روانشناسی رنگ زرد در معماری

 
helpkade
روانشناسی رنگ زرد در معماری
روانشناسی رنگ زرد در معماری

به رنگ زرد گل نرگس، پوست لیمو و کره فکر کنید! چه احساسی به شما دست می دهد؟! بله این حس گرمی و نشاط است، رنگ زرد یادآور شروعی دوباره است؛ یادآور بهار و امید آرزوهای شیرین.

پابلو پیکاسو: “برخی از نقاشان خورشید را به لکه های زرد تبدیل می کنند و برخی دیگر لکه های زرد را به خورشید”

زرد از دسته رنگ های گرم چرخه رنگ است. زرد به راحتی، شادی را القا می کند. این رنگ نماد خلاقیت، امیدواری، مثبت گرایی و احتیاط است. این رنگ با احساس انرژی زایی و تشویق در ارتباط است. این رنگ بسیار مهیج است و به همه چیز حس روشنایی می بخشد. رنگ زرد به دلیل مقدار زیاد نوری که منعکس می‌کند، بیشتر از بقیه رنگ ها چشم را خسته می‌کند و می ‌تواند احساس رنجیدگی و خشم را به وجود آورد. یکی از معایب استفاده از رنگ زرد انتقال حس خطر است. رنگ زرد برای تاکید یا برجسته تر کردن موضوع، استفاده می شود. رنگ زرد نه تنها باعث ارتقاء فعالیت‌های جسمی می‌ گردد، بلکه باعث تحریک ذهن نیز می شود و به تقویت حافظه هم کمک می‌ کند. علاقه داشتن به رنگ زرد، نشانه ای از خلاقیت و میل به ایجاد ارتباط با دیگران است. روانشناسان رنگ بر این باورند که انسان ها در نهان و ذات خود تمایل به رنگ زرد دارند. چنانچه در پی اعتماد به نفس و آرامش روحی هستید، روانشناسان رنگ زرد را به شما توصیه می کنند. آن ها معتقدند افرادی که طرفدار این رنگ هستند افراد پر امید، شاد و قاطعی هستند.

رنگ زرد آسان ترین رنگ برای دیدن می باشد و به همین دلیل برای جلب توجه مورد استفاده قرار می‌گیرد. جالب است بدانید رنگ زرد اولین رنگی است که نوزادان در بدو تولد قادر به تشخیص آن می باشند. ارسطو فیلسوف یونانی معتقد است که رنگ زرد اولین رنگی است که از تاریکی خارج می شود و به همین دلیل است که زرد و آبی (آبی هم اولین رنگی است که به تاریکی وارد می شود) تنها رنگ های حقیقی در سه رنگ اصلی می ‌باشند.روانشناسی رنگ زرد در معماری

چکیده خصوصیات رنگ زرد: رنگ زرد روشن برای القای حس خطر و ترس است.رنگ زرد تیره تر برای القای شادی، لذت و تازگی است.

رنگ زرد در دکوراسیون زرد بطور سنتی رنگ آشپزخانه هاست! همانگونه که روز با رنگ زیبای خورشید شروع می شود بهتر نیست ما هم هنگام صرف صبحانه از فنجان ها و ظروف زرد رنگ استفاده کنیم و همانند طبیعت روز خود را با این رنگ شروع کنیم؟!

رنگ زرد به خوبی خود را در یک ترکیب رنگی سازگار می کند و به راحتی در کنار رنگ های دیگر همخوانی پیدا می کند. طیف رنگ های آن همچون لیمویی، احساس سرزندگی و نشاط و رنگ هایی مانند زرد طلایی احساس گرما و آرامش را در فضای دکوراسیون شما ایجاد می کند. انتخاب رنگ زرد در کنار یک ترکیب رنگی ویژه به سادگی می تواند ظاهر مدرن و خاصی به فضای دکوراسیون داخلی شما ببخشد.1- طیف های رنگ زرد با طیف های رنگ آبی به شدت همخوانی دارند و به زیبایی کنار هم می نشینند. 2- هم چنین سبز نیز از جمله رنگ هایی است که کنار زرد ترکیبی فوق العاده را خلق می‌کنند. 3- بنفش سیر رنگ مکمل رنگ زرد است. بنابراین در کنار زرد ترکیبی چشم نواز را تشکیل می‌ دهند. 4- رنگ دیگری که بسیار زیبا کنار زرد می نشیند رنگ قهوه ای می باشد. 5- هم چنین بسیاری از معماران که به سبک کلاسیک کار می‌ کنند ترجیح می ‌دهند رنگ زرد را با مشکی و قرمز ترکیب نمایند.6- چنانچه می ‌خواهید شکوه و جلوه ای بی نظیر به خانه خود ببخشید، به شما ترکیب زرد طلائی با آبی سیر، قرمز مخملی و بنفش تیره را توصیه می ‌کنیم.

رنگ زرد هوای زندگی را به آشپزخانه، اتاق نشیمن و اتاق خواب راه می دهد. برای فضاهایی مانند دکوراسیون اتاق خواب باید از تونالیته ملایم تر آن استفاده کرد چرا که این رنگ مانع از خواب آسوده شما می شود و فضای آرامش بخشی را برای استراحت و خواب شما ایجاد نمی کند. بنابراین استفاده زیاد از آن در اتاق خواب توصیه نمی شود زیرا ممکن است باعث بی خوابی گردد. طیف های ملایم این رنگ برای سرویس های بهداشتی بسیار مناسب هستند.

زمانی که قصد دارید از این رنگ در دکوراسیون داخلی استفاده کنید، این نکته را از یاد نبرید که نورهای طبیعی و هنری که در خانه وجود دارند، تاثیر زیادی در تغییر جلوه رنگ زرد خواهند داشت.

اگر دیوار آپارتمانی را با زرد پر رنگ بپوشانید، فضایی بسیار سنگین به وجود می آید. اما اگر آن را تا 50 درصد روشن کنید، لیمویی جذابی به دست می آورید که روح بخش و صبح‌ گونه است. استفاده از رنگ زرد ملایم، مثلا طلایی در اتاق ناهارخوری باعث تحریک اشتها می شود. علت اینکه استفاده از این رنگ در اتاق غذاخوری بسیار توصیه می شود، اجتماعی بودن این رنگ است! وجود این رنگ در اتاق غذاخوری باعث می شود افراد در این اتاق احساس آرامش بیشتری داشته باشند و از خوردن غذا در کنار هم لذت ببرند.

رنگ کرم نباتی، شاد و متناسب با روحیات بچه ها و نوجوانان است. این رنگ باعث تقویت حافظه شده و به مطالعه کمک می‌کند. این رنگ هم برای دخترتان مناسب است و هم برای پسرتان. به خصوص اگر آن را با رنگ خاکستری یا آبی ترکیب کنید. یا می توانید برای آن‌ که حالت مدرنی به اتاق بدهید، دیوارها را طوسی کنید و از جلوه های زرد رنگ مانند قالی، پرده و روتختی استفاده کنید.

رنگ زرد در طراحی و دکوراسیون داخلی باعث روشن تر شدن فضا، جذابیت و چشم گیر شدن فضای دکوراسیون شما می شود، هیچ رنگی مثل رنگ زرد دکوراسیون منزل شما را روشن نمی کند. زرد قویترین گزینه برای روشن تر کردن فضاهای شمالی منزل می باشد. همچنین انتخابی بسیار هوشمندانه برای روشن و بزرگتر نشان دادن قسمت های تاریک و کم نور ساختمان مانند راهروها و فضای ورودی منزل است.

رنگ های قرمز و نارنجی بیش تر آدم را یاد پاییز می اندازند و رنگ سبز بیش تر برای بهار مناسب است. رنگ آبی هم برای روزهای گرم تابستان مناسب است. ولی رنگ زرد برای تمام فصل های سال مناسب است. در فصل بهار و تابستان این رنگ به شما حس طراوت و پاکی لیمو را می دهد و در پاییز با رنگ های برگ ریزان ترکیب می شود و در زمستان گرمای خورشید را به خانه می آورد.

رنگ‌های سفید، خاکستری و بژ برایتان خسته‌ کننده شده‌اند؟ پس با تزریق رنگ زرد به دکور اتاق، حال‌ و هوای خانه را شاد کنید. زرد رنگ جسورانه ای است و به عنوان یک رنگ جیغ خوب نقش بازی می کند. فقط چند تکه از اشیای خانه را به‌ این رنگ درآورید. می توانید از این رنگ برای لوازم جانبی مثل گلدان ها و سایر دکوری های خود استفاده کنید تا ظاهر ویژه ای به دکوراسیون شما ببخشد. رنگ زرد زمانی که در تقابل با یک رنگ تیره تر یا خنثی قرار می گیرد زیباتر نشان می دهد.

دانلود کتاب های سبک شناسی

دانلود پکیج تصاویر سبک شناسی

سطح دانش معماری و طراحی داخلی خود را محک بزنید با:روانشناسی رنگ زرد در معماری

آزمون رایگان طراحی داخلی

خودتان و سبک تان را بهتر بشناسید با:

آزمون رایگان تعیین سبک

اینجا محلی برای تبلیغات شماست

آیا شما هم نیاز به مشاوره طراحی و دکوراسیون داخلی با بهترین طراحان داخلی را دارید؟!

ما در فراترز، بهترین خدمات مشاوره آنلاین طراحی و دکوراسیون داخلی را برای شما فراهم نموده ایم.

سفارش در فرامشاوره

ما با شناخت هر چه بهتر و بیشتر مباحث مربوط به رنگ ها، می توانیم کمک بسیاری در زمینه ادارک، آسایش و راحتی و نیز میزان رضایت از زندگی خود دریافت نماییم. و همچنین می توان از نظر اقتصادی نیز در برخی مسایل از آن کمک بگیریم. پس امروزه ضرورت شناخت صحیح و کاربرد هر یک از رنگ ها در زندگیمان احساس می شود. تا با درک خصوصیات هر یک از رنگ ها، دریابیم که رنگ ها چه قدرت باورنکردنی در زندگی ما انسانها دارند و چه نقش مهمی را بازی می کنند. به همین دلیل است که نمی توان به راحتی از کنار موضوعی به نام رنگ گذشت. رنگ زرد موضوع مقاله این بار فراترز می باشد. روانشناسی رنگ زرد دکوراسیون چه ویژگی هایی دارد؟

مطلب پیشنهادی: ارتباط بین رنگ، شخصیت و دکوراسیون

زرد رنگ نماد خوشحالی، شادی، خرسندی، و سعادتمندی است. مردم اصولاً با مشاهده این رنگ اشتیاق، وجد و سرور، انرژی، خوش بینی، نیک اندیشی، و شور را تجربه می کنند. رنگ زرد نشانه توجه، ارتباط، مناظره و حکمت است. اما در عین حال مراقب باشید چون استفاده بیش از اندازه از آن، تحریک پذیری، خصومت و تبعیض را افزایش می دهد.

زرد به راحتی، شادی را القا می کند و رنگی بسیار مهیج است و به همه چیز حس روشنائی و انرژی خورشیدی می بخشد . رنگ زرد برای برجسته ترکردن موضوعی یا تاکید استفاده می شود؛ اما استفاده تمام طرح از این رنگ بسیار دشوار است. زیرا باید با انتخاب کنتراست های موجود دراین رنگ مطمئن شوید که پیغام شما درست منتقل می شود . در صورتی که این رنگ در فرمت روشن تر استفاده شود، جلوه اولیه خود را دست می دهد.

حالت تحریک کننده ذهنی و هوشی دارد و شدیداً موجب تقویت فکر انسان می شود. همچنین  اثر تحریک کنندگی آن بر فشار خون و تنفس کمتر از رنگ قرمز است، این رنگ بیشتر اثر تلقینی دارد. این رنگ، رنگ روحانی و ایده آل و فیلسوفی و تحریک کننده فکر و آرام کننده برخی حالات عصبی می باشد.

مطلب پیشنهادی: شناخت فرش و نکات کاربردی چیدمان فرش در دکوراسیون داخلی خانه

برخی از ترکیبات و سایه های زرد می توانند فرد را از نظر ذهنی تحریک کرده و اعصاب را تقویت کرده، ذهن را به تحریک وا دارد و نیز اعصاب حرکتی را فعال و در عضلات انرژی تولید کند تا در نتیجه خلاقیت او را افزایش دهند. اما از طرفی برخی از ترکیب های زرد نیز وجود دارند که ممکن است سبب ایجاد ترس، وحشت، اضطراب، و نگرانی شوند. که از معایب استفاده از رنگ زرد می توان به انتقال حس خطر اشاره کرد.

به طور کلی رنگ زرد روشن برای القای حس خطر و ترس است.

در حالیکه رنگ زرد تیره برای القای شادی ، لذت و تازگی است.

زرد در بیشتر کشورها مفهوم خوشحالی و مطلوب بودن را دارد. زرد رنگی مناسب برای نمایش تابناکی و درخشندگی ، خوشحالی، خوشرویی، سرزندگی، راحتی و خوش بینی در آگهی هاست. این رنگ قابلیت رؤیت بالایی دارد. نشانه هدایت و روشنی، نور، تحرک، پیشرفت و آغاز فعالیت است. مناسب استفاده در صنایع آموزشی است همچنین زرد، رنگ احتیاط است.

در آسیا رنگ زرد نشانه تقدس و پرهیزکاری است. در کشورهای مسیحی زرد نشانه نور خورشید و دانایی است. در سنگاپور از رنگ زرد در طراحی بسته بندی غذاها نباید بهره گرفت. کاربرد بیش از حد زرد در بسته بندی، مصرف کننده را از محصول دور می کند. رنگ زرد دلالت بر خاندان پادشاهی دارد و طلایی نشانه عمر زیاد است.

مطلب پیشنهادی: مبانی طراحی نورپردازی خانه

زرد روشن می تواند در فضاهای جمعی مانند فضای نشیمن و پذیرایی مورد استفاده قرار بگیرد.  زرد، رنگ مثبتی است که می تواند برای اتاق نوجوانان بسیار مناسب باشد و حافظه را تقویت بخشد و به مطالعه نیز کمک کند. به کاربردن رنگ زرد طلایی در اتاق غذاخوری اشتهاآور است.

مطلب پیشنهادی: ۲۱ فضای غذاخوری زیبا با میز و صندلی کم نظیر

از آنجا که پیشتر به آن اشاره شد رنگ زرد می تواند قابلیت خلاقیت افراد را افزایش و گسترش دهد. بنابراین استفاده کامل یا جزیی از رنگ زرد در اتاق کار توصیه می شود. همچنین رنگ زرد روشن در اتاق ملاقات، اثری مثبت و خلاقیت انگیز دارد.

مطلب پیشنهادی: ایده های مدرن طراحی دفتر کار و اتاق کار خانگی

همچنین این رنگ برای محیط های کوچک و برای پر نور جلوه دادن فضاهای کم نور مثل راهرو و کریدر نیز رنگ مناسبی است که باعث جلب توجه می شود و حالت خوشامدگویی دارد. اما بهتر است که برای جلوگیری از بدخلقی و عصبانیت، این رنگ را با رنگ های دیگر به کار ببرید و یا ترکیب کنید. و از به کارگیری یک دست و کامل آن در یک اتاق و فضا، پرهیز کنید.

مطلب پیشنهادی: طرحی خاص از یک نرده راه پله

به کار گیری رنگ زرد به همراه بنفش در دکوراسیون داخلی بسیار مرسوم می باشد؛ چرا که بنفش رنگ مکمل زرد است. بنابراین اگر به دنبال رنگ کامل کننده و ترکیبی مناسب با رنگ زرد در فضای داخلی خود هستید، توصیه ما رنگ بنفش می باشد.

مطلب پیشنهادی: روانشناسی رنگ بنفش در دکوراسیون

از طرفی ترکیب رنگی زرد و بنفش از لحاظ روانشناسانه نیز کاربردی و مفهمومی می باشد؛ زیرا رنگ زرد که جلوه گر نور و روشنایی است، در کنار رنگ بنفش که متجلی ثروت و شکوه و عظمت است بسیار پر معنا و هماهنگ می باشد. که می توان معنا و ارتباط آنها را از لحاظ معنوی و همچنین مادی بررسی کرد.

مطلب پیشنهادی: نورپردازی مدرن در دکوراسیون داخلی

روانشناسی رنگ زرد در معماری

ویژگی: گرما بخشی، انرژی، حس خوش بینی، دلگرمی، درخشندگی، نور، مثبت بودن، شادی، گیرایی، امیدواری و خلاقیت. رنگ زرد باعث بهبود فعالیت های ذهنی، تقویت حافظه و بیشتر شدن اشتها نیز می شود.

کاربرد: در آشپزخانه، اتاق کار و اتاق نشیمن، راهرو و کریدر و هم چنین در اتاق خواب می توان از رنگ زرد استفاده کرد. اما استفاده از این رنگ در اتاق نوزادان توصیه نمی شود.

مطلب پیشنهادی: مبانی اصول چیدمان آشپزخانه

شما در مورد روانشناسی رنگ زرد دکوراسیون چطور فکر می کنید؟ آیا از این رنگ در فضاهای خود استفاده کرده اید؟ آیا به کسی این رنگ را توصیه می کنید؟ ازتجربه شخصی خود برای ما و دیگر کاربران فراترز بنویسید. ما در وبسایت فراترز خوشحال می شویم که از نظراتتان مطلع شویم. اگر این مطلب یعنی روانشناسی رنگ زرد دکوراسیون برایتان خوشایند بود، لطفا آن را به اشتراک بگذارید.

مطلب پیشنهادی: تفاوت بین مشاوره با طراح داخلی با DIY

منبع: فراترز با کمک از کتاب معماری، رنگ و انسان – مقاله بررسی تاثیر روانی رنگ بر دکوراسیون داخلی

منبع تصاویر: pinterest

اینجا محلی برای تبلیغات شماست

 

سایت فراترز به ارائه خدمات در زمینه معماری، طراحی و دکوراسیون داخلی و نیز مشاغل وابسته به آن می پردازد که قصد دارد فراتر از حد معمول و انتظارات مخاطبان خود، قدم هایی را در راستای یک زندگی ایده آل بر دارد.

 


طراحی سایت و
توسعه توسط
وب شهر

16 آذر 1395

رنگ زرد: شاید در نگاه اول کمترین کسی از رنگ زرد و مکمل های آن برای طراحی و دکوراسیون داخلی استفاده کند، چرا که انتخاب این رنگ برای دکوراسیون جسارت خاص خودش را می خواهد البته پیش تر در چیدانه به طور مفصل در رابطه با رنگ زرد در دکوراسیون داخلی و ترکیب رنگ های مناسب آن با شما صحبت کرده ایم اما امروز می خواهیم به بررسی رنگ زرد از دیدگاه روانشناسی،فلسفه، طبیعت و طراحی بپردازیم و شما را با بهترین ترفندهای انتخاب رنگ زرد در دکوراسیون منزل آشنا کنیم پس با ما همراه باشید. 

رنگ زرد در دکوراسیون شادی، هیجان و تحرک ذهنی را ایجاد می کند و طیف رنگ های آن همچون لیمویی احساس سرزندگی و نشاط و رنگ هایی مانند زرد طلایی احساس گرما و آرامش را در فضای دکوراسیون شما ایجاد می کند. انتخاب زنگ زرد در کنار یک ترکیب رنگی ویژه به سادگی می تواند ظاهر مدرن و خاصی به فضای دکوراسیون داخلی شما ببخشد. 

روانشناسی رنگ زرد در معماری

رنگ زرد در فنگ شویی نشان دهنده ی عنصر زمین، سلامت و نشاط است و استفاده از آن می تواند جریان انرژی مثبت را در فضای خانه ی شما ایجاد نماید. برای جریان بهتر این نیروی مثبت در دکوراسیون خانه تان بهتر است آن را برای فضای مرکزی و قلب خانه تان در نظر بگیرید تا به سادگی احساس گرما و سلامت را به تمام بخش های خانه تان منقل کند. 

 رنگ زرد را می توان مادر طبیعت دانست و می توان از آن برای جلوه بخشیدن به ظاهر فضای بیرونی، باغچه ها و سایر طراحی های محیطی استفاده کرد کافی است گل های همیشه بهار را در فضای خارجی و طراحی های باغچه و محوطه ی خود جای دهید و از جادوی رنگ زرد برای فضای بیرونی خود استفاده نمایید.   

در آیین هندوئیسم و بودایسم مراکز انرژی در بدن با نام چاکرا می شناسند و چاکرای شبکه خورشیدی که واقع در ناحیه معده است را به عنوان چاکرای تقریبا مرکزی بدن می شناسند که رنگ زرد تاثیر زیادی روی این چاکرا دارد همچنین رنگ زرد در دکوراسیون به شخص قدرت اعتماد به نفس و کنترل و تمرکز را می بخشد.   

رنگ زرد در طراحی و دکوراسیون داخلی باعث روشن تر شدن فضا، جذابیت و چشم گیر شدن فضای دکوراسیون شما می شود، می توانید از این رنگ برای لوازم جانبی مثل گلدان ها و سایر دکوری های خود استفاده کنید تا ظاهر ویژه ای به دکوراسیون شما ببخشد. 

رنگ زرد به عنوان رنگ تحریک کننده نیز شناخته می شود و لذا برای فضاهایی مانند دکوراسیون اتاق خواب باید از تونالیته ی ملام تر آن استفاده کرد چرا که این رنگ مانع از خواب آسوده ی شما می شود و فضای آرامش بخشی را برای استراحت و خواب شما ایجاد نمی کند بنابراین بهتر است از این رنگ برای فضای استراحت خود استفاده نکنید.

به ما بگویید:
نظر شما در مورد انتخاب رنگ زرد در دکوراسیون منزل چیست؟ نظر خود را در بخش دیدگاه های پایین همین مطلب با  ما در میان بگذارید.نویسنده: ثمینا فراهانی | تحریریه چیدانه

11882 بازدید

0 نظر

16 آذر 1395

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

شاید رنگ زرد را کم تر در دکوراسیون داخلی ساختمان ها دیده باشید. به کار بردن این رنگ جسارت زیادی می‌خواهد زیرا اگر با ویژگی های آن آشنا نباشید ممکن است اضطراب و ترس به کل فضا القا شود. در این بخش از مجله دلتا از خصوصیات این رنگ حرف می‌زنیم و به ترکیب رنگ‌ های مناسب این رنگِ اصلی اشاره می‌کنیم. با ما همراه شوید تا بدون نگرانی و با دانش کافی از رنگ زرد در دکوراسیون داخلی خانه خود استفاده کنید و محیطی آرامش بخش و شادی آور داشته باشید.

زرد یکی از سه رنگ اصلی در چرخه رنگ است. طیف رنگی زرد میان نارنجی و سبز قرار می‌گیرد. نکته جالبی در مورد این رنگ وجود دارد: در میان حشرات قابل رویت ترین رنگ شناسایی شده است. مانند سایر رنگ های موجود در طبیعت، زرد نیز ویژگی هایی منحصر به فرد دارد. رنگی شادی آفرین که حتما باید آن را در گوشه ای از اتاق داشته باشید. وسایل و لوازم زرد رنگ یا یک دیوار آکسان زرد، هیچ فرقی نمی‌کند. رنگ زرد در دکوراسیون از مثبت ترین رنگ ها به حساب می‌آید. نمی‌توانید از یک درِ زرد رنگ وارد منزل شوید و لبخند به لب نداشته باشید. هنوز متقاعد نشدید که باید یک جای خانه، بالکن یا حتی راهروی ورودی خانه را به این رنگ خوش یمن اختصاص دهید؟

این رنگ، متعلق به خورشید است. از یک کودک بخواهید تا با رنگ زرد برایتان نقاشی بکشد، او یک خورشید ترسیم خواهد کرد. زرد انرژی بخش است و بر عملکرد سیستم عصبی مغز تاثیرات مثبت می‌گذارد. خلاقیت را شکوفا می‌کند و باعث تقویت حافظه می‌شود. وجود این رنگ در فضا توان برقراری ارتباط را در افراد بهبود می‌بخشد.

استفاده فکر شده از رنگ زرد در دکوراسیون داخلی فضایی فریبنده ایجاد می‌کند. با توجه به اینکه کدام یک از سایه های زرد را انتخاب می‌کنید، می‌توانید بازتاب خورشید را تداعی کنید یا از آن دور شوید. سایه ای را انتخاب کنید که بیشتر مورد پسند شما است. زرد مایل به نارنجی، زرد مایل به سبز یا ترکیب آن با مقدار کمی مشکی.

روانشناسی رنگ زرد در معماری

ترکیب زرد با سفید، سایه ای روشن از این رنگ تشکیل می‌دهد که برای بزرگ دیده شدن اتاق مناسب است. دیوار آکسان را با زرد مایل به نارنجی و سایر دیوار ها را با سایر تناژهای زرد از جمله کرم و نخودی رنگ آمیزی کنید، به این شکل اتاقی با نمای گرم خواهید داشت که غم و سردی را از شما دور می‌کند. لوازمی به رنگ سرمه ای یا طوسی انتخاب کنید تا به تعادل دمای بصری برسید و دچار تحرکات عصبی بیش از حد نشوید.

استفاده از رنگ زرد پر رنگ به عنوان رنگ غالب در تمام اتاق، باید با احتیاط صورت گیرد. چرا که زرد منبع انرژی و تحرک است و به همین دلیل حجم بالای آن، افزایش شدید ضربان قلب را در پی خواهد داشت. به همین دلیل بهتر است در اتاق خواب از رنگ زرد برای ایجاد کنتراست یا به عنوان طرح کاغذ دیواری با پس زمینه ای از رنگ های روشن تر استفاده شود.

لایه زرد را به عنوان رنگ غالب برای اتاق هایی که زمان زیادی در آن سپری می‌کنید انتخاب نکنید، زیرا با افزایش ضربان، اضطراب و ترس در فرد ایجاد می‌شود. انتخاب یک یا دو وسیله به رنگ زرد کافی است.

به عناصر طراحی داخلی رجوع کنید. الگوهای بنفش، آبی یا طوسی روی زمینه زرد فضا را از یکنواختی دور می‌کند. اگر می‌خواهید طرح هایی به رنگ خنثی داشته باشید باید به ویژگی روانشناسی آن ها دقت کنید. برای مثال زرد شادی آور اما در دراز مدت و در ابعاد بزرگ ایجاد دلهره خواهد کرد، پس ترکیب آن با رنگ طوسی نیاز به یک متعادل کننده سوم دارد؛ فرم های مستطیلی، خطوط عمودی و افقی، که حرکت و جنش را به رگ های دکوراسیون تزریق کند.

در صورتی که دیوار را با کاغذ دیواری های زرد بپوشانید، می‌توانید با رنگی هم رنگِ کفپوش، سقف را رنگ آمیزی کنید. نواقص اتاق را با استفاده از خطوط و نورپردازی رفع کنید. خطوط زرد و سفید عمودی روی دیوار بکشید تا سقف را بلندتر نمایش دهید. برای ایجاد کنتراست، یک یا دو المان به رنگ آبی و بنفش به چیدمان بیافزایید.

برای دوری کردن از ایجاد فضایی یکنواخت یا دمای بصری زیاد، بهتر است از رنگ زرد در کنار سایر رنگ ها استفاده شود. برای ترکیب رنگ دو حالت پیش رو دارید؛ رنگ های مکمل یا هم خانواده.

همان طور که اشاره شد، رنگ زرد، به عنوان رنگ اصلی شناخته می‌شود. رنگ های مکمل، رنگ هایی هستند که از ترکیب دو رنگ اصلی به مقدار یکسان تولید می‌شود. برای پیدا کردن رنگ مکمل هر رنگ در چرخه باید رنگ مقابل آن را انتخاب کرد. رنگ مکمل زرد، بنفش است که از ترکیب آبی و قرمز به دست می‌آید. وجود لایه آبی در بطن رنگ بنفش، فضا را خنک می‌سازد و با کنتراست به وجود آمده یکنواختی را از بین می‌برد.

از ترکیب رنگ زرد با دو رنگ اصلی و رنگ های خنثی، رنگ هم خانواده به دست می‌آید. نارنجی، سبز و هر سایه ای بین این رنگ ها، رنگ هم خانواده زرد محسوب می‌شوند. رنگ قهوه ای بین زرد و قرمز قرار دارد که با سایه مشکی ترکیب شده است. مشکی رنگی خنثی و ساکن است، بنابراین استفاده از رنگ قهوه ای در کنار این رنگ تناسب ایجاد می‌کند و تحرکات ناشی از وجود رنگ زرد را کاهش می‌دهد.

بدون نگرانی، از رنگ زرد در خانه خود استفاده کنید و پیشنهادهای ما را در نظر بگیرید. در بخش های آینده به سایر رنگ های اصلی، یعنی قرمز و آبی می‌پردازیم.


۱ آبان، ۱۳۹۸ در ۳:۲۹ ب٫ظ


از اطلاعاتی که دادید سپاسگزارم بسیار عالی بود. موفق باشید


پاسخ


۱ آبان، ۱۳۹۸ در ۵:۱۹ ب٫ظ


با سلام. خوشحال شدم از رضایتتون. ممنون که با ما همراهید.


پاسخ


۱۳ آبان، ۱۳۹۸ در ۱۰:۲۷ ب٫ظ


رنگ زرد بی نظیر است ، موافقم


پاسخ


۱۴ آبان، ۱۳۹۸ در ۹:۰۰ ق٫ظ


عالیه 🙂


پاسخ


۱ آبان، ۱۳۹۸ در ۱۲:۱۶ ب٫ظ



پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاه

نام

ایمیل

وب‌سایت

پاف موارد مصرف متفاوتی دارد. به عنوان‌ مثال شما از پاف‌های با ارتفاع کوتاه می‌توانید به‌ ع…روانشناسی رنگ زرد در معماری

به طور کلی، کمبود ویتامین چیزی نیست که تشخیص آن از سوی خودِ افراد به سادگی امکان‌پذیر باشد. چنانچه احساس می‌کنید علائمی دارید که شاید به کمبود ویتامین مربوط باشند، حتما با یک پزشک مشورت کنید و از مصرف خودسرانه‌ قرص‌ها و مکمل‌های ویتامین بپرهیزید.

امروزه رنگ به یکی از عناصر جدانشدنی دنیای ما نه‌تنها در طبیعت بلکه در محیط‌های ساخت دست انسان بدل شده است. رنگ‌ها نه‌تنها امروزه بلکه سال‌ها است که نقش بسیار مهمی را در فرایند تکاملی انسان ایفا کرده‌اند. این رنگ‌ها را‌ می‌بینیم و درک‌ می‌کنیم و مغز هم بر اساس پایه‌های عینی و ذهنی آن‌ها را پردازش می‌کند. تأثیرات روانشناسی، ارتباط، اطلاعات و تأثیر بر روح و روان از جمله جنبه‌های قضاوت درکی ما هستند. از این رو هدف‌های مدنظر از طراحی رنگ در یک فضای معماری تنها به دکوراسیون محدود نمی‌شود. با موضوع روانشناسی رنگها در معماری در ویکی‌ساختمون همراه باشید.

بالاخره در دهه‌های اخیر مشاهدات تجربی و مطالعات علمی اثبات کرده‌اند که واکنش میان انسان و محیط در محیط‌های معماری به مقدار بسیار زیادی به درک حسی از رنگ بستگی دارد. این مطالعات در زمینه‌های مختلفی از جمله روانشناسی، روانشناسی معماری، روانشناسی رنگ، روانشناسی عصبی چرا ارگونومی‌های بصری صورت گرفته است که اگر بخواهیم نتایج کلی حاصل از این مطالعات را بیان کنیم باید عنوان کرد که این مطالعات تائید کرده‌اند که واکنش انسان به رنگ، خود یک کل است و از لحاظ روانشناسی و فیزیولوژیکی ما را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

رنگ یک درک حسی است و به‌مانند تمامی دیگر انواع درک‌های حسی تأثیراتی نمادین، پیوندی، حس آمیختگی و احساسی در پی دارند. این منطقه بدیهی و خود پیدا در بسیاری از تحقیقات علمی اثبات شده است. از آن جایی که ذهن و بدن یک موجودیت در نظر گرفته‌ می‌شوند جنبه‌های روانشناسی عصبی، تأثیرات روان‌تنی (psychosomatic)، ارگونومی‌های بصری و تأثیرات روانشناسی رنگ از جمله مؤلفه‌های مهم و اصلی ارگونومی رنگ به شمار‌ می‌رود. این هدف طراحی در تلاش برای حفاظت از رفاه روانی و فیزیکی انسان در محیط‌های ساخت دست انسان است.

از این رو طراحانی که در حوزه رنگ فعال هستند وظیفه شناسایی پذیرش محرک‌های بصری، پردازش این محرک‌ها و واکنش‌های برانگیخته شده در تقارن با سیستم هورمونی را بر عهده دارند و بهترین احتمالات ممکن برای رفاه گونه انسان را تولید می‌کنند. این موضوع در محیط‌های مختلفی از جمله ساختمان‌های پزشکی و بهداشتی، مراکز اداری، کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی، مراکز آموزشی و خانه سالمندان از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است.

یکی از مهم‌ترین نتایجی که در مطالعات تجربی و تحقیقاتی به آن اشاره شده است در واقع ماهیت میان فرهنگی رنگ و تبادل آن میان افراد و گروه‌های مختلف است. تعداد زیادی از مطالعات، انسان‌ها را از لحاظ مرد و زن بودن، کوچک و بزرگ بودن و موارد دیگر با یکدیگر مقایسه کرده‌اند و به طور خلاصه به این نتیجه رسیدند که رنگ یک زبان بصری بین‌المللی است که نه‌تنها توسط تمامی انسان‌ها بلکه توسط بسیاری از موجودات این کره خاکی قابل درک و پردازش است.روانشناسی رنگ زرد در معماری

همان‌طور که بسیاری از شماها به این موضوع آگاه هستید بدون شک رنگ تأثیرات بسیار زیادی در زندگی روزمره ما دارد. ما به طرق مختلفی آموخته‌ایم که به طرق خاصی به رنگ‌های خاصی واکنش نشان دهیم.  به‌عنوان‌مثال رنگ قرمز به معنای احتیاط و توقف است. در کتاب «انسان، رنگ، فضا»  جزئیات بسیار جالبی در رابطه با درک و تجربه رنگ‌ها و تأثیر آن بر روح و فیزیک انسان عنوان شده است:

واکنش‌های بیولوژیکی به رنگ صرفاً از نظر ماهیت واکنش‌های فیزیکی هستند. در عوض واکنش نوری آثار به یک رنگ در واقع واکنش به انرژی موج‌های نوری است.  آزمایش نشان داده‌اند که حتی اگر فرد کور هم باشد اما ضربان قلب او به طرز قابل‌توجهی در هنگام قرار گرفتن در معرض رنگ قرمز افزایش و در هنگام قرار گرفتن در معرض رنگ آبی کاهش‌ می‌یابد.

این واکنش بالا در مواجهه با رنگ، توسط نیروی عقلانی کنترل نمی‌شود. این واکنش در واقع نشاءت گرفته از نقش‌پذیری ژنتیکی ما است  که البته گاهی نیز ممکن است به واسطه تجربیات شخصی گذشته نیز تحریک شوند.  به عنوان مثال بعد از یک تصادف، فرد ممکن است که در اثر تماس با ما رنگ قرمز خون دیگر  از این رنگ خوشش نیاید.

همان‌طور که تا به اینجا به آن‌ها اشاره کرده‌ایم، یک فرد هم به لحاظ فردی و هم جهانی توسط رنگ‌ها در یک محیط تحت تأثیر قرار‌ می‌گیرد. مطالعات الگوهای خاصی از ارجحیت رنگی را شناسایی کرده‌اند که رابطه تنگاتنگی با سن، ویژگی‌های شخصیتی و اقتصادی-اجتماعی دارد. افراد جوان‌‌تر به سمت رنگ‌های اشباع تر افراد مسن‌‌تر هم به سمت و سوی رنگ‌های کمتر اشباع متمایل هستند. از آنجایی که نمی‌توان هر فردی را به توجه به پیشینه شخصی او تحت تأثیر قرار داد، طراح مجبور است که طراحی‌های خود را در قبال تجربه‌ای رنگ صورت دهد که اکثریت مردم را به طریق مشابهی تحت تأثیر قرار‌ می‌دهد. در ادامه رنگ‌های پرکاربرد در معماری را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

مهیج و محرک

قرمز غالب‌ترین و پویاترین رنگ در میان رنگ‌هاست. چشم در نگاه به آن باید روی رنگ متمرکز شود زیرا نقطه کانونی طبیعی رنگ قرمز زیر شبکیه چشم قرار دارد. به همین دلیل هم است که قرمز به شما نزدیک‌‌تر ازآنچه هست به نظر‌ می‌رسد.

هیجان، محرک، تسلی‌بخش

نارنجی نسبت به قرمز کمتر شدید و ضمخت است. نارنجی از کاراکتر‌های منفی کمی برخوردار است. با این وجود، اگر آن را در طراحی به صورت کم رنگ و کم اشباع به کار برد ممکن است که کم ارز و کم شور و حرارت به نظر برسد.

تسلی‌بخش

هنگامی که رنگ زرد خالص باشد از تمامی رنگ‌ها شادتر است. رنگ زرد انعکاس کننده گرمی، شادی و الهام است و نشانه‌ای از روشن‌فکری و ارتباط است.

 گوشه‌گیر و آرامش‌بخش

برخلاف رنگ قرمز، هنگامی که به رنگ سبز نگاه‌ می‌کنیم، تمرکز چشم دقیقاً روی شبکیه قرار دارد و به همین دلیل هم رنگ سبز آرامش‌بخش‌ترین رنگ برای چشم است. سبز‌ می‌تواند نماد طبیعت باشد و هم ناخوشی.

گوشه‌گیر، کناره‌گیر و آرامش‌بخش

رنگ آبی روشن، شفاف، تر، خنک و آرامش‌بخش به نظر‌ می‌آید. این رنگ برخلاف رنگ قرمز، موجب کاهش ضربان قلب و فشار خون‌ می‌شود.

مغلوب کنندگی، تحت کنترل درآوردن، مهار کردن

بنفش یا ارغوانی ترکیبی از قرمز و آبی است (دو رنگی که از نظر روان‌شناسی به شدت متضاد یکدیگر هستند). بنفش‌ می‌تواند ظریف، حساس، خوشایند و دل‌چسب یا آشفته، مغشوش، رو به انحطاط و گمراهی به نظر آید.

زنده و سرزنده (صورتی آدامس بادکنکی)، آرامش‌بخش (صورتی کم رنگ)

مغلوب کننده، تسلیم کننده، کنترل‌کننده

تفاوت بسیار عمده‌ای میان رنگ قهوه‌ای و رنگ چوب وجود دارد. در نهادها و سازمان‌ها باید از به کار بردن رنگ قهوه‌ای پرهیز کرد، زیرا تأثیرات نامطلوبی خواهد داشت. از سوی دیگر سنگ و چوب بسیار گرم و راحت به نظر‌ می‌رسند.

بی‌تفاوت، بی‌توجه

اگرچه رنگ سفید یکی از پرکاربردترین رنگ ها در فضاهای داخلی و خارجی در کاربردهای مختلف است اما برای استفاده نکردن از رنگ سفید به عنوان رنگ اصلی در یک فضا و سازه دلیل و توجیهات بسیار زیادی را‌ می‌توان برشمارد.

خنثی نسبت به آرامش و سکون

رنگ خاکستری کاربرد‌های روان‌درمان بخشی بسیار محدودی دارد. از این رو، مد و سبک حال حاضر در استفاده از آن در دیوار‌های معقول و منطقی است.

روانشناسی رنگ زرد در معماری

سیاه اغلب با قدرت سرکوب‌کنندگی، تاریکی و مجهول بودن همراه است. در معماری اغلب به‌منظور ایجاد فضا و نقاط مشخص و مجزا مانند خروجی و ورودی سیستم‌های تهویه مورد استفاده قرار‌ می‌گیرد.

سخن آخر

ناگفته نماند که تأثیر این رنگ‌ها به موقعیت و بستر آن‌ها هم بستگی دارد، زیرا رنگ‌ها بسیار به ندرت جدا از هم و در انزوا دیده‌ می‌شوند. درک و واکنش ما نسبت به یک رنگ در فضاهای داخلی و خارجی و اینکه در دیوار، سقف یا کف به کار رفته باشد تغییر خواهد کرد. درک درست از رنگ‌ها و کاربردهای آن‌ها در فضاهای مختلف یکی از مهم‌ترین وظایف طراح است. کاربرد مناسب رنگ در موقعیت مناسب تأثیر به سزایی بر رفتار افراد قرار گرفته در آن محیط خواهد گذاشت.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

فهرست مطالب:

 

 

 

 

روانشناسی رنگ زرد در معماری

 

4                                                                                                     مقدمه

 

5                                                                                          رنگ و فضا

 

6                                                                                          رنگ و شکل

 

6                                                                                          رنگ و بافت

 

7                                                                                            رنگ و نور

 

9                                                                             کمپوزیسیون رنگها

 

10                                                      
         کنتراست
های هفتگانه رنگ

 

12                                                                        تاثيرات رواني رنگها

 

13                                                                                    سیاه و سفید

 

14                                                                                    رنگ قرمز

 

15                                                                                  رنگ نارنجی

 

16                                                                                     رنگ زرد

 

18                                                                                     رنگ آبی

 

20                                                                                     رنگ سبز

 

21                                                                                     رنگ بنفش

 

21                                                                                  رنگ قهوه ای

روانشناسی رنگ زرد در معماری

 

 

 

 

 

هر نقش و خیالی که مرا در
نظر آید

                                              
حسنی و جلالی و جمالی بنماید

 

 

                                                                                    
(مولانا)               

 

 

 

 

 

 

 

مقدمه:

رنگ بازتابی از نور است که
به شکل های متفاوتی در می آید و این بازتاب مجموعهٔ وسیعی را شامل می شود.انسان از
گذشته های دور به استفاده از رنگها علاقه مند بوده است.

گروهی عامل گرایش انسانهای
ابتدایی به کاربرد رنگها را در ” طبیعت ” و رنگهای موجود در آن می دانند ومعتقدند که آنها
با الهام از طبیعت و پدیدار شدن شب و روز رنگهایی چون سیاه و قرمز را به عنوان رنگهایی
سمبلیک به کار می بردند و از این دو رنگ جهت تزیین گور مردگانشان بهره می گرفتند .
نقش رنگها و مفاهیم نمادین آنها در مذاهب و اماکن مقدس متفاوت بوده است ” در قدیم دیوارهای پکن را با قرمز و سقف های شهر را
با زرد رنگ آمیزی می کردند تا نمادی از ارواح پاک و شریر باشند و در مصر باستان نیز داخل و
سقف را با آبی و کف آنها را با سبز رنگ می زدند تا به ترتیب نمادی از بهشت و
مرغزارهای نیل باشند.

 

 

 

رنگ در شکل گیری فضا نقشی موثر و
تاثیر گذار دارد:

رنگ از لحاظ اقلیمی میتواند بسیار
موثر باشد. در گذشته رنگها را متناسب با شرایط اقلیمی و فرهنگی هر منطقه به کار می
بردند’  مثلا در مناطق سردسیری
کشور از رنگهایی گرم و در مناطق گرمسیری ( کویر ) از رنگهای سرد استفاده می کردند. شاید به نظر عجیب برسد که در حوزه حس بصری رنگ حرارت را می توان
تشخیص داد.به هر حال تجربه نشان داده است که بین دو آتلیه که یکی با رنگ سبز-آبی و
دیگری با قرمز-نارنجی رنگ شده باشد , ۵ تا ۷ درجه اختلاف حرارت یا بودت از
طریق ذهنی احساس می شود.به عبارت دیگر , کسانی که در آتلیه سبز هستند , در ۱۵ درجه سانتیگراد احساس سرما می
کردند , اما در اتاقی که با رنگ قرمز نارنجی رنگ شده بود تا ۱۳-۱۱ درجه سانتی گراد نیز احساس سرما
نمی کردند.حقیقت این است که رنگ آبی-سبز جریان خون را کند و رنگ قرمز نارنجی
همانند داروی محرکی است که باعث حالت هیجانی و تسریع جریان خون در بدن می گردد.

 اما متاسفانه درطراحی فضاهای شهرهای امروز کمتر
به تناسبات رنگی ، اقلیمی و فرهنگی توجه می گردد و بهره گیری از رنگها در ساماندهی فضاهای شهری از روند متعادلی برخوردارنمی باشد و این
امر سبب ظهور شهرهایی با فضاهای نامطلوب ودر نهایت نارضایتی شهروندان از محیط زندگی اجتماعیشان
گشته است.

 

 

 

 

رنگ در تعریف فضا نیز بسیار موثر
است.یکی از راههای تفکیک بخش های مختلف یک فضا در مکانهایی که
فضای باز و یک تکه دارند استفاده
از رنگهای متفاوت می باشدو خط عمودی که بین دو فضا ایجاد می شود محدوده آن را مشخص
می کند.
چنانچه ما فضاهای شهری را شامل فضاهای مقدس ونامقدس ، فضاهای عمومی ، فضاهای کارکردی ( فضاهای مسکونی ،
کاری ، اوقا فراغت و حمل ونقل عمومی ) وفضاهای جغرافیایی بدانیم یکی از راههایی که می تواند
تمایز این فضاها را به خوبی برای شهروندان مشخص وتعریف نماید کاربرد صحیح رنگها می
باشد و این امر مستلزم این است که طراح وبرنامه ریز شهری به خوبی با فرهنگ ساکنین
یک شهر آشنایی داشته باشد و بایدها ونبایدها ، ارزشها ، عقاید و باورهای آنان را
بشناسد و بداند چه رنگهایی برای شهروندان دارای معانی نمادین وحاوی بار ارزشی
ومعنایی هستند.

 

 

 

 در
این صورت است که امکان طراحی فضاهایی خوانا و با قابلیت درک بصری فراهم می گردد(هر رنگ ضمن داشتن معانی خاص
ونمادین در هر فرهنگ به طور کلی وجهانی نیز مبین برخی معانی و مفاهیم است مثلا اینکه رنگ
آبی را در همه جا رنگ آرامش و سکون می دانند) پس بدین منظور تعامل و کنش متقابل میان معماران و
انسان شناسان  امری غیر قابل اجتناب می باشد و بر هر دو گروه لازم است که رنگها و ویژگیهای
آنها را به خوبی بشناسند و بدین ترتیب در کنار هم وبا مساعدت یکدیگر در جهت
ساماندهی فضاهایی با هویت و با معنا گام بردارند.

 

 

 

رنگ و شکل

 

 

 

همچنین,شکل ها نیز دارای خصوصیت
گویا ومعنی دار نظام زیباشناختی خود هستند.در طراحی,این کیفیت های معنی دار شکل و
رنگ می بایست با یکدیگر مطابقت داده شوند,یعنی شکل و رنگ در معنی دار بودن و مفهوم
خود یکدیگر را تایید و اثبات نمایند.سه شکل اصلی مربع,مثلث و دایره نیز مانند سه
رنگ اصلی قرمز,زرد و ابی دارای خصوصیات مفهومی و بیانی مشخص هستند.

مربع,نمایانگر ماده,وزن و حدود
مشخص است وحسی از کشش و امتداد و تجربه حرکت را القاء میکند.مربع با رنگ قرمز
منطبق است و وزن حجم قرمز با شکل سنگین و ساکن مربع مطابقت دارد.

مثلث با زوایای حاد و تند,تاثیر
ستیزه جویی,پرخاش و تهاجم را ایجاد میکند.مثلث سمبل تفکر است و حالت وخصوصیت بی
وزن ان با زرد روشن هماهنگی دارد.

دایره بر عکس مربع,احساسات را
ملایم و معتدل میکندو حس ارامش و حرکت ارام و اهسته را القاء مینماید.دایره سمبل
روح است که در درون خود همواره در حال حرکت است.

تطابق و تناسب هر رنگ با شکل مربوط به خود
مستلزم همانندی و توازن است.اگر رنگها و شکل ها در بیان مفاهیم و حالات توافق
داشته باشند,تاثیرات ان دو چندان خواهد بود.

 

رنگ و
بافت

 

 

جنس بافت
عامل مهمی است که باعث زنده شدن رنگها میشود.در واقع برخی رنگها تنها در صورت قرار
گرفتن در جنس و بافت مناسب میتوانند همنشینی زیبایی را ارایه دهند، این موضوع از
دو نگاه قابل بررسی است:

1)وقتی
نور از بافتهای مختلف بازمی تابد، ما تاثیرات مختلفی را مشاهده می کنیم.شاید این
بازتاب درخشان، مات، شفاف یا کدر باشد یا نرمی و زبری بافت آن توجه انسان را به
خود جلب کند

2)ما از
لحاظ فیزیکی نیز میتوانیم از بافت سطوح لذت ببریم و این زمانی است که بافت و جنس
سطح مورد نظر نیز با زیبایی ظاهری آن هماهنگی داشته باشد.

ایجاد
تعادل میان بافت های سخت و نرم ، راه ایجاد فضایی مناسب و دلنشین است. اتاق خوابی
به رنگ تماما سفید شاید به تاثیر گرمابخش و جذاب تخته های عسلی رنگ کف اتاق احتیاج
داشته باشد. اما این رنگ می تواند از تخته های چوبی و روغنی کف، کفپوشی از گیاه
آگاو، یک قالیچه پشمی شیک، درخشندگی نخودر رنگ پوشش کف، چوب پنبه یا سنگ تامین
شود.معمولا بافت اشیاء به رنگ آنها عمق می دهد و توجه شما را به ابعاد مختلف آنها
جلب می کند.

بهتر است در ميان روكش
هاي مبلمان داخلی و روکش دیوارها تنوع ايجاد شود مثلاً در كنار انواع
پارچه هاي نرم و لطيف ابريشمي ، تافته و چرمي از پارچه هاي ضخيم تر بافت
دار يا پارچه هاي كتان طبيعي و حتي پارچه هاي توري شفاف استفاده كنيم،
یا در کنار سطح صاف وسیقلی رنگ دیوار از آجرهای زبر وسخت قرمز-قهوه ای بهره ببریم
. خوب است خاطر نشان كنيم كه كنار هم قرار دادن سطحي بافت دار و
خشن و سطحي صاف و صيقلي موجب ايجاد نوعي تضاد زيبا و جذاب مي شود چرا
كه سطح بافت دار و زبر نور را به خود جذب مي كند و سطح براق ، نرم و
صاف نور را منعكس مي كند .
با معرفي بافت و رنگهاي مختلف در انواع پارچه ها و سطوح متفاوت مي توانيد
فضايي زيبا و غني تر را ايجاد كنيد . براي مثال قرار گرفتن يك
پارچه چرمي به رنگ سبز مغز پسته اي در مقابل ديواري با رنگ بژ ظاهر
زيباتري نسبت به قرارگيري پارچه اي صاف و بدون بافت از همين رنگ
در مقابل اين ديوار ايجاد مي كند .
به علاوه بافت ها ، طرح ها و وجود لوازم غير معمول و متفاوت مي
تواند موجب رويايي ، رسمي و حتي خيلي مناسب تر به نظر رسيدن فضاي يك
اتاق شود .

به این
ترتیب، ترکیب بافتها و رنگها به ایجاد فضایی دلنشین می انجامد.

 

 

رنگ و نور

 

قدرت نور
در تمام شکلهایش، ابزار موثری برای تغییر کیفیت هر رنگ و فضای خاص در طراحی
معماری می باشد.اثر اوقات نور چندان مورد توجه قرار نمی گیرد، اما این عنصر عملا
قدرت آن را دارد که تاثیر رنگ را کاملا از بین ببرد یا به بهبود آن کمک کند.وقتی
رنگ و بافت را انتخاب می کنید، آنها را در نور طبیعی روز، در زمانهای مختلف بررسی
کنید.

این کار
را قبل از آنکه در مورد رنگ دقیق مورد استفاده تصمیم بگیرید انجام دهید زیرا برخی
رنگها مثل بنفش یاسی یا آجری با کمترین تغییر در نور طبیعی یا مصنوعی، کاملا تغییر
می کنند.

نور
درخشان روز بهترین نور برای کار کردن است و نور هالوژن نیز بسیار به مشخصات نور
طبیعی نزدیک است.حبابهای تنگستن نیز ته رنگی از زرد و نارنجی دارند که بر رنگ
آمیزی اتاق ها و دیوارها تاثیر می گذارد.

لامپهای
فلورسنت هم رگه ای از نور سرد و تند آبی دارند.

حتی رنگ
نور طبیعی نیز در طول روز تغییر می کند.درست بعد از سحر، این نور بیشتر زرد است؛
در حالی که هنگام غروب به رنگ رمز می گراید. تفاوت فصلها و تفاوتهای جغرافیایی نیز
نور طبیعی را تحت تاثیر قرار می دهد.

سقف سفید
حدود ده تا پانزده درصد از نور را باز می تاباند و از هر رنگ رنگ دیگری بهتر است.
بنابر این مهم است که هنگام اضافه کردن به دکوراسیون داخلی سقف ها و کف ها را هم در
نظر بگیریم.

به طور
معمول در طراحی داخلی، به کف یک رنگ خنثی می زنند تا چشم به سمت آن کشیده نشود.به
همین ترتیب، سقف با مایه های کم رنگ نیز به طور بصری، ارتفاع و فضای اتاق را
افزایش می دهد و به چشم اجازه می دهد که روی دیوارها، رنگ و سایر عناصر داخلی
متمرکز شود.

در این
راست تفاوت نیز از اهمیت برخوردار است.همان طور که مناظر مختلف در آفتاب تابستان و
آسمان پاییز کاملا متفاوت هستند. فضاهای داخلی نیز با هم تفاوت دارند.بنابر این
چشم دارای خصوصیت ذاتی مقایسه است.حتی اگر یک ظرف سیب سرخ هم تحت نور خاصی کمی آبی
به نظر برسد، چشم با رنگ دادن دوباره به سایر رنگهای اطراف آن، این تفاوت را جبران
می کند، به طوری که به شکل یک طیف جدید و اندکی تغییر یافته درآید و موزون باشد.

 

 

 

قبل از
انتخاب رنگ فضا، فکر کنید که چگونه ودر چه زمانی قرار است از آن استفاده شود.یک
اتاق نشیمن با نور خوب طبیعی را به راحتی می توان به رنگ سیر درآورد اما در اتاق
های شمالی، هر نور طبیعی باید تا حد امکان با انتخاب ته مایه های کم رنگی از کرم
یا زرد افزاش یابد.در اتاقی که پنجره کم دارد و نور

مصنوعی
است،باید رنگی را انتخاب کرد که در زیر نور لامپ،خوب به نظر برسد.

 

در هنگام نورپردازی روی کلیه ی
رنگهای تابناک فقط مقدار اندکی نور مصنوعی مورد نیاز است.از نور پراکنده، لامپهایی
با نور زرد، یا نور آتش برای ایجاد جوی بسیار زیبا در اتاقی که در آن زرد یا
نارنجی به کار برده اید استفاده کنید.لامپ سقفی می تواند ترکیب رنگهایتان را به
شکلی ناخوشایند به نظر برساند.

 

لامپهای رشته ای، زرد را پررنگتر و پرمایه تر می کنند و
لامپهای فلورسنت درست به خلاف آنها زرد را به سمت طیف سبز مایل به آبی کدر متمایل
می کنند(این لامپها پالت رنگهای گرم را نابود می کنند)؛لامپهای هالوژن آن را به
شکل واقعی که در روز ظاهر می شوند نمایان می سازندحبابهای
تنگستن موجب می شوند رنگ زرد کم رنگ در شب، بسیار کم رنگ شود در حالی که رنگ آجری
تحت نور تتگستن به نارنجی می گراید و رنگهای سبز ملایم به رنگ زرد-سبز تبدیل می
شوند و بنفش نیز به رنگ قهوه ای کدر بدل می شود.رنگهای زرد، سبز و کرم، فضاهای
گرفته را درخشان و روشن می کنند.لامپهای سفید پر نور برای اتاق خواب بیش از اندازه
قوی هستند، اما نور واقعا کافی را برای محیط های کاری فراهم می کند.نور مستقیم
خورشید رنگهای درخشان و روشن را مات و کمرنگ میکند.

 

رنگ قرمز
تیره تحت نور تنگستن، اندکی نارنجی به نظر می آید در حالی که تحت نور فلورسنت،
قرمز به رنگ بسیار پر جاذبه ای بدل می شود، همین رنگ تحت نور زرد خیابان به قهوه
ای متمایل می شود.

 

 

 

کمپوزیسیون رنگها

 

رنگهایی که در مجاورت هم قرار می
گیرند در جهت کاهش و یا افزایش تاثیر گذاری آنها بر فضا و همچنین توجه به استقرار و
جهت رنگها تاکید گردیده است  هر کدام از
جهات ، افقی – عمودی – مورب – مدور و یا ترکبهایی از آنها برای خود مفهوم خاصی داند
مثلا جهات مورب حرکت و پویایی ایجاد می نمایند ودید را به عمق فضا می برند.

 

هر چه سطح كاربرد رنگی از تركیب رنگی انتخابی برای فضای شما وسیع تر باشد، تأثیر آن نیز بیشتر خواهد بود.

از رنگها برای هماهنگی یا هارمونی به معنای”چیدمان مطبوع اجزاء یک کل” است و وجود آن در تمام مظاهر زندگی از موسیقی، شعر، رنگ یا حتا یک کیک زیبا، جلوه میکند.

از نظر دیداری، هماهنگی، در چیزی است که موجب لذت چشم میشود. این هماهنگی بیننده را مجذوب کرده و احساس نظم و تعادل را در او ایجاد میکند. هنگامی که چیزی ناهماهنگ است، یا خسته کننده است یا وحشتناک.

از طرفی هارمونی بیش از حد نیز به ترکیبی بسیار ملایم و نچسب تبدیل میشود و بیننده را آنطور که باید مجذوب و علاقمند نمیکند و بالعکس عدم حضور آن نیز تصویری به وجود می آورد که هیچ چشمی تحمل دیدن آنرا ندارد.

مغز انسان هر چیزی را که قابلیت سازماندهی نداشته و نامفهوم باشد، پس میزند. عمل دیدن به حضور یک ساختار منطقی نیاز دارد و هماهنگی رنگی میتواند این علاقه به دیدن و حس تعادل را به وجود بیاورد.

به طور خلاصه، یکپارچگی مفرط موجب تحریک ناپذیری و پیچیدگی مفرط موجب تحریک بیش از اندازه مغز میشود. تعادل پویا، نتیجه حضور هماهنگی است.به هارمونی رنگها در در طبیعت دقت کنید.

چند قاعده کلی در ایجاد هارمونی رنگی:

چیدمان بر اساس همجواری رنگها
رنگهای همجوار پیوسته) یا (Analogous Colors، به هر دسته سه تایی از رنگهایی گفته میشود که در دایره رنگ کنار یکدیگر قرار گرفته اند. مانند زرد-سبز، زرد و زرد نارنجی. معمولا در چنین ترکیبهایی، یک رنگ از نظر مقدار، بر دو رنگ دیگر برتری دارد.

چیدمان بر اساس رنگهای مکمل
رنگهای مکمل آنهایی هستند که در دایره رنگ، درست در مقابل یکدیگر قرارگرفته اند. مانند قرمز و سبز یا قرمز- بنفش و زرد – سبز. همانطور که در

تصویر مشاهده میکنید، درجات مختلف زرد – سبز در برگها، هماهنگی زیبایی با رنگهای قرمز-بنفش گل، ایجاد کرده اند. رنگهای مکمل بالاترین درجه تباین (کنتراست) و ثبات را به وجود می آورند.

چیدمان بر اساس طبیعت
طبیعت، بهترین نقطه شروع برای درک و ایجاد هارمونی رنگی است. در تصویر بالا ملاحظه میکنید که قهوه ای، سبز وآبی چه نقش هماهنگی ایجاد کرده اند و این ترکیب متناسب، لزوما در دو مورد قبل نمیگنجد، اما زیبا و قابل اجرا است.

 

 

 

 

کنتراست های هفتگانه
رنگ عبارتند از :

 

1.               
کنتراست رنگ (فام)

2.               
کنتراست تیره – روشن

3.               
کنتراست سرد – گرم

4.               
کنتراست رنگهای مکمل

5.               
کنتراست همزمان

6.               
کنتراست سیر (اشباع)

7.               
کنتراست وسعت

 

 

 

1.               
کنتراست رنگ (فام)

رنگ سفید موجب تضعیف
روشنایی رنگهای مجاور می شود و آنها را تیره و تار می سازد و سیاه باعث می شود که
رنگهای مجاور روشن تر بنظر می آید .

 

2. کنتراست تیره – روشن

باعث ایجاد حس سایه و
روشن می شود در یک روز آفتابی چمن هایی که در معرض آفتاب هستند روشن تر و آنهایی
که در سایه هستند تیره تر به چشم می آیند .

 

3. کنتراست سرد و گرم

خاصیت سرد و گرم را می
توان در برخی از اصطلاحات متضاد زیر نشان داد :

گرم     ____ سرد              غلیظ   ____ رقیق

آفتاب   ____ سایه             خاکی  ____ غیر مادی

کدر     ____ شفاف           نزدیک          ____ دور

محرک ____ آرام
بخش       سنگین ____ سبک

خشک ____ تر

 

4. کنتراست رنگهای مکمل

دو رنگ را هنگامی رنگ
مکمل می نامیم که ماده رنگی آنها با یکدیگر ترکیب شده و رنگ مات خاکستری – سیاه
رابوجود آورد .

زوجهای مکمل عبارتند
از :

بنفش ، زرد

نارنجی ، آبی

سبز ، قرمز

درست همانطوریکه از
ترکیب رنگهای زرد ، قرمز و آبی ، رنگ خاکستری – سیاه بوجود می آید ، از ترکیب دو
رنگ مکمل نیز همین رنگ را داریم .

همچنین این تجربه را
بخاطر می آوریم که اگر یک رنگ را از دیگر رنگهای طیف جدا کنیم ، برای هر رنگ از
مجموع رنگهای طیف ، رنگ مکمل مورد نظر خواهد بود .

 

5. کنتراست همزمان (متقارن)

کنتراست همزمان از این
حقیقت ناشی می شود که چشم در مقابل هر رنگ داده شده ، به طور همزمان به رنگ مکمل
آن نیاز دارد و چنانچه این رنگ مکمل ایجاد نشود چشم آن را خود به خود بوجود می
آورد .

به خاطر همین حقیقت
است که مبانی اساسی هارمونی رنگ مشمول قواعد رنگهای مکمل است .

 

6.
کنتراست سیری

رنگها را می توان با
چهار شیوه مختلف با نتایجی کاملا متفاوت ، رقیق نمود :

1)    
رنگی خالص را می توان با رنگ سفید رقیق کرد . این رقیق نمودن ، خاصیت رنگ را
تا اندازه ای سرد می کند .

2)    
یک رنگ را می توان با سیاه هم رقیق کرد . این اختلاط ، درخشندگی رنگ زرد را می
گیرد و آن را چیزی بیمار گونه نشان می دهد و درخشندگی آن از بین می رود .

3)    
رنگ سیر را می توان با سیاه و سفید و یا به عبارت دیگر با خاکستری مخلوط کرد .
اختلاط رنگها با خاکستری آن را تا حدودی تار و کدر می نماید .

4)    
رنگهای خالص را می توان از طریق ترکیب با رنگهای مکمل رقیق کرد .

 

7. کنتراست وسعت

درجات روشنی که گوته
به رنگ داده است به شرح زیر می باشد :

زرد=9         نارنجی=8  قرمز=6 
بنفش=3   آبی=4   سبز=6 

نسبت های حاصل شده
برای هر زوج مکمل به ترتیب زیر می باشد :

4/1 یا 4/3 = 3:1 =
9:3 = بنفش : زرد

3/1 یا 3/2 = 2:1 =
8:4 = آبی : نارنجی

2/1 یا 2/1 = 1:1 =
6:6 = سبز : قرمز

برای تبدیل این درجات
به سطوح هارمونی دار باید درجات دو جانبه روشنی آنها را در نظر بگیریم ، بدین معنی
که چون زرد سه برابر از رنگ مکمل خود تندتر است لذا باید تنها 3/1 جایی را که بنفش
مکمل در آن هست اشغال کند .

بنابراین سطوح هارمونی
دار برای رنگهای اولیه و ثانویه به شرح زیر می باشد :

زرد=3         نارنجی=4  قرمز=6  بنفش=9  
آبی=8   سبز=6 

 

 

 

 

 

 

تاثيرات رواني رنگها
الف_ مربوط است به دريافت احساس رنگ(فامداري) كه از طيف مرئي ناشي نشده
باشد اين را احساس ذهني
مينامند. هرگاه فشار ملايم بر
روي پلكهاي بسته وارد آيد، و يا انسان در يك اتاق تاريك از طريق
پيشاني تحت تاثير شوك الكتريكي قرار گيرد_ در هر دو مورد _ احساس رنگ، فامدار به وجود ميايد احساس مزبور ناشي از اثر مريي
خارج از چشم نيست، بلكه
احساس ذهني است. علت اين پديده،
تحريك اعصاب شبكيه به وسيله فشار يا الكتريسيته است. اصولاً
ديدن رنگ ذهني مبتني است بر دو پديده كه با هم قرابت دارند: يكي پس تصوير(after_
tmage) بنا بر اين ديگري تباين((contrast بنا بر اين تصوير عبارت است از احساس رنگ
پس از رفع تاثير يك محرك، به عبارت ديگر، احساس بصري است كه بلافاصله پس از قطع تحريك عامل خارجي حاصل ميشود. پس تصوير دو
گونه است: مثبت و منفي
نوع مثبت پس تصوير
آن است كه رنگ احساس شده، همان رنگ محرك است. يعني پس تصوير قرمز همان فام قرمزي است كه چشم را تحريك كرده است. اين پس
تصوير پس از مدتي خيره شدن به
يك محرك شديد(مثلاً نور يك
پروژكتور) و پس از بستن چشمها اتفاق مي افتد. پس تصوير منفي آن است كه
احساس شده، مكمل رنگ محرك است؛مثلاً پس تصويرقرمز؛سبز است.
پس تصوير منفي
هنگامي رخ ميدهد كه بعد از خيره شدن به يك محرك شديد، چشمها به يك سطح سفيد خالي و يا خاكستري معطوف شودند، علت پس تصوير مثبت
را تداوم روند شيميايي در
شبكه پس از رفع اثر محرك، ذكر
ميكنند، در باره علت پس تصوير منفي، غالباً روند خستگي شبكيه را
مطرح، مي سازد
ب_ اثرات ذهني رنگهاي عيني.
زمينه ديگر ملاحظه
روانشناختي، به احساسهاي معيني
وربوط ميشود كه رنگهاي عيني در بيننده ايجاد ميكنند؛ به عبارت ديگر
در اينجا رابطه رنگهاي عيني با اثرات ذهني شان مورد بحث است. مثلاً آشكاراست كه برخي فامها، پيش آينده هستند و موجب ميشوند
كه اشيا نزديكتر به نظر
آيند ؛ بر عكس، برخي فامها پس
رونده هستند و موجب ميشوند تا اشيا دورتر به نظر آيند. همچنين
فامهاي داراي طول موج بلندتر( مثل قرمز و نارنجي) گرمتر از فامهاي طول موج كوتاهتر(مثل آبي و سبز) احساس ميشوند. احساس گرمي و
سردي، پيش آيندگي وپس
روندگي در واقع اثرات ذهني
رنگهاي عيني هستند كه از جنبه روانشناسي رنگ_ نه از جنبه فيزيولوژيك
رنگ_ مورد بحث قرار ميگيرد:

 

 

سیاه و سفید:

موارد زیاذی ذر خصوص این که سیاه و سفید رنگهای واقعی
هستند یا نه مطرح شده است وقتی تمام طول موجهای طیف به سطح یک شیء جذب شوند آن شیء
سیاه به نظر میرسد . و وقتی تمام این طول موجها از سطح شیء بازتابند شیء سفید به
نظر میرسد . وقتی سیاه و سفید کنار هم قرار میگیرند ترکیب کلاسیک و مکملی را به
نمایش میگذارند که خیره کننده ناب و زنده است این ترکیب در عین حال بی پیرایه و
برجسته است تصور کنید که خطوط تایپ شده مشکی روی صفحه سفید ستارگان سفید در آسمان
شب و راه راه های بدن گورخرچه جذابیتی دارند ترکیب سیاه و سفید رنگهای دیگر را به
حالت تعادل در می آورد نه بیش از حد بر آنها تاکید میکند و نه درسایه خود قرارشان
میدهد خاکستری را هم میتوان با ترکیب دو رنگ مکمل به دست آورد به هر حال این ترکیب
در تعدیل و تاثیر بر رنگهای دیگر ماثر است و در ضمن به برخی رنگها جلوه ای خاص
میدهد .

    

 

 

 

 

 

. (1-رنگ قرمز
رنگي گرم و داراي نيروهاي برون
گرا است.دارای بالاترین طول موج است. رنگ توان و فعاليت بسيار زياد و
رنگ مقوي قلب است.طعم آن شيرين است. رنگ قرمز موجب بالا رفتن فشار خون و تپش قلب
می‌شود. در بعضی افراد نیز ایجاد نیرو و انرژی می‌کند و هم‌چنین باعث به وجود آمدن
حالتی صمیمی همراه با عشق و محبت می‌شود. قرمز مایل به نارنجی برای نشیمن مناسب
است و روحیه را تقویت می کند، به مکالمه های جذاب میدان می دهد.

 به علاوه رنگ
قرمز اشتها را تا حد زیادی افزایش می‌دهد و به همین دلیل است که در سالن‌های
غذاخوری از این رنگ استفاده می‌کنند. قرمز سماقی باعث تحریک ذایقه در ناهار خوری
می شود و سرعت متابولیسم را هم افزایش می دهد.بویایی و چشایی را تقویت می کند،
همچنین زرشکی لذت چشایی را افزایش می دهد. این رنگ می‌تواند انتخاب مناسبی برای
اتاق ناهارخوری باشد.نکته ی مهم در انتخاب هر رنگی توجه به میزان تیرگی و روشنی آن
رنگ است.

قرمز موجب جلب توجه می شود، تصاویر را برجسته تر می کند
و موجب میشود اشیا به گونه ای به نظر برسند که در حال پیشروی هستندقرمز میتواند هم
صمیمی و هم رعب آور باشد، قرمز روشن تداعی کننده ی خطر و مشکل برای برخی از افراد
است مانند علائم هشدار دهنده؛ بنابراین توصیه می‌شود که از رنگ قرمز تیره استفاده
نمایید.به یاد داشته باشید که قرمز تیره نور بیشتری جذب می کند و استفاده از آن
مستلزم افزایش نور فضا می باشد.

 

زرشکی برای اتاق بانوان موثر است و ظرافت را افزایش می دهد.ترکیب
قرمز و صورتی برای اتاق خواب ایده آل است،زیرا قدرت قرمز را با خصوصیت احساسی
صورتی ترکیب می کند و از آن برای ایجاد حس آسودگی و ایمنی بهره می گیرد.

زرشکی :خیلی
از افراد عاشق این رنگ هستند و بسیاری هم از آن متنفرند. برای کسانی که این رنگ را
دوست دارند، زرشکی می‌تواند گزینه ی خوبی در آراستن فضای ناهارخوری و اتاق‌های
خواب و مطالعه باشد. از طرف دیگر، بچه‌ها به این رنگ علاقه دارند و می‌تواند
انتخاب هوشمندانه‌ای برای اتاق خواب و محل بازی آن‌ها باشد.

صورتی همیشه در طراحی سنتی به سمت مونث متنایل است.
صورتی رمانتیک است و حسی از معصومیت و عشق را در اذهان تداعی می کند.قوی ، درخشان
و زیبا است.صورتی با سبز لیمویی،نارنجی یا فیروزه ای هماهنگ

است.

در هنگان نور پردازی قرمز دقت کنید که از لامپ رشته ای
استفاده کنید، یا چراغ دیگری با رنگ پایه گرم.چراغهای فلورسنت گرمای رنگ را می
گیرند و آن را قهوه ای کدر یا حتی سبز و بور جلوه می دهند.یک لامپ هالوژن برای یک
بعد از ظهر دلگیر خیلی خوب به کارتان می آید، اما برای غروب نور قرمز روشن ممکن
است تند به نظر برسد.برای قرمز خوشرنگی که به کار گرفته اید از چند منبع نوری برای
اوقات مختلف روز می توانید استفاده کنید.یا حتی لامپهای صورتی برای استفاده در
غروب بسیار مناسب اند؛در حالی که پنجره های نورگیر یا رو به بام برای ۀب و هوای
آفتابی بسیار عالی اند.اگر آب و هوای منطقه شما سرد و دلگیر استريا، قرمز به  آن گرما و صمیمیت می بخشد، ولی برای این کار
شاید به چند لامپ با نور سفیدو روشن هم نیاز باشد تا بتواند خورشید را برایتان شبیه سازی
کند.

(2-رنگ نارنجي

از ترکیب دو رنگ قرمز که رنگی مبهوت کننده است، با زرد
به عنوان رنگی خوش بین، رنگ نارنجی با گرما و انرژی مثبت درخشیدن می گیرد.نارنجی
شادترین رنگ در طیف است.
نارنجي رنگ جواني است، رنگ
شادابي و شادی، مظهر بازیگوشی، ماجراجویی، جنب و جوش و به تمتم معنا جسارت است.
رنگ جشن و سرور
است . رنگ نارنجی هم‌چون رنگ
قرمز القا کننده ی احساساتی مانند صمیمت، عشق و انرژی است، اما نه به همان شدت.
نارنجی درخشش نور آفتاب را در نظر انسان مجسم می‌سازد و دستمایه‌ای برای زندگی با
نشاط را فراهم می‌آورد.نارنجی یکی از رنگهای ویژه رسانه تصویری است، می گویند
آگاهی را ارتق می دهد و ذهن را باز می کند و به معنای “سریع، آسان، شاد”
هم است. این رنگ حالتی درونی دارد و به مردم حس خوش آمدگویی می‌دهد. به همین دلیل
در اکثر مواقع برای آراستن اتاق‌های نشیمن (پذیرایی) و‌ هال منزل مورد استفاده
قرار می‌گیرد.

از نور پراکنده، لامپهایی با نور
زرد، یا نور آتش برای ایجاد جوی بسیار زیبا در اتاقی که در آن زرد یا نارنجی به
کار برده اید استفاده کنید.لامپ سقفی می تواند ترکیب رنگهایتان را به شکلی
ناخوشایند به نظر برساند.

آشپزخانه ها: نارنجی به عنوان رنگی
گرم و مطبوع که فروغ آتش و پرتو گرمابخش انرژی را سرمشق قرار داده، اشتها را بر می
انگیزد.نارنجی رنگی انرژی زا، تحریک کننده واشتها آور است

فضاهای تاریک و تیره: نارنجی به
عکس استتار در نور کم، توجه ها را به سوی خود جلب می کند و می تواند در نقاط کمجا
و تنگ مفید باشد.

دفتر کار خانگی: این رنگ نشان از
کار و فعالیت دارد و آگاهی ما را از فناوری افزایش می دهد.

نارنجی و نشیمن: برای اتاقهای
نشیمن و فضاهای مختص سرگرمی، نارنجی می تواند بر شادی بیفزاید.نارنجی رنگی صمیمانه
است که می تواند سد رفتارهای خشک و رسمی را بشکند.نارنجی باعث می شود حس کودکی
دوباره در شما بیدار شود؛نارنجی محیط ، رنگ هر پوستی را بهتر جلوه می دهد و آن را
سلامت می نمایاند. نارنجی تند به صورت خود به خود فضا را با کوچک ساختن و دنج کردن
آن گرم می کند.برای اتاق نشیمن و تلویزیون به خصوص لازم است.

نارنجی و آسایش:طیف کهربایی نارنجی
قادر است بدون هیچ هیجان اضافی گرما را در هر اتاقی افزایش دهد.ترکیب زرد- نارنجی
روی رنگهای چوبی گرم جادو می کند و کهنگی یک میز رنگ و رو رفته یا تیرکهای
ناخوشایند سقف را بهسازی می کند.این رنگها شاد و مدرن و در عین حال ساده تر از طیف
تند نارنجی است.

اما به هر حال نارنجی هیجان انگیز
است، باعث می شود فعالیت و بازیگوشی مان زیاد شود. پس اگر آدم ناراحتی هستید،
نارنجی بدترین انتخاب برای اتاقتان است.

نارنجی حتی در حمام هم ، عمق و
گرما و زیبایی به یک سینک دستشویی اضافه می کند.

 (3-رنگ زرد
زرد رنگي است به توان پرتو افكني زياد،كه بيشتر پرتوهاي در يافتي را باز تاب ميكند.
زرد رنگي است كه ژرفا و
عمق ندارد. برد آن نسبت به ديگر
زياد تر است. رنگ ترش است. رنگ زرد وقتي يكدست باشد، شادي
آفرين و هنگامي كه با تغييرات زمينه های رنگی همراه ميشود ايجاد هيجان و ناراحتي و تا حدي اضطراب ميكند.زرد رنگي بي خوابي،
بيداري، هيجان، اظطراب و تلاطم
فكری است این رنگ‌ نیز تاثیراتی
مانند قرمز و نارنجی بر جای می‌گذارد با این تفاوت که درخشان‌تر و روشن‌تر است و
همانند قرمز و نارنجی می‌توان از آن برای فضای نشیمن و هال استفاده کرد. علاوه بر
این، انتخابی بسیار هوشمندانه برای روشن و بزرگ‌تر نشان دادن قسمت‌های تاریک و کم‌نور
ساختمان مانند راهروها و فضای ورودی منزل است.در هر جا که از رنگ زرد استاده می
کنید،شب هنگام که از نور مصنوعی استفاده می کنید تمهیدی اندیشه کنید که این رنگها
با نور مصنوعی هم درخشان و پر مایه به نظر برسند.لامپهای رشته ای، زرد را پررنگتر
و پرمایه تر می کنند و لامپهای فلورسنت درست به خلاف آنها زرد را به سمت طیف سبز
مایل به آبی کدر متمایل می کنند؛لامپهای هالوژن آن را به شکل واقعی که در روز ظاهر
می شوند نمایان می سازند. علاقه داشتن به رنگ زرد، نشانه‌ای از خلاقیت و میل به
ایجاد ارتباط با دیگران است.

زرد درخشان:سریعترین راه برای نشاط دادن به هر فضای
دلگیریا ملال آور است.زرد روشن، رنگ آفتاب، به صورت طبیعی با همه چیز جور در می
آید، پس اجازه دهید همین خصوصیت حضور در همه جا که متعلق به زرد است مشوق استفاده
از آن باشد.سرشت خورشیدی رنگ زرد حس گرما وشادی را در هر جایی القا می کند.رنگ زرد
در اتق مطالعه یا دفتر خانگی کار بسیار مناسب است،حتی وقتی به عنوان تاکید روی یک
تک دیوار استفاده می شود.به عقیده متخصصان رنگ درمانی رنگ زرد روی دیوارها باعث می
شود کار سریعتر و با تمرکز بیشتری انجام شود.

یک فایل دیواری گالوانیزه در مقابل زمینه زرد و بنفش که
زوج رنگ مکمل هستند باعث می شود هر کدام به تنهایی بر جسته بوده و درخشش سطح فلز
باعث می شود این کنج دیوار، جلب نظر کند و شما را برای بررسی نامه های جدید
فراخواند.

زرد در قسمتهای ورودی و دربهای جلویی حس استقبال را القا
می کند.با زرد اصلی روشن روی در شروع کنید،رنگ زرد جسورانه یک ورود به یادماندنی
را در ذهن تداعی می کند.

محیط تارک یک حمام کوچک زیر شیروانی با شیب تندش نیاز به
تابش گرمای اضافی دارد.زرد درخشان و نارنجی روشن ترکیبی آتشین ایجاد می کنند که
این حمام را گرم کند و آرامش و راحتی را در ذهن پدید می آورد.

رنگ زرد در آشپزخانه:یک آشپزخانه زرد روشن به آشپزی پر
انرژی انگیزه بیشتری می دهد.بهتر است در آشپزخانه از روشنترین و درخشانترین زردها
استفاده شود، ولی باید توجه داشت که ترکیب رنگها اشتها آور باشد مثلا سبز مایل به
زرد را با دقت بیشتری استفاده کنید تا به نظر سیر نیاید و زرد خردلی را هوشیارانه
تا مبادا کدر یا خاکستری شود!

ترکیبی از مارگاریتی تند-پوست لیمویی، نارنجی و گریپ
فروت- در کنار هم به یک آشپزخانه کاشی شده رنگ پوست مرکبات را هدیه می دهند.آشپزخانه
ای با رنگهای ملایم و بی روح اصلا یادآور غذاهای دلچسب و لذیذ نیست؛اضفه کردن رنگ
تند مرکبات به این فضا موجب افزایش اشتها می شود.

زرد و ناهار خوری:رنگ زرد درخشان انتخاب فوق العاده ای
برای اتاق ناهار خوری است. زرد روحیه خوب گفتگوی صمیمی را امکان پذیر می سازد و
سایه های مطبوعش بر اشتها می افزاید.در بسیاری از خانه ها اتاق غذا خوری بعد از یک
معبر راهرو مانند؛ بیرون از آشپزخانه یا اتاق نشیمن قرار گرفته است؛چنین اتاقی
معمولا با حسی سرد و بدون نورگیر مناسب به حال خود رها شده است.آسانترین و کم
هزینه ترین راه برای صمیمی تر ساختن این اتاق دلگیر بدون پنجره ،افزئدن لایه ای
گرم از رنگ زرد به جاهای مختلف است. 

زرد در اتاق نشیمن:رنگ زرد مبلمان یا دیواره نشیمنی بزرگ
را به یک اتق دنج و صمیمی و البته گرم تبدیل می کند. زرد از جدیت فضا می کاهد پس
در مکانهایی (مانند نشیمن)از آن استفاده کنید که اندکی خنده و کمی شوخی و بذله
گویی را تاب آورد.

 

هماهنگی رنگها با زرد:یک ترکیب ساده از رنگ زرد می تواند
تسکین بخش باشد؛ اما برای برخی سلیقه ها غیر قابل تحمل جلوه کند.در این حالت
ترکیبهای رنگی هماهنگ به همان خوبی برای جلوه نظم در اتاق به کار می آیند.اما دقت
کنید آنها را با شدت و درجه یکسان بکار ببرید،رنگ زرد قوی از شدت رنگ سبز کمرنگ می
کاهد و نارنجی هلویی را در کنار خود کاملا ناهماهنگ مینماید.برای زردی که در یک آب
و هوای گرم، خیلی پر حرارت به نظر نمی رسد، آن را با یک سبز برگی خنک تلفیق کنید.

زرد و سبز:طراحان اغلب وقتی که یک شمای رنگی خلق می کنند
در خارج از خانه در پی الهام از طبیعت بر می آیند، زیرا مردم به طور فطری این
ترکیبهب را خوشایند می یابند، با در نظر گرفتن این مورد، یک همنشینی عالی برای
زرد، رنگ سبز است.نه تنها سبز رنگی نزدیک به آن است که بعد از زرد در طیف قرار
گرفته است، بلکه طیف رنگ برگها و گیاهان نیز هست و مکمل هر سبزی و گل و میوه ای،
رنگ زرد است.این ترکیب موجب طراوت هر فایی می شود.در ایوانه و نشیمنها، زرد می
تواند با بیشترین شدت با افزودن کوسنهای راه راه سفید و مشکی و جلای براق روی
مبلمان به کار رود.

زرد و سفید:اگر زرد در کنار رنگهایی مانند قرمز در یک
اتاق کوچک و دنج تند به نظر می رسد، می توان در بعضی جاها آن را با سفید همراه
کرد.در آشپزخانه یک دیوار زرد درخشان در یک انتها می تواند یک نقطه کانونی ایجاد
کند،توجه را به سوی خود جلب می کندتا اتلق طولانی تر و بزرگتر به نظر برسد.زرد می
تواند گرمای کفپوش چوبی پولیش شده یا کابینتها را هم افزایش دهد.به خاطر داشته
باشید که این رنگ باعث می شود اشیا جلوتر از بقیه به چشم آیند:بیننده در ابتدا همه
چیز را به رنگ زرد می بیند.

 

 

(4-رنگ آبي
آبی محبوب ترین رنگها است.در
فرهنگهای وودوو، این  عقیده وجود دارد که
آبی ارواح شیطانی را دور می کند.به این دلیل، خانه ها در نیواورلیان تا تاهیتی
درهای ورودی و قاب پنجره هایی به رنگ آبی کمرنگ دارند.می گویند آبی زنبور را دفع
می کند.

به هر حال آبی رنگي است آرام و درونگرا. بيننده را به
سوي خود ميكشد و درون آرامش خود، نرم
مي سازد و به خواب ميبرد .آبي
تيره گون، سكون مطلق و استراحت شبانه است.آبي رنگي است الاهي و
آسماني. آبي رنگ زمستان و سرماي
آن است. طعم آبي، بي طعمي و كمي
متمايل به شيريني است.آبي با روان آدمي پيوند ميخورد و تا
اعماق و انتهاي روح نفوذ ميكند. رنگی بسیار آرام‌بخش و تسکین‌‌دهنده که در انسان
ایجاد امنیت و آرامش می‌کند و نگرانی را کاهش می دهد. به همین دلیل است که در اکثر
مطب‌های پزشکی و اتاق‌های جراحی از آن بهره می‌گیرند.آبی را می‌توان برای اتاق‌های
خواب و سرویس‌های بهداشتی در نظر گرفت. آبی مشهور به این است که ضربان قلب را کاهش
میدهد و از این نظر تاثیر مخالف قرمز را دارد آبی آرامتر و طبیعیتر از هر رنگ تند
و مرتعشی به نظر میرسد برای افراد بی خواب یا افرادی با اختلال در خواب یک پرده
تند آبی میتواند سودمند واقع شود واز یک اتاق خواب پناهگاهی امن ایجاد کند . در کل
برای محل‌هایی که به نظر باید خنک و آرام‌بخش باشند، استفاده می‌شود جایی که حمام
داغ را خنک کند.آبی رنگ سردی است که موجب می شود فضا باز به نظر برسد(پس رو است).

جنون مد جدید سونا درمانی و مراکز رفاهی توجه زیادی را
به طراحی حمامهای خانگی جلب کرده است زمانی حمامها بی اهمیت در نظرگرفته میشدند در
حالی که امروزه به بخش بسیار مهمی از خانه وبه طرز فزاینده ای به بخش خصوی بدل شده
اند وقتی حمام به اتاق خواب باز میشود استفاده از یک ترکیب رنگی مناسب ضروریست
آبیهای قدرتمند و آبی سبزها کمک میکنند عبور از فضای آرامش بخش اتاقها به پناهگاهی
خنک جهت استهمام ممکن گردد هرچه آبی تابناکترباشد آبیتر و شبیهتر به اقیانوس به
نظر میرسد خصوصاً ئقتی با سفیدهای تازه و با طراوت جور باشد برای تمدد اعصاب
مفیدتر است سایه های خنک رنگ فیروزهای درمانی ایده آل برای بدنهای خسته و چشمان
کارکرده هستند .

لازم به ذکر است که آبی نقطه ی مقابل قرمز در زمینه ی
اشتها بوده، در حقیقت باعث از بین رفتن اشتها می‌شود، بنابراین نمی‌تواند رنگی
مناسب برای اتاق ناهارخوری و آشپزخانه باشد.

نورپردازی فضاهای آبی : آبی سایه خنک ایجاد میکند و رنگی
که تیره کننده است، باعث میشود فضاها به نظر بزرگتر و اندکی سردتر بیایند . در یک
حمام بیشتر از هر اتاقی دیگر درجه حرارت رنگها نکته بسیار مهمی است که باید به آن
توجه داشت . حمامی آبی رنگ باید به گرمی نورپردازی شده باشد در غیر این صورت باید
به زیاد کردن افراطی حرارت نیاز دارد در فضای خیلی کوچک یا خیلی تنگ استفاده از
آبا با حداکثر ظرفیت آن است . تعدیل کردن آبی با کمی ارغوانی گرم و زرد روشن از
سردی آن میکاهد . گرما در حمام آبی رنگ میتواند با نور زیاد خورشید یا نورپردازی
مناسب ودر موارد بسیاری هردو ایجاد شود. مادام که شخصاً احساس امنیت میکنید ایده
تلفیق حمام با طبیعت پیشرفتی طبیعی در مقایسه با حمامهای جدید مد روز به شمار می
آید . وسعت پنجره ها میتواند حمام آبی خنک را در هنگام  شب سرد و تاریک به نظر برساند، پس خیلی دقت
کنید که نور خورشید را در روز با یک سیستم نور پردازی مناسب در اوقات شب تعدیل
کنید. به استثنای لامپهای گرمایی با طراحی های خاص تکنیکهای نور پردازی کثیری وجود
دارند که باعث میشوند که کاشی های آبی در زمستان گرمتر به نظر برسند و یک دیوار
آبی روشن در صبح هنگام جذابتر به دید بیاید افزودن لامپهای حالوژن متمرکز در حقیقت
سطوح زیر آنها را گرمتر میکنند و باعث میشوند چینی آلات یا استیل عینیتر و ملموستر
به نظر برسند .      

 (5-رنگ سبز
سبز معتدل و اعتدالش سرد است.
در سبز توان آرامش وجود دارد و با ويژگيهاي تاريك_روشن.
تعغل، تفكر و آرامش خردمندانه است. رنگ صلح و صفا است. طعم رنگ سبز، نه شيرين است نه شور، نه ترش است نه بي مزه، نه تند است نه
تلخ، طعم رنگ گوارا است و
كمي مزه گس دارد . رنگی جذاب که احساس سلامت، باروری، حاصل خیزی، آرامش و
صمیمیت را القا می‌کند.سبز خالص ترکیبی کاملاً متعادل از آبی و زرد را در وسط قرار
میدهند . بنابر این سبز تاثیری متعادل کننده بر روی بدن ما دارد زریا نه گرم است و
نه سرد این رنگ مثل قرمز خود را تا جلوی چشمان ما پیش نمی آورد و دما را تغییر
نمیدهد م مثل آبی هم نیست که عقب بنشیند وبرودت را به ارمقان آورد در عوض سبز دما
و ضربان قلب ما را مثل زمان استراحت تنظیم میکند .

آبی سبزرنگی آرامش بخشی است که هر اتاقی را رسمی میکند
.به این دلیل که مقادیر اشباع شده ای از دو رنگ آبی و سبز را را با یکدیگر ترکیب
میکنند رنگی نیست که نتیجه استاندارد ایجاد کند آبی سبز مثل بنفش الهام بخش
رویاهای ماست. برای اتاقی آرام و آسوده که جز مثل مسکن کاربرد دیگری ندارد سبزها
را با کمی آبی یا سبز دریایی به کار برید ، این رنگهای دریایی بهترین انتخاب برای
حمام یا اتاق خوابی دنج هستند آبی سبز همچنین رنگ فوق الآده ایست برای استفاده در
کنار استخر زیرا در بین آجر بتون و آفتاب خوش می درخشد.کاشی های درخشان حمام می
توانند قدرت سراب صحرا را القا کنند،وقتی به رنگهای فیروزه ای، آبی سبز و دریایی
باشند.

   سبز نیز
تا حدی مانند آبی عمل می‌کند، اما گرم‌تر و منعطف‌تر است. از این رنگ نیز در
بیمارستان‌ها، مطب‌ها و اتاق انتظار دندانپزشکی استفاده می‌شود.

در هر پرده رنگ سبز همیشه ترکیبی از زرد گرم و آبی خنک
استفاده میشود در نتیجه سبز تاثیر متعادل کننده قابل ملاحظه ای بر جای میگذارد .
از سبزلیمویی در آشپزخانهای که به اتاق نشیمن باز میشود برای سرگرمی و اشتیاق در
آشپزی استفاده کنید. سبزهای برگی در اتاق خوابی که در انتظار رنگی آرام است اما از
رنگهای کمرنگ هم ابا دارد معجزه میکند . سبز درخشان مهیج در یک ترکیب رنگی خنثی
فوراً شادی را بدون مزاحمت برای اثر آرامشبخش به آن می افزاید. 

 سبز روشن رنگ مناسبی برای اتاق‌های خواب،حمام، نشیمن و هال
به شمار می‌رود. سبز تیره نیز برای آشپزخانه و اتاق‌ناهار خوری مناسب است، زیرا که
این رنگ تأثیر خوبی بر سلامت و تغذیه دارد.

(6- رنگ بنفش

بنفش رنگی است با خلاقیت، تخیل و در عمیق ترین سایه ها
با شکوه و جلال مرتبط است.در اشکال کمرنگتر با تمدد اعصاب و محیط های آرامش بخش
ارتباط دارد و برای اتاق خواب بسیار مناسب است.
رنگ بنفش نمايشگر بي خبري، بي
اخياري، ظلم و دشواري است و رنگي
مرموز و برانگيزاننده احساسات.طراحان
داخلی آن را تخیلی می نامند زیرا بیرون از طیفهای متداول قرار می گیرند .اگر در
سطح وسيع به كار بريم حالت ترس را نشان ميدهد بالئخص اگر
بنفش متمايل به ارغواني باشد.اما ارغوانی به خودی خود آرامش بخش است. طعم بنفش گس
است.بنفش سمبل هرج و مرج،
مرگ، ستايش و عظمت است.

ارغوانی تیره اغلب در اتاق های غذا خوری و یاسی کمرنگ
اغلب در اتاقهای نشیمن رسمی ظاهر می شوند.

خنکترین سایه های بنفش آرامش بخش ترین آنها هستند.از
نیلی سیر تا آبی کمرنگ،این رنگها همگی به آبیهای آرامش بخش شبیه اند اما مقدار
گرمای اضافه ای در بنفش یافت می شود.این خصیصه بنفش را به یکی از بهترین رنگها
برای حمام بدل می کند،به خصوص برای حمام های خیلی سرد و کم نور.

بنفش با زرد،سفید و کرم سازگار است.بنفش از قرمز خنک تر
و در عین حال دارای حرارتی بیش از آبی است.

 بنفش آبي رنگ،
القا كننده تنهايي است. بنفش قرمز، القا كننده سلطه یک نیروی روحاني است

.

7) رنگ قهوه ای:

به رنگ شکلات تیره تافی کره ای و
فنجان قهوه لاته فکر کنید متوجه میشوید که این رنگهای راحت و گرم چقدر آرامش دهنده
هستند آنها همچنین میتوانند در مقابل سفید، کرم و شیری کنتراستهای سردی ایجاد کنند
. برخی رنگهای قهوهای بسته به میزان سیری رنگ میتوانند سرد یا گرم باشند اما به هر
حال برای کار خوب و ملایم هستند . خوبست قهوهای تیره را در اتاقهایی که احتیاج به
حس راحتی و امنیت دارند یا در اتاقهایی که معمولاً هنگام غروب و تحت نور مصنوعی
مورد استفاده قرار میگیرند بکار بریم . قهوهای معمولاً برای اتاقهای نشیمن هم
مناسب است حتی قهوه ای تیره را میتوان در مقابل فیروزه ای کمرنگ یا درخشان یا در
مقابل صورتی بکار برد در حالی که رنگهای کاراملی روشنتر مکمل هوشمندانه ای برای
سفید و کرم هستند . از لحاظ روانشناختی قهوهای با نیاز به امنیت برقراری ارتباط با
افراد هم فکری و نیاز به یک محیط راحت مرتبط است .

 

 

 

 

 

منابع:

 

(1رنگ
مدرن – نویسنده: سارا لینچ ، ترجمه: فرید عابدین شیرازی

2)کتاب رنگ اثر:ایتن

3)طرح و فرم اثر ایتن

4)رنگ در دکوراسیون و طراحی داخلی- نویسنده:جوانا کاسپید و مریل لوید

5) آرت نیوز

6)روزنامه ایران

7)روزنامه شرق

8) http:// wikipedia.org

9) http://teletext.irib.ir

خانه » معماری » جزئیات مرتبط معماری » عناصر معماری » رنگ » روانشناسی رنگ ها در معماری

رنگ ها بر زندگی انسان تاثیری مستقیم دارند، در حالی که ممکن است بسیاری از ما زمان زیادی را صرف انتخاب رنگ اتاقمان نکنیم. رنگ ها می توانند خلق و خو و افکار ما را دچار تحول کنند. عواملی چون سن، جنسیت، سلیقه شخصی، فرهنگ، آب و هوا و حتی گاهی تقلید (مد) در تعیین رنگ اتاق موثرند. با ترکیب رنگ های مختلف می توانید به رنگ دلخواهتان برسید. انتخاب رنگ دشوار است اما برای داشتن خانه ای زیبا، لازم نیست نگران روند رنگ آمیزی آن باشید. در این مطلب قصد داریم با بررسی آثار روانشناسی رنگ ها بر انسان، به شما در انتخاب رنگ اتاقتان کمک کنیم.

رنگ ها به سه دسته عمده تقسیم می شوند: – رنگ های گرم مانند قرمز، زرد، نارنجی – رنگ های سرد مانند آبی، سبز، بنفش – رنگ های خنثی مانند مشکی، سفید، خاکستری

قرمز رنگ قرمز، سطح انرژی اتاق را افزایش می دهد. این رنگ هیجان آفرین است و سبب افزایش میزان فشار خون، تعداد دفعات تنفس و ضربان قلب می گردد. رنگ قرمز جهت رنگ آمیزی فضای اتاق پذیرایی و نشیمن مناسب است. قرمز سبب ایجاد هیجان و تحریک گفتگو در افراد می گردد. این رنگ به هیچ عنوان برای اتاق خواب توصیه نمی شود.

زرد زرد رنگ آفتاب، رنگی شادی آفرین و نشاط بخش است. این رنگ، برای رنگ آمیزی اتاق غذاخوری، آشپزخانه و حمام مناسب است. کاربرد رنگ زرد به تنهایی در فضاهای داخلی توصیه نمی شود. زیاده روی در استفاده از رنگ زرد موجب بروز حس سرخوردگی و خشونت در افراد می گردد. مطالعات علمی نشان می دهد: نوزادان در اتاق زرد رنگ، گریه و بی تابی بیشتری از خود نشان می دهند.روانشناسی رنگ زرد در معماری

آبی رنگ آبی در کاهش فشارخون، ضربان قلب و تعداد دفعات تنفس بسیار موثر است. به عبارت دیگر آبی رنگ آرامش است. با توجه به تأثیر آرامش بخش رنگ آبی، مناسب است این رنگ در رنگ آمیزی اتاق خواب و حمام به کار رود. نکته: در استفاده از رنگ آبی دقت کنید. رنگ آبی سرد است. بنابراین برای رنگ آمیزی اتاق هایی که در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نمی گیرند توصیه نمی شود. آبی تیره، اثری عکس آبی روشن دارد. این رنگ در مواردی موجب بروز احساس غم و اندوه در افراد می گردد. توصیه: چنانچه رنگ آبی کمرنگ یا آبی فیروزه ای در کنار رنگ کرم به کار برید، به ترکیب زیبایی دست خواهید یافت.

سبز رنگ سبز، رنگ طبیعت دارای خاصیتی کمابیش مشابه رنگ آبی می باشد. استفاده از رنگ سبز، در اتاق نشیمن حس راحتی و آسایش ایجاد می کند.

بنفش بنفش تیره، رنگی ست سنگین و تصنعی . کاربرد این رنگ به تنهایی در فضای اتاق، احساس ناخشنودی را در فرد ایجاد می کند. استفاده از رنگ های مکمل در کنار بنفش به شما در رسیدن به فضایی شیک و ایده آل، کمک می کند. خاصیت رنگ بنفش کمرنگ (مانند بنفش یاسی) بسیار به رنگ آبی نزدیک است. بنفش کمرنگ، رنگی ست مناسب جهت رنگ آمیزی اتاق خواب شما. بنفش برخلاف آبی، سرد نیست. این رنگ از ترکیب رنگ قرمز و آبی حاصل می شود، به همین علت خاصیتی مابین رنگ قرمز و آبی دارد.

نارنجینارنجی، رنگ هیجان، اشتیاق و انرژی ست. رنگ نارنجی به هیچ عنوان جهت رنگ آمیزی اتاق خواب و نشیمن شما مناسب نیست. این رنگ ترکیبی ست از دو رنگ زرد و قرمز. از نارنجی و خاصیت انرژی زایی آن می توانید در اتاق ورزش خود بهره ببرید. این رنگ در تخلیه انرژی، به شما بسیار کمک می کند.

رنگ های خنثی (مشکی، خاکستری، سفید و …)رنگ های خنثی اغلب به عنوان رنگ پایه (زمینه) به کار می روند. این رنگ ها در دکوراسیون خانه کارایی چشم گیری دارند. ویژگی اصلی رنگ های خنثی، انعطاف پذیری بالا آنهاست. رنگ های خنثی می توانند در کنار همه ی رنگ ها ( رنگ های گرم و سرد) حضور یابند و محیطی دلنشین و زیبا بیافرینند.مشکی، جهت نمایان تر نمودن جزییات کار، انتخاب مناسبی ست. برخی متخصصان طراحی داخلی معتقدند، هر اتاقی در خانه شما، به استفاده از رنگ مشکی به عنوان رنگ زمینه، جهت نمایان ساختن سایر رنگ ها نیاز دارد.

قرمز تیره (آلبالویی)قرمز آلبالویی، در مواردی سبب ایجاد بروز حس تندمزاجی و تند خویی در افراد می گردد. در علم روانشناسی رنگ قرمز تیره، در ایجاد واکنش های عصبی و پرخاشگرانه نقش به سزایی دارد. استفاده از رنگ قرمز تیره به عنوان رنگ اصلی و زمینه هیچ یک از فضاهای داخلی محل سکونت شما، توصیه نمی شود.

رنگ سقف و دیوارسقف، یکی از شش سطح تشکیل دهنده فضای اتاق شماست. اغلب از رنگ سفید برای رنگ آمیزی سقف استفاده می شود. در حقیقت، سفید بهترین انتخاب برای رنگ آمیزی سقف اتاق می باشد. نکته: لازم است رنگی که برای سقف استفاده می کنید روشنتر از رنگ دیوارها و کف اتاق باشد. هم چنین استفاده از رنگ تیره در اتاق موجب می شود تا فضای اتاق شما کوچکتر به نظر آید.

در آخر…به خاطر داشته باشید که انتخاب رنگ اتاق (فضای زندگی)، موضوعی کاملا سلیقه ای و شخصی ست. شما اولین فردی خواهید بود که در اتاق خودتان بیشترین زمان از اوقات شبانه روز را سپری خواهید کرد، پس اکنون که با خاصیت رنگ های مختلف آشنایی بیشتری پیدا کرده اید، با اطمینان بیشتری رنگ مورد علاقه خود، اعضای خانواده و دوستانتان را انتخاب نمایید.

« آنکه پا جای رد پای دیگری گذارد، از خویش ردپایی بر جای نگذارد.»

اطلاعات به روزی بود

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

تعداد موارد موجود در سبدخرید: 0

2012-2019 تمام حقوق سایت برای آرچ دیسا محفوظ می باشد archdisa

Powered by keepvid themefull earn money

تعداد موارد موجود در سبدخرید: 0

Architecture And Design

معماری و طراحی

توسط
F H

·

منتشر شده جولای 7, 2019
· بروزرسانی شده جولای 14, 2019

هر رنگ تأثیر فیزیکی و روحی خاصی را بر روی بیننده می گذارد و افراد واکنش های متفاوتی نسبت به رنگهای مختلف از خود نشان می دهند. محققان تاکنون نتوانسته اند یک سیستم منسجم جهانی که قادر به دسته بندی کلیه واکنش های افراد نسبت به رنگهای مختلف باشد را پایه ریزی نمایند و معتقدند که عکس العمل افراد به فاکتورهای متعددی نظیر فرهنگ، جنسیت، سن، موقعیت احساسی و ذهنی، تجربه های خاص فردی بستگی دارد. البته نوع و شدت این واکنش ها نیز منحصر به فرد است. روانشناسی رنگها یک شاخه نظری نیست که تنها به بخش آکادمیک محدود شود، بلکه گستره تحقیقات این موزه در زندگی روزمره عموم مردم نمود پیدا می کند.

آبی:

روانشناسی رنگ زرد در معماری

رنگی آرام و درونگرا است که بیننده را به سمت خود می کشاند و به او آرامش می بخشد. آبی چشم را به خود متوجه می سازد و موجب تقویت آن می گردد. انسان هایی که رنگ آبی را انتخاب می کنند به طورکلی آرامش دوست، صمیمی معنوی هستند و دوست دارند عميقا فکر کنند.

رنگ آبی در معماری ایرانی- اسلامی نشانه ای از ایمان است.(مثل رنگ آبی که در کاشی کاری ها و گنبدهای مساجد مشاهده می کنیم.) رنگ آبی نماد آب و آسمان و نشانه فناناپذیری است. از مشخصات کلی آبی ابراز صمیمیت، وفاداری، تفکر، سکوت و اتحاد هست. آبی را همچنین می توان رنگ نظم و ترتیب دانست. اشياء و فضاهای آبی رنگ، مشخص و منظم به نظر می رسند. رنگ آبی از نظر مزه شیرین است و در تبلیغات در بسته بندی شکر و نظایر آن از بسته هایی به رنگ آبی استفاده میشود.

آبی رنگ حرکت دورانی است و به همين دليل از میان اشکال هندسی با دایره توافق دارد. موسیقی رنگ آبی با نوای نی و فلوت هماهنگ است. رنگ آبی ضربان قلب و تنفس را آرام می سازد و حالت استراحت عمومی پس از مشاهده این رنگ به بیننده دست می دهد و در او احساس رضایت ایجاد می کند.

سبز:

سبز، رنگ طبیعت است. رنگ سبز توان آرامش بخشی فراوانی دارد. سبز رنگی است معتدل و یکرنگ آبی ملایم و يكرنگ زرد، در خود دارد. افرادی که خواهان هیجان هستند و اشخاصی که طالب آرامش اند، هر دو دسته رنگ سبز را می پسندند.

سبز آمیزه ای است از دانش (زرد) و ایمان (آبی). سبز از جمله رنگ های اسلامی هست که در پرچم بسیاری از کشورهای اسلامی به کار رفته است. سبز نشانه آبادانی، قدرت اراده، اعتماد به نفس، امیدواری، آرامش، امید رویش، ترقی و جوانی است. سبز همچنین نشان دهنده طرز تفکر بهتر و صبر و شکیبایی و پایدارید برابر ناملایمات زندگی و پیش آمدهای ناگهانی است. وقتی سبز متمایل به زرد میشود(سبز زرد)، احساس آمدن بهار و نیروی جوانی را القا میکند. درصورتیکه رنگ سبز به آبی متمایل شود بر جنيه و احساس روحانیت آن افزوده می شود.

سبز ازنظر مزه، طعم سبزی ها را می دهد(ملس). سبز روشن كمی ترش و سبز تیره، شور به نظر می رسد. رنگ سبز قابلیت میکروب پذیری اش کم است. موسیقی سبز ویولن است و چون سبز از دورنگ اصلی تشکیل شده است، موسیقی آن نیز باید از آنجایی که رنگ سبز القاکننده آرامش است برای برخی از محل های کار و لوازم آن انتخاب می شود. (مثل اتاق جراحی و روپوش جراحان به رنگ سبز است.)

در فضاهایی که نیاز به استراحت و تمرکز است رنگ سبز کاربرد دارد. مانند اتاق خواب، تالارهای سخنرانی و… به رنگ سبزی که دو واحد زرد و یک واحد آبی داشته باشد، سبز زرد می گویند که بهترین رنگ برای اتاق مطالعه و کتابخانه است.

زرد:

رنگ زرد نماد خورشید است و روشن ترین گل ها رتبه یاد می آورد. زرد بیان کننده حقیقت و نور است. زندگی در فضایی آراسته با رنگ زرد، انسان را بسیار فعال و پر حرارت می کند. در رنگ درمانی، بیماران درون گرا، گوشه گیر و بی حال را با تأثیر مداوم رنگ زرد، فعال می کنند. افرادی که به رنگ زرد علاقه دارند، آدم هایی احساساتی، پرشور، با حرارت، جوینده، امیدوار و پرنشاط هستند. رنگ زرد هیجانی ملایم تر از قرمز القا می کند به همین دلیل رنگی فرح بخش است. زرد، رنگ بیدار ماندن، بی خوابی، هیجان، اضطراب و تلاطم فکری هم هست. زرد همچنین رنگ هوش، ذکاوت، فهم و دانایی است. وقتی رنگ زرد روی زمینهای تاریک قرار میگیرد حالتی بشاش و امیدوارکننده پیدا می کند. رنگ زرد تیره نشان دهنده دروغ، خیانت، بی اعتمادی و شک است. رنگ زرد از آنجایی که جزو رنگ های گرم هست.

رنگ زرد در تطابق با فرم مثلث و هر شکل نوک تیز و مثلثی شکل است. مزه زرد، مزه ترش و مزه مرکبات است. رنگ زرد از نظر موسیقی به نوای ترومپت یا نواهای شبیه به آن نزدیک است. زرد باعث تحریک قوای فکری می شود به همین جهت در فضاهایی که مربوط به بحث و تبادل نظر است بیشتر از رنگ زرد استفاده می کنند. رنگ زرد در انسان، احساس سبکی و راضی بودن به وجود می آورد. در شمایل ها و پرده های نقاشی برای نشان دادن حالت روحانی مقدسان از هاله ای به رنگ زرد طلایی با طلایی استفاده شده است. رنگ زرد، آغاز بهار است.

قرمز:

رنگ قرمز مظهر حیات و زندگی و نماد آتش و خون و به طور كلي القاکننده آتش و گرما است. این رنگ هیجانات، تحرک و فعالیت زیاد را القا می کند. کسانی که قرمز را دوست دارند پرانرژی، ورزش دوست و پرقدرت هستند. قرمز اصلی و خالص هیچ گرایشی به زرد آبی ندارد. در تابستان رنگ قرمز، درجه حرارت هوا را بیشتر جلوه می دهد. با مشاهده قرمز ضربان قلب شدت پیدا میکند و فشارخون بالا می رود. رنگ قرمز بیانگر عشق، اشتیاق، پیروزی، موفقیت و غلبه بر مشکلات هم هست.

قرمز نارنجی نشان دهنده عشق زمینی و قرمز آبی بیان کننده عشق آسمانی است. قرمز خالص همیشه گرم و برونگرا و یادآور خون است. قرمز از نظر مزه هم همراه با هیجان و متناسب بامزه هایی مانند مزه تلخ و تند است. رنگ قرمز اشتها به غذا را در انسان تقویت می کند به همین جهت رنگ قرمز برای آرایه گری رستوران ها بسیار مناسب است. قرمز از نظر فرم با مربع و مستطیل و اشکال مشابه متناسب است. قرمز از نظر موسیقی با نوای ترومپت و جاز هماهنگی دارد. موارد استفاده رنگ قرمز بیشتر در سالن های گرد هم آیی، سخنرانی و از این قبیل اجتماعات است. قرمز، پایان تابستان و آغاز پاییز است.

نارنجی:

نارنجی، رنگ جوانی و شادابی و میوه های تازه رسیده و دارای حد اعلایی از گرماست. نارنجی رنگ سنین ۹ تا ۱۶ سال هست.رنگ نارنجی ضربان قلب را افزایش می دهد. هیجان نارنجی از زرد کمتر و اعتدال آن بیشتر است. نارنجی از نظر فرم با ذوزنقه مطابقت دارد. رنگ نارنجی در نقاشی در تابلوهایی که فضای پر هیجان دارند، استفاده می شود. کاربرد مناسب آن در معماری، استفاده در راهروهاست تا حس تحرک را القا کند و افراد در راهروها سریعتر حرکت کنند. فضای رستوران ها هم با رنگ نارنجی اشتها برانگیز تر می شود. نارنجی در مجاورت رنگ قرمز بالاترین درجه گرما را القا می کند.

بنفش:

رنگ بنفش از ترکیب دورنگ آبی و قرمز، یعنی سردترین و گرم ترین رنگ ها به وجود آمده است. پس طبيعت بنفش، هم سرد و هم گرم است. این ویژگی به بنفش حالتی اسرارآمیز می دهد. رنگ بنفش جذابیت خاصی دارد چرا که از طرفی بیننده را جذب و از سوی دیگر او را پس می زند. بنفش رنگ تردید و ناباوری است.

ظاهرش زیبا و گیراست و باطنش غمناک. بنفش را اگر در سطوح وسیع به کار گیریم حالت ترس را القا می کند، خصوصا اگر بنفش متمایل به ارغوانی باشد. گوته در مورد بنفش گفته که این رنگ اشاره ای است به ترس از آخرت. مزه رنگ بنفش گس است. از نظر فرم بنفش با بیضی هماهنگی دارد.


ژوئن 30, 2019

 توسط
F H
· Published ژوئن 30, 2019
· Last modified ژانویه 5, 2020


مارس 7, 2020

 توسط
F H
· Published مارس 7, 2020


می 31, 2020

 توسط
F H
· Published می 31, 2020

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

دنبال کنید:

دسته‌بندی نشده

X2 Oceanphere Pattaya Villa Resort

روانشناسی رنگ زرد در معماری

18 جولای, 2020

اداری / دسته‌بندی نشده

Hangzhou Pule Kindergarten

6 جولای, 2020

خانه / دسته‌بندی نشده

DFAB House

28 ژوئن, 2020

بیشتر

دسته‌بندی نشده

X2 Oceanphere Pattaya Villa Resort

18 جولای, 2020

اداری / دسته‌بندی نشده

Hangzhou Pule Kindergarten

6 جولای, 2020

خانه / دسته‌بندی نشده

DFAB House

28 ژوئن, 2020

دسته‌بندی نشده

Hot Multicolour Accents & Cool Concrete Interiors

27 ژوئن, 2020

خانه / دسته‌بندی نشده

Plot # 1282 / Bernard Khoury

31 مه, 2020

پروژه / دسته‌بندی نشده

Iconic Mosque in Dubai

23 مه, 2020

خانه / دسته‌بندی نشده

Single Family House Niederbayern

17 مه, 2020

دسته‌بندی نشده

Hillside Home In Los Angles

17 مه, 2020

دسته‌بندی نشده

Luxury House Exteriors

10 مه, 2020

دسته‌بندی نشده

College of the Arts

3 مه, 2020

پروژه / دسته‌بندی نشده

cube berlin Smart Office Building

2 مه, 2020

خانه / دسته‌بندی نشده

Stiletto House

30 آوریل, 2020

خانه / دسته‌بندی نشده

Alex Guesthouse

28 آوریل, 2020

خانه / دسته‌بندی نشده

live and love luxury

26 آوریل, 2020

پروژه / دسته‌بندی نشده

da ya li roast duck restaurant

25 آوریل, 2020

پروژه / دسته‌بندی نشده

Apple Store Fifth Avenue

21 آوریل, 2020

دسته‌بندی نشده / موزه ها

Vitra Haus

16 آوریل, 2020

دسته‌بندی نشده / هتل ها

shimao wonderland intercontinental

6 آوریل, 2020

دسته‌بندی نشده

Russia Tower

3 آوریل, 2020

دسته‌بندی نشده / گالری

OMA’s galleria in gwanggyo

1 آوریل, 2020

دسته‌بندی نشده / موزه ها

national maritime museum of china

30 مارس, 2020

دسته‌بندی نشده / هتل ها

Bunjob House

26 مارس, 2020

دسته‌بندی نشده

mercedes-benz-stadium

26 مارس, 2020

دسته‌بندی نشده / هتل ها

The Tree House in Qiyun Mountain

25 مارس, 2020

خانه / دسته‌بندی نشده

Axis Vanam

24 مارس, 2020

پروژه / دسته‌بندی نشده

10پیشنهاد برتر از فضاهای عمومی در سال 2019

19 ژانویه, 2020

دسته‌بندی نشده

X2 Oceanphere Pattaya Villa Resort

18 جولای, 2020

آموزشها / دسته‌بندی نشده

تست رنگ

13 ژوئن, 2019

آموزشها / دسته‌بندی نشده

راندو معماری

14 ژوئن, 2019

آموزشها / دسته‌بندی نشده

راندو

14 ژوئن, 2019

پروژه / دسته‌بندی نشده / موزه ها

موزه بنیاد لویی ویتون

14 ژوئن, 2019

پروژه / دسته‌بندی نشده / موزه ها

موزه هنر معاصر نیتروی

14 ژوئن, 2019

دسته‌بندی نشده / معماران

فرانک لوید رایت

14 ژوئن, 2019

Architecture And Design © 2020. حق کپی رایت محفوظ است.

روانشناسی رنگ زرد در معماری
روانشناسی رنگ زرد در معماری
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *