساژ هم می‌تونه به آرامش ذهن و بدن کمک کنه اما روشی نیست که خودتون بتونید انجام بدید و باید توسط شخص دیگری انجام بشه.

در این مطلب روش‌هایی گفته شده که خودتون بتونید انجامش بدید.

آخرین مطالب را در ایمیل خود دریافت کنید.

کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب زوم لایف تنها با رعایت شرایط استفاده از مطالب، امکان‌پذیر است.

ورود کاربران

همانند بدبینی، خوش‌بینی هم همۀ جهان را سیاه و سفید می‌بیند

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

ذهن آگاهی عبارت اسـت از شـناختن احساسـات ( خوب یا بد) و پذیرش آنها.

ذهـن آگاهـی را وارد زندگی خود کنید. توجه خـود را عمـداً روی کارهایـی که انجـام می‌دهید متمرکـز کنید. به احساسـات و کارهای فیزیکـی یـا افـکاری کـه در ذهنتان پدیدار می شـود دقت کنیـد. صابون چـه بویی، چه حسـی یا چه ظاهـری دارد؟ شسـتن ظرف ها چطور انجام می شود؟ ریز به ریز به جزئیات دقت کنید.

ذهـن آگاهـی را وارد کار روزانه کنید. در طـول روز چندین بار خودتان را چـک کنید. افکارتان چگونه اسـت؟ بدنتان چه حسی دارد؟ به جزئیات کاری که انجام می دهید توجه کنید و سعی کنید دریابید هر بخش از کار را چگونه انجام می دهید.

ذهـن آگاهـی را وارد روابـط خود کنید. اگر با دوسـتان یـا همکاران تان رو در رو صحبت می‌کنیـد، تلفن یا سـایر عوامل مزاحم را کنـار بگذاریـد. بـه آنچـه کـه می گوینـد واقعـا گوش دهید و به احساسـی که در شـما ایجـاد می‌کنند توجـه نمایید. سعی کنید بـدون هر گونه انتظـار یا قضاوتـی از حضور هم لـذت ببرید.

ذهـن آگاهـی را وارد مشـاهدات خـود کنید. توجـه خـود را روی چیزهایی که هـر روز می‌بینید یا از کنارشـان رد می‌شـوید متمرکـز کنیـد. به احساسـات یـا افکاری که در شـما ایجـاد می کنند دقت کنید.

چند نکته برای تمرین ها:

 

ورود


نام کاربری: perm_identity


رمز عبور: lock_open


وبلاگ

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

به راستی که بروسلی استاد افزایش تمرکز بود. چند وقت پیش فیلم کوتاهی از بروسلی دیدم که با فیلم‌های سینمایی او فرق داشت. در این فیلم نشان می‌دهد که بروسلی با دوتن از قهرمانان پینک پونگ آن زمان بازی کرده و آن‌ها را شکست می‌دهد.

نکته جالب اینجاست که هیچ راکت پینگ پونگی در دست بروسلی نیست و او به وسیله یک نانچیکو با آن‌ها بازی می‌کند. این فیلم را می‌توانید در زیر مشاهده کنید

بروسلی راز این کارش را تمرکز می داند. افزایش تمرکز نه تنها برای بروسلی، بلکه در زندگی هر فرد موفقی به وضوح دیده می‌شود. هر شکستی را هم که بررسی کنید، عدم تمرکز یکی از عوامل اصلی آن محسوب می‌شود.

خورشید منبع بسیار بزرگی از انرژی است و در هر لحظه میلیاردها کیلووات انرژی به سطح زمین ساطع می‌کند که می تواند هر موجودی را به راحتی از بین ببرد. با این وجود ما با کمی کرم ضد آفتاب و یک نقاب آفتاب گیر بر آن غلبه می‌کنیم.

اما اگر با یک عدسی، مقداری از این انرژی را به صورت متمرکز به یک سطح بتابانیم آن را ذوب می‌کند. بنابراین می‌توان گفت افزایش تمرکز برابر است با افزایش قدرت.

حال تصور کنید همه ما نیروی بیکرانی درون مغز خود در اختیار داریم که اگر راه‌های افزایش تمرکز را یاد بگیریم با سرعت بسیار زیادی به اهداف خود خواهیم رسید. اما شاید مسئله این باشد که اصلا نمی‌دانیم تمرکز یعنی چه؟ و یا نمی دانیم چگونه باید تمرکز کنیم؟

پس با ادامه مقاله همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.

 

احتمالا تا به حال برای شما هم پیش آمده که خواسته‌اید مطالعه کنید ولی یک صدای ناهنجار ممتد مانند یک گروهان، بر رشته‌های عصبی مغزتان رژه می‌رود و یک لحظه هم آرام نمی‌گیرد.

این صدا شدیدا تمرکز حواس ما را به هم می‌زند به طوریکه حتی مدتی بعد از ساکت شدنش، هرچقدر هم تلاش کنیم خبری از تمرکز نیست و یا اینکه هربار قصد داشته‌ایم کاملا بر کاری تمرکز کنیم خود به خود حواسمان به موارد دیگر پرت شده است.

البته گاهی اوقات چنان برچیزی تمرکز می کنیم که اصلا متوجه وقایع اطرافمان نمی‌شویم. اما چه اتفاقی می‌افتد؟

ما همواره بر چیزی تمرکز داریم. اما زمانی که می خواهیم آن را تحت کنترل خود در بیاوریم بدون در نظر گرفتن عوامل موثر بر تمرکز، این کار را می‌کنیم که طبیعاتا نتیجه دهنده نیست. مثلا در اثر وارد شدن یک شوک هیجانی ممکن است مدتی دچار حواسپرتی شویم و به جای افزایش تمرکز بر موضوع مورد نظر، مدام به آن شوک فکر کنیم.

در واقع ما همچنان تمرکز داریم اما نه به موضوع مورد نظر، بلکه به موضوع شوک. حال اگر همزمان سروصدای تلویزیون هم اضافه شود سعی می‌کنیم با خاموش کردن آن، بر موضوع مورد نظر تمرکز کنیم. معمولا عوامل اصلی تمرکز به صورت مخفیانه روی ما اثر می‌گذارند بنابراین آن‌ها را نمی‌بینیم و تقصیر را به گردن عوامل فرعی می‌اندازیم.

اگر دقت کرده باشید گاهی در اوج سروصدا و شلوغی و شاید استرس بر موضوعی متمرکز می‌شویم که بعد از آن خودمان هم تعجب می‌کنیم. علت چنین اتفاقی دقیقا در نظر گرفتن عوامل مخفی و تاثیرگذار تمرکز است که معمولا ناخوداگاه اتفاق می‌افتد.

در ادامه به چند مورد از این عوامل اشاره‌ای می کنم:

 

ذهن معمولا به چیزی که لذت بخش باشد بیشترین اولویت را می‌دهد.ممکن است در شلوغی و سروصدا بتوانیم چرخی در اینستاگرام و دیگر شبکه‌های اجتماعی بزنیم و ذره‌ای حواسمان پرت نشود.

حتی ممکن است هنگام صحبت با کسی که به او علاقه‌مندیم اصلا متوجه حضور دیگران نشویم. ولی اگر بخواهیم پروژه‌ای را به پایان برسانیم که چندان هم به آن علاقه‌ای نداریم همه چیز در دنیا بهانه خوبی می‌شود که بگوییم تمرکز ندارم.

 

اگر بخواهیم استعداد را ساده تعریف کنیم اینگونه است که:

زمانی که کاری را بدون صرف انرژی زیاد و بدون دانش قبلی، به راحتی انجام دهیم، ما در این کار استعداد داریم.

حال زمانی که در کاری استعداد داریم، انرژی کمتری از مغز می‌گیریم و در نتیجه باعث افزایش تمرکز ما در آن کار می‌شود. چه بسا آن‌که عوامل به ظاهر تمرکزگیر هم در این شرایط وجود داشته باشند.

حتی می‌توان گفت زمانی که در چیزی استعداد داریم در واقع خلاقیت خود را آزاد کرده‌ایم. به بیان دیگر برای افزایش مهارت تفکر خلاق، تمرکز یک نیاز ضروریست و معمولا در چیزهایی که استعداد داریم خلاق هم هستیم چون به راحتی می‌توانیم بر آن‌ها تمرکز کنیم.

 

ما در طول روز دائما از کارهایمان پشیمان می‌شویم ولی این پشیمانی گاهی آنقدر کوچک است که اصلا متوجه آن نمی‌شویم. مثلا از گفتن یک حرف به یک شخص خاص یا از وراجی ناخوداگاه خود و یا حتی از تسلیم شدن برای رسیدن به هدف به صورت دائم پشیمان می‌شویم.

معمولا این پشیمانی با یک تصمیم جدید پایان می‌یابد و ما برای گرفتن هر تصمیم نیاز به تمرکز زیادی داریم بنابراین هر لحظه ممکن است تمرکز خود را نسبت به موضوع مورد نظر از دست بدهیم زیرا دچار یک پشیمانی هرچند کوچک شده‌ایم.

حال با دانستن این موضوع شاید برای شما سوال شده باشد که چگونه می‌توان تمرکز خود را افزایش دهیم؟ اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید با ادامه مقاله همراه باشید.

 

وقتی از آقای بروسلی پرسیدند شما چگونه توانستید به این تمرکز جادویی دست پیدا کنید تنها جواب او تمرین زیاد بود. بروسلی اعتقاد داشت با تمرین مداوم یک کار ساده، می توان بر آن مسلط شد و سپس دشوارترین کارها را هم به آسانی انجام داد. از بروسلی به عنوان اسطوره تمرکز یاد می‌شود و واقعا هم چنین لقبی لایق اوست.

اما شاید در همه افراد انگیزه کافی وجود نداشته باشد که کاری را همانند بروسلی آنقدر تکرار کنند که در آن تبدیل به یک استاد شوند.
بنابراین اگر شما هم انگیزه کافی برای تمرین مداوم ندارید به توصیه‌های زیر توجه کنید و حتما آن‌ها را اجرا کنید تا نتیجه جادویی آن‌ها را ببینید.

 

بله درست متوجه شدید. زمانی که می‌خواهید بر چیزی تمرکز کنید و مدام فکر انجام کار دیگری ذهن شما را قلقلک می‌دهد، چه کاری انجام می‌دهید؟ معمولا اکثر افراد با آن مقابله و می‌خواند که دیگر به آن موضوع فکر نکنند که قطعا در این مسیر شکست می‌خورند.

فراموش نکنید در چنین شرایطی اولویت ذهنی با آن اختلال است پس دست به کار شوید و نیاز ذهن خود را برطرف کنید. شاید چرخ زدن در شبکه‌های اجتماعی باشد. به راحتی زمان کمی را به این کار اختصاص دهید تا ذهنتان آرام بگیرد و سپس مشغول کار اصلی شوید.

البته پیش‌فرض بر این است که شما به کار مورد نظرتان علاقه دارید ولی در آن لحظه نمی‌توانید بر انجامش تمرکز کنید زیرا در غیر این صورت هر بار که نیاز ذهن خود را برطرف می‌کنید بیشتر هم وسوسه می‌شوید که دوباره چنین کاری را انجام دهید.

تفکر انتقادی در این زمینه بسیار کمک‌کننده است بنابراین می‌توانید مقاله مهارت تفکر انتقادی را مطالعه کنید تا دیگر در این زمینه مشکلی نداشته باشید.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم

همه ما در یک زمان خاص ناگهان به خودمان می آییم و دوست داریم هیچ کاری انجام ندهیم و فقط فکر کنیم و فکر کنیم و فکر کنیم. این زمان برای بعضی افراد ممکن است دقایقی قبل از خواب باشد یا هنگام تنها غذا خوردن و یا حتی اول صبح هنگام بیدار شدن.

معمولا اکثر ما این فرصت بی نظیر را هدر داده و آن را صرف فکر کردن‌های بیهوده می‌کنیم. به جای چنین کاری بهتر است به مرتب کردن افکارمان بپردازیم و سعی کنیم هرکدام را سرجای خود بگذاریم. با این کار هر فکری به موقع در ذهنمان نقش می بندد و باعث حواسپرتی نمی‌شود.

 

اصولا همه ما در برخی موارد فراموش‌کاریم. گاهی هم کاملا به صورت عمد چیزی را که دوست نداریم فراموش می‌کنیم. مواردی که ناخودآگاه فراموش کرده‌ایم معمولا مهم‌تر هستند زیرا عجیب است که ما برای کاری هیجان داشته باشیم و آن را فراموش کنیم.

اما گاهی به علت مشغله یا سهل‌انگاری خودمان فراموش می‌کنیم که قرار بود چه کاری انجام دهیم. بنابراین برای جلوگیری از حواسپرتی لازم است مدیریت زمان را به خوبی یاد بگیریم و اینگونه خودمان را گیر بیاندازیم.

می‌توانید جمله‌ای نسبتا طعنه آمیز در یادآوری‌های تلفن همراه خود بنویسید که در تاریخ معین ان جمله را به شما نشان دهد. مثل: مرسی که فلان کار را انجام دادی!! یا می‌توانید به فردی که هرروز او را می‌بینید بسپارید که شما را در موارد لازم گیر بیاندازد و موارد مهم را به شما یادآوری کند.

 

شخصی می‌گفت: بعضی آدم‌ها مثل پلانکتون هستند، موج دریا هرکجا که بخواهد آن‌ها را با خود می‌برد. اگر برای خودتان مقصدی تعیین نکنید، تمرکز کردن روی کار مورد نظرتان کاملا غیرممکن است.

اما مقصدی که انتخاب می‌کنید خیلی دور نباشد. وقتی با یک دوربین مسافت بسیار دوری را می‌بینیم آنقدر لرزش در آن وجود دارد که تمرکز بر یک نقطه کار بسیار سختیست.

در زندگی واقعی هم همین‌طور است. هدف‌های کوچک و دست‌یافتنی را انتخاب کنید و سعی کنید آن‌ها را بدست آورید. اینگونه چه بخواهید و چه نخواهید بر کار موردنظرتان تمرکز کرده‌اید.

 

در مدارهای الکترونیکی، لوله‌کشی‌های ساختمان، خط تولید کارخانه‌ها و تقریبا هرجایی که فکرش را بکنید برای رفع اشکال آسان‌تر از بازخورد استفاده می‌شود. کار بازخورد این است که خروجی را به ورودی متصل کند و هربار که کیفیت خروجی پایین آمد ورودی را تغییر دهد تا به کیفیت لازم برسد.

برای رسیدن به بالاترین نقطه تمرکز هم نیاز به بازخورد به شدت احساس می‌شود. هربار که تمرکز از دست می‌رود دلیل متفاوتی دارد که با بررسی آن می‌توان از تکرار مجدد آن جلوگیری کرد و این یعنی پیشرفت.

 

مدتی است که تصمیم به تحقیق و تغییر خودم در زندگی گرفته‌ام و به اشتراک گذاشتن تجربیات و دانسته‌هایم با بقیه جدی‌ترین رسالتم است.

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

بنام خدا
عالی بود ممنون

سلام و درود
خوشحالم که استفاد کردید و برای خودتون ارزش قائل هستید
موفق باشید

عاللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللییییییییییییییییییی

خوب بود مطالبتون مخصوصا مطلب اخری و امید وارم باز هم راه های خوبی رو پیشنهاد بدین

سلام و درود
مرسی از شما که نظر خودتون رو گفتید و خوشحالم که واستون مفید و خوب بوده.

مفید بود دوست داشتم ممنون.

دوست عزیز سلام
باعث خوشحالی بنده هست که از مطالعه این مقاله رضایت داشتید
موفق باشید

سلام معلم ریاضی من میگه که تمرکز و ذقت من خیلی پایینه…راستم میگه تو سوالات مثلا منفی سه رو مثبت میبینم…راهی هست برای این مشکل؟چوم من سال دیگه هم کنکور میدم؟

سلام و درود
بله حتما راهی هست.
اول اینکه فورا حرف اطرفیان رو درباره خودتون نپذیرید و باور نکنید.
دوم اینکه تمرین کردن قطعا می‌تونه شما رو ارتقا بده. بنابراین تمرین و بازی‌های مربوط به افزایش تمرکز رو انجام بدید.
سوم اینکه سرعت خودتون رو کمتر کنید. اگر این سرعتی که توی انجام کارها دارید باعث افت کیفیت انجام کار میشه پس میشه سرعت رو در حد ترمال کاهش داد تا کیفیت بیشتر بشه
موفق باشید

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

ذهنولوژی بستری برای آموزش‌های تخصصی در حیطه بهبود و توسعه فردی است که بیش از ۲ سال فعالیت آن می‌گذرد. شما با ذهنولوژی می‌توانید لحظه به لحظه در زندگی شخصی‌تان رشد کنید.

چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم
چگونه ذهن خود را متمرکز کنیم
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *