چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

 
helpkade
چگونه صدا ضبط کن درست کنیم
چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

نویسنده: امید صدیق‌فر

این نوشته به درد کسانی می‌خورد که شاید بخواهند روزی پادکست‌ساز شوند و تصور کنند در گامِ اول لازم است بینِ ساعتِ ۸ تا ۱۰ شب، یکی از استودیوهای خبرِ رادیو ایران را اجاره کنند که بشود در آن صدایی «تمیز» ضبط کرد.

این نوشته به آن‌ها اطلاع می‌دهد که از کنجِ خانه‌تان هم می‌توانید پادکست‌تان را درست کنید از ضبط کردنِ صدا غول نسازید. فراموش نکنید خیلی از غول‌های‌ موسیقی تاریخ در آغاز Garage band بوده‌اند. کیفیتِ صدا اولویت دوم پادکست است. شما می‌توانید کنار بزرگراه یادگارِ امام بایستید و پادکست‌تان را لای آن همه صدا ضبط کنید و بعد از پخش، شنونده‌های زیادی از کارتان خوش‌شان بیاید. اولویتِ اول محتوای خوب و ارائه‌ی خوب است.

بعد از این‌که محتوای خوب را پیدا کردید و فهمیدید چه‌طور باید آن را ارائه کنید که جذاب باشد، از کنار بزرگ‌راه یادگار امام برگردید به اتاق‌تان یا یک جای دیگر در خانه بروید و شروع کنید. بعداً می‌گوییم چه‌جور جایی.

می‌توانید سر راه به خیابانِ جمهوری بعد از پل حافظ بروید و یک میکروفون حرفه‌ای، یک POP UP فیلترِ حرفه‌ای، سه‌پایه، کارتِ صدا و یک هدفونِ حرفه‌ای بخرید. بعد از فروشنده، نام و نشانِ چند شرکت که فوم‌های عایقِ صدا می‌فروشند بپرسید و اصلاً از خودش بخواهید برای‌تان سفارش بدهد تا بیایند و اتاق‌تان را عایق‌بندی کنند (در صدابرداری به این کار ایزوله کردن می‌گویند. یعنی اتاق را از هر صدایی غیر از چیزی که در آن خوانده یا نواخته می‌شود مسدود می‌کنند). قبل از همه‌ی این کارها به یک عابربانک مراجعه کنید و مطمئن شوید دستِ کم سه چهار میلیون تومان پول در کارت‌تان موجود دارید. کرایه‌ی برگشت را هم فراموش نکنید.

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

بله. بهتر است برگردید. شروعِ ساخت پادکست‌ با این همه هزینه به صرفه نیست. ممکن است بعدها از آن خوش‌تان نیاید و همه‌ی این وسایل را توی این سایت‌های حراجی برای فروش بگذارید. غیر از آن، استفاده‌ی درست از این تجهیزات نیاز به آموزش دارد که در فرضِ این نوشته شما هنوز آن را نیاموخته‌اید. بهتر است برگردید و با چیزهایی که دمِ دست دارید شروع کنید و کم کم (اگر مایل بودید و اگر مستمع‌ها سرِ ذوق‌تان آوردند) تجهیزات‌تان را توسعه بدهید.

دمِ دست‌ترین چیزی که همه داریم گوشی تلفنِ همراه است. این گوشی‌ها بر مبنای هر سیستم عاملی باشند امکان ضبط صدا و تصویر را هم دارند. عموماً نرم‌افزارِ ضبطِ صدا جزو سیستم عاملِ گوشی نصب شده‌است. گوشی‌ها خوب ضبط می‌کنند اما نه مثل میکروفون‌ها. گوشی‌ها برای این کار ساخته‌نشده‌اند اما شروعِ کار از ضبط با گوشی پیشنهادِ به‌صرفه‌تری است.

وسیله‌‌ی اضافی‌ای که که گوشی‌ها با خود دارند هندزفری است. ترکیبِ هدفون و میکروفون. اما گولِ میکروفونِ هندزفری‌ها را نخورید. هندزفری برای گفت و شنود در مکالمه است نه ضبط کردنِ صدا. میکروفونِ خودِ گوشی‌ها به نسبت صدای‌ بهتری ضبط می‌کنند.

نرم‌افزارهای اصلی گوشی‌ها هم ضبط‌کننده‌های چندان خوبی نیستند. کیفیت صدا را پایین می‌آورند. بهتر است از یک اپلیکیشنِ ضبطِ صدا استفاده کنید. برای گوشی‌های اندروید اپلیکیشنِ EASY VOICE RECORDER از مناسب‌ترین‌هاست. برای گوشی‌های ios هم اپلیکیشنِ Voice Recorder Free رایگان و مناسب است.

خیلی‌ها وقتی اولین بار صدای خودشان را گوش می‌کنند نمی‌توانند تحملش کنند و فکر می‌کنند صدای‌شان بد است. این باید رگ و ریشه‌ی روان‌شناختی داشته‌باشد که به آن کار نداریم اما مهم این است که دارید اشتباه می‌کنید. صدای شما بد نیست. ممکن است صدای‌تان صدای خسرو شکیبایی یا ژاله علو نباشد ولی درصد کمی از صداها واقعاً آن‌قدر بد هستند که نشود تحمل کرد. بیش‌تر هم به دلیلِ بیماری یا ناهنجاری‌های حنجره یا دستگاهِ تنفسی. از صدای‌تان نترسید. این توهم را کنار بگذارید و این‌قدر ضبط کنید و گوش کنید تا برای‌تان عادی شود. این اتفاق بالاخره می‌افتد.

گوشی‌های تلفن همراه که قابلیت ضبطِ ویدئو با کیفیتِ HD را دارند، هنگامِ ضبطِ ویدئو صدای بهتری هم ضبط می‌کنند. می‌توانید این گزینه را هم امتحان کنید. فارغ از این‌که چه تصویری ضبط می‌شود، صدا را با ویدئو ضبط کنید. اگر این شیوه صدای بهتری به شما ارائه داد از آن استفاده کنید. جدا کردنِ صدا از ویدئو کارِ چند کلیک است و نیاز به هیچ تخصصی ندارد. چند کلیکِ اضافه می‌ارزد که صدای بهتری از شما ضبط شود.

چند بار صدا ضبط کنید. حداقل سه دقیقه متن بخوانید. میانش فاصله بیندازید و سکوت کنید و بعد باز ضبط کنید. اگر فکر کردید لحن‌‌تان درست نیست لحن را عوض کنید. بعد چیزی را که ضبط کردید گوش کنید. این کار هم شما را در پیدا کردنِ لحن کمک می‌کند و هم در پیدا کردنِ فاصله‌ای که باید بینِ میکروفونِ گوشی و دهان‌تان باشد تا صدا، واضح و رسا به گوش برسد. ضمنِ این‌که صداهای‌ محیط را هم که مزاحمِ شما هستند پیدا می‌کنید.

جدا از فاصله‌، زاویه‌ای هم که میکروفن نسبت به دهان‌تان دارد مهم است. بعضی از حروفِ الفبا می‌توانند یک شمع را خاموش کنند. مثل پ یا ت. موقعِ گفتنِ کلماتی با این حروف (به‌ویژه کلماتی که آغازشان این‌جور حروف است) هوای زیادتری از دهانِ شما خارج می‌شود و محکم می‌کوبد توی میکروفون. اگر فاصله را زیادتر کنید این اتفاق دیگر نمی‌افتد ولی صدای شما ضعیف‌تر ضبط می‌شود. به همین دلیل میکروفونِ گوشی را مستقیم جلوی دهان‌تان نگیرید و به آن کمی فاصله‌ی عرضی هم بدهید. برای این کار لازم نیست حتمن از روش‌های فراماسونری و محاسبه استفاده کنید. معمولاً توصیه می‌شود روبه‌روی دهان را وسطِ ساعت فرض کنیم و گوشی را جوری بگیریم که انگار عقربه روی ساعتِ ۴ ایستاده‌است. قرینه‌ی آن یعنی ساعتِ ۷ هم می‌شود. بستگی دارد با کدام راحت‌تر باشید و در کدام وضعیت راحت‌تر بتوانید روی چیزی که می‌خواهید ضبط کنید و لحنِ حرف زدن‌تان تمرکز کنید.

محض احتیاط یادآوری کنیم که بهتر است موقعِ ضبط گوشی توی دست‌تان نباشد و در یک‌جایی ثابت شده‌باشد. مثلن کتاب‌هایی را که قرار بود از این ترم اولِ ترم بخوانید و نگذارید برای شبِ آخر روی هم بچینید و باهاش سکو درست کنید و گوشی را در فاصله و زاویه‌ی درست بگذارید روی آن. همه‌چیزِ آن فاصله و زاویه‌ی درست با اجرای فرمانِ قلق‌گیری به دست می‌آید. تا چندین بار ضبط نکنید و گوش نکنید، این چیزها را پیدا نمی‌کنید.

من امیدوارم روزی برسد که تمامِ سلول‌های انفرادی در همه‌جای دنیا برای ضبط صدا استفاده شود نه زندانی کردنِ آدم‌ها. صداهای محیطی و پژواکِ صدا (ECHO) از مهم‌ترین چیزهایی هستند که باعث می‌شوند ضبط تمیز از آب در نیاید فضاهای بسته‌تر و تنگ‌تر پژواکِ کم‌تری تولید می‌کنند. سعی کنید اتاقی را برای ضبط صدا انتخاب کنید که کوچک و بسته باشد. مثل حمام؟ نه. حمام جای لذت بردن از توهمِ صدای خوب است چون به خاطرِ ساختارش (سقفِ بلند و استفاده از کاشی که صدا را کامل منعکس می‌کنند) پایتختِ پژواکِ صدا در جهان است. جایی که انتخاب می‌کنید باید حتماً اتاق باشد و موقع ضبط، هرجور منفذی که صداهای محیطی را منتقل می‌کنند (به روشی که بعداً می‌گوییم) پوشانده شود.

در سکوت به صداهای‌ محیطی گوش دهید. صداهایی مثلِ کولر، صدایی که از کوچه و خیابان می‌آید. صدای تلویزیون از اتاقِ دیگر. این‌ها را در سکوت کشف کنید و سعی کنید تا جایی که می‌شود یا ساکت‌شان کنید یا کم. می‌توانید یک پتو روی میله‌ی پرده بیندازید و صدای بیرون را کم کنید. صدای خانه را هم با بستنِ درِ اتاق و اگر امکانش هست، انداختنِ یک پتوی دیگر روی آن. اصرار ما به استفاده از پتو به خاطرِ این نیست که شرکتِ پتوپلنگی اسپانسرِ کانال بی شده است. ضخامت و الیافِ پتو محیط را برای ضبطِ صدا تروتمیز می‌کنند. در استودیوهای حرفه‌ای از الیافِ مشابهی برای (اصطلاحاً) آکوستیک کردنِ دیوارها استفاده می‌شود. فوم‌های عایقِ صدا هم به خوبی جلوی انتقالِ صدای بیرونی و پژواک را می‌گیرند. منتها خریدِ آن‌ها برای پوشاندنِ همه‌ی دیوارها و پنجره‌ها گران تمام می‌شود. البته بعدن شما را برای خریدِ چند قطعه از این فوم‌ها توی خرج خواهیم انداخت ولی درها و پنجره‌ها را با همان پتوی خودمان بپوشانید.

در سکوت گوش کردن را هربار که منفذی را می‌بندید تکرار کنید. ممکن است صداهای تازه‌ای کشف کنید که باید خاموش شوند.

یکی دیگر از راه‌هایی که می‌توانید جلوی صداهای محیطی و پژواکِ صدا را بگیرید استفاده از یک پتوی دیگر است. متاسفانه این بار باید بنشینید و پتو را روی خودتان بیندازید. گرم‌تان خواهد شد و احتمالن نفس‌تان تنگ می‌شود. گوشه‌ای از پتو را باز بگذارید که هوا کمی جریان پیدا کند. البته این راهی است برای سخت‌گیرها و کمال‌جوها. یا کسانی که به هیچ شیوه‌ی دیگری نمی‌توانند جلوی صداهای محیطی را بگیرند.

تا این‌جا شما مقدماتی را که برای ضبطِ صدای پادکست با تلفنِ همراه بوده انجام داده‌اید. حالا وقتش است شروع کنید. همه‌ی این‌ها موقعی به درد می‌خورد که شما ایده‌ای تازه و ناب، محتوایی جذاب و پالایش شده و شیوه‌ای پرکشش برای اجرا آماده کرده‌باشید. بدونِ آماده کردنِ این‌ها دردسرِ پتو انداختن به خود ندهید.

این نوشته یکی از راه‌های ساده برای «ضبط» یک پادکست را به شما معرفی می‌کند. ضبط با تلفنِ همراه. در نوشته‌های بعد تلاش می‌کنیم توضیح بدهیم موقعِ ضبط به‌جز ساکت کردنِ‌ محیط چه کارهای دیگری باید انجام دهید، با رایانه چه‌طور ضبط کنید و مهم‌تر از هرچیز پس از ضبط، فایلِ خام را چه‌طور ویرایش و صداگذاری کنید.

این پست در تاریخ ۲۳ دی ۹۸ بازنشر شد.

سلام،
دلیل این که بعضی ها از صدای خودشون خوششون نمیاد بیشتر یک نکته دیگه اس. صدایی که ما از خودمون می شنویم با صدایی که دیگران می شنون فرق می کنه. دلیلش هم اینه که گوش به دهان و حنجره راه داره و همین طور ارتعاشات حنجره از گوشت و بدنمون هم به گوش می رسه. در نتیجه وقتی دفعات اول صدامون رو ضبط شده می شنویم متعب می شیم و برامون مانوس نیست. چیزی مثل دیدن تصویرمون در دفعات اول.
خوشحالم که در می بینم در کنار کار و زندگی روزمره، نه تنها یک پادکست خوب تولید می کنید، بلکه وقت میذارید و ساختش رو هم آمورش می دید. ممنونم برای اوقات خوبی که برامون می سازید.

منم با ایشون موافقم.
شماها خیلی خوبید.
دمتون گرم و راهتون سبز…

خب وقتی که صدای دیگران رو هم ضبط شده می شنویم می بینیم خیلی متفاوت هست با چیزی که ما همیشه ازشون می شنویم پس یعنی صدامون در کل بد نیست و مشکل از ضبط صدا هست

البته دوست عزیز فکر نمیکنم چیزی که توی سایت گفته در مورد دلیل اینکه از صدای خودمون بعضا خوشمون نمیاد، اشتباه باشه! چون شما گفتید دلیلش بیشتر یه نکته‌ی دیگست! در حالی که دقیقا دلیل روانشناختی داره و چیزی هم که شما توضیح دادید فقط علت تفاوت صدا رو نوشتید! اما دلیل اینکه ما با شنیدن صدای خومون و با توجه کردن به این تفاوت، حس ناخوشایندی رو تجربه میکنیم دقیقا یک دلیل روانی است و در افراد مختلف هم متفاوت خواهد بود.انشاله که موفق باشید. دم شما گرم

درود بر شما
شما و تیم تون واقعا تجربه لذت شنیدن صدا و مطالب عالی رو برای شنوندگان خلق کردین. ازتون صمیمانه سپاسگزارم.

-برای حذف نویزهای ناخواسته پیشنهاد میکنم
با استفاده از fl studio در پلاگین edison یک تکه از صدای نویز را نمونه گیری کنید سپس محدوده فرکانسی هدف را از کل فایل صوتی حذف کنید.
برای حذف بازتاب (echo)
-اگر از میکروفن کاندنسر استفاده میکنید از ایزولاتور استفاده کنید(قطعه ایی ۴۰*۴۰که توسط اتصال کوچکی به پایه میکروفن متصل میشه)
-اگر از سایر میکروفن ها حتی موبایل استفاده میکنید ابر یا پتو را مانند ایزولاتور دور میکروفن با فاصله ۱۰تا۱۵سانتی نگه دارید و ضبط را انجام دهید.
-بجای پاپ فیلتر برای جلوگیری از ورود ناخواسته هوا هنگام ضبط یک لا دستمال کاغذی را روبروی دهان نگه داشته.

من باهاتون موافقم

خیلی خوب نوشتی کلی لذت بردم از این که بالاخره یه مطلب اوریجینال، باکیفیت و با رعایت اصول پایه نوشتاری (و حتی نیم‌فاصله!) در مورد پادکستینگ خوندم. دمت گرم.

سلام، اقا متن تون عالیه و کاربردی فقط ظاهر سایت و اون باکس متن، یه ذره چشم رو اذیت میکنه. بنظرم یه تغییری بدید مثلا یه پس زمینه سفید اونجا بذارید یا هرجور دیگه ای.
متن تون اصلا خسته کننده نبود و کابردی هم بود. ممنون

سلام
زمانی بنده این متن را خواندم که می بایست تا جای ممکن ساکت باشم و آلودگی صوتی ایجاد نکنم.
باور کنید وقتی به پتو رسیدم دیگر نتوانستم جلوی خنده ی بلندم را بگیرم و آن جایی که فرمودید یک پتو هم بیندازید روی خودتان… البته گرم می شوید و این چیزها….
دیگر بلند بلند خندیدم.

غیر از نکات ارزنده ای که ذکر کردید از قلم طنازانه ی شما بسیار لذت بردم.

گویا کامنتم رو در پاسخ دوست بزرگوارمون دادم.
عذر می خوام.
منظورم از نثر طنازانه، نثر آقای صدیق فر بوده.

سلام، راستش فکر نمیکنم چندان هم که شما میگی، موضوع پتو خنده‌دار بوده باشه…
خب آقای صدیق‌فر خواسته متنشون خشک و خسته کننده نباشه! قطعا حتی فکرش رو هم نمیکرده که یه نفر پیدا بشه که با خوندن کلمه پتو نتونه خودش رو کنترل کنه و بلند بلند بخنده! این خیلی عجیب و غیر طبیعیه! البته من بیشتر این حرف شما رو میذارم به حساب تمایل شما به مبالغه! وگرنه بهیچ‌وجه نمیپذیرم و باور نمیکنم که شما واقعا تا اینحد از خوندن کلمه پتو خندیده باشید. موفق باشید

سلام و خدا قوت فراوان اولین بار بود که یه مطلب آموزشی میخوندم و همراه خوندن لبخند و خنده از ته دل ، بابت این خنده هایی که روی لبم اومد سپاسگزارم

بسیار براى من راهگشا بود . نرم افزار هاى ضبط صدا رو بهاشون کار کردم و براى نرم افزار رایگان، ایرادى نمى شه گرفت.
سپاسگزارتون هستم

بسیار عالی. منتظر قسمت های بعدی هستم

به سلام خدمت شما
پادکست جز جدایی نا پذیر یک وبسایت هست. متشکرم از سایت خوبتون

بسیار عالی. ممنون.

سلام خیلی عالی بود ممنونم
فقط یک سوال آیا تولید و انتشار پادکست یا مجله ی صوتی نیاز به مجوز از جایی داره؟
امکانش هست جواب را برایم ایمیل بزنید

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

بسیار سپاسگزارم اگه بخواهیم از هدست با هزینه زیر ۱۵۰۰۰۰تومان استفاده کنید چه برندی رو پیشنهاد می کنه میکروفنهاس اصلن فرقی داره ؟

سلام اگه میخواین برای شروع میکروفون تهیه کنید بهتره بیخیال این رنج قیمت باشید . همونطور که تو مقاله هم گفته شده با حداقل ها هم میتونید شروع کنید. 🙂

بسیار سپاسگزارم اگه بخواهیم از هدست با هزینه زیر ۱۵۰۰۰۰تومان استفاده کنید چه برندی رو پیشنهاد می کنه میکروفنهاس اصلن فرقی داره ؟

خیلی خوب بود. پتوی خودمان منظور همون پتو پلنگی بود دیگه؟! دیگه با این بازاریابی محتوا پتو گیرمون نمیاد باهاش محیط رو ایزوله کنیم. باید بریم سراغ همون فوم و …

ممنون بابت توضیحاتتون با بیانی شیرین.
من این برنامه ضبط صدا رو نصب کردم اما کار نمیکنه. یعنی ارجاع میده به ستینگ و اپ ها. و در کل برای ضبط صدا با لپ تاپ هم چه برنامه ای پیشنهاد میدید؟

احتمالا از سیتینگ گوشی باید قسمتی رو فعال کنید که اجازه‌ی استفاده از میکروفون گوشی توسط نرم افزار داده بشه

من خیلی دست به لپتاپم. لپتاپم ازم جدا نمی‌شه و این قد برام مهمه که از ماشینمم گرون‌تره (خب شاید ماشینم خیلی ارزونه البته!… که الان که فکر می کنه اتفاقا همین‌طور هم هست).
چیزی برای لپتاپ ندارید؟ منظورم اپ رایگان هست.
یه مشکل دیگه هم که هست اینه که من و خیلیا عادت داریم که فیلما رو استریم می‌بینیم و آهنگا رو تو ساوندکلاود و اسپاتیفای گوش می کنیم. تهش هیچی تو دست و بالمون نیست که یه دیمبیلی دیمبولی بذاریم وسط جیغ و ویغای خودمون. آیا یه پکیجی از آهنگای بدون کپی رایت مناسب برای پادکست ساختن می‌شه جایی پیدا کرد برای دانلود؟

برنامه Audacity یکی از برنامه های رایگان خوبه که هم میتونید صداتون رو ضبط کنید هم میتونید صداهایی که ضبط میکنید رو به خوبی تنظیم کنید کار باهاش آسونه و راحت میتونید نویز بگیرید و با نرم افزار هایی مثل اوبی اودیشن رقابت میکنه.

در مورد موسیقی رایگان و کپی رایت دار میتونید از چند جا دریافت کنید audio library you tube و teknoaxe.com و dig.ccmixter.or و joshwoodward.com هستند که خودم برای ویدیو های یوتیوب از شون استفاده میکنیم اگر بخواید سرویس های پولی خیلی عالی هم هست مثل Artlist.io که حرف نداره ناقابل ماهی ۱۶تا ۱۷ دلار میگیره

دمتتتت گرم 🙂

سلام . ممنون از توضیحات ارزشمندتون و طنزی که چاشنی آن بود. من مدتی با کامپیوتر صدا ضبط می کردم و تنها حسنش این بود که میکروفن هدفون صداهای دور محیطی ر و ضبط نمی کرد مثل وانتی میوه و نان خشکی و … و تنها با بستن در و پنجره مشکلات حل میشد. تا اینکه دیشب متوجه شدم فیش صدا اشکالی پیدا کرده و در پس زمینه صدای اضافه ایجاد می کنه. و اینطور شد که رفتم سراغ گوشی و کشف کردم هدفون سامسونگ گوشی‌م صدایی با کیفیت تر و واضح‌تر از کامپیوتر ضبط می کنه.ولی اینبار مشکل صداهای محیطی هست. این شد که در جستجوی راهکار به سایت خوب شما رسیدم. دستتون ررد نکنه. زنده باشید.

سلام
راستش من اصلا علاقه ای به ساخت پادکست ندارم ،
اما چون پادکست زیاد گوش میدم ، فقط دونستن چگونگی ضبط پادکست واسم جالب بود…
اما فقط به این دلیل که یه مطلب واسم جالبه ، هرگز حاضر نیستم، چنین متن عریض و طویلی بخونم ،
اما ابتدای مطلبو که خوندم ……..تبریک عرض میکنم…..
.
اینقدر سلیس و جالب نوشته شده که که تا ابد خوندم ش!

سلام
یک سوال
استفاده از موزیک در پادکست بدون اجازه از آهنگساز و صاحب اثر (اگر چه با ذکر منبع)، مجاز است؟ و آیا نقض کپی رایت نیست؟

منم این قضیه خیلی برام سواله ؛ که در این زمینه چه باید کرد؟!

بستگی داره به موزیکی که استفاده میکنید . اکثر موزیک ها حق کپی رایت دارن با یه سرچ ساده تو گوگل میتونید موزیک های رایگان رو پیدا کنید

سلام
واقعا لذت بردم از قلم شیواتون
بیشتر از اینکه از آموزشتون استفاده کنم از شیوه بیانتون به وجد اومدم
پاینده باشید

چقدر فوق العاده بود مرسی واقعا از این شیوه نوشتن 🌹

عالی بود، فان توش زیاد بود، عالی تر هم شد

عاقا من کلی حال کردم با چنل بی مخصوصا بی پلاس تو ماشیتنم گوش میدم ، مورد توجه مسافرای اسنپ هم قرار گرفته، خیلیا میپرسن منم آدرس میدم خدا خیرتون بده

ممنون خیلی عالی بود.
مخصوصا ضبط صدا در میان حجم زیادی از پتوها
شما را تصور کردم که این طوری کانال بی را ساختید. کلی خندیدم.
چنل بی پتویی…
موفق باشید

عالی بود

برای ادیت صدا چه نرم افزاری رو پیشنهاد می کنید؟

Adobe Audition

بسیار عالی بود قلم فوق العاده ای دارید استفاده کردم ممنون 🙂

سلام:)
خیلی خوب بود؛ مرسی❤

در یک کلام حرف نداشت 👌

از نوشته شما لذت بردم،هم روان ،هم زیبا و هم مفید. به عنوان یک تازه کارمنتظر استفاده از دیگر تجربیات شما هستم.موفق باشید

بسیار عالی
دمه شما مثل زیر پتو گرم

دقیق و کامل با جزئیات،با ترکیب همون طنز گفتاری همیشگی اتون.
ممنون که به اشتراک میگذارید🍃

سلام عرض ادب و احترام
تشکر ویژه از شما بابت ارائه ی مطالب مفید
🙏🍃

یکی از مقالاتی بود که در ضمن یادگیری از خوندنش واقعا لذت بردم ….. و از نویسنده هم به خاطر محتوا و هم به خاطر قلم زیبایش ممنونم

واقعا با خوندن این مقاله خیلی به صدام امید وار شدم🙂✌🏻
دقیقا حرف حسین آقادرسته حرف نداشت ✌🏻🖇

واقعا با خوندن این مقاله خیلی به صدام امید وار شدم🙂✌🏻
بسیار عالی و جذاب✌🏻🖇

خیلی خیلی ممنونم از شما

من دوست دارم پادکست بسازم ولی با صدام مشکلی ندارم فن بیان بنظرم بیشتر لازمه و اینکه یادبگیرم در چند عمق صحبت گنم.چطوری این کار رو انجام بدم؟؟؟از کجا یلد بگیرم که لحن و عمق صدام خوب شه؟؟

کلاسای سلفژ و کتابای سلفژ

سلام و خدا قوت فراوان اولین بار بود که یه مطلب آموزشی میخوندم و همراه خوندن لبخند و خنده از ته دل ، بابت این خنده هایی که روی لبم اومد سپاسگزارم 🌺

خیلی بانمک بود خیلی خندیدم!! ممنون :))
واقعا بعضی اوقات انقدر ادم درگیر امکانات میشه که اصل مطلب یادش میره!! اصلش محتوای جذاب و خوبه به قول شما

خارج نکات خوبی که تو این متن بود
نحوه بیانت رو دوست داشتم

درود، برای ضبط صدا کدوم میکروفن رو در حد ۱ میلیون پیشنهاد می‌کنید؟ آیا خرید رکورد بهتره (مثلا سونی) یا خرید میکروفن برای لپ تاپ؟

درباره ی کیفیت صدا در انواع میکروفنها بنویسید و چگونگی قیمت ها
اصلا واحد اندازه گیری کیفیت صدا چیه؟

سلام خیلی ممنون بابت این مقاله ی عالیتون و خسته نباشید ، میدونم که خیلی زحمت ها میکشید و میخواستم در کنار این مقاله یک وبسایت عالی در باب خرید خرده و عمده لوازم جانبی موبایل و کامپیوتر و دیگر محصولات با نشانی http://WWW.BAZARKISH.COM معرفی کنم که هر کسی با خیال آسوده و امنیت بالا می تواند از این وبسایت خریداری کند .
با تشکر

عاشق سبک نوشتاری تون شدم عاااااالی

سلام و خدا قوت. من در بیرستان دوره ی اول دخترانه ، مشغول به کار هستم. می خواستم بپرسم آیا کلاس ساخت پادکست سازی برای این سن دارید یا می شناسید؟ ممنونم.

سلام ممنون از مطالب مفیدتون میخواستم بدونم بعد از طی مراحل اولیه چه قدر زمان حدودی لازمه وچه قدر باید تمرین کنیم تا بتونیم به کسب درامد برسیم با پادکست های تولیدیمون؟

سلام ممنون از مطالب عالیتون سوال دیگه ای داشتم که آیا ما میتونیم از مطالب برخی کتب پادکست تهیه کنیم و اونهارو تبدیل به پادکست کنیم یا نیاز به کسب اجازه از نویسنده داره ؟

داداشم ۲۰سالشه و وقتی باهم حرف میزنیم خیلییییی صداش کلفته 😐
ولی وقتی تو میکروفون صحبت میکنه صداش شبیه این بچه های کوچیک مدرسه ایه رو مخه واقعا میکروفون ها مشکل دارن !

سلام وقتتون، بخیر، من خیلی هر دو پادکست شما رو دوست داشتم و دنبال کردم، به نظرم شما فرهنگ کتابخوانی کاملا ارتقا دادید. ممنون ازتون. من حداقل به ۱۰ نفر از نسل های محتلف پادکست شما رو معرفی کردم، من و دو ت از دوستان یه ایده برا پادکست داریم و تازه کاریم… الان نرم افزار AudioCity نصب کردم و میکروفن
BOYA-mm1 خریدم. اون کیفیت صدا بی پلاس ندارم…می تونم لپرسم شما از چی استفاده می کنید؟

چون ما هر کدوم در یک شهر هستیم ( اروپا) و قرار ۲ تا ۳ نفر در یک پادکست باشیم چه توصیه دارید؟ ممنون

سلام.اگه بخوام کتابای که دارم رو بخونم و بزارم اینستا حق کپی رایتش مشکل داره یا نه؟

موسیقی ها رایگان و رها از حق کپی رایت در آدرسهای زیر وجود دارند

Freesound: Creative Commons licensed sounds.
Internet Archive: Creative Commons licensed sound and music from a wide variety of sources.
BBC Sound Archive: This is covered by their RemArc Licence, and sounds can be used for personal, educational or research purposes, as detailed in the licence. You can purchase a licence for commercial use.
Free Music Archive: Creative Commons music.
Incompetech: Creative Commons music.
iMovie has license-free sound and music.

خیلی ممنونم از این توضیحات شما 🌸

خیلی خیلی ممنونم از مقاله خوبتون

بسیار عالی و کاربردی نوشتید،

در یک کلام عالی بود . بهترین روش آموزش استندآپ هست .واقعآ” دمتون گرم.چنل بی همیشه بهترین بوده.

[…] آموزش ساخت پادکست در وبسایت پادکست فارسی چنل بی به این لینک مراجعه […]

آقا دمت گرم
فراموش نکنید که برای شکست صدا میشه از شانه های تخم مرغ هم استفاده کرد.
شانه های تخم مرغ رو به دیوار بزنید و یه اتاق خوب برای ضبط صدا ایجاد کنید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام *

ایمیل *

دیدگاه

مرا با ایمیل از دیدگاه های آتی این نوشته مطلع کن. همچنین می توانید بدون ارسال دیدگاه مشترک شوید.

هفتاد و دو – سریال آتیلا قسمت چهارم (آخر)؛ حبس پایان کبوتر نیست

۱۳ مهر ۱۳۹۹

white

default

1601830142

1

s:202:”a:1:{i:0;a:8:{s:2:”do”;s:1:”0″;s:9:”msgFormat”;s:15:”%TITLE% – %URL%”;s:8:”attchImg”;s:1:”1″;s:9:”isAutoImg”;s:1:”A”;s:8:”imgToUse”;s:0:””;s:9:”isAutoURL”;s:1:”A”;s:8:”urlToUse”;s:0:””;s:4:”doTW”;i:0;}}”;

یک اپیزود پادکست باید چند دقیقه باشه؟

۲۹ دی ۱۳۹۹

یک پادکست جریان‌ساز: This American Life

۲۷ دی ۱۳۹۹

شرکتی که دنیای پادکست را متحول کرد

۹ آذر ۱۳۹۹

نوشتن برای پادکست

۲۰ تیر ۱۳۹۹

خبرنامه‌ها، ایمیل‌هایی که چشم‌ به راه گرفتنشان هستیم

۱۳ تیر ۱۳۹۹

رشد برق‌آسای پادکست، بررسی آماری وضعیت پادکست در سال ۲۰۲۰

۵ فروردین ۱۳۹۹

آموزش ساخت پادکست – چه‌طور صدا ضبط کنیم؟

۲۳ دی ۱۳۹۸

بررسی سرویس میزبانی پادکست انکر (Anchor)

۱۸ دی ۱۳۹۸

ده اشتباه اساسی که هنگام ساخت پادکست باید از آن‌ها دوری کرد

۴ دی ۱۳۹۸

چطور پادکست خوب فارسی بسازیم؟

۱۳ آبان ۱۳۹۸

شنیدن همه‌ی اپیزودهای چنل‌بی رایگان است. اما برای انتشار پادکست یا متن آن در جاهای دیگر باید ایمیل بزنید و اجازه بگیرید.

توسط مهران بوالحسنی۱۳۹۴ – تاکنون

اندروید و IOS

تهران ، جمهوری

09199163871

اندروید و IOS

دستگاه ضبط صدا کوچک ROLAND – R26 محصولی است که به شما معرفی می کنیم. باید اعتراف کرد که R-26 یکی از بهترین هاست و دروغ نیست اگر بگوییم این دستگاه ضبط صدا دربین تمام رکوردر هایی دستی ای که در بازار وجود دارد یک قدم از همه جلوتر است. زیرا این حجم از امکاناتی […]

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

دستگاه ضبط صدا تسکام مدل DR-07MKII دارای ابعادی در حدود ۵۵*۱۴۱*۲۶ میلی متر می باشد و با داشتن وزن حدود ۱۲۶ گرم یک دستگاه نسبتا ایده ال از نظر  وزن و ابعاد می باشد. وزن سبک این دستگاه سبب شده تا بتوان دستگاه را به سادگی به هر جایی که می خواهید حمل نمایید و […]

کوچکترین دستگاه شنود محصولی که در ادامه به شما معرفی می کنیم.                  دستگاه شنود صدا یک دستگاه استراق سمع با ابعاد بسیار کوچک است. دستگاه شنود سیمکارتی از سیمکارت های ایرانسل و همراه اول پشتیبانی می کند. کار با کوچکترین دستگاه شنود این یک دستگاه شنود کوچک […]

دستگاه شنود,شنود صدا,شنود سیم کارتی,دستگاه شنود اپل,دستگاه شنود سیم کارتی,استراق سمع,میکروفن مخفی,دستگاه ضبط صدا,شنود,ضبط صدا,دستگاه ضبط مکالمات تلفن,دستگاه ضبط صدا مخفی , دستگاه استراق سمع, دستگاه ضبط خبرنگاری , ضبط خبرنگاری , خرید دستگاه ضبط خبرنگاری , ضبط خبرنگاری ارزان قیمت , شنود , شنود مکالمات ,شنود سیمکارتی , ضبط صدا توشیبا , ضبط صدا […]

با نوشتن ایمیل خود و کلیک کردن روی دکمه عضویت در چند ثانیه عضو خبرنامه ما شوید !

خانه » آموزش ویدیو مارکتینگ در وبلاگ ویدیونگار » چگونه کیفیت صدای بهتری هنگام فیلم‌برداری با گوشی‌های هوشمند و دوربین‌های موبایل داشته باشیم؟

امروزه همه می‌توانند به‌سادگی با استفاده از تلفن‌های هوشمند، دوربین‌های موبایل، آی پد و انواع تبلت فیلم‌برداری کنند اما اغلب فراموش می‌کنند که کیفیت صدا به‌اندازه تصویر با اهمیت است؛ مشکل صدا در ویدئو در هر نوع ابزار موبایلی چالش بزرگی است.
در حال حاضر بیشتر تجهیزات موبایل همچون گوشی‌های هوشمند، آی پدها و انواع تبلت دوربین فیلم‌برداری فوق‌العاده‌ای دارند که با آن می‌توان فیلم‌هایی با کیفیت عالی (حداقل رزولوشن ۷۲۰p HD) ضبط کرد. این ویژگی‌ باعث شده که عموم مردم به صورت روزمره به فیلم‌برداری از صحنه‌های مختلف بپردازند و ویدیو ضبط شده با استفاده از تکنیک‌های ساده فیلم‌سازی ظاهری حرفه‌ای داشته باشد.
بااین‌حال بزرگ‌ترین نقص در فیلم‌برداری با تلفن همراه کیفیت صدا است. بیشتر میکروفن‌های تلفن‌های هوشمند و دستگاه‌های موبایل چند سویه، بسیار حساس و با پوشش بسیار محدود هستند، به‌عبارت‌دیگر این میکروفن‌ها به‌هیچ‌وجه برای تولید ویدیوهای باکیفیت طراحی نشده‌اند. به همین دلیل بیشتر افراد پس‌ازاینکه با تلفن هوشمندشان تصویری با کیفیت عالی ضبط کردند تازه متوجه کیفیت صدای وحشتناک آن می‌شوند.

پس چگونه می‌توان مشکل صدا در ویدئو را در فیلم‌برداری با تلفن همراه حل کرد؟

در اینجا ۵ روش برای بهتر شدن کیفیت صدا در فیلم‌برداری با تلفن همراه مطرح می‌شود:

اولین عامل برای بهبود کیفیت صدا در ویدیوهای تولید شده با گوشی‌های هوشمند، آی پد، تبلت و دوربین سایر تجهیزات موبایل، انتخاب دقیق و صحیح محل فیلم‌برداری است. محل فیلم‌برداری بسیار مهم است زیرا ماهیت میکروفن گوشی همراه شما به‌گونه‌ای است که تمامی نویزهای محیط را دریافت می‌کند. بنابراین برای مثال اگر در محیط باز درحالی‌که باد در حال وزش است، فیلم‌برداری می‌کند احتمال افت شدید کیفیت صدا وجود دارد. اما اگر در مکانی با سروصدای کم و یا داخل ساختمان فیلم‌برداری کنید می‌توانید کیفیت صدا را بسیار بالا ببرید زیرا نویزهای دریافتی میکروفن کمتر هستند.

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

اگر ویدیو خوبی ضبط کرده‌اید اما کیفیت آن مناسب نیست، بهتر است که صدای ویدیو با فایل صوتی بهتری جایگزین کنید. برای ضبط صدای جداگانه از دستگاه ضبط صدای با کیفیتی استفاده کنید که مطمئن هستید نتیجه خوبی برای شما دارد. اگر نمی‌توانید گفتگو را جایگزین کنید، موسیقی متن به آن اضافه کنید، موسیقی و افکت‌های صوتی می‌تواند جاگزین خوبی باشند. سپس می‌توانید از ابزارهای تدوین ویدیو برای حذف صدای ضبط شده توسط دوربین و جایگزینی آن با صدای بهتر استفاده کنید. این اقدامات مشکل صدا در ویدئو را سریعاً حل می‌کنند.

انواع بسیاری میکروفن خارجی برای تجهیزات موبایل وجود دارد. شما می‌توانید از این میکروفن خارجی به‌عنوان جایگزین میکروفن داخلی دستگاه خود در زمان فیلم‌برداری با تلفن هوشمند استفاده کنید. اگر از میکروفن خارجی یا ضبط صوت دیجیتال دستی در زمان فیلم‌برداری استفاده کنید، کیفیت صدای بهتری برای ویدیو شما به دست خواهد آمد مشروط بر آنکه به ادامه نکاتی که می‌آید توجه کنید. بسیاری از این میکروفن‌های خارجی جهت‌دار هستند و می‌توانند صدای ناخواسته و نویزهای محیطی را حذف کنند.

میکروفنی را که برای ضبط صدا استفاده می‌کنید تا جای ممکن به منبع صدا نزدیک کنید، مهم‌ترین ترفند برای ضبط صدای باکیفیت برای ویدیو همین است. فاصله مشکلاتی را هم برای صدا و هم تصویر ایجاد می‌کند. وقتی‌که از منبع صدا دور باشید، صداهای ناخواسته زیادی ضبط می‌شوند و اندازه صدایی که شما می‌خواهید شدیداً افت پیدا خواهد کرد. صدای کسی که به شما نزدیک‌تر است را بهتر می‌شنوید؛ در مورد ضبط صدا نیز همین‌طور است. پس اگر در حال فیلم‌برداری از یک گفتگو هستید، تا جای ممکن دستگاه ضبط صدا را به آن محل نزدیک کنید تا صدایی متمرکز، مشخص و واضح داشته باشید و مشکل صدا در ویدئو را حل کنید.

وقتی‌که در حال ضبط ویدیو با گوشی هوشمند، آی پد، تبلت یا سایر دوربین‌ها هستید، دستگاه را تکان ندهید، این کار باعث می‌شود که کیفیت صوتی و تصویری ویدیو افت پیدا کند. تکان دادن بی‌دلیل دستگاه در زمان فیلم‌برداری باعث ایجاد صدای ناخواسته زیادی خواهد شد. برای اینکه کیفیت صدا بهتر شود از یک سه‌پایه استفاده کنید تا گوشی هوشمند یا میکروفن خارجی را از تکان‌ها و لرزش‌های احتمالی حفظ کند.

این ترفندها به شما کمک می‌کند که در هنگام ضبط ویدیو، صدای باکیفیت‌تری داشته باشد، همچنین از یک ویدیو حرفه‌ای اما ضبط‌ شده با گوشی هوشمند، آی پد، تبلت و … لذت ببرید.

دوست عزیز من برای یوتیوب محتوا میسازم.میکروفون هم خیلی خوبه.یقه ای هستش.من خیلی راحت نویز رو با برنامه حذف میکنم ولی یه جاهایی مثل نفس کشیدن یا بعد یه وقفه ای صحبت کردن انگار یه سوتی میکشه.خواهش میکنم کمکم کنید

مربوط به نرم افزار نویز گیر هست. دینویزرهای اتوماتیک معمولا هیمنطوری اند. جاهایی که سکوت داره ، نرم افزار نمیتونه تشخیص بده که سکوت هست و فکر میکنه 🙂 که صدا خیلی کم هست. در نتیجه خود نویز رو به جای صدای اصلی در نظر میگیره و حذف نمیکنه. پیشنهاد میکنم نویز ها رو با اکولایزر یا فیلتر های highpass حذف کنید. درواقع باید فرکانس های بالا رو که معمولا نویز در اون فرکانس ها هست ، به صورت دستی کم کنید.

سلام
من دفترم کنار اتوبانه و برای کارم فیلم های اموزشیمو با موبایل تهیه میکنم ، اما متاسفانه توی فیلم صدای محیط هم ضبط میشه ، صدای ماشین و بوق … راهی هست که فقط صدای من تو فیلم ضبط بشه و اینقدر صدای محیط گرفته نشه ؟ مثلا تنظیم خاصی رو موبایلم انجام بدم یا رو هندزفری بلوتوث ؟

سلام و ممنون از پیامتون.
دو پیشنهاد دارم. یکی اینکه اگر نور مصنوعی مناسب دارین، پنجره رو با یه ورق یونولیت ضخیم بپوشونید. فوم های اکوستیک ضخیم هم میتونید استفاده کنید. هم تاحدودی صدای بیرون رو کم میکنه و هم جلوی انعکاس صدا در محیط خودتون رو میگیره.
دوم اینکه به جای هندزفری از یک میکروفن بهتر مثل مثلا boya m1 استفاده کنید . به موبایل میخوره. این میکروفن ها صدای نزدیک رو بهتر از صداهای دور ضبط میکنند.
یک کار دیگه هم که ممکنه کمک کنه این که کمی بلند تر صحبت کنید. معمولا وقتی گوشی صدای بلند رو دریافت میکنه برای اینکه صدا وز وز نکنه مجبوره ولوم رکورد رو پایین بیاره و در نتیجه صدای محیط کمتر ضبط میشه.

سلام خسته نباشید کلیپ هایی در اینستاگرام تولید شده که منبع ظبط کننده صدا یک گوشی تلفن همراه هست می خواستم بدونم چجوری با یک گوشی فیلم بگیریم و با یک گوشی دیگه صدای فیلم رو ظبط کنیم

سلام میثم جان
این کار رو با نرم افزارهای ادیت فیلم میشه انجام داد. مثلا تو پریمیر تصویر و صدا رو توی پروژه اضافه میکنید و با انتخاب هردو ، گزینه sync رو میتونید بزنید. به شرط اینکه یه صدای قابل تشخیص هم روی گوشی که باهاش تصویر ضبط کردین، وجود داشته باشه میتونه اتوماتیک از روی صدا ، این کار رو انجام بده.
اگر هم موبایلی که باهاش تصویر میگیرین، خیلی دور از سوژه هست، بعد از شروع رکورد و قبل از اینکه سوژه شروع به صحبت بکنه ، یک بار جلوی دوربین دست بزنید ( شبیه کلاکت تو فیلم ها دستتون رو محکم به هم بزنید) . طوری که صداش توی موبایل صدا و تصویرش توی موبایل تصویر ضبط بشه. بعد در نرم افزار تدوین، لحظه برخورد دست توی تصویر رو با صدای ضبط شده روی هم بندازین.
بازهم اگر سوالی بود در خدمتم.

سلام من در حال ساخت یک فیلم کوتاه هستم فیلمبرداری رو با دوربین انجام میدم اما صدای مطلوبی ضبط نمیشه خرید میکروفون های مخصوص صدابرداری هم هزینه بر هستند میتونید مقداری راهنماییم کنید که صدای هوا حداقل کمتر در ویدیو بیفتد و صدای بازیگر ها وضوح بهتری داشته باشه

سلام و ممنون بابت پیامتون
پیشنهادم اینه که اگر شخصی به عنوان صدابردار سر صحنه دارید یا میتونید داشته باشید، گان با بوم اجاره کنید، این میکروفن ها به خاطر فرم لوله ای که دارند، صدای محیط رو کمتر دریافت میکنند. اگر این امکان نیست، چند موبایل رو همزمان برای ضبط صدا استفاده کیند که میشه در جیب بازیگران بگذارید یا بهتر اینکه با استفاده از هندزفری بیسیم که روی گوش یا لباس بازیگر نصب هست، صداها رو ضبط کنید.

سلام من میخوام با استفاده از میکروفن هندزفری صدام رو ضبط کنم و فاصله ام‌با دوربین جوری نیست که بتونم‌ مستقیم هندزفری رو به خود اون گوشی وصل کنم و باید با یه گوشی دیگه صدا رو ضبط کنم و میخواستم بدونم میشه یه جوری طول سیم هندزفری رو زیادتر کنم؟یا اگر نمیشه میشه یه برنامه خوب برای میکس صدا و فیلم توی اندروید معرفی کنید
ممنون

سلام سروش جان و ممنون از پیامتون
کابلهای اکستنشن یا افزایش طول رو میتونید راحت پیدا کنید. فقط بهتره مثل هندزفری خودتون اتصال ۴ قسمتی داشته باشه . مثل این لینک. اونایی که سَری سه قسمتی دارند به احتمال زیاد با هندزفری کار نمیکنند.

ممنونم

سلام من نوازنده پیانو هستم پیانو آکوستیک هستش میخوام صدای پیانو رو به همراه صدای خودم با موبایل ضبط کنم میشه یه میکروفن قیمت مناسب معرفی کنید
ممنون

سلام و ممنون از پیامتون
متاسفانه میکروفن های موسیقی رو من نمیشناسم. این میکروفنهای ساده برای مصاحبه و کارهای آموزشی و… مناسب هستند ولی برای رکورد صدای ساز و آواز زیاد خوب نیست. . از متخصصین موسیقی سوال بفرمایید بهتر هست.

سلام. من برای کارم حتما باید از میکروفون هنگام تصویربرداری استفاده کنم
یه سوالی هست که هنوز جوابشو نگرفتم
من نمیخوام هزینه زیادی بکنم و میخوام یه ریکوردر سونی معمولی همراه با یه میکروفون معمولی تهیه کنم
میخوام بدونم آیا استفاده از ریکوردر جز راحتی ضبط صدا از نظر کیفی هم تاثیر مثبتی نسبت به ریکوردر گوشی داره یا خیر؟

سلام دوست عزیز و ممنون از پیامتون.
اگر ستینگ ضبط صدا روی گوشی شما قابل تنظیم است یا از نرم افزار رکوردری استفاده میکنید که امکان تنظیم کیفیت دارد، تفاوت خاصی بین رکورد سونی و گوشی شما نیست. به خصوص وقتی قرار هست از میکروفن روی رکورد استفاده نکنید. اصولا قدرت رکوردهای سیار بیشتر روی میکروفن ها هست تا خود رکوردر. حتی برنامه هایی هستند که روی گوشی صدا رو بصورت wav بدون فشرده سازی ذخیره میکنند. مگر اینکه دامنه فرکانس بسیار گسترده تری لازم داشته باشید (کاربرد برای موسیقی یا گویندگی بسیار حرفه ای) که به میکروفن خاص تر و رکوردر قوی تری نیاز دارید. برای ضبط صدای معمولی نیازی به تجهیزات خاص و گران قیمت نیست.
اگر هنوز پاسخ برای شما کاملا واضح نیست، بفرمایید که بیشتر توضیح بدم.

هنگام ضبط دسکتاپ و آنچه پخش میشود، درصورتیکه از هندزفری استفاده کنم ، صدای درون فیلم،قطع میشه و فقط صدای محیط ضبط میشه. چطور مشکل رو حل کنم؟ البته با وصل بودن هندزفری

سلام و ممنون از پیامتون
با چه نرم‌افزاری روی دسکتاپ ضبط میکنید؟ برای مثال camtasia به راحتی میتونه همه سورسهای صدا رو فعال یا غیر فعال کنه. اگر بیشتر توضیح بدین ممنون میشم.
ارادت

سلام خسته نباشید.من یک هندزفری بلوتوث دارم که موقع ضبط ویدیو اصلا صدارو رکود نمیکنه و میکرفون گوشی صدارو ضبط میکنه.دلیلش چیه؟! و چجور میتونم مشکلو حل کنم ؟! ممنون

سلام و ممنون از پیغامتون. در سوالات قبل هم مطرح شده بود. اگر گوشیتون آپشنی داده که ضبط صدا از طریق بلوتوث رو فعال میکنه ، میشه. معمولا در بخش ستینگ، قسمت recording و بعد قسمت source باید آپشن فعال کردن بلوتوث باشه.
اگر نیست، برنامه cinema fv-5 رو امتحان کنید. آپشن ورودی صدا از بلوتوث رو میده بهتون.

سلام ممنون میشم راهنمایی بفرمایید ….من در حال تصمیم گیری برای خرید گوشی خوب هستم . لایو اینیستا گرام برام خیلی مهمه که تصویر و صدای با کیفیت بالا بتونم لایو بذارم ،در منزل با گوشی خانوده که از میان رده های سامسونگ هستن a50,a30 امتحان کردم و بیننده لایود از کیفیت پایین صدا خبر دادن، با آیفون ۵s هم صدای خوب ولی تصویر بد حاصل شد .حالا سوالم اینه که اگر بخام از میان رده ها بخرم میشه کیفیت صدا را با یک میکروفن اتصالی بالا برد ؟ اگر پیشنهادی از بین مدلها برای هدف من دارین میتونین معرفی کنید لطفا؟

سلام. ممنون از پیامتون
اصولا صدا رو با گوشی حتما باید با میکروفن ضبط کنید. چون نمیشه گوشی رو زیاد به سوژه نزدیک کرد، باید از میکروفن استفاده بشه. برای ویدیوهای ضبط شده (غیر لایو) میتونین از دو گوشی استفاده کنین. یکی برای ضبط صدا ( که میشه تو جیب گوینده قرار بگیره) و یکی برای تصویر. بعدا هم تو نرم افزار منتاژ، میکس بشه.
بنابراین روی انتخاب گوشی بیشتر به کیفیت تصویر توجه کنید. صدا به هر حال باید با میکروفن گرفته بشه.
ضمنا برای کیفیت صدا، روی محیطی که دارین لایو میگیرین دقت کنید. خیلی خلوت و نزدیک به دیوار کیفیت صدا رو بد میکنه. مبلمان خودش باعث کنترل و کم کردن ریفلکس صدا از دیوار ها میشه.
اصولا سعی کنید گوشی رو موقع لایو، روی پایه نگه دارنده نصب کنید و در اطراف گوشی اجسام صاف که میتونه صدا رو برگردونه (مثل سطح میز، دیوار، شیشه …) نباشه.
برای دوربین گوشی هم در مشخصاتش دنبال دیافراگم بازتر (عدد کوچکتر – مثلا f2 یا ۱٫۸) باشین که با نور کم داخل منزل، بتونید تصویر بهتری داشته باشید.
امیدوارم جواب سوالتون رو گرفته باشد. 🙂

بسیار سپاس از پاسختون

سلام من با دوربین کنون مخصوص فیلم و عکس فیلمبرداری کردم حالا ریختم روی لپ تاپ و به گوشیم منتقل کردم حالا روی گوشی صدا نداره اصلن ولی روی خود دوربین و لپ تاپ داره مشکل چی هست؟

سلام و ممنون از پیامتون
قبلا دیدم این مشکل رو . مربوط به کانالهای صدا هست.
لاین صدای چپ و راست رو جفتش رو بندازین روی هم درست میشه. معمولا اگر تو منتاژ موسیقی هم اضافه کنید فقط صدای موسیقی در موبایل پخش میشه و صدای دوربین نیست. تجربتون رو با ما هم به اشتراک بگذارین.

سلام من میخوام یه سری فیلم با گوشیم از خودم بگیرم و به اشتراک بزارم اما نمیدونم چطوری کلیپ خوبی بسازم که معقول و عالی باشه ممنون میشم راهنمایی کنید اینکه با کمک چه چیزایی میتونم به تنهایی این کارو انجام بدم

سلام. ممنون از پیامتون
خیلی سوال کلی هست. برای شروع یک سری ویدیو در مورد فیلمبرداری با موبایل در صفحه اینستاگرام ویدیونگار @videonegar24 هست که می تونین ببینین.

سلام ممنون بابت پیگیریهاتون
تماماً پاسخهارو خواندم
قصد فیلمبرداری با کیفیت صدای بالا دارم
در اتاق یک محیط استودیو معمولی و ساده درست کردم
زمین سرامیکه
هندزفری بلوتوث نوکیا دارم
گوشی a7 2016 سامسونگ
با بلوتوث میشه تلفن صحبت کرد
و با یه برنامه به اسم
میتونم موزیک هم گوش بدم
اما موقع فیلم برداری کار نمیکنه و چند برنامه سعی کردم میدا کنم که بی‌فایده بود
میکروفون خوانندگی دارم
۱. آیا راهی هست از هندزفری استفاده کنم؟
۲. نهایتاً راهی هست با میکروفن بزرگ متصل کنم

البته تویکی از پاسخهاتون دیدم گفتید باید فیش چهاتایی داشته باشه
ممنون از اطلاعات و سایت مفیدتون

سلام. ممنون بابت پیامتون
در بعضی موبایلها رو میشه در قسمت تنظیمات ورودی صدا از بلوتوث رو فعال کرد.
لطفا ببینید در قسمت تنظیمات گوشی، قسمت recording داره ؟ اگر داره قسمت Source رو چک کنید که آپشنی برای رکورد صدا از Bluetooth داره یا نه. اگر داشت فعالش کنید 🙂 بعضی موبایلها اینطوری مساله شون حل میشه.
در مورد میکروفن بزرگ هم باید تبدیل به فیش موبایل تهیه کنید. متاسفانه تو سایتها ندیدم. اگر تهران هستین جمهوری رو چک کنین.
و لطفا تجربتون رو با ما هم به اشتراک بگذارین.
تشکر

سلام من میخواستم یه میکروفون irig mic lav بخرم میخواستم بپرسم ایا کیفیتش برای ضبت صدای خواننده خوبه و میشه به گوشی های اندرویدی متوسط وصلش کرد مثلا samsung a5 اگه نمیشه لطفا یه میکروفون مناسب بهم پیشنهاد کنید خیلی ممنون

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

سلام. با این میکروفن کار کردم و برای مصاحبه های یک و دو نفره مناسبه. اما برای صدای خواننده خیر. مگر اینکه صرفا برای منظور خاصی استفاده بشه ( مثلا وسط مصاحبه یه بیت هم بخوانند… ) باید سطح استاندارد کاری رو که میخواین انجام بدین مشخص کنید. اگر میخواید برای کار موسیقی ازش استفاده کنید و ترک ضبط شده رو ببرید تو پروسه میکس و مسترینگ، اصلا میکروفن مناسبی نیست. خیلی از طیف صدا برای کار حرفه ای باید ضبط بشه که تو این میکروفن ها این اتفاق نمی افته. و هیچ موبایلی هم برای ریکورد صدای خواننده به صورت حرفه ای مناسب نیست چون معمولا کمی نویز مدار وارد موج صدای ضبط شده میشه که ممکنه اولش با اسپیکر موبایل شنیده نشه ولی کیفیت درستی برای میکس نداره. شرایط محیطی ضبط هم خیلی مهمه. برای انتخاب میکروفن و رکوردر صدا از دوستانی که کار حرفه ای در استودیو های ضبط موسیقی انجام می دهند راهنمایی بگیرید. تخصص بنده نیست.
تشکر از پیامتون

سلام

ببخشید من یک هدست دارم که میکروفن هم داره، زمان صحبت و رکورد صوت کار میکنه ولی فیلم که میگیرم صوت رو از میکروفن ظبط نمیکنه دلیاس چیه، گوشیم هم هوآوی نوآ ۳ آی هست

سلام. اگر موقع ضبط صدا می فرمایید که به خوبی این کار انجام می شود و فقط موقع فیلمبرداری مشکل دارین، پس هم هدست و هم گوشی سالم هستند. جستجو کردم و ظاهرا افراد زیادی با گوشی های هوآوی همین مشکل را دارند و راه حلی خاصی هم پیشنهاد نشده بود. پیشنهاد بنده این است که از چند نرم افزار دوربین به غیر از نرم افزار خود گوشی استفاده کنید و تست بگیرید. ضمنا همه دسترسی های لازم برای استفاده از میکروفن و دوربین را به آنها بدهید. ترجیحا حتی قبل از اجرای اولین بار نرم افزارها، هدست شما متصل باشد که اگر دسترسی خاصی رو طلب می کرد، پیغام بده… ما را هم از نتیجه تست با خبر کنید ممنون میشیم 🙂

سلام وقت بخیر … یک فیلم با گوشی گرفته شده که کیفیت صدا بسیار پایینه… با چه نرم افزاری میتونم صدا رو بلندتر کنم؟ برام خیلی مهمه ممنون میشم جواب بدین.

سلام دوست گرامی،
اکثر نرم افزارهای تدوین به این ابزارها مجهز هستند. البته کیفیت پایین رو باید بهتر توضیح بدین، مثلا اینکه صدای محیط خیلی زیاده یا صدا در داخل محیطی ضبط شده که صدا میپیچه و گنگ و نامفهوم شده … با توجه به هر موردی یابد از فیلترها و ابزارهای مختلفی برای اصلاح صدا کمک گرفت. این نکته رو هم عرض کنم که شرایط بد صدا رو نمیشه کلا اصلاح کرد بلکه میشه وضوح صدا رو تا جایی که میشه بهتر کرد. اگر مایل بودین قسمتی از فیلم یا صدا رو برای بنده بفرستین شاید بتونم بهتر راهنمایی کنم.
ارادتمند
قیاسی

از نرم افزار کیوبیس استفاده کن. و پلاگین های ریستوریشن که برای این کار ساخته شدن. denoise

سلام من دوربین مخفی ضبط میکنم و باید صدا رو توسط یه گوشی دیگه ضبط کنم این کار چجوری ممکنه؟
همزمان با فیلم گرفتن

سلام و ممنون از پیغامتون
اگر بعد از فیلمبرداری، با نرم افزارهای تدوین روی کامپیوتر کار میکنید ، به راحتی قابل انجامه.

گوشی که فیلم میگیره ، یه صدای بی کیفیتی هم داره ضبط میکنه. صدا رو از گوشی که صدا میگیره توی نرم افزار منتاژ به صدای روی خود فیلم میتونین سینک کنید. در پریمیر این کار رو خودش هم اتوماتیک انجام میده.

اگر گوشی که فیلم میگیره هیچ صدایی از صحنه رو ضبط نمیکنه ، یه حرکت مشخص با صدای مقطعی ( مثل یک بار دست زدن ) ایجاد کنید. تصویرش رو گوشی درحال فیلمبرداری میگیره و صداش رو گوشی ضبط صدا. بعد در نرم افزار منتاژ لحظه ایجاد صدا رو در لاین صدا و تصویر به صورت دستی باهم سینک میکنید. ( قدیما که فیلمهای سینمایی با نگاتیو ضبط میشد، اون ضربه ای که با کلاکت جلوی دوربین میزدند برای همین کار بود)

ارادت

سلام من یه میکروفن یقه ای گرفتم موقعی یه ضبط صدا خیلی خوبه فقط موقع ی فیلمبرداری گوشی صدا رو ضبط میکنه و انگار میکروفن وصل نیست ول توی گوشی مینویسه ضبط صدا از هدست خارجی ولی گوشی صدا رو ضبط میکنه با تشکر

سلام و ارادت. این موضوع رو من تجربه نکرده بودم. اگر مینویسه با external microphone قاعدتا باید درست کار کنه. ولی پیشنهادم اینه که از یک نرم افزار فیلمبرداری قوی تر استفاده کنید. مثل open camera

سلام بنده کلی فیلم ضبط کردم چطور میتوانم صدای فیلم ها رو بهتر کنم ایا نرم افزار خاصی وجود داره که بتوانم اکولایزر صدای فیلم هامو بهتر کنم؟؟؟؟؟؟؟ لطفا کمکم کنید

سلام. با بسیاری از برنامه های تدوین فیلم و ادیت صدا میتونید این کار رو انجام بدین. فیلمهای ضبط شده رو با چه نرم افزار ادیت می کنید؟

سلام. بنده فیلمی را باگوشی همراهم ضبط کرده ام اما هندزفری بلوتوثی گوشیم در هنگام فیلمبرداری روشن بوده . اکنون فیلم ضبط شده صدا ندارد . برای برگرداندن صدا چه کاری را باید انجام بدهم. سپاس

با سلام و ارادت
اگر لاین صدا کلا ضبط نشده باشد، متاسفانه کاری نمی شود کرد. فایل صدا را در یک نرم افزار تدوین یا ادیت صدا باز کنید که waveform نمایش بدهد. ببینید موج صدا وجود دارد یا خیر.

سلام. برای اینکه صدای فیلم برداری مون با کیفیت باشه از چه میکروفن خارجی استفاده کنیم؟ اسمش با برندش چیه؟ خیلی گشتم. هیچ جا ندارن همچین چیزی
ممنونم

سلام دوست عزیز. پیشنهاد بنده میکروفن سیم دار Boya M1 هست. کیفیت بسیار خوبی داره و قیمتش هم به نسبت منطقیه. مزیت دیگرش علاوه بر کیفیت، اینه که هم به دوربین و هم به موبایل وصل میشه. برای رنج قیمت بالاتر و کمی کیفیت بهتر میکروفن لاوالیر Rode رو پیشنهاد می کنم. البته میکروفن های بیسیم هم میتونین اگر بودجه کافی در اختیار دارید استفاده کنید که برند Rode رو تو قیمت متوسط پیشنهاد میکنم. برند boya هم بیسیم داره و قیمتش مناسبه ولی معمولا زود خراب میشه … خیلی بدنه و متریال ضعیفی داره ولی کیفیت صداش خیلی خوبه. اگر سوال دیگری هست بفرمایید که در حد توان پاسخگو باشم.

سلام . من قرار شده ب عنوان تدوین گر یک کلیپ کار کنم . دیروز تصویر بردار به من زنگ زد و گفت که نمیتونه میکرفون خارجی رو به گوشی‌ خودش متصل کنه و صدا از همان میکرروفون گوشی ضبط میشه . چه با هندزفری یا میکرفون ویا هدفون بلوتوثی امتحان کردم دیدم راست میگه . میشه راهنمایی کنید

سلام.
در اتصال میکروفن خارجی به گوشی موبایل باید عرض کنم که اکثر گوشی ها برای ورودی میکروفن به فیش چهار قسمتی که مخصوص گوشی موبایل هست نیاز دارند. همان فیشی که در هندزفری های سیم دار استفاده شده. میکروفن هایی که فیش معمولی (دو یا سه قسمتی) دارند به تعدادی از موبایلها متصل نمی شوند.
اما اینکه با خود هندزفری گوشی هم مشکل وجود دارد باید بررسی کنید که آیا اتصال هندزفری به گوشی سالم هست و باهاش راحت صحبت می کنید یا خیر. اگر در صحبت تلفنی مشکلی ندارد باید به تنظیمات نرم افزاری که برای ضبط صدا روی گوشی استفاده می کنید مراجعه کنید. در برخی گوشی ها اگر نرم افزار ضبط صدا باز باشد و سپس هندزفری را متصل کنید پیغامی مبنی بر استفاده گوشی از میکروفن خارجی یا هندزفری ضاهر می شود. اگر این اتفاق نمی افتد به تنظیمات برنامه مراجعه کنید یا نرم افزار دیگری برای ضبط صدا روی گوشی نصب فرمایید.

نظر/سوالdocument.getElementById(“comment”).setAttribute( “id”, “a089026419c0656ba6b1c0ff06c0fdd8” );document.getElementById(“h7c98b3886”).setAttribute( “id”, “comment” );

نام *

ایمیل *

وب سایت

نام، ایمیل و وبسایت من را در این مرورگر ذخیره کنید و دفعه بعدی که نظری ثبت کردم از آن استفاده کنید.

کلیه حقوق متعلق به ویدیونگار می باشد.

Copyright © Videonegar 2019

All Rights Reserved

تبیان، دستیار هوشمند زندگی

پل های ارتباطی

بلوار کشاورز،خیابان نادری،نبش حجت دوست،پلاک 12

public@tebyan.com

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

02181200000

دسترسی سریع

محصولات و خدمات

اشتراک در خبرنامه

کلیه حقوق این سایت مربوط به موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان می‌باشد.

روزی نیست که در پروژه‌هایمان اشتباهی نکنیم. این اشتباهات، بهترین آموزگار ما در پروژه‌های بعدی‌مان هستند.

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ساخت استودیو در خانه با قیمتی نازل و کاربری آسان موضوعی است که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم. اگر این موضوع برایتان جالب است، حتماً تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

با توجه به پیشرفت سریع فناوری و ارزان بودن آن در زمان حاضر امکاناتی که در گذشته نه چندان دور فقط از طریق شرکت های بزرگ و با هزینه بالا دسترسی به آنها ممکن بود، در حال حاضر با اختصاص بودجه ای نه چندان زیاد در اختیار همگان قرار دارد. یکی از امکاناتی که به واسطه این پیشرفت برای کسانی که با موسیقی و صدا سر و کار دارند، به وجود آمده است امکان راه اندازی و ساخت استودیوی خانگی ضبط صدا است.

در آغاز به معرفی و توضیح تجهیزاتی که برای راه اندازی استودیوی خانگی ضبط صدا نیاز خواهید داشت می پردازیم.

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

گرچه بیشتر مدل های رایانه ای که امروزه در بازار وجود دارند از توانایی کافی برای راه اندازی یک استودیو جهت ضبط خانگی برخوردارند، اما برای این که در پروسه ضبط و تولید محصول صدایی به مشکل بر نخورید به رایانه ای با حداقل امکانات زیر نیاز دارید:

نکته ای که در مورد کارت صدا باید بدانید این است که بیشتر کارت صداهای رایج در بازار که برای مصرف کننده های معمولی تولید می شوند قابلیت پخش صدا در قالب استریو (Stereo) که شامل یک خروجی برای بلندگوی چپ و یک خروجی برای بلندگوی راست است و هچنین ضبط صدا با کیفیت ۱۶ بیت را دارند. اگرچه این امکانات برای شروع کار ضبط دیجیتال کافی است ولی بهترین گزینه برای انجام این کار نیست و محدودیت هایی را در حین کار و به خصوص برای کیفیت صدای ضبط شده به وجود خواهند آورد.

در حال حاضر انواع مختلفی از کارت های صدای حرفه ای و نیمه حرفه ای با قیمت های مختلف که قابلیت ضبط ۲۴ بیتی صدا (و حتی بیشتر از آن) را دارند در بازار موجود است که با مجهز کردن رایانه خود به آن می توانید کیفیت کار تولید شده را تا حد قابل ملاحظه ای بالا بیاورید. همچنین کارت های صوتی پیشرفته تر به شما امکان ضبط هم زمان دو یا چند منبع صوتی را از طریق ورودی های متعددی که برای آنها در نظر گرفته شده است را می دهند که برای ضبط هم زمان اجراهای گروهی به آن احتیاج خواهید داشت.

برای ضبط، تدوین و بازپخش دیجیتال صدا شما احتیاج به نرم افزاری دارید که به اصطلاح به آن دی ای دبلیو (DAW) می گویند که مخفف Digital Audio Workstation یا کارگاه صدای دیجیتال است.

نرم افزارهای متفاوت دی ای دبلیو با استفاده از محیط گرافیکی شان رابطه ای بین رایانه و سخت افزار موجود را برای ضبط دیجیتال صدا فراهم می آورند. این نرم افزارها به شما امکانات مختلفی می دهند از جمله ضبط یک یا چند لایه ی صدا به طور هم زمان و با کیفیت های متفاوت؛ باز پخش هم زمان لایه های ضبط شده صدا؛ جابه جا کردن، بریدن، چسباندن، پاک کردن، تکرار کردن و… صداهای ضبط شده (یا به عبارت دیگر تدوین صدا)؛ ترکیب لایه های مختلف صدا با امکان کم و زیاد کردن بلندی صدای هر یک از لایه ها به طور جداگانه و نهایتا تولید خروجی نهایی صدا در قالب یک فایل صوتی واحد.

اسامی برخی از معروف ترین این نرم افزارها عبارتند از:

علاوه بر اینکه بیشتر نرم افزارهای دی ای دبلیو از امکانات قابل توجه و کافی برای تغییر صداهای ضبط شده با بهره گیری از افکت های صدایی برخوردار هستند، در عین حال به شما این امکان را می دهند تا با اضافه کردن فایل های جدیدی که به آنها افزونه (plug-in) گفته می شود وسعت دامنه این افکت ها را گسترده تر کنید.

افکت های صدایی ای که از طریق افزونه های مختلف به نرم افزار دی ای دبلیوی خود می افزایید افکت های متنوعی مثل ریورب (reverb)، دیلی (delay)، کمپرشن (compression)، ای کیو (EQ)، ماجولیشن (modulation) و… را شامل می شوند. تعداد زیادی از این افزونه ها را می توانید به طور رایگان از اینترنت دریافت کنید.

برای تقویت سیگنال ضعیفی که از میکروفون یا سازهای مجهز به پیک آپ (Pickup) و از طریق کارت صدا به رایانه فرستاده می شود احتیاج به پری امپ خواهید داشت. هر چند که بیشتر کارت صداهای نیمه حرفه ای و حرفه ای مجهز به پری امپ داخلی هستند، اما در صورت عدم وجود این قابلیت روی کارت صدای تان می توانید دستگاه پری امپ را به طور جداگانه خریداری کنید و آن را بین مسیر میکروفون یا ساز خود و کارت صدای رایانه تان قرار دهید.

گزینه دیگری که برای این کار وجود دارد تهیه میکسر صداست. میکسرها دارای دو یا چند ورودی صدا هستند و هر کدام از این ورودی ها به پری امپ هم مجهز است. هم چنین برای ضبط دو یا چند ساز به طور هم زمان باید از میکسر استفاده کنید.

میکروفون ها انواع مختلفی دارند که برای انجام کارهای متفاوتی ساخته شده اند. پر استفاده ترین انواع آنها میکروفون های داینمیک (Dynamic) و کاندنسر (Condenser) هستند. در ادامه توضیحاتی مختصر در مورد این دو نوع میکروفون خواهیم داد اما فراموش نکنید که به خاطر فراوانی انواع میکروفون ها و صداهایی که بر می دارند نهایتا انتخاب میکروفون مناسب برای ساز یا صدای خواننده به عهده ی خودتان است.

– میکروفون های داینمیک: میکروفون های داینمیک بیشتر برای برداشتن صدای سازهایی که صدای بلندی دارند مثل گیتار الکتریک و درامز (Drums) استفاده می شوند. دلیل آن هم این است که این میکروفون ها توانایی تحمل صداهایی با قدرت بالا را دارند. هم چنین برای ضبط صدای بعضی از خواننده ها و به خصوص خواننده های مرد بهتر است از میکروفون های داینمیک استفاده شود. یکی از میکروفون های داینمیک پرطرفدار و ارزان، میکروفون Shure SM57 است که برای ضبط صدای گیتار الکتریک و اسنر درام (Snare Drum) به کرات در استودیوها استفاده شده است و به عنوان میکروفون استاندارد برای این کار شناخته می شود.

– میکروفون های کاندنسر: میکروفون های کاندنسر بیشتر برای ضبط صدای خواننده و سازهای آکوستیک (بدون پیک آپ) استفاده می شوند. هم چنین این میکروفون ها گزینه مناسبی برای برداشتن صدای درامز (Drums) از بالای سر و به خصوص صدای سنج ها هستند. گر چه تا همین چند وقت پیش میکروفون های کاندنسر گزینه پر هزینه ای برای استودیوهای خانگی به شمار می رفتند اما این روزها شرکت هایی مثل بهرینجر (Behringer) میکروفون های کاندنسر ارزانی تولید می کنند که فرق زیادی با نمونه های گران تر تولید کمپانی های معروف تر ندارد.

نکته قابل توجه دیگر در مورد میکروفون های کاندنسر این است که این میکروفون ها بر خلاف میکروفون های داینمیک احتیاج به تامین برق از منبع خارجی دارند. گرچه می توان برای برخی از میکروفون های کاندنسر از باتری استفاده کرد ولی بیشتر این میکروفون ها برای تامین انرژی الکتریکی خود احتیاج به سیستمی به نام فانتوم پاور (Phantom Power) دارند. این سیستم روی بیشتر پری امپ ها و میکسرها وجود دارد. بنابراین اگر قصد استفاده از میکروفون های کاندنسر را دارید حواستان باشد که به میکسر یا پری امپی که دارای فانتوم پاور باشد نیاز خواهید داشت.

الف- پایه میکروفون: از لوازم دیگری که برای استودیوی دیجیتال خانگی خود به آن احتیاج خواهید داشت پایه میکروفون است. پایه میکروفون انواع مختلفی دارد که رایج ترین آنها پایه صاف، پایه کوتاه و پایه بوم هستند.

همان طور که در شکل زیر می بینید پایه صاف پایه ای است که عمود به زمین است و تنها امکان تغییر ارتفاع را به شما می دهد. این پایه ها برای نگه داشتن میکروفون های کاندنسر مناسب هستند.

پایه کوتاه همان طور که از اسمش بر می آید برای نگه داشتن میکروفون در ارتفاع پایین از سطح زمین طراحی شده است. این پایه ها برای برداشتن صدای کیک درام (Kick Drum) و آمپلی فایر گیتار بهترین گزینه هستند. در ساخت استودیو خانگی خود از آن غافل نشوید.

پایه های بوم با قابلیت خم شدن از وسط امکان نزدیک کردن میکروفون به منابع مختلف صدایی را می دهند. از این پایه ها برای مقاصد مختلفی می توان استفاده کرد.

ب- صفحه پاپ (Pop Screen): برای ضبط آواز به صفحه پاپ احتیاج پیدا خواهید کرد. این صفحه ها برای این ساخته شده اند تا جلوی صدای کوبنده ای که موقع ادای حروفی مثل «ب» و «پ» ایجاد می شود را بگیرند. همچنین این صفحه ها از میکروفون در مقابل رطوبتی که از دهان خواننده خارج می شود محافظت می کنند و استفاده از آنها به خصوص برای مراقبت از میکروفون های کاندنسر گران قیمت حتمن توصیه می شود.

پ- کابل میکروفون: برای وصل کردن میکروفون به پری امپ یا میکسرتان احتیاج به کابلی با رابط اکس ال آر (XLR) در دو سر آن دارید: نر و ماده؛

برای ساخت استودیو از نوع دیجیتال و خانگی خود معمولا به ۵ تا ۱۰ متر از این کابل برای هر میکروفون احتیاج خواهید داشت. گرچه اصراری به خریدن گران قیمت ترین این کابل ها نیست ولی کابل های خیلی ارزان هم مشکلاتی مثل افت کیفیت صدا را به هم راه خواهند داشت. یکی از نام های معروف تولید کننده کابل های مرغوب، نیوتریک (Neutrik) است.

ت- بلندگوهای مانیتور (Monitor Speakers): یکی دیگر از لوازم مهم مورد نیاز برای راه اندازی و ساخت استودیو، ضبط صدا بلندگوهای مانیتور هستند. برخلاف بلندگوهای استریوی خانگی که صدای خروجی را رنگ آمیزی می کنند، بلندگوهای مانیتور جوری طراحی شده اند تا صدایی خنثا داشته باشند. کاری که میکس نهایی آن با بلندگوهای مانیتور انجام شده باشد کم و بیش روی همه بلندگوهای دیگر (مثل بلندگوهای دستگاه پخش استریوی خانگی، بلندگوهای رایانه، بلندگوهای خودرو و…) صدای خوبی خواهد داد. در صورتی که اگر میکس نهایی موسیقی تان را روی بلندگوهای معمولی انجام دهید، کار تنها روی همان بلندگوها صدای خوبی خواهد داشت و صدایی که روی بلندگوهای دیگر خواهید شنید با آن چه موقع میکس انجام داده اید فرق خواهد داشت.

بلندگوهای مانیتور بسته به کیفیت و اندازه شان در قیمت های مختلفی عرضه می شوند. از آن جایی که استودیوهای دیجیتال خانگی معمولن اتاق خوابی کوچک هستند که به این منظور تغییر کاربری پیدا کرده اند باید در نظر داشته باشید که باید از بلندگوهای مانیتور میدان نزدیک (Near Field) استفاده کنید.

یکی از مشکلات کار در اتاق های کوچک این است که این اتاق ها باعث تشدید و پیچیدن فرکانس های پایین می شوند که در نهایت باعث افت دامنه کلی فرکانس ها می شوند. بلندگوهای مانیتور میدان نزدیک اما با حذف بخشی از فرکانس های بم این مشکل را از بین می برند. بلندگوهای مانیتور میدان نزدیک باید در فاصله کمی از شنونده قرار بگیرند و باید طوری نصب شوند که با شنونده یک مثلث متساوی الاضلاع را تشکیل دهند.

ث- هدفون و تقویت کننده هدفون: یکی از لوازم مورد نیاز برای ضبط چندترکی (Multi-track Recording) هدفون است. شخصی که صدایش در حال ضبط شدن است احتیاج دارد صدای سازهای دیگر را که از قبل ضبط شده اند بشنود. در عین حال این صداها نباید بار دیگر و از طریق میکروفون ضبط شوند. این جاست که هدفون ها به کار می آیند. همچنین اگر بخواهید صدای دو یا چند موزیسین را هم زمان ضبط کنید باید برای هر کدام یک هدفون داشته باشید. در صورتی که کارت صوتی شما بیش تر از یک خروجی برای هدفون نداشته باشد شما احتیاج به یک تقویت کننده هدفون (Headphone Distribution Amplifier) خواهید داشت.

خصوصیات صدای اتاقی که ضبط در آن انجام می شود یکی از عوامل مهم تعیین کننده کیفیت محصول نهایی صوتی است. دو مسئله ای که در مورد اتاق ضبط باید در نظر گرفته شود یکی میزان نشت صدا به آن است و دیگری انعکاس صدا درون اتاق.

یکی از عوامل مهم تعیین کننده در میزان نشت صداهای ناخواسته به اتاق ضبط، محلی است که استودیوی دیجیتال خانگی شما در آن واقع شده است. با توجه به این نکته شما باید دست به اقداماتی برای کاستن از این صداهای ناخواسته بزنید.

فرض کنید استودیوی خانگی ضبط صدای شما در یکی از اتاق های خواب یک خانه معمولی در مرکز شهر واقع شده است. اصلی ترین منبع نشت صدا به استودیوی شما درها، پنجره ها و کانال های تهویه هوا هستند. بهترین روش برای مهار نشت صدا از طریق پنجره ها دوجداره کردن آن هاست. اگر چنین کاری از عهده شما خارج است، پوشاندن منافذ پنجره ها و نصب پرده هم می تواند به کاهش صداهای ناخواسته به داخل اتاق جلوگیری کند. درها هم بهتر است از جنس چوب یا فلز باشند. با گرفتن درز درها و پوشاندن ورودی کانال های تهویه هوا هم می توانید تا حد زیادی از نشت صداهای ناخواسته به درون اتاق ضبط جلوگیری کنید.

اگر استودیوی شما زیر طبقه دیگری واقع شده است باید برای کاستن سروصدای راه رفتن آدم ها در طبقه بالا هم فکری کنید یا می توانید جوری برنامه ریزی کنید که کار ضبط را موقعی انجام دهید که کسی در طبقه بالا حضور ندارد. البته این نکته را هم فراموش نکنید که نشت این صداهای ناخواسته تنها زمانی برای شما مشکل به وجود خواهند آورد که مشغول ضبط کردن صدای آواز یا سازهای آکوستیک (مثل گیتار آکوستیک) که صدای ضعیفی دارند هستید و مثلن موقع ضبط سازهایی که صدای بلندی دارند (مثل گیتار الکتریک و درامز (Drums)) وجود این صداها مشکلی برای ضبط به وجود نخواهند آورد.

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم

یکی دیگر از منابع تولید صداهای ناخواسته وسایل تهویه هوا مثل کولرهای آبی، فن کوئل ها و پنکه ها هستند که باید موقع ضبط خاموش شوند. یخچال ها هم منبع تولید فرکانس های پایین صوتی هستند که بهتر است از اتاق ضبط خارج شوند.

خصوصیات آکوستیک اتاقی که شما به عنوان استودیوی خود انتخاب می کنید هم تا حد زیادی روی ضبط صدا تاثیر می گذارد. امواج صدایی تولید شده از منابع صوتی (مثل سازها و صدای انسان) با دیوارها، سقف و زمین برخورد کرده و به صورت طنین و پژواک به میکروفون باز می گردند. این صداها که به آن ریورب (Reverb) و اکو (Echo) گفته می شود معمولا صدای خوبی ندارند. همچنین وضعیت آکوستیک اتاق باعث می شود تا بعد از انعکاس صدا و بازگشت آن به میکروفون بعضی از فرکانس ها تقویت بشوند و برخی دیگر ضعیف که نهایتا باعث می شود که شما نتوانید صدای صاف و تمیز دلخواه تان را ضبط کنید.

در استودیوهای حرفه ای برای کاستن از انعکاس فرکانس های ناخواسته میانی و بالا، معمولا از فوم های مخصوص این کار استفاده می کنند که برای استفاده در استودیوی خانگی مقرون به صرفه نیست. بهترین روش برای مهار انعکاس صدا در استودیوی خانگی با توجه به محدودیت بودجه این است که با توجه به امکاناتی که در دسترس دارید از مواد و مصالحی که در بازار موجود است استفاده کنید تا از این صداهای ناخواسته بکاهید.

ساده ترین و ارزان ترین این مصالح پتو، یونولیت و شانه ی تخم مرغ هستند. در ضمن می توانید از منابع آموزشی بی شماری که از طریق اینترنت در دسترس هستند استفاده کنید تا با به کارگیری موادی چون فایبرگلاس، پشم شیشه، پلی استر و… صفحه های مهار صدا درست کنید و آن را در اتاق ضبط خانگی نصب کنید.

تکنیک های استفاده از میکروفون تا حد زیادی به سلیقه شخصی افراد مربوط می شود. هر روشی که در رسیدن به صدای دلخواه شما از ساز و آواز و هر منبع صدایی دیگری کمک کند روش قابل قبولی است. هیچ روش ایده آلی برای جای گذاری میکروفون وجود ندارد. هیچ میکروفون خاصی هم نیست که بهترین میکروفون برای ضبط صدای خاصی باشد.

بهترین روش برای به دست آوردن نتیجه مطلوب آزمودن میکروفون های مختلف و جای گذاری آنها در وضعیت های متفاوت است. گرچه داشتن آگاهی در مورد خصوصیات میکروفون ها، سازها و صداها و خصوصیات اتاق ضبط، فرآیند رسیدن به نتیجه دل خواه را سریع تر و راحت تر خواهد کرد. اما نکات کلیدی ای که برای برداشتن صدای هر منبع صوتی ای باید در نظر داشته باشید به شرح زیر است:

۱- از میکروفونی استفاده کنید که دامنه صوتی منبع صدایی تان را پوشش دهد.

۲- میکروفون را با فاصله های مختلف و در حالت های متفاوت نسبت به ساز یا منبع صدایی تان قرار دهید و براساس صدایی که در بلندگوهای مانیتور (Monitor Speakers) خود می شنوید این جای گذاری را تغییر دهید تا به نتیجه دلخواه تان دست پیدا کنید.

۳- در خیلی از موارد به خاطر مشکلات عایق بندی صوتی اتاقی که در آن ضبط می کنید، با حجم زیادی از صداهای ناخواسته محیطی مواجه خواهید شد. در این مواقع میکروفون را تا حد ممکن به قسمتی از ساز که صدای آن از همه بلندتر است نزدیک کنید. باز هم با امتحان کردن میکروفون های مختلف و عوض کردن جای قرار گرفتن آنها، سعی کنید که به صدای دلخواه تان برسید.

شرایط ایده آل برای ضبط صدای خواننده این است که صدای او را از اتاق مرده (Dead Room) ضبط کنید تا میزان وجود صدای محیط در ترک (Track) ضبط شده تان به حداقل برسد.

در صورت نداشتن این شرایط باید به خاطر بسپارید که با تغییر فاصله خواننده نسبت به میکروفون می توانید میزان نسبت صدای آواز او را به صدای محیط تنظیم کنید. هر چه خواننده به میکروفون نزدیک تر باشد صدای مستقیمی که برداشته می شود نسبت به صدای محیط بیشتر خواهد شد. بکارگیری این روش ها تا حد زیادی می تواند به کاستن از صداهای ناخواسته محیطی کمک کند.

زاویه قرار گرفتن میکروفون نسبت به خواننده باید طوری باشد که میان بینی و دهان او را نشانه گرفته باشد تا صدای او را به طور کامل بردارد. گرچه میکروفون باید درست رو به روی خواننده قرار بگیرد، با متمایل کردن این زاویه به چپ یا راست به میزانی ناچیز می توان تا حد زیادی از صدای کوبنده حروف صامتی مثل «پ»، «ب»، «د» و «ت» کاست. همچنین استفاده از صفحه پاپ (Pop Screen) هم تا حد زیادی به این کار کمک می کند و استفاده از آن در هنگام ضبط صدای خواننده توصیه می شود.

گیتار آکوستیک و اغلب سازهای زهی به خاطر صدای ضعیفی که دارند بهتر است در اتاق مرده (Dead Room) یا در اتاقی که کاملا از نظر صدا عایق بندی شده است ضبط شوند. فراموش نکنید که باز هم آزمودن میکروفون های مختلف و جای گذاری های متفاوت بهترین راه برای به دست آوردن صدای دقیق و دلخواه برای گیتار آکوستیک و دیگر سازهای زهی است.

برای ضبط صدای گیتار آکوستیک بهتر است میکروفون را در فاصله ی ۷ تا ۱۵ سانتیمتری ساز قرار دهید طوری که به سمت سوراخ کاسه آن نشانه رفته باشد. همچنین در صورت امکان میکروفون دیگری از همان نوع را ۱۰ سانتیمتر عقب تر از میکروفون اول قرار دهید. این کار به شما اجازه می دهد که علاوه بر صدای ساز، المان هایی از صدای محیط را هم داشته باشید. ترکیب این دو صدا در مرحله میکس به شما امکانات جالبی خواهد داد.

شیوه هایی که به آن اشاره شد را می توانید برای هر ساز آکوستیک دیگری هم به کار ببرید. سعی کنید میکروفون را در نقاط مختلف اطراف ساز قرار دهید و به تغییر جنس صدا گوش کنید. به زودی در خواهید یافت که نقاط مختلفی که صدا از آنها برداشته می شود خصوصیات متفاوت صدایی را به دست خواهند آورد.

بعد از مدتی که این کار را تمرین کنید گوش شما به مرور برای پیدا کردن نقاط شیرین صدایی سازها تربیت می شود. همچنین نوازنده و نوع موسیقی ای که نواخته می شود هم در تصمیم گیری در مورد انتخاب صدای مطبوع اهمیت دارد.

یکی دیگر از منابع صوتی که طیف گسترده ای از شخصیت های صدایی را در بر می گیرد بلندگوها یا سازهایی هستند که صدایشان به وسیله ی آمپلی فایر (Amplifier) تقویت می شود. هر بار که بخواهید صدای سازهایی مثل گیتار الکتریک، گیتار بیس و… را ضبط کنید با این شخصیت های صدایی برخورد خواهید داشت. در هنگام ضبط کردن صدای آمپلی فایر گیتارها هر چه میکروفون را نزدیک تر به مرکز بلندگوی مخروطی شکل آمپلی فایر قرار دهید صدای واضح و گزنده تری خواهید داشت.

از طرف دیگر هر چه میکروفون را دورتر از مرکز و به گوشه های آمپلی فایر تغییر مکان دهید صدای نرم تر و آرام تری خواهید داشت. روش متداول برداشتن صدای آمپلی فایرها این است که تا سر حد امکان میکروفون را نزدیک به بلندگو قرار دهید. گرچه این شیوه برای برداشتن صدای آمپلی فایر در اجراهای زنده و برای جلوگیری از مشکل باز خورد صدا (Feedback) بسیار مفید است اما برداشتن صدای مطبوع از آمپلی فایرها هم مثل سازهای آکوستیک، با قرار دادن میکروفون با فاصله ای بیشتر از آنها میسر می شود.

این کار به شما این امکان را می دهد تا صدایی از آمپلی فایرها بردارید که شخصیت صدای ساز تقویت شده را بهتر نمایان کند. همچنین با افزودن میکروفون دیگری با فاصله بیشتر از میکروفون اول می توانید صدایی داشته باشید که المان های محیط ضبط را هم در خود داشته باشد و با ترکیب این دو صدا در مرحله میکس و با به کار بردن خلاقیت در برقراری تعادل بین این دو صدا به صدای بهتری دست پیدا کنید.

باید در نظر داشته باشید که موقعیت و جای قرار گرفتن آمپلی فایر هم روی صدایی که تولید می کند تاثیر بارزی دارد. مثلا اگر آمپلی فایر را روی فرش یا موکت قرار دهید از شفافیت و روشنایی صدایش کاسته خواهد شد. همچنین با قرار دادن آمپلی فایر بالاتر از سطح زمین از فرکانس های پایین آن کاسته خواهد شد. فاصله آمپلی فایر از دیوارها و اشیا هم می تواند صدای آن را تغییر دهد. در نهایت مثل آنچه قبل تر گفته شد، آنقدر جای آمپلی فایر و میکروفون را تغییر دهید تا به صدای دل خواه تان دست پیدا کنید.

درامز (یا به قول قدیمی ترها جاز) یکی از پیچیده ترین منابع صدایی برای ضبط کردن است. گرچه روش های متفاوتی برای ضبط کردن این ساز وجود دارد اما دانستن برخی از تکنیک ها و اصول متداول شما را در این کار کمک خواهد کرد.

به خاطر تنوع صدای زیادی که بخش های مختلف این ساز دارد بهترین کار این است که ابتدا این قسمت ها را به عنوان سازهای مجزا یا حداقل هر چند قسمت را به عنوان یک گروه سازی در نظر بگیرید: کیک (Kick)، اسنر (Snare)، تام ها (Toms) و سنج ها (Cymbals).

نکته مهم دیگر برای صدابرداری از درامز توجه به تاثیری است که استفاده از میکروفون های مختلف با خصوصیات متفاوت بر روی صدای ضبط شده می گذارند. در زیر به توضیح تکنیک های اولیه برای گرفتن صدای قسمت های مختلف درامز خواهیم پرداخت:

۱- کیک درام (Kick Drum): کار کیک درام ایجاد صداهای کوبه ای مقطع و پر انرژی در فرکانس های پایین است. این صدا کمک به ایجاد الگوی ریتمیک در آهنگ می کند. قدرت صدایی کیک درام بر دو بخش متمرکز است: صدای خیلی بم و اتک (Attack) که حاصل ضربه ای است که به طبل وارد می شود.

میکروفونی که به درد برداشتن چنین صدایی می خورد باید از توانایی خوبی برای برداشتن صداهای بم و فرکانس های پایین برخوردار باشد و همچنین بتواند حالت کوبه ای صدای کیک درام را تقویت کند. میکروفون به کار گرفته شده برای این کار بهتر است درون طبل قرار داده شود و به سمت چکش ساز نشانه گرفته شود. برای کاستن از خاصیت کوبشی صدا می توانید میکروفون را با کمی زاویه از چکش ساز قرار دهید.

۲- اسنر درام (Snare Drum): صدای اسنر درام تیزترین صدا در مجموعه است و کار آن تقریبن همیشه به وجود آوردن ضرب آهنگ است؛ ضرب آهنگی که در موسیقی امروزی همان جایی است که می توانید با آن روی آهنگ دست بزنید. اسنر درام صدایی کوبه ای یا ضربه ای با ماندگاری خیلی کم دارد. معمولا برای برداشتن صدای این ساز از میکروفون کاردیوئید (Cardioid) استفاده می شود که در گوشه بالای آن جایگذاری می شود.

۳- های هت ها (Hi-Hats): صدای این سنج ها کوتاه و با فرکانسی بالاست که به نگه داشتن زمان آهنگ کمک می کند. این سنج ها همچنین روی پدالی نصب می شوند که در هنگام نواختن به نوازنده قابلیت باز شدن دو سنجی که روی هم قرار گرفته را می دهد. در این حالت، های هت صدایی شل تر و آزادتر به وجود خواهد آورد. در بیشتر مواقع صدای های هت ها را با نصب میکروفون های حساس به فرکانس های بالا که بالای سر مجموعه درامز نصب می شوند می توان برداشت. همچنین در صورت نیاز می توان یک میکروفون جدا را در فاصله ده سانتی متری از سنج ها و دور از نقطه ای که هنگام بسته شدن باعث ایجاد جریان تند هوا می شود نصب کرد.

۴- تام تام ها (Tom Toms): در حالی که کیک درام و اسنر، الگوی ریتمیک پایین و بالای آهنگ را به وجود می آورند، تام ها (Toms) طبل هایی هستند که از بم به زیر کوک می شوند تا فضای صدایی بین کیک و اسنر را پر کنند. کیفیت اتک (Attack) صدای تام ها مشابه اسنر است با این تفاوت که ماندگاری صدای آنها کمی بیشتر از اسنر است. برای برداشتن صدای تام ها می توانید میکروفون های مجزا را بالای سر هر کدام از طبل ها و نزدیک به گوشه آن قرار دهید و صدای میکروفون ها را در میکس از یک سمت به سمت دیگر هدایت کنید تا حس و درکی از فضا به وجود بیاورند. راه ساده تر برای صدابرداری از تام ها هم استفاده از تنها یک میکروفون و قرار دادن آن بین دو طبل است.

۵- میکروفون های بالای سر (Overheads Microphones): در نهایت و با استفاده از یک جفت میکروفون کاندنسر حساس به فرکانس های بالا که در سمت چپ و راست و بالاتر از مجموعه درامز نصب می کنید می توانید یک صدای کلی از سنج ها که در جلو راندن ریتم آهنگ نقش مهمی به عهده دارند بردارید.

اگر تا همین دهه ۱۹۶۰ میلادی کسی تصمیم می گرفت موسیقی ضبط کند باید یک گروه موسیقی را دور هم جمع می کرد، تمرین شان می داد و اجرای زنده یشان را ضبط می کرد. در این میان اگر یکی از موزیسین ها مرتکب اشتباهی در نواختن می شد، تمام گروه باید از اول آهنگ را می زدند و عملیات ضبط باید دوباره انجام می شد!

خوشبختانه در زمان حاضر دیگر این مشکل وجود ندارد و شما نه تنها می توانید آهنگ خودتان را بسازید، بلکه می توانید خودتان به تنهایی همه سازها را هم بنوازید و آهنگ تان را ضبط کنید. همچنین می توانید بدون نیاز داشتن به کس دیگری و با اضافه کردن لایه های دیگر یا به عبارت دیگر با مالتی ترک کردن (Multitracking) به غنای صدای موسیقی تان بیافزایید.

ضبط چند کاناله (Multitrack Recording) در حقیقت فرآیند ضبط هر ساز یا منبع صدایی (یا هر گروه از سازها) به طور مجزاست به طوری که بعدتر هم این لایه های صدا به طور جداگانه قابل دسترسی و باز پخش باشند.

دستگاه پخش سی دی یا کاست خانه یا ماشین تان را در نظر بگیرید. تمام صداهایی که از آن می شنوید از یک جفت کانال استریو (کانال چپ و کانال راست) بیرون می آیند. شما امکان این را دارید که صدا را کم یا زیاد کنید یا با اکولایزر جنس صدا را تغییر دهید. اما روی تک تک صداها کنترلی ندارید و برای مثال نمی توانید صدای یکی از سازها را کم و زیاد کنید یا جنس آن را تغییر دهید. ضبط چند کاناله اما روش ضبطی است که به شما امکان انجام این کارها را می دهد:

۱- اعمال تغییرات مختلف روی صدای سازها به طور مجزا

۲- کم و زیاد کردن و تنظیم قدرت صدای هر کدام از سازها یا صداهای ضبط شده نسبت به بقیه سازها

۳- خلق اجرای موسیقی ای که در حقیقت هرگز اتفاق نیفتاده است.

قبل از اینکه بتوانید دکمه ضبط روی نرم افزار خود را فشار دهید باید چند چیز را تنظیم کنید. اول از همه باید ساز یا صدایی که می خواهید ضبط کنید را پیدا و انتخاب کنید. سپس باید میزان مناسب صدایی که به نرم افزار ضبط می فرستید را تنظیم کنید تا صدا خیلی کم یا خیلی زیاد نباشد. در آخر هم باید مشخص کنید که در هنگام ضبط کردن چه صداهایی را می خواهید بشنوید و چه صداهایی را نمی خواهید بشنوید. در ادامه تک تک این مراحل را به صورت کامل توضیح داده ایم.

قبل از هر کاری باید از منوهای نرم افزار دی ای دبلیو (DAW) یک چیدمان جدید (که در نرم افزارهای مختلف نام های متفاوتی دارد) را به وجود بیاورید. ممکن است در این هنگام یا موقعی که قصد اضافه کردن یک ترک (Track) جدید را دارید، نرم افزار از شما بخواهد که کیفیت صدایی که قصد دارید ضبط کنید را برایش مشخص کنید. کیفیت صدای دیجیتال به دو شاخص اصلی بستگی دارد:

نرخ نمونه گیری عددی است که تعداد دفعاتی را در هر ثانیه نشان می دهد که یک نمونه از صدا توسط نرم افزار ضبط برداشته می شود. گزینه های معمول نرخ نمونه گیری ۳۲، ۴۴.۱، ۴۸، ۸۸.۲، ۹۶، ۱۷۶.۴ و یا ۱۹۲ کیلوهرتز هستند که با بالا رفتن این نرخ کیفیت صدای ضبط شده هم افزایش پیدا می کند.

اگرچه بهتر است برای ضبط صدا از نرخ های نمونه گیری بالا استفاده کنید ولی فراموش نکنید که در برخی موارد مجبورید فایل خروجی ای با نرخ نمونه گیری پایین تر به وجود بیاورید. مثلن برای درست کردن سی دی های صوتی (Audio CD) باید حتما از نرخ نمونه گیری ۴۴.۱ کیلوهرتز استفاده کنید.

کارت صداهای پیشرفته به شما اجازه انتخاب عمق بیت (Bit Depth) برای ضبط را می دهند. گزینه های معمول عمق بیت ۱۶، ۲۴ و ۳۲ هستند و حجم اطلاعات صدای ذخیره شده در هر واحد صدای دیجیتال (که بالاتر توضیح داده شد) را نشان می دهد.

اگرچه بهتر است برای دست یافتن به کیفیت صدای بهتر بالاترین عمق بیتی که کارت صدای تان به شما عرضه می کند را برای ضبط انتخاب کنید، اما فراموش نکنید که بیشتر دستگاه های پخش صدا قادر به بازپخش فایل های صوتی با عمق بیت بیشتر از ۱۶ نیستند.

انتخاب منبع صدا در حقیقت انجام تنظیماتی است که سیگنال میکروفون یا ساز شما را به ترک (Track) مورد نظرتان هدایت می کند. برای انتخاب منبع صدا باید مراحل زیر را انجام دهید:

۱- ابتدا پیچ دریافت صدا (Gain Knob) و فیدر صدا (Fader) را روی میکسر یا کارت صدای خود ببندید تا از ایجاد سر و صدای ناخوشایند در هنگام انجام اتصالات جلوگیری شود.

۲- کابل میکروفون یا ساز خود را در ورودی مورد نظر (که بر روی میکسر، کارت صدا یا پری امپ -Pre-Amp- وجود دارد) فرو کنید.

۳- در نرم افزار ضبط دیجیتال خود ترکی (Track) که می خواهید روی آن ضبط کنید را انتخاب کنید و ورودی صدای مورد نظرتان را بر روی آن ترک به عنوان اینپوت (Input) انتخاب کنید. برای این کار باید در نرم افزار ضبط دیجیتال خود به دنبال منوی ورودی/خروجی (I/O) بگردید. این پروسه چندان پیچیده نیست و در بیشتر نرم افزارها هم شبیه هم هست.

۴- سپس هم ترک مورد نظر و هم محیط نرم افزار را در حالت آماده ضبط یا به اصطلاح آرم (Arm) قرار دهید. تقریبا در تمام نرم افزارهای ضبط دیجیتال دکمه آرم (Arm) شبیه دکمه ضبط روی دستگاه های ضبط و پخش صداست و به آسانی قابل تشخیص است.

سیگنال صدا از منبع صوتی تا رسیدن به نرم افزار ضبط دیجیتال از چند مرحله عبور می کند. به مسیری که صدا در طول این مسیر طی می کند تا از میکروفون و یا ساز به نرم افزار ضبط برسد را زنجیره سیگنال (Signal Chain) می نامند. مثلا برای ضبط کردن صدای آواز شما ابتدا آن را با میکروفون بر می دارید و سپس این سیگنال را به پری امپ (Pre-Amp) می خورانید.

بعد از آن و در صورتی که از پری امپ جدا استفاده کرده باشید، سیگنال را باید به میکسر و یا کارت صوتی تان هدایت کنید تا از طریق تبدیل گر آنالوگ به دیجیتال (A/D Converter) آن را در نرم افزار ضبط خود دریافت کنید.

برای گرفتن بهترین صدا باید در تمام این مراحل کاملا حواستان به قدرت یا سطح سیگنال باشد. اگر سطح سیگنال در یکی از این مراحل خیلی زیاد باشد مجبور خواهید شد که در مرحله بعد از آن بکاهید. یا اگر سطح سیگنال در یک مرحله خیلی پایین باشد مجبورید در مرحله بعد آن را تا جایی که امکانش را دارید افزایش دهید که ممکن است به کیفیت سیگنال و در نهایت کیفیت صدایی که به نرم افزار ضبط دیجیتال تان می رسد صدمه بزند.

بعد از آن که سطح صداها را تنظیم کردید نوبت آن می رسد که روی تنظیم ریزه کاری های منابع صدایی مثل تنظیم ای کیو (EQ) و افکت ها (Effects) تمرکز کنید.

– ای کیو (EQ): استفاده از ای کیو (EQ) بر روی میکروفون ها با هدف حذف کردن فرکانس هایی که به درد نمی خورند و بعدتر ایجاد مزاحمت خواهند کرد در این مرحله بسیار مفید خواهد بود. البته باید مراقب باشید که در این مرحله دچار وسواس نشوید؛ چون بعدتر و در مرحله میکس هم برای تنظیم ای کیو (EQ) فرصت خواهید داشت ولی مثلا معمولا برای گرفتن صدای گیتار بیس (Bass Guitar) و کیک درام (Kick Drum) خوب است مقداری از فرکانس های میانی (Mid-range Frequencies) حذف شود تا این صداها بعدا و هنگام میکس (Mix) مشکلی برای شما به وجود نیاورند. همچنین به خاطر داشته باشید که بعد از انجام تنظیمات ای کیو باید دوباره سطح صداها را که در اثر این تنظیمات جدید تغییر کرده اند هم کنترل و در صورت نیاز دوباره تنظیم کنید.

– افکت های صدایی (Sound Effects): یکی از مسائلی که همیشه در مورد آن بحث است این است که آیا بهتر است افکت های صدایی مانند ریورب (Reverb)، دیلی (Delay)، کروس (Chorus) و… را به همراه ساز و آواز ضبط کرد یا اینکه آنها را بعدا و در موقع میکس اضافه کرد.

صدابرداران حرفه ای و مهندسان صدا معمولا در مورد ضبط کردن افکت های صدایی هشدار می دهند و آن را کار خوبی نمی دانند. دلیل آن هم این است که صدای ضبط شده به همراه افکت کمتر قابل تغییر است و این باعث دشوار شدن کار در مراحل میکس خواهد شد.

اما از طرف دیگر ضبط کردن صدا به همراه افکت خاصی به شما این اجازه را می دهد که از یک دستگاه پردازشگر افکت به دفعات و برای سازهای مختلف استفاده کنید. همچنین در برخی موارد افکت به کار گرفته شده توسط موزیسین و خواننده ممکن است در کیفیت اجرایش نقش مهمی بازی کند و نبودن آن باعث بروز مشکلاتی در نوازندگی یا خوانندگی او شود. استفاده از افکت های متعدد در نرم افزار ضبط دیجیتال هم ممکن است باعث اشغال شدن بیش از حد پردازشگر رایانه تان شده و مشکلاتی مثل قطع شدن و ایجاد صداهای ناخواسته در موقع ضبط و نهایتا خرابی صدای ضبط شده را باعث شود.

با این همه نهایتا گرفتن این تصمیم که صدای سازهای تان را به همراه افکت ضبط کنید و یا افکت ها را بعدا و در مرحله میکس به آن اضافه کنید به عهده خودتان است. اگر فکر می کنید دقیقا به صدایی که می خواهید دست پیدا کرده اید، سازتان را با افکت هایش ضبط کنید و اگر در مورد افکت ها مطمئن نیستید، این کار را برای بعد و مرحله میکس بگذارید.

خواننده ها و نوازنده ها برای ضبط کردن لایه های مختلف صدا احتیاج دارند که صدای خود یا سازشان را در هنگام ضبط بشنوند. برای این کار شما باید منبع مانیتورینگ خود را به درستی انتخاب کنید تا بتوانید دقیقا صداهایی که نیاز دارید را بشنوید.

مثلا علاوه بر اینکه باید صدایی که در حال ضبط شدن است را بشنوید تا مشکلاتی از قبیل دیستورت شدن صدا (Distortion) را تشخیص داده و آن را بر طرف کنید، همچنین برای ضبط چند لایه و اووردابینگ (Overdubbing) باید بتوانید صدای سازهایی که از قبل ضبط شده را هم بشنوید.

برای این کار تنظیمات ورودی/خروجی (I/O) در ترک (Track) مورد نظرتان را پیدا کنید و خروجی (Output) آن را به مستر ترک (Master Track) یا ترک نهایی هدایت کنید.

حالا باید سیگنال هدایت شده به مستر ترک (که از ترکیب صدای ترک های موجود در آهنگ تان است) را به خروجی یک و دوی کارت صدای تان هدایت کنید. البته بسته به نرم افزار و سخت افزاری که در اختیار دارید برای هدایت صدا به خروجی های مختلف گزینه های متفاوتی خواهید داشت که با مراجعه به کاتالوگ و راهنمای تجهیزات تان می توانید از آنها با خبر شوید.

برای انجام اوورداب (Overdub) هم تنها کافی است که بنا به نیازتان صداهایی که از قبل و روی ترک های مختلف فایل تان ضبط کرده اید را برای مونیتورینگ (Monitoring) کم و زیاد کنید. مثلا اگر شنیدن صدای یکی از سازها در هنگام ضبط برای نوازنده یا خواننده دیگر مشکلی به وجود می آورد با کم کردن آن در میکس می توانید این مشکل را بر طرف کنید. فرض کنید برای مثال صدای گیتاری که از قبل ضبط شده باعث از دست رفتن تمرکز خواننده اصلی و اشتباه خواندنش در هنگام ضبط کردن صدای خودش بشود. در این موقع به راحتی و با استفاده از فیدر (Fader) نرم افزار، صدای گیتار را تا جایی که خواننده می خواهد پایین بیاورید تا مشکلی برای اجرای او به وجود نیاورد.

بعد از ضبط کردن موفقیت آمیز هر ترکی که فکر می کنید به دردتان می خورد و می خواهید آن را نگهدارید، پروژه یتان را ذخیره (Save) کنید. این کار به سادگی و همان طور که در نرم افزارهای دیگر رایانه ای انجام می شود با انتخاب گزینه ذخیره (Save) از منوهای برنامه قابل انجام است.

مثل بقیه پروژه هایی که روی کامپیوترتان انجام می دهید، خوب است که بعد از انجام هر مرحله از کار، پروژه یتان را ذخیره کنید تا در صورت به وجود آمدن مشکل، فایل های صدای تان را از دست ندهید و زحمات تان به هدر نرود.

بعد از به پایان رساندن کار ضبط، تدوین و ویرایش صداها نوبت آن می رسد که این تکه های جدای صوتی به موسیقی تبدیل شوند. به کار ترکیب این صداها در ادبیات ضبط صدا میکس (Mix) گفته می شود.

میکس کردن شامل کارهایی مانند این موارد است:

مرحله میکس از اهمیت خیلی بالایی در مراحل تولید آهنگ یا محصول صوتی برخوردار است.

همان قدر که صداهای مختلفی که در موقع ضبط کردن بر می دارید روی حس و حال کار نهایی تاثیر می گذارد، به همان اندازه ترکیب صداهای ضبط شده و جوری که آنها را میکس می کنید هم بر روی محصول نهایی تاثیر دارد و یک تغییر یا تنظیم کوچک و به نظر بی اهمیت می تواند تاثیر خیلی زیادی روی کار و آن طور که روی شنونده اش اثر می گذارد داشته باشد.

البته باید گفت که میکس کردن کاری است سلیقه ای و روش های بی شماری برای انجام آن و برقراری رابطه بین صداهای ضبط شده در آهنگ وجود دارد. مثلن ممکن است در هنگام کار دریابید که برای آهنگ شما بیشتر از یک میکس مناسب است. برای همین به خود اجازه آزمودن روش های مختلف را بدهید و از درست کردن میکس های مختلف برای یک آهنگ نهراسید.

نکته ای که در هنگام میکس کردن باید به یاد داشته باشید این است که هدف اصلی از میکس کردن به وجود آوردن ترکیب و چیدمانی از صداهای ضبط شده است جوری که در آن صدای سازها و آواز و دیگر صداهای ضبط شده بدون این که دیگری را بپوشانند یا مختل کنند، به خوبی شنیده شوند. برای دست یافتن به این هدف باید کارهای زیر را انجام دهید:

 

قبل از اینکه بخواهید کار میکس را شروع کنید می توانید با در نظر داشتن چند نکته و انجام چند کار خود را در فضای مناسب میکس کردن قرار داده و آماده انجام این کار شوید.

به یاد داشته باشید که هر چند وقت یک بار در طول میکس و در مراحل مختلف کار خوب است یک قدم به عقب برگردید و کار را نه از دید موزیسینی که آن را نواخته و ضبط کرده، بلکه با قرار دادن خود به جای مخاطب یا شنونده عام و با فاصله و از دید (و گوش) او ببینید (و بشنوید).

۱- خوب است به این فکر کنید که موسیقی شما به چه سبک یا استایلی از موسیقی نزدیک و شبیه است. بعد به چند آهنگ مورد علاقه یتان از همان سبک به دقت گوش کنید تا دریابید که چه طور جنس صداها و نواها و ترکیب یا میکس (Mix) آنها با هم حس و حال آهنگ را به وجود آورده است. برای این کار حتما از بلندگوهای مانیتور (Monitor) خود استفاده کنید و حواس تان باشد که صدا را خیلی بلند نکنید که باعث خسته شدن گوش تان شود.

۲- بدون استفاده از ای کیو (EQ) و افکت های صوتی (Sound Effects) یک میکس نمونه درست کنید و به آن گوش دهید. موقع گوش دادن به این میکس به جای اینکه مثل یک تهیه کننده موسیقی فکر کنید، سعی کنید خود را جای یک شنونده معمولی موسیقی قرار دهید.

به بخش های مختلف ضبط شده گوش بدهید و ببینید کدام قسمت ها به نظرتان بهتر و کدام قسمت ها بد به گوش می رسند. حواس تان باشد که در این مرحله خیلی به صداها و کیفیت تولید آنها نباید توجه کنید بلکه باید دریابید کدام یک از سازها، ملودی ها و هارمونی ها یا بخش های نواخته شده شما را به عنوان یک شنونده معمولی بیشتر به خود جذب می کنند.

۳- یک کاغذ و قلم آماده کنید و همین طور که مشغول گوش دادن به آهنگ هستید اینکه کدام بخش ها را می خواهید در میکس نگه دارید و کدام را نه و ایده های دیگر خود را یادداشت کنید. مثلا ممکن است به این نتیجه برسید که ملودی گیتاری که در تمام طول آهنگ نواخته و ضبط کرده اید را از بخش اول حذف کنید و صدایش را قطع کنید. یا مثلا تصمیم بگیرید که اگر سه گیتار ریتم در آهنگ دارید، صدای گیتار سوم را به سمت راست هدایت کنید (Panning) و دو گیتار دیگر را نزدیک به مرکز نگه دارید. معمولا در چند بار اولی که به میکس تان گوش می دهید ایده های خیلی زیادی به ذهن تان خواهد آمد. سعی کنید همه این ایده ها را یادداشت کنید تا بعدا بتوانید آنها را امتحان کنید.

سازهای مختلف دامنه وسیعی از فرکانس ها را تولید می کنند. اگر در میکس نهایی بخشی از دامنه فرکانس ها را صدای دو یا چند ساز با هم اشغال کنند باعث می شود که این فرکانس ها با هم تداخل کنند و نتیجه کار صدایی کدر و غیر واضح بدهد.

هدف اصلی از ای کیو کردن (EQing) در هنگام میکس در حقیقت کم کردن از این تداخل و همچنین تقویت فرکانس هایی که شخصیت هر ساز یا صدا را در خود دارند است. برای رسیدن به این هدف باید در هنگام میکس، با استفاده از اکولایزرهای موجود در نرم افزار ضبط دیجیتال خود به طور جداگانه به ای کیو کردن (EQing) هر کدام از سازها بپردازید و فضای کوچکی در همان قسمت از دامنه فرکانس ها برای آن ساز به وجود بیاورید.

اینکه چه قسمتی از دامنه فرکانس ها را به چه سازی اختصاص بدهید بستگی به سلیقه شما دارد ولی معمولا فرکانس های پایین را به گیتار بیس، کیک درام و سازهای دیگری که صدای بم دارند اختصاص می دهند، فرکانس های میانی را برای گیتار، پیانو، صدای خواننده مرد، طبل ها و… در نظر می گیرند و صدای سنج ها و خواننده زن را در فرکانس های بالاتر جایگذاری می کنند.

جدول زیر راهنمای خوبی است برای فهمیدن شخصیتی صوتی ای که بخش های مختلف دامنه فرکانس ها به وجود می آورند:

اگر چشم هایتان را موقع گوش دادن به موسیقی زنده در یک کنسرت ببندید می توانید از طریق صدایی که به گوش تان می رسد جای هر سازی را روی سن اجرا تشخیص بدهید. مثلا می توانید بفهمید که صدای گیتار الکتریک از سمت چپ سن به گوش می رسد و صدای ساز دیگری از سمت راست و صداهای دیگر از مرکز صحنه به گوش می رسند. همین طور از روی صدای سازها می توانید به جلو یا عقب بودن آنها بر روی سن پی ببرید. به مجموع این صداها و طوری که به گوش می رسند میدان استریو (Stereo Field) گفته می شود.

جای قرار گرفتن صداها از چپ به راست و از جلو به عقب میدان استریو را به وجود می آورد. در هنگام ترکیب صداها یا میکس (Mix) شما می توانید با میدان استریویی که به وسیله بلندگوی چپ و راست دستگاه های پخش صدا به وجود می آید سازهای تان را هر جا که می خواهید قرار دهید.

این کار با استفاده از امکان پنینگ (Panning) که بر روی هر ترک ضبط شده در نرم افزار ضبط دیجیتال تان وجود دارد و به شما امکان هدایت آن صدا به بلندگوی چپ یا راست را می دهد میسر است. همچنین با استفاده از افکت های صدایی مثل ریورب یا دیلی در هنگام میکس می توانید صدای سازها را جلو یا عقب میدان صوتی بلندگوها قرار دهید.

باید بدانید که هیچ قانون غیر قابل تغییری در مورد اینکه صداها را در موقع میکس کجا جایگذاری می کنید وجود ندارد. بعضی آدم ها دوست دارند صداهایشان را تا حد ممکن به حالت طبیعی اجرا نزدیک نگه دارند و بعضی دیگر ترجیح می دهند با به هم ریختن این چیدمان و قوانین و (سوء) استفاده از آنها صدایی خارق العاده به وجود آورند.

بنابراین فراموش نکنید که در این مرحله از به کار بردن خلاقیت خود نباید بترسید و تصمیم گیری را به گوش های تان واگذار کنید.

بعد از ضبط صدای ساز و آواز با استفاده از میکروفون و دیگر تجهیزاتی که تا این جا درباره آنها توضیح دادیم و بعد از تنظیم سطح صداها، ای کیو کردن (EQing)، پن کردن (Panning) و افزودن افکت های صدایی (Sound Effects) برای به دست آوردن نتیجه مورد نظر در مراحل میکس (Mix)، نوبت به مسترینگ (Mastering) و آماده کردن محصول نهایی صوتی است.

مسترینگ به عملیاتی گفته می شود که موزیک ضبط شده شما را آماده تکثیر و پخش می کند. برای اینکه آهنگ هایی که تا این جای کار و به طور مجزا ضبط و میکس کرده اید را تبدیل به یک آلبوم یک دست و یک پارچه کنید باید چند کار دیگر انجام دهید.

قبل از هر چیز باید با استفاده از ای کیو (EQ)، کمپرشن (Compression) و لیمیتر (Limiter) آهنگ های ضبط شده را از نظر بلندی و سطح صدا و همچنین پویایی صوتی (Tonal Dynamics) متعادل کنید.

بعد از آن باید در مورد تقدم و تاخر آهنگ هایتان به بهترین ترتیب ممکن برای قرار گرفتن در یک مجموعه (یا همان آلبوم موسیقی) تصمیم بگیرید. به این کار سیکوانسینگ (Sequencing) گفته می شود.

در آخرین مرحله کار هم باید مجموعه مستر شده را با استفاده از قالبی مناسب آماده تکثیر و رساندن به دست شنونده و مخاطب کنید. در ادامه به توضیح بیشتر این مراحل خواهیم پرداخت.

بعضی از آهنگ ها هر چه لطیف تر صدا بدهند حس بهتری را به وجود می آورند. برخی دیگر از موسیقی ها اما هر چه حالتی کوبشی و خشن تر داشته باشند بیشتر به گوش خوش می آیند. استفاده از کمپرشن (Compression) دقیقا برای ایجاد این خصوصیات صدایی به کار می آید.

به عنوان مهندس مسترینگ وظیفه و مسئولیت تصمیم گیری در مورد اینکه چه نوع صدایی برای موسیقی تان خوب خواهد بود به عهده شماست. به یاد داشته باشید که اضافه کردن کمپرشن به موسیقی ضبط و میکس شده کار بسیار حساسی است. اضافه کردن بیش از حد کمپرشن و استفاده از تنظیمات نامناسب باعث خواهد شد آهنگ شما خیلی تخت به نظر برسد. از طرف دیگر اگر میزان کمپرشن آهنگ خیلی پایین باشد باعث می شود آهنگ تان صدای ضعیف و کم قدرتی به خود بگیرد.

اگر صدای یکی از سازها در آهنگ شما نسبت به بقیه میکس تان خیلی زیاد باشد با استفاده از لیمیتر می توانید از شدت آن بکاهید. لیمیتر در حقیقت به شما کمک می کند تا تفاوت بین بلندترین صدای میکس تان و سطح میانی آن را متعادل کرده و در حد مطلوب نگهدارید. این بازه صدایی در سبک های مختلف موسیقی فرق می کند اما معمولا باید بین ۱۲ تا ۱۸ دسیبل نگه داشته شود و نباید از ۶ دسیبل پایین تر برود.

با توجه به اینکه در موقع میکس، هر آهنگ را به طور جداگانه و در بازه زمانی نسبتا طولانی ای کیو کرده اید، احتمالا هر کدام از آهنگ ها صدایی نسبتا متفاوت در مقایسه با آهنگ های دیگر خواهند داشت. ممکن است بعضی از آهنگ ها صدایی شفاف تر و روشن تر داشته باشند و برخی دیگر بم تر و سنگین تر به گوش برسند.

برای اینکه آهنگ های شما در یک مجموعه صدایی یک پارچه داشته باشند باید خصوصیات صدایی آنها تقریبا شبیه به هم باشد. البته این به آن معنا نیست که همه آهنگ ها باید دقیقا یک طور صدا بدهند. ولی از آن جایی که همه آنها در یک آلبوم واحد ارائه خواهند شد بهتر است که از نظر صدایی با یکدیگر هم آهنگ باشند. یکی دیگر از وظایف شما به عنوان مهندس مسترینگ در این مرحله به وجود آوردن این هم آهنگی با استفاده از ای کیوهای چند باندی (Multiband Equalizers) است.

سیکوانس کردن عبارت است از چیدن آهنگ ها به ترتیبی که می خواهید روی آلبوم یا سی دی نهایی تان قرار بگیرند. همچنین باید بین هر دو آهنگ فضایی خالی در نظر بگیرید تا موقع پخش آلبوم و موقع رفتن از یک آهنگ به آهنگ بعد جریان خوبی برقرار شود. فراموش نکنید که آلبوم یا سی دی شما قرار است یک مجموعه کار را معرفی کند بنابراین سیکوانسینگ را دست کم نگیرید.

یک نکته مهم دیگر در موقع مسترینگ تراز کردن سطح آهنگ ها یا لولینگ (Leveling) است. اگر بلندی صدا در آهنگ های مختلف یک مجموعه یکسان نباشد، شنونده موقع گوش دادن به آلبوم مجبور است صدای دستگاه پخش موسیقی خود را برای آهنگ های مختلف مدام زیاد یا کم کند که این اصلh چیز خوبی نیست. تراز بودن سطح صدای آهنگ ها همچنین به یک دست شدن و به هم پیوستگی یک آلبوم کمک می کند. این کار هم به سادگی و با تنظیم گین (Gain)، استفاده از کمپرسر (Compressor) و لیمیتر (Limiter) میسر خواهد شد.

بعد از انجام تمام کارهایی که تا این جا گفته شد نوبت به آن می رسد که موسیقی تان را در قالبی قرار دهید که قابل نشر و تکثیر باشد. متداول ترین و محبوب ترین روش تکثیر آلبوم موسیقی قرار دادن آن روی سی دی و تحت قالب سی دی صوتی (Audio CD) است.

برای این کار ابتدا باید موسیقی تان را به قالب استاندارد سی دی های صوتی (Audio CD) با مشخصات ۱۶ بیت و ۴۴.۱ کیلوهرتز تبدیل کنید. بعد از آن فایل هایتان را با نرم افزارهای مربوطه بر روی سی دی قرار دهید. همچنین برای قرار دادن آلبوم تان بر روی اینترنت می توانید از نرم افزارهایی که سی دی صوتی را به قالب های دیگر مثل فرمت محبوب ام پی تری (MP3) تبدیل می کنند، بهره بجویید.

با فناوری دیجیتالی که این روزها در اختیار همه قرار دارد شما این امکان را دارید که موسیقی تان را بدون واگذاری حق تالیف به ناشر، به دست علاقه مندان برسانید. اگر چه می توانید کماکان مثل گذشته دنبال قرارداد نشر برای کارتان بگردید و به روش سنتی عمل کنید، ولی فراموش نکنید برای کسی که تازه کارش را شروع کرده، گرفتن قرارداد مناسب کار راحتی نخواهد بود. در ضمن پیچیدگی های اداری دریافت مجوز نیز سختی های خاص خودش را دارد. بنابراین در این مرحله می توانید با خودتان قرارداد ببندید و مسئولیت پخش کارتان را خودتان بر عهده بگیرید.

در سال های اخیر با پیدایش و گسترش شبکه جهانی اینترنت، صنعت موسیقی به کل زیر و رو شده است. همین مسئله نقش شرکت های پخش موسیقی و ناشران را هم دستخوش تغییر کرده است.

هر چه شبکه جهانی اینترنت رشد می کند و بزرگ تر می شود، کنترل و انحصار طلبی ای که از طرف شرکت های بزرگ پخش روی موسیقی اعمال می شود، کم تر و کم تر می شود. این روزها دیگر مثل سابق تنها راه رساندن موسیقی به دست شنونده ها عرضه و فروش سی دی از طریق فروشگاه های تولیدات موسیقی نیست و شما با بهره بردن از اینترنت می توانید موسیقی تان را به راحتی به گوش تمام دنیا برسانید.

برای پخش دیجیتال موسیقی تان از طریق اینترنت راه های خیلی زیادی وجود دارد. با کمی جست و جو در اینترنت خواهید دید که شرکت های زیادی وجود دارند که از طریق سایت شان و در ازای پرداخت هزینه ای نه چندان زیاد و حتی در برخی موارد به طور رایگان اقدام به انتشار و فروش موسیقی شما بر روی شبکه جهانی اینترنت هم به صورت دیجیتال و هم به صورت فیزیکی می کنند. در ادامه به برخی از معروف ترین و کاربردی ترین این شرکت ها اشاره می کنیم.

تون کر یکی از بزرگ ترین ارائه دهندگان سرویس پخش اینترنتی موسیقی است که از طریق این آدرس قابل دسترسی است. این سرویس به موزیسین ها این امکان را می دهد تا بدون اینکه حقوق تولید کار هنری شان را به کسی واگذار کنند آن را تنها به صورت دیجیتال و رویسایت های معروف فروش و پخش موسیقی مثل آی تونز (iTunes)، آمازون ام پی تری (Amazon MP3)، اسپاتیفای (Spotify)، دیزر (Deezer) و… عرضه کنند.

بعد از ثبت نام در این سایت باید به قسمتی که برای ایجاد آلبوم در نظر گرفته شده است بروید. بعد از پر کردن فرمی که اطلاعات آلبوم مانند نام، سال تولید، نام آهنگ ها، نام هنرمند و… را از شما خواهد خواست، نوبت به آپلود کردن (Upload) فایل های موسیقی و تصویر روی جلد آلبوم تان می رسد.

بعد از تکمیل این مراحل تون کر در ازای مبلغی که باید به حساب آن شرکت واریز کنید موسیقی شما را برای یک سال یا بیشتر بر روی سایت های معروف فروش موسیقی قرار می دهد. بعد از آن این سایت عواید حاصل از فروش موسیقی، استفاده از آن در رادیو، تلویزیون و حتی پخش اینترنتی را به حسابی که برای آن تعریف می کنید واریز می کند.

یکی دیگر از نام های معروف ارائه دهنده سرویس پخش اینترنتی موسیقی هم سی دی بیبی است که از طریق این آدرس اینترنتی قابل دسترس است. این شرکت در ازای مبلغی که از شما دریافت می کند موسیقی تان را هم به صورت فیزیکی (مثل سی دی و صفحه) و هم به صورت دیجیتال بر روی سایت های بزرگ فروش موسیقی عرضه می کند.

یکی از فرق های مهم بین سرویس ارائه شده توسط سی دی بیبی و تون کر در این است که اگر برای نگه داشتن موسیقی خود بر روی سایت های فروش موسیقی از طریق سرویس تون کر باید سالیانه مبلغی پول به این شرکت پرداخت کنید، سایت سی دی بیبی در ازای مبلغی که یک بار از شما دریافت می کند آلبوم یا تک آهنگ تان را برای همیشه روی این سایت ها برای فروش عرضه خواهد کرد.

نحوه عضو شدن در سایت سی دی بیبی هم فرق چندانی با تون کر ندارد. بعد از ثبت نام می توانید تک آهنگ یا آلبوم تان را روی پروفایل تان بر روی سایت سی دی بیبی آپلود کنید. در ضمن برای فروش سی دی یا صفحه هم باید پنج نسخه از کارتان را به آدرس شرکت در ایالات متحده آمریکا ارسال کنید.

سی دی بیبی یکی از این پنج نسخه را برای تبدیل به نسخه قابل ارائه بر روی اینترنت پیش خود نگه می دارد و چهار نسخه دیگر را برای فروش استفاده خواهد کرد. همین طور این شرکت پولی که بابت خرید موسیقی شما پرداخت شده را به طور هفتگی و با کسر درصدی به حساب بانکی شما واریز می کند.

ساوندکلاود یکی از بهترین ارائه دهندگان سرویس انتشار اینترنتی فایل های صوتی است که از طریق این آدرس اینترنتی قابل دسترسی است. اگرچه این سایت به شما امکان فروش اینترنتی آهنگ هایتان را نمی دهد ولی با استفاده از سرویس این شرکت می توانید موسیقی تان را به راحتی روی سایت های مختلف اینترنتی و به خصوص سایت های اجتماعی مثل فیس بوک معرفی و تبلیغ کنید.

یکی از مهم ترین ویژگی های سرویس ساوندکلاود این است که این سایت برای هر فایل صوتی ای که بر روی آن آپلود می کنید به شما یک لینک اینترنتی مشخص (URL) می دهد. این به شما اجازه می دهد که موسیقی تان را به راحتی در سایت های دیگر اینترنتی جا بدهید یا به عبارت دیگر امبد (Embed) کنید.

بعد از باز کردن حساب بر روی ساوندکلاود به اندازه ۱۲۰ دقیقه یا ۲ ساعت فضا برای آپلود کردن فایل های صوتی در اختیار شما قرار خواهد گرفت که برای استفاده از آن احتیاج به پرداخت هزینه ای ندارید. در صورت نیاز به فضای بیشتر در ازای پرداخت مبالغی به طور ماهیانه یا سالانه می توانید آهنگ های بیشتری بر روی این سایت آپلود کنید و از امکانات ویژه ای که در اختیارتان قرار می گیرد بهره مند شوید.

یکی دیگر از سایت های ارائه کننده خدمات فروش اینترنتی موسیقی بند کمپ است که از طریق این آدرس اینترنتی در دسترس است.

با عضو شدن در این سایت یک مایکروسایت (سایتی که زیر مجموعه سایت بزرگ تری است) در اختیار شما قرار می گیرد که بدون نیاز به پرداخت هیچ هزینه ای می توانید آن را به سلیقه خود تغییر دهید و آهنگ هایتان را روی آن آپلود کنید. بعد از آن موسیقی شما از طریق همین مایکروسایت قابل گوش دادن و دانلود (Download) کردن خواهد بود.

تعیین قیمت فروش موسیقی روی سایت بند کمپ به عهده هنرمند است و این امکان که موسیقی تان را به طور رایگان در اختیار علاقه مندان قرار دهید هم در آن در نظر گرفته شده است. اما سایت بندکمپ برای سرویسی که به شما ارائه می دهد ۱۵ درصد از عواید حاصل از فروش موسیقی تان به صورت دیجیتال و یا فیزیکی (و بر روی سی دی، صفحه و…) را برای خود بر می دارد و باقی مانده را به حسابی که برای آن مشخص کرده اید واریز می کند.

با یک میکروفن ویک کارت صدای اکسترنال صدای فوق العاده ای میتونید بگیرید
که من میفروشم کارت صدا رو
به آیدی @javad6622 پیام بدید تا قیمتشم بگم

هزینه تمام اینا چقدر میشه…همش به کل

سلام میشه لطفا بگید هزینه ساخت کلش چقدر میشه ممنون میش

در مورد قیمت‌ها اصلا اطلاعی نداریم.

سلام
واسه ساخت یه استودیو خانگی کسی هست که بیاد نصب کنه و آماده تحویل ما بده. اگه آدرس و شماره تلفنی شخص که این کارو انجام میده لطفا بفرمایید. چون نیاز مبرم به این کاردارم.

سلام.سپاس از توضیحات شما.من سازهای کوبه ای می سازم و دوست دارم صدای اونا رو در استودیو ضبط کنم بفرمایید چه ابزارهایی تهیه کنم که مختص سازهای کوبه ای سپاسگزارم

سلام‌من کامپیوتر دارم میخام استودیو بزنم فقط قران دعا ضبط کنم ممکنه راهنمایی کنید
چه چیزی لازم هست چه نوع کارت صدا یا میکرفون وتجهیزات

سلام. طی مقاله به صورت مفصل در مورد تجهیزات لازم توضیح داده شده.

آقای عربی
چرا میگی حداقل هزینه
خود میکروفن ۸۰۰،۰۰۰ تومنه

این مقاله سال ۹۵ نوشته قربان. نه امسال و امروز.

سلام ببخشید من میخوام یه استودیو خونگی بزنم حدودا با چه بودجه ای میشع یه استودیو خونگی در حد خوب یا یکم بهتر کع بشع کار تنظیم و این کارارو کرد سیستم و لپتاب دارم کابل کنون و سیم سوزنی و اینجیزا هم دارم به نظرتون کارت صدای اکسترنال و هدفون و کیبورد میدی کنترلر و میکروفون چه مارکی بگیرم بعد کل هزینه کع بر میدارع حدودا چقدر میشع واقعا ممنون میشم بع سئوالم جواب بدین🙏🏻♥️

با توجه به اوضاع آشفته بازار از قیمت‌ها خبر نداریم. ولی اگه یه سر به خیابون جمهوری یا خیابون ناصرخسرو بزنید قیمت همه‌ی این‌ها رو می‌تونید بگیرید. توی ناصرخسرو قیمت دست دومشون رو هم می‌تونید بگیرید.

سلام میخواستم بدونم صدام به کارچی مناسبترهست!؟ چه جورکتاب یاموضوع.هزینه استودیوفعلاچه مقدارهست ودستمزدوکلاهرقراردادیاتعرفه روچطوردقیق ومطلوب وقانونی بدونیم!؟ برای سیصدساعت کتاب صوتی چه مقداردریافتی مناسب هست!؟ ممنون

سلام
به هیچ کدوم از این سؤالات نمیشه جواب دقیق یا مشخصی داد. تمام این موارد توافقیه و بسته به طرفیت، شرایط و… داره.

سلام من خیلیا بهم پیشنهاد کردن که برم سمت خوانندگی ولی از لحاظ مالی نمیتونم اسپانسر باشه مطمنم میتونم موفق بشم

ممنون از اطلاعات تون

سلام وقت بخیر
برای ساخت استودیو خانگی باید مجوز داشته باشیم؟

خیر. نیازی به مجوز ندارید.
اما اگه بخواید محتوای تولیدی‌تون رو روی CD منتشر کنید و از طریق فروشگاه‌های فیزیکی به فروش برسونید به مجوز ارشاد نیاز دارید. البته باز مجوز برای استدیوی خانگی شما نیست؛ بلکه برای اون CD تولیدی شماست.

سلام ببخشید من برای صداگذاری انیمیشن می خواستم یک میکروفن خوب تهیه کنم ؟
چی مناسب هست ؟

سلام
خسته نباشید
میشه بگید کلا چقدر خرج بر می داره اینا که گفتین؟؟؟؟

با توجه به اوضاع آشفته بازار از قیمت‌ها خبر نداریم. ولی اگه یه سر به خیابون جمهوری یا خیابون ناصرخسرو بزنید قیمت همه‌ی این‌ها رو می‌تونید بگیرید. توی ناصرخسرو قیمت دست دومشون رو هم می‌تونید بگیرید.

بسیار مطلب خوبی بود
ممنون از استاد عزیز جناب عربی
همیشه پاینده باشید استاد

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *


نام کاربری یا آدرس ایمیل *


گذرواژه *

مرا به خاطر بسپار

ورود


گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟


آدرس ایمیل *


گذرواژه *


عضویت

چگونه صدا ضبط کن درست کنیم
چگونه صدا ضبط کن درست کنیم
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *